Gigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your style

Gigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your style

Η X99 πλατφόρμα βρίσκεται ήδη στην αγορά για περισσότερο από 1,5 χρόνο, με ήδη αρκετά μοντέλα μητρικών να κυκλοφορούν στην αγορά. Το καλοκαίρι όμως του 2016 σήμανε και την κυκλοφορία των Broadwell-E επεξεργαστών, με τα 14nm κατασκευής να έρχονται και στην HEDT (High End Desktop) κατηγορία, δίνοντας την ευκαιρία για 2 περισσότερους πυρήνες με την κυκλοφορία του Core i7 6950X. Η πλατφόρμα ωστόσο, καθώς και το socket παραμένουν ακριβώς τα ίδια - δίνοντας την δυνατότητα τοποθέτησης των Broadwell-E σε όλα τα X99 motherboards που υπάρχουν στην αγορά.Η X99 πλατφόρμα βρίσκεται ήδη στην αγορά για περισσότερο από 1,5 χρόνο, με ήδη αρκετά μοντέλα μητρικών να κυκλοφορούν στην αγορά. Το καλοκαίρι όμως του 2016 σήμανε και την κυκλοφορία των Broadwell-E επεξεργαστών, με τα 14nm κατασκευής να έρχονται και στην HEDT (High End Desktop) κατηγορία, δίνοντας την ευκαιρία για 2 περισσότερους πυρήνες με την κυκλοφορία του Core i7 6950X. Η πλατφόρμα ωστόσο, καθώς και το socket παραμένουν ακριβώς τα ίδια - δίνοντας την δυνατότητα τοποθέτησης των Broadwell-E σε όλα τα X99 motherboards που υπάρχουν στην αγορά.

Πάντα όμως μια νέα κυκλοφορία επεξεργαστή δίνει την αφορμή στους κατασκευαστές μητρικών να εισάγουν νέα προϊόντα, καλύπτοντας τα "κενά" των χαρακτηριστικών που πιθανώς να είχαν με τα προηγούμενα release. Ένα από αυτά τα κενά ήταν η εγγενής υποστήριξη για USB 3.1, ενώ στην "RGB
εποχή" που ζούμε, αρκετοί χρήστες είναι αυτοί που θα ζητήσουν το χαρακτηριστικό αυτό στην μητρική τους.

Η Gigabyte έρχεται να καλύψει τα δικά της κενά με την νέα X99-Ultra Gaming, προσφέροντας ένα all-around high-end board την δυνατότητα να επιλέξετε την δική σας... γεύση στην εμφάνισή της.

Gigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your style
Package & Contents

Η συσκευασία της X99-Ultra Gaming φροντίζει να αναδείξει όλα τα χαρακτηριστικά που προσφέρει, τονίζοντας ωστόσο τις RGB δυνατότητες της από την πρώτη ματιά στο εξώφυλλό της. Κατά τα λοιπά, στο εσωτερικό στεγάζεται ένα κουτί που περιέχει την μητρική, με το "πάτωμα" να περιέχει όλα τα συνοδευτικά της.

Gigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your styleGigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your styleΤασυνοδευτικά ξεκινούν με το πλήρες user guide και installation guidebook, παρέα με ένα door hanger και μερικά διακοσμητικά αυτοκόλλητα. Πέρα από το DVD με τους drivers και τα utilities συναντάμε 6 SATA καλώδια, το I/O shield, ένα 2-way και ένα 3-way SLI bridges, ετικέτες καλωδίων, 2 βέλκρο για οποιαδήποτε χρήση, ένα G-connector για ευκολότερη τοποθέτηση των front panel καλωδίων, ένα καλώδιο επέκτασης της PCI express τροφοδοσίας καθώς και ένα καλώδιο για την διασύνδεση με διάφορα RGB LED strips.

Gigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your styleAesthetics & Color Scheme

Μετά το πακέτο με τα συνοδευτικά, ας δούμε τι έχει να προσφέρει η X99-Ultra Gaming.

Παρά το γεγονός πως οι περισσότερες X99 μητρικές έρχονται στο "εκτεταμένο" E-ATX form factor, η νέα μητρική της Gigabyte έρχεται σε πιο compact διαστάσεις, που οριακά την εντάσσουν στην standard ATX κατηγορία.

Gigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your styleΤο χρωματικό προφίλ της μητρικής εμφανίζει μια αισθητή τριχρωμία. Το PCB της είναι σε μαύρο ματ χρώμα, με τα διάφορα καλύμματα για τα I/O καθώς και τα heatsinks της μητρικής να έχουν ως βάση το λευκό και μερικές "δόσεις" κόκκινων λεπτομερειών.

Gigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your styleGigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your styleGigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your style

 

Gigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your styleGigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your styleΈνα από τα κύρια χαρακτηριστικά της όμως είναι οι RGB δυνατότητες. Έτσι, πάνω στο board θα συναντήσουμε διάφορα LED strips, τα οποία εμφανίζονται ανάμεσα από τα DIMM slots, στο heatsink του PCH, καθώς και στο λευκό κάλυμμα της δεξιάς πλευράς. Εξ' ορισμού η μητρική θα φωτιστεί σε κόκκινο χρώμα, όμως μέσα από το συνοδευτικό software της Gigabyte έχετε την δυνατότητα επιλογής από μια πλήρη RGB παλέτα.

Gigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your styleGigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your styleGigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your styleGigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your styleGigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your styleExpansion Slots

Gigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your styleΣαν μια X99 μητρική, η Gigabyte X99-Ultra Gaming διαθέτει όσες περισσότερες θύρες για κάρτες επέκτασης μπορεί να προσφέρει μια μητρική. Έτσι, προσφέρονται 4 PCI Express 3.0 slots x16 μεγέθους, υποστηρίζοντας πλήρως 3-way SLI και CrossFire διάταξη.

Επιπλέον, παρέχεται και μια συμπληρωματική PCIe 2.0 x1 θύρα, καθώς και μια M.2 Socket 1 θύρα για τοποθέτηση συμπληρωματικού WiFi module (δεν παρέχεται στην συσκευασία).

Storage

Στο παραδοσιακό σημείο όπου συναντάμε τα SATA Ports, η Gigabyte έχει επιλέξει την υποστήριξη για έως 10 SATA 6Gbps θύρες ενώ με τον συνδυασμό του παρεχόμενου βύσματος δίνεται και η δυνατότητα για μια επιπλέον SATA Express θύρα. Επιπλέον, δίπλα από τις SATA θύρες η Gigabyte έχει προσθέσει και μια ειδική U.2 θύρα για την τοποθέτηση των Intel 750 SSDs.

Gigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your styleGigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your styleΚλείνοντας, η υποστήριξη για M.2 SSDs δίνει επίσης το παρόν. Στην συνοδευτική θύρα υποστηρίζονται modules έως 11 εκατοστών, ενώ υποστηρίζονται τόσο SSD μέσω PCI-e Gen 3 σε x4 mode (32Gbps) όσο και σε SATA 6Gbps mode.

Audio

Στο κομμάτι του ήχου συναντάμε το AMP-UP audio, την εκδοχή της Gigabyte για ενισχυμένη κάρτα ήχου.

Gigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your styleΣτην θέση του κεντρικού codec συναντάμε τον ALC1150 της Realtek, ενώ στο φιλτράρισμα των σημάτων χρησιμοποιούνται οι Solid Gold πυκνωτές.

Networking

Στον ελεγκτή δικτύου η Gigabyte επέλεξε δυο Gigabit Ethernet ελεγκτές δικτύου, με τον πρώτο να είναι ο Intel I219-V , και στην θέση του δεύτερου τον Killer E2400 από την Qualcomm, δίνοντας σας έτσι την δυνατότητα να επιλέξετε όποιον LAN ελεγκτή επιθυμείτε. Αμφότερες οι θύρες προστατεύονται από ένα 15KV anti-surge κύκλωμα, ώστε να αντέξουν σε απροσδόκητες τάσεις από το δίκτυο.

Extra Features

Πέρα από τις RGB δυνατότητες της, η X99-Ultra Gaming διαθέτει μερικά έξτρα χαρακτηριστικά. Ένα από αυτά είναι η χρήση ενός 15μ (15 micron) gold plated CPU socket, που προσφέρει ακόμα περισσότερη αξιοπιστία και καλύτερη επαφή με τον επεξεργαστή.

Gigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your styleΚατά τα λοιπά, ξεχωρίζουν οι διάφορες ενισχύσεις στα slots, τόσο στα PCI όσο και στα DIMM slots. Το Memory Armor, όπως ονοματίζει η Gigabyte, είναι η ενίσχυση στα Slot των μνημών, η οποία θα αποτρέψει την κύρτωση του PCB, διατηρώντας το σε μια ίσια κατάσταση, ενώ παράλληλα αποτρέπει και τις ESD παρεμβολές προσθέτοντας ακόμα μεγαλύτερη αξιοπιστία.

Gigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your styleΌμοιες ενισχύσεις συναντάμε και στα PCI Express slots, με τις θύρες να προστατεύονται σημαντικά από πιθανές φθορές από βαριές κάρτες γραφικών. Παράλληλα, συναντάμε και το Double locking bracket, το οποίο προσφέρει σημαντικά καλύτερη συγκράτηση των PCI slots με το PCB.

Gigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your styleGigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your styleΚατά τα λοιπά, το Anti-Sulfur resistor design είναι ένας ειδικός σχεδιασμός από μια επιπλέον στρώση μετάλλου που προστέθηκε στις αντιστάσεις, αποτρέποντας την θείωση και την οξείδωση στα συγκεκριμένα στοιχεία. Οι Durable Black solid πυκνωτές προσφέρουν εξαιρετικά χαμηλό ESR και ακόμα μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, ενώ το 2x Copper PCB ενισχύει τις διαδρομές των λωρίδων τροφοδοσίας του PCB, προσφέροντας καλύτερη παράδοση ενέργειας στον επεξεργαστή, αντοχή στα υψηλά φορτία καθώς και χαμηλότερες θερμοκρασίες στην περιοχή του PCB.

Τέλος, με το Q-Flash Plus, μπορείτε να φλασάρετε το BIOS της μητρικής, χωρίς να είναι απαραίτητη η ύπαρξη επεξεργαστή και μνημών.


