• Testing: Game Loading Times σε HDD, SATA SSD, NVMe SSD

  Testing: Game Loading Times σε HDD, SATA SSD, NVMe SSD

 • Sapphire Radeon RX 5600 XT Pulse 6GB GPU Review

  Sapphire Radeon RX 5600 XT Pulse 6GB GPU Review

 • Sapphire Radeon RX 5500 XT Pulse 8GB GPU Review

  Sapphire Radeon RX 5500 XT Pulse 8GB GPU Review

 • AORUS CV27Q & FI27Q-P 165Hz Gaming Monitors Review

  AORUS CV27Q & FI27Q-P 165Hz Gaming Monitors Review

 • GIGABYTE RTX 20 Series SUPER GAMING OC GPUs Review

  GIGABYTE RTX 20 Series SUPER GAMING OC GPUs Review

 • Η Νέα mini RTX 2060 της ASUS κοντράρει την AMD Radeon RX 5600 XT

  Η Νέα mini RTX 2060 της ASUS κοντράρει την AMD Radeon RX 5600 XT

 • Προβλήματα θερμοκρασίας σε κάποιες ASUS STRIX RX 5700 XT GPUs

  Προβλήματα θερμοκρασίας σε κάποιες ASUS STRIX RX 5700 XT GPUs

 • 77 τυχεροί θα κερδίσουν μια NVIDIA RTX 2080 Ti 'Cyberpunk 2077 Edition'

  77 τυχεροί θα κερδίσουν μια NVIDIA RTX 2080 Ti 'Cyberpunk 2077 Edition'

 • Αρκετές μητρικές Ζ490 εμφανίζονται για τους Intel Comet Lake

  Αρκετές μητρικές Ζ490 εμφανίζονται για τους Intel Comet Lake

 • ASUS ROG Zenith II Extreme Alpha με νέα VRM για Threadripper

  ASUS ROG Zenith II Extreme Alpha με νέα VRM για Threadripper

 • Overclocker εγκατέστησε 1TB RAM σε μια X299 μητρική

  Overclocker εγκατέστησε 1TB RAM σε μια X299 μητρική

 • Μοντέλα χωρίς γραφικά και στους 10th Gen Intel Core CPUs

  Μοντέλα χωρίς γραφικά και στους 10th Gen Intel Core CPUs

 • Πολλά νέα specs των Intel Comet-Lake στην επιφάνεια

  Πολλά νέα specs των Intel Comet-Lake στην επιφάνεια

 • Στα 5.3GHz ο επερχόμενος Intel Core i7-10700K

  Στα 5.3GHz ο επερχόμενος Intel Core i7-10700K

 • Featured Build: SR21BF by Oracle Mods

  Featured Build: SR21BF by Oracle Mods

 • Featured Build: Pure Pastel by Mod 83

  Featured Build: Pure Pastel by Mod 83

 • Featured Build: Silverstone TJ07 by Mod-One

  Featured Build: Silverstone TJ07 by Mod-One

Intel Kaby Lake Review: i7 7700K gets tested

Περιεχόμενα Άρθρου

intro

intro

 

 

 

Έχοντας περάσει περίπου ενάμισης χρόνος από τη κυκλοφορία των Skylake η Intel ανανεώνει την αγορά με νέους επεξεργαστές και φυσικά νέα chipsets για την performance, όπως την ονομάζει αγορά. Η νέα γενιά επεξεργαστών ονομάζεται Kaby Lake και πατάει στην ίδια αρχιτεκτονική με τους 6ης γενιάς Core CPUs (Skylake that is) ενώ πρόκειται για τη πρώτη γενιά που υιοθετεί τη νέα πολιτική της εταιρίας που ξεκινά με ένα νέο Process (λιθογραφία), στην επόμενη γενιά περνά μια νέα αρχιτεκτονική και ο κύκλος ολοκληρώνεται με την είσοδο της βελτιστοποιημένης αρχιτεκτονικής στην αγορά.

