Scythe Fuma Review: Air Cooling at it's finest

Scythe Fuma Review: Air Cooling at it's finest

Με τις εξελίξεις που διαδραματίζονται στον χώρο του AIO Watercooling, έχουμε σχεδόν ξεχάσει τις δυνατότητες της αερόψυξης, καθώς πλέον τις θεωρούμε κάτι παραπάνω από δεδομένες. Κατά κάποιους, μια καλή - αλλά και συνήθως ευμεγέθης - αερόψυκτρα μπορεί να... "τα βάλει" στα ίσια με τις μεγάλες υδροψύξεις, καθώς λίγοι μπορούν εκτιμήσουν την αποδοτικότητα της προσέγγισης αυτής έναντι της δύναμης του νερού. Όμως η πραγματικότητα είναι ότι η αερόψυξη απλώς δεν πρόκειται να αποχωρήσει ποτέ από την αγορά, για τους δικούς της πολύ καλούς λόγους.


Με τις εξελίξεις που διαδραματίζονται στον χώρο του AIO Watercooling, έχουμε σχεδόν ξεχάσει τις δυνατότητες της αερόψυξης, καθώς πλέον τις θεωρούμε κάτι παραπάνω από δεδομένες. Κατά κάποιους, μια καλή - αλλά και συνήθως ευμεγέθης - αερόψυκτρα μπορεί να... "τα βάλει" στα ίσια με τις μεγάλες υδροψύξεις, καθώς λίγοι μπορούν εκτιμήσουν την αποδοτικότητα της προσέγγισης αυτής έναντι της δύναμης του νερού. Όμως η πραγματικότητα είναι ότι η αερόψυξη απλώς δεν πρόκειται να αποχωρήσει ποτέ από την αγορά, για τους δικούς της πολύ καλούς λόγους.

Η Scythe είναι μια από τις εταιρίες που βρίσκεται στον χώρο της αερόψυξης, και με την μεγάλη της εμπειρία γνωρίζει αρκετά καλά πως να σχεδιάζει μια αερόψυκτρα με γνώμονα τις επιδόσεις. Η Fuma είναι η νέα dual-tower λύση της εταιρίας, η οποία καλείται να αποδείξει πως μια αερόψυκτρα έχει ακόμα θέση σε ένα high-end σύστημα.

Scythe Fuma Review: Air Cooling at it's finestScythe Fuma Review: Air Cooling at it's finestΑπό την μαύρη και αρκετά compact συσκευασία της Fuma δεν μπορεί να έχει κανείς παράπονο, καθώς στο εσωτερικό της θα συναντήσει όλα τα απαραίτητα "σύνεργα" για την τοποθέτηση της ψύκτρας. Πέρα από την κύρια μονάδα, η Scythe τοποθετεί και δυο Slip Stream 120 PWM ανεμιστήρες που θα αναλάβουν την ενεργή ψύξη της Fuma, ενώ στην συνοδευτική συσκευασία εμπεριέχονται όλα τα brackets για AMD και Intel Sockets, έναν 4pin PWM fan splitter, ένα βοηθητικό κλειδί που θα βοηθήσει στην τοποθέτηση της καθώς και ένα σωληνάριο με την θερμοαγώγιμη πάστα της εταιρίας, σε ποσότητα η οποία θα σας φανεί αρκετή για τουλάχιστον 3 χρήσεις.

Scythe Fuma Review: Air Cooling at it's finestΑφήνοντας τα περιεχόμενα της συσκευασίας στην άκρη, περνάμε στην κύρια μονάδα. Η Fuma αποτελεί μια ακόμα high-end αερόψυκτρα της Scythe, με τον dual-tower σχεδιασμό της να είναι υπεύθυνος ώστε η ψύκτρα να έχει αρκετή θερμική χωρητικότητα στην διάθεσή της, διαχέοντας την παραγόμενη θερμότητα του επεξεργαστή σε δυο ισόποσες επιφάνειες. Ο σχεδιασμός αυτός εξυπηρετεί την τοποθέτηση έως και τριών ανεμιστήρων ταυτόχρονα.

Scythe Fuma Review: Air Cooling at it's finestScythe Fuma Review: Air Cooling at it's finestScythe Fuma Review: Air Cooling at it's finestΟι διαστάσεις της Fuma δεν είναι αμελητέες. Με ύψος που ανέρχεται στα 13.7 εκατοστά, η Fuma είναι ένα CPU cooler που μπορεί να δεχτεί 120mm ανεμιστήρες, ενώ το πλάτος της ανέρχεται στα 130mm, την ίδια στιγμή που χωρίς ανεμιστήρες το προφιλ της φτάνει στα 10,5 εκατοστά. Όλα αυτά συντελούν σε ένα συνολικό βάρος που φτάνει το διόλου αδιάφορο μέγεθος των 920 γραμμαρίων.