Rear I/O

Gigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your styleΜεταβαίνοντας στο Ι/Ο θα συναντήσουμε 8 USB 3,0 θύρες, ενώ επιπλέον παρέχονται 2 x USB 3,1 υποδοχές τόσο Type A όσο και Type C, μαζί με μια PS/2 θύρα για πληκτρολόγιο/ποντίκι. Τέλος ξεχωρίζουν οι διπλές Gigabit Ethernet θύρες, ενώ στην έξοδο του ήχου έχουμε 5 x audio jacks 3.5mm για τοποθέτηση έως 7.1 surround ηχείων καθώς και μια οπτική SPDIF.
Circuit analysis
Κοιτάζοντας "κάτω από την επιφάνεια", παρατηρούμε τα βαθύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά που φέρει η Gigabyte X99-Ultra Gaming. Εν αρχή, θα ασχοληθούμε με το VRM της μητρικής, το οποίο αποτελείται από ένα σύστημα που διαθέτει 8 φάσεις.

Gigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your styleΑυτές οι φάσεις απαρτίζονται από τα server-κλάσης Cooper Bussmann chokes καθώς και τους Durable black solid πυκνωτές.

Gigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your styleΤο ψηφιακό PWM είναι από την Internationa Rectifier, με το IR3580 να είναι ένα 8 φάσεων και μονής εξόδου. Επιπλέον, το IR3556M είναι το synchronous buck gate driver με ένα MOSFET ελέγχου, καθώς και ένα επίσης synchronous MOSFET που εμπεριέχει μια Schottky δίοδο, και δυνατότητα εξόδου τα 50A έκαστο.

Gigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your styleΣτην τροφοδοσία της μνήμης χρησιμοποιείται ένα σύστημα 2 φάσεων, ξεχωριστό για κάθε πλευρά των DIMM, με τον IR3570A ψηφιακό PWM να έχει διπλή έξοδο και παρέχει 4+1 και 3+2 φάσεις, ενώ ο driver είναι ο IR3553M με ένα control MOSFET καθώς και το synchronous MOSFET που εμπεριέχει μια Schottky δίοδο, και δυνατότητα εξόδου τα 40A έκαστο.

Επιπλέον, για τον έλεγχο όλων των RGB LEDs χρησιμοποιείται μια σειρά από 9 x RT9018B ελεγκτές.

Στην πολύπλεξη των PCI λωρίδων χρησιμοποιούνται 4 NXP L04083B για την εναλλαγή των PCI Express 3.0 λωρίδων.

Gigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your styleΣτα λοιπά περιφερειακά, πέραν από την χρήση του Intel PCH η Gigabyte ενσωματώνει και έναν DSL6540 Thunderbolt 3.0 και USB 3.1 ελεγκτή, ενώ ο YET-D720210-0004 είναι ένα hub που παρέχει 4 USB 3.0 θύρες,

Gigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your styleGigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your styleGigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your styleGigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your styleΚλείνοντας, ο IT8620e της ITEβρίσκεται στην θέση του Super IO και παρέχει ενδείξεις για τις τάσεις, θερμοκρασίες, ενώ στον έλεγχο των ανεμιστήρων συναντάμε τον IT8792E της ίδιας εταιρίας. Από την ITE έχουμε και τον ελεγκτή για την Q-Flash Plus λειτουργία, τον IT8951E, με το BIOS να αποθηκεύεται σε 2 MXIC MX 2SL12873F των 128Mbit BIOS chips.

Gigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your styleΌσον αφορά τους παρεχόμενους fan headers, η X99-Ultra Gaming παρέχει 4 4pin θέσεις, με το header για τον επεξεργαστή να βρίσκεται κάτω από το CPU socket για ευκολότερη πρόσβαση, ενώ ειδική μνεία θα κάνουμε και για την ξεχωριστή Pump θύρα η οποία θα κρατήσει σταθερή τάση για τις αντλίες υδροψύξεων.

Gigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your styleΤέλος, παρέχονται 2 x USB 3.0 καθώς και 2 x USB 2.0 headers για το front panel.

Gigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your style
UEFI BIOS

To BIOS της Gigabyte αναβαθμίστηκε και σε αυτήν την νέα της κυκλοφορία, με το interface να διαφέρει σημαντικά από το παρελθόν.

Με την είσοδό μας στο UEFI BIOS μεταβαίνουμε στο "Easy Mode", ή αλλιώς το απλοποιημένο interface του όπου και μπορούμε να δούμε όλες τις βασικές πληροφορίες για το σύστημα όπως την κατάσταση λειτουργίας του επεξεργαστή, της μνήμης και των υπόλοιπων υποσυστημάτων, την περιοχή για το EZ OC για εύκολο και γρήγορο overclocking, καθώς και μια λίστα από τις bootable συσκευές, ώστε να επιλέξουμε με drag n' drop το boot priority των εγκατεστημένων δίσκων.

Gigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your styleΜε το πάτημα της επιλογής "Classic" μεταβαίνουμε στο ολοκληρωμένο Advanced interface του BIOS. Εκεί δεν αλλάζουν πολλά και θα συναντήσουμε σε κατηγορίες όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις για το σύστημά μας.

Gigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your style

 

Gigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your style

 

Gigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your style

 

Gigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your style

 

Gigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your style

 

Gigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your style

 

Gigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your style

 

Gigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your style

 

Gigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your style

 

Gigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your style

 

Gigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your styleΦυσικά, δεν θα λείψουν τα sliding menus τα οποία παρέχουν μερικές έξτρα πληροφορίες ενώ περιηγούμαστε στο advanced mode.

