MSI GE62 2QC Apache Review: The Gaming Laptop

MSI GE62 2QC Apache 15.6" Notebook Review: The Gaming Notebook

Συνεχώς ακούμε και παρατηρούμε τους κατασκευαστές επεξεργαστών να τονίζουν την σημασία των νεότερων αρχιτεκτονικών και των μικρότερων μεθόδων λιθογραφίας για τα πυρίτια που κατασκευάζουν. Intel και nVidia έχουν αναλωθεί τα τελευταία χρόνια να επενδύουν μεγάλα ποσά στο Research & Development κομμάτι τους ώστε να κατασκευάσουν αρκετά ισχυρούς επεξεργαστές, οι οποίοι όμως ταυτόχρονα έχουν και... "πράσινες" αρετές, βελτιώνοντας τα μέγιστα το power efficiency - με άλλα λόγια αποδίδουν τα βέλτιστα με την χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση. Αυτό στα αυτιά του μέσου desktop user μπορεί να ακούγεται ιδιαιτέρως βαρετό, και έχοντας μια συνεχής πηγή ενέργειας την πρίζα του τοίχου μπορεί να μην τους απασχολεί και ιδιαίτερα στο desktop σύστημά τους.


Συνεχώς ακούμε και παρατηρούμε τους κατασκευαστές επεξεργαστών να τονίζουν την σημασία των νεότερων αρχιτεκτονικών και των μικρότερων μεθόδων λιθογραφίας για τα πυρίτια που κατασκευάζουν. Intel και nVidia έχουν αναλωθεί τα τελευταία χρόνια να επενδύουν μεγάλα ποσά στο Research & Development κομμάτι τους ώστε να κατασκευάσουν αρκετά ισχυρούς επεξεργαστές, οι οποίοι όμως ταυτόχρονα έχουν και... "πράσινες" αρετές, βελτιώνοντας τα μέγιστα το power efficiency - με άλλα λόγια αποδίδουν τα βέλτιστα με την χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση. Αυτό στα αυτιά του μέσου desktop user μπορεί να ακούγεται ιδιαιτέρως βαρετό, και έχοντας μια συνεχής πηγή ενέργειας την πρίζα του τοίχου μπορεί να μην τους απασχολεί και ιδιαίτερα στο desktop σύστημά τους.

Που όμως βρίσκουν εφαρμογή αυτές οι τεράστιες επενδύσεις των κατασκευαστών; Gaming notebooks! Ο όρος πάντα φάνταζε αδόκιμος τα τελευταία χρόνια, από την στιγμή που ένα gaming σύστημα απαιτεί αρκετή ισχύ - και ως γνωστόν η ισχύς δεν συμβαδίζει με την έννοια της φορητότητας - τουλάχιστον όχι μέχρι πρότινος. Έτσι, οι διαρκείς βελτιώσεις έχουν δημιουργήσει επεξεργαστές και κάρτες γραφικών τα οποία έχουν desktop-like επιδόσεις, με χαμηλές εκλύσεις θερμότητας και ταυτόχρονα σημαντικά χαμηλότερη κατανάλωση. Ακούγεται τέλειο για μια φορητή συσκευή, έτσι δεν είναι;

Σήμερα λοιπόν έχουμε την ευκαιρία να δούμε τι έχουν καταφέρει να επιτύχουν οι κατασκευαστές αυτοί, σε μια περιορισμένη και συμπυκνωμένη συσκευή που λέγεται φορητός υπολογιστής - ή notebook. Η MSI, επεκτείνοντας την gaming σειρά της, φτάνει στην κατηγορία των gaming notebooks και έρχεται να μας παρουσιάσει την δική της premium λύση στο κομμάτι του φορητού gaming - το όνομα αυτού είναι GE62 2QC Apache!

MSI GE62 2QC Apache 15.6Η πλατιά συσκευασία του GE62 2QC Apache φροντίζει να προστατέψει το πολύτιμο εσωτερικό της. Το artwork παραπέμπει εμφανώς στην Gaming G Series κατηγορία προϊόντων της εταιρίας, με τον χαρακτηριστικό κόκκινο δράκο να δεσπόζει στο κέντρο της συσκευασίας, ενώ στην κάτω πλευρά αναγράφονται όλα τα χαρακτηριστικά του gaming noteboot της MSI. Χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες, προχωράμε στο unboxing.

MSI GE62 2QC Apache 15.6MSI GE62 2QC Apache 15.6Εκεί δεν θα συναντήσει κανείς τίποτε περισσότερο από τα απολύτως απαραίτητα, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα notebooks της αγοράς. Η κύρια μονάδα έρχεται καλυμμένη με μια υφασμάτινη θήκη, ενώ ένα έξτρα υφασμάτινο πανάκι θα συναντήσουμε ανάμεσα από το πληκτρολόγιο και την οθόνη. Στα συνοδευτικά, συναντάμε όλα τα απαραίτητα quick start guides, user's manuals καθώς και τα εγχειρίδια των εγγυήσεων, ενώ τέλος συναντάμε και το τροφοδοτικό του παρέα με το αντίστοιχο schuko καλώδιο για την Ελληνική αγορά.

MSI GE62 2QC Apache 15.6Οπότε ήρθε η ώρα να περάσουμε στην αναλυτική περιήγησή μας στο gaming notebook της MSI. Για αρχή, ακολουθεί ο συγκεντρωτικός πίνακας με το configuration της μονάδας που λάβαμε:


Dimensions383 x 260 x 27mm[/TR]
Πόσο μπορεί να μας εντυπωσιάσει ένα gaming notebook στις 15.6 ίντσες; Η αλήθεια είναι πως από την πρώτη επαφή, το GE62 2QC Apache καταφέρνει να ξεχωρίσει με την εντυπωσιακή ποιότητα κατασκευής του και τον ιδιαίτερο, επιθετικό του σχεδιασμό. Το GE62 2QC Apache ανήκει στην high-end κατηγορία των gaming notebooks, και αν και έχει στην διάθεσή του ισχυρό hardware, το μέγεθός του προσπαθεί να διατηρηθεί στα συμβατικά δεδομένα. Έτσι, έχοντας μια οθόνη με ονομαστική διαγώνιο τις 15,6 ίντσες, το GE62 2QC Apache έχει διαστάσεις 38,3 εκατοστά σε μήκος, 26 σε πλάτος ενώ το πάχος του αγγίζει τα 2,7 εκατοστά. Συνδυάζοντας τις επιφάνειες αλουμινίου με την brushed aluminium υφή σε dark grey χρώμα, το GE62 2QC Apache καταφέρνει και διατηρείται σε άκρως λογικά επίπεδα από άποψης βάρους, το οποίο πιο συγκεκριμένα ανέρχεται στα 2.4 κιλά.

MSI GE62 2QC Apache 15.6Το κέλυφος του GE62 2QC Apache εμφανίζει έναν τόσο επιθετικό, αλλά και παράλληλα λυτό σχεδιασμό. Το λογότυπο της MSI ξεχωρίζει στην κορυφή, με τον χαρακτηριστικό δράκο της Gaming G Series να βρίσκεται ακριβώς από κάτω. Στις δυο πλευρές ξεχωρίζουν οι ανάγλυφες γωνίες που σχηματίζει το κέλυφος, που θυμίζουν κάτι από βράγχια.

MSI GE62 2QC Apache 15.6MSI GE62 2QC Apache 15.6MSI GE62 2QC Apache 15.6

 

MSI GE62 2QC Apache 15.6MSI GE62 2QC Apache 15.6MSI GE62 2QC Apache 15.6Κοιτώντας τις πλευρές του, συναντάμε τις απαραίτητες θύρες διασύνδεσης. Έτσι, στην δεξιά του πλευρά συναντάμε το οπτικό μέσο, που στο συγκεκριμένο configuration είναι ένα Super Multi DVD-R drive, με το πλήκτρο εξαγωγής να βρίσκεται στο κέντρο του. Δίπλα του έχουμε μια απλή USB 2.0 θύρα για σύνδεση περιφερειακών, έπειτα συναντάμε το Card Reader με δυνατότητες ανάγνωσης για SD (XC/HC) κάρτες μνήμης, και τέλος το βύσμα τροφοδοσίας.

MSI GE62 2QC Apache 15.6Η αριστερή πλευρά είναι πιο "πλούσια" από άποψης θυρών. Στην άκρη βρίσκουμε το Kesignton lock για χρήση κλειδαριών ασφαλείας, την Gigabit Ethernet θύρα, την πρώτη USB 3.0 θύρα ακολουθούμενη από μια HDMI 1.4 θύρα (υποστήριξης 4K @ 30Hz) καθώς και μια Mini DisplayPort θύρα που υποστηρίζει Full HD @ 120Hz και 4K @ 60Hz, ενώ συνεχίζουμε με δυο ακόμη USB 3.0 θύρες καθώς και τα 2 audio Jacks των 3.5mm, για σύνδεση ακουστικών και μικροφώνου.

MSI GE62 2QC Apache 15.6Η πίσω πλευρά του δεν κρύβει κάποια ιδιαίτερη έκπληξη, όμως εδώ είναι και το σημείο που θα συναντήσουμε τους 2 εξαγωγείς αέρα για τους 2 ανεμιστήρες που θα συναντήσουμε στο εσωτερικό του. Η διάταξη αυτή φαίνεται να είναι βολική, καθώς ο θερμός αέρας φεύγει τελείως προς τα πίσω, όπως επίσης και ο παραγόμενος θόρυβος ο οποίος μπορεί να είναι δυνατός κατά την πλήρη λειτουργία, όμως με την διάταξη τους γίνεται λιγότερο αντιληπτός από τον χρήστη που βρίσκεται πίσω από την οθόνη.

