• Testing: Game Loading Times σε HDD, SATA SSD, NVMe SSD

  Testing: Game Loading Times σε HDD, SATA SSD, NVMe SSD

 • Sapphire Radeon RX 5600 XT Pulse 6GB GPU Review

  Sapphire Radeon RX 5600 XT Pulse 6GB GPU Review

 • Sapphire Radeon RX 5500 XT Pulse 8GB GPU Review

  Sapphire Radeon RX 5500 XT Pulse 8GB GPU Review

 • AORUS CV27Q & FI27Q-P 165Hz Gaming Monitors Review

  AORUS CV27Q & FI27Q-P 165Hz Gaming Monitors Review

 • GIGABYTE RTX 20 Series SUPER GAMING OC GPUs Review

  GIGABYTE RTX 20 Series SUPER GAMING OC GPUs Review

 • Η Νέα mini RTX 2060 της ASUS κοντράρει την AMD Radeon RX 5600 XT

  Η Νέα mini RTX 2060 της ASUS κοντράρει την AMD Radeon RX 5600 XT

 • Προβλήματα θερμοκρασίας σε κάποιες ASUS STRIX RX 5700 XT GPUs

  Προβλήματα θερμοκρασίας σε κάποιες ASUS STRIX RX 5700 XT GPUs

 • 77 τυχεροί θα κερδίσουν μια NVIDIA RTX 2080 Ti 'Cyberpunk 2077 Edition'

  77 τυχεροί θα κερδίσουν μια NVIDIA RTX 2080 Ti 'Cyberpunk 2077 Edition'

 • Η ανάπτυξη του PCI Express 6 θα ολοκληρωθεί το 2021

  Η ανάπτυξη του PCI Express 6 θα ολοκληρωθεί το 2021

 • Αρκετές μητρικές Ζ490 εμφανίζονται για τους Intel Comet Lake

  Αρκετές μητρικές Ζ490 εμφανίζονται για τους Intel Comet Lake

 • ASUS ROG Zenith II Extreme Alpha με νέα VRM για Threadripper

  ASUS ROG Zenith II Extreme Alpha με νέα VRM για Threadripper

 • Σημαντικά φθηνότεροι οι επόμενοι Xeon CPUs της Intel

  Σημαντικά φθηνότεροι οι επόμενοι Xeon CPUs της Intel

 • AMD: Windows 10 Pro & Linux προτείνει για τον Threadripper 3990X

  AMD: Windows 10 Pro & Linux προτείνει για τον Threadripper 3990X

 • Μοντέλα χωρίς γραφικά και στους 10th Gen Intel Core CPUs

  Μοντέλα χωρίς γραφικά και στους 10th Gen Intel Core CPUs

 • Featured Build: Ice Age by Tech Cave

  Featured Build: Ice Age by Tech Cave

 • Featured Build: Bitfenix Dawn by Tech4Gaming

  Featured Build: Bitfenix Dawn by Tech4Gaming

 • Featured Build: SR21BF by Oracle Mods

  Featured Build: SR21BF by Oracle Mods

ASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUFΗ τεράστια γκάμα μητρικών της ASUS συγκεντρώνεται σε 4 βασικές κατηγορίες: Την high-end / enthusiast κατηγορία των Republic of Gamers μητρικών, την Pro σειρά με τις mainstream και high-end λύσεις, την Pro Gaming σειρά που εστιάζεται στους mainstream gamers, και στην TUF σειρά, με τις μητρικές αυτής της κατηγορίας να μην διακρίνονται μόνο για την εμφάνιση τους, αλλά και για την υψηλή αντοχή τους.

Μετά την εξαιρετικά high-end λύση της Sabertooth Z170 Mark I, θα ρίξουμε μια ματιά σε μια ακόμα Sabertooth μητρική που μπορεί μεν να απευθύνεται στην mainstream κατηγορία, προσπαθεί όμως να διατηρεί αναλλοίωτη την "κληρονομιά" της TUF οικογένειας στην οποία ανήκει. Αυτή είναι η ASUS Sabertooth Z170 S.

ASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUF
Package & Contents

Η συσκευασία της Sabertooth Z170 Sr έρχεται στις ακριβείς διαστάσεις της μητρικής. Με μια τυπική αναγραφή των κυριότερων χαρακτηριστικών της στο πίσω μέρος της συσκευασίας, η ASUS εσωκλείει όλα τα απαραίτητα συνοδευτικά, παρέα με μερικά έξτρα "καλούδια".

ASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUFASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUFΈτσι, με το πληρέστατο και αναλυτικό User's Manual, στην συσκευασία συναντάμε τοDVD με τους drivers & utilities, το απαραίτητο I/O shield, ένα SLI bridge, 4 SATA καλώδια ( 2 straight και 2 angled), ένα q-connector για εύκολη διασύνδεση των καλωδίων του front panel, ένα εργαλείο για την εύκολη εγκατάσταση του επεξεργαστή, διάφορα διακοσμητικά αυτοκόλλητα καθώς και ένα fan grill.

ASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUFAesthetics & Color Scheme

Ερχόμενη στο παραδοσιακό ATX form factor, η Sabertooth Z170 S κλέβει τις εντυπώσεις με τον διαφορετικό σχεδιασμό της. Το βασικό χρώμα της μητρικής είναι το arctic άσπρο, όμως στην προκειμένη περίπτωση είναι αρκετά διακριτός ο digital camo σχεδιασμός που είναι τυπωμένος τόσο στην μπροστά όσο και στην πίσω επιφάνεια της μητρικής.

ASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUFΤο digital camo εμφανίζεται και στα heatsinks του PCH αλλά και των VRM. Επιπλέον, ο σχεδιασμός ολοκληρώνεται από τα γκρι και μαύρα slots καθώς και μερικά βύσματα σε μπεζ χρώμα.

ASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUFASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUFASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUFΤο αισθητικό κομμάτι ολοκληρώνεται από την προσθήκη ενός άσπρου καλύμματος πάνω από τις θύρες του I/O, με την ASUS να δίνει την προοπτική για τοποθέτηση ενός έξτρα μικρού ανεμιστήρα εντός του καλύμματος - αν και δεν παρέχεται στην συσκευασία.

Expansion Slots

ASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUFΣτην πλευρά των θυρών επέκτασης συναντάμε 3 PCI Express Gen 3 με x16 φυσικό μέγεθος. Οι δυο πρώτες απευθύνονται σε multi GPU σενάρια, με την πρώτη θύρα να έχει την πλήρη x16 ταχύτητα, ενώ η δεύτερη λειτουργεί ηλεκτρικά σε x8. Οι δυο αυτές θύρες έχουν απόσταση μεταξύ τους 2 PCI slots ώστε να είναι εφικτή η εγκατάσταση 2 GPUs, όπου σε τέτοιο σενάριο και οι δυο θύρες θα λειτουργήσουν σε x8/x8. Η μαύρη x16 θύρα λειτουργεί ηλεκτρικά σε x4 mode, ενώ συμπληρώνονται από 3 PCI-e Gen 3 slots x1 για λοιπές κάρτες επέκτασης.

Storage

Δίπλα από τις SATA θύρες θα συναντήσουμε 1 M.2 slot το οποίο μπορεί να υποστηρίξει modules έως και 11cm, υποστηρίζοντας τόσο SATA όσο και PCI-e mode λειτουργίας.

ASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUFASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUFΣτα παραδοσιακά interfaces συναντάμε 6 συνολικά SATA θύρες, όλες τους ελεγχόμενες από το PCH - χωρίς την ύπαρξη συμπληρωματικού controller.

Συνδυάζοντας τις 4 θύρες του PCH καθώς και 2 "κλειδιά", η μητρική παρέχει δυο SATA Express θύρες.

Audio

Στο κομμάτι του ήχου το ξεχωριστό TUF Audio desing στην υλοποίηση της Sabertooth Z170 S. Στην θέση του κεντρικού codec συναντάμε τον ALC1150 της Realtek, ενώ στο φιλτράρισμα των σημάτων χρησιμοποιούνται μερικοί TUF 10K-Ti audio πυκνωτές. Παράλληλα, η ASUS δίνει έμφαση στους χρήστες ακουστικών, και για τον λόγο αυτό το κύκλωμα συμπληρώνεται από τον RC4580 ενισχυτή, ενώ το κύκλωμα ολοκληρώνεται από ένα de-pop κύκλωμα, για να αποκλείσει την εμφάνιση του ενοχλητικού χτύπου κατά την εκκίνηση του συστήματος.

ASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUFΓια απομακρύνει τις ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές και τον θόρυβο, το PCB του κυκλώματος ήχου διαχωρίζεται από την υπόλοιπη μητρική, ενώ η ASUS προχωρά ένα βήμα παραπέρα καθώς διαθέτει ξεχωριστά layers στο PCB της μητρικής για το δεξί και το αριστερό κανάλι ήχου.

Networking

Στον ελεγκτή δικτύου η ASUS επέλεξε την σίγουρη λύση, με τον Intel I219-V Gigabit Ethernet ελεγκτή να έχει τον έλεγχο της δικτυακής κυκλοφορίας, ο οποίος σε συνδυασμό με το GameFirst III αναλαμβάνει να δώσει προτεραιότητα σε traffic που προέρχεται από gaming εφαρμογές, για ακόμα καλύτερα ping times. Τέλος η θύρα προστατεύεται από ένα 15KV anti-surge κύκλωμα, ώστε η θύρα να μπορεί να αντέξει σε απροσδόκητες τάσεις από το δίκτυο.

Extra Features

Πάνω στο PCH heatsink η ASUS ενσωμάτωσε μερκικές LED λυχνίες που αφορούν την ένδειξη των καταστάσεων των διαφόρων υποσυστημάτων (CPU, RAM, VGA κοκ). Εάν κατά την εκκίνηση το σύστημα αποτυγχάνει, κατά πάσα πιθανότητα το αντίστοιχο LED θα σας υποδείξει σε ποιο σημείο βρίσκεται το πρόβλημα, ώστε να εστιάσετε στην επίλυση του προβλήματος.

ASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUFASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUFΤα πάντα όμως σε αυτήν την μητρική είναι κατασκευασμένα για μέγιστη αντοχή και διάρκεια. Για τον λόγο αυτό η Sabertooth Z170 S περιλαμβάνει τα TUF Components, τα στοιχεία της ASUS που έχουν προδιαγραφές για μεγάλη διάρκεια ζωής.

Τα TUF Alloy chokes που παρέχουν δροσερότερη λειτουργία και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην υστέρηση, ενώ κατά μήκος του board θα συναντήσουμε τους TUF 10K Ti solid πυκνωτές που υπόσχονται μεγάλη διάρκεια ζωής και μεγαλύτερη αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες, την ίδια στιγμή που το VRM σύστημα τροφοδοσίας βασίζεται στα TUF MOSFETs τα οποία έχουν... στρατιωτικές προδιαγραφές και εξασφαλίζουν καλύτερη διαχείριση ενέργειας.

