MSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your hands

MSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your hands

Οι X99 μητρικές μας είναι γνωστές εδώ και περίπου μια διετία - από την πρώτη εμφάνιση των Haswell-E επεξεργαστών και του 2011-v3 socket. Η enthusiast κατηγορία (ή HEPC όπως την ονόμασε η Intel) αποτελεί την κορυφαία πλατφόρμα για τον χρήστη που αναζητεί τις μέγιστες επιδόσεις - κυρίως λόγω του γεγονότος πως οι επεξεργαστές της πλατφόρμας δεν περιορίζονται στους 4 πυρήνες, όπως πράττει η high-end κατηγορία της Z170 πλατφόρμας.Οι X99 μητρικές μας είναι γνωστές εδώ και περίπου μια διετία - από την πρώτη εμφάνιση των Haswell-E επεξεργαστών και του 2011-v3 socket. Η enthusiast κατηγορία (ή HEPC όπως την ονόμασε η Intel) αποτελεί την κορυφαία πλατφόρμα για τον χρήστη που αναζητεί τις μέγιστες επιδόσεις - κυρίως λόγω του γεγονότος πως οι επεξεργαστές της πλατφόρμας δεν περιορίζονται στους 4 πυρήνες, όπως πράττει η high-end κατηγορία της Z170 πλατφόρμας.

Και ελέω υψηλότερων επιδόσεων και περισσότερων πυρήνων, η πλατφόρμα πάντα προσελκύει τους απανταχού overclockers ανά τον κόσμο - κυρίως γιατί είναι αυτή που θα δώσει την δυνατότητα για παγκόσμια ρεκόρ. Και για να γίνει ένα δυνατό overclock, με την χρήση sub-zero μεθόδων ψύξης, απαιτείται και η ανάλογη μητρική η οποία θα προσφέρει όλες τις ευκολίες για να επιτευχθεί το ρεκόρ.

Την δική της λύση για τους overclockers, και όχι μόνο, δίνει η MSI με την "παντοδύναμη" X99A XPOWER AC, στοχεύοντας να μην απογοητεύσει τους απαιτητικούς του... tweaking.

MSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your hands
Package & Contents

Η... "θηριώδης" συσκευασία της με τις χρυσές λεπτομέρειες ξεχωρίζει από την αρχή. Μέσα στην δίφυλλη συσκευασία, στην οποία παρουσιάζονται αναλυτικά όλες οι μοναδικές λεπτομέρειες που κάνουν την X99A XPOWER AC ξεχωριστή, τα περιεχόμενα δεν περιορίζονται μονάχα στο αυξημένου μεγέθους motherboard αλλά και στα υπέρ του δέοντος αρκετά συνοδευτικά που έρχονται παρέα με την μητρική.

MSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your handsMSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your handsMSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your handsΤα υπερ-αναλυτικά συνοδευτικά ξεκινούν με το εξαιρετικό documentation, με τα user guides να είναι πλήρως λεπτομερή. Πέρα από τα DVDs με τους drivers και τα utilities, συναντάμε διάφορα συνοδευτικά αξεσουάρ: 6 SATA καλώδια, το I/O shield που έρχεται στα χρώματα της μητρικής, 4 SLI bridges διαφόρων μεγεθών, ετικέτες καλωδίων, καθώς και ένα door hanger σε συνδυασμό με ένα case badge.

Δεν σταματάμε όμως εκεί. Στην συσκευασία επίσης περιλαμβάνονται το WiFi / Bluetooth module μαζί με τις 2 κεραίες, καθώς και ένα bracket που παρέχει e-SATA θύρες και μια συμπληρωματική molex τροφοδοσία - παρέα με τα αντίστοιχα καλώδια.

MSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your handsMSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your handsMSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your handsΕπιπλέον, παρέχεται ένα ξεχωριστό OC backplate, για την βέλτιστη τοποθέτηση LN2 pot, καθώς επίσης και ένα ειδικό bracket για την τοποθέτηση ανεμιστήρα κοντά στο socket - που βοηθά σε sub-zero καταστάσεις.

MSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your handsMSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your handsMSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your handsMSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your handsΤέλος, παρέχεται ένα ξεχωριστό USB flash drive με χωρητικότητα 8 GB, το οποίο περιέχει όλους τους απαραίτητους drivers και Utilities, ενώ παρέχεται και σαν συνοδευτικό εργαλείο για τους overclockers οι οποίοι θέλουν να έχουν γρήγορα και εύκολα προσβάσιμα όλα τα overclocking utilities καθώς και αποθηκευμένα BIOS profiles. Κλείνοντας, παρέχεται και ένα I/O κάλυμμα το οποίο τοποθετείται στις I/O θύρες, ώστε να τις προστατεύει.

Aesthetics & Color Scheme

Μετά το υπερ - πλήρες πακέτο με τα συνοδευτικά, ας δούμε τι έχει να προσφέρει η X99A XPOWER AC.

Όπως συνηθίζουν οι περισσότερες X99 μητρικές, η υλοποίηση της MSI έρχεται στο μεγάλο, E-ATX μέγεθος.

MSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your handsΤο χρωματικό προφίλ της μητρικής εναρμονίζεται με την OC κατηγορία προϊόντων της εταιρίας. Έτσι, όπως και οι αντίστοιχες Lightning κάρτες γραφικών, στην MSI X99A XPOWER AC κυριαρχεί το μαύρο ματ χρώμα, με τις κίτρινες λεπτομέρειες να δίνουν μια ξεχωριστή εμφάνιση...

MSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your handsMSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your handsMSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your hands... σε συνδυασμό με το "XPOWER" λογότυπο, το οποίο δεσπόζει στον σύνδεσμο των heatsinks και είναι φωτιζόμενο.

MSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your handsMSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your handsMSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your handsExpansion Slots

MSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your handsΣαν μια X99 μητρική, η MSI X99A XPOWER AC διαθέτει όσες περισσότερες θύρες για κάρτες επέκτασης μπορεί να προσφέρει μια μητρική. Έτσι, προσφέρονται 5 PCI Express 3.0 slots x16 μεγέθους, υποστηρίζοντας πλήρως 4-way SLI και CrossFire διάταξη.

Οι προτεινόμενες διατάξεις είναι οι εξής:

40 lane CPUs: x16/ x0/ x0/ x0/ x0, x16/ x0/ x0/ x16/ x0, x16/ x0/ x0/ x16/ x8, x8/ x8/ x0/ x16/ x8
28 lane CPUs: x16/ x0/ x0/ x0/ x0, x16/ x0/ x0/ x8/ x0, x8/ x8/ x0/ x8/ x0, x8/ x8/ x0/ x8/ x4

MSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your handsΕπιπλέον, παρέχεται και μια συμπληρωματική PCIe 2.0 x1 θύρα.

Storage

Στο παραδοσιακό σημείο όπου συναντάμε τα SATA Ports, η MSI έχει επιλέξει την υποστήριξη για έως 10 SATA 6Gbps θύρες. Οι 8 πρώτες παρέχονται σε κυρτή διάταξη, ενώ με τον συνδυασμό του παρεχόμενου βύσματος δίνεται και η δυνατότητα για μια επιπλέον SATA Express θύρα. Τέλος, οι 2 τελευταίες SATA θύρες παρέχονται στην κάτω δεξιά γωνία της μητρικής.

MSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your handsMSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your handsMSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your handsΚλείνοντας, η υποστήριξη για M.2 SSDs δίνει επίσης το παρόν. Στην συνοδευτική θύρα υποστηρίζονται modules έως 8 εκατοστών, ενώ υποστηρίζονται τόσο SSD μέσω PCI-e Gen 3 σε x4 mode (32Gbps) όσο και σε SATA 6Gbps mode.

Audio

Στο κομμάτι του ήχου συναντάμε το Audio Boost, την εκδοχή της MSI για ενισχυμένη κάρτα ήχου.

MSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your handsMSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your handsΣτην θέση του κεντρικού codec συναντάμε τον ALC1150 της Realtek, ενώ στο φιλτράρισμα των σημάτων χρησιμοποιούνται οι Nippon Chemi-con πυκνωτές. Παράλληλα προσφέρονται και διπλοί ενισχυτές για ακόμα υψηλότερες επιδόσεις σε ακουστικά με μεγαλύτερο impedance.


Networking

Στον ελεγκτή δικτύου η MSI επέλεξε δυο Gigabit Ethernet ελεγκτές δικτύου, με τον πρώτο να είναι ο Intel I219-V , και στην θέση του δεύτερου τον Intel I210-AT. Αμφότερες οι θύρες προστατεύονται από ένα 15KV anti-surge κύκλωμα, ώστε οι θύρες να αντέξουν σε απροσδόκητες τάσεις από το δίκτυο.

MSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your handsMSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your handsΕπιπλέον, περιλαμβάνεται και μια επιπρόσθετη ασύρματη κάρτα δικτύου, με τον κεντρικό ελεγκτή να είναι ο Intel Dual Band Wireless-AC 7260. Η ασύρματη κάρτα δικτύου παρέχει δυνατότητα για WiFi 802.11ac με υποστήριξη για Multi User MIMO, καθώς και Intel WiDi (Wireless Display) και Bluetooth 4.0 συνδεσιμότητα.

Extra Features

Η μητρική της MSI είναι προορισμένη για Overclocking - και φροντίζει να το δείξει σε όλα τα σημεία της. Τα OC essentials είναι μια σειρά εργαλείων τα οποία θα διευκολύνουν τον overclocker στην επίτευξη του στόχου του.

MSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your hands
Εν αρχή ξεκινάμε με το debug LED, την 7 segment display η οποία αναγράφει όλους τους κωδικούς λειτουργίας του BIOS, για εύκολη και γρήγορη διάγνωση προβλημάτων. Τα Voltage Check points προσφέρουν εύκολη διασύνδεση με πολύμετρο για ανάγνωση των τάσεων, ενώ το πλήκτρο GO2BIOS προσφέρει άμεση μετάβαση στο UEFI BIOS στην επόμενη επανεκκίνηση. To Direct USB είναι μια εύκολη σε πρόσβαση θύρα USB, για τους χρήστες που προορίζουν την μητρική σε κάποιο Benchtable.

MSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your handsΑπό εκεί και πέρα έχουμε τα Easy Buttons 3, μια σειρά πλήκτρων για άμεσο υπερχρονισμό. Με τον συνδυασμό των αντίστοιχων διακοπτών, ο χρήστης έχει την δυνατότητα για αύξηση του BCLK σε βήματα του 1 ή του 0.1 MHz, άμεση αύξηση του πολλαπλασιαστή, ενώ ξέχωρα από το Clear CMOS παρέχεται και το πλήκτρο Complete Discharge το οποίο θα "καθαρίσει" πλήρως τις ρυθμίσεις της μητρικής τόσο από το BIOS και την VRAM αλλά και τα settings που αποθηκεύονται στο PCH.

Όλα αυτά συνδυάζονται με το OC Genie πλήκτρο, το οποίο παρέχει εύκολο και γρήγορο αυτόματο Overclocking σε 2 βήματα: +20 kai +30%.

MSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your handsΤέλος, στην ποιότητα κατασκευής της μητρικής η MSI επέλεξε την χρήση κορυφαίων υλικών της σειράς Military Class Components. Οι Hi-C πυκνωτές με το μικρό τους μέγεθος παρέχουν μέγιστη συμβατότητα με όλες τις ψύκτρες επεξεργαστών, την ίδια στιγμή που διατηρούν μεγάλη αποδοτικότητα στην κατανάλωση ενέργειας. Οι Super Ferrite chokes προσφέρουν χαμηλότερη θερμοκρασία λειτουργίας, την ίδια στιγμή που μπορούν να παρέχουν μεγαλύτερη χωρητικότητα και καλύτερη διαχείριση ενέργειας για αποτελεσματικότερα και πιο σταθερά overclocks. Τέλος, το DrMOS είναι τα MOSFETs της MSI, τα οποία με την συμπύκνωση των στοιχείων από 3 σε ένα μόλις ολοκληρωμένο, αυξάνουν ακόμα περισσότερο την αποτελεσματικότητα καθώς και την κατανάλωση ενέργειας.

Όλα αυτά συνοδεύονται σε ένα PCB που διαθέτει πολλαπλά επίπεδα, τα οποία εξασφαλίζουν την προστασία της μητρικής, σε συνδυασμό με της προστασίες για υγρασία, υψηλές θερμοκρασίες, ESD και EMI, ένα πακέτο το οποίο η MSI ονομάζει ως Guard-Pro.


Rear I/O

MSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your handsΜεταβαίνοντας στο Ι/Ο θα συναντήσουμε 10 USB 3,0 θύρες, ενώ επιπλέον παρέχονται 2 x USB 2.0 υποδοχές μαζί με μια PS/2 θύρα για πληκτρολόγιο/ποντίκι. Τέλος ξεχωρίζουν οι διπλές Gigabit Ethernet θύρες, ενώ στην έξοδο του ήχου έχουμε 5 x audio jacks 3.5mm για τοποθέτηση έως 7.1 surround ηχείων καθώς και μια οπτική SPDIF.
Circuit analysis
Κοιτάζοντας "κάτω από την επιφάνεια", παρατηρούμε τα βαθύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά που φέρει η MSI X99A XPOWER AC. Εν αρχή, θα ασχοληθούμε με το VRM της μητρικής, το οποίο αποτελείται από τα 12 φάσεις.

MSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your handsΑυτές οι φάσεις απαρτίζονται από τα DrMOS MOSFETS των 55A, καθώς και τα Super Ferrite Chokes της εταιρίας τα οποία έχουν rating στα 60A. Η σειρά πυκνωτών της εξόδου απαρτίζεται από 11 Tantalum πυκνωτές των 330uF, προσφέροντας μια συνολική χωρητικότητα περί τα 3630uF. Από την άλλη, το PWM προσφέρει μόνο 6 φάσεις, και για τον λόγο αυτό η MSI χρησιμοποιεί 6 phase doublers από την Intersil, τους ISL6617.

MSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your handsΤο ψηφιακό PWM είναι επίσης από την Intersil και παρέχει υψηλές και σίγουρες επιδόσεις. Τα power stages χρησιμοποιούν από ένα MOSFET σε συνδυασμό με έναν οδηγό τόσο για την high-side όσο και την low-side, τα οποία είναι τα FDMF5823DC της Fairchild και έχουν δυνατότητα εξόδου 55Α έκαστο.

MSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your handsΣτην τροφοδοσία της μνήμης χρησιμοποιούνται 2 ψηφιακά PWM 2 φάσεων της Powervation - και πιο συγκεκριμένα τα PV3203. Επιπλέον για κάθε φάση χρησιμοποιούνται 2 FDMMS3668S, τα οποία απαρτίζονται από 2 MOSFET το κάθε ένα.

MSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your handsΣτα λοιπά περιφερειακά, πέραν από την χρήση του Intel PCH η MSI ενσωματώνει και έναν ASM1142 ελεγκτή από την ASMedia για τις επιπλέον USB 3.1 θύρες στο πίσω μέρος, σε συνδυασμό με έναν ASM1042 για το εσωτερικό USB 3.0 header.

MSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your handsΣυναντάμε επίσης μια σειρά από ASMedia ASM1467 τα οποία προσφέρονται ως switches για την διαχείριση των modes του M.2 σε PCI-e και SATA. Από την άλλη, οι διακόπτες PI3PCIE της Pericom χρησιμοποιούνται για την οδήγηση των 4 από τα 8 lanes του μεσαίου slot για την υποστήριξη του M.2.

Κλείνοντας, ο NCT6792D της nuvoTon βρίσκεται στην θέση του Super IO και παρέχει ενδείξεις για τις τάσεις, θερμοκρασίες, καθώς και τον έλεγχο των ανεμιστήρων. Ο NCT5605 της ίδιας εταιρίας είναι το GPIO expander για το Super IO παρέχοντας επιπλέον λειτουργίες στο Overclocking, ενώ στα BIOS ROMs συναντάμε 2 128Mbit (16MB) της Winbond.UEFI BIOS