MSI GE62 2QC Apache 15.6Η κάτω πλευρά διαθέτει μια διάτρητη διάταξη, ώστε να ευνοήσει ακόμα περισσότερο τις ιδιαίτερες ανάγκες ψύξης του GE62 2QC Apache. Πιο συγκεκριμένα, ξεχωρίζουν οι ευμεγέθεις γρίλιες στο κέντρο αλλά και στα άκρα του, ενώ συνοδεύεται από 5 ελαστικά ποδαράκια συν 4 επιπλέον πλαστικά, που θα το ανασηκώσουν ώστε να είναι όσο το δυνατόν απροβλημάτιστη η εισαγωγή αέρα. Παράλληλα, κάτω από το λογότυπο της nVidia, συναντάμε και το Subwoofer ηχείο που προσφέρει τα μπάσα στο Dynaudio σύστημα ήχου.

MSI GE62 2QC Apache 15.6
Με αυτά και εκείνα, ήρθε η ώρα να σηκώσουμε το καπάκι και να περάσουμε στην ουσία του GE62 2QC Apache. Εκεί μας υποδέχεται ο ανάλογος σχεδιασμός μαζί με το εντυπωσιακό φωτιζόμενο πληκτρολόγιο καθώς και την επίσης brushed aluminium κατασκευή του.

MSI GE62 2QC Apache 15.6Κάνοντας μια στάση στις ενδεικτικές λυχνίες, θα συναντήσουμε 3 στο κάτω μέρος της μπροστινής όψης: Από αριστερά προς τα δεξιά, συναντάμε το LED για το WiFi, την ένδειξη φόρτισης / αποφόρτισης της μπαταρίας καθώς και την λυχνία δραστηριότητας των δίσκων. Επιπλέον στις άκρες θα συναντήσουμε και τις δυο θέσεις ηχείων, τα οποία περιλαμβάνουν από ηχεία το κάθε ένα και είναι σε θέση να προσφέρουν μια καλύτερη εμπειρία καθώς ο ήχος κατευθύνεται απευθείας στον ακροατή.

MSI GE62 2QC Apache 15.6Το chiclet -style keyboard είναι αυτό που ξεχωρίζει στην αρχική όψη. Τα πληκτρολόγιο διαθέτει τόσο το παραδοσιακό αλφαριθμητικό κομμάτι, όσο και το numpad, με τα περισσότερα πλήκτρα να δίνουν το παρόν. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι και ο φωτισμός του, ο οποίος είναι λευκός LED και παρέχει 3 διαφορετικά επίπεδα φωτεινότητας, καθώς και δυνατότητα απενεργοποίησης του για περαιτέρω εξοικονόμηση ενέργειας.

MSI GE62 2QC Apache 15.6


MSI GE62 2QC Apache 15.6MSI GE62 2QC Apache 15.6MSI GE62 2QC Apache 15.6Πέρα από αυτό, συναντάμε και επιπρόσθετα πλήκτρα λειτουργιών. Πιο συγκεκριμένα, πέρα από το Power Switch το οποίο διαθέτει και το LED λειτουργίας, συναντάμε το G key το οποίο παρέχει την δυνατότητα "Shift" το οποίο προσφέρει διαφορετικά performance modes όταν το notebook βρίσκεται στην πρίζα, ενώ τέλος διατίθεται και ένα πλήκτρο που ενεργοποιεί την μέγιστη ταχύτητα των ανεμιστήρων, για μέγιστη ψύξη. Από εκεί και πέρα, όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες έχουν τοποθετηθεί στα πλήκτρα του πληκτρολογίου, με τα Brightness Up/Down και Volume Up/Down να είναι τοποθετημένα στα arrow keys - κάτι που σημαίνει ότι συνδυάζονται με το F modifier (FN) πλήκτρο που βρίσκεται δίπλα από το δεξί Alt, για να εκτελέσουν τις λειτουργίες τους.

MSI GE62 2QC Apache 15.6MSI GE62 2QC Apache 15.6MSI GE62 2QC Apache 15.6Φυσικά δεν θα ξεχάσουμε και το touchpad, το οποίο βρίσκεται κάτω από το πληκτρολόγιο αλλά τοποθετημένο πιο κοντά στο αριστερό χέρι. Το touchpad διαθέτει μια "άγρια" υφή που προκύπτει από το brushed aluminium, με τις άκρες του να είναι πλήρως διακριτές. Πέρα από τις gesture δυνατότητες του, συναντάμε και δυο πλήκτρα για αριστερό και δεξί κλικ αντίστοιχα.

MSI GE62 2QC Apache 15.6Κλείνοντας, δεν θα αμελήσουμε να αναφερθούμε στην οθόνη του GE62 2QC Apache. Έχοντας ονομαστική διαγώνιο στις 15,6 ίντσες, η οθόνη είναι Anti-glare διαθέτοντας μια matte υφή, η οποία μειώνει τις αντανακλάσεις που προέρχονται από εξωτερικές πηγές φωτός. Όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά της, μπορεί και προσφέρει ανάλυση 1920 x 1080 στα 60 Hz, ενώ το πάνελ της είναι τεχνολογίας IPS, το οποίο μπορεί να προσφέρει καλύτερη αναπαραγωγή χρωμάτων καθώς και μεγάλες γωνίες θέασης. Τέλος, η διασύνδεσή της επιτυγχάνεται μέσω του embeded DisplayPort προτύπου, χωρίς ωστόσο να υποστηρίζεται η τεχνολογία G-Sync της nVidia.

MSI GE62 2QC Apache 15.6Τέλος, η οθόνη έχει δυνατότητα κλίσης μέχρι και τις 140 μοίρες, όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία.

MSI GE62 2QC Apache 15.6Ήρθε η ώρα να ρίξουμε μια ματιά στο hardware που φιλοξενεί το MSI GE62 2QC Apache!


Πάμε να ρίξουμε μια αναλυτικότερη ματιά στο εσωτερικό του MSI GE62 2QC Apache. Αφαιρούμε προσεκτικά τις 17 βίδες συγκράτησης και βγάζουμε το πλαστικό κάλυμμα της κάτω επιφάνειας. Έτσι, ερχόμαστε αντιμέτωποι με την μητρική του, όλα τα υποσυστήματα καθώς και το - ιδιαίτερο - σύστημα ψύξης.

MSI GE62 2QC Apache 15.6Cooling

MSI GE62 2QC Apache 15.6Πριν ξεκινήσουμε με την καλή ματιά στα υποσυστήματα, το μάτι μας πέφτει πρώτο στο σύστημα ψύξης του GE62 2QC Apache. Η αποδοτικότητα του εν λόγω υποσυστήματος είναι αρκετά σημαντική και δη σε ένα φορητό σύστημα. Το συγκεκριμένο αποτελείται από ένα διπλό σύστημα που συνδέεται μέσω heatpipes. Η κάρτα γραφικών και ο CPU ψύχονται από ξεχωριστά heatpipes και ανεμιστήρες, όμως έχουν ένα κοινό heatpipe που αναλαμβάνει να μοιράσει τις θερμοκρασίες, όταν κάποιο από τα δύο αναπτύξει μεγαλύτερες θερμοκρασίες. Ειδικά θερμοαγώγιμα pads καλύπτουν τις μνήμες της κάρτας γραφικών και το κύκλωμα τροφοδοσίας της ενώ η εγκατάσταση γίνεται με τέσσερις βίδες ανά chip.

Motherboard

MSI GE62 2QC Apache 15.6


MSI GE62 2QC Apache 15.6Η μητρική του GE62 2QC Apache είναι μια Custom εκδοχή, ειδικά σχεδιασμένη για το συγκεκριμένο μοντέλο. Φυσικά ο κατασκευαστής της είναι η MSI, με το μοντέλο να φέρει την κωδική ονομασία MS-16J2. Το BIOS ανήκει φυσικά στην American Megatrends, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποιο UEFI interface για την παραμετροποίηση του. Επιπλέον, το Southbridge που φέρει η μητρική είναι το HM87 και υποστηρίζει τον Broadwell επεξεργαστή του GE62 2QC Apache. Τέλος παρατηρούμε το πλήκτρο για το reset του laptop, βρίσκεται στο κάτω μέρος του σασί. Εδώ αποκαλύπτεται το πλήκτρο όπως είναι επάνω στη μητρική ενώ πιο δίπλα βλέπουμε το κύκλωμα τροφοδοσίας των RAM. Μαζί, βρίσκουμε διάφορους ελεγκτές όπως αυτόν της Ene, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον SD card reader. Στο κάτω μέρος του υπάρχει η μπαταρία για το ρολόι, κλεισμένη σε θερμοσυστελλόμενο πλαστικό.

CPU - Intel Core i7 5700ΗQ

MSI GE62 2QC Apache 15.6Ο επεξεργαστής Core i7 5700HQ έρχεται με δύο dieʼs, το μεγαλύτερο εκ των δύο είναι η καρδιά του CPU που διαθέτει τους τέσσερις πυρήνες Broadwell αρχιτεκτονικής οι οποίοι χρονίζονται στα 2.7GHz με Turbo στα 3.5GHz εφόσον το απαιτεί η εφαρμογή. Ο επεξεργαστής κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2015 και εφοδιάζεται με την τεχνολογία HyperThreading για διπλασιασμό των threads εντός του λειτουργικού (4 cores / 8 threads), ενώ συνοδεύεται από αρκετή μνήμη L3 cache που φτάνει τα 6MB. Η L2 cache αγγίζει το 1MB ενώ η L1 φτάνει μέχρι και τα 256KB. Ο ελεγκτής μνήμης του υποστηρίζει μνήμες LPDDR3 και DDR3L έως 1866 MHz. Κατασκευάζεται στη λιθογραφία των 14nm της Intel με την μέθοδο των 3D transistor που έχει εισάγει από τους Haswell βελτιώνοντας έτσι το TDP που πλέον φτάνει μέχρι τα 47 Watt. Το μικρότερο die που διακρίνεται στην φωτογραφία στεγάζει την Gen8 κάρτα γραφικών της Intel, η οποία μπορεί να μην είναι τύπου Iris Pro στη συγκεκριμένη έκδοση, όμως μπορεί να αντεπεξέλθει σε κάθε 2D εφαρμογή αρκετά εύκολα, «προσθέτοντας ώρες» στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας μας. Ακριβώς πάνω από το chip βλέπουμε το κύκλωμα τροφοδοσίας του, καθώς και τις τέσσερις βίδες, για τη στήριξη της ψύκτρας.