Scythe Fuma Review: Air Cooling at it's finestΜε τον οδοντωτό σχεδιασμό στα πτερύγια της, η Fuma απαρτίζεται από ένα σύνολο 47 fins σε κάθε "πύργο" - fins τα οποία θα αναλάβουν να διώξουν την θερμότητα από τα 6 συνολικά heatpipes τα οποία έχουν έναν κοινό τόπο στην βάση της ψύκτρας.

Scythe Fuma Review: Air Cooling at it's finestScythe Fuma Review: Air Cooling at it's finestΗ επαφή επιτυγχάνεται με μια αρκετά λεία nickel επιφάνεια χαλκού στην βάση της ψύκτρας.

Scythe Fuma Review: Air Cooling at it's finestScythe Fuma Review: Air Cooling at it's finestΠαράλληλα με την Fuma, η Scythe περιέχει και δυο Slip Stream 120 PWM ανεμιστήρες. Στα τεχνικά τους χαρακτηριστικά, οι Slip Stream χρησιμοποιούν sleeve bearing και μπορούν να λειτουργήσουν από τις 300 μέχρι και τις 1400 RPM (±10%), και σε αυτό το εύρος λειτουργίας παράγουν θόρυβο από τα 13 μέχρι και τα 28 dB, παρέχοντας ροή αέρα 5.6~79 CFM και στατική πίεση 0.01~ 1.56 mm H2O. Οι Slip Stream PWM παρέχουν ένα 4-pin PWM βύσμα, με την Scythe να αναμένει περί τις 30 χιλιάδες ώρες απρόσκοπτης λειτουργίας.

Scythe Fuma Review: Air Cooling at it's finestScythe Fuma Review: Air Cooling at it's finestΗ εγκατάσταση στην μητρική γίνεται με ένα σύστημα τριών βημάτων. Μετά την τοποθέτηση του backplate και των απαραίτητων αποστατών, τοποθετούνται δυο βάσεις από κάθε πλευρά. Μια κεντρική μεταλλική πλάκα συγκρατεί την βάση της ψύκτρας με τις δυο βάσεις του mounting, με την τελική εφαρμογή να είναι αρκετά σφιχτή. Σημειωτέον, για να αποφύγει η Scythe τα προβλήματα με το overmounting που παρουσιάζεται στην LGA 1151 πλατφόρμα, η εταιρία προσθέτει 4 επιπλέον ροδέλες οι οποίες θα δώσουν μερικά χιλιοστά παραπάνω στο σύστημα ψύξης.

Το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται αρκετά στιβαρό, αλλά καταλαμβάνει και αρκετό χώρο. Εν προκειμένω, μπορεί να δημιουργηθεί θέμα σχετικά με την συμβατότητα των μνημών, στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως υπάρχουν δυο λύσεις - είτε η ανύψωση του ανεμιστήρα κατά μερικά χιλιοστά ώστε να υπάρξει ο απαραίτητος χώρος ακριβώς από κάτω, είτε η πλήρης μεταφορά του στην άλλη πλευρά της ψύκτρας.

Scythe Fuma Review: Air Cooling at it's finestScythe Fuma Review: Air Cooling at it's finestScythe Fuma Review: Air Cooling at it's finestΏρα να μετακινηθούμε στις επιδόσεις της Scythe Fuma, προτού όμως ρίξουμε μια ματιά στον συγκεντρωτικό πίνακα με τα specs της.
Και σε αυτή την δοκιμή μας, ο Intel Core i7 6700K θα εκτελέσει χρέη load tester για τις ψύκτρες μας.. Κρίναμε σκόπιμο να πάρουμε μετρήσεις από δύο συχνότητες λειτουργίας. Μία στο εργοστασιακό 40x100 (4GHz) με τάση vcore 1,2 Volt, ορισμένη manually από το bios, και μία στο σχετικά εύκολο 45x100 (4.5GHz) με τάση vcore 1.3 Volts και πάλι ορισμένο με τον ίδιο τρόπο. Οι μνήμες έπαιξαν στα 2133MHz με χρονισμούς 15-15-15-36 και τάση vdimm 1.2 volts. Όλες οι επιλογές εξοικονόμησης ενέργειας και διόρθωσης (compensation) τάσεων ήταν απενεργοποιημένες και οι υπόλοιπες τάσεις αφέθηκαν στο auto.
Παρατηρήσεις

