Arctic Liquid Freezer 120 & 240 Review: Freeze it!
Έχοντας μακρά παράδοση στον χώρο της ψύξης, που εκτείνεται από CPU coolers, GPU coolers, θερμοαγώγιμες πάστες αλλά και μεγάλη ποικιλία σε ανεμιστήρες, η Arctic επιχειρεί την δική της είσοδο στον χώρο των AIO watercoolers.
Έχοντας μακρά παράδοση στον χώρο της ψύξης, που εκτείνεται από CPU coolers, GPU coolers, θερμοαγώγιμες πάστες αλλά και μεγάλη ποικιλία σε ανεμιστήρες, η Arctic επιχειρεί την δική της είσοδο στον χώρο των AIO watercoolers.
Τα Liquid Freezer 120 και Liquid Freezer 240 είναι η απάντηση της εταιρίας στην μεγάλη ποικιλία AIO που κυκλοφορεί αυτήν την στιγμή στην αγορά. Στην περίπτωση των AIO WC δεν αρκεί μόνο το μέγεθος και οι επιδόσεις, αλλά και σε τι τιμή έρχεται η εκάστοτε λύση. Την δική της απάντηση μέσω των δύο νέων προϊόντων της δίνει η Arctic.
Για αρχή, θα ασχοληθούμε με το "μικρό" AIO, το Liquid Freezer 120.
Το στοιχείο που εντυπωσιάζει στην συσκευασία, είναι το γεγονός πως η εταιρία κατάφερε μέσα σε ένα τόσο μικρό κουτί να "κρύψει" μια ολόκληρη μονάδα υδρόψυξης, σε συνδυασμό με τα παρελκόμενά της: 2 ανεμιστήρες, , όλο το σύστημα mounting για τόσο για AMD όσο και Intel sockets, 2 δεματικά καλωδίων καθώς και την θερμοαγώγιμη πάστα της Arctic - όχι μια τυχαία όμως, αλλά την άκρως επιτυχημένη MX-4 της εταιρίας. Εντυπωσιαζόμαστε με την συσκευασία αλλά και με την αποτελεσματικότητα που τα πάντα τοποθετήθηκαν στο εσωτερικό της, καθώς πέρα από τον οικολογικό χαρακτήρα, αυτή η συσκευασία μπορεί να έχει αντίκτυπο και στην τελική τιμή του προϊόντος, με τα μειωμένα κόστη στα logistics να μπορούν να κάνουν την διαφορά.
Αφήνοντας τα περιεχόμενα της συσκευασίας στην άκρη, περνάμε στην κύρια μονάδα. Όπως και η πλειοψηφία των AIO watercoolers,, έτσι και το Liquid Freezer 120 είναι ένα pre-filled, σφραγισμένο AIO, με τo υγρό που εμπεριέχεται και θα μεταφέρει την θερμότητα από και προς το ψυγείο να είναι η προπυλενική γλυκόλη.
Για αρχή, το wateblock/pump combo της Liquid Freezer 120 φαίνεται πως αποτελεί προϊόν της Asetek - με την κύρια ένδειξη να αποτελεί το σύστημα mounting. Η αντλία χρησιμοποιεί έναν απλό κυκλικό σχεδιασμό, με μια μικρή glossy επιφάνεια να εμφανίζει το λογότυπο της Arctic στο κέντρο της.
Η αντλία έχει πάχος 40mm και διάμετρο 82mm, ενώ παρέχει ένα απλό 3-pin fan header, το οποίο θα αναλάβει τόσο την τροφοδοσία της όσο και την παροχή της ένδειξης των περιστροφών της στον αντίστοιχο αισθητήρα της μητρικής. Γυρνώντας στην άλλη πλευρά, η επιφάνεια επαφής με τον επεξεργαστή είναι από χαλκό, επιφάνεια η οποία για την κατασκευή της χρησιμοποιείται ένα "ομόκεντρο" CNC μηχάνημα, το οποίο εξασφαλίζει σταθερή ποιότητα κατασκευής και πως κάθε μονάδα αποδίδει ακριβώς το ίδιο. Επιπλέον δεν θα συναντήσουμε pre-applied θερμοαγώγιμη πάστα, την οποία θα κληθείτε να τοποθετήσετε την ώρα της εγκατάστασης.