GPU - nVidia GeForce GTX 960M

MSI GE62 2QC Apache 15.6Η GTX 960M μαζί με τα τέσσερα chip των 512MB και τύπου GDDR5. Η κάρτα παρά το όνομά της, έχει τον ίδιο πυρήνα με την desktop GTX 750 Ti, GM107, κατατάσσεται στην mainstream αγορά καρτών έχοντας αξιοπρεπείς επιδόσεις, ειδικά για φορητό υπολογιστή, όμως δε παύει να διαθέτει ένα όνομα που μπορεί να μπερδέψει ορισμένους που δε θα ψάξουν τα χαρακτηριστικά της. Όσο εμβαθύνουμε, τόσο πιο πολύ βλέπουμε την ομοιότητά της με τη desktop GPU που κυκλοφόρησε πάνω από έναν χρόνο πριν. Αποτελείται από 1,870 εκ. τρανζίστορ, 640 CUDA πυρήνες αρχιτεκτονικής Maxwell «1ης γενιάς», 5 SMMs, 40 TMUs και 16 ROPs, ενώ υποστηρίζει πλήρως το πρότυπο απεικόνισης DirectX 12 και κατασκευάζεται στη «δοκιμασμένη» αρχιτεκτονική των 28 νανομέτρων της TSMC. Το κύκλωμα τροφοδοσίας αποτελείται από δύο φάσεις για την κάρτα και μια για τις μνήμες και φαίνεται ότι καλύπτει αρκετά τις απαιτήσεις της, ενώ ενδέχεται να υπάρξουν και περιθώρια για περισσότερο «πουσάρισμα» ακολουθώντας τη μέθοδο του overclocking, κάτι που θα ανακαλύψουμε αργότερα. Οι χρονισμοί του πυρήνα, ανάλογα με την υλοποίηση ξεπερνούν τα 1000 MHz ενώ αυτοί της μνήμης βρίσκονται στα 5GHz effective.

Memory

MSI GE62 2QC Apache 15.6Η μνήμη της Kingston χρονίζεται στα 800MHz (1600MHz Effective) και έχει timings 11-11-11 ενώ η χωρητικότητα των 8GB αφήνει επιπλέον περιθώρια για αναβάθμιση με ακόμη μια θέση για διπλασιασμό της χωρητικότητας. Η κατασκευή γίνεται από την Kingston ενώ τα IC είναι της Micron και συγκεκριμένα τα D9RVX τα οποία είναι rated για DDR3-1866 και single sided. Ο τύπος της DDR3L για χαμηλή κατανάλωση με μόλις 1.35V να απαιτούνται για τη λειτουργία της ενώ αποτελείται από 8 chip των 512MB έκαστο. Από το σχετικό αυτοκόλλητο με τις πληροφορίες, γίνεται γνωστό πως η μνήμη έχει κατασκευαστεί ειδικά για την MSI (part number MSI16D3LS1MNG/8G), ως κάποιο μέρος μιας συνεργασίας των δύο.

Storage

MSI GE62 2QC Apache 15.6Το M.2 drive του συγκεκριμένου, είναι κατασκευής SK Hynix και η χωρητικότητα των 128GB είναι υπέρ-αρκετή για τις ανάγκες ενός gamer. Υποστηρίζονται τεχνολογίες για εξοικονόμηση ενέργειας, TRIM και όλων των σχετικών, ενώ απαιτεί μόλις 3.3V για να λειτουργήσει, ένα σημαντικό πλεονέκτημα της τεχνολογίας M.2 για φορητές συσκευές όπως το σημερινό μας laptop. Το part number του drive όπως το βλέπουμε από το σχετικό αυτοκολλητάκι του είναι HFS128G39MNC-3310A.

MSI GE62 2QC Apache 15.6Ο σκληρός δίσκος είναι ένας Travelstar Z5K1000 της HGST και προς μεγάλη μας έκπληξη είναι τύπου SATA III και περιστρέφεται στις 7200 rpm κάτι που τον καθιστά και ιδιαίτερα γρήγορο εάν τον συγκρίνουμε με άλλους των 5400 rpm που δυσκολεύονται στις εγγραφές και στις αναζητήσεις. Η χωρητικότητά του είναι 1000GB (1TB). Το πάχος του δε ξεπερνά τα 7.0mm, ενώ διαθέτει buffer 32MB για προσωρινά δεδομένα. Ο δίσκος σύμφωνα με την HGST διαθέτει και ενσωματωμένη προστασία κατά των χτυπημάτων μιας και βρίσκεται σε πολλούς εξωτερικούς δίσκους της αγοράς και υπολογιστές ultrabook λόγω της λεπτότητας του.

MSI GE62 2QC Apache 15.6Το DVD Drive, Super Multi x8 όσον αφορά τις εγγραφές οπτικών δίσκων, αλλά και 24X CD-R με σύνδεση SATA και κατασκευάζεται από διάφορες εταιρείες όπως Samsung και Toshiba ενώ ενδέχεται να φέρει αυτοκόλλητο και της Hewlett Packard σε ορισμένες περιπτώσεις. Οι επιδόσεις του είναι σαφώς κατώτερες απʼ ότι μια desktop υλοποίηση, όμως λαμβάνοντας υπόψιν την επέλαση «εναλλακτικών» μέσω όπως το USB και το cloud storage, δείχνει να μην παίζει πλέον ιδιαίτερο ρόλο.

Battery

MSI GE62 2QC Apache 15.6Η μπαταρία του συστήματος, είναι ένα υποσύστημα στο οποίο ποντάρουμε πολλά όταν ψάχνουμε ένα gaming laptop. Η συγκεκριμένη έχει χωρητικότητα 3834mAh, 41.40Wh, ενώ η τάση στην έξοδό της είναι 10.8V DC. Φυσικά όπως είναι αναμενόμενο, είναι τύπου Li-ion και επαναφορτιζόμενη. Η μονάδα φέρει το μοντέλο BTY-M6H και φαινομενικά είναι ειδικά φτιαγμένη για την MSI μιας και έρχεται με όλα τα σχετικά διακριτικά επάνω της.

Wireless Module

MSI GE62 2QC Apache 15.6Το dual band ασύρματο δίκτυο Wi-Fi καλύπτεται από το module της Intel 3160NGW και προσφέρει ταχύτητες σύμφωνα με το πρότυπο AC. Τα στοιχεία του δείχνουν πως ο ρυθμός μεταφοράς δεδομένων ανέρχεται στα 600 Mbps και είναι το πιο μεγάλο που συναντάται συνήθως σε τέτοια laptop. Αν και η τοποθεσία του βρίσκεται σε λίγο «ανορθόδοξο» σημείο επάνω στη μητρική, δε θα αποτελέσει πρόβλημα εάν θέλετε να ασχοληθείτε με την αφαίρεση των heatsinks για παράδειγμα. Εκτός του WiFi το module περιλαμβάνει και Bluetooth 4.0 ενώ συνδέεται μέσω του NGFF Interface.

Speakers

Σε κάθε πλευρά του laptop, υπάρχουν δύο ηχεία που προσφέρουν αρκετά ικανοποιητικό ήχο, ενώ το sub woofer βρίσκεται κάτω όπως είδαμε νωρίτερα. Η τοποθέτησή τους στο μπροστινό σημείο και όχι στη κάτω πλευρά του συστήματος, είναι μια σοφή επιλογή από πλευράς MSI, ενώ άλλο ένα μέρος που θα θέλαμε να βρίσκονταν, είναι και το πληκτρολόγιο. Συνολικά υπάρχουν τέσσερα ηχεία μικρών διαστάσεων μπροστά και ένα subwoofer για επιπλέον μπάσο ήχο.

MSI GE62 2QC Apache 15.6MSI GE62 2QC Apache 15.6MSI GE62 2QC Apache 15.6Charger

Τέλος, παρέχεται το εξωτερικό τροφοδοτικό του MSI GE62 2QC Apache. Οι διαστάσεις του ανέρχονται στα 140mm x 70mm x 20mm, με το βάρος του να φτάνει τα 750 γραμμάρια. Έχοντας κατασκευαστή την Chicony, ο φορτιστής μπορεί να αποδώσει 19.5V στην έξοδό του παρέχοντας περί τα 6,15 Ampere. Όλα αυτά συμβάλουν σε ένα τροφοδοτικό με μέγιστη ισχύ τα 120 Watts.

MSI GE62 2QC Apache 15.6MSI GE62 2QC Apache 15.6MSI GE62 2QC Apache 15.6

5th Generation Intel Core - Broadwell

Όπως είδαμε από τη προηγούμενη σελίδα, στα σωθικά του Gaming notebook της MSI, βρίσκουμε τον συνδυασμό Core i7 5700HQ αρχιτεκτονικής Broadwell και της HD Graphics 5600 κάρτας γραφικών που βρίσκεται σε διπλανό die της ίδιας πλακέτας. Ο επεξεργαστής κατασκευάζεται στα «τρισδιάστατα transistor» (3D tri-gate) των 14nm και αποτελεί την αμέσως προηγούμενη ουσιαστικά αρχιτεκτονική της Intel, ενώ τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές βρισκόμαστε σε μεταβατικό στάδιο όσον αφορά τον mobile τομέα. Οι Broadwell αποτελούν το “tick” στο roadmap της Intel, πατώντας πάνω στην Haswell των 22 νανομέτρων που εισήχθη το 2013. Ουσιαστικά η Intel βελτιώνει μια υπάρχουσα αρχιτεκτονική μικραίνοντας το μέγεθος των υποσυστημάτων και αυξάνοντας την πυκνότητα των transistor του κάτι που οδηγεί σε χαμηλότερη κατανάλωση και αυξημένες επιδόσεις σε σχέση με το παρελθόν. Ο πρωταρχικός λόγος που γίνεται είναι για να παραμείνει μέσα στα πλαίσια που έχουν τεθεί από τον Gordon E. Moore, τον συνιδρυτή της Intel, ο οποίος δημιούργησε τον ομώνυμο νόμο το 1965 που λέει πως τα τρανζίστορ σε ένα chip διπλασιάζονται κάθε δύο χρόνια.

