• Testing: Game Loading Times σε HDD, SATA SSD, NVMe SSD

  Testing: Game Loading Times σε HDD, SATA SSD, NVMe SSD

 • Sapphire Radeon RX 5600 XT Pulse 6GB GPU Review

  Sapphire Radeon RX 5600 XT Pulse 6GB GPU Review

 • Sapphire Radeon RX 5500 XT Pulse 8GB GPU Review

  Sapphire Radeon RX 5500 XT Pulse 8GB GPU Review

 • AORUS CV27Q & FI27Q-P 165Hz Gaming Monitors Review

  AORUS CV27Q & FI27Q-P 165Hz Gaming Monitors Review

 • GIGABYTE RTX 20 Series SUPER GAMING OC GPUs Review

  GIGABYTE RTX 20 Series SUPER GAMING OC GPUs Review

 • Η Νέα mini RTX 2060 της ASUS κοντράρει την AMD Radeon RX 5600 XT

  Η Νέα mini RTX 2060 της ASUS κοντράρει την AMD Radeon RX 5600 XT

 • Προβλήματα θερμοκρασίας σε κάποιες ASUS STRIX RX 5700 XT GPUs

  Προβλήματα θερμοκρασίας σε κάποιες ASUS STRIX RX 5700 XT GPUs

 • 77 τυχεροί θα κερδίσουν μια NVIDIA RTX 2080 Ti 'Cyberpunk 2077 Edition'

  77 τυχεροί θα κερδίσουν μια NVIDIA RTX 2080 Ti 'Cyberpunk 2077 Edition'

 • Η ανάπτυξη του PCI Express 6 θα ολοκληρωθεί το 2021

  Η ανάπτυξη του PCI Express 6 θα ολοκληρωθεί το 2021

 • Αρκετές μητρικές Ζ490 εμφανίζονται για τους Intel Comet Lake

  Αρκετές μητρικές Ζ490 εμφανίζονται για τους Intel Comet Lake

 • ASUS ROG Zenith II Extreme Alpha με νέα VRM για Threadripper

  ASUS ROG Zenith II Extreme Alpha με νέα VRM για Threadripper

 • Σημαντικά φθηνότεροι οι επόμενοι Xeon CPUs της Intel

  Σημαντικά φθηνότεροι οι επόμενοι Xeon CPUs της Intel

 • AMD: Windows 10 Pro & Linux προτείνει για τον Threadripper 3990X

  AMD: Windows 10 Pro & Linux προτείνει για τον Threadripper 3990X

 • Μοντέλα χωρίς γραφικά και στους 10th Gen Intel Core CPUs

  Μοντέλα χωρίς γραφικά και στους 10th Gen Intel Core CPUs

 • Featured Build: Ice Age by Tech Cave

  Featured Build: Ice Age by Tech Cave

 • Featured Build: Bitfenix Dawn by Tech4Gaming

  Featured Build: Bitfenix Dawn by Tech4Gaming

 • Featured Build: SR21BF by Oracle Mods

  Featured Build: SR21BF by Oracle Mods

MSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knight


Μια ακόμα Z170 μητρική παρουσιάζει η MSI. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η Z170A Gaming Pro Carbon Carbon μοιράζεται αρκετά από τα στοιχεία της παλαιότερης Z170A Gaming Pro Carbon που σας είχαμε παρουσιάσει σε παλαιότερο review, μόνο που στην σημερινή μας παρουσίαση η MSI επιχειρεί μια διαφορετική σχεδιαστική προσέγγιση - αυτή του Carbon.

Μέσα από μια απλή συσκευασία, που τονίζει την gaming φιλοσοφία της Z170A Gaming Pro Carbon, η MSI συμπεριλαμβάνει τα User's manual και τα συνοδευτικά DVD με τους drivers και τα utilities, ενώ θα συναντήσουμε το rear I/O panel στα gaming χρώματα της μητρικής, 4 SATA καλώδια (2 straight και 2 angled), αυτοκόλλητες ετικέτες καλωδίων για εύκολη ταξινόμηση, καθώς και ένα ευλύγιστο SLI καλώδιο. Αφήνουμε τα συνοδευτικά στην άκρη, για να ασχοληθούμε με την νέα κυκλοφορία της MSI.

MSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knightMSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knightMSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knight


MSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knightH Z170A Gaming Pro Carbon είναι standard ATX board που προσπαθεί να προσφέρει όσο το δυνατόν καλύτερα χαρακτηριστικά μπορεί για την κατηγορία τιμής την οποία προορίζεται. Αυτήν την φορά το color theme είναι το μαύρο, όπως εξάλλου ορίζει η Carbon σειρά. Το μαύρο ματ PCB σε συνδυασμό με τα λευκά traces που οδηγούν από τα DDR4 slots προς τον επεξεργαστή είναι το κύριο theme, το οποίο ολοκληρώνεται από τα carbon fiber wraps στα VRM και PCH heatsinks που αναλαμβάνουν την ψύξη των υποσυστημάτων, ενώ επίσης ένας κόκκινος LED φωτισμός στο κάτω μέρος της μητρικής μπορεί να φωτίσει ακόμα περισσότερο το εσωτερικό του gaming συστήματος που θα τοποθετηθεί. Η ξεχωριστή λωρίδα με τα PCB traces σχέδια, που βρίσκεται τοποθετημένη στα δεξιά του PCB, αποτελεί μέρος του στοιχείου Mystic Light, κάτι που θα αναλύσουμε στην συνέχεια.

MSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knightΑφήνοντας το αισθητικό κομμάτι στην άκρη, η MSI εναρμόνισε την Z170A Gaming Pro Carbon στα δεδομένα των σημερινών μητρικών. Έτσι βασίζεται στο τελευταίο chipset ελέγχου της Intel, το Z170 Express Chipset, το οποίο επιτρέπει την υποστήριξη όλων των s1151 επεξεργαστών, που προς στιγμήν περιορίζονται στους Skylake των 14nm. Το Overclocking είναι ελεύθερο φυσικά σε αυτήν την πλατφόρμα για οποιονδήποτε K-series επεξεργαστή της Intel.

MSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knightMSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knightMSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knight


MSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knightMSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knightΑπό πλευράς επεκτασιμότητας η MSI φροντίζει να δώσει αρκετές επιλογές. Για αρχή θα ξεχωρίσουμε τα 2 PCI Express x16 slots, με το δεύτερο να λειτουργεί σε x8 mode, τα οποία φέρουν την ιδιαιτερότητα της μεγάλης απόστασης μεταξύ τους - κάτι που μπορεί να ευνοήσει τα multi GPU configurations δίνοντας την δυνατότητα στην πρώτη κάρτα να έχει μεγαλύτερο χώρο, και άρα περισσότερες "ανάσες" για την ψύξη της, ενώ επιπλέον μεταλλικές ενισχύσεις καθώς και οι κολλήσεις στην μητρική είναι ενισχυμένες για μεγαλύτερη ανθεκτικότητα. Τα slots συμπληρώνονται από 4 PCI-e x1 και μια ακόμα PCI Express x16 slot, που ηλεκτρικά λειτουργεί ως x8.

Στο κομμάτι της αποθήκευσης θα συναντήσουμε 1 M.2 slot το οποίο μπορεί να υποστηρίξει modules έως και 8cm. Στα παραδοσιακά interfaces συναντάμε 6 συνολικά SATA θύρες καθώς και μια ακόμα SATA Express θύρα.

MSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knightMSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knightMSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knightΣτο κομμάτι του ήχου, η Z170A Gaming Pro Carbon εμφανίζει το Audio Boost 3 είναι η λύση της MSI για όσους επιθυμούν την ακρόαση ήχου από καλά set ακουστικών, με τους διπλούς headphone Amplifiers καθώς και τους audio grade χρυσούς πυκνωτές να αναλαμβάνουν ενίσχυση και καλύτερο φιλτράρισμα του ηχητικού σήματος. Όλα αυτά θα ήταν άσκοπα αν το κύκλωμα επηρεαζόταν από εξωτερικές παρεμβολές, για τον λόγο αυτό θωρακίζεται από ένα EMI shield την ίδια στιγμή που το PCB του κυκλώματος είναι αποκομμένο από τα υπόλοιπα υποσυστήματα της μητρικής, με το κενό να διαθέτει κόκκινα LEDs για πιο εντυπωσιακό φωτισμό. Το τελικό αποτέλεσμα καταλήγει στην στοχευμένη έξοδο ήχου που βρίσκεται στο rear I/O της μητρικής.

MSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knightMSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knightΕπιπλέον, στον ελεγκτή δικτύου η MSI επέλεξε την σίγουρη λύση, με τον Intel I219-V Gigabit Ethernet ελεγκτή να έχει τον έλεγχο της δικτυακής κυκλοφορίας, ο οποίος σε συνδυασμό με το Gaming LAN Manager αναλαμβάνει να δώσει προτεραιότητα σε traffic που προέρχεται από gaming εφαρμογές, για ακόμα καλύτερα ping times, ενώ η θύρα προστατεύεται από έναν 15KV anti-surge κύκλωμα, ώστε η θύρα να μπορεί να αντέξει σε απροσδόκητες τάσεις από το δίκτυο.

MSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knightMSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knightMSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knightΤα λευκά traces στην πλευρά των RAM slots δεν είναι τυχαία. Αντίθετα, η MSI προσθέτει ένα νέο χαρακτηριστικό το οποίο ονομάζει ως DDR4 Boost και επί της ουσίας πρόκειται για τον διαχωρισμό του κυκλώματος αυτού από τα υπόλοιπα, ώστε να εξασφαλίσει μεγαλύτερη σταθερότητα στα σήματα, επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη σταθερότητα κάτω από μεγάλες ταχύτητες, την ίδια στιγμή που ενσωματώνεται ένα ισχυρότερο VRM design για βέλτιστη τροφοδοσία.

Και εδώ περνάμε σε ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της Z170A Gaming Pro Carbon - μιλάμε για το Mystic Light. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια σειρά RGB LED λυχνιών τοποθετημένα ακριβώς κάτω από την λωρίδα στην δεξιά πλευρά του motherboard. Η λωρίδα αυτή διαθέτει κάποια σχέδια σε στυλ PCB traces, τα οποία είναι σχετικά διάφανα και επιτρέπουν την εμφάνιση του φωτισμού σε αυτό το μέρος.

Μέσω του MSI Gaming App έχετε την δυνατότητα να παραμετροποιήσετε τον φωτισμό της μητρικής σας. Έτσι, σας παρέχονται 8 βασικά χρώματα καθώς και 7 διαφορετικά εφέ για να διαλέξετε. Παρακάτω παραθέτουμε μερικές φωτογραφίες από το Mystic Light εν δράσει.

MSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knightMSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knightMSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knightMSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knightH υψηλή ποιότητα παραγωγής δεν απουσιάζει από την Z170A Gaming Pro Carbon. Ενσωματώνοντας τα Military Class Components στην νέα τους γενιά, την πέμπτη, τα οποία προσφέρουν τα High-C caps, τους Dark πυκνωτές καθώς και τα ολοκαίνουρια Titanium chokes που με την πιο συμπαγή κατασκευή τους αντέχουν σε ακόμα υψηλότερες θερμοκρασίες, είναι τα στοιχεία το οποία υπόσχονται μακροζωία και σταθερότητα. Κάθε ένα από τα παραγόμενα "κομμάτια" περνάει από ξεχωριστό testing για να λάβει την πιστοποίηση των Military Class Components, ούτως ώστε η MSI να εγγυάται ότι το συγκεκριμένο κομμάτι που αγοράζετε έχει δοκιμαστεί και λειτουργεί ομαλά. Ακόμη, για οποιαδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί κατά το build, η Z170A Gaming Pro Carbon έχει ενσωματωμένα debug LEDs που θα σας υποδείξουν από ποιο υποσύστημα προέρχεται το πρόβλημα το οποίο κάνει αδύνατη την εκκίνηση του συστήματος.

MSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knightΜεταβαίνοντας στο Ι/Ο της Z170A Gaming Pro Carbon, θα συναντήσουμε 2 USB 2.0 θύρες οι οποίες θεωρούνται ως Gaming Device Ports και επιτρέπουν με την χρήση ειδικού software την μεταβολή της λειτουργίας του περιφερειακού, δημιουργία macro εντολών καθώς και ταχύτερη απόκριση. Επιπλέον παρέχονται 2 ακόμα USB 2.0 θύρες για σύνδεση λοιπών περιφερειακών, μια PS/2 θύρα για πληκτρολόγιο/ποντίκι, 2 x USB 3.1 Gen 1 (USB 3.0) καθώς και 2 x USB 3.1 Gen 2 με Type Α και Type C υποδοχές, ενώ στις εξόδους για οθόνες βρίσκουμε μια DVI καθώς και μια HDMI 1.4a. Τέλος, δεν θα λείψει η Gigabit Ethernet θύρα του NIC, ενώ στην έξοδο του ήχου έχουμε 5 x audio jacks 3.5mm για τοποθέτηση έως 7.1 surround ηχείων καθώς και μια οπτική SPDIF.

Ολοκληρώνοντας την σύντομη παρουσίασή μας, ας δούμε συγκεντρωτικά τα χαρακτηριστικά της MSI Z170A Gaming Pro Carbon:
Circuit analysis
Αφαιρούμε τα heatsinks της Z170A Gaming Pro Carbon από πάνω της για να δούμε μερικές λεπτομέρειες.

Σε μια πρώτη ματιά, η Z170A Gaming Pro Carbon φαίνεται πως χρησιμοποιεί ένα κύκλωμα 6+2+1+1 φάσεων με την χρήση διπλασιαστών (phase doublers). Με τις βασικές γραμμές τροφοδοσίας να είναι οι VCC (VCore), VCCGT (Graphics core), VCCSA (System Agent) και VCCIO (CPU IO), ο πρώτος επαγωγέας (choke) χρησιμοποιείται για το VCCSA, οι 3 επόμενες φάσεις προορίζονται για το CPU VCCGT, οι επόμενες 5 προορίζονται για το Vcore, ενώ οι εναπομείναντες χρησιμοποιούν από μια φάση έκαστη.

MSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knightΣε αυτήν την περίπτωση, η MSI χρησιμοποιεί τον Intersil ISL95856 το οποίο είναι ένα ψηφιακό VRM με 4+3 εξόδους οι οποίες οδηγούν σε 3 ενσωματωμένους drivers, με το CPU Vcore να χρησιμοποιεί 3 από τις 4 φάσεις. Επιπλέον, το VCCGT χρησιμοποιεί 2 από τις 3 φάσεις από το δεύτερο rail του PWM και συνδυάζεται με ένα ακόμα ISL6625A.

MSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knightΌσον αφορά τα MOSFETs, θα συναντήσουμε δυο σετ για κάθε driver. Τα MOSFET είναι τα PK616BA για το high-side και PK631BA για την low-side και προέρχονται από την NIKO Semiconductor.

Τέλος, όσον αφορά το VRM της μνήμης, εκεί θα συναντήσουμε έναν dual-phase PWM, τον PV3205 της Powervation. Εκεί θα βρούμε τα ίδια MOSFETs όπως και στο CPU VRM.

MSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knightΣτα λοιπά χαρακτηριστικά, το PCB της Z170A Gaming Pro Carbon είναι 4 στρωμάτων (4 - layer). Αν και είναι ένα από τα μέτρα για cost-down της μητρικής, το 4-layer PCB είναι αρκετό για να παραμείνει ανθεκτική για αρκετό καιρό.

MSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knightMSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knightΗ έξτρα PCI θύρα γίνεται με την βοήθεια του ASMedia ASM1080 bridge, ενώ στην θέση του κεντρικού SuperIO συναντάμε τον NCT6793D της nuvoTon, ο οποίος παρέχει το monitoring των τάσεων, θερμοκρασιών και ταχυτήτων ανεμιστήρων καθώς και την PS/2 θύρα. Κλείνοντας, για τον έλεγχο του RGB φωτισμού χρησιμοποιείται ο 95856HRZ ελεγκτής της Intersil, μια συσκευή που βρίσκεται στην κάτω πλευρά της μητρικής, όπως και τα LED.

MSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knightΣυνεχίζοντας με το layout, η τροφοδοσία της γίνεται μέσω ενός 8-pin EPS 12V βύσματος, το οποίο βρίσκεται αριστερά από το VRM heatsink της μητρικής. Από την άλλη, το 24pin βύσμα τροφοδοσίας των 3 και 5V βρίσκεται στο δεξιό σημείο της πίσω από τα 4 DIMM slots, ενώ δίπλα θα συναντήσουμε και το USB 3.0 header.

Από πλευράς υποστήριξης μνήμης, η Z170A Gaming Pro Carbon φέρει 4 DIMM slots και επιτρέπει την χρήση έως και 64GB DDR4 DRAM με συχνότητες λειτουργίας που μπορούν να ξεπεράσουν τα 3000MHz - αναλόγως των δυνατοτήτων των μνημών που θα χρησιμοποιηθούν.

MSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knightΣτην κάτω δεξιά γωνία συναντάμε τις θύρες διασύνδεσης των αποθηκευτικών μέσων. Διαθέτωντας κλίση 90 μοιρών, ώστε να μην παρεμβάλλονται τα καλώδια με τις κάρτες επέκτασης βρίσκουμε 4 x SATA 6Gbps θύρες, ενώ δυο επιπλέον θύρες παρέχονται από το combo που δημιουργεί το SATA Express port. Παρεμπιπτόντως, θα συναντήσουμε και ένα δεύτερο USB 3.0 header, το οποίο παρέχεται από τον ASMedia USB 3.0 controller.

MSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knightΣχετικά με τις κάρτες επέκτασης, η Z170A Gaming Pro Carbon φέρει 3 PCI Express slots μεγέθους x16, με την πρώτη να λειτουργεί στην πλήρη της ταχύτητα, ενώ την δεύτερη και την τρίτη σε x8 mode. Επιπλέον συναντάμε , 4 x PCI Express x1 θύρες για την προσθήκη μικρότερων καρτών επέκτασης.

Σε αυτό το σημείο συναντάμε και την M.2 θύρα για NGFF SSDs η οποία χρησιμοποιεί 4 PCI-e lanes με μέγιστη ταχύτητα διαμεταγωγής τα 32 Gbps, και υποστήριξη για έως 80mm modules.

Συνολικά θα συναντήσουμε 5 fan headers, όλα τους 4-pin PWM, με τα 3 να βρίσκονται στην πάνω πλευρά της μητρικής, το 4ο κάτω από το CPU socket και το τελευταίο στην κάτω πλευρά της μητρικής. Εκεί θα συναντήσουμε και τα front audio headers, 2 x USB 2.0 header, τα COM και TPM καθώς και το front panel header, παρέα με την SATA Express θύρα η οποία επίσης παρέχει τα 2 πρώτα SATA Ports για τα boot drives.Φέτος είναι η χρονιά του των νέων 100 Series Chipsets της Intel τα οποία έρχονται να συνοδέψουν το λανσάρισμα των επίσης νέων επεξεργαστών Skylake. Η Intel προχωρά στα 14nm με τη νέα γενιά και εκτός από την ολοκαίνουρια αρχιτεκτονική, εισάγει και το LGA 1151 socket. Το high end chipset που απαρτίζει τη σειρά ονομάζεται Z170 και αυτό θα συναντήσουμε κατά την παρουσίαση της μητρικής μας. Το Z170 δίνει βάση στις ταχύτερες I/O θύρες, στο αυξημένο bandwidth μεταξύ των συσκευών και είναι το κορυφαίο chipset της Intel για την πλατφόρμα Skylake.

Οι επεξεργαστές του socket εξακολουθούν να εφοδιάζονται με έως και 16 PCIe Gen 3 lanes και η διαρρύθμιση παραμένει 1x16 ή 2x8 ή 1x8 + 2x4 lanes για τις εκάστοτε συσκευές που μπορεί να είναι από κάρτες γραφικών, μέχρι M.2 drives στις ομώνυμες υποδοχές, ή σε PCIe slot μέσω αντάπτορα. Το συγκεκριμένο chipset μαζί με το H170 προσφέρουν αυτό που η Intel ονομάζει I/O port flexibility και αναφέρεται στην ελευθερία που δίνεται στον χρήστη να ρυθμίσει από το BIOS ακριβώς τα lanes που καταναλώνουν οι κάρτες επέκτασης, δεδομένου ότι αρκετές από αυτές «μοιράζονται» το bandwidth με μια άλλη.Από πλευράς θυρών επέκτασης το Z170 εφοδιάζεται με 14 USB 2.0 εκ των οποίων οι 10 είναι v3.0 ενώ πολλές μητρικές εφοδιάζονται με επιπλέον controller που παρέχει συνδεσιμότητα USB 3.1 με Type-C και Type-A, δείχνοντας τα πλεονεκτήματά τους μόνο στις συσκευές που το υποστηρίζουν. Επιπλέον, το Z170 παρέχει όλες τις επιλογές που θα χρειαστείτε για να φτάσετε τον CPU του συστήματος στα όριά του με τη μέθοδο του υπερχρονισμού. Μέσα από το UEFI BIOS υπάρχει η δυνατότητα να αυξήσετε τάσεις, πολλαπλασιαστή καθώς και το BASE Clock του επεξεργαστή.