                                                                                                                                                   Kaby Lake 1

 

 

Η κυκλοφορία των επεξεργαστών συνοδεύεται και από τη νέα πλατφόρμα 200 Series που παίρνει τη σκυτάλη από τις 100 Series που πρωτοεμφανίστηκαν τον Αύγουστο του 2015. Η Intel πραγματοποιεί και εκεί μικρές αλλαγές κυρίως στην αύξηση των PCIe γραμμών του chipset (κατά 4) αλλά και στη προσθήκη υποστήριξης για την επερχόμενη τεχνολογία των Optane SSD. Τα πρώτα μοντέλα SSD βασισμένα σε αυτή τη τεχνολογία των Intel – Micron αναμένονται κάποια στιγμή μέσα στο έτος και σκοπός τους να προσφέρουν ακόμη υψηλότερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων. Σύμφωνα με την Intel, η νέα οικογένεια επεξεργαστών σε συνδυασμό με τις νέες μητρικές στοχεύει όσους έχουν συστήματα 3 ετών και όχι όσους έχουν ήδη σύστημα με Skylake επεξεργαστή. Έτσι εάν κάποιος έχει Haswell based PC έχει έναν λόγο παραπάνω να γλυκοκοιτάζει τα νέα CPUs, όμως και πάλι, οι διαφορές ίσως να μην δικαιολογούν την αναβάθμιση.

 

Kaby Lake 1

 

 

Η 7η γενιά Core επεξεργαστών αποτελείται αρχικά από 26 μοντέλα και στη κορυφή του Lineup βρίσκουμε τους ξεκλείδωτους Core i5 7600K και Core i7 7700K με τον τελευταίο να αποτελεί και το κεντρικό θέμα του σημερινού review.

Τα specs του συγκεκριμένου δεν εκπλήσσουν μιας και στην ουσία αποτελεί μια βελτιωμένη εκδοχή του 6700K που είδαμε προ ενάμιση χρόνου. Έτσι έχουμε και πάλι 4 cores και 8 threads, 8 MB L3 cache, TDP 91W, όλα στη (βελτιωμένη) λιθογραφία των 14nm FinFEΤ της Intel. Όλα αυτά τα έχουμε ξανακούσει, όμως το αξιοσημείωτο βρίσκεται στους χρονισμούς του. Ο 7700K έχει base συχνότητα λειτουργίας 4200MHz και Turbo στα 4500MHz στον έναν πυρήνα του όταν η εφαρμογή το απαιτεί, μια αξιόλογη βελτίωση από τον 6700K και από τις βασικότερες άξιες αναφοράς αλλαγές για το σημερινό review της desktop υλοποίησης που έχουμε στα χέρια μας.

 

 

Kaby Lake 1

 

Kaby Lake 1

 

Για πληρέστερη ενημέρωση, παρακάτω συγκεντρώσαμε μερικά από τα νέα μοντέλα της οικογένειας των Kaby Lake:

 

skulist

 

 

Kaby Lake 1

 

 

 

Kaby Lake 1

 

Η Intel φαίνεται πως έχει βελτιώσει σε σημαντικό βαθμό τη λιθογραφία των 14nm FinFET και έτσι οι επεξεργαστές γίνονται αρκετά πιο αποδοτικοί, έχοντας την ίδια ακριβώς λιθογραφία με τους Skylake, όμως πλέον αρκετά πιο ώριμη. Η ίδια η Intel μάλιστα δεν αναφέρεται σε βελτιώσεις στην ταχύτητα των επεξεργαστών clock per clock, επιβεβαιώνοντας τα παραπάνω. Όπως είπαμε και στην αρχή της παρουσίασης το μοντέλο ανάπτυξης της Intel έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια και έτσι αντί του tick tock (αρχιτεκτονική > λιθογραφία) έχουμε το P.A.O. (Process > Architecture > Optimization). Ουσιαστικά, οι Broadwell (5775C), αποτέλεσαν το πρώτο δείγμα της λιθογραφίας των 14nm FinFET, οι Skylake (6700K) έφεραν τη νέα αρχιτεκτονική και οι Kaby Lake (7700K) έρχονται για τη βελτιώσουν ακόμη περισσότερο. Ας περάσουμε όμως στις βασικότερες αλλαγές/βελτιώσεις που φέρνουν οι Kaby Lake.