Για τις δοκιμές χρησιμοποιήθηκε η bundled πάστα, ενώ για τα πρώτα δύο αποτελέσματα οι ανεμιστήρες λειτουργούσαν στα 12 Volts χάριν "καθαρότερων" και λιγότερο platform dependent (pwm) αποτελεσμάτων. Κατόπιν ρυθμίσαμε τους ανεμιστήρες έτσι ώστε να μετράμε 40db στα δέκα εκατοστά από αυτούς και επαναλάβαμε τις μετρήσεις για το stock clock τεστ μας. Γιατί; Είναι ένα επίπεδο θορύβου όπου η πλειοψηφία των χρηστών θεωρεί αποδεκτό και αποφασίσαμε να περιλάβουμε ένα baseline test με βάση τον θόρυβο, για να σας παρουσιάζουμε από εδώ και πέρα, πως αποδίδει η κάθε cooling λύση, σε ένα ρεαλιστικό και βιώσιμο σενάριο λειτουργίας. Όλα τα test επαναλαμβάνονταν δις για την αποφυγή σφαλμάτων.

Δοκιμές

Προκειμένου να δημιουργήσουμε load χρησιμοποιήσαμε τις τελευταίες εκδόσεις του linpack κάτω από το Linx. Στην περίπτωση του i7 6700K ανανεώσαμε κατάλληλα τις εφαρμογές μας, ώστε να αξιοποιηθεί το AVX instruction set του. Έτσι, καταγράψαμε μέσω του coretemp τις μέγιστες θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν σε διάστημα 15 διαδοχικών 2048MB loops του LinX. Κατόπιν υπολογίστηκε και παρουσιάστηκε ο μέσος όρος max θερμοκρασίας των τεσσάρων πυρήνων.

Με το πέρας του δεκάλεπτου stressing και κλείνοντας το LinX – αφήναμε το σύστημα σε κατάσταση ηρεμίας για 15 ακόμα λεπτά και καταγράφαμε τις θερμοκρασίες στις οποίες επανήλθε ο επεξεργαστής. Αυτό, θα είναι το idle temperature που αναφέρουμε στα γραφήματα που ακολουθούν.

Αυτό το ζευγάρι load και idle θερμοκρασιών, είναι εν γένει αρκετό για να σας δώσει μία σαφή άποψη για την αποτελεσματικότητα, ή μη, της ψύκτρας.Ας δούμε λοιπόν πως συμπεριφέρθηκε η Scythe Fuma, με τον Core i7 6700K σε ρόλο loader. Για να έχετε σημεία αναφοράς, προσθέσαμε στα γραφήματα 4 ανταγωνιστικές λύσεις υδρόψυξης,, ώστε να κάνετε τις δικές σας συγκρίσεις.


Scythe Fuma Review: Air Cooling at it's finestΚλειδώνοντας την συχνότητα του επεξεργαστή στα 4000MHz και την τάση στα 1.2v, καθώς και τους ανεμιστήρες 12v, τα πρώτα αποτελέσματα παρουσιάζουν την Scythe Fuma ως την πλέον αποδοτική λύση στο συγκεκριμένο τεστ, με τον μέσο όρο στους τέσσερις πυρήνες να βρίσκεται κάτω από τους 51 βαθμούς Κελσίου. Η δεύτερη καλύτερη απόδοση βρίσκεται στις υδρόψυκτες λύσεις της Arctic, κάτι που δείχνει πως η αερόψυξη ακόμα καλά κρατεί.


Scythe Fuma Review: Air Cooling at it's finestΑν δεν πειστήκατε ακόμα από το πρώτο τεστ, περνάμε στο δεύτερο όπου ανεβάζουμε την συχνότητα του 6700Κ στα 4500 MHz με τάση 1.3V. Και σε αυτό το τεστ η Scythe Fuma δείχνει το σθένος της, καθώς χάνει στα σημεία με διαφορά μόλις μισού βαθμού μόνο από την αρκετά μεγάλη λύση των 240mm της Arctic.