To BIOS της MSI αναβαθμίστηκε και σε αυτήν την γενιά, στην του έκδοση, το νέο UEFI BIOS υπέστη μερικές βελτιώσεις. Στο Click BIOS 5 το πρώτο πράγμα που θα συναντήσετε είναι μια νέα Welcome Screen που παρέχει μερικές βασικές πληροφορίες του συστήματος, όπως πληροφορίες για τον επεξεργαστή και τα υπόλοιπα υποσυστήματα, ενώ θα συναντήσουμε και μερικά hot links για άμεση ενεργοποίηση λειτουργιών, όπως το Fast boot, την λειτουργία του SATA controller καθώς και έναν hardware monitor. Με την μετάβαση όμως στην λειτουργία Advanced μεταβαίνετε στις βαθύτερες ρυθμίσεις για την πλήρη παραμετροποίηση του συστήματος. Εκεί θα συναντήσουμε τα πιο βασικά χαρακτηριστικά: • OC Page: ψάχνετε να υπερχρονίσετε ότι μπορείτε εντός του συστήματός σας; Το συγκεκριμένο Page σας παρέχει όλες τις πιθανές επιλογές για advanced tweaking του CPU και των μνημών σας. • Το Hardware Monitor σας επιτρέπει να πάρετε τον έλεγχο του συστήματός σας μέσω του Total Fan και να ελέγξετε βασικά χαρακτηριστικά του συστήματος σας σε ένα εύκολο γραφικό περιβάλλον. • Board Explorer: Eμφανίζει στο χρήστη μια οπτική αναπαράσταση όλων των συνδέσμων της μητρικής πλακέτας και οθόνες που είναι συνδεδεμένες συσκευές. Σε περίπτωση που μια συσκευή έχει κακή σύνδεση, μπορείτε εύκολα να εντοπίσει μέσω του Board Explorer. • OC Profiles Preview: Ρίξτε μια γρήγορη ματιά στις ρυθμίσεις πριν εφαρμόσετε κάποιο Custom OC profile. Μπορείτε να θυμηθείτε και να συγκρίνετε ρυθμίσεις που είχατε κάνει στο παρελθόν, ώστε να διευκολυνθείτε και να αποφύγετε τα λάθη κατά το OC. • Memory Presets: Πλέον δεν είναι ανάγκη να ψάχνετε τις βέλτιστες ρυθμίσεις για την RAM σας. Έχοντας pre-loaded Memory presets για τα πλέον γνωστά chips της αγοράς (Samsung, PSC, BBSE, Hynix), το Click BIOS 4 είναι σε θέση να σας προτείνει και μερικά profiles ανάλογα τα DIMMs που έχετε εγκατεστημένα στο σύστημά σας.
Φυσικά, το skin του Click BIOS 5 είναι πλήρως εναρμονισμένο με το Gaming Scheme της MSI. Επίσης, μην ξεχνάτε πως είναι δυνατή η μεταβολή αρκετών ρυθμίσεων και μέσα από τα Windows, από το Software που παρέχει η MSI, το Command Center.

Με την είσοδό μας στο UEFI BIOS μεταβαίνουμε στο "EZ Mode", ή αλλιώς το απλοποιημένο interface του όπου και μπορούμε να δούμε όλες τις βασικές πληροφορίες για το σύστημα όπως την κατάσταση λειτουργίας του επεξεργαστή, της μνήμης και των υπόλοιπων υποσυστημάτων, δύο πλήκτρα για την ενεργοποίηση του Game Boost (αυτόματο overclocking) και του XMP profile των μνημών, καθώς και μια λίστα από τις bootable συσκευές, ώστε να επιλέξουμε με drag n' drop το boot priority των εγκατεστημένων δίσκων.

MSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your hands

 

MSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your hands

 

MSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your handsΜε το πάτημα του πλήκτρου F7 μεταβαίνουμε στο ολοκληρωμένο Advanced interface του BIOS. Εκεί δεν αλλάζουν πολλά και θα συναντήσουμε σε κατηγορίες όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις για το σύστημά μας.

MSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your hands

 

MSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your hands

 

MSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your hands

 

MSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your hands

 

MSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your hands

 

MSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your handsΗ λειτουργία για BIOS update από αφαιρούμενο μέσο είναι ίσως από τις πιο ουσιώδεις υλοποιήσεις που έχουμε δει μέχρι στιγμής - χωρίς να απαιτείται η ανάγκη για κατέβασμα της ROM μέσω του Internet, "σώσιμο" σε φλασάκι που να έχει FAT32 format και μετά πέρασμα σε συγκεκριμένο γραφικό - αντίθετα ήταν στην πραγματικότητα one-click update και αρκετά user-friendly διαδικασία!

Συνολικά το UEFI BIOS της MSI επιτρέπει αρκετό… «ψάξιμο» για tweaking, ενώ ταυτόχρονα δεν αποτελεί κακός συνδυασμός για κάποιον “K” επεξεργαστή. Έπειτα μας άρεσε το έντονο, κόκκινο χρώμα που δίνει μια ξεχωριστή πινελιά στο BIOS.

Software

Δεν θα αμελήσουμε να αναφερθούμε και στο συνοδευτικό λογισμικό της MSI.

Το MSI Command Center είναι ένα ολοκληρωμένο κομμάτι software που στόχο έχει να φέρει την MSI μητρική που διαθέτετε, στα δικά σας γούστα. Το Command Center έχει ένα όσο το δυνατόν πιο minimal User Interface που προσπαθεί να τα έχει όλα τακτοποιημένα, ανάλογα με το τι θέλετε να τροποποιήσετε.


MSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your hands

 

MSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your handsMSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your handsMSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your hands
MSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your handsΣτην καρτέλα CPU θα συναντήσουμε οτιδήποτε αφορά την ρύθμιση του επεξεργαστή. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να ρυθμιστεί η συχνότητα του επεξεργαστή καθώς και η μεταβολή του Base clock, ενώ τα sliders προσφέρουν μια πιο εύκολη εναλλαγή μεταξύ των συχνοτήτων λειτουργίας του κάθε πυρήνα ξεχωριστά. Επιπλέον στην ίδια καρτέλα θα συναντήσουμε και τα Fan Curves για τον ανεμιστήρα του επεξεργαστή και του συστήματος, ενώ παρέχεται και η επιλογή Smart Mode για αυτόματη επιλογή settings στα fan curves.

Στην καρτέλα DRAM θα εμφανιστούν όλες οι επιλογές για τις μνήμες μας. Μεταξύ άλλων, παρέχονται οι επιλογές για DRAM voltage και frequency. "Σκρολλάροντας" ελαφρώς προς τα δεξιά εμφανίζονται οι επιλογές για overclocking της ενσωματωμένης κάρτας γραφικών του Intel επεξεργαστή μας.

