ASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we need

ASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we need

Η Ζ170 σειρά μητρικών από την ASUS εμφανίζεται πιο ολοκληρωμένη από ποτέ. Έπειτα από την αρχική μας επίσκεψη στις mainstream λύσεις της εταιρίας (1, 2, 3, 4), σειρά έχει η εξερεύνηση της Republic of Gamers σειράς, με την ASUS να διαισθάνεται την επιτυχία της ROG σειράς και να την επεκτείνει ολοένα και περισσότερο.Η Ζ170 σειρά μητρικών από την ASUS εμφανίζεται πιο ολοκληρωμένη από ποτέ. Έπειτα από την αρχική μας επίσκεψη στις mainstream λύσεις της εταιρίας (1, 2, 3, 4), σειρά έχει η εξερεύνηση της Republic of Gamers σειράς, με την ASUS να διαισθάνεται την επιτυχία της ROG σειράς και να την επεκτείνει ολοένα και περισσότερο.

Πρώτη στην σειρά έρχεται η Maximus VIII Hero, μια εκ των κορυφαίων Z170 μητρικών της ASUS.

ASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we need
Package & Contents

Η συσκευασία της Maximus VIII Hero έρχεται στις ακριβείς διαστάσεις της μητρικής. Με μια αναλυτική περιγραφή των κυριότερων χαρακτηριστικών της, η ASUS εσωκλείει όλα τα απαραίτητα συνοδευτικά, παρέα με μερικά έξτρα "καλούδια".

ASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we needASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we needASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we needΈτσι, με το πληρέστατο και αναλυτικό User's Manual, στην συσκευασία συναντάμε τοDVD με τους drivers & utilities, το απαραίτητο I/O shield, ένα SLI bridge, 6 SATA καλώδια ( 3 straight και 3 angled), ένα q-connector για εύκολη διασύνδεση των καλωδίων του front panel, ένα εργαλείο για την εύκολη εγκατάσταση του επεξεργαστή, αυτοκόλλητα για την ταυτοποίηση των καλωδίων, ενώ στα συμπληρωματικά στοιχεία συναντάμε 3 αυτοκόλλητα με το λογότυπο της ASUS ROG καθώς και ένα door hanger.

ASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we needAesthetics & Color Scheme

Στο παραδοσιακό ATX form factor, η ASUS Maximus VIII Hero εμφανίζεται ως ένα υπερ-πλήρες motherboard. Κατά κύριο λόγο το μαύρο χρώμα του PCB κυριαρχεί στην εξωτερική της εμφάνιση, το οποίο συνδυάζεται με γκρι λεπτομέρειες που εμφανίζονται στις ψύκτρες και τα slots, ενώ μερικές πινελιές από κόκκινο χρώμα αρκούν για να εμφανίζουν μια τριχρωμία.

ASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we needΚατά τα λοιπά, ξεχωρίζει το μεγάλο πλαστικό κάλυμμα που καταλαμβάνει την αριστερή άκρη της μητρικής και καλύπτει τις I/O θύρες, καθώς και μέρος του κυκλώματος ήχου.

ASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we needASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we needASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we need

 

ASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we needASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we needASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we need

 

ASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we needASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we needASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we needASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we needΤο αισθητικό κομμάτι ολοκληρώνεται από την προσθήκη της κόκκινης LED λωρίδας, η οποία απομονώνει το PCB του κυκλώματος ήχου για λιγότερες παρεμβολές. Επιπλέον, δεν λείπει και η παρουσία RGB φωτισμού στο heatsink του chipset, τα χρώματα του οποίου μπορείτε να προκαθορίσετε από το αντίστοιχο software.

ASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we needASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we needASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we needASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we needExpansion Slots

ASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we needΣτην πλευρά των θυρών επέκτασης συναντάμε 3 PCI Express Gen 3 με x16 φυσικό μέγεθος. Οι δυο γκρι απευθύνονται σε multi GPU σενάρια, με την πρώτη θύρα να έχει την πλήρη x16 ταχύτητα, ενώ η δεύτερη λειτουργεί ηλεκτρικά σε x8. Οι δυο αυτές θύρες έχουν απόσταση μεταξύ τους 2 PCI slots ώστε να είναι εφικτή η εγκατάσταση 2 GPUs, όπου σε τέτοιο σενάριο και οι δυο θύρες θα λειτουργήσουν σε x8/x8. Η μαύρη x16 θύρα λειτουργεί ηλεκτρικά σε x4 mode, ενώ συμπληρώνονται από 3 PCI-e Gen 3 slots x1 για λοιπές κάρτες επέκτασης.

Storage

Δίπλα από τις SATA θύρες θα συναντήσουμε 1 M.2 slot το οποίο μπορεί να υποστηρίξει modules έως και 11cm, υποστηρίζοντας τόσο SATA όσο και PCI-e mode λειτουργίας.

ASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we needASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we needΣτα παραδοσιακά interfaces συναντάμε 8 συνολικά SATA θύρες, ενώ καθώς το Z170 chipset είναι σε θέση να παρέχει μέχρι έξι θύρες η ASUS προσθέτει άλλες δυο με την χρήση του ASMedia 1061 controller.

Συνδυάζοντας τις 4 θύρες του PCH καθώς και 2 "κλειδιά", η μητρική παρέχει δυο SATA Express θύρες.

