AMD Ryzen 3000XT Series CPUs Review: Matisse Refresh

Σελίδα 1 από 7

Ryzen 3000XT: Τα τρία νέα CPUs της AMD κυκλοφορούν και δοκιμάζουμε δύο από τα πιο δημοφιλή, πρώτοι στο HwBox.

 

 

 RYZENINTRO

 

 

 

1a introduction

 

Στις 7 Ιουλίου του 2019 η AMD κυκλοφόρησε τη τρίτη γενιά των Ryzen επεξεργαστών της, οι οποίοι έφεραν στο προσκήνιο την Zen 2 αρχιτεκτονική, όπου με το νέο σχέδιο και τις βελτιώσεις σε συγκεκριμένα σημεία όπως τον memory controller και τη μεταφορά σημαντικών υποσυστημάτων σε ξεχωριστό die, έφεραν στην αγορά λειτουργικά και αποδοτικά προϊόντα που απαντάνε στις αντίστοιχες προτάσεις της Intel. Η τρίτη γενιά των Ryzen επεξεργαστών κλείνει αισίως έναν χρόνο στην αγορά και με την Intel να βρίσκεται στον δικό της ρυθμό, η AMD αποφάσισε να μας δείξει κάποια refreshed μοντέλα των Matisse, που βάσει πωλήσεων ανταποκρίνονται στον περισσότερο κόσμο, είτε είναι enthusiasts είτε τυπικοί gamers. Οι προτάσεις της AMD στο mainstream κομμάτι της αγοράς είναι αρκετά δελεαστικές, με τις χαμηλές τιμές τους να αποτελούν βασικό οδηγό των πωλήσεων. Το «hot chip» ήδη από τη πρώτη γενιά των Ryzen ήταν ο Ryzen 5 1600. Αργότερα ήταν ο Ryzen 5 2600 και τώρα, ο Ryzen 5 3600 είναι το part που προτιμούν οι περισσότεροι που στήνουν gaming συστήματα, με τους έξι πυρήνες του διαθέσιμους για παιχνίδια ακόμα και σε υψηλές αναλύσεις, εάν πλαισιωθούν με κάποια ικανή κάρτα γραφικών. Αν και αυτό αποτελεί θέμα από μόνο του, τις τελευταίες εβδομάδες η αγορά έχει υποδεχθεί και ένα νέο batch επεξεργαστών Ryzen 5 3600, που δύναται να υπερχρονιστεί υψηλότερα από τις πρώτες εκδόσεις του, βοηθώντας έτσι στις υψηλότερες επιδόσεις. Το παραπάνω δεν έχει επιβεβαιωθεί όμως από την AMD, γι’ αυτό και το αναφέρουμε ενημερωτικά σε αυτή τη παρουσίαση.

 

Εδώ σημειώνουμε ότι η αγορά των επεξεργαστών θα συνεχίσει να είναι ενδιαφέρουσα, αφού μελλοντικά αναμένουμε πιο πολλά μοντέλα με μικρές βελτιώσεις για τη mainstream πλατφόρμα. Το σημερινό λανσάρισμα της AMD μπορούμε να πούμε πως θυμίζει ‘συμπλήρωμα’ με λίγες ουσιαστικές διαφορές και οι νέες ονομασίες των επεξεργαστών, σίγουρα δε κάνουν ξεκάθαρες τις προθέσεις της εταιρίας. Μαζί όμως με τα chips, το «patch» της AMD περιλαμβάνει και τη διάθεση μητρικών με ένα ακόμα chipset, το μικρό A520, ενώ βλέπουμε το relaunch της caching-based τεχνολογίας StoreMI, κάτι που είχαμε αναφέρει και στο παρελθόν, με νέα εφαρμογή και το χαρακτηριστικό 2.0 στο τέλος της. Η τεχνολογία προσφέρει υψηλότερες ταχύτητες στα μέσα αποθήκευσης, ειδικά εάν το συνδυάσουμε με κάποιον HDD, όμως περισσότερα για αυτά θα μάθουμε στη πορεία.

 

 

 

 

imagebig

 Ryzen3000XT 1 copy

 

Ryzen3000XT 1 copy

 

Τα τρία καινούρια CPU που βλέπουμε από την AMD έχουν τοποθετηθεί με στρατηγικό τρόπο στο lineup της εταιρίας και ο εξαπύρηνος 3600XT βρίσκεται στο κάτω κομμάτι με χρονισμούς 3.8GHz στο base clock και τα 4.5GHz στο boost clock, έναντι 4.4GHz του απλού 3600X που αντικαθιστά. Το συγκεκριμένο CPU έχει το ίδιο TDP των 95W και ο τρόπος που θα συνδέεται στο σύστημα θα παραμένει ίδιος, με το AM4 να αναλαμβάνει αυτόν τον ρόλο.