Τέλος, η επιλογή RAM Disk μας επιτρέπει την εύκολη και γρήγορη δημιουργία εικονικού δίσκου κάνοντας χρήση της διαθέσιμης RAM, με τις επιλογές που προσφέρονται να μας επιτρέπουν να καθορίσουμε τις ιδιότητες του εικονικού δίσκου καθ΄ όποιον τρόπο επιθυμούμε, όπως και την αυτόματη ανάκτηση του κατά την εκκίνηση του υπολογιστή. Το OC Genie θα προσπαθήσει να επιλέξει τα καλύτερα δυνατά OC Settings αυτόματα, χωρίς την παρέμβαση του χρήστη.Με στόχο την αποτελεσματικότερη και πιο αντικειμενική ανάλυση των reviews, προχωρήσαμε σε μερικές αλλαγές όσον αφορά την μεθοδολογία αξιολόγησης. Ξεκινώντας από τα βασικά, όλες οι μητρικές θα αξιολογούνται με ακριβώς πανομοιότυπο hardware, αντικαθιστώντας έτσι μονάχα την υπό – εξέταση μητρική μας.

Όλες οι μητρικές πλέον θα αξιολογούνται με βάση 3 βασικές κατηγορίες με διαφορετικά ποσοστά βάρους. Έτσι οι 3 κατηγορίες είναι οι εξής: Features (50%), Performance (25%) και Price (25%). Δηλαδή με βάση τις παραπάνω κατηγορίες, το μεγαλύτερο βάρος φέρουν τα χαρακτηριστικά της κάθε μητρικής τα οποία αναλύονται στις εξής υπό-κατηγορίες: Accessories, Asthetics, Extra Technologies, Connectivity, Expandability, όπου όλες συμμετέχουν ισότιμα με βάρος 10% έκαστη. Το υπόλοιπο 50% αποτελείται από την απόδοση της κάθε μητρικής (25%) και τέλος η τιμή της (επίσης 25%).

Ακούσαμε την φωνή σας, και έτσι η διαδικασία της αξιολόγησης βασίστηκε στο Poll που είχαμε δημιουργήσει πριν μερικούς μήνες. Είστε ελεύθεροι να συμμετέχετε ακόμα και σήμερα!

Performance Assessment - Benchmarks

Για την ανάλυση της απόδοσης κάθε μητρικής, κατατάξαμε τα benchmarks που θα χρησιμοποιήσουμε σε 6 διαφορετικές κατηγορίες, που θα την αξιολογήσουν στο σύνολό της. Ο σκοπός της χρήσης αυτών των μετροπρογραμμάτων έχει το ως απώτερο στόχο να αναδείξει τυχόν διαφορές που έχουν διάφορες μητρικές στην απόδοσή τους. Είναι προφανές πως εάν θελήσουμε κάποια σύγκριση, αυτή θα είναι εφικτή μόνο για μητρικές της ίδιας πλατφόρμας.

Έτσι, τα benchmarks που χρησιμοποιήσαμε είναι τα εξής: • CPU: Sisoftware Sandra, Winrar, Cinebench R11.5
 • Memory: AIDA64, MaxxMEM
 • System: PCMark 7
 • Graphics: 3DMark 11 Performance, Crysis 3, Tomb Raider
 • Storage: ATTO Disk Benchmark
 • Audio: Rightmark Audio AnalyzerΤα ανωτέρω τεστ επαναλαμβάνονται για 3 συχνότητες λειτουργίας του επεξεργαστή μας: Stock (default με Turbo Boost ενεργοποιημένο), Overclock @ 4000MHz, Overclock @ 4500MHz.

Σύστημα δοκιμών και ρυθμίσεις συστήματος

Παρακάτω έχετε την δυνατότητα να ρίξετε μια ματιά στο setup των δοκιμών μας καθώς και στις επιλεγμένες ρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν οι μετρήσεις.SiSoftware Sandra


Το Sandra της SiSoftware (SiSoftware Zone) αποτελεί εδώ και χρόνια ένα από τα πιο έγκυρα διαγνωστικά προγράμματα, που ταυτόχρονα προσφέρουν και πληροφορίες για τον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή. Μπορείτε να μάθετε ό,τι θέλετε για το hardware, το software και όλες τις υπόλοιπες συσκευές - ένα χέρι βοηθείας με λίγα λόγια. Sandra σημαίνει System Analyser, Diganostic and Reporting Assistant. Οι δημιουργοί του εμπνεύστηκαν την ονομασία από το Ελληνικό γυναικείο όνομα Σάντρα που σημαίνει υπερασπίστρια, βοηθός των ανθρώπων. Ταιριάζει έτσι; Μπορεί να προσφέρει πάνω κάτω τις ίδιες πληροφορίες με άλλα προγράμματα όπως το AIDA64 ή το Tune Up Utilities, όμως είναι πολύ πιο λεπτομερές. Σε κανένα άλλο πρόγραμμα δεν θα βρείτε τα ακριβή χαρακτηριστικά components όπως CPU, chipset, VGA, ports, printers, sound card, memory, network, Windows internals, AGP, PCI, PCI-X, PCIe, database, USB, USB 2.0, USB 3.0, 1394/Firewire κ.τ.λ. Συνεργάζεται άψογα με όλα τα λειτουργικά συστήματα της Microsoft (XP/Vista/7/Server 2003/Server 2008) και υποστηρίζει όλες τις μεγάλες τεχνολογίες όπως: Multiprocessor, MultiCore, HyperThreading, GPGPU, DirectX, OpenGL, NUMA, AMD64/EM64T/x64 και MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSSE3, SSE 4.1, SSE 4.2, AVX & FMA.