 

 

 

Intel Gen9 LP (Low Power) GPU – HD Graphics 630

Πέραν των παραπάνω, διαφορές εντοπίζουμε και στην Gen9 GPU των επεξεργαστών. Η GPU μπορεί να πραγματοποιήσει decode και encode περιεχομένου Ultra HD (4K) ενώ έχει πλήρη υποστήριξη του προτύπου HEVC (H.254), ενός αρκετά efficient codec για σύγχρονα media μέσω του αναβαθμισμένου Quick Sync της Intel. Το hardware decode υποστηρίζει πηγές έως 4K H.265 10-bit και όσον αφορά το encode, με το main profile, 4K βίντεο Η.265. Η ενσωματωμένη GPU φέρει την ονομασία HD Graphics 630, ακόμη μια διαφορά από την HD Graphics 530 των Skylake. Η ίδια GPU ευθύνεται και για το acceleration που υφίσταται σε εφαρμογές που περιλαμβάνουν αναγνώριση προσώπου, εκφράσεων, face tracking και αναγνώριση αντικειμένων, που ενδεχομένως θα δούμε να χρησιμοποιούνται μελλοντικά στην καταναλωτική αγορά ή για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

 

 

Native 2400MHz DDR4 Support

Πλέον οι Kaby Lake μπορούν να τρέξουν εγγενώς τις μνήμες στη συχνότητα των 2400MHz όπως προβλέπει το πρότυπο JEDEC και έτσι στα μικρότερα H270 και B250 chipsets, ο διαιρέτης τους θα τερματίζει στα 2400 και όχι στα 2133MHz όπως στους Skylake. Αυτό θα δώσει μια ανεπαίσθητη βελτίωση των επιδόσεων στους περισσότερους, όμως αναμφίβολα το θεωρητικό bandwidth αυξάνται στα 37.5 GB/s. Ο ενσωματωμένος memory controller συνεχίζει να υποστηρίζει μνήμες DDR3L μιας και δεν έχει αλλάξει αρχιτεκτονική από τους Skylake, οπότε οι OEMs έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν αντίστοιχες μνήμες εάν χρειαστεί. 

 

 

Speed Shift v2

Μια τεχνολογία που δε θα συναντήσουμε στη desktop αγορά, αλλά κυρίως στις φορητές συσκευές που ενσωματώνουν Kaby Lake CPUs, είναι το νέο Speed Shift v2. Αυτή είναι μια τεχνολογία που ελέγχει την τάση λειτουργίας αλλά και τη συχνότητα του chip από το λειτουργικό σύστημα. Η πρώτη έκδοση ήρθε με τους Skylake και ακόμη και σήμερα λειτουργεί μόνο στα Windows 10. Η δεύτερη γενιά επιτρέπει την αλλαγή των Power states του επεξεργαστή ακόμη ταχύτερα, ολοκληρώνοντας έτσι γρηγορότερα το εκάστοτε task που έχει ανατεθεί στον επεξεργαστή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ταχύτερη απόκριση του συστήματος και σε ειδικά loads, οπως αναπαραγωγή video, επεξεργασία βίντεο ή εικόνας, παιχνίδια και άλλα σχετικά. Στην ουσία τα P-States (power states) δεν είναι fixed αλλά παρέχονται πολλά "σκαλοπατάκια", κάτι που η Intel αναπαριστά και στις παρακάτω εικόνες. Η τεχνολογία θα βρεθεί κυρίως σε φορητούς υπολογιστές αλλά και touch enabled συσκευές μιας και δίνει έμφαση και στην αυτονομία της μπαταρίας. 