Audio

Στο κομμάτι του ήχου συναντάμε το SupremeFX, την εκδοχή της Asus για ενισχυμένη κάρτα ήχου. Στην θέση του κεντρικού codec συναντάμε τον ALC1150 της Realtek, ενώ στο φιλτράρισμα των σημάτων χρησιμοποιούνται οι γνωστοί Nichicon Gold audio πυκνωτές. Στην θέση του DAC που διαχειρίζεται την έξοδο συναντάμε τον ESS ES9023P, ο οποίος παρέχει έως και 112dB DNR. Παράλληλα, η ASUS δίνει έμφαση στους χρήστες ακουστικών, και για τον λόγο αυτό το κύκλωμα συμπληρώνεται από τον RC4580 ενισχυτή, καθώς και τον Sonic Sense Amp ο οποίος αντιλαμβάνεται τα επίπεδα αντίστασης των ακουστικών, παρέχοντας υποστήριξη από 32 έως και 600Ω.

ASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we needΤο κύκλωμα ολοκληρώνεται από ένα ρελέ της NEC χρησιμοποιείται ως de-pop, για να αποκλείσει την εμφάνιση του ενοχλητικού χτύπου κατά την εκκίνηση του συστήματος.

Για απομακρύνει τις ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές και τον θόρυβο, το PCB του κυκλώματος ήχου διαχωρίζεται από την υπόλοιπη μητρική, με το διάκενο που σχηματίζεται να συμπληρώνεται από LED κόκκινου φωτισμού που ολοκληρώνουν την αισθητική της.

Networking

Στον ελεγκτή δικτύου η ASUS επέλεξε την σίγουρη λύση, με τον Intel I219-V Gigabit Ethernet ελεγκτή να έχει τον έλεγχο της δικτυακής κυκλοφορίας, ο οποίος σε συνδυασμό με το GameFirst III αναλαμβάνει να δώσει προτεραιότητα σε traffic που προέρχεται από gaming εφαρμογές, για ακόμα καλύτερα ping times. Τέλος η θύρα προστατεύεται από ένα 15KV anti-surge κύκλωμα, ώστε η θύρα να μπορεί να αντέξει σε απροσδόκητες τάσεις από το δίκτυο.

Extra Features

Στα έξτρα στοιχεία της μητρικής συναντάμε μια πληθώρα από onboard στοιχεία. Έτσι θα συναντήσουμε τα πλήκτρα Power και Reset για εύκολη πρόσβαση όταν η μητρική τοποθετηθεί σε benchtable. Επιπλέον ενδείξεις για τους κωδικούς λειτουργίας και την αποσφαλμάτωση λαμβάνουμε από το 7 segment display, ενώ το πλήκτρο MemOK αναλαμβάνει να θέσει μια ασφαλή ρύθμιση στην συχνότητα λειτουργίας των μνημών αν το σύστημα αποτυγχάνει να εκκινήσει.

Επίσης, στην δεξιά πλευρά της μητρικής θα συναντήσουμε διάφορες διαγνωστικές LED λυχνίες που αφορούν την ένδειξη των καταστάσεων των διαφόρων υποσυστημάτων (CPU, RAM, VGA κοκ). Εάν κατά την εκκίνηση το σύστημα αποτυγχάνει, κατά πάσα πιθανότητα το αντίστοιχο LED θα σας υποδείξει σε ποιο σημείο βρίσκεται το πρόβλημα, ώστε να εστιάσετε στην επίλυση του προβλήματος.

ASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we needASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we needΕντυπωσιακή είναι και η λειτουργία BIOS Flashback. Χρησιμοποιώντας μόνο ένα USB stick με το απαραίτητο αρχείο του BIOS, είστε σε θέση να επανεγγράψετε το BIOS χωρίς να είναι απαραίτητη η εγκατάσταση επεξεργαστή και μνημών, παρά μόνο τροφοδοσίας!


Τέλος, στην ποιότητα κατασκευής της μητρικής η ASUS επέλεξε την χρήση κορυφαίων υλικών. με την τροφοδότηση του επεξεργαστή να γίνεται μέσω του ψηφιακού DiGi+ PWM ελεγκτή. Επιπλέον, συναντάμε τα NexFET MOSFET που υπόσχονται 90% περισσότερη εξοικονόμηση ενέργειας, τα MicroFine alloy chokes που παρέχουν δροσερότερη λειτουργία και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην υστέρηση, ενώ κατά μήκος του board θα συναντήσουμε τους Ιαπωνικούς 10K black solid πυκνωτές που υπόσχονται μεγάλη διάρκεια ζωής και μεγαλύτερη αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες.

Rear I/O

ASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we needΜεταβαίνοντας στο Ι/Ο θα συναντήσουμε 4 USB 2.0 θύρες. Επιπλέον παρέχονται 3 USB 3.0 θύρες για σύνδεση λοιπών περιφερειακών, μια PS/2 θύρα για πληκτρολόγιο/ποντίκι, 2 x USB 3.1 Gen 2 με Type Α και Type C υποδοχές, ενώ στις εξόδους για οθόνες βρίσκουμε μια DisplayPort καθώς και μια HDMI 1.4a. Τέλος, δεν θα λείψει η Gigabit Ethernet θύρα του NIC, ενώ στην έξοδο του ήχου έχουμε 5 x audio jacks 3.5mm για τοποθέτηση έως 7.1 surround ηχείων καθώς και μια οπτική SPDIF.
Circuit analysis
Αφαιρούμε τα heatsinks της ASUS Maximus VIII Hero από πάνω της για να δούμε μερικές λεπτομέρειες.

ASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we needΣε μια πρώτη ματιά, η ASUS Maximus VIII Hero φαίνεται πως χρησιμοποιεί ένα κύκλωμα 8+2+1+1 φάσεων με την χρήση διπλασιαστών (phase doublers). Με τις βασικές γραμμές τροφοδοσίας να είναι οι VCC (VCore), VCCGT (Graphics core), VCCSA (System Agent) και VCCIO (CPU IO), ο πρώτος επαγωγέας (choke) χρησιμοποιείται για το VCCSA, οι 3 επόμενες φάσεις προορίζονται για το CPU VCCGT, οι επόμενες 5 προορίζονται για το Vcore, ενώ οι εναπομείναντες χρησιμοποιούν από μια φάση έκαστη.

ASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we needΣε αυτήν την περίπτωση, η ASUS χρησιμοποιεί τέσσερις IR3599 phase doublers, οι οποίοι εντοπίζονται πίσω από τα MOSFET, και οι οποίοι μετατρέπουν τις 4 φάσεις σε 8 για το voltage regulation σύστημα του επεξεργαστή. Επιπλέον, συναντάμε 10 IR3535 στην πίσω πλευρά των VRM, με τους 8 να απευθύνονται στο VRM του επεξεργαστή και τα 2 στο υποσύστημα των γραφικών.

ASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we needΚατά τα λοιπά, στο ψηφιακό PWM χρησιμοποιείται το γνωστό IR35201 της Internation Rectifier, ένα από τα καλύτερα PWM για overclocking. Επιπλέον, ο NexFET CSD87350Q5D είναι ένα N-Channel MOSFET των 40Α για την υποστήριξη για υψηλές συχνότητες μεταβολής αλλά και καλύτερο efficiency, με τα high-side και low-side MOSFET να περιέχονται στο ίδιο πακέτο για εξοικονόμηση χώρου.

ASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we needASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we needΚάτω από την θέση του επεξεργαστή συναντάμε τον TPS51362, ο οποίος είναι ένας step-down μετατροπέας των 10Α. Οι δυο μετατροπείς ενέργειας που τροφοδοτούν τις γραμμές των VCCSA και VCCIO είναι ο NTFSC09N για την low-side και ο NTFSC06N για την high-side των MOSFET, με το VRM να απαρτίζεται από τον uP1540 της UPI.

Τέλος, ένα ακόμη Digi+ PWM βρίσκεται στην περιοχή των μνημών, υποστηρίζοντας τις δυο φάσεις για την παροχή ενέργειας στις μνήμες.

ASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we needΩς δευτερεύον clock generator συναντάμε τον IDT6V41538NLG, ο οποίος παρέχει μεγαλύτερα περιθώρια για baseclock (BCLK), έναντι του αντίστοιχου της Intel.

ASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we needΠέραν του SATA controller που παρέχει το PCH, η ASUS ενσωματώνει και έναν επιπλέον ASM1061 για να δώσει δυο επιπλέον SATA 6Gbps θύρες.

ASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we needΓια την εναλλαγή του bandwidth μεταξύ της PCI Express x4 θύρας και των 2 x1 slots χρησιμοποιείται ένας ASM1480 quick switch, ενώ 4 επιπλέον quick switches του ιδίου τύπου εναλλάσσουν το bandwidth μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου PCI Express x16 slot, όταν τοποθετηθούν 2 κάρτες γραφικών.

ASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we needΣτον τομέα των γραφικών, εφόσον παρέχονται μόνο ψηφιακές έξοδοι, ο ελεγκτής προέρχεται από την ASMedia και είναι ο ASM1442K.

ASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we needΣτην θέση του κεντρικού SuperIO συναντάμε τον NCT6793D της nuvoTon, ο οποίος παρέχει το monitoring των τάσεων, θερμοκρασιών και ταχυτήτων ανεμιστήρων καθώς και την PS/2 θύρα.

Επιπλέον, το Windbond των 128 Mbit (16MB) χρησιμοποιείται ως BIOS ROM, το οποίο υποβοηθάται από τα αντίστοιχα IC που φέρουν το ROG λογότυπο για την παροχή της λειτουργίας BIOS flashback.UEFI BIOS

Η Asus έχει δουλέψει αρκετά ώστε να επιτύχει ένα από τα πλέον λειτουργικά και αξιόπιστα UEFI BIOS. Το theme που συναντάμε στην Sabertooth Z170 Mark I εναρμονίζεται με αυτό που φέρει η μητρική, με το industrial backround και τις πορτοκαλί λεπτομέρειες.

Περνώντας στα ενδότερα, η αρχική οθόνη καλωσορίσματος, που η Asus ονομάζει ως "EZ Mode", και στην οποία λαμβάνουμε όλες τις βασικές πληροφορίες για την κατάσταση του συστήματος: Πληροφορίες επεξεργαστή, θερμοκρασίες και τάσεις, αναγνώριση των RAM με μια γρήγορη επιλογή για XMP profiles, πληροφορίες για τους SATA δίσκους, εύκολη επιλογή για boot priorities, ενώ λαμβάνουμε και μια λεπτομερή ενημέρωση για την κατάσταση των ανεμιστήρων, ενώ με την βοήθεια του Qfan control μπορούμε να επιλέξουμε χειροκίνητα τις καμπύλες λειτουργίας. Τέλος, το EZ System Tuning μας προσφέρει μια εύκολη και γρήγορη λύση για αυτοματοποιημένο overclocking, το οποίο μας δίνει την δυνατότητα να επιλέξουμε μεταξύ 2 σεναρίων, "Daily" απλής καθημερινής χρήσης ή gaming. Εν ολίγοις, εάν κάποιος δεν ενδιαφέρεται για τις πιο προχωρημένες λεπτομέρειες, η αρχική οθόνη αρκεί για να κάνει την δουλειά του!

ASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we need

 

ASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we need


Με το πάτημα όμως του πλήκτρου F7, μεταβαίνουμε στο Advanced mode. Εκεί δεν θα λείψει η παραμικρή ρύθμιση, με την καρτέλα AI Tweaker να είναι η πιο ενδιαφέρουσα, καθώς μας παρέχει όλες τις λεπτομερείς ρυθμίσεις για το overclocking, χωρίς να λείπει οποιαδήποτε ρύθμιση. Στην καρτέλα advanced μας δίνεται η δυνατότητα για έλεγχο όλων των περιφερειακών του PCH, και όχι μόνο. Τέλος, στην καρτέλα boot monitor λαμβάνουμε όλες τις ενδείξεις θερμοκρασιών και τάσεων που αναφέρουν τα επιμέρους τμήματα της μητρικής, ενώ θα σημειώσουμε και την δυνατότητα για δημιουργία Favorites (συντομεύσεων) καθώς και την δημιουργία σημειώσεων.

ASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we need

 

ASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we need

 

ASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we need

 

ASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we need

 

ASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we need

 

ASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we need

 

ASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we need

 

ASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we need

 

ASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we need

 

ASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we needΤο UEFI BIOS της Asus είναι ένα από τα καλύτερα που έχουμε συναντήσει μέχρι στιγμής, με καθαρή εμφάνιση, έξτρα δυνατότητες όπως αναβάθμιση του μέσω Internet, ενώ είναι και εξαιρετικά αποκρίσιμο χωρίς να μας ενοχλήσει κάποιο κόλλημα.Software


Φυσικά δεν θα έλειπε και το εξειδικευμένο λογισμικό διαχείρισης της μητρικής μέσα από τα Windows. Υπεύθυνο γι' αυτό είναι το Asus AI Suite το οποίο αναλαμβάνει να μας δώσει όλες τις επιλογές, χωρίς να είναι αναγκαία η μετάβασή μας στο BIOS.

Μέσω του Dual Intelligent Processors 5 λαμβάνουμε τις πληροφορίες για την κατάσταση του συστήματος. Εκεί θα συναντήσουμε και το 5 way Optimization, το οποίο αναλαβάνει την αυτόματη βελτιστοποίηση του συστήματος σε 5 βασικούς τομείς, κάνοντας αυτόματο overclocking, δημιουργώντας έξυπνα προφίλ ανεμιστήρων και βελτιστοποιώντας τις ρυθμίσεις ενέργειας.

Φυσικά, μέσα από την εφαρμογή έχετε και πολλές άλλες επιλογές, όπως φυσικά να επιλέξετε τις δικές σας ρυθμίσεις για Overclocking μέσω του TPU, ενώ δεν θα λείψουν και οι ξεχωριστές λειτουργίες όπως η επιλογή για BIOS flashback, το USB Boost καθώς και το AI Charger που θα δημιουργήσει ξεχωριστές θύρες USB για ταχύτερη φόρτιση mobile συσκευών.

ASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we need

 

ASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we need

 

ASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we needASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we needASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we need

 

ASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we needASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we needASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we need

 

ASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we needASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we needASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we needTo AURA είναι το συμπληρωματικό software μέσα από το οποίο μπορείτε να επιλέξετε το προφίλ φωτισμού που θα εμφανίζεται στην ψύκτρα του chipset. Μέσα από το Aura μπορείτε να επιλέξετε από μια παλέτα χρωμάτων τον ακριβή φωτισμό που επιθυμείτε, ενώ επίσης παρέχονται και διαφορετικά εφέ φωτισμού που εκτείνονται από απλό αναβόσβημα, πλήρη εναλλαγή χρωμάτων, εφέ αναλόγως της μουσικής που αναπαράγεται ή και ακόμα ως ένδειξη της θερμοκρασίας του επεξεργαστή.

ASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we needΤο GameFirst είναι το κέντρο ελέγχου του δικτύου σας. Η εφαρμογή έχει την δυνατότητα παρακολούθησης της δικτυακής κίνησης, ενώ επιπρόσθετα παρέχει έξυπνη αναγνώριση της εφαρμογής ή του παιχνιδιού που χρησιμοποιείται ώστε να θέσει σε προτεραιότητα τα αντίστοιχα εξερχόμενα πακέτα. Η αναγνώριση επιτυγχάνεται είτε αυτόματα, είτε μπορείτε να διαλέξετε εσείς τον τύπο της εφαρμογής και του περιεχομένου που αναπαράγεται, ώστε η βελτιστοποίηση να γίνεται αυτόματα.

ASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we needΤο Keybot είναι ένα εξειδικευμένο software που σας παρέχει την δημιουργία macro εντολών, χωρίς να είναι απαραίτητη η ύπαρξη εξειδικευμένου gaming πληκτρολογίου. Έτσι, πέρα από την δημιουργία macro, μπορείτε να δημιουργήσετε την αυτοματοποιημένη πληκτρολόγηση μηνυμάτων, την εκκίνηση εφαρμογής, ενώ μπορείτε να δημιουργήσετε και προφίλ υπερχρονισμού τα οποία θα εκτελούνται με το πάτημα ενός πλήκτρου.

ASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we need

 

ASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we needASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we needASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we needΤέλος, το Sonic Studio δρα ανεξάρτητα από το κέντρο ελέγχου της κάρτας ήχου και είναι ένα κομμάτι software το οποίο αναλαμβάνει την ενίσχυση της ποιότητας του ήχου. Έτσι, έχετε την δυνατότητα εφαρμογής συγκεκριμένων προφίλ equalizer για καλύτερη ακρόαση μουσικής αλλά και υποβοήθηση στα παιχνίδια, με το perfect voice να αναλαμβάνει την εξομάλυνση της φωνής σας κατά το online gaming. Τέλος, το Casting Enchancher εφαρμόζει ένα ενισχυμένο προφίλ, εξειδικευμένο για την περιγραφή - casting / streaming παιχνιδιών.

ASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we need
Default settings & Auto OC

Πριν προχωρήσουμε στις επίσημες μετρήσεις της μητρικής, ας ρίξουμε μια ματιά στις αυτόματες δυνατότητες υπερχρονισμού που μπορεί να παρέχει αυτή στην μητρική μας. Το overclocking που παρέχει η μητρική θα αποτελέσει και το δεύτερο μέρος των δοκιμών μας, οπότε θα διαδραματίσει και σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση των τελικών αποτελεσμάτων.

Για αρχή, ξεκινάμε με τις ρυθμίσεις που εφαρμόζονται όταν το UEFI BIOS έχει τις εργοστασιακές του ρυθμίσεις. Όπως θα παρατηρήσουμε από τα παρακάτω screenshots, η συχνότητα κατά το load ανέρχεται στα 4210 MHz, κάτι από το οποίο προέρχεται με πολλαπλασιαστή x42 και base clock στα 100.24 MHz. Κατά το μέγιστο φορτίο η τάση ανέρχεται στο 1.248v.

ASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we needASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we needΣημειωτέον πως το ελαφρώς αυξημένο BCLK επηρεάζει και προς τα πάνω την συχνότητα των μνημών, οι οποίες σημειώνουν μια τελική ταχύτητα των 2138 MHz (1069 x 2 ).

ASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we needΧρησιμοποιώντας το TPU II μέσω του BIOS, η μητρική εφαρμόζει τις βέλτιστες δυνατές ρυθμίσεις από μόνη της. Το τελικό αποτέλεσμα που επιτυγχάνει είναι το κλείδωμα στα 100 MHz του BCLK, κάτι που επαναφέρει τις μνήμες στα 2133MHz, την ίδια στιγμή που ανεβάζει τον πολλαπλασιαστή στο x46, συντελώντας σε μια τελική συχνότητα στα 4600 MHz. Για να επιτευχθεί αυτό, επηρεάζεται και το vCore το οποίο ανεβαίνει στα περίπου 1.3v.

To BIOS παρέχει και ένα επιπλέον "Gamers" προφίλ, το οποίο επιτυγχάνει μια πιο ασφαλή ταχύτητα στα 4400 MHz (44 x 100).


Δοκιμάζοντας τις δυνατότητες του AI Suite 3, συναντήσαμε ορισμένα προβλήματα. Σημειώνουμε ότι ο τρόπος βελτιστοποίησης του AI Suite είναι να ανεβαίνει με μικρά σταθερά βήματα μέχρι τον x49 πολλαπλασιαστή, ενώ έπειτα από κάθε βήμα γίνεται ένα stress test για την σταθερότητα του συστήματος. Μετά το αρχικό βήμα του πολλαπλασιαστή, το AI3 δοκιμάζει να ανεβάσει και το BCLK φτάνοντας μέχρι και τα 104 MHz, κάτι που ξεπερνά την τελική συχνότητα του επεξεργαστή στα 4.9 GHz.

Ενώ λοιπόν παρατηρήσαμε δυνατότητες για μέχρι και 5 GHz, μετά την τελευταία επανεκκίνηση του συστήματος το σύστημα αποτύγχανε να εκκινήσει. Μετά από εφαρμογή ασφαλών ρυθμίσεων, παρατηρήσαμε πως στο BIOS εφαρμόζονταν λάθος ρυθμίσεις στο BCLK, που κυμαινόταν από ένα παράξενο 4.64 MHz, μέχρι και ένα υπερβολικό 650 MHz που έφτανε την συχνότητα του επεξεργαστή και των μνημών σε δυσθεώρητα ύψη. Οι δοκιμές μας έγιναν σε διαφορετικές ASUS μητρικές, διαφορετικά λειτουργικά ακόμα και διαφορετικές εκδόσεις driver, σε κάθε περίπτωση όμως αντιμετωπίζαμε το ίδιο πρόβλημα.

Εικάζουμε πως το πρόβλημα βρίσκεται σε μια ασυμβατότητα της εφαρμογής σε συνδυασμό με το Management Engine Interface, τον driver που είναι υπεύθυνος για την επικοινωνία του λειτουργικού με το Chipset.

Δυστυχώς, τα προβλήματα αυτά μας αποτρέπουν, προς το παρόν, από την χρήση του αντίστοιχου software για τον υπερχρονισμό του συστήματος.
Με στόχο την αποτελεσματικότερη και πιο αντικειμενική ανάλυση των reviews, προχωρήσαμε σε μερικές αλλαγές όσον αφορά την μεθοδολογία αξιολόγησης. Ξεκινώντας από τα βασικά, όλες οι μητρικές θα αξιολογούνται με ακριβώς πανομοιότυπο hardware, αντικαθιστώντας έτσι μονάχα την υπό – εξέταση μητρική μας.

Οι μητρικές αξιολογούνται με βάση 3 βασικές κατηγορίες με διαφορετικά ποσοστά βάρους. Έτσι οι 3 κατηγορίες είναι οι εξής: Features (50%), Performance (30%) και Price (20%). Δηλαδή με βάση τις παραπάνω κατηγορίες, το μεγαλύτερο βάρος φέρουν τα χαρακτηριστικά της κάθε μητρικής τα οποία αναλύονται στις εξής υπό-κατηγορίες: Accessories, Asthetics, Extra Technologies, Connectivity, Expandability, όπου όλες συμμετέχουν ισότιμα με βάρος 10% έκαστη. Το υπόλοιπο 50% αποτελείται από την απόδοση της κάθε μητρικής (30%) και τέλος η τιμή της (επίσης 20%).