Οι SATA III θύρες ανέρχονται σε 6 και μπορούν να καλύψουν κάθε mainstream σύστημα χωρίς προβλήματα. Παράλληλα, βρίσκουμε πλήρη υποστήριξη για το Intel Rapid Storage Technology και το Smart Response Technology από τις προηγούμενες πλατφόρμες, τεχνολογίες που μπορούν να κλείσουν εύκολα από το BIOS της εκάστοτε μητρικής. Το μεγάλο step up από το Z97 chipset, είναι οι 20 PCIe Gen3 θύρες που εφοδιάζεται και μπορούν να "μοιραστούν" σε M.2 συσκευές, αλλά και επιπλέον PCIe θύρες που συνήθως χρωματίζονται διαφορετικά από κάθε κατασκευαστή. Έτσι, μπορείτε να κρατήσετε μόνο τα 16 lanes για την ή τις κάρτες γραφικών σας, ενώ οι M.2 SSDs και οι διάφορες περιφερειακές συσκευές μπορούν να τρέξουν από το PCH, ή αλλιώς το Chipset.

Overclocking & CPU Ratio

Οι Skylake "K" επεξεργαστές έχουν μέγιστο πολλαπλασιαστή έως 83x. Ωστόσο, αυτό είναι μόνο η προδιαγραφή - αυτό δεν σημαίνει πως οι επεξεργαστές μπορούν να επιτύχουν ένα τόσο υψηλό πολλαπλασιαστή. Αυτό εξαρτάται από την ποιότητα του πυριτίου του εκάστοτε επεξεργαστή, ενώ ένα καλό σύστημα ψύξης είναι επιβεβλημένο για overclocking.

CPU Base Clock

Δεν υπάρχει πλέον "BCLK strap" για την Z170 πλατφόρμα, που σημαίνει ότι έχουμε πλέον στην διάθεσή μας ένα μεγάλο εύρος για BCLK overclocking. Παρελθόν αποτελούν τα PEG / DMI ratios, τα οποία διαθέτουν ένα απομονωμένο ρολόι 100MHz. Αυτό σημαίνει ότι όταν BCLK υπερχρονιστεί, τότε τα PEG / DMI του PCI Express διαύλου δεν θα επηρεαστούν, αφήνοντας το BCLK των Skylake ελεύθερο για παραμετροποίηση.

Επιπλέον, θα συναντήσουμε τα εξής χαρακτηριστικά:


  • Το chipset παρέχει 6x SATA 6Gb/s με υποστήριξη ανεξάρτητου disable τους για επιπλέον προστασία των δεδομένων.

 

  • Intel Device Protection με το Boot Guard: Προστατεύει τον υπολογιστή κατά την εκκίνηση και αποτρέπει κακόβουλο λογισμικό να «δρα» στα αρχεία εκκίνησης της εγκατάστασης. Οι επιλογές που δίδονται είναι: Measured Boot, Verified Boot και Combined Boot.

 

  • M.2 Storage. Τεχνολογία που τροφοδοτείται από τις PCIe γραμμές της μητρικής και έχει τις ίδιες ταχύτητες με την SATA Express δηλαδή 1 GB/s (10 Gbps).

 

  • SATA Express. Πρότυπο που δεν έχει «επιθεωρήσει» η Intel αλλά έχει αφήσει τους κατασκευαστές μητρικών να το ενσωματώσουν ελεύθερα δίνοντάς μας ταχύτητες 1 GB/s (10 Gbps) καλύτερες ακόμα και από μια «τυπική» SATA 3 (III) θύρα που παρέχει 600 MB/s (6 Gbps).

 

  • Intel Rapid Storage Technology 14 για SSD Caching, όπου ο μικρός SSD κρατά τα συχνότερα επισκέψιμα δεδομένα και ο μεγάλος μηχανικός HDD το μεγαλύτερο μέρος των αρχείων. Πλέον, η τελευταία έκδοση υποστηρίζεται από Hybrid δίσκους, αλλά και PCIe Storage, ενώ υποστηρίζει και RAID των M.2 drives.

 

 • Responsiveness Technologies (SRT, RST, SCT, RRT), οι οποίες υπόσχονται καλύτερο I/O Caching και response times στις εφαρμογές, ταχύτητα ανανέωση δεδομένων για τις εφαρμογές ακόμα και σε low power state καταστάσεις και γρηγορότερη έξοδο από το hibernate state.
UEFI BIOS

To BIOS της MSI αναβαθμίστηκε και σε αυτήν την γενιά, στην του έκδοση, το νέο UEFI BIOS υπέστη μερικές βελτιώσεις. Στο Click BIOS 5 το πρώτο πράγμα που θα συναντήσετε είναι μια νέα Welcome Screen που παρέχει μερικές βασικές πληροφορίες του συστήματος, όπως πληροφορίες για τον επεξεργαστή και τα υπόλοιπα υποσυστήματα, ενώ θα συναντήσουμε και μερικά hot links για άμεση ενεργοποίηση λειτουργιών, όπως το Fast boot, την λειτουργία του SATA controller καθώς και έναν hardware monitor. Με την μετάβαση όμως στην λειτουργία Advanced μεταβαίνετε στις βαθύτερες ρυθμίσεις για την πλήρη παραμετροποίηση του συστήματος. Εκεί θα συναντήσουμε τα πιο βασικά χαρακτηριστικά: • OC Page: ψάχνετε να υπερχρονίσετε ότι μπορείτε εντός του συστήματός σας; Το συγκεκριμένο Page σας παρέχει όλες τις πιθανές επιλογές για advanced tweaking του CPU και των μνημών σας. • Το Hardware Monitor σας επιτρέπει να πάρετε τον έλεγχο του συστήματός σας μέσω του Total Fan και να ελέγξετε βασικά χαρακτηριστικά του συστήματος σας σε ένα εύκολο γραφικό περιβάλλον. • Board Explorer: Eμφανίζει στο χρήστη μια οπτική αναπαράσταση όλων των συνδέσμων της μητρικής πλακέτας και οθόνες που είναι συνδεδεμένες συσκευές. Σε περίπτωση που μια συσκευή έχει κακή σύνδεση, μπορείτε εύκολα να εντοπίσει μέσω του Board Explorer. • OC Profiles Preview: Ρίξτε μια γρήγορη ματιά στις ρυθμίσεις πριν εφαρμόσετε κάποιο Custom OC profile. Μπορείτε να θυμηθείτε και να συγκρίνετε ρυθμίσεις που είχατε κάνει στο παρελθόν, ώστε να διευκολυνθείτε και να αποφύγετε τα λάθη κατά το OC. • Memory Presets: Πλέον δεν είναι ανάγκη να ψάχνετε τις βέλτιστες ρυθμίσεις για την RAM σας. Έχοντας pre-loaded Memory presets για τα πλέον γνωστά chips της αγοράς (Samsung, PSC, BBSE, Hynix), το Click BIOS 4 είναι σε θέση να σας προτείνει και μερικά profiles ανάλογα τα DIMMs που έχετε εγκατεστημένα στο σύστημά σας.
Φυσικά, το skin του Click BIOS 5 είναι πλήρως εναρμονισμένο με το Gaming Scheme της MSI. Επίσης, μην ξεχνάτε πως είναι δυνατή η μεταβολή αρκετών ρυθμίσεων και μέσα από τα Windows, από το Software που παρέχει η MSI, το Command Center.

Με την είσοδό μας στο UEFI BIOS μεταβαίνουμε στο "EZ Mode", ή αλλιώς το απλοποιημένο interface του όπου και μπορούμε να δούμε όλες τις βασικές πληροφορίες για το σύστημα όπως την κατάσταση λειτουργίας του επεξεργαστή, της μνήμης και των υπόλοιπων υποσυστημάτων, δύο πλήκτρα για την ενεργοποίηση του Game Boost (αυτόματο overclocking) και του XMP profile των μνημών, καθώς και μια λίστα από τις bootable συσκευές, ώστε να επιλέξουμε με drag n' drop το boot priority των εγκατεστημένων δίσκων.

MSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knight


MSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knight


MSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knightΜε το πάτημα του πλήκτρου F7 μεταβαίνουμε στο ολοκληρωμένο Advanced interface του BIOS. Εκεί δεν αλλάζουν πολλά και θα συναντήσουμε σε κατηγορίες όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις για το σύστημά μας.

MSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knight


MSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knight


MSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knight


MSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knight


MSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knight


MSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knightΗ λειτουργία για BIOS update από αφαιρούμενο μέσο είναι ίσως από τις πιο ουσιώδεις υλοποιήσεις που έχουμε δει μέχρι στιγμής - χωρίς να απαιτείται η ανάγκη για κατέβασμα της ROM μέσω του Internet, "σώσιμο" σε φλασάκι που να έχει FAT32 format και μετά πέρασμα σε συγκεκριμένο γραφικό - αντίθετα ήταν στην πραγματικότητα one-click update και αρκετά user-friendly διαδικασία!

Συνολικά το UEFI BIOS της MSI επιτρέπει αρκετό… «ψάξιμο» για tweaking, ενώ ταυτόχρονα δεν αποτελεί κακός συνδυασμός για κάποιον “K” επεξεργαστή. Έπειτα μας άρεσε το έντονο, κόκκινο χρώμα που δίνει μια ξεχωριστή πινελιά στο BIOS.

Software

Δεν θα αμελήσουμε να αναφερθούμε και στο συνοδευτικό λογισμικό της MSI. Για αρχή θα ασχοληθούμε με το Gaming App, ένα απλουστευμένο Software που σας δίνει την δυνατότητα για εύκολο και αυτοματοποιημένο OC με το πάτημα ενός κουμπιού, τόσο στον επεξεργαστή σας όσο και στην MSI κάρτα γραφικών, ενώ παράλληλα παρέχονται και 2 ακόμα modes, με το gaming mode να παρέχει ελαφρώς αυξημένα ρολόγια και το silent mode να τοποθετεί το σύστημα σε λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας και χαμηλού θορύβου. Παράλληλα, με το Eye Rest προσφέρονται 3 διαφορετικά προφίλ χρωμάτων για την οθόνη για ακούραστη λειτουργία, ενώ με το Mouse Master μπορείτε να ρυθμίσετε οποιοδήποτε ποντίκι φέρνοντας το στα μέτρα σας - ασχέτως αν είναι gaming ή όχι!. Παράλληλα έχετε την δυνατότητα να καθορίσετε hot keys λειτουργίες των windows, το αυτόματο log in καθώς και για ρύθμιση του Overclocking, ενώ τέλος με το LED μπορείτε να παραμετροποιήσετε τον φωτισμό της Z170A Gaming Pro Carbon.


MSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knight


MSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knightMSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knightMSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knight

MSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knightMSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knightMSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knightMSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knightΤο MSI Command Center είναι ένα ολοκληρωμένο κομμάτι software που στόχο έχει να φέρει την MSI μητρική που διαθέτετε, στα δικά σας γούστα. Το Command Center έχει ένα όσο το δυνατόν πιο minimal User Interface που προσπαθεί να τα έχει όλα τακτοποιημένα, ανάλογα με το τι θέλετε να τροποποιήσετε.


MSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knight


MSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knightMSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knightMSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knight
MSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knightMSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knightMSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knightΣτην καρτέλα CPU θα συναντήσουμε οτιδήποτε αφορά την ρύθμιση του επεξεργαστή. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να ρυθμιστεί η συχνότητα του επεξεργαστή καθώς και η μεταβολή του Base clock, ενώ τα sliders προσφέρουν μια πιο εύκολη εναλλαγή μεταξύ των συχνοτήτων λειτουργίας του κάθε πυρήνα ξεχωριστά. Επιπλέον στην ίδια καρτέλα θα συναντήσουμε και τα Fan Curves για τον ανεμιστήρα του επεξεργαστή και του συστήματος, ενώ παρέχεται και η επιλογή Smart Mode για αυτόματη επιλογή settings στα fan curves.

Στην καρτέλα DRAM θα εμφανιστούν όλες οι επιλογές για τις μνήμες μας. Μεταξύ άλλων, παρέχονται οι επιλογές για DRAM voltage και frequency. "Σκρολλάροντας" ελαφρώς προς τα δεξιά εμφανίζονται οι επιλογές για overclocking της ενσωματωμένης κάρτας γραφικών του Intel επεξεργαστή μας.

Τέλος, η επιλογή RAM Disk μας επιτρέπει την εύκολη και γρήγορη δημιουργία εικονικού δίσκου κάνοντας χρήση της διαθέσιμης RAM, με τις επιλογές που προσφέρονται να μας επιτρέπουν να καθορίσουμε τις ιδιότητες του εικονικού δίσκου καθ΄ όποιον τρόπο επιθυμούμε, όπως και την αυτόματη ανάκτηση του κατά την εκκίνηση του υπολογιστή. Το OC Genie θα προσπαθήσει να επιλέξει τα καλύτερα δυνατά OC Settings αυτόματα, χωρίς την παρέμβαση του χρήστη.


Με στόχο την αποτελεσματικότερη και πιο αντικειμενική ανάλυση των reviews, προχωρήσαμε σε μερικές αλλαγές όσον αφορά την μεθοδολογία αξιολόγησης. Ξεκινώντας από τα βασικά, όλες οι μητρικές θα αξιολογούνται με ακριβώς πανομοιότυπο hardware, αντικαθιστώντας έτσι μονάχα την υπό – εξέταση μητρική μας.

Όλες οι μητρικές πλέον θα αξιολογούνται με βάση 3 βασικές κατηγορίες με διαφορετικά ποσοστά βάρους. Έτσι οι 3 κατηγορίες είναι οι εξής: Features (50%), Performance (25%) και Price (25%). Δηλαδή με βάση τις παραπάνω κατηγορίες, το μεγαλύτερο βάρος φέρουν τα χαρακτηριστικά της κάθε μητρικής τα οποία αναλύονται στις εξής υπό-κατηγορίες: Accessories, Asthetics, Extra Technologies, Connectivity, Expandability, όπου όλες συμμετέχουν ισότιμα με βάρος 10% έκαστη. Το υπόλοιπο 50% αποτελείται από την απόδοση της κάθε μητρικής (25%) και τέλος η τιμή της (επίσης 25%).

Ακούσαμε την φωνή σας, και έτσι η διαδικασία της αξιολόγησης βασίστηκε στο Poll που είχαμε δημιουργήσει πριν μερικούς μήνες. Είστε ελεύθεροι να συμμετέχετε ακόμα και σήμερα!

Performance Assessment - Benchmarks

Για την ανάλυση της απόδοσης κάθε μητρικής, κατατάξαμε τα benchmarks που θα χρησιμοποιήσουμε σε 6 διαφορετικές κατηγορίες, που θα την αξιολογήσουν στο σύνολό της. Ο σκοπός της χρήσης αυτών των μετροπρογραμμάτων έχει το ως απώτερο στόχο να αναδείξει τυχόν διαφορές που έχουν διάφορες μητρικές στην απόδοσή τους. Είναι προφανές πως εάν θελήσουμε κάποια σύγκριση, αυτή θα είναι εφικτή μόνο για μητρικές της ίδιας πλατφόρμας.