Σε γενικές γραμμές, το νέο interface προσφέρει όλες τις απαραίτητες λειτουργίες - όμως χρειάζεται ακόμα δουλειά καθώς αρκετές από τις ρυθμίσεις, κυρίως αυτές που υπάγονται στην κατηγορία M.I.T, είναι υπερ του λογικού τακτοποιημένες σε υποκατηγορίες, που μπορεί να οδηγήσει εν μέρει σε "χάσιμο" του χρήστη κατά την διάρκεια της περιήγησης.


Software

Δεν θα αμελήσουμε να αναφερθούμε και στο συνοδευτικό λογισμικό της Gigabyte.

Το Gigabyte APP Center είναι το πρώτο κομμάτι software, που φροντίζει να έχει όλες τις εγκατεστημένες εφαρμογές που αφορούν την μητρική τακτοποιημένες σε ένα μέρος. Αρκετές από τις εφαρμογές που εμφανίζονται παρακάτω δεν είναι απαραίτητο να τις εγκαταστήσετε, εαν το επιλέξετε όμως το APP center θα φροντίσει ώστε να εμφανιστούν όλες στο αρχικό μενού της. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα για εύκολη πρόσβαση στις ρυθμίσεις των Windows, ενώ υπάρχει και μια short list που ανιχνεύει αυτόματα χρήσιμα utilities που έχετε ήδη εγκαταστήσει στο σύστημα σας.


Gigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your styleΣτην πρώτη σειρά λειτουργιών, το @BIOS αναλαμβάνει να παρέχει πληροφορίες αλλά και να αναβαθμίσει το UEFI BIOS της μητρικής σας, ενώ σας δίνει την δυνατότητα να επιλέξετε και ένα custom logo για την POST screen. Το 3D OSD είναι ένα OSD software που θα αναλάβει να εμφανίσει όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες του συστήματος κατά την εκτέλεση παιχνιδιών, ενώ το BIOS setup είναι ένα app με τις βασικές ρυθμίσεις του BIOS.

Gigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your styleGigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your styleGigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your styleTo color temperature αλλάζει την θερμοκρασία των χρωμάτων για ξεκούραστη ανάγνωση ανάλογα με τις επιθυμίες σας, ενώ το USB blocker αναλαμβάνει να προστατέψει τις αφαιρούμενες συσκευές, χρησιμοποιώντας κωδικό προστασίας, ενώ με το home cloud έχετε την δυνατότητα να δημιουργήσετε εύκολα και γρήγορα έναν home server μοιράζοντας έναν φάκελο, από τον οποίο θα έχετε πρόσβαση απομακρυσμένα τόσο από άλλους υπολογιστές όσο και από smartphones.

Gigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your styleGigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your styleGigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your styleΤο Fast Boot σας επιτρέπει την επιλογή για ταχύτερη εκκίνηση του συστήματος, ενώ με το Smart TimeLock μπορείτε να ορίσετε ημέρες και ώρες της εβδομάδας όπου η πρόσβαση θα είναι περιορισμένη στο σύστημα.

Gigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your styleGigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your styleGigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your styleΜε το Smart Keyboard έχετε την δυνατότητα να δημιουργήσετε Macro εντολές στο πληκτρολόγιο σας καθώς και συντομεύσεις για το ποντίκι σας, ενώ το V-tuner σας επιτρέπει το overclocking της κάρτας γραφικών χωρίς την ανάγκη ξεχωριστού software.

Gigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your styleGigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your styleΤο Ambient LED είναι το APP που αφορά συγκεκριμένα την X99-Ultra Gaming. Μέσα από αυτό έχετε την δυνατότητα ενεργοποίησης/απενεργοποίησης του φωτισμού, δυνατότητες για still, pulse και beat είδος φωτισμού, ενώ μπορείτε να διαλέξετε τόσο ένα σταθερό χρώμα όσο και την αυτόματη εναλλαγή χρωμάτων, με τους χρόνους εναλλαγής να είναι στην διάθεση σας από 1 δευτερόλεπτο έως και 10 λεπτά ανά χρώμα.


Gigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your style
Τέλος, το Easy Tune είναι το κέντρο του Overclocking. Η αρχική καρτέλα περιέχει μερικά έτοιμα προφίλ, ενώ αναγράφονται λεπτομέρειες σχετικά με την έκδοση του BIOS, την τρέχουσα συχνότητα του επεξεργαστή, των μνημών και της κάρτας γραφικών. Επιπλέον, το AutoTuning επιτρέπει την έναρξη της διαδικασίας αυτοματοποιημένου OC, με το EasyTune να αναλαμβάνει να βρει από μόνο του τις καλύτερες δυνατές ρυθμίσεις.


Gigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your styleΚατά τα λοιπά, οι υπόλοιπες κατηγορίες αφορούν μεμονωμένα τα υποσυστήματα που θέλετε να υπερχρονίσετε. Κάτω από τις καρτέλες Advanced CPU και Advanced DDR θα βρείτε όλες τις λεπτομερείς ρυθμίσεις για tweaking των συχνοτήτων.

Gigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your styleGigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your styleGigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your styleGigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your styleΤέλος, έχετε την δυνατότητα για δημιουργία hotkeys, τα οποία θα εφαρμόζουν τα δικά σας προφίλ με το πάτημα ενός πλήκτρου που ορίζετε εσείς στο πληκτρολόγιο σας.Με στόχο την αποτελεσματικότερη και πιο αντικειμενική ανάλυση των reviews, προχωρήσαμε σε μερικές αλλαγές όσον αφορά την μεθοδολογία αξιολόγησης. Ξεκινώντας από τα βασικά, όλες οι μητρικές θα αξιολογούνται με ακριβώς πανομοιότυπο hardware, αντικαθιστώντας έτσι μονάχα την υπό – εξέταση μητρική μας.