MSI GE62 2QC Apache 15.6Ο Core i7 5700HQ είναι ο μικρότερος i7 με TDP 47W του lineup και ουσιαστικά αποτελείται από τέσσερις πυρήνες και οκτώ threads (4c/8t) με χρονισμούς 2.7GHz – 3.5GHz, κάτι που ελέγχεται μέσω του Turbo Boost. Οι προσωρινές μνήμες που απαρτίζουν το CPU ανέρχονται σε 256KB (L1), 1024KB (L2) και τέλος 6MB L3 Cache η οποία μοιράζεται στους τέσσερις πυρήνες. Ο επεξεργαστής βρίσκεται «κολλημένος» επάνω στη μητρική πλακέτα του φορητού υπολογιστή σε Ball Grid Array και έτσι δε μπορεί να αντικατασταθεί. Η επικοινωνία του με το Chipset γίνεται μέσω του Direct Media Interface 2 (DMI 2) που επιτρέπει ταχύτητα έως 5 GT/s, ενώ η κάρτα γραφικών επικοινωνεί και αυτή μέσω του δικού της διαύλου Flexible Display Interface (FDI).

Το chip γραφικών HD Graphics 5600 βασίζεται στην αρχιτεκτονική Gen8 της Intel και διαθέτει 24 Execution Units (μονάδες υπολογισμών) με τους χρονισμούς να διαμορφώνονται στα 300MHz (base clock) έως τα 1.05GHz μέσω της τεχνολογίας Turbo Boost. Το μεγάλο “slice” όπως αποκαλεί η Intel τον χώρο όπου στεγάζονται οι μονάδες επεξεργασίας αποτελείται από τρία subslices των 8 EUs έκαστο. Κάθε sublslice έχει πρόσβαση σε ένα κομμάτι της L3 cache για προσωρινή αποθήκευση δεδομένων ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι δε διαθέτει αποκλειστική μνήμη και δανείζεται από την εγκατεστημένη κεντρική μνήμη του υπολογιστή (RAM). Οι επιδόσεις της την τοποθετούν στην midrange κατηγορία ενώ ας μην ξεχνάμε πως βρίσκεται σε ξεχωριστό die, στο ίδιο PCB με τον επεξεργαστή. Η GPU υποστηρίζει τα πρότυπα απεικόνισης OpenCL 2.0, OpenGL 4.3 και DirectX 11.2 (Feature Level 11_1) όπως και αποκωδικοποίηση βίντεο τύπου H.265. Παράλληλα υποστηρίζονται έως και τρεις οθόνες ανάλογα την υλοποίηση του υπολογιστή, με μέγιστες αναλύσεις 4096x2304@60Hz για το DisplayPort και 2560x1600@60Hz μέσω του HDMI 1.4a.

nVidia Maxwell Architecture - GM107

Βέβαια, εκτός από το combo του Core i7 5700HQ και την HD Graphics 5600 η MSI έχει προσθέσει και την αποκλειστική κάρτα γραφικών της NVIDIA GTX 960M με τέσσερα chip μνήμης 2GB VRAM GDDR5 να την περιβάλλουν. Η κάρτα εκτός της ομοιότητας με την desktop παραλλαγή της, δε συνδέεται από πλευράς hardware μιας και βασίζεται στον πυρήνα GM107, σαν και αυτόν που βλέπουμε στις GTX 750 (Ti) desktop κάρτες. Η συγκεκριμένη υλοποίηση, εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την Maxwell αρχιτεκτονική πρώτης όμως γενιάς με την MSI να τονίζει ότι σε σχέση με την 860M, είναι κατά 12% ταχύτερη στο μετροπρόγραμμα 3DMark 11.

Η συγκεκριμένη κάρτα είναι μια βελτιωμένη εκδοχή της Kepler αρχιτεκτονικής, που όπως είχαμε δει και σε παλιότερες δοκιμές μας, η κύρια βελτίωση εντοπίζεται στην ενεργειακή απόδοση της κάρτας κάτι που βλέπουμε από τη χαμηλή κατανάλωση και την παντελή απουσία εξωτερικής τροφοδοσίας. Αυτό σημαίνει πως περιμένουμε το GE62 2QC APACHE να τα πάει καλά από άποψη κατανάλωσης.

MSI GE62 2QC Apache 15.6Ο GM107 πυρήνας έχει διαστάσεις 148mm2 και έχει μεγαλύτερη L2 cache σε σχέση με τις Kepler & Fermi αρχιτεκτονικές που έχει ως αποτέλεσμα, λιγότερες αιτήσεις από και προς την μνήμη. Βασική αλλαγή είναι και η αύξηση των εντολών per clock cycle. Μέσα στον πυρήνα βρίσκουμε τους Graphics Processing Clusters, όπως ακριβώς και στην Kepler, 5x Maxwell Streaming Multiprocessors (SMM) των 32 CUDA cores έκαστος, όπου κάθε ένας στεγάζει μια Polymorph Engine (με έναν Tesselator). Κατεβαίνοντας ακόμη, "πέφτουμε" πάνω σε δύο 64 bit memory controllers για συνολικά 128bit εύρους. Ο υπεύθυνος για την μικρή κατανάλωση ή αλλιώς την αυξημένη αποδοτικότητα είναι η νέα SM αρχιτεκτονική η οποία προσφέρει έως και 35% μεγαλύτερες επιδόσεις ανά CUDA core σε shader-limited περιβάλλοντα. Η NVIDIA προχώρησε την ίδια στιγμή στη διαίρεση των επιμέρους υποσυστημάτων, κάτι που διαφοροποιείται από την SMX της Kepler. Συγκεκριμένα αντί να ακολουθήσει την αρχιτεκτονική της Kepler με πολλά shared recources μεταξύ των πυρήνων, βάζει ορισμένα components όπως: Instruction Buffer, Warp Scheduler, Register File καθώς και τα Dispatch Units αποκλειστικά για κάθε SMM. Όλες αυτές οι αλλαγές έχουν ως στόχο τη λιγότερη αναμονή, την ταχύτερη επεξεργασία των δεδομένων, αυξάνοντας τον παραλληλισμό και μειώνοντας κατ' επέκταση την κατανάλωση.Για την αξιολόγηση του σημερινού μας φορητού υπολογιστή χρησιμοποιήσαμε μια «μείξη» των συνηθισμένων μετροπρογραμμάτων που χρησιμοποιούμε σε κάθε άλλη παρουσίαση, για να καλύψουμε τις επιδόσεις του σε κάθε πιθανό σενάριο χρήσης.

Ξεκινώντας χωρίζουμε την παρουσίαση σε 9 μεγάλες κατηγορίες συν της σελίδας BIOS όπου θα αναφέρουμε επιγραμματικά τι επιλογές δίνονται από τον κατασκευαστή για παραμετροποίηση. Οι υπόλοιπες κατηγορίες ακολουθούν παρακάτω.

CPU / Memory Performance
Ο κορμός των μετρήσεων είναι οι σελίδες CPU και Memory Performance όπου σκοπός μας είναι να αναδείξουμε τις επιδόσεις των παραπάνω υποσυστημάτων του συστήματος. Σε αυτή τη κατηγορία μετράμε τα παρακάτω:


 • Cinebench
 • Handbrake
 • WinRAR
 • Excel
 • PC Mark 7
 • POV-Ray
 • Luxmark
 • AIDA Memory
Storage Performance
Έχοντας καλύψει ένα μόνο μέρος της μεθοδολογίας, προχωράμε σε ένα ακόμα βασικό κομμάτι της αξιολόγησης που είναι η αποθήκευση. Σε αυτή, αξιολογούμε τον ενσωματωμένο SSD εάν υπάρχει, ή/και τον σκληρό δίσκο του μηχανήματος. Τα benchmarks που τρέχουμε σε κάθε περίπτωση είναι τα:


 • CrystalDiskMark
 • Atto
 • Anvil's Storage Utilities
 • AS SSD
GPU Performance
Στο GPU performance αξιολογούμε τις επιδόσεις του υπολογιστή σε συνθετικά μετροπρογράμματα και φυσικά παιχνίδια για να σχηματίσουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα των επιδόσεων του υπολογιστή. Τα benchmarks χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, Συνθετικά Benchmarks και Games:

Συνθετικά Μετροπρογράμματα:

 • 3D Mark Firestrike, 11 Performance
 • Unigine Heaven, Valley
 • Catzilla


Games


 • Crysis
 • Metro
 • Alien
 • Far Cry
 • Dying Light
 • Fallout 4
 • Dota 2
Thermals & Acoustics Performance
Η επόμενη κατηγορία περιλαμβάνει δοκιμές και μετρήσεις που σχετίζονται με την ηχορύπανση και τις θερμοκρασίες που παράγει το σύστημα σε συνθήκες φόρτου εργασίας μόνο του CPU, μόνο της GPU και σε συνδυασμό των δύο, ενώ προσθέσαμε και real world δοκιμή σε ένα πραγματικό gaming σενάριο.

Battery Performance
Οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν για την αξιολόγηση της ενσωματωμένης μπαταρίας του φορητού υπολογιστή της παρουσίασης. Σε αυτές θέτουμε ως κατώτερο όριο το 10%, αφήνοντας ένα μικρό ποσοστό για λόγους ασφαλείας. Στη συγκεκριμένη κατηγορία αξιολογούμε τα:


 • PC Mark 8 battery test
 • Idle to 10%
 • Browsing / work to 10%
 • Gaming to 10%
 • Video playback to 10%
 • Charging time
Screen
Ο παράγοντας οθόνη είναι πολύ σημαντικός, ειδικά σε ένα φορητό υπολογιστή. Στην παρουσίαση αξιολογούμε τις γωνίες θέασης, την φωτεινότητα, τα χρώματα και τον χρόνο απόκρισης και σας μεταφέρουμε τις παρατηρήσεις μας.