 

Ryzen3000XT 4 copy

 

Ryzen3000XT 17 copy

 

 

Ο Ryzen 7 3800XT είναι ένας επεξεργαστής που αυξάνει τις boost συχνότητες λειτουργίας του 3800X κατά 200 MHz, διατηρώντας το ίδιο base clock των 3.9GHz και για τους οκτώ πυρήνες πυρήνες. Η αύξηση στους boost χρονισμούς είναι μεγαλύτερη από αυτή του 3600XT και μαζί με την ελαφρώς βελτιωμένη λιθογραφία περιμένουμε υψηλότερες επιδόσεις και πιο σταθερούς χρονισμούς σε όλα μας τα workloads.

 

Ryzen3000XT 14 copy

 

Ryzen3000XT 4 copy

 

Ryzen3000XT 4 copy

 

Ryzen3000XT 7 copy

 

 

 

 

 

Zen 2 Architecture Deep Dive
Σελίδα

amd, gaming, guide, review, overclocking, benchmarks, παρουσίαση, 2020, zen 2, 7nm tsmc, consumption, Ryzen 7 3800XT, Ryzen 5 3600XT, ryzen 3000xt, 7nm optimized

stavros

Members
2020-07-07T17:08:10Z

Firstly εύγε για το review :righton:

 

Ως προς τα cpu αδιάφορα. Κίνηση marketing μου φαίνεται περισσότερο, αλλά ΟΚ, όποιος ψαρώσει H τιμολογιακή πολιτική αναλύθηκε στο review, στο οποίο θα προσθέσω ότι στην τιμή δεν περιλαμβάνεται πλέον η ψύκτρα, σαν τους k. Ψύκτρα η οποία στο 90% των περιπτώσεων θα καταλήξει σε κάποια αποθήκη, για back up. Επίσης, με την κυκλοφορία των XT περιμένω πτώση τιμών στους σκέτους X.

 

Κατά τα λοιπά στο gaming ακόμα παλεύουν να πιάσουν τον 2 Gens back 6C/12T i7-8700k (δε συζητάμε για τη Gen 10) :(

 

Best value i7-10700K και R7-3800X imo.

MetallicGR

Members
2020-07-15T07:03:36Z

Στη σωστή κατεύθυνση είναι οι XT. Όμως όσοι έχουν κάποιον 3000, οι XT δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα εκτός αν θέλουν να φύγουν από τη κατηγορία που βρίσκονται (εξαπύρηνο σε οκταπύρηνο/δωδεκα πύρηνο πχ), όπου τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία.

 

Το γεγονός ότι προσέφεραν αυτό το μικρό αλλά πολύ σημαντικό bump στις επιδόσεις είναι σούπερ. Βλέποντας ήδη από κάποια optimized προγράμματα, είναι αρκετά ψηλότερα από τους απλούς.

 

Οι 10th gen ξεφεύγουν σε κάποια games και σε άλλα μένουν λίγο πίσω ή εμφανίζουν τις ίδιες επιδόσεις. Είναι ανάλογα τι games θα επιλέξεις να δεις.

stavros

Members
2020-07-15T09:45:46Z

Από τα λίγα συγκριτικά reviews που έχω διαβάσει πιστεύω ότι αυτή τι στιγμή δεν αξίζει η διαφορά κόστους μεταξύ των απλών X και των XT μοντέλων, σε σχέση με τις επιδόσεις, εκτός αν δεν έχεις οικονομικό πρόβλημα ή κάνεις εξειδικευμένη χρήση.

 

Σε 1080p (νομίζω η πιο δημοφιλής ανάλυση), δεν έχω δει ακόμα κάποιο game στο οποίο ο ryzen είναι πάνω από την 10th gen Intel και αν υπάρχουν ίσως να μετρούνται στα δάχτυλα. Η ψαλίδα κλείνει σε μεγαλύτερες αναλύσεις, όπου εκεί βλέπω αμελητέα διαφορά (λογικό), αλλά γενικά σε games δυσκολεύεται ακόμα και με τον not oced 8700k (techpowerup). Βέβαια με μία μέση gpu η διαφορά ίσως να μειώνεται ακόμα περισσότερο ή και να μηδενίζει.

FeelsBadMan

Members
2020-07-15T16:02:29Z

Για όσους θέλουν να φτιάξουν ένα καινούργιο σύστημα, άμμεσα και δεν μπορούν να περιμένουν τους Zen 3, πιστεύω ειναι μια πολύ καλή λύση. Απλά έχουμε γλυκαθεί με τις υπερβολικά χαμηλές τιμές και μας κακοπέφτει το msrp που είχαν πριν ένα χρόνο, που σε σχέση με τον ανταγωνισμό είναι ακόμα πιο χαμηλό. 

Διαβάστε περισσότερα στο Φόρουμ...