Εμείς επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε benchmarks και για τον επεξεργαστή αλλά και για την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών του: Processor Arithmetic, Processor Multimedia, Cryptography, Multi-Core Efficiency, Power Management Efficiency, GP (GPU/CPU/APU) Processing, GP (GPU/CPU/APU) Cryptography και GP (GPU/CPU/APU) Bandwidth.

MSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your hands

 

MSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your hands

 

MSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your hands

 

MSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your hands
WinRAR


Η πλειοψηφία των χρηστών το έχει εγκατεστημένο και το χρησιμοποιεί, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν για το ενσωματωμένο benchmark το οποίο διαθέτει. Ο λόγος για το WinRAR, το δημοφιλέστατο πρόγραμμα συμπίεσης αρχείων, το οποίο ξεχώρισε χάρη στην ευκολία χρήσης και τις επιδόσεις του, ενώ μας δίνει και έναν πολύ καλό τρόπο για να συγκρίνουμε τις επιδόσεις των επεξεργαστών μας, εφόσον το benchmark που περιλαμβάνει, εκμεταλλεύεται στο έπακρο την ισχύ των σύγχρονων CPU και των πολλαπλών πυρήνων τους. Το Benchmark & Hardware Test του WinRAR μετράει πόσα είναι τα μέγιστα KB/s που μπορεί να συμπιέσει ο υπολογιστής μας. Για να προσαρμόσουμε το WinRAR σε πιο real life συνθήκες, μαζέψαμε φωτογραφίες συνολικής χωρητικότητας 1GB και τις συμπιέσαμε χρησιμοποιώντας το Best compression method - χρονομετρώντας πόσο χρόνο χρειάστηκε το PC.

MSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your handsCinebench R11.5 & R15


Το CINEBENCH είναι μία σειρά real-world tests τα οποία υπολογίζουν συγκεντρωτικά τις επιδόσεις του υπολογιστή σας. Βασίζεται στο animation software CINEMA 4D (σχεδιασμένο από την award-winning MAXON), που χρησιμοποιείται εκτεταμένα από studios και εταιρείες παραγωγής παγκοσμίως για να δημιουργείται περιεχόμενο 3D. Προγράμματα της MAXON συμμετείχαν στην προσπάθεια δημιουργίας κινηματογραφικών ταινιών που έσπασαν τα ταμία όπως τα: Spider Man, Star Wars, The Chronicles of Narnia και πολλά άλλα. Καταλαβαίνεται λοιπόν το κύρος που έχει σαν πρόγραμμα το CINEBNECH.

Ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών παίζουν καθοριστικό ρόλο στο τελικό score που θα πάρετε. Είναι από τα λίγα benchmarks που δύναται να χρησιμοποιήσουν μέχρι και 64 processor threads, προκειμένου να μετρήσουν τα 2.000 αντικείμενα και 300.000 συνολικά πολύγωνα του CPU test scene. Τα εφέ που στρατολογήθηκαν για να κάνουν τον επεξεργαστή σας να υποφέρει στο test αυτό περιλαμβάνουν sharp και blurred reflections, area lights και shadows, procedural shaders, antialising και πολλά ακόμα.

MSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your hands

 

MSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your handsΈχοντας όλες τις μετρήσεις των μητρικών μας μαζεμένες, ήρθε η ώρα για μερικά αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα είναι sorted μόνο κατά την Stock συχνότητα, ώστε να είναι δίκαιη η σύγκριση για όλες τις μητρικές. Όσον αφορά την MSI X99A XPOWER AC παρατηρούμε πως οι επιδόσεις είναι αρκετά παραπλήσιες / πανομοιότυπες με τον ανταγωνισμό.


AIDA64 Memory Read, Write, Copy & Latency


Το AIDA64 (Downloads | AIDA64) κατασκευάστηκε για να κάνει ευκολότερη την ζωή των home users αφού αποτελεί ένα διαγνωστικό πρόγραμμα με πλούσια σουίτα benchmarks. Η Extreme έκδοσή του περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα features που αδιαμφισβήτητα θα βοηθήσουν στο overclocking, την διάγνωση τυχόν λαθών, τον βασανιστικό και συνάμα ενδελεχή έλεγχο σταθερότητας όπως επίσης και το monitoring θερμοκρασιών, memory bandwidth, memory timings και πολλά ακόμα! Ανά πάσα στιγμή θα μπορείτε να γνωρίζετε όλες τις πληροφορίες γύρω από τον επεξεργαστή, την μνήμη του συστήματος και τους σκληρούς δίσκους, ενώ παράλληλα είναι πλήρως συμβατό με 32-bit και 64-bit Microsoft Windows 7/Server 2008 R2 λειτουργικά συστήματα.

Αναφορικά με τα 64-bit benchmarks, να πούμε ότι εν ολίγοις μετράνε το πόσο καλά αποδίδει ο υπολογιστής στην επεξεργασία δεδομένων και στους μαθηματικούς υπολογισμούς. Τα Memory & Cache Benchmarks αναλύουν το εύρος μνήμης και το latency. Τα Processor Benchmarks χρησιμοποιούν τις εντολές MMX, 3DNow! και SSE, με το scaling να ανεβαίνει ασταμάτητα, ακόμα και με 32 πυρήνες επεξεργασίας. Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι το benchmarking suite του AIDA64 αντιπροσωπεύει μια από τις καλύτερες λύσεις για να καταλάβουμε πόσο επαναστατική είναι η δεύτερη γενιά Core επεξεργαστών της Intel.