Software
Όπως κάθε φορητός υπολογιστής, ο OEM το συνοδεύει με μια σουίτα εφαρμογών, τα οποία συνήθως ελέγχουν μέρος του εγκατεστημένου hardware όπως κάρτες ήχου, panel για διάφορες λειτουργίες και shortcuts και πολλά ακόμη. Επειδή ο τομέας software έχει να κάνει γενικά με το λογισμικό που βρίσκουμε το σύστημα, μετρήσαμε τον χρόνο εκκίνησης χωρίς να πειράξουμε κάτι.


Overall Experience
Οι συνολικές εντυπώσεις που αφήνει το σύστημα λαμβάνοντας υπόψιν 6 βασικούς πυλώνες στους οποίου «στηρίζουμε» την άποψή μας. Η φορητότητα είναι ένας μεγάλος παράγοντας, όπως και τα σημεία που ζεστάθηκαν περισσότερο κατά τη χρήση του. Παράλληλα, υπογραμμίζουμε τυχόν ψεγάδια, ενώ αναφέρουμε τις παρατηρήσεις μας στα θέματα του ήχου και του combo touchpad και keyboard.
Ήρθε η ώρα να μετρήσουμε τις επιδόσεις του MSI GE62 2QC Apache. Έχοντας ως κεντρικό επεξεργαστή τον τετραπύρηνο Broadwell Core i7 5700HQ, συνοδευόμενος από 8 GB DDR3L 1600MHz RAM, αναμένουμε αρκετές desktop-like επιδόσεις!


Cinebench R11.5 & R15


Το CINEBENCH είναι μία σειρά real-world tests τα οποία υπολογίζουν συγκεντρωτικά τις επιδόσεις του υπολογιστή σας. Βασίζεται στο animation software CINEMA 4D (σχεδιασμένο από την award-winning MAXON), που χρησιμοποιείται εκτεταμένα από studios και εταιρείες παραγωγής παγκοσμίως για να δημιουργείται περιεχόμενο 3D. Προγράμματα της MAXON συμμετείχαν στην προσπάθεια δημιουργίας κινηματογραφικών ταινιών που έσπασαν τα ταμία όπως τα: Spider Man, Star Wars, The Chronicles of Narnia και πολλά άλλα. Καταλαβαίνεται λοιπόν το κύρος που έχει σαν πρόγραμμα το CINEBNECH.

Ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών παίζουν καθοριστικό ρόλο στο τελικό score που θα πάρετε. Είναι από τα λίγα benchmarks που δύναται να χρησιμοποιήσουν μέχρι και 64 processor threads, προκειμένου να μετρήσουν τα 2.000 αντικείμενα και 300.000 συνολικά πολύγωνα του CPU test scene. Τα εφέ που στρατολογήθηκαν για να κάνουν τον επεξεργαστή σας να υποφέρει στο test αυτό περιλαμβάνουν sharp και blurred reflections, area lights και shadows, procedural shaders, antialising και πολλά ακόμα.


MSI GE62 2QC Apache 15.6


MSI GE62 2QC Apache 15.6Πολύ δυνατό το ξεκίνημα από τον επεξεργαστή. Οι επιδόσεις του τετραπύρηνου Broadwell κυμαίνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα, κάπου στο ενδιάμεσο μεταξύ 4770Κ και 3770Κ!

WinRAR


Η πλειοψηφία των χρηστών το έχει εγκατεστημένο και το χρησιμοποιεί, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν για το ενσωματωμένο benchmark το οποίο διαθέτει. Ο λόγος για το WinRAR, το δημοφιλέστατο πρόγραμμα συμπίεσης αρχείων, το οποίο ξεχώρισε χάρη στην ευκολία χρήσης και τις επιδόσεις του, ενώ μας δίνει και έναν πολύ καλό τρόπο για να συγκρίνουμε τις επιδόσεις των επεξεργαστών μας, εφόσον το benchmark που περιλαμβάνει, εκμεταλλεύεται στο έπακρο την ισχύ των σύγχρονων CPU και των πολλαπλών πυρήνων τους. Το Benchmark & Hardware Test του WinRAR μετράει πόσα είναι τα μέγιστα KB/s που μπορεί να συμπιέσει ο υπολογιστής μας. Για να προσαρμόσουμε το WinRAR σε πιο real life συνθήκες, μαζέψαμε φωτογραφίες συνολικής χωρητικότητας 1GB και τις συμπιέσαμε χρησιμοποιώντας το Best compression method - χρονομετρώντας πόσο χρόνο χρειάστηκε το PC.

MSI GE62 2QC Apache 15.6Οι επιδόσεις στο extraction είναι αρκετά εντυπωσιακές. Τα 8 threads του 5700HQ πλησιάζουν τους high-end επεξεργαστές, αφήνοντας αρκετά πίσω ακόμα και τον Skylake 6600K.

POV-RAY, Luxmark & Handbrake

MSI GE62 2QC Apache 15.6


MSI GE62 2QC Apache 15.6


MSI GE62 2QC Apache 15.6Τα 3 rendering tests που προηγήθηκαν, "προσγειώνουν" τις επιδόσεις του τετραπύρηνου Broadwell - αν και στο POV-RAY τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, ο 5700HQ μοιάζει να "ξεμένει" από επιδόσεις στα 2 "ζόρικα" τεστ του Luxmark και του Handbrake - χωρίς ωστόσο να είναι απογοητευτικά.

Excel Benchmark

MSI GE62 2QC Apache 15.6Το productivity test των δοκιμών μας επιστρέφει αρκετά ικανοποιητικά αποτελέσματα, με τις επιδόσεις του 5700HQ να είναι αρκετά κοντά σε έναν 3770Κ.

Futuremark PCMark 7

MSI GE62 2QC Apache 15.6Με ενθαρρυντικά νούμερα τελειώνει το τεστ του PCMark 7. To GE62 2QC φαίνεται πως αποδίδει παρόμοια με ένα desktop μηχάνημα, όπως επιβεβαιώνει και το τεστ της Futuremark.

AIDA64 Memory Read, Write, Copy & Latency

MSI GE62 2QC Apache 15.6Κλείνοντας, θα ασχοληθούμε με την απόδοση της μνήμης. Όπως παρατηρήσαμε από το παραπάνω benchmark, το memory performance κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα, με νούμερα περί τα 12,5GB/s - μέτρια για ένα σύγχρονο σύστημα. Ο λόγος είναι ένας, και αυτός εντοπίζεται στην χρήση single-channel μνήμης, η οποία μπορεί σε all-around εφαρμογές να μην επηρεάζει, όμως διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε έντονα workloads όπως τα rendering τεστ που προηγήθηκαν. Αν λοιπόν αρέσκεστε στο game streaming που απαιτεί on-the-fly encoding, καλό θα ήταν να προσθέσετε ένα DIMM παραπάνω!


Ένα από τα πιο κρίσιμα υποσυστήματα ενός φορητού υπολογιστή είναι και το αποθηκευτικό του κομμάτι. Ένας από τους παράγοντες στα laptops και τα notebooks της αγοράς που, είτε το πιστεύετε είτε όχι, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην ταχύτητα όσο και στην φορητότητα αυτής της συσκευής. Εδώ, οι κατασκευαστές έχουν να επιλέξουν μεταξύ ταχύτητας και χωρητικότητας, πάντα όμως ένα σημαντικό στοιχείο είναι και το κόστος. Έτσι, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των απλών notebooks της αγοράς τα οποία ναι μεν κυκλοφορούν με χωρητικότητες περί του 1TB, μόνο που οι σκληροί δίσκοι απογοητεύουν με τις επιδόσεις τους και αποτελούν ένα τεράστιο bottleneck για την ταχύτητα τους.

Εδώ η MSI απέφυγε την "πεπατημένη" και ακολούθησε την δική της λύση. Το GE62 2QC Apache έρχεται με δυο μονάδες αποθήκευσης: Η πρώτη είναι μια M.2 μονάδα της Hynnix με part number HFS128G39MNC-3310A, ένα SSD drive ονομαστική χωρητικότητα τα 128GB (117GB πραγματικά) που παίζει τον ρόλο του boot drive καθώς και του ταχύτερου αποθηκευτικού μέσου του notebook. Επειδή όμως αυτό δεν αρκεί για τις αποθηκευτικές ανάγκες ενός σύγχρονου συστήματος, στον ρόλο της "αποθήκης" συναντάμε έναν Travelstar Z5K1000 της HGST (Hitachi), ο οποίος είναι ένα 2.5" HDD με ταχύτητα περιστροφής τις 7200 σ.α.λ και ονομαστική χωρητικότητα τα 1000GB (917GB πραγματικά). Πάμε να ρίξουμε μια ματιά στις επιδόσεις που προσφέρουν τα 2 αυτά drives, και ποιο είναι το ρεαλιστικό σενάριο χρήσης τους.


ATTO Disk Benchmark

Ξεκινάμε με το παραδοσιακό ATTO Disk Benchmark, το οποίο θα μας δώσει μια καλή εικόνα για το τι να αναμένουμε στην συνέχεια. Όπως θα παρατηρήσουμε από το συγκριτικό, η M.2 μονάδα παρουσιάζει εξαιρετικές επιδόσεις, οι οποίες αρχίζουν να φαίνονται από τα 32K όπου και αρχίζουν να ξεπερνούν τα 500MB/s, για να κλείσουν κοντά στα 560MB/s που είναι και το peak performance του drive. Τα νούμερα των εγγραφών δεν ήταν απογοητευτικά, καθώς αυτά κινήθηκαν περί τα 380MB/s ως το μέγιστο νούμερο.

Από την άλλη, τα νούμερα που παρουσιάζει η μονάδα της HGST είναι ίσως αναμενόμενα για τις δυνατότητες ενός μηχανικού δίσκου. Χωρίς να είναι απογοητευτικά, η μηχανική μονάδα ίσως υποστηρίζει περισσότερο τον ρόλο της "αποθήκης", με ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής περί τα 130MB/s.