Όλες οι μητρικές πλέον θα αξιολογούνται με βάση 3 βασικές κατηγορίες με διαφορετικά ποσοστά βάρους. Έτσι οι 3 κατηγορίες είναι οι εξής: Features (50%), Performance (25%) και Price (25%). Δηλαδή με βάση τις παραπάνω κατηγορίες, το μεγαλύτερο βάρος φέρουν τα χαρακτηριστικά της κάθε μητρικής τα οποία αναλύονται στις εξής υπό-κατηγορίες: Accessories, Asthetics, Extra Technologies, Connectivity, Expandability, όπου όλες συμμετέχουν ισότιμα με βάρος 10% έκαστη. Το υπόλοιπο 50% αποτελείται από την απόδοση της κάθε μητρικής (25%) και τέλος η τιμή της (επίσης 25%).

Ακούσαμε την φωνή σας, και έτσι η διαδικασία της αξιολόγησης βασίστηκε στο Poll που είχαμε δημιουργήσει πριν μερικούς μήνες. Είστε ελεύθεροι να συμμετέχετε ακόμα και σήμερα!

Performance Assessment - Benchmarks

Για την ανάλυση της απόδοσης κάθε μητρικής, κατατάξαμε τα benchmarks που θα χρησιμοποιήσουμε σε 6 διαφορετικές κατηγορίες, που θα την αξιολογήσουν στο σύνολό της. Ο σκοπός της χρήσης αυτών των μετροπρογραμμάτων έχει το ως απώτερο στόχο να αναδείξει τυχόν διαφορές που έχουν διάφορες μητρικές στην απόδοσή τους. Είναι προφανές πως εάν θελήσουμε κάποια σύγκριση, αυτή θα είναι εφικτή μόνο για μητρικές της ίδιας πλατφόρμας.

Έτσι, τα benchmarks που χρησιμοποιήσαμε είναι τα εξής:  • CPU: Sisoftware Sandra, Winrar, Cinebench R11.5
  • Memory: AIDA64, MaxxMEM
  • System: PCMark 7
  • Graphics: 3DMark 11 Performance, Crysis 3, Tomb Raider
  • Storage: ATTO Disk Benchmark
  • Audio: Rightmark Audio AnalyzerΤα ανωτέρω τεστ επαναλαμβάνονται για 3 συχνότητες λειτουργίας του επεξεργαστή μας: Stock (default με Turbo Boost ενεργοποιημένο), Overclock @ 4000MHz, Overclock @ 4500MHz.

Σύστημα δοκιμών και ρυθμίσεις συστήματος

Παρακάτω έχετε την δυνατότητα να ρίξετε μια ματιά στο setup των δοκιμών μας καθώς και στις επιλεγμένες ρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν οι μετρήσεις.SiSoftware Sandra


Το Sandra της SiSoftware (SiSoftware Zone) αποτελεί εδώ και χρόνια ένα από τα πιο έγκυρα διαγνωστικά προγράμματα, που ταυτόχρονα προσφέρουν και πληροφορίες για τον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή. Μπορείτε να μάθετε ό,τι θέλετε για το hardware, το software και όλες τις υπόλοιπες συσκευές - ένα χέρι βοηθείας με λίγα λόγια. Sandra σημαίνει System Analyser, Diganostic and Reporting Assistant. Οι δημιουργοί του εμπνεύστηκαν την ονομασία από το Ελληνικό γυναικείο όνομα Σάντρα που σημαίνει υπερασπίστρια, βοηθός των ανθρώπων. Ταιριάζει έτσι; Μπορεί να προσφέρει πάνω κάτω τις ίδιες πληροφορίες με άλλα προγράμματα όπως το AIDA64 ή το Tune Up Utilities, όμως είναι πολύ πιο λεπτομερές. Σε κανένα άλλο πρόγραμμα δεν θα βρείτε τα ακριβή χαρακτηριστικά components όπως CPU, chipset, VGA, ports, printers, sound card, memory, network, Windows internals, AGP, PCI, PCI-X, PCIe, database, USB, USB 2.0, USB 3.0, 1394/Firewire κ.τ.λ. Συνεργάζεται άψογα με όλα τα λειτουργικά συστήματα της Microsoft (XP/Vista/7/Server 2003/Server 2008) και υποστηρίζει όλες τις μεγάλες τεχνολογίες όπως: Multiprocessor, MultiCore, HyperThreading, GPGPU, DirectX, OpenGL, NUMA, AMD64/EM64T/x64 και MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSSE3, SSE 4.1, SSE 4.2, AVX & FMA.

Εμείς επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε benchmarks και για τον επεξεργαστή αλλά και για την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών του: Processor Arithmetic, Processor Multimedia, Cryptography, Multi-Core Efficiency, Power Management Efficiency, GP (GPU/CPU/APU) Processing, GP (GPU/CPU/APU) Cryptography και GP (GPU/CPU/APU) Bandwidth.

Gigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your style

 

Gigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your style

 

Gigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your style

 

Gigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your style
WinRAR


Η πλειοψηφία των χρηστών το έχει εγκατεστημένο και το χρησιμοποιεί, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν για το ενσωματωμένο benchmark το οποίο διαθέτει. Ο λόγος για το WinRAR, το δημοφιλέστατο πρόγραμμα συμπίεσης αρχείων, το οποίο ξεχώρισε χάρη στην ευκολία χρήσης και τις επιδόσεις του, ενώ μας δίνει και έναν πολύ καλό τρόπο για να συγκρίνουμε τις επιδόσεις των επεξεργαστών μας, εφόσον το benchmark που περιλαμβάνει, εκμεταλλεύεται στο έπακρο την ισχύ των σύγχρονων CPU και των πολλαπλών πυρήνων τους. Το Benchmark & Hardware Test του WinRAR μετράει πόσα είναι τα μέγιστα KB/s που μπορεί να συμπιέσει ο υπολογιστής μας. Για να προσαρμόσουμε το WinRAR σε πιο real life συνθήκες, μαζέψαμε φωτογραφίες συνολικής χωρητικότητας 1GB και τις συμπιέσαμε χρησιμοποιώντας το Best compression method - χρονομετρώντας πόσο χρόνο χρειάστηκε το PC.

Gigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your styleCinebench R11.5 & R15


Το CINEBENCH είναι μία σειρά real-world tests τα οποία υπολογίζουν συγκεντρωτικά τις επιδόσεις του υπολογιστή σας. Βασίζεται στο animation software CINEMA 4D (σχεδιασμένο από την award-winning MAXON), που χρησιμοποιείται εκτεταμένα από studios και εταιρείες παραγωγής παγκοσμίως για να δημιουργείται περιεχόμενο 3D. Προγράμματα της MAXON συμμετείχαν στην προσπάθεια δημιουργίας κινηματογραφικών ταινιών που έσπασαν τα ταμία όπως τα: Spider Man, Star Wars, The Chronicles of Narnia και πολλά άλλα. Καταλαβαίνεται λοιπόν το κύρος που έχει σαν πρόγραμμα το CINEBNECH.

Ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών παίζουν καθοριστικό ρόλο στο τελικό score που θα πάρετε. Είναι από τα λίγα benchmarks που δύναται να χρησιμοποιήσουν μέχρι και 64 processor threads, προκειμένου να μετρήσουν τα 2.000 αντικείμενα και 300.000 συνολικά πολύγωνα του CPU test scene. Τα εφέ που στρατολογήθηκαν για να κάνουν τον επεξεργαστή σας να υποφέρει στο test αυτό περιλαμβάνουν sharp και blurred reflections, area lights και shadows, procedural shaders, antialising και πολλά ακόμα.

Gigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your style

 

Gigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your styleΈχοντας όλες τις μετρήσεις των μητρικών μας μαζεμένες, ήρθε η ώρα για μερικά αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα είναι sorted μόνο κατά την Stock συχνότητα, ώστε να είναι δίκαιη η σύγκριση για όλες τις μητρικές. Όσον αφορά την Gigabyte X99-Ultra Gaming παρατηρούμε πως οι επιδόσεις είναι αρκετά παραπλήσιες / πανομοιότυπες με τον ανταγωνισμό.


AIDA64 Memory Read, Write, Copy & Latency


Το AIDA64 (Downloads | AIDA64) κατασκευάστηκε για να κάνει ευκολότερη την ζωή των home users αφού αποτελεί ένα διαγνωστικό πρόγραμμα με πλούσια σουίτα benchmarks. Η Extreme έκδοσή του περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα features που αδιαμφισβήτητα θα βοηθήσουν στο overclocking, την διάγνωση τυχόν λαθών, τον βασανιστικό και συνάμα ενδελεχή έλεγχο σταθερότητας όπως επίσης και το monitoring θερμοκρασιών, memory bandwidth, memory timings και πολλά ακόμα! Ανά πάσα στιγμή θα μπορείτε να γνωρίζετε όλες τις πληροφορίες γύρω από τον επεξεργαστή, την μνήμη του συστήματος και τους σκληρούς δίσκους, ενώ παράλληλα είναι πλήρως συμβατό με 32-bit και 64-bit Microsoft Windows 7/Server 2008 R2 λειτουργικά συστήματα.

Αναφορικά με τα 64-bit benchmarks, να πούμε ότι εν ολίγοις μετράνε το πόσο καλά αποδίδει ο υπολογιστής στην επεξεργασία δεδομένων και στους μαθηματικούς υπολογισμούς. Τα Memory & Cache Benchmarks αναλύουν το εύρος μνήμης και το latency. Τα Processor Benchmarks χρησιμοποιούν τις εντολές MMX, 3DNow! και SSE, με το scaling να ανεβαίνει ασταμάτητα, ακόμα και με 32 πυρήνες επεξεργασίας. Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι το benchmarking suite του AIDA64 αντιπροσωπεύει μια από τις καλύτερες λύσεις για να καταλάβουμε πόσο επαναστατική είναι η δεύτερη γενιά Core επεξεργαστών της Intel.