Επιπλέον, οι περισσότερες θύρες του I/O προστατεύονται από τα TUF ESD Guards 2. Πρόκειται για μια σειρά κυκλωμάτων τα οποία θα προστατέψουν τις θύρες του ήχου, του δικτύου, των εξόδων για οθόνες αλλά και τις USB θύρες από πιθανά ESD (Electrostatic Discharge).

Τέλος, το κομμάτι της ψύξης είναι ένα ακόμα από τα στοιχεία που πλαισιώνει την TUF σειρά. Η Sabertooth Z170 S προσφέρει 9 συνολικά fan headers στην μητρική, ενώ όλα ελέγχονται από το TUF ICe, ένα εξειδικευμένο ολοκληρωμένο το οποίο με τον συνεχή έλεγχο των θερμοκρασιών του συστήματος καθώς και της περιστροφής των ανεμιστήρων, φροντίζει ώστε η ASUS Sabertooth Z170 S να προσφέρει την κατάλληλη δυνατή ψύξη.

Rear I/O

ASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUFΜεταβαίνοντας στο Ι/Ο θα συναντήσουμε 4 USB 2.0 θύρες. Επιπλέον παρέχονται 2 USB 3.0 θύρες για σύνδεση λοιπών περιφερειακών, μια PS/2 θύρα για πληκτρολόγιο/ποντίκι, 2 x USB 3.1 Gen 2 με Type Α και Type C υποδοχές, ενώ στις εξόδους για οθόνες βρίσκουμε μια DisplayPort καθώς και μια HDMI 1.4a. Τέλος, δεν θα λείψει η Gigabit Ethernet θύρα του NIC, ενώ στην έξοδο του ήχου έχουμε 5 x audio jacks 3.5mm για τοποθέτηση έως 7.1 surround ηχείων καθώς και μια οπτική SPDIF.
Circuit analysis
Αφαιρούμε τα heatsinks της ASUS Sabertooth Z170 S από πάνω της για να δούμε μερικές λεπτομέρειες.

ASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUFΣε μια πρώτη ματιά, η Sabertooth Z170 S φαίνεται πως χρησιμοποιεί ένα κύκλωμα 8+2+1+1 φάσεων με την χρήση διπλασιαστών (phase doublers). Με τις βασικές γραμμές τροφοδοσίας να είναι οι VCC (VCore), VCCGT (Graphics core), VCCSA (System Agent) και VCCIO (CPU IO), ο πρώτος επαγωγέας (choke) χρησιμοποιείται για το VCCSA, οι 3 επόμενες φάσεις προορίζονται για το CPU VCCGT, οι επόμενες 5 προορίζονται για το Vcore, ενώ οι εναπομείναντες χρησιμοποιούν από μια φάση έκαστη.

ASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUFΣε αυτήν την περίπτωση, η ASUS χρησιμοποιεί τέσσερις IR3599 phase doublers, οι οποίοι εντοπίζονται πίσω από τα MOSFET, και οι οποίοι μετατρέπουν τις 4 φάσεις σε 8 για το voltage regulation σύστημα του επεξεργαστή. Επιπλέον, συναντάμε 10 IR3535 στην πίσω πλευρά των VRM, με τους 8 να απευθύνονται στο VRM του επεξεργαστή και τα 2 στο υποσύστημα των γραφικών.

ASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUFΚατά τα λοιπά, στο ψηφιακό PWM χρησιμοποιείται το γνωστό IR35201 της Internation Rectifier, ένα από τα καλύτερα PWM για overclocking. Επιπλέον, ο NexFET CSD87350Q5D είναι ένα N-Channel MOSFET των 40Α για την υποστήριξη για υψηλές συχνότητες μεταβολής αλλά και καλύτερο efficiency, με τα high-side και low-side MOSFET να περιέχονται στο ίδιο πακέτο για εξοικονόμηση χώρου.

ASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUFASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUFΚάτω από την θέση του επεξεργαστή συναντάμε τον TPS51362, ο οποίος είναι ένας step-down μετατροπέας των 10Α. Οι δυο μετατροπείς ενέργειας που τροφοδοτούν τις γραμμές των VCCSA και VCCIO είναι ο NTFSC09N για την low-side και ο NTFSC06N για την high-side των MOSFET, με το VRM να απαρτίζεται από τον uP1540 της UPI.

Τέλος, ένα ακόμη Digi+ PWM βρίσκεται στην περιοχή των μνημών, υποστηρίζοντας τις δυο φάσεις για την παροχή ενέργειας στις μνήμες.

Ως δευτερεύον clock generator συναντάμε τον IDT6V41538NLG, ο οποίος παρέχει μεγαλύτερα περιθώρια για baseclock (BCLK), έναντι του αντίστοιχου της Intel.

ASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUFΓια την εναλλαγή του bandwidth μεταξύ της PCI Express x4 θύρας και των 2 x1 slots χρησιμοποιείται ένας ASM1480 quick switch, ενώ 4 επιπλέον quick switches του ιδίου τύπου εναλλάσσουν το bandwidth μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου PCI Express x16 slot, όταν τοποθετηθούν 2 κάρτες γραφικών.

ASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUFΣτον τομέα των γραφικών, εφόσον παρέχονται μόνο ψηφιακές έξοδοι, ο ελεγκτής προέρχεται από την ASMedia και είναι ο ASM1442K.

Στην θέση του κεντρικού SuperIO συναντάμε τον NCT6793D της nuvoTon, ο οποίος παρέχει το monitoring των τάσεων, θερμοκρασιών και ταχυτήτων ανεμιστήρων καθώς και την PS/2 θύρα. Πιο λεπτομερή δουλειά στο κομμάτι του monitoring και των ανεμιστήρων, αναλαμβάνει ο ξεχωριστός TUF-branded ελεγκτής.

ASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUFΕπιπλέον, το Windbond των 128 Mbit (16MB) χρησιμοποιείται ως BIOS ROM,.

ASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUFΤέλος, η Sabertooth Z170 S παρέχει 9 συνολικά 4pin PWM fan headers, με 4 εξ' αυτών να προορίζονται για την ψύξη του επεξεργαστή, και τα υπόλοιπα για τους ανεμιστήρες του συστήματος. Αξίζει να αναφερθεί πως η ASUS παρέχει ένα εξειδικευμένο pump header που απευθύνεται στην τροφοδοσία της αντλίας της υδρόψυξης, το οποίο θα φροντίσει να παρέχει σταθερή τάση / παλμό ώστε να κρατήσει τις στροφές της σε ισορροπημένα επίπεδα, αποφεύγοντας έτσι τις δυσλειτουργίες.


UEFI BIOS

Η Asus έχει δουλέψει αρκετά ώστε να επιτύχει ένα από τα πλέον λειτουργικά και αξιόπιστα UEFI BIOS. Το theme που συναντάμε στην ASUS Sabertooth Z170 S εναρμονίζεται με αυτό που φέρει η μητρική, με τον arctic white σχεδιασμό.

Περνώντας στα ενδότερα, η αρχική οθόνη καλωσορίσματος, που η Asus ονομάζει ως "EZ Mode", και στην οποία λαμβάνουμε όλες τις βασικές πληροφορίες για την κατάσταση του συστήματος: Πληροφορίες επεξεργαστή, θερμοκρασίες και τάσεις, αναγνώριση των RAM με μια γρήγορη επιλογή για XMP profiles, πληροφορίες για τους SATA δίσκους, εύκολη επιλογή για boot priorities, ενώ λαμβάνουμε και μια λεπτομερή ενημέρωση για την κατάσταση των ανεμιστήρων, ενώ με την βοήθεια του Qfan control μπορούμε να επιλέξουμε χειροκίνητα τις καμπύλες λειτουργίας. Τέλος, το EZ System Tuning μας προσφέρει μια εύκολη και γρήγορη λύση για αυτοματοποιημένο overclocking, το οποίο μας δίνει την δυνατότητα να επιλέξουμε μεταξύ 2 σεναρίων, "Daily" απλής καθημερινής χρήσης ή gaming. Εν ολίγοις, εάν κάποιος δεν ενδιαφέρεται για τις πιο προχωρημένες λεπτομέρειες, η αρχική οθόνη αρκεί για να κάνει την δουλειά του!

ASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUF


ASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUFΜε το πάτημα όμως του πλήκτρου F7, μεταβαίνουμε στο Advanced mode. Εκεί δεν θα λείψει η παραμικρή ρύθμιση, με την καρτέλα AI Tweaker να είναι η πιο ενδιαφέρουσα, καθώς μας παρέχει όλες τις λεπτομερείς ρυθμίσεις για το overclocking, χωρίς να λείπει οποιαδήποτε ρύθμιση. Στην καρτέλα advanced μας δίνεται η δυνατότητα για έλεγχο όλων των περιφερειακών του PCH, και όχι μόνο. Τέλος, στην καρτέλα boot monitor λαμβάνουμε όλες τις ενδείξεις θερμοκρασιών και τάσεων που αναφέρουν τα επιμέρους τμήματα της μητρικής, ενώ θα σημειώσουμε και την δυνατότητα για δημιουργία Favorites (συντομεύσεων) καθώς και την δημιουργία σημειώσεων.

ASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUF


ASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUF


ASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUF


ASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUF


ASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUF


ASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUF


ASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUF


ASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUF


ASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUFΤο UEFI BIOS της Asus είναι ένα από τα καλύτερα που έχουμε συναντήσει μέχρι στιγμής, με καθαρή εμφάνιση, έξτρα δυνατότητες όπως αναβάθμιση του μέσω Internet, ενώ είναι και εξαιρετικά αποκρίσιμο χωρίς να μας ενοχλήσει κάποιο κόλλημα.Software


Φυσικά δεν θα έλειπε και το εξειδικευμένο λογισμικό διαχείρισης της μητρικής μέσα από τα Windows. Υπεύθυνο γι' αυτό είναι το Asus AI Suite το οποίο αναλαμβάνει να μας δώσει όλες τις επιλογές, χωρίς να είναι αναγκαία η μετάβασή μας στο BIOS.

Μέσω του Dual Intelligent Processors 5 λαμβάνουμε τις πληροφορίες για την κατάσταση του συστήματος. Εκεί θα συναντήσουμε και το 5 way Optimization, το οποίο αναλαβάνει την αυτόματη βελτιστοποίηση του συστήματος σε 5 βασικούς τομείς, κάνοντας αυτόματο overclocking, δημιουργώντας έξυπνα προφίλ ανεμιστήρων και βελτιστοποιώντας τις ρυθμίσεις ενέργειας.

Φυσικά, μέσα από την εφαρμογή έχετε και πολλές άλλες επιλογές, όπως φυσικά να επιλέξετε τις δικές σας ρυθμίσεις για Overclocking μέσω του TPU, ενώ δεν θα λείψουν και οι ξεχωριστές λειτουργίες όπως η επιλογή για BIOS flashback, το USB Boost καθώς και το AI Charger που θα δημιουργήσει ξεχωριστές θύρες USB για ταχύτερη φόρτιση mobile συσκευών.

ASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUF


ASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUF


ASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUFASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUFASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUF


ASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUFASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUFASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUF


ASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUFASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUFASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUFΕκεί θα συναντήσουμε και το Thermal Radar 2. Το Thermal Radar συνεργάζεται αποκλειστικά με τις ASUS TUF μητρικές, και σε συνεργασία με τον εξειδικευμένο ελεγκτή, παρέχει πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τις θερμοκρασίες του συστήματος αλλά και την περιστροφή των ανεμιστήρων. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα για ολοκληρωμένο optimization ώστε η μητρική να παρέχει την βέλτιστη δυνατή ψύξη στο σύστημα σας.

ASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUFASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUFASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUF

 

ASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUFASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUFASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUF
Default settings & Auto OC

Πριν προχωρήσουμε στις επίσημες μετρήσεις της μητρικής, ας ρίξουμε μια ματιά στις αυτόματες δυνατότητες υπερχρονισμού που μπορεί να παρέχει αυτή στην μητρική μας. Το overclocking που παρέχει η μητρική θα αποτελέσει και το δεύτερο μέρος των δοκιμών μας, οπότε θα διαδραματίσει και σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση των τελικών αποτελεσμάτων.

Για αρχή, ξεκινάμε με τις ρυθμίσεις που εφαρμόζονται όταν το UEFI BIOS έχει τις εργοστασιακές του ρυθμίσεις. Όπως θα παρατηρήσουμε από τα παρακάτω screenshots, η συχνότητα κατά το load ανέρχεται στα 4210 MHz, κάτι από το οποίο προέρχεται με πολλαπλασιαστή x42 και base clock στα 100.24 MHz. Κατά το μέγιστο φορτίο η τάση ανέρχεται στο 1.248v.

ASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUFASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUFΣημειωτέον πως το ελαφρώς αυξημένο BCLK επηρεάζει και προς τα πάνω την συχνότητα των μνημών, οι οποίες σημειώνουν μια τελική ταχύτητα των 2138 MHz (1069 x 2 ).

ASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUFΧρησιμοποιώντας το TPU II μέσω του BIOS, η μητρική εφαρμόζει τις βέλτιστες δυνατές ρυθμίσεις από μόνη της. Το τελικό αποτέλεσμα που επιτυγχάνει είναι το κλείδωμα στα 100 MHz του BCLK, κάτι που επαναφέρει τις μνήμες στα 2133MHz, την ίδια στιγμή που ανεβάζει τον πολλαπλασιαστή στο x46, συντελώντας σε μια τελική συχνότητα στα 4600 MHz. Για να επιτευχθεί αυτό, επηρεάζεται και το vCore το οποίο ανεβαίνει στα περίπου 1.3v.

To BIOS παρέχει και ένα επιπλέον "Gamers" προφίλ, το οποίο επιτυγχάνει μια πιο ασφαλή ταχύτητα στα 4400 MHz (44 x 100).

Δοκιμάζοντας τις δυνατότητες του AI Suite 3, συναντήσαμε ορισμένα προβλήματα. Σημειώνουμε ότι ο τρόπος βελτιστοποίησης του AI Suite είναι να ανεβαίνει με μικρά σταθερά βήματα μέχρι τον x49 πολλαπλασιαστή, ενώ έπειτα από κάθε βήμα γίνεται ένα stress test για την σταθερότητα του συστήματος. Μετά το αρχικό βήμα του πολλαπλασιαστή, το AI3 δοκιμάζει να ανεβάσει και το BCLK φτάνοντας μέχρι και τα 104 MHz, κάτι που ξεπερνά την τελική συχνότητα του επεξεργαστή στα 4.9 GHz.

Ενώ λοιπόν παρατηρήσαμε δυνατότητες για μέχρι και 5 GHz, μετά την τελευταία επανεκκίνηση του συστήματος το σύστημα αποτύγχανε να εκκινήσει. Μετά από εφαρμογή ασφαλών ρυθμίσεων, παρατηρήσαμε πως στο BIOS εφαρμόζονταν λάθος ρυθμίσεις στο BCLK, που κυμαινόταν από ένα παράξενο 4.64 MHz, μέχρι και ένα υπερβολικό 650 MHz που έφτανε την συχνότητα του επεξεργαστή και των μνημών σε δυσθεώρητα ύψη. Οι δοκιμές μας έγιναν σε διαφορετικές ASUS μητρικές, διαφορετικά λειτουργικά ακόμα και διαφορετικές εκδόσεις driver, σε κάθε περίπτωση όμως αντιμετωπίζαμε το ίδιο πρόβλημα.

Εικάζουμε πως το πρόβλημα βρίσκεται σε μια ασυμβατότητα της εφαρμογής σε συνδυασμό με το Management Engine Interface, τον driver που είναι υπεύθυνος για την επικοινωνία του λειτουργικού με το Chipset.

Δυστυχώς, τα προβλήματα αυτά μας αποτρέπουν, προς το παρόν, από την χρήση του αντίστοιχου software για τον υπερχρονισμό του συστήματος.
Με στόχο την αποτελεσματικότερη και πιο αντικειμενική ανάλυση των reviews, προχωρήσαμε σε μερικές αλλαγές όσον αφορά την μεθοδολογία αξιολόγησης. Ξεκινώντας από τα βασικά, όλες οι μητρικές θα αξιολογούνται με ακριβώς πανομοιότυπο hardware, αντικαθιστώντας έτσι μονάχα την υπό – εξέταση μητρική μας.