Οι σωληνώσεις από την άλλη εναρμονίζονται με τα σύγχρονα πρότυπα, διαθέτοντας ελαστική κατασκευή για μεγαλύτερη ευλυγισία. Από την άλλη, απουσιάζουν τα περιστρεφόμενα fittings τόσο στην αντλία όσο και στο ψυγείο, καθώς οι σωληνώσεις ενώνονται σε γωνία 90 μοιρών.
Από την μεριά του ψυγείου ξεχωρίζει το μέγεθος του, στοιχείο το οποίο η Arctic εστιάστηκε ώστε να προσφέρει την μέγιστη απόδοση για το Liquid Freezer 120. Έχοντας κατασκευή από αλουμίνιο, το πάχος του ανέρχεται στα 49mm. Με τις υπόλοιπες διαστάσεις του ψυγείου να ανέρχονται στα 155mm x 120 mm, το ψυγείο φέρει έναν αριθμό περί τα 22 FPI (Fins per Inch), στοχεύοντας στην κατάλληλη αναλογία μεταξύ ροής αέρα και ψύξης. Προσθέτοντας τους 2 ανεμιστήρες σε διάταξη push-pull, το συνολικό μέγεθος του ψυγείου ανέρχεται στα 99mm.
Τέλος, η Liquid Freezer 120 συνοδεύεται από 2x F12 PWM ανεμιστήρες με το fluid dynamic bearing ρότορα. Διατηρώντας το τυπικό προφίλ των 25mm, οι F12 υπόσχονται μέγιστη ταχύτητα περιστροφής στις 1350 ± 10% RPM, με το εκτιμώμενο airflow τους να ανέρχεται στα 74 CFM, ενώ τα παραγόμενα επίπεδα θορύβου φτάνουν τα 22.5 dBA. Οι ανεμιστήρες διαθέτουν και ένα fan splitter, ώστε να είναι εφικτό ένα "daisy chain" μεταξύ των ανεμιστήρων και της αντλίας σε ένα μόλις fan header.
Περνάμε στην Liquid Freezer 240 στην σελίδα που ακολουθεί.
Η δεύτερη υδρόψυξη της Arctic πρόκειται επί της ουσίας για το μεγαλύτερο μοντέλο της Liquid Freezer 120, με τις διαφορές των δυο αυτών AIO να εστιάζονται σε ελάχιστα σημεία.
Όπως και στο μικρότερο μοντέλο, έτσι και εδώ η συσκευασία είναι ... "οριακή" ώστε να διαθέτει όλα τα απαραίτητα συνοδευτικά. Το σύστημα του mounting για AMD και Intel sockets δίνει το παρόν, όπως και η MX-4 θερμοαγώγιμη πάστα, ενώ το πακέτο συμπληρώνεται από 4 συνολικά ανεμιστήρες ώστε να είναι εφικτή η push-pull διάταξη ανεμιστήρων.
Όπως γίνεται εμφανές από την ονομασία του μοντέλου, η Liquid Freezer 240 είναι το προϊόν της εταιρίας το οποίο έχει στην διάθεση του ένα μεγαλύτερο ψυγείο, με μέγεθος τα 240mm.
Tο wateblock/pump combo της Liquid Freezer 240 δεν διαφέρει σε τίποτα σε σχέση με αυτό της 120. Έτσι, θα συναντήσουμε την ίδια αντλία με διάμετρο 82mm και πάχος 40mm, ενώ προσφέρει ένα 3-pin fan connnector για την τροφοδοσία της.
Όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, έτσι και εδώ απουσιάζουν τα περιστρεφόμενα fittings από την αντλία, που κατασκευαστικά προέρχεται από την Asetek.
