MSI GTX 1070 Gaming X 8G Review: Play hard, stay silent
Η "next-gen" σειρές καρτών γραφικών αρχίζουν σιγά σιγά να γεμίζουν τα ράφια της αγοράς. Από μεριάς nVidia, η νέα αρχιτεκτονική ακούει στο όνομα Pascal, και συνδυάζεται με την μικρότερη κατασκευαστική κλίμακα των 16nm. Νέες τεχνολογίες, πολλά υποσχόμενες επιδόσεις! Μετά την αρχική κυκλοφορία της GTX 1080, ήρθε η σειρά για το δεύτερο κατά σειρά μοντέλο το οποίο πρόκειται να απασχολήσει περισσότερο το gaming κοινό με την πιο προσιτή τιμή του.
Η "next-gen" σειρές καρτών γραφικών αρχίζουν σιγά σιγά να γεμίζουν τα ράφια της αγοράς. Από μεριάς nVidia, η νέα αρχιτεκτονική ακούει στο όνομα Pascal, και συνδυάζεται με την μικρότερη κατασκευαστική κλίμακα των 16nm. Νέες τεχνολογίες, πολλά υποσχόμενες επιδόσεις! Μετά την αρχική κυκλοφορία της GTX 1080, ήρθε η σειρά για το δεύτερο κατά σειρά μοντέλο το οποίο πρόκειται να απασχολήσει περισσότερο το gaming κοινό με την πιο προσιτή τιμή του.
Ο λόγος για την GTX 1070. Δανειζόμενη την ίδια αρχιτεκτονική, αλλά με μικρές "περικοπές" ώστε να έρθει στο κατάλληλο price point, ο νέος πυρήνας της nVidia μπορεί να μην υπόσχεται κορυφαίες επιδόσεις, η δύναμη του όμως παραμένει και μας υπόσχεται ικανοποιητικές επιδόσεις σε όλο το φάσμα των αναλύσεων, αλλά και VR εμπειρίες! Η πρώτη custom υλοποίηση έρχεται από την MSI και δεν είναι άλλη από την GTX 1070 Gaming X 8G.
Αφαιρώντας τα περιεχόμενα της συσκευασίας, η MSI έχει προσθέσει στα συνοδευτικά τα User manuals και το DVD με τους drivers και τα utilities, καθώς και μερικά έξτρα stickers δια πάσα χρήση. Παρελθόν όμως αποτελεί οτιδήποτε άλλο, καθώς οι μετατροπείς οθονών καθώς και τροφοδοσίας λείπουν πλέον από τις περισσότερες high-end λύσεις. Για να λέμε την αλήθεια, ποιος θα αγοράσει μια τέτοια, ακριβή υλοποίηση, και θα χρειαστεί αντάπτορα τροφοδοτικού και μετατροπέα VGA οθόνης;
Ας δούμε τώρα τι νέο έχει να μας παρουσιάσει η MSI GTX 1070 Gaming X 8G. Εμφανισιακά, η κάρτα φαίνεται πανομοιότυπη με την μεγαλύτερη "αδελφή" της, την MSI GTX 1080 Gaming X 8G - και πράγματι, οι παρατηρητικοί θα διαπιστώσουν πως πέρα από τον πυρήνα, αλλά και τον τύπο της VRAM, δεν αλλάζουν πολλά πράγματα.
Αναβαθμισμένο σύστημα ψύξης έρχεται με την νέα υλοποίηση της MSI. Το Twin Frozr προχωράει αισίως στην 6η γενιά του, "VI" - όπως θα παρατηρήσετε οι αισθητικές διαφορές δεν είναι αρκετές σε σχέση με την προηγούμενη γενιά, παρ' όλα αυτά οι διαφορές βρίσκονται στα ενδότερα που θα αναλύσουμε στην συνέχεια. Με το color scheme να βασίζεται στο κόκκινο και το μαύρο χρώμα, όπως και οι αντίστοιχες Gaming μητρικές της εταιρίας, στην έκτη γενιά του συστήματος ψύξης παρατηρούμε μια διαφορετική τονικότητα του κόκκινου, που βρίσκεται πιο κοντά στο μπορντό, ασημί αυτοκόλλητα στους ανεμιστήρες - με τον δράκο πάντα να δεσπόζει στο κέντρο - καθώς και διάφανα κόκκινα πλαστικά στοιχεία τα οποία φωτίζονται όταν η κάρτα είναι ενεργή.
Το μέγεθος της MSI GTX 1070 Gaming X 8G βρίσκεται στην ανώτερη κατηγορία GPUs. Έτσι λόγω του πλήρως custom σχεδιασμού της, η MSI GTX 1070 Gaming X 8G ανέρχεται στα 27.9 εκατοστά σε μήκος, 14 σε ύψος και 4,2 εκατοστά σε πλάτος, με τις απαιτούμενες τροφοδοσίες να είναι 1 x 8-pin + 1 x 6pin PCI Express. Τέλος, το βάρος της ανέρχεται στα 1100 γραμμάρια, βάρος που εντοπίζεται στο ενισχυμένο σύστημα ψύξης και την παρουσία ενός μεταλλικού backplate στο πίσω μέρος της κάρτας.
Η εγκατάσταση της κάρτας θα απαιτήσει 2 PCI slots από το case σας. Όσον αφορά τις εξωτερικές λεπτομέρειες, αυτό που ξεχωρίζει το MSI Gaming λογότυπο που βρίσκεται στην κορυφή της κάρτας το οποίο είναι φωτιζόμενο σε λευκό χρώμα, το οποίο συνδυάζεται από τις κόκκινες φωτιζόμενες λεπτομέρειες στην δεξιά άκρη της, στοιχεία στα οποία το στυλ φωτισμού έχετε την δυνατότητα να επιλέξετε με διάφορα εφέ μέσα από το συνοδευτικό software της κάρτας.
Περνώντας στα ενδότερα του TwinFrozr VΙ συστήματος, η MSI συνεχίζει με το παραδοσιακό στυλ των dual-fan καρτών. Οι ανεμιστήρες που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι δυο νέοι, διαμέτρου 10 εκατοστών, όπου η MSI τους ονομάζει ως Torx Fans 2.0 και με την λεπτομέρεια στον σχεδιασμό των πτερυγίων η MSI υπόσχεται 22% περισσότερη στατική πίεση, η οποία θα βελτιώσει τις θερμικές επιδόσεις της κάρτας.