Έτσι, τα benchmarks που χρησιμοποιήσαμε είναι τα εξής:


 • CPU: Sisoftware Sandra, Winrar, Cinebench R11.5
 • Memory: AIDA64, MaxxMEM
 • System: PCMark 7
 • Graphics: 3DMark 11 Performance, Bioshock Infinite, Tomb Raider, Alien Isolation
 • Storage: ATTO Disk Benchmark
 • Audio: Rightmark Audio AnalyzerΤα ανωτέρω τεστ επαναλαμβάνονται για 3 συχνότητες λειτουργίας του επεξεργαστή μας: Stock (default με Turbo Boost ενεργοποιημένο), Overclock @ 4400MHz, Overclock @ 4600MHz.

Σύστημα δοκιμών και ρυθμίσεις συστήματος

Παρακάτω έχετε την δυνατότητα να ρίξετε μια ματιά στο setup των δοκιμών μας καθώς και στις επιλεγμένες ρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν οι μετρήσεις.SiSoftware Sandra


Το Sandra της SiSoftware (SiSoftware Zone) αποτελεί εδώ και χρόνια ένα από τα πιο έγκυρα διαγνωστικά προγράμματα, που ταυτόχρονα προσφέρουν και πληροφορίες για τον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή. Μπορείτε να μάθετε ό,τι θέλετε για το hardware, το software και όλες τις υπόλοιπες συσκευές - ένα χέρι βοηθείας με λίγα λόγια. Sandra σημαίνει System Analyser, Diganostic and Reporting Assistant. Οι δημιουργοί του εμπνεύστηκαν την ονομασία από το Ελληνικό γυναικείο όνομα Σάντρα που σημαίνει υπερασπίστρια, βοηθός των ανθρώπων. Ταιριάζει έτσι; Μπορεί να προσφέρει πάνω κάτω τις ίδιες πληροφορίες με άλλα προγράμματα όπως το AIDA64 ή το Tune Up Utilities, όμως είναι πολύ πιο λεπτομερές. Σε κανένα άλλο πρόγραμμα δεν θα βρείτε τα ακριβή χαρακτηριστικά components όπως CPU, chipset, VGA, ports, printers, sound card, memory, network, Windows internals, AGP, PCI, PCI-X, PCIe, database, USB, USB 2.0, USB 3.0, 1394/Firewire κ.τ.λ. Συνεργάζεται άψογα με όλα τα λειτουργικά συστήματα της Microsoft (XP/Vista/7/Server 2003/Server 2008) και υποστηρίζει όλες τις μεγάλες τεχνολογίες όπως: Multiprocessor, MultiCore, HyperThreading, GPGPU, DirectX, OpenGL, NUMA, AMD64/EM64T/x64 και MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSSE3, SSE 4.1, SSE 4.2, AVX & FMA.

Εμείς επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε benchmarks και για τον επεξεργαστή αλλά και για την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών του: Processor Arithmetic, Processor Multimedia, Cryptography, Multi-Core Efficiency, Power Management Efficiency, GP (GPU/CPU/APU) Processing, GP (GPU/CPU/APU) Cryptography και GP (GPU/CPU/APU) Bandwidth.


MSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knight

 

MSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knight

 

MSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knight

 

MSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knight
WinRAR


Η πλειοψηφία των χρηστών το έχει εγκατεστημένο και το χρησιμοποιεί, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν για το ενσωματωμένο benchmark το οποίο διαθέτει. Ο λόγος για το WinRAR, το δημοφιλέστατο πρόγραμμα συμπίεσης αρχείων, το οποίο ξεχώρισε χάρη στην ευκολία χρήσης και τις επιδόσεις του, ενώ μας δίνει και έναν πολύ καλό τρόπο για να συγκρίνουμε τις επιδόσεις των επεξεργαστών μας, εφόσον το benchmark που περιλαμβάνει, εκμεταλλεύεται στο έπακρο την ισχύ των σύγχρονων CPU και των πολλαπλών πυρήνων τους. Το Benchmark & Hardware Test του WinRAR μετράει πόσα είναι τα μέγιστα KB/s που μπορεί να συμπιέσει ο υπολογιστής μας. Για να προσαρμόσουμε το WinRAR σε πιο real life συνθήκες, μαζέψαμε φωτογραφίες συνολικής χωρητικότητας 1GB και τις συμπιέσαμε χρησιμοποιώντας το Best compression method - χρονομετρώντας πόσο χρόνο χρειάστηκε το PC.

MSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knightCinebench R11.5 & R15


Το CINEBENCH είναι μία σειρά real-world tests τα οποία υπολογίζουν συγκεντρωτικά τις επιδόσεις του υπολογιστή σας. Βασίζεται στο animation software CINEMA 4D (σχεδιασμένο από την award-winning MAXON), που χρησιμοποιείται εκτεταμένα από studios και εταιρείες παραγωγής παγκοσμίως για να δημιουργείται περιεχόμενο 3D. Προγράμματα της MAXON συμμετείχαν στην προσπάθεια δημιουργίας κινηματογραφικών ταινιών που έσπασαν τα ταμία όπως τα: Spider Man, Star Wars, The Chronicles of Narnia και πολλά άλλα. Καταλαβαίνεται λοιπόν το κύρος που έχει σαν πρόγραμμα το CINEBNECH.

Ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών παίζουν καθοριστικό ρόλο στο τελικό score που θα πάρετε. Είναι από τα λίγα benchmarks που δύναται να χρησιμοποιήσουν μέχρι και 64 processor threads, προκειμένου να μετρήσουν τα 2.000 αντικείμενα και 300.000 συνολικά πολύγωνα του CPU test scene. Τα εφέ που στρατολογήθηκαν για να κάνουν τον επεξεργαστή σας να υποφέρει στο test αυτό περιλαμβάνουν sharp και blurred reflections, area lights και shadows, procedural shaders, antialising και πολλά ακόμα.


MSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knight


MSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knightΣτα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών μας, παρατηρούμε πως οι μητρικές παρουσιάζουν παρόμοια αποτελέσματα, πράγμα λογικό μιας και ο επεξεργαστής καθώς και το chipset είναι σε όλες τις περιπτώσεις τα ίδια. Σε αυτόν τον τομέα, η MSI Z170A Gaming Pro Carbon δεν δείχνει να στερείται του ανταγωνισμού.


AIDA64 Memory Read, Write, Copy & Latency


Το AIDA64 (Downloads | AIDA64) κατασκευάστηκε για να κάνει ευκολότερη την ζωή των home users αφού αποτελεί ένα διαγνωστικό πρόγραμμα με πλούσια σουίτα benchmarks. Η Extreme έκδοσή του περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα features που αδιαμφισβήτητα θα βοηθήσουν στο overclocking, την διάγνωση τυχόν λαθών, τον βασανιστικό και συνάμα ενδελεχή έλεγχο σταθερότητας όπως επίσης και το monitoring θερμοκρασιών, memory bandwidth, memory timings και πολλά ακόμα! Ανά πάσα στιγμή θα μπορείτε να γνωρίζετε όλες τις πληροφορίες γύρω από τον επεξεργαστή, την μνήμη του συστήματος και τους σκληρούς δίσκους, ενώ παράλληλα είναι πλήρως συμβατό με 32-bit και 64-bit Microsoft Windows 7/Server 2008 R2 λειτουργικά συστήματα.