Scythe Fuma Review: Air Cooling at it's finestΜε τον παραγόμενο θόρυβο "κλειδωμένο" στα 40dB και τον επεξεργαστή 4GHz, το προβάδισμα επιστρέφει και πάλι στην Scythe Fuma, η οποία καταφέρνει να ρίξει ένα βαθμό Κελσίου στην δεύτερη καλύτερη επίδοση, με τις διαφορές να ανοίγουν αρκετά σε σχέση με τις υπόλοιπες υδροψύξεις.

Οι παρεχόμενοι Scythe Slip Stream φαίνεται πως αποδίδουν εξαιρετικά σε συνδυασμό με την Fuma. Ο θόρυβός τους ήταν αρκετά χαμηλός, ενώ και στην απόδοσή τους μείναμε αρκετά ευχαριστημένοι καθώς ο περιορισμός στα 40 dB στάθηκε ικανός να αυξήσει μόλις κατά έναν βαθμό Κελσίου τον μέσο όρο των πυρήνων.


Πέραν από τους παρεχόμενους Slip Stream 120 PWM ανεμιστήρες που παρέχονται στο πακέτο της Scythe Fuma, η εταιρία μας έστειλε και ένα ζευγάρι από την νέα σειρά της, τους Slip Strem 120 DB. H νέα αυτή σειρά διαθέτει έναν βελτιωμένο ρότορα με double ball bearing, που κατά την εταιρία έχει σχεδιαστεί για μεγάλη συνεχής λειτουργία με λιγότερη τριβή και κατά συνέπεια φθορά, ενώ φέρει και μεγαλύτερη ανοχή στην σκόνη. Η Scythe τονίζει πως η διάρκεια ζωής του συγκεκριμένου ανεμιστήρα είναι δεκαπλάσια έναντι των συμβατικών sleeve bearing - και για να μιλήσουμε με νούμερα η αντοχή τους αυξάνεται από τις 30000 ώρες λειτουργίας στις 350000!

Scythe Fuma Review: Air Cooling at it's finestScythe Fuma Review: Air Cooling at it's finestScythe Fuma Review: Air Cooling at it's finestΤο συγκεκριμένο σετ ανεμιστήρων (SY1225DB12H) λειτουργεί στις 1600 RPM, ενώ παρέχονται άλλα 4 μοντέλα από τις 500 έως και τις 1900 RPM. Όσον αφορά το συγκεκριμένο ζευγάρι όμως, αναμένουμε περί τα 33 dB μέγιστου θορύβου, με το airflow να κυμαίνεται στα 88.11 CFM και την στατική πίεση στα 1.46mm Η2Ο - κοινώς, κατά 9 CFM περισσότερο από τους stock ανεμιστήρες της Fuma και περί τα 0.10 mm H2O λιγότερη στατική πίεση.

Scythe Fuma Review: Air Cooling at it's finest

 

Scythe Fuma Review: Air Cooling at it's finestScythe Fuma Review: Air Cooling at it's finestScythe Fuma Review: Air Cooling at it's finestΠερνάμε από το θεωρητικό στο πρακτικό μέρος των δοκιμών μας, απομονώνοντας της απόδοση της Fuma ώστε να συγκρίνουμε την διαφορά των ανεμιστήρων.


Scythe Fuma Review: Air Cooling at it's finestΤο πρώτο τεστ δεν καταφέρνει να αναδείξει σημαντικές διαφορές έναντι των δυο ανεμιστήρων - όποιο δρόμο και να προτιμήσετε, τα αποτελέσματα θα είναι τα ίδια.


Scythe Fuma Review: Air Cooling at it's finestΕκεί που φάνηκε η διαφορά είναι στο υψηλότερο φορτίο, καθώς στην μέγιστη περιστροφή τους οι ανεμιστήρες καταφέρνουν να μειώσουν κατά δυο βαθμούς την απόδοση της ψύκτρας, γεγονός αρκετά ευπρόσδεκτο!


Scythe Fuma Review: Air Cooling at it's finestΚλειδώνοντας τον θόρυβο στα 40dB και τον επεξεργαστή 4GHz, οι θερμοκρασίες επιστρέφουν στα προηγούμενα δεδομένα, με την ψύκτρα να επηρρεάζεται για κάτι λιγότερο από 1.5 βαθμό, απέχοντας μόλις κατά μισό από τις επιδόσεις των στοκ ανεμιστήρων.

Η αλήθεια είναι ότι οι Slip Stream dB συμπεριφέρθηκαν ελάχιστα πιο ήσυχα σε σχέση με τους στοκ ανεμιστήρες. Η διαφορά τους όμως εστιάζεται σε 2 σημεία: στην υψηλή τους απόδοση σε μεγάλο φορτίο, αλλά και στην - σε υπερβολικό βαθμό - αυξημένη διάρκεια ζωής τους.