Παράλληλα, η MSI προσθέτει νέο είδος bearing στους ανεμιστήρες. Τα Double Ball Bearings προσθέτουν ακόμα μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, την ίδια στιγμή που θα μειώσουν ακόμα περισσότερο τον παραγόμενο θόρυβο από τους ανεμιστήρες της κάρτας.
Το πλαστικό shroud δεν έρχεται σε επαφή με το PCB της κάρτας, και έτσι αφήνει αρκετά ανοίγματα για το διώξιμο του αέρα προς το εσωτερικό του κουτιού. Κάτω από τους ανεμιστήρες δεσπόζει η μεγάλη αλουμινένια ψύκτρα, η οποία καλύπτει ολόκληρη την επιφάνεια που καλύπτουν οι ανεμιστήρες, ενώ με τον σχεδιασμό Airflow Control η MSI υπόσχεται ακόμα καλύτερη αποτελεσματικότητα στην ροή του αέρα.
Η επαφή του συστήματος ψύξης επιτυγχάνεται με την νίκελ επιφάνεια χαλκού, η οποία είναι αρκετά λεία. Από εκείνο το σημείο αναλαμβάνουν τα 4 8mm heatpipes, τα οποία είναι ανασχεδιασμένα ώστε η επαφή με τον πυρήνα να είναι περισσότερο αποτελεσματική, ενώ τέλος τα μεταλλικά plates που ακουμπά το PCB όχι μόνο αναλαμβάνει να δροσίσει τα memory ICs και το κύκλωμα του voltage regulation, αλλά ενισχύει ταυτόχρονα την ακαμψία της κάρτας.
Επιπλέον, ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά του TwinFrozr VI είναι το γεγονός πως όταν το φορτίο της βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα τότε οι ανεμιστήρες απενεργοποιούνται ώστε το σύστημα να παραμείνει όσο πιο "ήσυχο" γίνεται κατά τις αδρανείς περιόδους λειτουργίας, ανεμιστήρες οι οποίοι θα επανεκκινηθούν μόλις η MSI GTX 1070 Gaming X 8G ξεπεράσει τους 60 βαθμούς Κελσίου στον πυρήνα της.
Προχωρώντας στα ενδότερα με το PCB πλήρως εκτεθειμένο, παρατηρούμε το πλήρως custom PCB που διαθέτει η MSI GTX 970 Gaming 4G . Σε αυτό το σημείο θα αναφέρουμε την εκτενή χρήση των Military Class Components 4 υλικών: οι HI-C πυκνωτές προσφέρουν εξαιρετική ενεργειακή απόδοση αλλά και μειωμένη απόδοση θερμότητας, οι Super Ferrite chockes προσφέρουν μεγαλύτερη ικανότητα στην αποθήκευση ενέργειας, καλύτερη αποτελεσματικότητα στην ενεργειακή απόδοση αλλά και χαμηλή θερμοκρασία λειτουργίας, ενώ οι Solid πυκνωτές είναι σχεδιασμένοι ώστε να έχουν βέλτιστο ESR (Equivalent Series Resistance) αλλά και μεγάλη διάρκεια ζωής, περίπου στα 10 χρόνια!
Αναφορικά με τις μνήμες, αυτές χρησιμοποιούν "παλαιότερο" πρότυπο GDDR5, ωστόσο είναι χρονισμένα ώστε να παρέχουν τις βέλτιστες δυνατές επιδόσεις. Τα 8 ICs των 1024MB έκαστο παρασκευάζονται από την Samsung (K4G80325FB-HC25 και ολοκληρώνουν τα 8 διαθέσιμα gigabytes VRAM που προσφέρει η GTX 1080, ενώ χρονίζονται στα 2002MHz (που συντελούν στα effective 8010 Transfers / s).
Ένα έξυπνο χαρακτηριστικό που διαθέτει η MSI GTX 1070 Gaming X 8G είναι τα 3 modes λειτουργίας που μπορεί να παρέχει μέσω του MSI Gaming App. Έτσι υπάρχουν 3 προφίλ, Silent, Gaming και OC. Πιο συγκεκριμένα, τα προφίλ παρέχουν τους εξής χρονισμούς:
Boost Clock / Base Clock
- 1797 MHz / 1607 MHz (OC Mode)
- 1771 MHz / 1582 MHz (Gaming Mode)
- 1683 MHz / 1506 MHz (Silent Mode)
Τα modes μπορούν να ρυθμιστούν από το παρεχόμενο utility το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε από την επίσημη σελίδα της κάρτας, πατώντας εδώ. Στο πρόγραμμα υπάρχει επιλογή για ρύθμιση του LED που βρίσκεται στο πλάι της GPU παρέχοντας διαφορετικά στυλ αναβοσβήματος.
Τέλος, οι διαθέσιμες έξοδοι ανέρχονται στις 5, δίνοντας μας πλήρη δυνατότητα για nVidia Surround. Οι παρεχόμενες θύρες είναι οι εξής:
- 3 x DisplayPort (Version 1.4)
- 1 x HDMI (Version 2.0)
- 1 x DL-DVI-D
Θα κλείσουμε την αρχική μας παρουσίαση με μια σύντομη ματιά στα specs της MSI GTX 1070 Gaming X 8G που θα σας λύσει τυχόν απορίες. Συνεχίζουμε με την παρουσίαση του πυρήνα GP 104 και ύστερα θα καταπιαστούμε με τις επιδόσεις της!
The new era: the 16nm Pascal Architecture
Πάμε στην – για πολλούς βαρετή – ανάλυση των νέων τεχνολογιών της νέα κάρτας της nVidia. Η GeForce GTX 1070 βασίζεται στην αρχιτεκτονική Pascal, όπως και η μεγαλύτερη αδερφή της GTX 1080 και το κωδικό όνομα του ASIC είναι πλέον GP104.