Σύστημα δοκιμών
Παρακάτω έχετε την δυνατότητα να ρίξετε μια ματιά στο setup των δοκιμών μας καθώς και στις επιλεγμένες ρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν οι μετρήσεις.Settings

Είναι πλέον γνωστό πως - ελέω πανομοιότυπου chipset ελέγχου και των ενσωματωμένων δυνατοτήτων του επεξεργαστή - πως η εκάστοτε μητρική δεν θα πρέπει να έχει μεγάλη απόκλιση στις επιδόσεις σε σχέση με μία άλλη, έχοντας τις ίδιες συχνότητες στον επεξεργαστή.

Για τον λόγο αυτό από εδώ και στο εξής θα δοκιμάζουμε τις επιδόσεις του συστήματος σε δύο Settings: Stock - Default και Auto Overclock.

Αναφορικά με τις default ρυθμίσεις, θέτουμε όλες τις επιλογές από το UEFI BIOS στο Optimized Defaults, αφήνοντας ενεργοποιημένα το Intel Speedstep Technology καθώς και όλα τα C-States. Στόχος είναι να εξερευνήσουμε και να παρουσιάσουμε πόσο επιθετικές είναι οι εργοστασιακές ρυθμίσεις.

Από την άλλη, με την χρήση είτε των αντίστοιχων επιλογών του BIOS είτε μέσω του εξειδικευμένου Software της μητρικής βρίσκουμε τις αυτόματες Overclocked ρυθμίσεις. Τα αποτελέσματα θα παρουσιάζονται στην αντίστοιχη Overclocking σελίδα. Στόχος και σε αυτήν την περίπτωση είναι να αναδείξουμε την διαδικασία αυτόματου υπερχρονισμού της μητρικής και να παρουσιάσουμε πόσο επιθετικά κινείται ο αλγόριθμος, αναδεικνύοντας και την αντίστοιχη διαφορά στις επιδόσεις.

Performance Assessment - Benchmarks

Για την ανάλυση της απόδοσης κάθε μητρικής, κατατάξαμε τα benchmarks που θα χρησιμοποιήσουμε σε 6 διαφορετικές κατηγορίες, που θα την αξιολογήσουν στο σύνολό της. Ο σκοπός της χρήσης αυτών των μετροπρογραμμάτων έχει το ως απώτερο στόχο να αναδείξει τυχόν διαφορές που έχουν διάφορες μητρικές στην απόδοσή τους. Είναι προφανές πως εάν θελήσουμε κάποια σύγκριση, αυτή θα είναι εφικτή μόνο για μητρικές της ίδιας πλατφόρμας.

Έτσι, τα benchmarks που χρησιμοποιήσαμε είναι τα εξής:


  • CPU: Realbench HwBot Editon v2.43, Winrar 5.4, Cinebench R11.5 & R15, LuxMark v2.0
  • Memory: AIDA64
  • System: PCMark 7
  • Graphics: 3DMark 11 Performance, 3DMark FireStrike, Tomb Raider, Alien: Isolation, Metro: Last Light, DOTA 2Τα ανωτέρω τεστ επαναλαμβάνονται για 2 συχνότητες λειτουργίας του επεξεργαστή μας.


  • Storage: AS SSD Benchmark
  • Audio: Rightmark Audio Analyzer

RealBench HwBot Edition v2.46

Το RealBench αποτελεί μια σουΐτα δημοφιλών προγραμμάτων που ως στόχο έχουν την αξιολόγηση των επιδόσεων του συστήματος - με την HwBot Edition να αφορά την επίσημη πλατφόρμα καταχώρησης των αποτελεσμάτων. Η σουΐτα χρησιμοποιεί το GIMP για την μέτρηση των single-threaded επιδόσεων, το Handbrake video encoding για τις multi-threaded επιδόσεις, ενώ χρησιμοποιεί και ένα τεστ που αξιολογεί τις multitasking δυνατότητες του συστήματος. Από το τεστ αφαιρέσαμε την μέτρηση του OpenCL, καθώς αυτό αφορά την κάρτα γραφικών.

ASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we need

 

ASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we need

 

ASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we needΤο αρχικό μας τεστ αφορά 3 ρεαλιστικά σενάρια χρήσης. Από τα πρώτα αποτελέσματα παρατηρούμε πως σε default χρονισμούς η Maximus VIII Hero δεν στερείται σε επιδόσεις, ελέω φυσικά των υψηλών εργοστασιακών χρονισμών της, ενώ σε overclocking σενάριο παραδίδει ένα αρκετά καλό αποτέλεσμα, παρόμοιο με τα υπόλοιπα αποτελέσματα της δοκιμής μας καθώς οι χρονισμοί κινήθηκαν σε ταυτόσημα επίπεδα (4600MHz).

LuxMark v2.0

Το δημοφιλές Ray-Tracing benchmark χρησιμοποιεί την OpenCL γλώσσα για την δημιουργία φωτορεαλιστικών σκηνών με βάση το Ray-Tracing.

ASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we needΠαρόμοια συμπεράσματα μπορούμε να εξάγουμε στο πρώτο δυνατό benchmark των δοκιμών μας, με τις μητρικές των δοκιμών να κινούνται σε παρόμοια επίπεδα - εκτός της Z170 Pro Gaming η οποία σε εργοστασιακούς χρονισμούς κινήθηκε 200MHz χαμηλότερα από τις υπόλοιπες.