Οι μητρικές αξιολογούνται με βάση 3 βασικές κατηγορίες με διαφορετικά ποσοστά βάρους. Έτσι οι 3 κατηγορίες είναι οι εξής: Features (50%), Performance (30%) και Price (20%). Δηλαδή με βάση τις παραπάνω κατηγορίες, το μεγαλύτερο βάρος φέρουν τα χαρακτηριστικά της κάθε μητρικής τα οποία αναλύονται στις εξής υπό-κατηγορίες: Accessories, Asthetics, Extra Technologies, Connectivity, Expandability, όπου όλες συμμετέχουν ισότιμα με βάρος 10% έκαστη. Το υπόλοιπο 50% αποτελείται από την απόδοση της κάθε μητρικής (30%) και τέλος η τιμή της (επίσης 20%).


Σύστημα δοκιμών
Παρακάτω έχετε την δυνατότητα να ρίξετε μια ματιά στο setup των δοκιμών μας καθώς και στις επιλεγμένες ρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν οι μετρήσεις.Settings

Είναι πλέον γνωστό πως - ελέω πανομοιότυπου chipset ελέγχου και των ενσωματωμένων δυνατοτήτων του επεξεργαστή - πως η εκάστοτε μητρική δεν θα πρέπει να έχει μεγάλη απόκλιση στις επιδόσεις σε σχέση με μία άλλη, έχοντας τις ίδιες συχνότητες στον επεξεργαστή.

Για τον λόγο αυτό από εδώ και στο εξής θα δοκιμάζουμε τις επιδόσεις του συστήματος σε δύο Settings: Stock - Default και Auto Overclock.

Αναφορικά με τις default ρυθμίσεις, θέτουμε όλες τις επιλογές από το UEFI BIOS στο Optimized Defaults, αφήνοντας ενεργοποιημένα το Intel Speedstep Technology καθώς και όλα τα C-States. Στόχος είναι να εξερευνήσουμε και να παρουσιάσουμε πόσο επιθετικές είναι οι εργοστασιακές ρυθμίσεις.

Από την άλλη, με την χρήση είτε των αντίστοιχων επιλογών του BIOS είτε μέσω του εξειδικευμένου Software της μητρικής βρίσκουμε τις αυτόματες Overclocked ρυθμίσεις. Τα αποτελέσματα θα παρουσιάζονται στην αντίστοιχη Overclocking σελίδα. Στόχος και σε αυτήν την περίπτωση είναι να αναδείξουμε την διαδικασία αυτόματου υπερχρονισμού της μητρικής και να παρουσιάσουμε πόσο επιθετικά κινείται ο αλγόριθμος, αναδεικνύοντας και την αντίστοιχη διαφορά στις επιδόσεις.

Performance Assessment - Benchmarks

Για την ανάλυση της απόδοσης κάθε μητρικής, κατατάξαμε τα benchmarks που θα χρησιμοποιήσουμε σε 6 διαφορετικές κατηγορίες, που θα την αξιολογήσουν στο σύνολό της. Ο σκοπός της χρήσης αυτών των μετροπρογραμμάτων έχει το ως απώτερο στόχο να αναδείξει τυχόν διαφορές που έχουν διάφορες μητρικές στην απόδοσή τους. Είναι προφανές πως εάν θελήσουμε κάποια σύγκριση, αυτή θα είναι εφικτή μόνο για μητρικές της ίδιας πλατφόρμας.

Έτσι, τα benchmarks που χρησιμοποιήσαμε είναι τα εξής:


 • CPU: Realbench HwBot Editon v2.43, Winrar 5.4, Cinebench R11.5 & R15, LuxMark v2.0
 • Memory: AIDA64
 • System: PCMark 7
 • Graphics: 3DMark 11 Performance, 3DMark FireStrike, Tomb Raider, Alien: Isolation, Metro: Last Light, DOTA 2Τα ανωτέρω τεστ επαναλαμβάνονται για 2 συχνότητες λειτουργίας του επεξεργαστή μας.


 • Storage: AS SSD Benchmark
 • Audio: Rightmark Audio Analyzer

RealBench HwBot Edition v2.46

Το RealBench αποτελεί μια σουΐτα δημοφιλών προγραμμάτων που ως στόχο έχουν την αξιολόγηση των επιδόσεων του συστήματος - με την HwBot Edition να αφορά την επίσημη πλατφόρμα καταχώρησης των αποτελεσμάτων. Η σουΐτα χρησιμοποιεί το GIMP για την μέτρηση των single-threaded επιδόσεων, το Handbrake video encoding για τις multi-threaded επιδόσεις, ενώ χρησιμοποιεί και ένα τεστ που αξιολογεί τις multitasking δυνατότητες του συστήματος. Από το τεστ αφαιρέσαμε την μέτρηση του OpenCL, καθώς αυτό αφορά την κάρτα γραφικών.

ASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUF

 

ASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUF

 

ASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUFΤο αρχικό μας τεστ αφορά 3 ρεαλιστικά σενάρια χρήσης. Από τα πρώτα αποτελέσματα παρατηρούμε πως σε default χρονισμούς η Maximus VIII Ranger δεν στερείται σε επιδόσεις, ελέω φυσικά των υψηλών εργοστασιακών χρονισμών της, ενώ σε overclocking σενάριο παραδίδει ένα αρκετά καλό αποτέλεσμα, παρόμοιο με τα υπόλοιπα αποτελέσματα της δοκιμής μας καθώς οι χρονισμοί κινήθηκαν σε ταυτόσημα επίπεδα (4600MHz).

LuxMark v2.0

Το δημοφιλές Ray-Tracing benchmark χρησιμοποιεί την OpenCL γλώσσα για την δημιουργία φωτορεαλιστικών σκηνών με βάση το Ray-Tracing.

ASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUFΠαρόμοια συμπεράσματα μπορούμε να εξάγουμε στο πρώτο δυνατό benchmark των δοκιμών μας, με τις μητρικές των δοκιμών να κινούνται σε παρόμοια επίπεδα - εκτός της Z170 Pro Gaming η οποία σε εργοστασιακούς χρονισμούς κινήθηκε 200MHz χαμηλότερα από τις υπόλοιπες.

WinRAR & 7-Zip

Το Benchmark Test του WinRAR μετράει πόσα είναι τα μέγιστα KB/s που μπορεί να συμπιέσει ο υπολογιστής μας. Αντίστοιχα, το Benchmark tool του 7-Zip μετρά τις επιδόσεις στην συμπίεση και την αποσυμπίεση, δημιουργώντας ένα τελικό σκορ σε MIPS.

ASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUF


ASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUFΑρκετά καλά τα πήγε η Maximus VIII Ranger και στις δοκιμές των προγραμμάτων συμπίεσης, με την μητρική να παρουσιάζει αρκετά υψηλά σκορ τόσο σε default όσο και σε overclocked χρονισμούς.

Cinebench R11.5 & R15

Το CINEBENCH είναι μία σειρά real-world tests τα οποία υπολογίζουν συγκεντρωτικά τις επιδόσεις του υπολογιστή σας. Βασίζεται στο animation software CINEMA 4D (σχεδιασμένο από την award-winning MAXON), που χρησιμοποιείται εκτεταμένα από studios και εταιρείες παραγωγής παγκοσμίως για να δημιουργείται περιεχόμενο 3D. Προγράμματα της MAXON συμμετείχαν στην προσπάθεια δημιουργίας κινηματογραφικών ταινιών που έσπασαν τα ταμία όπως τα: Spider Man, Star Wars, The Chronicles of Narnia και πολλά άλλα. Ο επεξεργαστής παίζει καθοριστικό ρόλο στο τελικό score που θα πάρετε. Είναι από τα λίγα benchmarks που δύναται να χρησιμοποιήσουν μέχρι και 64 processor threads, προκειμένου να μετρήσουν τα 2.000 αντικείμενα και 300.000 συνολικά πολύγωνα του CPU test scene. Τα εφέ που στρατολογήθηκαν για να κάνουν τον επεξεργαστή σας να υποφέρει στο test αυτό περιλαμβάνουν sharp και blurred reflections, area lights και shadows, procedural shaders, antialising και πολλά ακόμα.

ASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUF


ASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUFΠαρόμοια συμπεριφορά με το Luxmark συναντάμε και στις δυο εκδόσεις του Cinebench, με τους χρονισμούς να βρίσκονται σε παρόμοια επίπεδα να λαμβάνουμε και παρόμοια αποτελέσματα.


AIDA64 Memory Read, Write, Copy & Latency

Το AIDA64 (Downloads | AIDA64) κατασκευάστηκε για να κάνει ευκολότερη την ζωή των home users αφού αποτελεί ένα διαγνωστικό πρόγραμμα με πλούσια σουίτα benchmarks. Η Extreme έκδοσή του περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα features που αδιαμφισβήτητα θα βοηθήσουν στο overclocking, την διάγνωση τυχόν λαθών, τον βασανιστικό και συνάμα ενδελεχή έλεγχο σταθερότητας όπως επίσης και το monitoring θερμοκρασιών, memory bandwidth, memory timings και πολλά ακόμα! Ανά πάσα στιγμή θα μπορείτε να γνωρίζετε όλες τις πληροφορίες γύρω από τον επεξεργαστή, την μνήμη του συστήματος και τους σκληρούς δίσκους, ενώ παράλληλα είναι πλήρως συμβατό με 32-bit και 64-bit Microsoft Windows 7/Server 2008 R2 λειτουργικά συστήματα.

Ξεκινάμε με τα Memory Bandwidth Benchmarks, δηλαδή τα Memory Read, Memory Write, Memory Copy και Latency. Ο κώδικας των εν λόγω benchmarks έχει γραφθεί με σωστή μεθοδολογία ώστε να εκμεταλλεύεται τις κατάλληλες x86, MMX, 3DNow!, SSE, SSE3 ή SSE4.1 instructions. Το Latency από την άλλη μετράει την χρονική καθυστέρηση που έχουμε όταν ο επεξεργαστής διαβάζει δεδομένα από την μνήμη του συστήματος. Δηλαδή το χρόνο από την εντολή Read, μέχρι να φτάσουν οι πληροφορίες στις εσωτερικές registers του CPU.

ASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUF


ASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUFΜε μοναδική εξαίρεση την Maximus VIII Impact, οι περισσότερες μητρικές των δοκιμών μας προσφέρουν σχεδόν παρόμοια αποτελέσματα στις διαμεταγωγές, όσο και παρόμοια απόκριση.

PCMark7

Το PCMark7 (Windows 7 Benchmark test) είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε για να μετρήσετε εύκολα και με μεγάλη ακρίβεια την απόδοση του υπολογιστή σας, να δείτε τα αδύνατα και τα δυνατά σημεία του. Με το σύνθετο αυτό μετροπρόγραμμα και αφού δείτε τα αποτελέσματα του κάθε test που τρέχετε, έχετε τη δυνατότητα αφού μάθετε που υστερεί το σύστημα να προβείτε σε κατάλληλες αναβαθμίσεις ή ακόμα και σε εντελώς νέο υπολογιστή, αν δείτε ότι το σύστημα που χρησιμοποιείται δεν ικανοποιεί όλες σας τις ανάγκες. Μέσω του PCMark7 suite βλέπετε τις επιδόσεις του συστήματός σας στα εξής tests: Video playback & transcoding, Image manipulation, Web browsing & decryption, Graphics - DirectX 9, Windows Defender, Importing Pictures και Gaming.

ASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUFΣτις συνολικές επιδόσεις του συστήματος η κατάσταση δεν διαφέρει. Οι μητρικές συνεχίζουν να αποδίδουν παρόμοια, με την Maximus VIII Ranger να προσφέρει αρκετά υψηλά αποτελέσματα.


3DMark 11 & Firestrike


Οι 2 τελευταίες και δημοφιλέστερες benchmarking πλατφόρμες της πασίγνωστης Futuremark 3DMark suite. Επηρεάζονται κατά συντριπτικό ποσοστό από την κάρτα γραφικών και εκμεταλλεύεται features τελευταίας τεχνολογίας όπως DirectX 11, tesselation, compute shaders και multi-threading. Τα Graphics Test περιλαμβάνουν πολυάριθμες αντανακλάσεις, έξυπνο φωτισμό με πληθώρα shadow casting lights, βαρύ tesselations και physics simulation με πολλά αντικείμενα. Ο επεξεργαστής δεν μένει αδιάφορος, καθώς και στα δυο μετροπρογράμματα υπάρχει εξειδικευμένο CPU test που επηρεάζει το τελικό σκορ.

ASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUF


ASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUFΟ ρόλος του επεξεργαστή διαδραματίζει μικρό ρόλο στα συνθετικά 3D benchmarks, εν τούτοις παρατηρούμε πως οι διαφορές στις επιδόσεις είναι μικρές και ως εκ τούτου, αμελητέες.

Gaming

Τέσσερις δημοφιλείς τίτλοι, το Tomb Raider, Alien: Isolation, Metro: Last Light καθώς και το DOTA 2, χρησιμοποιούνται ως μετροπρογράμματα αξιολόγησης.

ASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUF


ASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUF


ASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUF


ASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUFΣτα gaming benchmarks, βλέπουμε και πάλι τους αναμενόμενους αριθμούς από την μητρική της δοκιμής μας, πράγμα που σημαίνει πως σε ένα gaming σύστημα τον κύριο ρόλο τον έχει η κάρτα γραφικών και σε ελάχιστο βαθμό ο επεξεργαστής.


Storage Assessment


Το AS SSD Benchmark πρόκειται για ένα από τα πιο διαδεδομένα προγράμματα ανάλυσης της απόδοσης ενός αποθηκευτικού μέσου. Μετρά τις επιδόσεις σε διαφορετικά σενάρια, και δημιουργεί ένα τελικό σκορ των επιδόσεων του δίσκου.

ASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUFΤο τελικό σκορ του AS SSD μας δείχνει πως η Maximus VIII Ranger κινείται αρκετά καλά στις επιδόσεις του controller. Παρακάτω παρουσιάζεται και το λεπτομερές screenshot από το benchmark.

USB Assessment using CrystalDisk Benchmark

Χρησιμοποιώντας το HyperX Savage 128 GB USB 3.1 Gen 1 flash drive, δοκιμάζουμε την ταχύτητα των USB θυρών.

Με την χρήση του εξωτερικού ASMedia controller για την υποστήριξη του USB 3.1 Gen 2, παρατηρούμε πως η θύρα στερείται ελαφρώς σε επιδόσεις έναντι του native USB 3.0 controller.

Rightmark Audio Analyzer

To Rightmark Audio Analyzer είναι ένα από τα ελάχιστα μετροπρογράμματα για μια κάρτα ήχου. Το benchmark παράγει συγκεκριμένα μοτίβα ήχου τα οποία εξάγονται σε αναλογική μορφή από την Speaker Out έξοδο της κάρτας ήχου, και καταγράφονται στην Line In είσοδο. Τα αποτελέσματα συγκρίνονται και το benchmark αποφασίζει για την ποιότητα του ήχου εξόδου.

ASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUFΑρκετά καλό χαρακτηρίζεται το αποτέλεσμα που μας επέστρεψε το Rightmark Audio analyzer, με τα τεστ των επιπέδων θορύβου, δυναμικής περιοχής και stereo crosstalk να παραδίδουν "άψογο" αποτέλεσμα, ενώ η γενική απόδοση χαρακτηρίζεται ως "πολύ καλή".


ASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUF
ASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUFASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUF

Το color scheme της ASUS Sabertooth Z170 S είναι και από τα highlights της συγκεκριμένης μητρικής. Επειδή όμως η εμφάνιση μπορεί να είναι "hate it or love it" και οι χρωματικές επιλογές θα πρέπει να αποτελεί μέρος της απόφασης για την αγορά μιας μητρικής, και όχι ο λόγος. Σίγουρα όμως αν κάποιος αναζητεί μια λευκή μητρική, τότε η Sabertooth Z170 S μπορεί να είναι μια από τις πρώτες επιλογές του.

Κατά τα λοιπά, η μητρική είναι αρκετά ολοκληρωμένη από άποψης χαρακτηριστικών, αλλά και της θετικής ποιότητας κατασκευής που προσφέρει. Το value propotition μπορεί να μην είναι από τα καλύτερα που έχουμε δει, καθώς από άποψης προσφοράς σε πλήθος χαρακτηριστικών, υπάρχει όμως μια σχετικά "δίκαιη" ανταπόδοση με υψηλής ποιότητας υλικά αλλά και εκτεταμένη εγγύηση την οποία καθιστούν την Sabertooth Z170 S την πιο συγκρατημένη σε τιμή της σειράς "TUF".

ASUS Sabertooth Z170 S Review: Light, yet TUF

Ευχαριστούμε θερμά την ASUS για την παραχώρηση του δείγματος!OC on first boot

 • Follow us on