Architecture
Το GP104 είναι ένα μικρότερο σε μέγεθος chip σε σχέση με την GTX980 (314 mm² σε σχέση με τα 398 mm² του GM204). Βέβαια τα 16 nm FinFET process του επιτρέπουν μέσα σε αυτό το μαζεμένο μέγεθος να χωρέσει 7.2 δισεκατομμύρια transistor και εκτός αυτού να ανεβάσει αρκετά τα stock clocks με χαμηλές τάσεις. Για να σας προλάβουμε, 6463 GFLOPs στις Boost συχνότητες, οπότε όχι, κάθε πονηρή σκέψη για χαλαρούς κύκλους δεν έχει βάση. Το GP104 της GeForce GTX 1070 περιέχει τρεις GPCs, δεκαπέντε Pascal Streaming Multiprocessors, και οκτώ memory controllers. Στην GeForce GTX 1070, το κάθε GPC διαθέτει μία raster engine και πέντε SMs. Κάθε SM περιέχει 128 CUDA cores, 256 KB register file capacity, 96 KB shared memory unit, 48 KB L1 cache, και οκτώ texture units. Και επειδή το ξέρουμε ότι βαρεθήκατε από τα τεχνικά, κρατήστε μόνο τα εξής: 1920 CUDA cores και 120 texture units. Base Clock 1506 MHz και GPU Boost Clock 1683 MHz για τον πυρήνα καθώς και ουσιαστικά 8 Gbps για τις νέες GDDR5 μνήμες.
Enhanced Memory Compression
Επιπλέον, στο κομμάτι των μνημών η Pascal φέρνει το Enhanced Memory Compression που με έξυπνες τεχνικές μειώνει ακόμα περισσότερο την ανάγκη για bandwidth στην νέα κάρτα. Η nVidia υποστηρίζει ότι οι νέες τεχνικές συμπίεσης μειώνουν περίπου κατά 20% τις απαιτήσεις σε bandwidth, πράγμα που σε συνδυασμό με τις νέες GDDR5X δίνουν στην GTX 1080 ένα 1,7x προβάδισμα σε bandwidth σε σχέση με την GTX 980.
Επιπλέον ο νέος πυρήνας φέρει νέες Asynchronous Compute τεχνικές που επιτρέπουν στην GPU να παίζει πιο έξυπνα και δυναμικά τα compute και graphics workload της ενώ έχουν γίνει βελτιώσεις και στις δυνατότητες για Graphics Preemption σε επίπεδο pixel και Compute Preemption σε επίπεδο thread, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι νεκροί χρόνοι παραμονής σε ουρές. Και οι δύο τεχνικές έχουν πρακτικά αρκετές προεκτάσεις στις VR εφαρμογές.
Simultaneous Multi-Projection Engine
Μια από τις τεχνολογίες με εδώ και τώρα αντίκρισμα είναι το Simultaneous Multi-Projection (SMP) που επί της ουσίας, με επιπλέον hardware πριν ακριβώς το Raster Unit επιτρέπει στην κάρτα να δημιουργεί δημιουργεί με μεγαλύτερη ευχέρεια πολλαπλές σκηνές από τις ίδιες γεωμετρίες. Έτσι, έχοντας στην διάθεσή της μέχρι και 16 projections της ίδιας σκηνής (με 2 projection centers η κάθε μία) η κάρτα είναι πολύ πιο αποδοτική οπουδήποτε απαιτείται διόρθωση παραμορφώσεων θέασης. Είτε αυτό λέγετε πλαϊνές οθόνες σε Surround (με την τεχνολογία Perspective Surround) είτε αυτό λέγεται δεξί και αριστερό μάτι στα VR. Στις επιδόσεις στο VR κομμάτι δε, βοηθάει και η τεχνολογία Lens Matched Shading που αναδιοργανώνει έξυπνα τον τρόπο που η κάρτα γνωρίζει τα pixel που πραγματικά χρειάζονται για μια non-planar προβολή της σκηνής, έτσι ώστε οι νέες Pascal να γλυτώνουν αρκετούς υπολογισμούς όταν φοράτε το headset σας.
Enhanced SLI Interface
Με αρχή τις νέες Pascal η nVidia υποστηρίζει επίσημα μόνο διπλό SLI. Ναι, υπάρχει ακόμα τρόπος να τρέξετε τρεις ή τέσσερις κάρτες σε SLI για τα benchmarks σας, αλλά η εταιρία καθιστά σαφές ότι δεν θα αναπτύσσει πλέον τους drivers για τέτοια setups και με τις εταιρίες ανάπτυξης παιχνιδιών να είναι απρόθυμες να επωμισθούν τέτοιον άθλο, στην ουσία οι δύο κάρτες είναι το όριο. Εξάλλου με τον νέο τύπο γέφυρας SLI HB, και τα δύο SLI Fingers των (δύο) καρτών απαιτούνται για να έχετε τα βέλτιστα αποτελέσματα, επομένως ο περιορισμός στις δύο κάρτες είναι πλέον σχεδόν μηχανικός. Οι παλιότερες SLI Bridges δουλεύουν, αλλά περιορίζουν τις επιδόσεις.
Fast Sync
H nVidia πλασάρει το Fast Sync ως μία latency-conscious εναλλακτική του V-SYNC. Έτσι με την αποσύνδεση του render και display κομματιού της διαδικασίας, η απεικόνιση γίνεται χωρίς tearing αλλά όλο το backend κομμάτι τρέχει σαν να είχαμε το V-SYNC στο off, γλιτώνοντας από αρκετό input latency τον χρήστη. Το αξιοσημείωτο στην υλοποίηση αυτή είναι ότι αρκεί μια ρύθμιση στο NVIDIA Control Panel για να παίξετε με Fast Sync και ότι με την χρήση επιπλέον buffer το τελικό input lag είναι οριακά χειρότερο από αυτό της V-SYNC off λειτουργίας.
Αυτά, μαζί με την αυξημένη υποστήριξη encode και decode 4Κ video καθώς και κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες σε σχέση με το VRWorks, το Ansel (μια ελεύθερη in game κάμερα, για δημιουργικά screenshot σε μεγάλες αναλύσεις) καθώς και την επιτάχυνση HDR περιεχομένου είναι ότι έχει νόημα από το όλο technical marketing υλικό της nVidia.
Tomb Raider
Developer: | Crystal Dynamics Eidos Montreal |
Graphics Engine: | Crystal Engine |
Graphics API: | DX11 |
Release Year: | 2013 |
1920 x 1080
Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα. Η υλοποίηση της MSI, GTX 1070 Gaming X 8G, με τους αρκετά υψηλούς εργοστασιακούς χρονισμούς της υποβοηθάται ώστε να βρεθεί σε μια ανώτερη θέση σε σχέση με την GTX 980 Ti - η διαφορά ωστόσο με την GTX 1080 είναι εμφανής.
2560 x 1440
Η κατάσταση παραμένει ως έχει, με την GTX 1070 να ξεπερνά την GTX 980 Ti, αλλά η διαφορά με την μεγαλύτερη Pacal GPU προσδιορίζεται κοντά στο 15%.