Παρόμοιο και το στυλ των σωληνώσεων, με τους εύκαμπτους ελαστικούς σωλήνες - οι οποίοι έχουν εσωτερική διάμετρο τα 6mm, να επιτρέπουν την μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων. Σε αυτήν την περίπτωση το μάκρος τους είναι ελαφρώς αυξημένο, ούτως ώστε να είναι δυνατή η εγκατάσταση του ψυγείου είτε στην οροφή είτε στο front panel του κουτιού.
Το ψυγείο διαθέτει πλήρη κατασκευή από αλουμίνιο. Στην προκειμένη περίπτωση, το πάχος μειώνεται από τα 49mm του Liquid Freezer 120 στα 39mm στο Liquid Freezer 240, με τις υπόλοιπες διαστάσεις του ψυγείου να ανέρχονται στα 272mm x 120 mm, ενώ ο αριθμός των πτερυγίων παραμένει σταθερός στα 22 FPI (Fins per Inch). Εγκαθιστώντας και τους 4 ανεμιστήρες, το τελικό πάχος του Liquid Freezer 120 ανέρχεται στα 8,8 εκατοστά.
Παρόμοιοι είναι και οι ανεμιστήρες που παρέχονται στο πακέτο, με τον αριθμό των F12 των 120mm να φτάνει τους 4.
Η διαδικασία εγκατάστασης είναι πανομοιότυπη και για τα 2 συστήματα ψύξης, με τον τρόπο να είναι παρόμοιο με αυτόν της Corsair H80i v2. Έπειτα από την τοποθέτηση του backplate, βιδώνονται οι 4 αποστάτες. Το μόνο που αρκεί είναι η τοποθέτηση της αντλίας και το τελικό σφίξιμο με την χρήση των 4 thumbscrews, διαδικασία η οποία μπορεί να ολοκληρωθεί ταχύτατα σε ελάχιστα λεπτά.
Ώρα να μετακινηθούμε στις επιδόσεις των Liquid Freezer 120 και Liquid Freezer 240, στις σελίδες που ακολουθούν.
Και σε αυτή την δοκιμή μας, ο Intel Core i7 6700K θα εκτελέσει χρέη load tester για τις ψύκτρες μας.. Κρίναμε σκόπιμο να πάρουμε μετρήσεις από δύο συχνότητες λειτουργίας. Μία στο εργοστασιακό 40x100 (4GHz) με τάση vcore 1,2 Volt, ορισμένη manually από το bios, και μία στο σχετικά εύκολο 45x100 (4.5GHz) με τάση vcore 1.3 Volts και πάλι ορισμένο με τον ίδιο τρόπο. Οι μνήμες έπαιξαν στα 2133MHz με χρονισμούς 15-15-15-36 και τάση vdimm 1.2 volts. Όλες οι επιλογές εξοικονόμησης ενέργειας και διόρθωσης (compensation) τάσεων ήταν απενεργοποιημένες και οι υπόλοιπες τάσεις αφέθηκαν στο auto.
Παρατηρήσεις
Για τις δοκιμές χρησιμοποιήθηκε η bundled πάστα, ενώ για τα πρώτα δύο αποτελέσματα οι ανεμιστήρες λειτουργούσαν στα 12 Volts χάριν "καθαρότερων" και λιγότερο platform dependent (pwm) αποτελεσμάτων. Κατόπιν ρυθμίσαμε τους ανεμιστήρες έτσι ώστε να μετράμε 40db στα δέκα εκατοστά από αυτούς και επαναλάβαμε τις μετρήσεις για το stock clock τεστ μας. Γιατί; Είναι ένα επίπεδο θορύβου όπου η πλειοψηφία των χρηστών θεωρεί αποδεκτό και αποφασίσαμε να περιλάβουμε ένα baseline test με βάση τον θόρυβο, για να σας παρουσιάζουμε από εδώ και πέρα, πως αποδίδει η κάθε cooling λύση, σε ένα ρεαλιστικό και βιώσιμο σενάριο λειτουργίας. Όλα τα test επαναλαμβάνονταν δις για την αποφυγή σφαλμάτων.