AS SSD

Ίδια ιστορία kai sto AS SSD Benchmark, το οποίο εμφανώς τονίζει τις δυνατότητες ενός SSD παρά ενός μηχανικού δίσκου. Στην προκειμένη περίπτωση τα νούμερα που λάβαμε ήταν ελαφρώς χειρότερα, με τις επιδόσεις του SSD να είναι αρκετά κοντά σε μια παραδοσιακή SATA 6Gbps μονάδα.

CrystalDisk Mark

Το Crystal Disk Mark μας παρουσιάζει ίσως τις βέλτιστες δυνατές επιδόσεις των δύο μονάδων. Εδώ θα τονίσουμε τις εξαιρετικές ταχύτητες στις αναγνώσεις, αν και στις εγγραφές τα νούμερα είναι αρκετά μέτρια για μια SSD μονάδα, με εξαίρεση τις 4Κ τυχαίες εγγραφές όπου και διαπρέπει. Από την άλλη, ο μηχανικός δίσκος συνεχίζει να δείχνει τις αδυναμίες του στις τυχαίες αναγνώσεις και εγγραφές.

Anvil's Storage Utilities

Συνολικά, όλα τα παραπάνω αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν πλήρως το σενάριο χρήσης για το οποίο προορίζονται οι δύο μονάδες αποθήκευσης. Φυσικά και αποτελεί μεγάλο ατού το γεγονός της ύπαρξης των δυο μονάδων, καθώς έτσι η MSI έχει την δυνατότητα να προσφέρει τόσο την ταχύτητα, όσο και την χωρητικότητα. Εμφανώς, ο SSD προορίζεται για τον δίσκο του λειτουργικού καθώς και όλων των εφαρμογών/παιχνιδιών από τα οποία έχουμε απαιτήσεις, με τον μηχανικό να λειτουργεί ως δευτερεύουσα μονάδα, είτε σαν "αποθήκη" είτε για παιχνίδια από τα οποία δεν έχουμε απαιτήσεις όσον αφορά τα loading times.


Πόσο gaming μπορεί να είναι το notebook της MSI; Θα το μάθουμε ευθύς αμέσως. Έχοντας στην διάθεσή του την nVidia GTX 960M, με τον πυρήνα GM107, οι επιδόσεις του μπορούν να υπολογιστούν κοντά σε αυτές μιας desktop GTX 750 Ti. Για να δούμε τι μπορεί να καταφέρει! Εν αρχή, τα συνθετικά benchmarks.

Synthetic Benchmarks

MSI GE62 2QC Apache 15.6Όπως θα παρατηρήσατε, τα νούμερα δεν εντυπωσιάζουν και τόσο, χωρίς ωστόσο να λέμε πως είναι απογοητευτικά. Οι mobile αρετές έχουν και τις αντίστοιχες επιπτώσεις, όταν αναφερόμαστε σε απαιτητικά workloads. Παρακάτω ακολουθούν τα 2 αποτελέσματα από τα runs των Unigine Heaven και Valley, τα οποία σε αυτά τα απαιτητικά τεστ παραδίδουν αποτελέσματα περί τα 30 FPS.

MSI GE62 2QC Apache 15.6MSI GE62 2QC Apache 15.6Αν τα παραπάνω νούμερα δεν σας δίνουν μια αίσθηση για τις επιδόσεις της κάρτας, θα περάσουμε στα πιο ρεαλιστικά σενάρια χρήσης, τα παιχνίδια.

Gaming Performance

MSI GE62 2QC Apache 15.6Για τα παραπάνω παιχνίδια ακολουθήσαμε την γνωστή μεθοδολογία που χρησιμοποιούμε στις κάρτες γραφικών. Όλα τα παιχνίδια τέθηκαν στα Ultra Settings στην μέγιστη ανάλυση της οθόνης (1920x1080) και μετρήθηκαν για ένα διάστημα 120 δευτερολέπτων.

Αν τα αποτελέσματα δεν σας εντυπωσιάζουν, σας υπενθυμίζουμε ότι τρέχουμε τα υψηλότερα settings! Σε κάθε περίπτωση, οι επιδόσεις είναι πλήρως ικανοποιητικές, και ιδίως όσον αφορά τα MMO παιχνίδια από τα οποία το GE62 2QC δεν φαίνεται να υπο-αποδίδει. Όσον αφορά τους mainstream τίτλους, αρκεί η "πτώση" σε χαμηλότερα settings ώστε οι επιδόσεις να επανέλθουν σε πιο φυσιολογικά επίπεδα.

Συνολικά, οι επιδόσεις του notebook της MSI κρίνονται απολύτως αξιοπρεπείς και ικανές για καθημερινό gaming!


Όπως είναι δεδομένο, ένα πιο ισχυρό notebook έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις στο κομμάτι της ψύξης, ειδικά αν λάβουμε πως όσο και αν είναι power-efficient, δεν θα σταματήσει να παράγει θερμότητα. Για τον λόγο αυτό κατά την διάρκεια των τεστ, προσπαθήσαμε να λάβουμε μετρήσεις όσον αφορά τις θερμικές επιδόσεις.

MSI GE62 2QC Apache 15.6Σε κατάσταση ηρεμίας, το GE62 2QC Apache φαίνεται πως λειτουργεί αρκετά ικανοποιητικά. Ο Core i7 5700HQ μπορεί να λειτουργεί στην περιοχή των 50 βαθμών Κελσίου χωρίς φόρτο, όμως όπως θα παρατηρήσετε και οι δυο ανεμιστήρες είναι απενεργοποιημένοι, λειτουργώντας επί της ουσίας σε passive ψύξη! Αυτό χαρίζει στο GE62 2QC Apache μια αθόρυβη λειτουργία εκεί που δεν το απαιτούν οι συνθήκες. Φυσικά, αυτό συμβαίνει λόγω της εξαιρετικά χαμηλής κατανάλωσης του επεξεργαστή, ο οποίος μπορεί να πέσει μέχρι και τα 800MHz σε κατάσταση αδράνειας, ενώ η απενεργοποίηση της GTX 960M παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς εκεί την οδήγηση των γραφικών αναλαμβάνει η ενσωματωμένη κάρτα γραφικών του Broadwell.

Ρίχνοντας το Gaming workload στο GE62 2QC Apache, τα πράγματα αλλάζουν ελαφρώς. Εδώ θα παρατηρήσουμε την δραματική αύξηση των θερμοκρασιών, με τον επεξεργαστή μας να αγγίζει τους 90 βαθμούς κατά την διάρκεια μιας έντονης χρήσης. Τα πράγματα δεν διαφέρουν για την GTX 960M, καθώς φαίνεται το μέγιστο φορτίο της να παράγει περί τους 80 βαθμούς, όπως απεικονίζεται και στα παρακάτω screenshots.

MSI GE62 2QC Apache 15.6MSI GE62 2QC Apache 15.6Ταυτόχρονα, αυτό επιβάλλει στους ανεμιστήρες την ταυτόχρονη λειτουργία τους. Ο πρώτος ανεμιστήρας, που έχει και το βαρύτερο χρέος καθώς μοιράζεται φορτίο τόσο από την κάρτα γραφικών όσο και από τον επεξεργαστή, μπορεί να φτάσει μέγιστη ταχύτητα περιστροφής της 4900 RPM, την ίδια στιγμή που ο δεύτερος ανεμιστήρας αγγίζει τις 3400RPM, αυξάνοντας σημαντικά τον παραγόμενο θόρυβο.

MSI GE62 2QC Apache 15.6Για το cooldown του συστήματος έπειτα από έντονη χρήση, απαιτήθηκαν περί τα 3 λεπτά μέχρι το σύστημα να επανέλθει σε φυσιολογικές θερμοκρασίες, και γύρω στα 5 έως ότου επανέλθει στην πλήρη passive ψύξη που αναφέραμε στην αρχή.

MSI GE62 2QC Apache 15.6Τέλος η μέτρηση των επιπέδων ήχου ανήλθε σε πολύ λογικά επίπεδα. Αν και οι ανεμιστήρες δούλεψαν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους όταν το σύστημα βρέθηκε σε υψηλό φόρτο, ο θόρυβος αν και διακριτός, δεν ήταν ενοχλητικός. Σε αυτό συμβάλλει η πολύ καλή ποιότητα των ανεμιστήρων, καθώς και το γεγονός πως διώχνουν των αέρα αντίθετα από το αυτή του χρήστη, κάνοντάς τον λιγότερο αντιληπτό.Η μπαταρία ενός φορητού υπολογιστή, είναι ένα σημείο που καθορίζει την φορητότητα του. Για τον λόγο αυτό, θελήσαμε να μάθουμε τι μπορεί να καταφέρει η μπαταρία που έχει ενσωματωθεί στο GE62 2QC Apache.

MSI GE62 2QC Apache 15.6MSI GE62 2QC Apache 15.6Η μονάδα των 6 κελιών είναι τοποθετημένη στο εσωτερικό του notebook, πράγμα που σημαίνει πως δεν είναι αφαιρούμενη. Έτσι, κάθε φορά που το GE62 2QC Apache τοποθετείται στην πρίζα, αμέσως ξεκινά και η φόρτισή της πέρα από την παροχή ρεύματος στο notebook.

Στα τεχνικά της χαρακτηριστικά, πρόκειται για μπαταρία Ιόντων Λιθίου, με χωρητικότητα που ανέρχεται στα 3834mAh είτε 41.4 Wh αν συνυπολογίσουμε πως η τάση εξόδου που προσφέρει ανέρχεται στα 10.8V.

Για τις δυνατότητες του GE62 2QC Apache φαίνεται πως η μπαταρία είναι σχετικά μικρή. Ας δούμε όμως πως συμπεριφέρθηκε σε μερικά τεστ που τρέξαμε.