3840 x 2160
Στην 4Κ ανάλυση οι διαφορές μικραίνουν, παραμένουν όμως σημαντικές. Για μια ακόμα φορά η GTX 1070 παρέχει αρκετά υψηλές επιδόσεις, ενώ το αξιοσημείωτο είναι πως το δεύτερο μοντέλο της σειράς είναι 4Κ capable - σε αντίθεση με την κάρτα που αντικαθιστά, την GTX 970.
Bioshock Infinite
Developer: | Irrational Games |
Graphics Engine: | Unreal Engine 3 |
Graphics API: | DX11 |
Release Year: | 2013 |
1920 x 1080
Το τοπίο αλλάζει στο συγκεκριμένο benchmark, με την MSI GTX 1070 Gaming X 8G να βρίσκεται πίσω από την GTX 980 Ti.
2560 x 1440
Κατάσταση η οποία δεν θα αλλάξει στην 2Κ ανάλυση...
3840 x 2160
... κάτι που συνεχίζεται στην 4Κ ανάλυση. Εκεί η λύση της MSI μας έδειξε πως μπορεί να τα καταφέρνει αρκετά καλά στην υψηλότερη ανάλυση, παρέχοντας ικανοποιητικές επιδόσεις.
Alien: Isolation
Developer: | Sega |
Graphics Engine: | In-house |
Graphics API: | DX11 |
Release Year: | 2014 |
1920 x 1080
2560 x 1440
Για μια ακόμα φορά, GTX 1070 και GTX 980 Τi φαίνεται πως έχουν παραπλήσιες επιδόσεις.
3840 x 2160
Σίγουρα όμως η μεγαλύτερη βελτίωση αποτελεί το γεγονός πως οι 2 κορυφαίες Pascal GPUs είναι αρκετά ικανές για 4K αναλύσεις.
Crysis 3
Developer: | Crytek Frankfurt/Crytek UK |
Graphics Engine: | CryEngine 3 |
Graphics API: | DX11 |
Release Year: | 2013 |
1920 x 1080
Το μοτίβο αρχίζει να γίνεται πλέον ξεκάθαρο, καθώς παρατηρούμε πως η GTX 1070 έχει σχεδόν παρόμοιες επιδόσεις. Η διαφορά στους χρονισμούς στην λύση της MSI την βοηθά να φέρνει αποτελέσματα παρόμοια με εκείνα της GTX 980 Ti - με την απόσταση από την GTX 1080 να φτάνει μέχρι και το 20%.
2560 x 1440
Ελάχιστες οι διαφορές στην 2Κ ανάλυση...
3840 x 2160
... ενώ παρόμοια είναι η κατάσταση στην 4Κ ανάλυση, εκεί όπου η υπερχρονισμένη 1070 έρχεται "στα ίσια" με την GTX 980 Ti.
Far Cry Primal
Developer: | Ubisoft Montreal |
Graphics Engine: | Dunia Engine 2 |
Graphics API: | DX11 |
Release Year: | 2016 |
1920 x 1080
Στον νέο μας τίτλο δοκιμών, θα εστιαστούμε περισσότερο στην διαφορά με την "μεγαλύτερη" αδελφή, την πανομοιότυπη υλοποίηση της MSI, που διαφέρει μονάχα στον πυρήνα καθώς και τον τύπο των μνημών που φέρει. Στην HD ανάλυση, η διαφορά των δυο καρτών προσδιορίζεται περί το 14%. Όχι άσχημα!
2560 x 1440
Με την ανάλυση να ανεβαίνει, διακρίνεται ο δυνατότερος πυρήνας. Εδώ η υστέρηση της GTX 1070 φτάνει στο 18%...
3840 x 2160
Για να φτάσει κοντά στο 20% στην 4Κ ανάλυση, με το τεστ να δυσκολεύει αρκετά την GTX 1070.
Ashes of the Singularity
Developer: | Stardock |
Graphics Engine: | Glacier 2 |
Graphics API: | DX12 |
Release Year: | 2016 |
1920 x 1080
Στο πρώτο μας DX 12 benchmark, η διαφορά στα 1080p είναι η χαμηλότερη που έχουμε συναντήσει μέχρι στιγμής, και φτάνει κοντά στο 10%.
2560 x 1440
Χωρίς να αλλάζει ιδιαίτερα η ποσοστιαία διαφορά, η 2Κ ανάλυση δίνει σαφές προβάδισμα στην μεγαλύτερη GTX 1080.
3840 x 2160
Στο δυνατότερο τεστ όμως ο πλήρης Pascal πυρήνας δείχνει ακόμα περισσότερο τις δυνατότητες του, με την διαφορά από την 1070 να επιστρέφει στα "φυσιολογικά" επίπεδα του 20%.
DOOM
Developer: | id Software |
Graphics Engine: | id Tech 6 |
Graphics API: | Open GL |
Release Year: | 2016 |
1920 x 1080
Δοκιμάζοντας διαφορετικά API, δεν φαίνεται πως υπάρχει κάποιος τρόπος να αλλάξουν οι διαφορές. Σχετικά κοντινές οι αποστάσεις μεταξύ των δυο GPUs...
2560 x 1440
Όμως όσο μεγαλώνει η ανάλυση οι διαφορές ανοίγουν, χωρίς ωστόσο οι επιδόσεις της GTX 1070 να απογοητεύουν σε οποιαδήποτε περίπτωση.
3840 x 2160
Τα δύσκολα μπαίνουν στην 4Κ ανάλυση, εκεί όπου η GTX 1070 ίσως χρειαστεί μια "ελάφρυνση" στην ποιότητα της εικόνας ώστε τα FPS να βρίσκονται κοντά στην περιοχή των 60.
Tom Clancy's The Division
Developer: | Massive Entertainment, Red Storm Entertainment, Ubisoft |
Graphics Engine: | Snowdrop |
Graphics API: | DX11 |
Release Year: | 2016 |
1920 x 1080
2560 x 1440
Το The Division δεν αλλάζει την κατάσταση. Κάτω από το 15% στην HD ανάλυση, στην περιοχή του 20% υπέρ της GTX 1080 στην QHD.
3840 x 2160
Παρόμοια η κατάσταση και στην UHD ανάλυση, με την GTX 1070 να τα καταφέρνει μεν, σίγουρα όμως όχι στην μέγιστη ποιότητα εικόνας.