Ξεκινάμε με τα Memory Bandwidth Benchmarks, δηλαδή τα Memory Read, Memory Write, Memory Copy και Latency. Ο κώδικας των εν λόγω benchmarks έχει γραφθεί με σωστή μεθοδολογία ώστε να εκμεταλλεύεται τις κατάλληλες x86, MMX, 3DNow!, SSE, SSE3 ή SSE4.1 instructions. Το Latency από την άλλη μετράει την χρονική καθυστέρηση που έχουμε όταν ο επεξεργαστής διαβάζει δεδομένα από την μνήμη του συστήματος. Δηλαδή το χρόνο από την εντολή Read, μέχρι να φτάσουν οι πληροφορίες στις εσωτερικές registers του CPU.

Gigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your style

 

Gigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your style

 

Gigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your style

 

Gigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your styleΣτα ίδια πρότυπα και οι μετρήσεις για τις μνήμες, τόσο το AIDA64 δείχνουν πως η Gigabyte X99-Ultra Gaming δεν "κόβει" τις επιδόσεις του Memory Controller.


3DMark 11


To 3DMark11 είναι η τελευταία έκδοση της πασίγνωστης Futuremark 3DMark suite. Επηρεάζεται κατά συντριπτικό ποσοστό από την κάρτα γραφικών και εκμεταλλεύεται features τελευταίας τεχνολογίας όπως DirectX 11, tesselation, compute shaders και multi-threading. Τα Graphics Test περιλαμβάνουν πολυάριθμες αντανακλάσεις, έξυπνο φωτισμό με πληθώρα shadow casting lights, βαρύ tesselations και physics simulation με πολλά αντικείμενα. Αντιπροσωπεύει μία σίγουρη λύση για να δοκιμάσετε αν αντέχει η κάρτα γραφικών σας στις overclocked συχνότητες που καταλήξατε, καθώς μπορεί να μην φτάνει σε load το Furmark ή το Gigabyte Kombustor, αλλά στο Extreme Preset είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Έπειτα έχετε κατά νου ότι το load των Furmark και Gigabyte Kombustor είναι απλησίαστο ακόμα και στα πιο βαριά games, οπότε είναι αμαρτία να ζορίζετε την VGA σας χωρίς λόγο.

Gigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your styleΑρκετά συνεπής η Gigabyte X99-Ultra Gaming και στον τομέα των γραφικών, με τα αποτελέσματά της να είναι πολύ κοντά στον ανταγωνισμό.

Gaming

Δύο από τους πιο δημοφιλής τίτλους για το 2013, το Crysis 3 και το Tomb Raider, χρησιμοποιούνται ως μετροπρογράμματα αξιολόγησης.

Gigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your style

 

Gigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your styleΣτα gaming benchmarks, βλέπουμε και πάλι τους αναμενόμενους αριθμούς από την μητρική της δοκιμής μας, πράγμα που σημαίνει πως σε ένα gaming σύστημα τον κύριο ρόλο τον έχει ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών.PCMark7


Το PCMark7 (Windows 7 Benchmark test) είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε για να μετρήσετε εύκολα και με μεγάλη ακρίβεια την απόδοση του υπολογιστή σας, να δείτε τα αδύνατα και τα δυνατά σημεία του. Με το σύνθετο αυτό μετροπρόγραμμα και αφού δείτε τα αποτελέσματα του κάθε test που τρέχετε, έχετε τη δυνατότητα αφού μάθετε που υστερεί το σύστημα να προβείτε σε κατάλληλες αναβαθμίσεις ή ακόμα και σε εντελώς νέο υπολογιστή, αν δείτε ότι το σύστημα που χρησιμοποιείται δεν ικανοποιεί όλες σας τις ανάγκες. Μέσω του PCMark7 suite βλέπετε τις επιδόσεις του συστήματός σας στα εξής tests: Video playback & transcoding, Image manipulation, Web browsing & decryption, Graphics - DirectX 9, Windows Defender, Importing Pictures και Gaming.

Gigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your styleΚαμία μεταβολή και σε αυτό το benchmark, όπου βλέπουμε πως η Gigabyte X99-Ultra Gaming παραδίδει παρεμφερή αποτελέσματα με τους υπόλοιπους διαγωνιζόμενους.


Storage Assessment using ATTO Disk Benchmark

Το ATTO Disk Benchmark πρόκειται για ένα από τα πιο διαδεδομένα προγράμματα ανάλυσης της απόδοσης ενός αποθηκευτικού μέσου. Αναπτύχθηκε από την ίδια την ATTO με σκοπό την αξιολόγηση drives ακόμα και σε enterprize περιβάλλοντα, αλλά είναι εξίσου ικανοποιητικό για Home χρήση.

Τυπικές επιδόσεις από τον SATA Controller της Gigabyte X99-Ultra Gaming στον τομέα της αποθήκευσης.

Rightmark Audio Analyzer

To Rightmark Audio Analyzer είναι ένα από τα ελάχιστα μετροπρογράμματα για μια κάρτα ήχου. Το benchmark παράγει συγκεκριμένα μοτίβα ήχου τα οποία εξάγονται σε αναλογική μορφή από την Speaker Out έξοδο της κάρτας ήχου, και καταγράφονται στην Line In είσοδο. Τα αποτελέσματα συγκρίνονται και το benchmark αποφασίζει για την ποιότητα του ήχου εξόδου.

Gigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your styleΠολύ καλά αποτελέσματα και στον τομέα του ήχου. Το AMP-UP Audio είναι ικανό να παραδώσει αρκετά καλή απόκριση συχνότητας, καθώς και εξαιρετικά αποτελέσματα στα επίπεδα θορύβου, δυναμικής περιοχής και stereo crosstalk, με το τελικό αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται ως "πολύ καλό".