Αναφορικά με τα 64-bit benchmarks, να πούμε ότι εν ολίγοις μετράνε το πόσο καλά αποδίδει ο υπολογιστής στην επεξεργασία δεδομένων και στους μαθηματικούς υπολογισμούς. Τα Memory & Cache Benchmarks αναλύουν το εύρος μνήμης και το latency. Τα Processor Benchmarks χρησιμοποιούν τις εντολές MMX, 3DNow! και SSE, με το scaling να ανεβαίνει ασταμάτητα, ακόμα και με 32 πυρήνες επεξεργασίας. Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι το benchmarking suite του AIDA64 αντιπροσωπεύει μια από τις καλύτερες λύσεις για να καταλάβουμε πόσο επαναστατική είναι η δεύτερη γενιά Core επεξεργαστών της Intel.

Ξεκινάμε με τα Memory Bandwidth Benchmarks, δηλαδή τα Memory Read, Memory Write, Memory Copy και Latency. Ο κώδικας των εν λόγω benchmarks έχει γραφθεί με σωστή μεθοδολογία ώστε να εκμεταλλεύεται τις κατάλληλες x86, MMX, 3DNow!, SSE, SSE3 ή SSE4.1 instructions. Το Latency από την άλλη μετράει την χρονική καθυστέρηση που έχουμε όταν ο επεξεργαστής διαβάζει δεδομένα από την μνήμη του συστήματος. Δηλαδή το χρόνο από την εντολή Read, μέχρι να φτάσουν οι πληροφορίες στις εσωτερικές registers του CPU.

MSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knight

 

MSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knight

 

MSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knight

 

MSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knightMaxxMEM
Το MaxxMEM είναι ένα παρόμοιο Benchmark το οποίο έχει την δυνατότητα να μετράει την απόδοση της μνήμης με χρήση των δικών του αλγορίθμων, καλύπτοντας τα γνωστά σενάρια χρήσης όπως Memory Read, Write και Copy.

MSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knight

 

MSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knight

 

MSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knightΣτα ίδια πρότυπα και οι μετρήσεις για τις μνήμες, τόσο το AIDA64 όσο και το MaxxMEM δείχνουν πως η MSI Z170A Gaming Pro Carbon δεν "κόβει" τις επιδόσεις του Memory Controller.

3DMark 11


To 3DMark11 είναι η τελευταία έκδοση της πασίγνωστης Futuremark 3DMark suite. Επηρεάζεται κατά συντριπτικό ποσοστό από την κάρτα γραφικών και εκμεταλλεύεται features τελευταίας τεχνολογίας όπως DirectX 11, tesselation, compute shaders και multi-threading. Τα Graphics Test περιλαμβάνουν πολυάριθμες αντανακλάσεις, έξυπνο φωτισμό με πληθώρα shadow casting lights, βαρύ tesselations και physics simulation με πολλά αντικείμενα. Αντιπροσωπεύει μία σίγουρη λύση για να δοκιμάσετε αν αντέχει η κάρτα γραφικών σας στις overclocked συχνότητες που καταλήξατε, καθώς μπορεί να μην φτάνει σε load το Furmark ή το MSI Kombustor, αλλά στο Extreme Preset είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Έπειτα έχετε κατά νου ότι το load των Furmark και MSI Kombustor είναι απλησίαστο ακόμα και στα πιο βαριά games, οπότε είναι αμαρτία να ζορίζετε την VGA σας χωρίς λόγο.

MSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knight
Gaming

Τρεις δημοφιλείς τίτλοι, το Tomb Raider, Bioshock Infinite και Alien: Isolation χρησιμοποιούνται ως μετροπρογράμματα αξιολόγησης.

MSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knight


MSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knight


MSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knightΣτα gaming benchmarks, βλέπουμε και πάλι τους αναμενόμενους αριθμούς από την μητρική της δοκιμής μας, πράγμα που σημαίνει πως σε ένα gaming σύστημα τον κύριο ρόλο τον έχει ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών.PCMark7


Το PCMark7 (Windows 7 Benchmark test) είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε για να μετρήσετε εύκολα και με μεγάλη ακρίβεια την απόδοση του υπολογιστή σας, να δείτε τα αδύνατα και τα δυνατά σημεία του. Με το σύνθετο αυτό μετροπρόγραμμα και αφού δείτε τα αποτελέσματα του κάθε test που τρέχετε, έχετε τη δυνατότητα αφού μάθετε που υστερεί το σύστημα να προβείτε σε κατάλληλες αναβαθμίσεις ή ακόμα και σε εντελώς νέο υπολογιστή, αν δείτε ότι το σύστημα που χρησιμοποιείται δεν ικανοποιεί όλες σας τις ανάγκες. Μέσω του PCMark7 suite βλέπετε τις επιδόσεις του συστήματός σας στα εξής tests: Video playback & transcoding, Image manipulation, Web browsing & decryption, Graphics - DirectX 9, Windows Defender, Importing Pictures και Gaming.

MSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knightΣτις συνολικές επιδόσεις του συστήματος η κατάσταση δεν διαφέρει. Οι μητρικές συνεχίζουν να αποδίδουν παρόμοια, με την MSI Z170A Gaming Pro Carbon να παραδίδει πολύ θετικά αποτελέσματα.


Storage Assessment using ATTO Disk BenchmarkΤο ATTO Disk Benchmark πρόκειται για ένα από τα πιο διαδεδομένα προγράμματα ανάλυσης της απόδοσης ενός αποθηκευτικού μέσου. Αναπτύχθηκε από την ίδια την ATTO με σκοπό την αξιολόγηση drives ακόμα και σε enterprize περιβάλλοντα, αλλά είναι εξίσου ικανοποιητικό για Home χρήση.

USB Assessment using CrystalDisk Benchmark

Χρησιμοποιώντας το HyperX Savage 128 GB USB 3.1 Gen 1 flash drive, δοκιμάζουμε την ταχύτητα των USB θυρών.

Με την χρήση του εξωτερικού ASMedia controller για την υποστήριξη του USB 3.1 Gen 2, παρατηρούμε πως η θύρα στερείται ελαφρώς σε επιδόσεις έναντι του native USB 3.0 controller.

Rightmark Audio Analyzer

To Rightmark Audio Analyzer είναι ένα από τα ελάχιστα μετροπρογράμματα για μια κάρτα ήχου. Το benchmark παράγει συγκεκριμένα μοτίβα ήχου τα οποία εξάγονται σε αναλογική μορφή από την Speaker Out έξοδο της κάρτας ήχου, και καταγράφονται στην Line In είσοδο. Τα αποτελέσματα συγκρίνονται και το benchmark αποφασίζει για την ποιότητα του ήχου εξόδου.

MSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knightΑρκετά καλό χαρακτηρίζεται το αποτέλεσμα που μας επέστρεψε το Rightmark Audio analyzer, με τα τεστ των επιπέδων θορύβου, δυναμικής περιοχής και stereo crosstalk να παραδίδουν "άψογο" αποτέλεσμα, ενώ η γενική απόδοση χαρακτηρίζεται ως "πολύ καλή".Η επαφή μας με τη νέα πρόταση της MSI για το Z170 Chipset ήταν αρκετά ευχάριστη, όμως κάπου εδώ έφτασε η ώρα που θα καταπιαστούμε το αγαπημένο μας «άθλημα», τον λεγόμενο και υπερχρονισμό. Στην κατοχή μας, έχουμε τον πιστό νέο φίλο μας που ακούει στο όνομα Core i7 6700K.