The Talos Principle
Developer: | Serious Engine 4 |
Graphics Engine: | Croteam |
Graphics API: | Vulcan |
Release Year: | 2014 |
1920 x 1080
Το πρώτο δείγμα του Vulkan API δεν δίνει πλεονέκτημα στην GTX 1070. Σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός των καρέ που παραδίδει είναι αρκετά ικανοποιητικός.
2560 x 1440
Η διαφορά παραμένει ανεπηρέαστη στην 2Κ ανάλυση...
3840 x 2160
Όπως και στην 4Κ, έχοντας μια απόσταση κοντά στο 17%.
Hitman
Developer: | IO Interactive |
Graphics Engine: | Glacier 2 |
Graphics API: | DX12 |
Release Year: | 2016 |
1920 x 1080
Στον δεύτερο DX12 τίτλο μας οι επιδόσεις της GTX 1070 στα 1080p είναι αρκετά ικανοποιητικές.
2560 x 1440
3840 x 2160
Όμοια και στις μεγάλες αναλύσεις, με την ποσοστιαία διαφορά των 2 κορυφαίων GPU να παραμένει στα επίπεδα που γνωρίζουμε.
Total War: Warhammer
Developer: | Creative Assembly |
Graphics Engine: | Total War |
Graphics API: | DX12 |
Release Year: | 2016 |
1920 x 1080
2560 x 1440
Ο τελευταίος DX12 τίτλος δίνει αρκετά καλή διαφορά μεταξύ minimum και average FPS.
3840 x 2160
Όμοια και στο τελευταίο παιχνίδι των δοκιμών μας, οι διαφορές παραμένουν σταθερές, ενώ η GTX 1070 θα ζητήσει μια μικρή μείωση στην ποιότητα της εικόνας, έχοντας ως δεδομένο πως το Anti aliasing δεν χρειάζεται σε αυτήν την ανάλυση.
Benchmarks
Παρόλο που υπάρχουν αρκετές διαφορές στις επιδόσεις των καρτών γραφικών, ελέω φυσικά driver updates, πάντα θα ρίχνουμε μια κλεφτή ματιά και στα σκορ που έδωσε μια GPU στα πιο γνωστά 3D Benchmarks. Ίσως κατʼ αυτόν τον τρόπο να βοηθιόμαστε όλοι μας περισσότερο ώστε να μπορέσουμε να ξεχωρίσουμε που στέκεται η συγκεκριμένη κάρτα πάντα σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Τα αποτελέσματα που μας έδωσε η MSI GTX 1070 Gaming X 8G είναι τα εξής:
Unigine Heaven, Unigine Valley, CatZilla
Ανάλογα με το benchmark, η GTX 1070 βρίσκεται λίγο κάτω ή ελάχιστα πιο πάνω σε σχέση με τις επιδόσεις της GTX 980 Ti. Ωστόσο, αξίζει να σημειώσουμε πως η διαφορά με την GTX 970 είναι η πραγματική βελτίωση.
3D Mark 11, Vantage, Firestrike
Η επαναληψημότητα σχετικά με την θέση της GTX 1070 μας δείχνει και την πραγματική θέση της, η οποία με την βοήθεια των υψηλότερων χρονισμών της ισοφαρίζει σε επιδόσεις τις GTX 980 Ti.
Steam VR Perfomance Test
Όπως ήταν αναμενόμενο, η GTX 1070 είναι καθ' όλα έτοιμη για VR εμπειρίες, όπως μας αναδεικνύει το τεστ του SteamVR.
Luxmark v2.0: LuxBall
Το LuxMark είναι ένα free benchmark το οποίο χρησιμοποιεί τις GPGPU δυνατότητες ενός επεξεργαστή γραφικών κάνοντας χρήση του OpenCL, για να κατασκευάσει 3 εικόνες μέσω υπολογισμών. Οι υπολογισμοί αυτοί είναι αρκετά ιδιαίτεροι, καθώς περιλαμβάνουν στοιχεία όπως Ray Tracing και Depth of Field. Τα αποτελέσματα εκφράζονται σε Samples per Second.
Το πρώτο GPGPU benchmark δεν μας δίνει τα πιο ενθαρρυντικά αποτελέσματα σχετικά με το compute performance της GTX 1070, το οποίο εμφανίζεται σχετικά παρόμοιο με αυτό της GTX 980 Ti.
SystemCompute C++ AMP
Ο βελτιωμένος driver μας δείχνει τις πραγματικές επιδόσεις του GP 104, ο οποίος αρκεί για να την επαναφέρει στην κορυφή της σχετικής λίστας.
GPU Pi 2.1
Θετικές οι επιδόσεις και στο GPU Pi, με τους καλύτερους χρονισμούς να φέρνουν ένα εξίσου καλό αποτέλεσμα για την λύση της MSI, καθώς παρατηρούμε σχεδόν ανύπαρκτες διαφορές έναντι των GTX 980 Ti.
Αξίζει να σημειώσουμε το εξής: Καθώς μιλάμε για pre-release drivers και εργαλεία, δεν είχαμε την δυνατότητα για θεαματικά αποτελέσματα. Έτσι, χρησιμοποιώντας όση υποστήριξη είχαμε από το MSI Afterburner, να δοκιμάσουμε να ανεβάσουμε τα ρολόγια της κάρτας όσο το δυνατόν περισσότερο χωρίς την υποστήριξη μεταβολής της τάσης - κάτι που θα εξετάσουμε όταν τα εργαλεία που υποστηρίζουν κάτι τέτοιο γίνουν διαθέσιμα.
Προς το παρόν, έπειτα από μερικές δοκιμές, καταφέραμε να ανεβάσουμε τόσο τα ρολόγια, ώστε να βρούμε τον απόλυτο "τοίχο" όπου η λύση της MSI απλώς δεν πηγαίνει παραπάνω. Ανεβάζοντας τόσο το Temp όσο και το Power Limit στα μέγιστα, δεν παρατηρήσαμε σημαντικές διαφορές στην συμπεριφορά της κάρτας.
Η δυνατότητα για overvolting, αν και εφικτή, είναι μια... "μπερδεμένη" υπόθεση. Επί της ουσίας, αυτό που έχουμε σαν δυνατότητα είναι η χρήση από +1 έως +100% σε voltage, κάτι που επί της ουσίας μεταφράζεται σε ποσοστιαίο ποσό του VID της κάρτας. Έπειτα από μερικές δοκιμές παρατηρήσαμε πως το μέγιστο επιτρεπτό VID ανέρχεται στα 1.085 V, κάτι το οποίο όπως περιορίζεται αρκετά και στις περισσότερες περιπτώσεις έπεφτε στα 1.075V. Κρατώντας την τάση στο +40% φάνηκε να είναι η πιο σταθερή και "βιώσιμη" λύσης από άποψης έξτρα τροφοδοσίας.