WinRAR & 7-Zip

Το Benchmark Test του WinRAR μετράει πόσα είναι τα μέγιστα KB/s που μπορεί να συμπιέσει ο υπολογιστής μας. Αντίστοιχα, το Benchmark tool του 7-Zip μετρά τις επιδόσεις στην συμπίεση και την αποσυμπίεση, δημιουργώντας ένα τελικό σκορ σε MIPS.

ASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we need

 

ASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we needΑρκετά καλά τα πήγε η Maximus VIII Hero και στις δοκιμές των προγραμμάτων συμπίεσης, με την μητρική να παρουσιάζει αρκετά υψηλά σκορ τόσο σε default όσο και σε overclocked χρονισμούς.

Cinebench R11.5 & R15

Το CINEBENCH είναι μία σειρά real-world tests τα οποία υπολογίζουν συγκεντρωτικά τις επιδόσεις του υπολογιστή σας. Βασίζεται στο animation software CINEMA 4D (σχεδιασμένο από την award-winning MAXON), που χρησιμοποιείται εκτεταμένα από studios και εταιρείες παραγωγής παγκοσμίως για να δημιουργείται περιεχόμενο 3D. Προγράμματα της MAXON συμμετείχαν στην προσπάθεια δημιουργίας κινηματογραφικών ταινιών που έσπασαν τα ταμία όπως τα: Spider Man, Star Wars, The Chronicles of Narnia και πολλά άλλα. Ο επεξεργαστής παίζει καθοριστικό ρόλο στο τελικό score που θα πάρετε. Είναι από τα λίγα benchmarks που δύναται να χρησιμοποιήσουν μέχρι και 64 processor threads, προκειμένου να μετρήσουν τα 2.000 αντικείμενα και 300.000 συνολικά πολύγωνα του CPU test scene. Τα εφέ που στρατολογήθηκαν για να κάνουν τον επεξεργαστή σας να υποφέρει στο test αυτό περιλαμβάνουν sharp και blurred reflections, area lights και shadows, procedural shaders, antialising και πολλά ακόμα.

ASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we need

 

ASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we needΠαρόμοια συμπεριφορά με το Luxmark συναντάμε και στις δυο εκδόσεις του Cinebench, με τους χρονισμούς να βρίσκονται σε παρόμοια επίπεδα να λαμβάνουμε και παρόμοια αποτελέσματα.


AIDA64 Memory Read, Write, Copy & Latency

Το AIDA64 (Downloads | AIDA64) κατασκευάστηκε για να κάνει ευκολότερη την ζωή των home users αφού αποτελεί ένα διαγνωστικό πρόγραμμα με πλούσια σουίτα benchmarks. Η Extreme έκδοσή του περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα features που αδιαμφισβήτητα θα βοηθήσουν στο overclocking, την διάγνωση τυχόν λαθών, τον βασανιστικό και συνάμα ενδελεχή έλεγχο σταθερότητας όπως επίσης και το monitoring θερμοκρασιών, memory bandwidth, memory timings και πολλά ακόμα! Ανά πάσα στιγμή θα μπορείτε να γνωρίζετε όλες τις πληροφορίες γύρω από τον επεξεργαστή, την μνήμη του συστήματος και τους σκληρούς δίσκους, ενώ παράλληλα είναι πλήρως συμβατό με 32-bit και 64-bit Microsoft Windows 7/Server 2008 R2 λειτουργικά συστήματα.

Ξεκινάμε με τα Memory Bandwidth Benchmarks, δηλαδή τα Memory Read, Memory Write, Memory Copy και Latency. Ο κώδικας των εν λόγω benchmarks έχει γραφθεί με σωστή μεθοδολογία ώστε να εκμεταλλεύεται τις κατάλληλες x86, MMX, 3DNow!, SSE, SSE3 ή SSE4.1 instructions. Το Latency από την άλλη μετράει την χρονική καθυστέρηση που έχουμε όταν ο επεξεργαστής διαβάζει δεδομένα από την μνήμη του συστήματος. Δηλαδή το χρόνο από την εντολή Read, μέχρι να φτάσουν οι πληροφορίες στις εσωτερικές registers του CPU.

ASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we need

 

ASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we needΜε μοναδική εξαίρεση την Maximus VIII Impact, οι περισσότερες μητρικές των δοκιμών μας προσφέρουν σχεδόν παρόμοια αποτελέσματα στις διαμεταγωγές, όσο και παρόμοια απόκριση.

PCMark7

Το PCMark7 (Windows 7 Benchmark test) είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε για να μετρήσετε εύκολα και με μεγάλη ακρίβεια την απόδοση του υπολογιστή σας, να δείτε τα αδύνατα και τα δυνατά σημεία του. Με το σύνθετο αυτό μετροπρόγραμμα και αφού δείτε τα αποτελέσματα του κάθε test που τρέχετε, έχετε τη δυνατότητα αφού μάθετε που υστερεί το σύστημα να προβείτε σε κατάλληλες αναβαθμίσεις ή ακόμα και σε εντελώς νέο υπολογιστή, αν δείτε ότι το σύστημα που χρησιμοποιείται δεν ικανοποιεί όλες σας τις ανάγκες. Μέσω του PCMark7 suite βλέπετε τις επιδόσεις του συστήματός σας στα εξής tests: Video playback & transcoding, Image manipulation, Web browsing & decryption, Graphics - DirectX 9, Windows Defender, Importing Pictures και Gaming.

ASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we needΣτις συνολικές επιδόσεις του συστήματος η κατάσταση δεν διαφέρει. Οι μητρικές συνεχίζουν να αποδίδουν παρόμοια, με την Maximus VIII Hero να προσφέρει αρκετά υψηλά αποτελέσματα.


3DMark 11 & Firestrike


Οι 2 τελευταίες και δημοφιλέστερες benchmarking πλατφόρμες της πασίγνωστης Futuremark 3DMark suite. Επηρεάζονται κατά συντριπτικό ποσοστό από την κάρτα γραφικών και εκμεταλλεύεται features τελευταίας τεχνολογίας όπως DirectX 11, tesselation, compute shaders και multi-threading. Τα Graphics Test περιλαμβάνουν πολυάριθμες αντανακλάσεις, έξυπνο φωτισμό με πληθώρα shadow casting lights, βαρύ tesselations και physics simulation με πολλά αντικείμενα. Ο επεξεργαστής δεν μένει αδιάφορος, καθώς και στα δυο μετροπρογράμματα υπάρχει εξειδικευμένο CPU test που επηρεάζει το τελικό σκορ.

ASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we need

 

ASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we needΟ ρόλος του επεξεργαστή διαδραματίζει μικρό ρόλο στα συνθετικά 3d benchmarks, εν τούτοις παρατηρούμε πως οι διαφορές στις επιδόσεις είναι μικρές και ως εκ τούτου, αμελητέες.

Gaming

Τέσσερις δημοφιλείς τίτλοι, το Tomb Raider, Alien: Isolation, Metro: Last Light καθώς και το DOTA 2, χρησιμοποιούνται ως μετροπρογράμματα αξιολόγησης.

ASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we need

 

ASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we need

 

ASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we need

 

ASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we needΣτα gaming benchmarks, βλέπουμε και πάλι τους αναμενόμενους αριθμούς από την μητρική της δοκιμής μας, πράγμα που σημαίνει πως σε ένα gaming σύστημα τον κύριο ρόλο τον έχει η κάρτα γραφικών και σε ελάχιστο βαθμό ο επεξεργαστής.


Storage Assessment


Το AS SSD Benchmark πρόκειται για ένα από τα πιο διαδεδομένα προγράμματα ανάλυσης της απόδοσης ενός αποθηκευτικού μέσου. Μετρά τις επιδόσεις σε διαφορετικά σενάρια, και δημιουργεί ένα τελικό σκορ των επιδόσεων του δίσκου.

ASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we needΤο τελικό σκορ του AS SSD μας δείχνει πως η Maximus VIII Hero κινείται αρκετά καλά στις επιδόσεις του controller. Παρακάτω παρουσιάζεται και το λεπτομερές screenshot από το benchmark.

USB Assessment using CrystalDisk Benchmark

Χρησιμοποιώντας το HyperX Savage 128 GB USB 3.1 Gen 1 flash drive, δοκιμάζουμε την ταχύτητα των USB θυρών.

Με την χρήση του εξωτερικού ASMedia controller για την υποστήριξη του USB 3.1 Gen 2, παρατηρούμε πως η θύρα στερείται ελαφρώς σε επιδόσεις έναντι του native USB 3.0 controller.

Rightmark Audio Analyzer

To Rightmark Audio Analyzer είναι ένα από τα ελάχιστα μετροπρογράμματα για μια κάρτα ήχου. Το benchmark παράγει συγκεκριμένα μοτίβα ήχου τα οποία εξάγονται σε αναλογική μορφή από την Speaker Out έξοδο της κάρτας ήχου, και καταγράφονται στην Line In είσοδο. Τα αποτελέσματα συγκρίνονται και το benchmark αποφασίζει για την ποιότητα του ήχου εξόδου.

ASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we needΑρκετά καλό χαρακτηρίζεται το αποτέλεσμα που μας επέστρεψε το Rightmark Audio analyzer, με τα τεστ της δυναμικής περιοχής και stereo crosstalk να παραδίδουν "άψογο" αποτέλεσμα, αν και τα επίπεδα θορύβου παρουσίασαν μια υστέρηση,, ενώ η γενική απόδοση χαρακτηρίζεται ως "πολύ καλή".

ASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we need
ASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we needASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we need

Στην τελευταία της γενιά, η ASUS επέλεξε να τμηματοποιήσει ακόμα περισσότερο την σειρά RoG. Έτσι, πέραν της ύπαρξης της Formula, την παραδοσιακά OC σειρά, η Maximus VIII επεκτείνεται σε 3 τιμολογιακές κατηγορίες αναλόγως τις απαιτήσεις του επίδοξου αγοραστή της, την ίδια στιγμή όμως που οι μητρικές της σειράς μοιράζονται ένα κοινό αισθητικό προφίλ καθώς και την παρουσία υλικών υψηλής ποιότητας.

Αναλογικά με την τιμή της, η ASUS Maximus VIII Hero παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο feature set, το οποίο δεν θα απογοητεύσει τον τελικό αγοραστή της. Η προσοχή της ASUS δόθηκε περισσότερο στον gamer, ο οποίος αποκτά μια μητρική κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του, αν και ο tweaker θα βρει τον δρόμο του ώστε να πετύχει τις βέλτιστες δυνατές επιδόσεις μέσα από την συγκεκριμένη μητρική.


ASUS Maximus VIII Hero Review: The Hero we need

editorschoice 250 x 250 

Ευχαριστούμε θερμά την ASUS για την παραχώρηση του δείγματος!

 

SerV0rgul

Members
2016-05-31T19:24:49Z

Πολύ καλό το review:T: ! Τουμπανάκι η μητρική !

Διαβάστε περισσότερα στο Φόρουμ...