Πως τα πηγαίνει από άποψης Overclocking η Gigabyte X99-Ultra Gaming; Διαθέτοντας εξαιρετική ποιότητα κατασκευής και υλικών, υπόσχεται δυνατά OC's για τον K-series επεξεργαστή σας.

Αυτό όμως που θα πρέπει να κατανοήσουμε όλοι μας είναι πως από την στιγμή που η Intel επέτρεψε την κυκλοφορία ξεκλείδωτων επεξεργαστών, η overclocking εμπειρία τουλάχιστον με τους παραδοσιακούς τρόπους ψύξης για τους οικιακούς χρήστες θα πρέπει να είναι η ίδια. Έτσι, με λίγο το πείραγμα του πολλαπλασιαστή και ελάχιστα της τάσης vCore, θα πρέπει εύκολα κάποιος στις περισσότερες μητρικές να επιτύχει τα 4.5GHz. Συνεπώς, θα επιχειρήσουμε να δούμε τι δυνατότητες αυτόματου υπερχρονισμού μπορεί να μας παρέχει η συγκεκριμένη μητρική.

Gigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your styleΣτις default ρυθμίσεις δεν παρατηρούμε κάτι το αξιοθαύμαστο - η Gigabyte X99-Ultra Gaming επιχειρεί ελαφρώς πιο ψηλότερα, κατά 300 MHz, να προσφέρει τις καλύτερες δυνατές στοκ επιδόσεις.

Gigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your styleΈτοιμα προφίλ που προσφέρει η μητρική είναι μια εύκολη δίοδος για απλό Overclocking. Τόσο μέσω από το BIOS όσο και στην "Default" επιλογή του EasyTune τα 4000MHz είναι μια απλή και εύκολη υπόθεση, όσο και τα 4200MHz του OC προφίλ το οποίο είναι εύκολο στην εφαρμογή.

Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η επιλογή AutoTuning. Το AutoTuning θα επιχειρήσει ένα αυτοματοποιημένο oveclocking. Ανεβάζοντας σε βήματα των 100MHz, μετά από κάθε αλλαγή το πρόγραμμα κάνει stressing στον επεξεργαστή ώστε να δει αν είναι σταθερός, για να καταλήξει στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Gigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your styleΣτην περίπτωση του 6950Χ που είχαμε στην διάθεσή μας, το πρόγραμμα εφάρμοσε μια τελική συχνότητα στα 4300MHz με τάση 1,285V. Αν και το stress test που επιχείρησε το πρόγραμμα ήταν επιτυχημένο, εν τέλει απέτυχε στα δικά μας διαδοχικά Cinebench runs που επιχειρήσαμε - συνεπώς αν και η τάση είναι λειτουργική, δεν είναι η βέλτιστη και εγγυημένα σταθερή τάση για την συγκεκριμένη συχνότητα που κατέληξε το EasyTune. Αναμένουμε βελτιώσεις, και συνιστούμε προσοχή!

Gigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your styleΕίδαμε λοιπόν τις δυνατότητες καθώς και τις επιδόσεις της Gigabyte X99-Ultra Gaming. Ήρθε η ώρα να συνοψίσουμε τα θετικά και τα αρνητικά της στις τελευταίες γραμμές που ακολουθούν.

Gigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your styleGigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your style

Η RGB μόδα μπορεί να μην απασχολεί μερικούς, αλλά η Gigabyte X99-Ultra Gaming περιστρέφεται γύρω από το customization, προσφέροντας στον τελικό αγοραστή της την δυνατότητα να διαλέξει την εμφάνιση της μητρικής του - ενώ παράλληλα συνοδεύεται και από ευκολίες για σύνδεση με RGB strips. Κοινώς, η Gigabyte X99-Ultra Gaming απευθύνεται σε αυτούς που ρίχνουν το βάρος τους στην εμφάνιση, παρά στις επιδόσεις, στις οποίες πάντως η μητρική δεν απογοητεύει.

Gigabyte X99-Ultra Gaming Review: Choose your styleΕυχαριστούμε θερμά την Gigabyte για την παραχώρηση του δείγματος!


Farkadonitis

Members
2016-06-22T17:54:54Z

Είναι ακόμα μουλάρια μετατράπηκαν σε ίππους;

Δεν εχω καλες εμπειρίες απο δαύτους

venisk

Members
2016-06-22T18:17:08Z

Μπράβο για το review!

Ευτυχώς θυμηθήκαν αυτή την φορά και βάλανε 32Gb/s m2 θύρα.....

caution

Members
2016-06-24T08:21:59Z

Χ Chipset και δεν έχει power on και ClearCMOS κουμπάκια. Ενώ έχει RGB.

Ρε δεν πάνε καλά... έχουν ξεχάσει τι είναι σημαντικό και τι όχι.

venisk

Members
2016-06-24T09:23:10Z

Στις πρώτες x99 ανεξαρτήτως τιμής δεν βάλανε 32gb/s m2 θύρα, και μετά θέλει να κοιτάει στα μάτια την asus....

Farkadonitis

Members
2016-06-24T14:53:49Z

πες τα παιδι μου να αγιασει η μητρική που φορας!!!! :devilish:

venisk

Members
2016-06-24T15:14:02Z

Έτσι έτσι καταλαβαινόμαστε!!

Διαβάστε περισσότερα στο Φόρουμ...