Πειράζοντας το offset λίγο περισσότερο, δώσαμε ένα GPU Clock που κινήθηκε στα +130 MHz - με το υπολογιζόμενο boost να φτάνει τα 2101MHz. Σε αρκετές περιπτώσεις ο πυρήνας ανέβαινε στα 2134 MHz, όμως δεν παρέμενε συνέχεια εκεί πέφτοντας στις κατώτερες "σκάλες", την ίδια στιγμή που παρουσιάστηκαν και αρκετά artifacts. Συνεπώς, η πρόταση μας είναι ο πυρήνας να κινηθεί κοντά στα 2100 MHz, συχνότητα η οποία είναι αρκετά σταθερή για την κάρτα.
Σε κάθε περίπτωση, το potential της κάρτας είναι αρκετά μικρό, σχηματίζοντας μας μια "μέτρια" εικόνα για τις δυνατότητες της στον υπερχρονισμό.
Στους gaming τίτλους, αυτό μεταφράστηκε σε μικρές διαφορές - που είτε ήταν αμελητέες στις περισσότερες περιπτώσεις, και έφτασε μέχρι τα 8 FPS.
Μικρές και οι διαφορές στα benchmarks, με τον μέσο όρο της αύξησης να κυμαίνεται στο 3%.
Έχοντας δει αρκετά πιο εντυπωσιακούς χρονισμούς, φαίνεται πως η λύση της MSI δεν έχει και πολλά παραπάνω να παρουσιάσει έναντι της εργοστασιακής λύσης - έτσι, παρά το ενισχυμένο σύστημα τροφοδοσίας, η MSI GTX 1070 Gaming X 8G φαίνεται πως δεν έχει να προσφέρει πολλά παραπάνω έναντι των default χρονισμών της.
Ένας από τους κρίσιμους παράγοντες στην επιλογής μιας σύγχρονης GPU είναι και αυτός της απόδοσης του συστήματος ψύξης. Όταν αναφερόμαστε δε σε high end GPUs με αρκετά αυξημένο κόστος,, τότε ένα μέτριο ή/και θορυβώδες σύστημα ψύξης είναι αυτό που μπορεί να κάνει την διαφορά ή να είναι deal breaker.
Η MSI GTX 1070 Gaming X 8G χρησιμοποιεί το νέο Twin Frozr VI σύστημα ψύξης, το οποίο είναι ανοικτού τύπου. Στην συγκεκριμένη περίπτωση αξίζει να σημειώσουμε πως η MSI έχει βελτιώσει στα σημεία το σύστημα ψύξης της, προσφέροντας βελτιωμένα fans αλλά και καλύτερο σχεδιασμό στα heatpipes που έρχονται σε επαφή με τον πυρήνα - ενώ φυσικά το 0 dB σύστημα ψύξης της προσφέρει ήσυχη λειτουργία όταν η κάρτα δεν βρίσκεται σε φορτίο. Ας δούμε με λεπτομέρειες τις επιδόσεις του συστήματος ψύξης.
Όπως παρατηρείτε από τα παραπάνω screenshots, η λύση της MSI φαίνεται να προσφέρει αρκετά βελτιωμένες επιδόσεις έναντι του εργοστασιακού συστήματος ψύξης. Πιο συγκεκριμένα, η MSI GTX 1070 Gaming X 8G κινείται με αρκετά ικανοποιητικές θερμοκρασίες, που σε πλήρες φορτίο έφτασε τους 68 βαθμούς. Αυτό της επιτρέπει αρκετή "ελευθερία" κινήσεων, με τα boost clocks να φτάνουν μέχρι και τα 1974 MHz.
Πάντως, χρήζει παρατήρησης πως η κάρτα παραμένει πλήρως αθόρυβη σε χαμηλό φορτίο, με τους ανεμιστήρες να εκκινούνται μόλις ο πυρήνας ξεπεράσει τους 60 βαθμούς Κελσίου.
Από το παραπάνω διάγραμμα παρατηρούμε πως η λύση της MSI έρχεται για να διορθώσει τις ατέλειες του εργοστασιακού συστήματος. Σε όλο το φάσμα περιστροφών του ανεμιστήρα ο θόρυβος παρέμεινε σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, ενώ αν συνυπολογίσουμε το γεγονός πως δύσκολα εν ώρα λειτουργίας θα ξεπεράσει το 50% PWM τότε με βάση το παραπάνω διάγραμμα παρατηρούμε πως ο συνολικός θόρυβος που παράγει είναι αρκετά χαμηλός! Η MSI δούλεψε αρκετά στην βελτίωση του συστήματος ψύξης, και τα κατάφερε εντυπωσιακά στο Twin Frozr IV.
Κλείνοντας με την αξιολόγηση της σημερινής μας GPU, αξίζει να ρίξουμε και μια ματιά στο ενεργειακό φορτίο που παράγει η GTX 1080. Όντας μια από τις πρώτες κάρτες γραφικών που κάνουν χρήση της νεότερης λιθογραφικής μεθόδου, αναμένουμε σημαντικές διαφορές στα power savings, εννοείται φυσικά προς το καλύτερο.
Για τον λόγο αυτό, τοποθετήσαμε ένα Watt-o-meter την πρίζα από την οποία τροφοδοτούνταν το σύστημα δοκιμής μας, και αρχίσαμε τις μετρήσεις σε 2 αρκετά GPU-bound benchmark, τα Heaven και Valley της Unigine.
Την αρχή θα κάνουμε με τα απόλυτα νούμερα, σημειώνοντας ποια ήταν η Peak κατανάλωση που σημείωσε το σύστημά μας.
Η υλοποίηση της MSI φαίνεται πως κινείται στα αναμενόμενα πλαίσια σε σε σχέση με την GTX 1080 Gaming X 8G, με την μέση κατανάλωση να ανέρχεται στα 279W. Σε αντίθεση με την GTX 1080 που πλησιάζει τα 300, η χαμηλότερη ισχύς της κάρτας ανταποκρίνεται και στην κατανάλωση της.