Για αρχή, ξεκινάμε με την διάρκεια φόρτισης. Σύμφωνα με τον παραπάνω πίνακα, ξεκινώντας την φόρτιση από το 5% μέχρι το πλήρες φορτίο, ο συνολικός χρόνος που απαιτήθηκε ανήλθε στις 2 ώρες και 5 λεπτά.Η συνολική διαδικασία φαίνεται πως λειτουργεί σε φυσιολογικά επίπεδα. Αυτό που παρατηρήσαμε είναι πως μέχρι το 30% η φόρτιση είναι ταχύτερη, ενώ σταδιακά αρχίζει και γίνεται ολοένα και πιο αργή. Έτσι, μετά το 75% θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι την πλήρη φόρτιση της μπαταρίας.

Πάμε να δούμε όμως και την συμπεριφορά της κατά την αποφόρτιση. Χρησιμοποιήσαμε 4 είδη διαφορετικών τεστ: Ξεκινώντας με το Battery Life του PCMark 8, το οποίο δοκιμάζει ένα όσο το δυνατόν real-life work load και υπολογίζει την διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Έπειτα, δοκιμάσαμε το notebook όπως οποιοδήποτε καθημερινό σύστημα με browsing, Youtube videos και ακρόαση μουσικής. Έπειτα δοκιμάσαμε την αναπαραγωγή μιας HD ταινίας, και στο τέλος δοκιμάσαμε και gaming με την μπαταρία.

Όλα τα τεστ έγιναν με την μπαταρία πλήρως φορτισμένη (100%), τα επίπεδα φωτεινότητας στο 50% και μετρήσαμε από πλήρες φορτίο μέχρι το 7%, όπου και τα Windows ξεκινούν την αδρανοποίηση του συστήματος.Τα παραπάνω αποτελέσματα δεν είναι ενθαρρυντικά. Το PC Mark 8 με έντονη και συνεχή χρήση της μπαταρίας έδειξε ως εκτιμώμενη διάρκεια την 1 ώρα και 43 λεπτά, την ίδια στιγμή που το δικό μας σενάριο χρήσης υπερέβη ελάχιστα τις 2 ώρες.

Η αναπαραγωγή της HD ταινίας δεν ικανοποίησε επίσης, καθώς η διάρκεια ζωής έφτασε όσο την διάρκεια μιας τυπικής ταινίας, κοντά στην 1,5 ώρα. Λάβετε υπ' όψη πως μπορείτε να κερδίσετε μερικά λεπτά χαμηλώνοντας ακόμα περισσότερο την φωτεινότητα, αλλά τα κέρδη δεν θα είναι πολλά.

Τέλος αφήσαμε το gaming, απενεργοποιώντας το Battery Boost χαρακτηριστικό της nVidia, με το οποίο μπορείτε να δώσετε ένα FPS cap ώστε να εξοικονομήσετε ενέργεια. Σε πλήρες φορτίο η μπαταρία διήρκεσε περί τα 35 λεπτά πλήρους gaming.


Όπως θα παρατηρήσατε, η μπαταρία δεν αποσκοπεί σε μακριές περιόδους χρήσης, αλλά λειτουργεί ως υποστήριξη σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει παροχή ρεύματος. Φυσικά μπορείτε με μερικούς τρόπους να "κερδίσετε" λεπτά από τον χρόνο ζωής, μειώνοντας αρκετά την φωτεινότητα παραδείγματος χάρη, αλλά μην περιμένετε θαύματα - η χωρητικότητα της μπαταρίας είναι σχετικά μικρή.Λίγο πριν το τέλος, θα ρίξουμε μια ματιά στην οθόνη που διαθέτει το GE62 2QC Apache. Όπως έχουμε αναφέρει από την αρχή, το συγκεκριμένο notebook έρχεται με ονομαστική διαγώνιο στις 15.6 ίντσες. Η οθόνη που φέρει το GE62 2QC Apache είναι τύπου IPS, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να έχει πολύ καλή απόδοση χρωμάτων (περίπου στο 90.9 του sRGB).

Από την άλλη, η οθόνη έρχεται με matte επίστρωση, η οποία προσφέρει και το anti-glare effect ώστε να αποτρέπονται οι αντανακλάσεις από τις εξωτερικές πηγές φωτός. Κάτι τέτοιο όμως μπορεί να έχει μια επίδραση τόσο στην μέγιστη φωτεινότητα, η οποία ανέρχεται στα 350 nits, όσο και στο contrast, το οποίο ωστόσο δεν διευκρινίζεται ξεκάθαρα από την εταιρία.

MSI GE62 2QC Apache 15.6

 

MSI GE62 2QC Apache 15.6MSI GE62 2QC Apache 15.6MSI GE62 2QC Apache 15.6

 

MSI GE62 2QC Apache 15.6
Συνολικά η οθόνη φαίνεται να παρουσιάζει μεγάλο μέρος των υποσχέσεών της. Πράγματι, οι γωνίες θέασης είναι εξαιρετικές, καθώς από τις πλάγιες όψεις η αλλοίωση των χρωμάτων είναι ελάχιστη, σε αντίθεση βέβαια με τις άνω και κάτω πλευρές όπου η αλλοίωση είναι αρκετά μεγαλύτερη λόγω του polarization φίλτρου - αν και τέτοιες γωνίες θέασης είναι εξαιρετικά σπάνιες. Από την άλλη, δεν εντυπωσιάζει το contrast ratio και η φωτεινότητα, καθώς το τελικό αποτέλεσμα είναι αρκετά πιο σκοτεινό απ' όσο θα θέλαμε.


Συνεχίζοντας, θα συγκρίνουμε και το input lag της ενσωματωμένης οθόνης σε σχέση με μια πιο παραδοσιακή LCD.

MSI GE62 2QC Apache 15.6


MSI GE62 2QC Apache 15.6MSI GE62 2QC Apache 15.6MSI GE62 2QC Apache 15.6

 

MSI GE62 2QC Apache 15.6MSI GE62 2QC Apache 15.6MSI GE62 2QC Apache 15.6

 

MSI GE62 2QC Apache 15.6MSI GE62 2QC Apache 15.6MSI GE62 2QC Apache 15.6

 

MSI GE62 2QC Apache 15.6MSI GE62 2QC Apache 15.6MSI GE62 2QC Apache 15.6Έχοντας τις δυο οθόνες σε clone mode, από τις παραπάνω φωτογραφίες παρατηρούμε πως το input lag είναι σημαντικά καλύτερο σε σχέση με την απλή εξωτερική οθόνη, ικανοποιώντας μας ως προς τις gaming ανάγκες όπου θέλουμε ένα monitor με πολύ καλά response times.


Με την καθολική επικράτηση των Windows όχι μόνο στην PC αγορά, αλλά και στην Gaming κατηγορία, το MSI GE62 2QC Apache δεν θα μπορούσε να μην φέρει την τελευταία έκδοση των Windows. Έτσι, το image που έρχεται εξοπλισμένο το Notebook της MSI έρχεται με τα Windows 10 64-bit, στην πρώτη τους έκδοση, την 10240 του Ιουλίου 2015. Επιπλέον, όλο το λογισμικό καθώς και οι drivers φέρουν ημερομηνία εγκατάστασης περίπου στα μέσα του Ιουλίου, οπότε μετά το αρχικό set-up θα συμβουλεύαμε την απευθείας ενημέρωση όλου του λογισμικού - τόσο των Windows με το update του Νοεμβρίου στην 10586 ("Threshold"), όσο και όλων των διαθέσιμων drivers.

MSI GE62 2QC Apache 15.6Η πρώτη επαφή είναι αρκετά καλοδεχούμενη. Πέρα από το backround που φέρει τα Gaming λογότυπα της MSI, συναντάμε μια αρκετά καθαρή εγκατάσταση χωρίς bloatware - πράγμα που μας εξέπληξε ευχάριστα. Έτσι, πέρα από τα απαραίτητα software διαχείρισης του GE62 2QC Apache που θα αναλύσουμε παρακάτω, η MSI έχει προσθέσει και το Norton Security, με μια άδεια διάρκειας 60 ημερών. Κατά την δική μας εκτίμηση, το συγκεκριμένο antivirus είναι λίγο ενοχλητικό, αλλά μπορείτε να το αντικαταστήσετε με οποιοδήποτε άλλο της αρεσκείας σας. Εξίσου "ενοχλητική" αποτελεί και η παρουσία του WinZip για την διαχείριση των συμπιεσμένων αρχείων, αλλά και εδώ είστε ελεύθεροι να εγκαταστήσετε τα σαφώς καλύτερα 7zip και WinRar. Επιπλέον, η MSI έχει προσθέσει και το Xsplit Gamecaster, ένα πρόγραμμα για game streaming, παρέχοντά σας μια δωρεάν άδεια του συγκεκριμένου broadcaster software.

Μια άλλη ρύθμιση που έχει κάνει η MSI είναι το ανέβασμα του text scaling, πιο συγκεκριμένα στο 125%. Η ρύθμιση μπορεί να θεωρηθεί λογική, μιας και η ανάλυση των 1920x1080 μπορεί να φανεί υπερβολική για τις 15.6 ίντσες της οθόνης, οπότε η αύξηση του μεγέθους της γραμματοσειράς και των στοιχείων μπορεί να φέρει το UI σε πιο φυσιολογικές διαστάσεις. Από την άλλη, το scaling συνηθίζει να παρουσιάζει μια "θαμπάδα" σε μη συμβατές εφαρμογές, ενώ από την άλλη εμφανώς μειώνει και το workspace που έχετε στην διάθεσή σας. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να αλλάξετε την ρύθμιση, φέρνοντας την στα μέτρα σας.

Κατά τα λοιπά, το πρώτο Software που έχετε στην διάθεσή σας είναι το Dragon Gaming Center. Το συγκεκριμένο utility σας παρέχει μερικές έξτρα λειτουργίες όσον αφορά το GE62 2QC Apache.