Δοκιμές
Προκειμένου να δημιουργήσουμε load χρησιμοποιήσαμε τις τελευταίες εκδόσεις του linpack κάτω από το Linx. Στην περίπτωση του i7 6700K ανανεώσαμε κατάλληλα τις εφαρμογές μας, ώστε να αξιοποιηθεί το AVX instruction set του. Έτσι, καταγράψαμε μέσω του coretemp τις μέγιστες θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν σε διάστημα 15 διαδοχικών 2048MB loops του LinX. Κατόπιν υπολογίστηκε και παρουσιάστηκε ο μέσος όρος max θερμοκρασίας των τεσσάρων πυρήνων.
Με το πέρας του δεκάλεπτου stressing και κλείνοντας το LinX – αφήναμε το σύστημα σε κατάσταση ηρεμίας για 15 ακόμα λεπτά και καταγράφαμε τις θερμοκρασίες στις οποίες επανήλθε ο επεξεργαστής. Αυτό, θα είναι το idle temperature που αναφέρουμε στα γραφήματα που ακολουθούν.
Αυτό το ζευγάρι load και idle θερμοκρασιών, είναι εν γένει αρκετό για να σας δώσει μία σαφή άποψη για την αποτελεσματικότητα, ή μη, της ψύκτρας.
Ήρθε η ώρα να περάσουμε στις επιδόσεις των 2 προϊόντων της Arctic, έχοντας τον Core i7 6700K σε ρόλο loader. Για να έχετε σημεία αναφοράς, προσθέσαμε στα γραφήματα 3 ανταγωνιστικές λύσεις υδρόψυξης καθώς και μία αερόψυκτρα, ώστε να κάνετε τις δικές σας συγκρίσεις.
Κλειδώνοντας την συχνότητα του επεξεργαστή στα 4000MHz και την τάση στα 1.2v, καθώς και τους ανεμιστήρες 12v, τα πρώτα αποτελέσματα παρουσιάζουν τις δύο λύσεις της Arctic όσο το δυνατόν πιο κοντά στο καλύτερο σκορ που πέτυχε η Scythe Fuma. Αγνοώντας την αερόψυκτρα, οι δύο λύσεις της Arctic τα πηγαίνουν αρκετά καλά έναντι του ανταγωνισμού, όπου αμφότερες οι Liquid Freezer 120 & 240 κινούνται στην περιοχή των 52 βαθμών Κελσίου, την ίδια στιγμή που αμέσως επόμενη H80i v2 της Corsair απέχει κατά 2 βαθμούς παραπάνω. Αν αναλογιστούμε πως η λύση της Corsair έχει παρόμοια spec με αυτά της Liquid Freezer 120, τότε η δεύτερη έχει να επιδείξει πως κάτι καλύτερο συμβαίνει στην αποτελεσματικότητά της.
Στο δεύτερο τεστ με την συχνότητα του 6700Κ στα 4500 MHz σε τάση 1.3V, ήρθε η ώρα της Liquid Freezer 240 να "λάμψει", παρουσιάζοντας το καλύτερο αποτέλεσμα μέχρι στιγμής. Από την άλλη, η Liquid Freezer 120 συνεχίζει να εντυπωσιάζει με τις επιδόσεις της, καθώς απέχει από την μεγαλύτερη 240 μόλις κατά 2,5 βαθμούς. Συγκρίνοντας την με την λύση της Corsair, η απόσταση των επίσης 2,5 βαθμών κάνει την λύση της Arctic αρκετά πιο δελεαστική.
Με τον παραγόμενο θόρυβο "κλειδωμένο" στα 40dB και τον επεξεργαστή 4GHz, ώστε να αναδείξουμε τις δυνατότητες των ανεμιστήρων, οι 2 λύσεις της Arctic συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν. Αφ' ενός, η Liquid Freezer 240 δεν επηρεάζεται ούτε κατ' ελάχιστο σε σχέση με το τεστ των 12V, την ίδια στιγμή που το μοντέλο των 120mm ανεβαίνει μόλις κατά 0.75 βαθμούς - πράγμα το οποίο υποδεικνύει πως οι παρεχόμενοι ανεμιστήρες λειτουργούν σε ελάχιστα περισσότερες RPM.