Ας δούμε όμως πως μεταφράζεται η απόδοση προς κατανάλωση στο Power index μας.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η GeForce GTX 1080 παρουσιάζει το καλύτερο index που έχουμε δει μέχρι στιγμής, με την Pascal αρχιτεκτονική να μας δείχνει ποιος είναι ο δρόμος του Power Efficiency που θα δούμε στο μέλλον από τις επερχόμενες αρχιτεκτονικές.
Αναφορικά με την λύση της MSI GTX 1070 Gaming X 8G, η διαφορά δεν είναι μεγάλη και παραμένει σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα, όπως ορίζει η νέα αρχιτεκτονική με την μικρότερη κλίμακα ολοκλήρωσης.
Ποιο είναι το δια ταύτα για την GTX 1070; Έχοντας μια από τις καλύτερες υλοποιήσεις της αγοράς, την MSI GTX 1070 Gaming X 8G, θα προσπαθήσουμε να εξάγουμε κάποια χρήσιμα συμπεράσματα.
Οι "περικοπές" που συνέβησαν στον GP 104 που χρησιμοποιεί η GTX 1070 ήταν οι "αναγκαίες" για την nVidia, ώστε η κάρτα να έρθει στο σημείο των 450-και-κάτι ευρώ. Φυσικά, όπως μάθαμε και από την περίπτωση της GTX 1080, τα MSRP είναι για να μην τηρούνται, ωστόσο θα πρέπει να δούμε τα πράγματα υπό μια διαφορετική γωνία. Το δεύτερο SKU της Pascal αρχιτεκτονικής έρχεται επί της ουσίας να αντικαταστήσει αρκετές κάρτες της 9ης σειράς, αλλά βάση MSRP θα λέγαμε πως πρωτίστως αντικαθιστά την GTX 980, παρά την 970 που θα περίμενε κανείς.
Ωστόσο, στις δοκιμές μας παρατηρήσαμε πως η GTX 1070 παραδίδει σχεδόν παρόμοια αποτελέσματα με την GTX 980 Ti, η οποία πλέον έχει δεχτεί μια τεράστια μείωση στην τιμή της - αρκετά μακριά από το φάσμα των 850+? που είχαμε συνηθίσει ένα χρόνο νωρίτερα. Και αυτό είναι το πρώτο εντυπωσιακό στοιχείο της GTX 1070, που μοιάζει αρχικά να δικαιολογεί την αύξηση της τιμής στην xx70 σειρά. Πλέον έχουμε να κάνουμε με μια κάρτα γραφικών η οποία φαντάζει ιδανική για αναλύσεις 2560x1440 αλλά και 4Κ - έστω και αν οι ρυθμίσεις στην τελευταία ανάλυση δεν θα είναι στο Ultra, αλλά ένα επίπεδο παρακάτω.
Συγκριτικά με την GTX 1080, δεδομένου του ενός λιγότερου GPC unit που έχει στην διάθεση της, η GTX 1070 στερείται σε επιδόσεις γύρω στο 17-20% - κάτι αρκετά λογικό και αναμενόμενο. Συγκρίνοντας όμως τις τιμές αγοράς (~530? vs ~830? στην Ελλάδα) , θα χρειαστεί να επενδύσετε περίπου 35% περισσότερα χρήματα για ένα +20% σε καθαρές επιδόσεις. Και αυτή είναι μια δεύτερη "νίκη" της GTX 1070, που μοιάζει να φέρνει το 4Κ ακόμα πιο κοντά στο αγοραστικό κοινό.
Έχοντας τα δεδομένα αυτά, ας δούμε μερικά στοιχεία για την κάρτα της σημερινής μας παρουσίασης, την MSI GTX 1070 Gaming X 8G.
Αναμφίβολα η παρουσία της MSI GTX 1070 Gaming X 8G είναι αρκετά εντυπωσιακή. Η πρόοδος και οι βελτιώσεις που έχει κάνει η MSI είναι αρκετά αξιοσημείωτες, καθώς δεν θα διστάσουμε να πούμε πως είναι μια από τις καλύτερες custom υλοποιήσεις που μπορεί να συναντήσει κανείς σε μια GTX 1070. Και αυτό είναι το σημείο στο οποίο "επενδύει" η MSI, καθώς το βελτιωμένο σύστημα ψύξης της κάρτας - ο χαμηλότερος θόρυβος, λιγότερο throttling, καλύτερες θερμικές επιδόσεις.
Η τελική τιμή της κάρτας έχει ένα έξτρα premium έναντι των συμβατικών GTX 1070 που θα συναντήσετε στην αγορά - όμως η ποιότητα κατασκευής της κάρτας είναι ένα από τα καλύτερα selling point της.
GregEl
Ωραία κάρτα. Σίγουρα οι 1070 είναι δελεαστικές, αλλά στο overclocking υπάρχει ένα τοίχος από ότι καταλαβαίνω από τα review σας ή κάνω λάθος; Η σύγκριση με την τιμή και τις επιδόσεις μιας 1080 μου άρεσε πολύ στο review. Υπάρχει δυνατότητα για ένα performance per euro σαν το performance per watt graph; Πολύ καλό review και σε βάθος όπως πάντα!
Astalavista
Ωραία κάρτα. Σίγουρα οι 1070 είναι δελεαστικές, αλλά στο overclocking υπάρχει ένα τοίχος από ότι καταλαβαίνω από τα review σας ή κάνω λάθος; Η σύγκριση με την τιμή και τις επιδόσεις μιας 1080 μου άρεσε πολύ στο review. Υπάρχει δυνατότητα για ένα performance per euro σαν το performance per watt graph; Πολύ καλό review και σε βάθος όπως πάντα!
Για την συγκεκριμένη υλοποίηση, ναι υπάρχει ένα "ταβάνι", το headroom είναι λιγότερο σε σχέση με άλλες υλοποιήσεις, λόγω κυρίως των ήδη υψηλών χρονισμών της κάρτας.
Για το δεύτερο, wait for it
Ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια
caution
H σειρά x70/xx70, δηλαδή
GTX275
GTX470
εξαιρώ_GTX570_που_ψόφαγε
GTX670
εξαιρώ_GTX770_που_βγήκε_γιατί_δεν_έβγαινε_το_χρονoδιάγραμμα
GTX970
ήταν πάντα safe bet. Στις ευρωπαϊκές τιμές των 500παρά, δεν βλέπω κάποιον να μετανιώνει με την GTX1070, είναι καρτάρα βαρβάτη, δεν σε πιάνουν και τα κλάματα με την τιμή και στις custom εκδοχές έχεις λυμένα και τα προβλήματα θορύβου / θερμοκρασιών.