Η Intel διατηρεί και σε αυτή τη γενιά πολλά χαρακτηριστικά των Haswell, ενώ βλέπουμε την απουσία του VRIN, της ειδικής τάσης που ελέγχει το ρεύμα που θα διαπεράσει τα VRM του επεξεργαστή. Πλέον, στους Skylake τα VRM, που κρύβονταν κάτω από το IHS στις αμέσως προηγούμενες γενιές, επιστρέφουν στο PCB των μητρικών, δημιουργώντας παράλληλα μεγάλο "πονοκέφαλο" σε όσους θέλουν να τις μονώσουν, για χρήση με extreme ψύξη, όπως για παράδειγμα υγρό άζωτο.

Πέρα από το extreme overclocking, πλέον όλες οι μητρικές διαθέτουν την δική τους εκδοχή για αυτοματοποιημένο overclocking, το οποίο μπορεί να προσφέρει αύξηση της συχνότητας του επεξεργαστή μας με το πάτημα μερικών πλήκτρων, Η εκδοχή της MSI ακούει στο όνομα "Game Boost" και επί της ουσίας θα προσπαθήσει να ανεβάσει τον επεξεργαστή, βοηθώντας κάτι περισσότερο στις gaming επιδόσεις του συστήματος. Αξίζει να σημειωθεί πως η λειτουργία μπορεί να ενεργοποιηθεί τόσο μέσω του UEFI BIOS όσο και μέσα από την εφαρμογή της MSI, το Gaming App. Ας δούμε τι μπορεί να καταφέρει η MSI Z170A Gaming Pro Carbon.

MSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knightΧωρίς να δείξει διάθεση για... "υπερβάλλοντα ζήλο", η MSI Z170A Gaming Pro Carbon προσπαθεί να προσφέρει ένα ικανοποιητικό overclocking το οποίο θα είναι σταθερό 24/7. Για να το καταφέρει αυτό δεν προσπαθεί ούτε για τα υψηλότερα MHz, ούτε και για την καλύτερη δυνατή τάση. Έτσι, αυτό που διαπιστώσαμε είναι πως διαθέτει ένα προ-εγκατεστημένο προφίλ το οποίο φέρνει τον επεξεργαστή στα 4400 MHz με τάση στο 1.32 V. Αν και δεν είναι το υψηλότερο OC που έχουμε δει σε software, η διαδικασία είναι μια από τις ταχύτερες που έχουμε δει και αρκεί μόλις ένα restart για την εφαρμογή του. Θα θέλαμε κάτι παραπάνω σε αυτήν την περίπτωση, αλλά αρκούμαστε στο να πούμε πως η MSI προσφέρει ένα ασφαλές OC που δεν θα σας δημιουργήσει πονοκεφάλους.

Σε κάθε περίπτωση και εάν θέλετε κάτι παραπάνω, έχετε τα πάντα στον έλεγχό σας μέσω του Command Center. Εκεί θα συναντήσετε όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις σχετικά με τον πολλαπλασιαστή και τις τάσεις λειτουργίας, όπως ακριβώς θα τις συναντήσετε και μέσα στο UEFI BIOS της μητρικής.

MSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knightMSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knight

Η περίπτωση MSI Z170A Gaming Pro Carbon είναι ένα ακόμα προϊόν της εταιρίας ανάμεσα στις πολλές λύσεις που προσφέρει. Έχοντας παρουσιάσει ένα παρόμοιο προϊόν σχετικά πρόσφατα, ποια μπορούν να είναι τα προτερήματα της Carbon έκδοσης;

Πέρα από τον χρωματικό συνδυασμό, και μερικές τροποποιήσεις όσον αφορά την διάταξη των PCI Express slots, δεν θα συναντήσουμε αρκετές διαφορές ανάμεσα στα 2 μοντέλα. Η Z170A Gaming Pro Carbon επιχειρεί μια πιο stealth εμφάνιση με τα carbon fibre διακοσμητικά στοιχεία και το μαύρο ματ PCB, σε αντίθεση με τον κόκκινο-μαύρο σχεδιασμό της Gaming Pro. Αμφότερες οι μητρικές χρησιμοποιούν το Mystic Light RGB φωτισμό, θεωρούμε πάντως πως στην Carbon η υλοποίηση είναι σαφώς καλύτερη, καθώς δεν φαίνεται μια "άκομψη" κίτρινη λωρίδα στο δεξί πλευρό της μητρικής. Συνεχίζει όμως να εμφανίζει το ίδιο "πρόβλημα" με την Gaming Pro, καθώς ο RGB φωτισμός γίνεται μόνο σε μια ζώνη της μητρικής, στην δεξιά της πλευρά, και όχι σε όλο το PCB. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει "περίεργα" αποτελέσματα, καθώς η ζώνη του κυκλώματος ήχου είναι αποκλειστικά κόκκινη, οπότε δεν ταιριάζουν όλα τα χρώματα του RGB φωτισμού σε συνδυασμό με την κόκκινη ζώνη. Έτσι, μπορεί να βρεθείτε μπροστά από ένα... αμήχανο αποτέλεσμα όπου το theme σας είναι στα πράσινο, ας πούμε μπορεί να ταιριάζει με το μαύρο theme της μητρικής αλλά δεν συνδυάζεται ομοιόμορφα με την κόκκινη λωρίδα της ζώνης ήχου. Θα προτιμούσαμε η MSI να είχε κάνει και τις δυο ζώνες σε RGB φωτισμό, ώστε η ιδέα να ήταν τα βέλτιστα εκτελεσμένη. Σε κάθε περίπτωση, το customization δίνει το παρόν σε όποιον το επιθυμεί.

Κατά τα λοιπά, όπως και αρκετές από τις υπόλοιπες Z170 λύσεις της εταιρίας, έτσι και η Z170A Gaming Pro Carbon φαίνεται να φέρει όλες τις απαραίτητες λύσεις που θα κερδίσουν τον τυπικό gamer. Έτσι, παρελθόν αποτελούν τα "περίπλοκα" overclocking χειριστήρια, καθώς υπερ-εξειδικευμένες λύσεις στον ελεγκτή δικτύου. Η Z170A Gaming Pro Carbon ενσωματώνει έναν ελεγκτή δικτύου από τον οποίο κανένας δεν έχει παράπονο, και μιλάμε φυσικά για τον Intel I219-V, ένα ολοκληρωμένο υποσύστημα ήχου, ενώ συμπληρώνεται από μια εξαιρετική ποιότητα υλικών και κατασκευής, σε συνδυασμό με όλο το απαραίτητο software το οποίο και την ολοκληρώνει.

Η Z170A Gaming Pro Carbon εμφανίζεται στην Ελλάδα σε τιμή που κυμαίνεται στα 160? - τιμή αρκετά ανταγωνιστική για ένα αρκετά ολοκληρωμένο all-around Z170 motherboard.

MSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knight

[/TD]

[/TR]

 

[/TABLE]


MSI Z170A Gaming Pro Carbon Review: The dark knight

Ευχαριστούμε θερμά την MSI για την παραχώρηση του δείγματος!OC on first boot

 • Follow us on