Scythe Fuma Review: Air Cooling at it's finestScythe Fuma Review: Air Cooling at it's finest

Φτάνοντας στις τελικές μας σκέψεις για την Scythe Fuma, δεν έχουμε παρά να μιλήσουμε με τα καλύτερα λόγια όσον αφορά το νεότερο προϊόν της εταιρίας. Είπαμε στον πρόλογο πως παρ' όλο την εξάπλωση των AIO watercoolers, όμως οι αερόψυκτρες δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν την αγορά.

Βάση των μετρήσεών μας, η Fuma επιβεβαιώνει πως μια σωστά σχεδιασμένη ψύκτρα δεν έχει να φοβηθεί πολλά έναντι των υδροψύξεων. Για την ακρίβεια, η Fuma μας έδωσε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα σε όλο το φάσμα των δοκιμών μας, παραδίδοντας αποτελέσματα εφάμιλλα ακόμα και με δυνατές υδροψύξεις. Αν απορείτε με τα συμπεράσματα μας, το μόνο που έχουμε να σας πούμε είναι το γεγονός πως για ένα "mainstream" wattage που μπορούν να παράγουν τα σύγχρονα CPU, ο σχεδιασμός της αερόψυκτρας είναι αρκετά πιο αποτελεσματικός έναντι μιας απλής υδρόψυξης. Φυσικά, αν ανέβουμε κατηγορία αλλά και wattage μια αερόψυκτρα μπορεί να μην αποδειχτεί αρκετή, εκεί όπου μια μεγάλη υδρόψυξη των 240mm ίσως να αναδείξει τις δυνατότητες της - και πάλι όχι κατά μια μεγάλη διαφορά.

Φυσικά, δεν πρέπει να αμελούμε τα θετικά και τα αρνητικά όσον αφορά το θέμα υδρόψυξης vs αερόψυξης. Το form factor των AIO μπορεί να παραδώσει ένα πιο καθαρό, εντυπωσιακό και συμμαζεμένο οπτικό αποτέλεσμα, την ίδια στιγμή που μια μεγάλη ψύκτρα προκαλεί προβλήματα όπως ασυμβατότητα με μνήμες, βάρος έναντι της μητρικής και πιθανές ασυμβατότητες με το εκάστοτε κουτί που την φιλοξενεί. Από την άλλη όμως, μια υδρόψυξη έχει αρκετά σημεία που μπορεί να αποτύχει, την ίδια στιγμή που το πιο πιθανό να χαλάσει σε μια αερόψυκτρα είναι μονάχα οι ανεμιστήρες της, οι οποίοι αντικαθιστώνται αρκετά εύκολα.

Στο δια ταύτα όμως, η Scythe Fuma εκπλήσσει με τις επιδόσεις της, οι οποίες δεν πρόκειται να απογοητεύσουν οποιοδήποτε high-end σύστημα. Η ποιότητα κατασκευής της βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, με τους ανεμιστήρες της να μην απογοητεύουν σε απόδοση αλλά ούτε και σε παραγόμενο θόρυβο τους. Όλα τα παραπάνω όμως συσκευάζονται σε ένα πακέτο, το κόστος του οποίου ανέρχεται στα 55? - ποσό που είναι αρκετά χαμηλό για dual-tower ψύκτρα, κάνοντας την Scythe Fuma μια από τις καλύτερες προτάσεις μας στον χώρο της ψύξης.

Όσον αφορά τους Slip Stream DB, οι ανεμιστήρες είναι μια εξαιρετική εναλλακτική τόσο για την ψύκτρα όσο και για ανεμιστήρες κουτιού, με το δυνατό τους σημείο να είναι η εξαιρετικά μεγάλη τους μακροζωία και η ήσυχη λειτουργία τους. Το κόστος του ενός ανέρχεται στα 10.50? και πρόκειται για μια αρκετά καλή επένδυση η οποία θα κρατήσει ήσυχο το κεφάλι του κατόχου για αρκετά χρόνια απρόσκοπτης λειτουργίας.

Scythe Fuma Review: Air Cooling at it's finest

[/TD]

[/TR]

 

[/TABLE]


Scythe Fuma Review: Air Cooling at it's finest

 


Ευχαριστούμε θερμά την Scythe για την παραχώρηση του δείγματος!