 

1 6 1 7

 

 

 

Intel Optane Technology

Η Intel με τη νέα πλατφόρμα φέρνει στο προσκήνιο τη τεχνολογία Optane που σύμφωνα με την εταιρία μπορεί να "φέρει την επανάσταση". Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες που έχουμε εξάγει από τις διάφορες παρουσιάσεις της εταιρίας είναι πως θα δούμε Optane SSDs αλλά και Optane DIMMs/DRAMs. Τα πρώτα είναι αυτονόητα, όμως τα δεύτερα θα αποτελέσουν κάποιου είδους cache για παλιότερης τεχνολογίας μηχανικούς δίσκους. Με λίγα λόγια περιμένουμε ένα τύπου rebrand του Rapid Storage Technology. Φυσικά στόχος της Intel είναι η περαιτέρω βελτίωση των επιδόσεων ενός τυπικού M.2 SSD, μιας και θα έρχονται και σε M.2 form factor εκτός από PCIe. 

 

1 8

 

 

 

Die Shot:

7th Gen Intel Core die with label

 

 

200 Series Chipsets

 

Η Intel στην επίσημη κυκλοφορία των Kaby Lake λανσάρει και τα τρία νέα της 200 Series chipsets της (Z270, H270 και B250) κωδικής ονομασίας Union Point για τη mainstream κατηγορία και οι αλλαγές από τα 100 Series είναι λίγες, όμως αξιοσημείωτες. Μαζί με αυτά που είναι τα desktop θα δούμε και άλλα δύο να προστίθεται στη workstation αγορά, το Q250 που θα έρθει δίπλα στο ήδη υπάρχον C232 αλλά και το Q270.

Αρχικά στο κορυφαίο Z270 Chipset προστίθενται 4 επιπλέον γραμμές PCIe Express 3.0, και έτσι από 20 του κορυφαίου Z170 φτάνουμε στις 24. Τα μέγιστα γενικής χρήσης ports αγγίζουν τα 30 στο Z270, από 26 του Z170 ενώ αξίζει να αναφέρουμε πως πλέον το H270 είναι ένα "Z170-in-disguise" μιας και έχει περισσότερα κοινά ενώ υπερέχει στις RST συσκευές, όμως μια λιγότερη M.2. Οι SATA υποδοχές συνεχίζουν να περιορίζονται στις έξι - και έξτρα δίνονται μόνο με επιπλέον ελεγκτές, κατά βούληση του κατασκευαστή της μητρικής. 

Step up αποτελεί και η υποστήριξη για Optane SSDs, μια τεχνολογία που αναπτύσσεται από τις Intel & Micron και προβλέπει τη κυκλοφορία SSD υψηλών επιδόσεων. Οι πρώτοι συμβατοί SSDs θα κυκλοφορήσουν εντός του 2017 και θα έρχονται τόσο σε PCIe μορφή όσο και σε M.2 ή U.2 που είναι επίσης παρών σε πολλές νέες μητρικές για τη τοποθέτησή τους στη μητρική. 

Όλα τα υπόλοιπα όσον αφορά τα specs του chipset παραμένουν τα ίδια όπως φαίνεται και από το επίσημο διάγραμμα που συμπεριέλαβε η Intel. Πάμε τώρα στους διαύλους επικοινωνίας του chipset με τον CPU. Το DMI παραμένει στην έκδοση 3, χωρίς αλλαγές από τη προηγούμενη γενιά και έτσι η διαμεταγωγή δεδομένων γίνεται με τον ίδιο ρυθμό, 8 Giga Transfers ανά δευτερόλεπτο. 

Backwards compatibility με τους Skylake επεξεργαστές υπάρχει και έτσι εάν έχουμε στη διάθεσή μας κάποια Z170 μητρική μπορούμε απλά να αλλάξουμε τον επεξεργαστή σε κάποιο από τα νέα Kaby Lake μοντέλα. Αντίστοιχα εάν για κάποιο λόγο ο χρήστης επιθυμεί τη μετάβαση στα 200 Series chipsets, μπορεί να το κάνει και να διατηρήσει τον Skylake CPU του. Περισσότερα για τα chipsets όπως το επίσημο διάγραμμα της Intel μπορείτε να διαβάσετε στο σχετικό άρθρο μας εδώ.

 

Για να σχολιασετε πατηστε εδω...

OC on first boot

 • Follow us on