Ξεκινάμε με τα Memory Bandwidth Benchmarks, δηλαδή τα Memory Read, Memory Write, Memory Copy και Latency. Ο κώδικας των εν λόγω benchmarks έχει γραφθεί με σωστή μεθοδολογία ώστε να εκμεταλλεύεται τις κατάλληλες x86, MMX, 3DNow!, SSE, SSE3 ή SSE4.1 instructions. Το Latency από την άλλη μετράει την χρονική καθυστέρηση που έχουμε όταν ο επεξεργαστής διαβάζει δεδομένα από την μνήμη του συστήματος. Δηλαδή το χρόνο από την εντολή Read, μέχρι να φτάσουν οι πληροφορίες στις εσωτερικές registers του CPU.

MSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your hands

 

MSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your hands

 

MSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your hands

 

MSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your handsΣτα ίδια πρότυπα και οι μετρήσεις για τις μνήμες, τόσο το AIDA64 όσο και το MaxxMEM δείχνουν πως η MSI X99A XPOWER AC δεν "κόβει" τις επιδόσεις του Memory Controller.


3DMark 11


To 3DMark11 είναι η τελευταία έκδοση της πασίγνωστης Futuremark 3DMark suite. Επηρεάζεται κατά συντριπτικό ποσοστό από την κάρτα γραφικών και εκμεταλλεύεται features τελευταίας τεχνολογίας όπως DirectX 11, tesselation, compute shaders και multi-threading. Τα Graphics Test περιλαμβάνουν πολυάριθμες αντανακλάσεις, έξυπνο φωτισμό με πληθώρα shadow casting lights, βαρύ tesselations και physics simulation με πολλά αντικείμενα. Αντιπροσωπεύει μία σίγουρη λύση για να δοκιμάσετε αν αντέχει η κάρτα γραφικών σας στις overclocked συχνότητες που καταλήξατε, καθώς μπορεί να μην φτάνει σε load το Furmark ή το MSI Kombustor, αλλά στο Extreme Preset είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Έπειτα έχετε κατά νου ότι το load των Furmark και MSI Kombustor είναι απλησίαστο ακόμα και στα πιο βαριά games, οπότε είναι αμαρτία να ζορίζετε την VGA σας χωρίς λόγο.

MSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your handsΑρκετά συνεπής η MSI X99A XPOWER AC και στον τομέα των γραφικών, με τα αποτελέσματά της να είναι πολύ κοντά στον ανταγωνισμό.

Gaming

Δύο από τους πιο δημοφιλής τίτλους για το 2013, το Crysis 3 και το Tomb Raider, χρησιμοποιούνται ως μετροπρογράμματα αξιολόγησης.

MSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your hands

 

MSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your handsΣτα gaming benchmarks, βλέπουμε και πάλι τους αναμενόμενους αριθμούς από την μητρική της δοκιμής μας, πράγμα που σημαίνει πως σε ένα gaming σύστημα τον κύριο ρόλο τον έχει ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών.PCMark7


Το PCMark7 (Windows 7 Benchmark test) είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε για να μετρήσετε εύκολα και με μεγάλη ακρίβεια την απόδοση του υπολογιστή σας, να δείτε τα αδύνατα και τα δυνατά σημεία του. Με το σύνθετο αυτό μετροπρόγραμμα και αφού δείτε τα αποτελέσματα του κάθε test που τρέχετε, έχετε τη δυνατότητα αφού μάθετε που υστερεί το σύστημα να προβείτε σε κατάλληλες αναβαθμίσεις ή ακόμα και σε εντελώς νέο υπολογιστή, αν δείτε ότι το σύστημα που χρησιμοποιείται δεν ικανοποιεί όλες σας τις ανάγκες. Μέσω του PCMark7 suite βλέπετε τις επιδόσεις του συστήματός σας στα εξής tests: Video playback & transcoding, Image manipulation, Web browsing & decryption, Graphics - DirectX 9, Windows Defender, Importing Pictures και Gaming.

MSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your handsΚαμία μεταβολή και σε αυτό το benchmark, όπου βλέπουμε πως η MSI X99A XPOWER AC παραδίδει παρεμφερή αποτελέσματα με τους υπόλοιπους διαγωνιζόμενους.


Storage Assessment using ATTO Disk Benchmark

Το ATTO Disk Benchmark πρόκειται για ένα από τα πιο διαδεδομένα προγράμματα ανάλυσης της απόδοσης ενός αποθηκευτικού μέσου. Αναπτύχθηκε από την ίδια την ATTO με σκοπό την αξιολόγηση drives ακόμα και σε enterprize περιβάλλοντα, αλλά είναι εξίσου ικανοποιητικό για Home χρήση.

Τυπικές επιδόσεις από τον SATA Controller της MSI X99A XPOWER AC στον τομέα της αποθήκευσης.

Rightmark Audio Analyzer

To Rightmark Audio Analyzer είναι ένα από τα ελάχιστα μετροπρογράμματα για μια κάρτα ήχου. Το benchmark παράγει συγκεκριμένα μοτίβα ήχου τα οποία εξάγονται σε αναλογική μορφή από την Speaker Out έξοδο της κάρτας ήχου, και καταγράφονται στην Line In είσοδο. Τα αποτελέσματα συγκρίνονται και το benchmark αποφασίζει για την ποιότητα του ήχου εξόδου.

MSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your handsΠολύ καλά αποτελέσματα και στον τομέα του ήχου. Το Purity Sound 2 είναι ικανό να παραδώσει αρκετά καλή απόκριση συχνότητας, καθώς και εξαιρετικά αποτελέσματα στα επίπεδα θορύβου, δυναμικής περιοχής και stereo crosstalk, με το τελικό αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται ως "πολύ καλό".


