Intel 9th Gen CPU & GIGABYTE Z390 AORUS Motherboards Review
Δοκιμάζουμε τους νέους Core 9ης γενιάς, Core i5 9600K και Core i7 9700K και τις πρώτες Z390 μητρικές που μας στέλνει η GIGABYTE.
Τελευταία υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και πάλι στον χώρο των επεξεργαστών μιας και οι δύο μεγάλοι παίκτες της αγοράς AMD και Intel προσπαθούν με κάθε τρόπο να ξεπεράσουν ο ένας τον άλλον βγάζοντας εκδόσεις με περισσότερους πυρήνες και υψηλότερα GHz για να δελεάσουν το αγοραστικό κοινό. Μετά τη 2η γενιά των Ryzen η Intel ξεκίνησε με ταχύτατους ρυθμούς να ετοιμάζει την 9η γενιά Core για το νέο της Z390 chipset, κάτι που γνωρίζαμε μέσα από τα άφθονα leaks εκείνη τη περίοδο, λίγο πριν - και κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού. Οι φήμες για έναν νέο οκταπύρηνο επεξεργαστή στο μικρό socket LGA 1151 εντάθηκαν και εν τέλει επιβεβαιώθηκαν με την αποκάλυψη του Core i9 9900K στις αρχές Οκτώβρη, ο οποίος θα έρθει στην αγορά και θα συνοδέψει μαζί του άλλους δύο επεξεργαστές, τους Core i7 9700K και Core i5 9600K. Αυτοί ανήκουν στη ‘γνωστή’ LGA 1151 κατηγορία επεξεργαστών και θα τοποθετούνται μόνο σε μητρικές με το Z370 και το Z390 chipset της Intel. Οι υπόλοιποι δυστυχώς θα χρειαστεί να αναβαθμίσουν και τις μητρικές τους εάν σκέφτονται να πάνε από έναν για παράδειγμα 7ης γενιάς CPU στη νέα. Όσον αφορά το Z370, η υποστήριξη επαφίεται από τον εκάστοτε κατασκευαστή, εάν δηλαδή θα λανσάρει BIOS update για να υποστηρίξει τη νέα γενιά.
Κοιτάζοντας και λίγο πιο ‘ψηλά’ στο lineup, η 9η γενιά διαθέτει και HEDT parts τα οποία βέβαια δε θα μας απασχολήσουν στο συγκεκριμένο review και σας συνιστούμε να διαβάσετε το σχετικό μας άρθρο εδώ, εκεί όπου αναφέρουμε τα μοντέλα και τα specs τους. Το πιο σημαντικό είναι πως όλοι τους έχουν τον ίδιο αριθμό PCIe lanes, δηλαδή 68. Η Intel φαίνεται πως νιώθει έντονα την AMD να την απειλεί στο κομμάτι των mainstream επεξεργαστών, εκεί όπου ακόμη διατηρεί μεγάλο μερίδιο αγοράς, κάτι που όμως μπορεί αν αλλάξει σχετικά εύκολα. Σε αυτό παίζει ρόλο και η μικρή παραγωγή που έχει για την ώρα η Intel, για διάφορους δικούς της λόγους, οπότε περιμένουμε η νέα γενιά να κυκλοφορήσει σε περιορισμένα τεμάχια, τουλάχιστον τους πρώτους μήνες.
Πάμε να δούμε τι νέο βλέπουμε στην 9η γενιά επεξεργαστών της Intel. Με τη βοήθεια της GIGABYTE έχουμε στα χέρια μας τους Core i5 9600K και Core i7 9700K με έξι και οκτώ πυρήνες αλλά κανένας τους δεν έχει HyperThreading. Η αρχιτεκτονική δεν αλλάζει, ενώ το νέο chipset ενσωματώνει WIFI και Bluetooth κάτι που θα δούμε σε αρκετές μητρικές, όπως και η μια AORUS αυτού του review. Επιπλέον έχουμε εγγενή υποστήριξη σε USB 3.1 Gen2 συνδέσεις από το chipset και έτσι δεν χρειάζονται έξτρα onboard controllers και τα σχετικά κυκλώματα όπως της ASMedia. Στην 9η γενιά προστίθεται και ο Core i9 9900K, ένας επεξεργαστής με 8 πυρήνες και 16 threads, έτοιμος να αντιμετωπίσει τους 2ης γενιάς Ryzen CPUs της AMD που κυκλοφόρησαν τον Απρίλιο έχοντας μάλιστα single thread boost clock τα 5GHz.