@ team
stavros
Δύο ερωτήσεις:
1. "Συγκριτικά με την GTX 1080, δεδομένου του ενός λιγότερου GPC unit που έχει στην διάθεση της, η GTX 1070 στερείται σε επιδόσεις γύρω στο 17-20%" αφορά στα synthetic benchmarks?
2. Με αφορμή το άρθρο http://www.hwbox.gr/news-vga/44822-i-amd-ereina-tin-iper-katanalosi-tis-rx-480-a.html, θα μπορούσε να πει κανείς ότι το extra 6pin PCI Express δύναται να αποτρέψει πιθανή ανεπιθύμητη μεταφορά ισχύος από το PCIe slot?
Όσον αφορά στο review όπως πάντα άριστο και η κάρτα φυσάει. Είναι στις σκέψεις για το επερχόμενο upgrade μου. Το ψάχνω κάπως για το τι συμφέρει καλύτερα, να πουλήσω την 980 g1 και να πάω σε 1070 ή να πάω σε 980 SLI. Πιστεύω στο τέλος της εβδομάδας θα έχω βγάλει τα συμπεράσματά μου, ωστόσο οποιαδήποτε συμβουλή ή παρατήρηση είναι ευπρόσδεκτη.
La_MoRt
Δύο ερωτήσεις:1. "Συγκριτικά με την GTX 1080, δεδομένου του ενός λιγότερου GPC unit που έχει στην διάθεση της, η GTX 1070 στερείται σε επιδόσεις γύρω στο 17-20%" αφορά στα synthetic benchmarks?
2. Με αφορμή το άρθρο http://www.hwbox.gr/news-vga/44822-i-amd-ereina-tin-iper-katanalosi-tis-rx-480-a.html, θα μπορούσε να πει κανείς ότι το extra 6pin PCI Express δύναται να αποτρέψει πιθανή ανεπιθύμητη μεταφορά ισχύος από το PCIe slot?
Όσον αφορά στο review όπως πάντα άριστο και η κάρτα φυσάει. Είναι στις σκέψεις για το επερχόμενο upgrade μου. Το ψάχνω κάπως για το τι συμφέρει καλύτερα, να πουλήσω την 980 g1 και να πάω σε 1070 ή να πάω σε 980 SLI. Πιστεύω στο τέλος της εβδομάδας θα έχω βγάλει τα συμπεράσματά μου, ωστόσο οποιαδήποτε συμβουλή ή παρατήρηση είναι ευπρόσδεκτη.
Αν είναι να δώσει λεφτά καλύτερα μια κάρτα παρά 2. Τώρα η επιλογή είναι δικιά άλλα τους λόγους για να μη κάνεις SLI τους γνωρίζεις.
Astalavista
Δύο ερωτήσεις:1. "Συγκριτικά με την GTX 1080, δεδομένου του ενός λιγότερου GPC unit που έχει στην διάθεση της, η GTX 1070 στερείται σε επιδόσεις γύρω στο 17-20%" αφορά στα synthetic benchmarks?
2. Με αφορμή το άρθρο http://www.hwbox.gr/news-vga/44822-i-amd-ereina-tin-iper-katanalosi-tis-rx-480-a.html, θα μπορούσε να πει κανείς ότι το extra 6pin PCI Express δύναται να αποτρέψει πιθανή ανεπιθύμητη μεταφορά ισχύος από το PCIe slot?
Όσον αφορά στο review όπως πάντα άριστο και η κάρτα φυσάει. Είναι στις σκέψεις για το επερχόμενο upgrade μου. Το ψάχνω κάπως για το τι συμφέρει καλύτερα, να πουλήσω την 980 g1 και να πάω σε 1070 ή να πάω σε 980 SLI. Πιστεύω στο τέλος της εβδομάδας θα έχω βγάλει τα συμπεράσματά μου, ωστόσο οποιαδήποτε συμβουλή ή παρατήρηση είναι ευπρόσδεκτη.
1. Η διαφορά είναι προσεγγιστική, κατά μέσο όρο, και και προκύπτει κυρίως στις υψηλές αναλύσεις από τα gaming benchmarks, αλλά παρατηρείται όμοια συμπεριφορά και στα συνθετικά. Οι διαφορές, ανάλογα με το παιχνίδι κυμαίνονται από το 17 έως και το 20%.
2. Αυτό που εμφανίστηκε στις RX 480 φαίνεται πως προκύπτει από τον τρόπο που τροφοδοτούνται οι μνήμες της κάρτας, όπου για την τροφοδοσία τους ξεπερνούν το spec του PCI Express. Στις Pascal δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι αντίστοιχο, ανεξαρτήτως αν ο κατασκευαστής χρησιμοποιεί 1 ή 2 τροφοδοσίες. Κατά κύριο λόγο οι απαιτήσεις σε ενέργεια καλύπτονται από το εξωτερικό βύσμα.
3. Θα σου πρότεινα να ρίξεις μια ματιά στα συμπεράσματα εδώ: 2 x AMD RX 480 8GB CrossFireX:. Όπως και να το κάνουμε, δεν λειτουργεί πάντα το scaling σε 2 κάρτες και αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα αρνητικά ενός dual-GPU setup. Η καλύτερη πρόταση είναι μια κάρτα, και ιδίως στην περίπτωση της 1070 που έχει διαθέσιμα 8GB VRAM, ενώ στο 980 SLI θα είσαι για αρκετό καιρό περιορισμένος στα 4 που διαθέτει η εκάστοτε κάρτα (δεν αθροίζονται ακόμα οι μνήμες τους). Όταν λειτουργήσει το SLI ίσως έχει καλύτερες επιδόσεις, αλλά θα πρέπει να αναρωτηθείς με τι κόστος έρχονται αυτές οι επιδόσεις.
venisk
Το ψάχνω κάπως για το τι συμφέρει καλύτερα, να πουλήσω την 980 g1 και να πάω σε 1070 ή να πάω σε 980 SLI. Πιστεύω στο τέλος της εβδομάδας θα έχω βγάλει τα συμπεράσματά μου, ωστόσο οποιαδήποτε συμβουλή ή παρατήρηση είναι ευπρόσδεκτη.
1070 και από μένα..εκτός από τα +4gb vram θα έχεις ησυχία! Θα έχεις και το κεφάλι σου ήσυχο ότι παίζει το παιχνίδι χωρίς να περιμένεις υποστήριξη για το sli....