Πως τα πηγαίνει από άποψης Overclocking η MSI X99A XPOWER AC; Διαθέτοντας εξαιρετική ποιότητα κατασκευής και υλικών, υπόσχεται δυνατά OC's για τον K-series επεξεργαστή σας. Στα εργαστήρια του HwBox είχαμε στην διάθεσή μας τον Intel Core i7 5960X, που με τους 8 πυρήνες του είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να έχει κάποιος από πλευράς επιδόσεων σε consumer σύστημα, ενώ παρ' όλο την "χαμηλή" εργοστασιακή συχνότητα λειτουργίας του, το overclocking είναι μια εύκολη υπόθεση στον συγκεκριμένο επεξεργαστή.

Αυτό όμως που θα πρέπει να κατανοήσουμε όλοι μας είναι πως από την στιγμή που η Intel επέτρεψε την κυκλοφορία ξεκλείδωτων επεξεργαστών, η overclocking εμπειρία τουλάχιστον με τους παραδοσιακούς τρόπους ψύξης για τους οικιακούς χρήστες θα πρέπει να είναι η ίδια. Έτσι, με λίγο το πείραγμα του πολλαπλασιαστή και ελάχιστα της τάσης vCore, θα πρέπει εύκολα κάποιος στις περισσότερες μητρικές να επιτύχει τα 4.5GHz. Συνεπώς, θα επιχειρήσουμε να δούμε τι δυνατότητες αυτόματου υπερχρονισμού μπορεί να μας παρέχει η συγκεκριμένη μητρική.

MSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your handsΣτις default ρυθμίσεις δεν παρατηρούμε κάτι το αξιοθαύμαστο - η MSI X99A XPOWER AC επιχειρεί ελαφρώς πιο ψηλότερα, κατά 300 MHz, να προσφέρει τις καλύτερες δυνατές στοκ επιδόσεις.

Χρησιμοποιώντας το OC Genie, το αυτόματο overclocking με το πάτημα ενός πλήκτρου που προσφέρει η συγκεκριμένη μητρική, έχουμε στην διάθεση μας δυο ρυθμίσεις. Η πρώτη "θέση" προσφέρει ένα +20% στην τελική συχνότητα του επεξεργαστή μας, ενώ η δεύτερη δίνει ένα ακόμα 10%. Επιλέξαμε φυσικά τις καλύτερες δυνατές ρυθμίσεις στην δεύτερη διάταξη. Παρακάτω αναγράφονται οι ακριβείς αλλαγές στις οποίες εφαρμόζει το OC Genie στο BIOS.

MSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your handsΩς εκ τούτου, παρατηρούμε πως με σε όλους τους πυρήνες εφαρμόζεται ο x38 πολλαπλασιαστής, με τάση πυρήνα το 1.24V - με εξαίρεση το turbo ratio όταν είναι ενεργοί μόνο 2 πυρήνες, όπου και ο πολλαπλασιαστής ανεβαίνει στο x39.

MSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your handsMSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your handsΕπιπλέον, η μητρική θα επιχειρήσει να ανεβάσει και την συχνότητα των μνημών, αν αυτό είναι εφικτό. Στην δική μας περίπτωση, οι μνήμες μας κινήθηκαν στα 2400 MHz, με τα latencies να ρυθμίζονται στα 16-18-18-36 2Τ.

Αρκετά "συντηρητικές" οι επιλογές που κάνει το OC Genie - θα θέλαμε να μας δίνεται η δυνατότητα για ακόμα μεγαλύτερο αυτόματο OC, που κατά προτίμηση θα έπρεπε να ξεπερνά τα 4GHz.

Φυσικά όμως μιλάμε για μια Overclocking μητρική. Με την βοήθεια των OC πλήκτρων, και τις δικές σας γνώσεις και δυνατότητες, "the sky is the limit".

MSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your handsΕίδαμε λοιπόν τις δυνατότητες καθώς και τις επιδόσεις της MSI X99A XPOWER AC. Ήρθε η ώρα να συνοψίσουμε τα θετικά και τα αρνητικά της στις τελευταίες γραμμές που ακολουθούν.

MSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your handsMSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your hands

Οι overclocking μητρικές συνήθως εντοπίζονται στις πιο ακριβές κατηγορίες. Η MSI X99A XPOWER AC δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από την υψηλή τιμολογιακή κλίμακα, έχει όμως αρκετά στοιχεία να προσφέρει αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί πιο σοβαρά με το θέμα του overclocking.

Σε κάθε περίπτωση, η τιμή δεν είναι άδικη, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς πως υπάρχουν αρκετά πιο ακριβές μητρικές που τα συνοδευτικά τους δεν είναι ούτε τα μισά από αυτά που προσφέρει η Overclocking μητρική της MSI. Είτε είστε overclocker, είτε όχι, η MSI X99A XPOWER AC δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει, προσφέροντας ουσιώδη στοιχεία και μένοντας μακρυά από την RGB μόδα.

MSI X99A XPOWER AC Review: The OC power in your handsΕυχαριστούμε θερμά την MSI για την παραχώρηση του δείγματος!


GoriLLakoS

Founder
2016-06-18T11:28:05Z

Τι μασίφ μητρικάρα που είναι από κοντά ρε παιδιά τούτη! :T:

Από τα αγαπημένα μου 2011 boards!

SerV0rgul

Members
2016-07-08T00:11:25Z

Αυτή η μητρική και η 980ti Lightning και ο πύραυλος είναι έτοιμος ! Φοβερό review, keep it up !:T:

junior-21-

HWBoxed Overclocker
2016-07-08T07:06:38Z
Τι μασίφ μητρικάρα που είναι από κοντά ρε παιδιά τούτη! :T:

Από τα αγαπημένα μου 2011 boards!

λογικο αφου ειναι κιτρινομαυρη :hehe:

ωραια παρουσιαση και ωραια μητρικη παντως! Μπραβο παίδες!

Διαβάστε περισσότερα στο Φόρουμ...