Οι παρεχόμενοι F12 PWM φαίνεται πως αποδίδουν εξαιρετικά σε αμφότερες τις Liquid Freezer 120 & 240. Ο θόρυβός τους ήταν αρκετά χαμηλός, ενώ και στην απόδοσή τους μείναμε αρκετά ευχαριστημένοι καθώς ο περιορισμός στα 40 dB δεν στάθηκε ικανός να αυξήσει σημαντικά την απόδοση των ψυγείων.
Ώρα για τα τελικά μας συμπεράσματα. Σε προηγούμενο review μας αναλύσαμε επιγραμματικά τα θετικά και τα αρνητικά της υδρόψυξης vs αερόψυξης σε ένα σύγχρονο high-end σύστημα σε ρεαλιστικά loads, ήρθε η ώρα όμως να βάλουμε κάτω τα δεδομένα και να αντιληφθούμε τι είναι αυτό που καταφέρνει η Arctic με τις Liquid Freezer 120 & 240.
Αναφορικά με την Liquid Freezer 120, τα αποτελέσματα είναι όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα γίνεται! Η λύση της Arctic καταφέρνει και... "βάζει τα γυαλιά" σε αυτήν της Corsair, όπου φαινομενικά τα δυο αυτά AIO φέρουν παρόμοια specs σε πάχος ψυγείου, με τις δοκιμές μας να δείχνουν καλύτερες επιδόσεις υπέρ της πρώτης. Το πως το επιτυγχάνει αυτό η Arctic, φαίνεται πως είναι ένας συνδυασμός τόσο κατασκευής όσο και ανεμιστήρων, με την Liquid Freezer 120 να είναι το καλύτερο 120mm AIO που έχουμε δοκιμάσει μέχρι στιγμής.
Αν υπάρχει μια μικρή "ανησυχία", αυτό αφορά το πακετάρισμα της ψύκτρας το οποίο είναι ανοιχτό σε ενδεχόμενο χτυπήματος κατά την μεταφορά, αλλά οποιοσδήποτε λογικός μεταπωλητής θα έχει αποτρέψει την πώληση μιας χτυπημένης μονάδας. Κατά τα λοιπά, δεν υπάρχει κάτι που απογοητεύει στην λύση της Arctic, με εξαίρεση την αισθητική του AIO η οποία κινείται περισσότερο στην μεριά του "αδιάφορου", παρά του κακού.
Όλα τα παραπάνω όμως συνδυάζονται με μια αρκετά ενδιαφέρουσα τελική τιμή, η οποία στην Ελλάδα ανέρχεται στα 60?. Αν βρίσκεστε στην αναζήτηση 120mm AIO, οι δοκιμές μας μας προτρέπουν να σας την συστήσουμε ανεπιφύλακτα!
Όσον αφορά την Liquid Freezer 240, η συγκεκριμένη υδρόψυξη δανείζεται αρκετά στοιχεία από την "μικρή αδερφή", έχει όμως τα απαραίτητα προσόντα για μεγαλύτερο CPU wattage. Η Liquid Freezer 240 κατάφερε να μας παραδώσει το καλύτερο αποτέλεσμα στις overclocked ρυθμίσεις μας, γεγονός που αποδεικνύει πως έχει τις δυνατότητες για ακόμα περισσότερο φορτίο.
Έχοντας τις ίδιες "ανησυχίες" όπως και στην Liquid Freezer 120, η 240 έρχεται σε μια αρκετά ρεαλιστική τιμή των 85? κατά μέσο όρο στην Ελλάδα, και σαν ένα 240mm ΑΙΟ είναι μια μονάδα που δεν θα απογοητεύσει κανέναν.