Το chipset δίνει όπως και στις προηγούμενες γενιές 24 συνολικά PCIe lanes που με τα 16 των επεξεργαστών φτάνουμε τις 40 γραμμές στο σύνολο, μερικές από τις οποίες περνούν μέσα από το DMI 3.0 interface που έχει γενικά περιορισμένο bandwidth όσον αφορά έξτρα συσκευές όπως M.2 drives. Συνδυασμοί όπως μια GPU και δύο M.2 σε RAID είναι ένα δυνατό σενάριο στο Z390 chipset. Spec wise στα CPU βλέπουμε τα ίδια χαρακτηριστικά με την 8η γενιά, όπως την μέγιστη υποστήριξη μνημών μέχρι τα 2666MHz και χωρητικότητα έως τα 64GB, όπως κάθε άλλη mainstream πλατφόρμα της Intel (αλλά και της AMD) τα τελευταία 5 τουλάχιστον χρόνια. Όμως στην 9η γενιά Core, η συμβολή τρίτων κατασκευαστών είναι σημαντική, αφού και η Intel έχει βλέψεις να δώσει επίσημα υποστήριξη για 128GB RAM μέχρι το τέλος του έτους και με τη κυκλοφορία των πρώτων 16Gbit chip από εταιρίες όπως η Samsung. Πέρα από την υποστήριξη σε μνήμες, όλα τα υπόλοιπα features παραμένουν ίδια ακόμα και από τη κυκλοφορία του Z270.
Ο νέος Core i5 ονόματι 9600K φέρει 6 πυρήνες και 6 threads ενώ οι χρονισμοί του αυξάνονται από αυτούς του 8600K που κυκλοφόρησε πέρυσι. Έτσι το base clock διαμορφώνεται στα 3.7GHz, 100 MHz πάνω από πριν ενώ το Boost Clock μπορεί να φτάσει τα 4.6GHz σε έναν και μόνο πυρήνα. Σε όλους ο επεξεργαστής μπορεί να τρέξει στα 4.3GHz ενώ επιλεκτικά βλέπουμε και μια ενδιάμεση στάση στα 4.5GHz ανάλογα με το είδος του φορτίου και τις θερμοκρασίες που τρέχει ο επεξεργαστής τη δεδομένη στιγμή.
O Core i7 9700Κ τρέχει στα 3.6GHz, 100 MHz χαμηλότερα από τον 9600K αλλά και από τον 8700K που αντικαθιστά. Εκεί που η Intel βελτιώθηκε είναι στο Boost clock που πλέον αγγίζει τα 4.9GHz σε έναν πυρήνα, ενώ και οι 8 μπορούν να τρέξουν και στα 4.6GHz με το Multi Core Enhancement απενεργοποιημένο. Το TDP και των δύο βρίσκεται στα 95W, όμοιο με την προηγούμενη γενιά. Και από εδώ αντιλαμβανόμαστε πως η Intel βελτιώνει τη μέθοδο ολοκλήρωσης των 14nm ενώ μεγάλο ρόλο παίζει και το κολλημένο με ινδίο (Indium), ένα μαλακό μέταλλο που υπόσχεται εξ’ αρχής πιο χαμηλές θερμοκρασίες από τους προκατόχους τους, κάτι που η Intel βλέπουμε πως ‘μετατρέπει’ σε υψηλότερους out of the box χρονισμούς στα μοντέλα της.
amd, gaming, gigabyte, intel, review, overclocking, benchmarks, coffee lake, παρουσίαση, z390, 14nm , 2018, Core i5 9600K , core i7 9700k, μητρικες
FeelsBadMan
Πολύ δυνατοί αδιαμφισβήτητα, αλλά τιμές και έλλειψη hyperthreading στον νέο i7 για μένα είναι απογοητευτικές!
Από την άλλη ο 9900k είναι όντως τέρας όσο αναφορά τα games αλλά όχι με μεγάλο προβάδισμα από τον 8700k, αλλά και πάλι με 600$ μπορεί κάποιος να πάρει μητρική επεξεργαστή και ραμ.
conroe
υπαρχει μεγαλη βελτιωση στην νεα σειρα οσον αφορα ρευματα, θερμοκρασιες, γι' αυτο και τα εξωγηινα ρολογια. btw ο 9900κ ειναι τρομερος επεξεργαστης. ουσιαστικα γεφυρωνει τις επιδοσεις της hedt με την mainstream κατηγορια. οσοι δε θελουν να χαλασουν μια περιουσια σε μνημες μονο, και δε χρειαζονται το 4channel πηγαινουν στο ζ390. απ' οτι φαινεται οι μητρικες με το ζ370 δε θα μπορουν να παιξουν σωστα τον επεξεργαστη λογο ανεπαρκους τροφοδοσιας. ισως οι πολυ καλες μονο.
επισης η ιντελ βελτιωνει συνεχως αυτη την τοσο επιτυχημενη λιθογραφια - οπως πολυ σωστα λεει και το review - μεχρι να παραδωσει σωστα τσιπ στα 10νμ. ετσι κι αλλιως δε δειχνει να βιαζεται και ιδιαιτερα. ισως τελος του '19 δουμε τσιπακια με 10νμ.