Η καρτέλα System Monitor μας δίνει βασικές πληροφορίες για τον φόρτο, τις θερμοκρασίες καθώς και τις ταχύτητες των ανεμιστήρων, ενώ παράλληλα παρέχει και την επιλογή Shift mode. Στο Green θέτετε το GE62 2QC Apache στην πιο power-friendly και αθόρυβη εκδοχή του, στην Comfort έχετε μια καλή ισορροπία μεταξύ επιδόσεων και θορύβου, ενώ στην Sport λαμβάνετε τα μέγιστα από το GE62 2QC Apache. Όλα αυτά φυσικά είναι ρυθμίσεις που λειτουργούν μόνο όταν είναι συνδεδεμένο στην τροφοδοσία ρεύματος, καθώς με την μπαταρία εξ' ορισμού το GE62 2QC Apache λειτουργεί στο Green mode για βέλτιστη δυνατή κατανάλωση ενέργειας.

MSI GE62 2QC Apache 15.6Επιπλέον παρέχονται έξτρα δυνατότητες, όπως η δυνατότητα για έναν quick launcher εφαρμογών, η εκκίνηση ενός συγκεκριμένου παιχνιδιού με το πάτημα ενός πλήκτρου, βασικές ρυθμίσεις για την οθόνη, τον ήχο και το ποντίκι, καθώς και η απενεργοποίηση του πλήκτρου Windows.

MSI GE62 2QC Apache 15.6MSI GE62 2QC Apache 15.6MSI GE62 2QC Apache 15.6MSI GE62 2QC Apache 15.6MSI GE62 2QC Apache 15.6Προχωρώντας, η MSI διαθέτει το System Control Manager. Πρόκειται για ένα πολύ απλό fulscreen UI το οποίο διαθέτει quick toggles για την ενεργοποίηση της ασύρματης συνδεσιμότητας, της κάμερας, επίπεδα φωτεινότητας και ήχου, απενεργοποίηση της οθόνης και εξαγωγή του DVD drive, ενώ παρέχονται και 5 profiles για την βέλτιστη διαχείριση της εικόνας και της φωτεινότητας. Πιο συγκεκριμένα, το ECO παρέχει επιλογές για ταινία, παρουσιάσεις, παιχνίδια, εφαρμογές γραφείου ή απενεργοποίηση του.

MSI GE62 2QC Apache 15.6Επιπλέον, διατίθεται και το Battery Calibration το οποίο δοκιμάζει την μπαταρία και ρυθμίζει το σύστημα ώστε να έχει την βέλτιστη διάρκεια αναλόγως τα επίπεδα φθοράς. Η MSI συνιστά αυτό το τεστ να γίνεται ανά 3 μήνες.

MSI GE62 2QC Apache 15.6Κλείνοντας, η MSI προσφέρει και το Nahimic Audio Enchancer. Μέσω του συγκεκριμένου software έχετε στην διάθεσή σας advanced ρυθμίσεις όσον αφορά το κομμάτι του ήχου: Παρέχονται 3 διαφορετικά προφίλ για μουσική, παιχνίδια και ταινίες, ενώ έχετε επιλογές όπως το Bass Boost, Voice Clarity, Volume Boost και φυσικά η δυνατότητα για Virtual Surround ήχο. Επιπλέον το μικρόφωνο δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο, καθώς παρέχονται επιλογές για Voice Leveling, Noise Gate και Noise Reduction, με το πρόγραμμα να υπόσχεται HD audio recording σε περίπτωση που ανιχνεύσει πως η ηχογράφηση αφορά broadcasting, τότε βελτιώνει δραματικά την ποιότητα του ήχου.

MSI GE62 2QC Apache 15.6


MSI GE62 2QC Apache 15.6MSI GE62 2QC Apache 15.6
MSI GE62 2QC Apache 15.6Κάποιες φορές τα νούμερα δεν αρκούν από μόνα τους για να πουν ολόκληρη την αλήθεια. Σε αυτήν την σελίδα θα προσπαθήσουμε να περιγράψουμε μερικές από τις εμπειρίες μας που συγκεντρώσαμε κατά την διάρκεια των 10 ημερών που είχαμε στην κατοχή μας το MSI GE62 2QC Apache.

Τα καθαρά αποτελέσματα από τις μετρήσεις μας, περιγράφουν ένα μέρος της εικόνας σχετικά με την ταχύτητα και την απόδοση του συγκεκριμένου notebook. Έχοντας στην κατοχή μου ένα πιο "παραδοσιακό" laptop με low-spec hardware, η μονάδα της MSI μου έδειξε πως ένας φορητός υπολογιστής μπορεί να πλησιάσει σε επιδόσεις ένα desktop μηχάνημα. Η ταχύτητα με την οποία εκτέλεσα αρκετές από τις καθημερινές μου διεργασίες, τόσο οικιακές όσο και επαγγελματικές, μου έδειξαν πως ένα notebook δεν σημαίνει και απαραίτητα κακό performance! Ο Core i7 5700HQ είναι ένα αξιόλογο CPU, ενώ ο συνδυασμός με τον ταχύτατο M.2 SSD δίνουν στο GE52 2QC Apahce desktop-like επιδόσεις.

Το κύριο όμως ατού του GE53 2QC Apache είναι οι gaming αρετές του. Σαφώς και η ενσωματωμένη κάρτα γραφικών, η οποία είναι αντίστοιχη μιας desktop GTX 750 Ti, δεν είναι ότι καλύτερο στον τομέα των γραφικών, όμως ήταν μια από τις πρώτες φορές που μπόρεσα να παίξω αρκετούς από τους τελευταίους τίτλους σε έναν φορητό υπολογιστή! Αυτό μπορεί να μην μεταφράζεται απαραίτητα σε όλους τους ΑΑΑ τίτλους της αγοράς, όσον αφορά όμως τα μεγάλα MMO παιχνίδια, το GE62 2QC τα καταφέρνει περίφημα από άποψης επιδόσεων.

MSI GE62 2QC Apache 15.6Η ποιότητα κατασκευής είναι αρκετά εντυπωσιακή και μας άφησε τις καλύτερες δυνατές εντυπώσεις. Κύριο λόγο σε αυτό διαδραματίζει η χρήση αλουμινίου στην κύρια επιφάνεια του πληκτρολογίου, αυξάνοντας σημαντικά την στιβαρότητα του σασί. Παράλληλα, ο καλός σχεδιασμός του όσον αφορά το σύστημα ψύξης μπορεί να μην απέτρεψε τις υψηλές θερμοκρασίες, όμως αυτές συγκεντρώνονται σε σημεία τα οποία δεν είναι ενοχλητικά για τον χρήστη. Παρ' όλο την premium κατασκευή του, το notebook της MSI ζυγίζει περί τα 2.4 κιλά, βάρος που αν και φαίνεται αυξημένο, στις καθημερινές μου μετακινήσεις στο σακίδιο πλάτης δεν μου δημιούργησε προβλήματα. Σίγουρα δεν είναι ελαφρύ, παράλληλα όμως το βάρος του δεν είναι δυσβάσταχτο ώστε να το μετακινείτε συχνά.

Η καθημερινή του χρήση ήταν μια ευχάριστη εμπειρία. Το φωτιζόμενο chiclet πληκτρολόγιο είναι ευχάριστο στην πληκτρολόγηση, δεν θα λέγαμε το ίδιο όμως και για το touchpad, το οποίο δεν διαθέτει ούτε τα βασικά multitouch gestures ενώ παράλληλα η υφή του brushed aluminium αφήνει ανάμεικτα συναισθήματα. Όσον αφορά την οθόνη του, μας εντυπωσίασε τόσο από το γεγονός της υψηλής ανάλυσης που προσφέρει, τις πολύ καλές γωνίες θέασης και το response time, ενώ τα 1080p να είναι απολύτως λογικά στις 15.6 ίντσες - κάτι περισσότερο θα ήταν υπερβολή τόσο για το μέγεθος των στοιχείων, όσο και για τις επιδόσεις του στα παιχνίδια. Θα θέλαμε όμως ελάχιστα καλύτερο contrast, αλλά αυτό ισοσταθμίζεται από την πολύ καλή παρουσία του anti-glare φίλτρου, με την οθόνη να μην παρουσιάζει ενοχλητικές γυαλάδες.

Αν θα μπορούσα να εστιάσω συγκεκριμένα σε κάτι αρνητικό, αυτό θα ήταν η διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Όπως αναφέραμε και στην συγκεκριμένη σελίδα, η μπαταρία των 6 κελιών είναι σχετικά μικρής χωρητικότητας, με την διάρκεια ζωής να κυμαίνεται σε πολύ μέτρια επίπεδα - πιο συγκεκριμένα περί τις 2 ώρες απλής χρήσης, ενώ τα πήγε ακόμα χειρότερα στην αναπαραγωγή ταινίας όπου διήρκεσε γύρω στην 1,5 ώρα. Για κάποιον που ταξιδεύει συχνά, το GE62 2QC Apache δεν θα του κρατήσει μεγάλη συντροφιά.

MSI GE62 2QC Apache 15.6

Σε κάθε περίπτωση, το GE62 2QC Apache της MSI είναι ένα εντυπωσιακό Gaming notebook. Οι επιδόσεις είναι αρκετά ικανοποιητικές, ενώ στο σημείο ενδιαφέροντος, το Gaming, το GE62 2QC Apache απευθύνεται στους MMO gamers οι οποίοι δεν έχουν απαιτήσεις στην ποιότητα εικόνας, αλλά στα FPS. Και εκεί, το GE62 2QC Apache μπορεί να σταθεί ικανοποιητικά, έχοντας ως υπόβαθρο την GTX 960M.

Στο... δια ταύτα, το GE62 2QC Apache έρχεται στην Ελλάδα σε τιμή περί τα 1200?, μια τιμή που δεν μας εκπλήσσει δεδομένου των δυνατοτήτων του, αλλά αντιθέτως θα λέγαμε πως φέρει ένα δίκαιο price tag, που δεν το κατατάσσει στα επίπεδα του overpriced. Εμείς το ευχαριστηθήκαμε την εβδομάδα που το είχαμε στην διάθεσή μας, και θα το συνιστούσαμε στον gamer... εν κινήσει!

MSI GE62 2QC Apache 15.6

[/TD]

[/TR]

 

[/TABLE]
Ευχαριστούμε θερμά την MSI για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής!