Gigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark side

Gigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark side

Η κυκλοφορία των Broadwell-E επεξεργαστών "έκλεψε" για λίγο τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς στην κυκλοφορία δεν τέθηκαν μόνο νέοι επεξεργαστές, αλλά και μητρικές της X99 αγοράς. Σε μια "σύμπτωση" συμβάντων, η Gigabyte γιορτάζει τα 30ά γενέθλια της, και πέρα από τις ανανεωμένες X99 μητρικές, δεν άφησε την Z170 πλατφόρμα ξεχασμένη. Καιρός για μια ακόμα νέα μητρική στην κατηγορία αυτή.Η κυκλοφορία των Broadwell-E επεξεργαστών "έκλεψε" για λίγο τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς στην κυκλοφορία δεν τέθηκαν μόνο νέοι επεξεργαστές, αλλά και μητρικές της X99 αγοράς. Σε μια "σύμπτωση" συμβάντων, η Gigabyte γιορτάζει τα 30ά γενέθλια της, και πέρα από τις ανανεωμένες X99 μητρικές, δεν άφησε την Z170 πλατφόρμα ξεχασμένη. Καιρός για μια ακόμα νέα μητρική στην κατηγορία αυτή.

Η νέα σειρά ακούει στο όνομα Z170X-Ultra Gaming, και αποτελεί μια ακόμα πρόταση της εταιρίας στην mainstream κατηγορία. Δεν είναι όμως μια απλή προσθήκη, καθώς η Z170X-Ultra Gaming φέρνει στο τραπέζι κάποια νέα χαρακτηριστικά, έναντι του δυνατού ανταγωνισμού. Πάμε να την γνωρίσουμε!

Gigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark sidePackage & Contents

Η συσκευασία της Z170X-Ultra Gaming να αναδείξει όλα τα χαρακτηριστικά που προσφέρει, τόσο στο εξώφυλλο όσο και στην πίσω πλευρά της συσκευασίας.. Κατά τα λοιπά, στο εσωτερικό στεγάζεται ένα κουτί που περιέχει την μητρική, με το "πάτωμα" να περιέχει όλα τα συνοδευτικά της.

Gigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark sideGigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark sideΤα συνοδευτικά ξεκινούν με το πλήρες user guide και installation guidebook, παρέα με ένα door hanger. Πέρα από το DVD με τους drivers και τα utilities συναντάμε 4 SATA καλώδια, το I/O shield, ένα 2-way SLI bridge, ετικέτες καλωδίων, 2 βέλκρο δεματικά καλωδίων για οποιαδήποτε χρήση, καθώς και ένα G-connector για ευκολότερη τοποθέτηση των front panel καλωδίων.

Gigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark sideAesthetics & Color Scheme

Μετά το πακέτο με τα συνοδευτικά, ας δούμε τι έχει να προσφέρει η Z170X-Ultra Gaming.

Η νέα πρόταση από την Gigabyte δεν ξεφεύγει από τα συνηθισμένα, όσον αφορά τις διαστάσεις της, με την μητρική να υπάγεται στην παραδοσιακή ATX κατηγορία μεγέθους.

Gigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark sideΤο χρωματικό προφίλ της μητρικής ξεφεύγει από τις "περίεργες" τριχρωμίες που έχουμε συναντήσει σε άλλα G1 Gaming προϊόντα. Στην προκειμένη περίπτωση, στη Z170X-Ultra Gaming κυριαρχεί το μαύρο χρώμα, με τις brushed metal "πινελιές" να ξεχωρίζουν στα heatsinks της. Μερικές γραμμές που εμφανίζονται στο PCB όμως, αρκούν για να αποκαλύψουν την συνέχεια.

Gigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark sideGigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark sideGigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark side

 

Gigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark sideGigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark sideΠρόκειται φυσικά για ένα πλήρες σύστημα φωτισμού, το Ambient lighting, που έχει επιλέξει η Gigabyte στην Z170X-Ultra Gaming. Ο φωτισμός δεν είναι RGB, όπως έχουμε συναντήσει σε άλλες πρόσφατες μητρικές, αντιθέτως το χρώμα του LED φωτισμού είναι ένα - το κόκκινο. Έτσι, κατά την λειτουργία της η μητρική φωτίζεται κόκκινη σε 5 διαφορετικά σημεία: στην άκρη του PCB, κάτω από το heatsink, στην λωρίδα που απομονώνει το κύκλωμα ήχου από το υπόλοιπο PCB, ενδιάμεσα των DIMM slots, αλλά και στην περιοχή των VRM. Θα μπορούσε να πει κανείς πως με τέτοια επιλογή φωτισμού, ο χρωματικός συνδυασμός που ακολουθεί η Z170X-Ultra Gaming είναι το μαύρο-κόκκινο, αν και ο χρήστης έχει στην διάθεση του pulse και beat εφέ φωτισμού για να επιλέξει, μέσω του συνοδευτικού Ambient LED software που παρέχεται.

Gigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark sideGigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark sideGigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark sideGigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark sideExpansion Slots

Gigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark sideΟι επιλογές που συναντάμε στην Z170X-Ultra Gaming είναι οι παραδοσιακές για την Z170 πλατφόρμα. Έτσι, έχουμε στην διάθεση μας 3 PCI-e 3.0 x16 θύρες, με την δεύτερη θύρα να λειτουργεί σε x8 mode, και την τρίτη σε x3. Επιπλέον παρέχονται 3 συμπληρωματικές PCI-e 3.0 x1 θύρες.

Storage

Στο παραδοσιακό σημείο όπου συναντάμε τα SATA Ports, η Gigabyte έχει επιλέξει την υποστήριξη για έως 6 SATA 6Gbps θύρες ενώ με τον συνδυασμό του παρεχόμενου βύσματος δίνεται και η δυνατότητα για δυο SATA Express θύρες. Επιπλέον, δίπλα από τις SATA θύρες η Gigabyte έχει προσθέσει και μια ειδική U.2 θύρα για την τοποθέτηση των Intel 750 SSDs.

Gigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark sideGigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark sideGigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark sideΚλείνοντας, η υποστήριξη για M.2 SSDs δίνει επίσης το παρόν. Στην συνοδευτική θύρα υποστηρίζονται modules έως 11 εκατοστών, ενώ υποστηρίζονται τόσο SSD μέσω PCI-e Gen 3 σε x4 mode (32Gbps) όσο και σε SATA 6Gbps mode.

Audio

Στο κομμάτι του ήχου συναντάμε το High Definition Audio, την εκδοχή της Gigabyte για ενισχυμένη κάρτα ήχου.

Gigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark sideΣτην θέση του κεντρικού codec συναντάμε τον ALC892 της Realtek, ενώ στο φιλτράρισμα των σημάτων χρησιμοποιούνται οι Solid Gold πυκνωτές.

Networking

Στον ελεγκτή δικτύου η Gigabyte επέλεξε την χρήση του γνωστού μας Intel I219-V , με την θύρα να προστατεύεται από ένα 15KV anti-surge κύκλωμα, ώστε να αντέξει σε απροσδόκητες τάσεις από το δίκτυο.

Gigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark sideExtra Features

Η Z170X-Ultra Gamingδιαθέτει μερικά έξτρα χαρακτηριστικά. Ένα από αυτά είναι η χρήση ενός 15μ (15 micron) gold plated CPU socket, που προσφέρει ακόμα περισσότερη αξιοπιστία και καλύτερη επαφή με τον επεξεργαστή.

Gigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark sideΚατά τα λοιπά, ξεχωρίζουν οι διάφορες ενισχύσεις στα slots, τόσο στα PCI όσο και στα DIMM slots. Το Memory Armor, όπως ονοματίζει η Gigabyte, είναι η ενίσχυση στα Slot των μνημών, η οποία θα αποτρέψει την κύρτωση του PCB, διατηρώντας το σε μια ίσια κατάσταση, ενώ παράλληλα αποτρέπει και τις ESD παρεμβολές προσθέτοντας ακόμα μεγαλύτερη αξιοπιστία.

Όμοιες ενισχύσεις συναντάμε και στα PCI Express slots, με τις θύρες να προστατεύονται σημαντικά από πιθανές φθορές από βαριές κάρτες γραφικών. Παράλληλα, συναντάμε και το Double locking bracket, το οποίο προσφέρει σημαντικά καλύτερη συγκράτηση των PCI slots με το PCB.

Gigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark sideΈνα από τα σημεία που ξεχωρίζουν στην Z170X-Ultra Gaming είναι η εκτεταμένη συνδεσιμότητα που προσφέρει. Πέρα από την υποστήριξη για USB 3.1, η Z170X-Ultra Gaming χρησιμοποιώντας τους πιστοποιημένους ελεγκτές από την Intel είναι σε θέση να παρέχει μεταφορά ισχύος μέχρι και τα 100W, που υπόσχεται το 3.1 πρότυπο. Επιπλέον, η μητρική κάνει το βήμα για την επόμενη γενιά, υποστηρίζοντας το ταχύτερο Thunderbolt 3 πρότυπο των 40Gbps, παρέχοντας 2 βύσματα στο I/Ο της μητρικής τα οποία είναι σε θέση να υποστηρίξουν τόσο το USB 3.1 όσο και το DisplayPort 1.2 που δίνει την δυνατότητα για 4Κ @ 60Hz, ενώ με την ενισχυμένη δυνατότητα τροφοδοσίας της μπορεί να υποστηρίξει έως και 6 Thunderbolt συσκευές σε Daisy Chain μέσω της Type C θύρας!

Gigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark sideGigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark sideΚατά τα λοιπά, το Anti-Sulfur resistor design είναι ένας ειδικός σχεδιασμός από μια επιπλέον στρώση μετάλλου που προστέθηκε στις αντιστάσεις, αποτρέποντας την θείωση και την οξείδωση στα συγκεκριμένα στοιχεία. Οι Durable Black solid πυκνωτές προσφέρουν εξαιρετικά χαμηλό ESR και ακόμα μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, ενώ το 2x Copper PCB ενισχύει τις διαδρομές των λωρίδων τροφοδοσίας του PCB, προσφέροντας καλύτερη παράδοση ενέργειας στον επεξεργαστή, αντοχή στα υψηλά φορτία καθώς και χαμηλότερες θερμοκρασίες στην περιοχή του PCB.


Rear I/O

Gigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark sideΣτο Ι/Ο της Z170X-Ultra Gaming συναντάμε όλες τις απαραίτητες θύρες διασύνδεσης. Αυτές είναι οι εξής:

 • 1 x PS/2 keyboard/mouse port
 • 1 x USB Type-C
 • 1 x USB 3.1 Type-A
 • 1 x Mini-DisplayPort IN
 • 1 x Mini-DisplayPort
 • 1 x HDMI
 • 4 x USB 3.0
 • 2 x USB 2.0
 • 1 x RJ-45 (Gigabit Ethernet)
 • 1 x optical S/PDIF Out
 • 5 x audio jacks (Center/Subwoofer Speaker Out, Rear Speaker Out, Line In, Line Out, Mic In)[/TR]
Circuit analysis
Κοιτάζοντας "κάτω από την επιφάνεια", παρατηρούμε τα βαθύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά που φέρει η Gigabyte Z170X-Ultra Gaming.

Gigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark sideΕν αρχή, θα ασχοληθούμε με το VRM της μητρικής, το οποίο αποτελείται από ένα σύστημα που διαθέτει αρκετά λιγότερες φάσεις από το συνηθισμένο - οίτη 5+1 φάσεις - αριθμός όμως ο οποίος συνεχίζει να είναι ικανοποιητικός για μέσα επίπεδα overclocking, ενώ το ψηφιακό PWM είναι από την International Rectifier και είναι το IR3580.

Gigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark sideΣτην τροφοδοσία της μνήμης χρησιμοποιείται ένα σύστημα 2 φάσεων, ξεχωριστό για κάθε πλευρά των DIMM, με τον IR3570A ψηφιακό PWM να έχει διπλή έξοδο και παρέχει 4+1 και 3+2 φάσεις, ενώ ο driver είναι ο IR3553M με ένα control MOSFET καθώς και το synchronous MOSFET που εμπεριέχει μια Schottky δίοδο, και δυνατότητα εξόδου τα 40A έκαστο.

Επιπλέον, για τον έλεγχο όλων των RGB LEDs χρησιμοποιείται μια σειρά από 9 x RT9018B ελεγκτές.

Στην πολύπλεξη των PCI λωρίδων χρησιμοποιούνται 4 ASM1480 από την ASMedia για την εναλλαγή των PCI Express 3.0 λωρίδων.

Gigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark sideΣτα λοιπά περιφερειακά, πέραν από την χρήση του Intel PCH η Gigabyte ενσωματώνει και έναν DSL6540 Thunderbolt 3.0 και USB 3.1 ελεγκτή, ενώ ο YET-D720210-0004 είναι ένα hub που παρέχει 4 USB 3.0 θύρες,

Gigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark sideGigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark sideGigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark sideGigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark sideΚλείνοντας, ο IT8620e της ITEβρίσκεται στην θέση του Super IO και παρέχει ενδείξεις για τις τάσεις, θερμοκρασίες, ενώ στον έλεγχο των ανεμιστήρων συναντάμε τον IT8792E της ίδιας εταιρίας. Tέλος το BIOS αποθηκεύεται σε 2 MXIC MX 2SL12873F των 128Mbit BIOS chips.

Όσον αφορά τους παρεχόμενους fan headers, η Z170X-Ultra Gaming παρέχει 5 4pin θέσεις, ενώ όσον αφορά την ψύξη του επεξεργαστή διατίθενται πάνω από το CPU socket 2 θέσεις, όπου ξεχωρίζει η Pump θύρα η οποία θα κρατήσει σταθερή τάση για τις αντλίες υδροψύξεων.

Τέλος, παρέχονται 2 x USB 3.0 καθώς και 1 x USB 2.0 headers για το front panel.


UEFI BIOS

To BIOS της Gigabyte αναβαθμίστηκε και σε αυτήν την νέα της κυκλοφορία, με το interface να διαφέρει σημαντικά από το παρελθόν.

Με την είσοδό μας στο UEFI BIOS μεταβαίνουμε στο "Easy Mode", ή αλλιώς το απλοποιημένο interface του όπου και μπορούμε να δούμε όλες τις βασικές πληροφορίες για το σύστημα όπως την κατάσταση λειτουργίας του επεξεργαστή, της μνήμης και των υπόλοιπων υποσυστημάτων, την περιοχή για το EZ OC για εύκολο και γρήγορο overclocking, καθώς και μια λίστα από τις bootable συσκευές, ώστε να επιλέξουμε με drag n' drop το boot priority των εγκατεστημένων δίσκων.

Gigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark sideΜε το πάτημα της επιλογής "Classic" μεταβαίνουμε στο ολοκληρωμένο Advanced interface του BIOS. Εκεί δεν αλλάζουν πολλά και θα συναντήσουμε σε κατηγορίες όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις για το σύστημά μας.

Gigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark side

 

Gigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark side

 

Gigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark side

 

Gigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark side

 

Gigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark side

 

Gigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark side

 

Gigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark side

 

Gigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark sideΦυσικά, δεν θα λείψουν τα sliding menus τα οποία παρέχουν μερικές έξτρα πληροφορίες ενώ περιηγούμαστε στο advanced mode.

Σε γενικές γραμμές, το νέο interface προσφέρει όλες τις απαραίτητες λειτουργίες - όμως χρειάζεται ακόμα δουλειά καθώς αρκετές από τις ρυθμίσεις, κυρίως αυτές που υπάγονται στην κατηγορία M.I.T, είναι υπερ του λογικού τακτοποιημένες σε υποκατηγορίες, που μπορεί να οδηγήσει εν μέρει σε "χάσιμο" του χρήστη κατά την διάρκεια της περιήγησης.


Software

Δεν θα αμελήσουμε να αναφερθούμε και στο συνοδευτικό λογισμικό της Gigabyte.

Το Gigabyte APP Center είναι το πρώτο κομμάτι software, που φροντίζει να έχει όλες τις εγκατεστημένες εφαρμογές που αφορούν την μητρική τακτοποιημένες σε ένα μέρος. Αρκετές από τις εφαρμογές που εμφανίζονται παρακάτω δεν είναι απαραίτητο να τις εγκαταστήσετε, εαν το επιλέξετε όμως το APP center θα φροντίσει ώστε να εμφανιστούν όλες στο αρχικό μενού της. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα για εύκολη πρόσβαση στις ρυθμίσεις των Windows, ενώ υπάρχει και μια short list που ανιχνεύει αυτόματα χρήσιμα utilities που έχετε ήδη εγκαταστήσει στο σύστημα σας.


Gigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark sideΣτην πρώτη σειρά λειτουργιών, το @BIOS αναλαμβάνει να παρέχει πληροφορίες αλλά και να αναβαθμίσει το UEFI BIOS της μητρικής σας, ενώ σας δίνει την δυνατότητα να επιλέξετε και ένα custom logo για την POST screen. Το 3D OSD είναι ένα OSD software που θα αναλάβει να εμφανίσει όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες του συστήματος κατά την εκτέλεση παιχνιδιών, ενώ το BIOS setup είναι ένα app με τις βασικές ρυθμίσεις του BIOS.

Gigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark sideGigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark sideGigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark sideTo color temperature αλλάζει την θερμοκρασία των χρωμάτων για ξεκούραστη ανάγνωση ανάλογα με τις επιθυμίες σας, ενώ το USB blocker αναλαμβάνει να προστατέψει τις αφαιρούμενες συσκευές, χρησιμοποιώντας κωδικό προστασίας, ενώ με το home cloud έχετε την δυνατότητα να δημιουργήσετε εύκολα και γρήγορα έναν home server μοιράζοντας έναν φάκελο, από τον οποίο θα έχετε πρόσβαση απομακρυσμένα τόσο από άλλους υπολογιστές όσο και από smartphones.

Gigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark sideGigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark sideGigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark sideΤο Fast Boot σας επιτρέπει την επιλογή για ταχύτερη εκκίνηση του συστήματος, ενώ με το Smart TimeLock μπορείτε να ορίσετε ημέρες και ώρες της εβδομάδας όπου η πρόσβαση θα είναι περιορισμένη στο σύστημα.

Gigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark sideGigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark sideGigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark sideΜε το Smart Keyboard έχετε την δυνατότητα να δημιουργήσετε Macro εντολές στο πληκτρολόγιο σας καθώς και συντομεύσεις για το ποντίκι σας, ενώ το V-tuner σας επιτρέπει το overclocking της κάρτας γραφικών χωρίς την ανάγκη ξεχωριστού software.

Gigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark sideGigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark sideΤο Ambient LED είναι το APP που αφορά συγκεκριμένα την Z170X-Ultra Gaming. Μέσα από αυτό έχετε την δυνατότητα ενεργοποίησης/απενεργοποίησης του φωτισμού, δυνατότητες για still, pulse και beat είδος φωτισμού..


Gigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark side
Τέλος, το Easy Tune είναι το κέντρο του Overclocking. Η αρχική καρτέλα περιέχει μερικά έτοιμα προφίλ, ενώ αναγράφονται λεπτομέρειες σχετικά με την έκδοση του BIOS, την τρέχουσα συχνότητα του επεξεργαστή, των μνημών και της κάρτας γραφικών. Επιπλέον, το AutoTuning επιτρέπει την έναρξη της διαδικασίας αυτοματοποιημένου OC, με το EasyTune να αναλαμβάνει να βρει από μόνο του τις καλύτερες δυνατές ρυθμίσεις.


Gigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark sideΚατά τα λοιπά, οι υπόλοιπες κατηγορίες αφορούν μεμονωμένα τα υποσυστήματα που θέλετε να υπερχρονίσετε. Κάτω από τις καρτέλες Advanced CPU και Advanced DDR θα βρείτε όλες τις λεπτομερείς ρυθμίσεις για tweaking των συχνοτήτων.

Gigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark sideGigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark sideGigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark sideGigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark sideΤέλος, έχετε την δυνατότητα για δημιουργία hotkeys, τα οποία θα εφαρμόζουν τα δικά σας προφίλ με το πάτημα ενός πλήκτρου που ορίζετε εσείς στο πληκτρολόγιο σας.


Default settings & Auto OC

Πριν προχωρήσουμε στις επίσημες μετρήσεις της μητρικής, ας ρίξουμε μια ματιά στις αυτόματες δυνατότητες υπερχρονισμού που μπορεί να παρέχει αυτή στην μητρική μας. Το overclocking που παρέχει η μητρική θα αποτελέσει και το δεύτερο μέρος των δοκιμών μας, οπότε θα διαδραματίσει και σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση των τελικών αποτελεσμάτων.

Για αρχή, ξεκινάμε με τις ρυθμίσεις που εφαρμόζονται όταν το UEFI BIOS έχει τις εργοστασιακές του ρυθμίσεις. Όπως θα παρατηρήσουμε από τα παρακάτω screenshots, η συχνότητα κατά το load ανέρχεται στα 4000 MHz, κάτι από το οποίο προέρχεται με πολλαπλασιαστή x40 και base clock στα 100 MHz. Κατά το μέγιστο φορτίο η τάση ανέρχεται στο 1.248v.

Gigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark sideΧρησιμοποιώντας το Easytuning, θα προσπαθήσουμε να δούμε τις δυνατότητες για αυτόματο Overclocking.

Gigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark sideΈτοιμα προφίλ που προσφέρει η μητρική είναι μια εύκολη δίοδος για απλό Overclocking. Τόσο μέσω από το BIOS όσο και στην "Default" επιλογή του EasyTune τα 4000MHz είναι μια απλή και εύκολη υπόθεση, όσο και τα 4400MHz του OC προφίλ το οποίο είναι εύκολο στην εφαρμογή.

Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η επιλογή AutoTuning. Το AutoTuning θα επιχειρήσει ένα αυτοματοποιημένο oveclocking. Ανεβάζοντας σε βήματα των 100MHz, μετά από κάθε αλλαγή το πρόγραμμα κάνει stressing στον επεξεργαστή ώστε να δει αν είναι σταθερός, για να καταλήξει στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Gigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark sideΕν τέλει, τα αποτελέσματα του AutoTuning δεν διέφεραν αρκετά έναντι του ήδη έτοιμου OC προφίλ. Η τελική συχνότητα καθορίστηκε στα 4400 MHz με τάση 1.296V - συχνότητα η οποία θα εφαρμοσθεί για τις OC μετρήσεις των δοκιμών μας.Με στόχο την αποτελεσματικότερη και πιο αντικειμενική ανάλυση των reviews, προχωρήσαμε σε μερικές αλλαγές όσον αφορά την μεθοδολογία αξιολόγησης. Ξεκινώντας από τα βασικά, όλες οι μητρικές θα αξιολογούνται με ακριβώς πανομοιότυπο hardware, αντικαθιστώντας έτσι μονάχα την υπό – εξέταση μητρική μας.

Οι μητρικές αξιολογούνται με βάση 3 βασικές κατηγορίες με διαφορετικά ποσοστά βάρους. Έτσι οι 3 κατηγορίες είναι οι εξής: Features (50%), Performance (30%) και Price (20%). Δηλαδή με βάση τις παραπάνω κατηγορίες, το μεγαλύτερο βάρος φέρουν τα χαρακτηριστικά της κάθε μητρικής τα οποία αναλύονται στις εξής υπό-κατηγορίες: Accessories, Asthetics, Extra Technologies, Connectivity, Expandability, όπου όλες συμμετέχουν ισότιμα με βάρος 10% έκαστη. Το υπόλοιπο 50% αποτελείται από την απόδοση της κάθε μητρικής (30%) και τέλος η τιμή της (επίσης 20%).


Σύστημα δοκιμών
Παρακάτω έχετε την δυνατότητα να ρίξετε μια ματιά στο setup των δοκιμών μας καθώς και στις επιλεγμένες ρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν οι μετρήσεις.Settings

Είναι πλέον γνωστό πως - ελέω πανομοιότυπου chipset ελέγχου και των ενσωματωμένων δυνατοτήτων του επεξεργαστή - πως η εκάστοτε μητρική δεν θα πρέπει να έχει μεγάλη απόκλιση στις επιδόσεις σε σχέση με μία άλλη, έχοντας τις ίδιες συχνότητες στον επεξεργαστή.

Για τον λόγο αυτό από εδώ και στο εξής θα δοκιμάζουμε τις επιδόσεις του συστήματος σε δύο Settings: Stock - Default και Auto Overclock.

Αναφορικά με τις default ρυθμίσεις, θέτουμε όλες τις επιλογές από το UEFI BIOS στο Optimized Defaults, αφήνοντας ενεργοποιημένα το Intel Speedstep Technology καθώς και όλα τα C-States. Στόχος είναι να εξερευνήσουμε και να παρουσιάσουμε πόσο επιθετικές είναι οι εργοστασιακές ρυθμίσεις.

Από την άλλη, με την χρήση είτε των αντίστοιχων επιλογών του BIOS είτε μέσω του εξειδικευμένου Software της μητρικής βρίσκουμε τις αυτόματες Overclocked ρυθμίσεις. Τα αποτελέσματα θα παρουσιάζονται στην αντίστοιχη Overclocking σελίδα. Στόχος και σε αυτήν την περίπτωση είναι να αναδείξουμε την διαδικασία αυτόματου υπερχρονισμού της μητρικής και να παρουσιάσουμε πόσο επιθετικά κινείται ο αλγόριθμος, αναδεικνύοντας και την αντίστοιχη διαφορά στις επιδόσεις.

Performance Assessment - Benchmarks

Για την ανάλυση της απόδοσης κάθε μητρικής, κατατάξαμε τα benchmarks που θα χρησιμοποιήσουμε σε 6 διαφορετικές κατηγορίες, που θα την αξιολογήσουν στο σύνολό της. Ο σκοπός της χρήσης αυτών των μετροπρογραμμάτων έχει το ως απώτερο στόχο να αναδείξει τυχόν διαφορές που έχουν διάφορες μητρικές στην απόδοσή τους. Είναι προφανές πως εάν θελήσουμε κάποια σύγκριση, αυτή θα είναι εφικτή μόνο για μητρικές της ίδιας πλατφόρμας.

Έτσι, τα benchmarks που χρησιμοποιήσαμε είναι τα εξής:


 • CPU: Realbench HwBot Editon v2.43, Winrar 5.4, Cinebench R11.5 & R15, LuxMark v2.0
 • Memory: AIDA64
 • System: PCMark 7
 • Graphics: 3DMark 11 Performance, 3DMark FireStrike, Tomb Raider, Alien: Isolation, Metro: Last Light, DOTA 2Τα ανωτέρω τεστ επαναλαμβάνονται για 2 συχνότητες λειτουργίας του επεξεργαστή μας.


 • Storage: AS SSD Benchmark
 • Audio: Rightmark Audio Analyzer

RealBench HwBot Edition v2.46

Το RealBench αποτελεί μια σουΐτα δημοφιλών προγραμμάτων που ως στόχο έχουν την αξιολόγηση των επιδόσεων του συστήματος - με την HwBot Edition να αφορά την επίσημη πλατφόρμα καταχώρησης των αποτελεσμάτων. Η σουΐτα χρησιμοποιεί το GIMP για την μέτρηση των single-threaded επιδόσεων, το Handbrake video encoding για τις multi-threaded επιδόσεις, ενώ χρησιμοποιεί και ένα τεστ που αξιολογεί τις multitasking δυνατότητες του συστήματος. Από το τεστ αφαιρέσαμε την μέτρηση του OpenCL, καθώς αυτό αφορά την κάρτα γραφικών.

Gigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark side

 

Gigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark side

 

Gigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark sideΤο αρχικό μας τεστ αφορά 3 ρεαλιστικά σενάρια χρήσης. Από τα πρώτα αποτελέσματα παρατηρούμε πως σε default χρονισμούς η Z170X-Ultra Gaming δεν στερείται σε επιδόσεις, αν και βρίσκεται σε μια χαμηλότερη κλίμακα ελέω χαμηλότερων εργοστασιακών χρονισμών, καθώς και χαμηλότερου αυτόματου OC.

LuxMark v2.0

Το δημοφιλές Ray-Tracing benchmark χρησιμοποιεί την OpenCL γλώσσα για την δημιουργία φωτορεαλιστικών σκηνών με βάση το Ray-Tracing.

Gigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark sideΠαρόμοια συμπεράσματα μπορούμε να εξάγουμε στο πρώτο δυνατό benchmark των δοκιμών μας, με τις μητρικές των δοκιμών να κινούνται σε παρόμοια επίπεδα - εκτός της Z170X-Ultra Gaming η οποία σε εργοστασιακούς χρονισμούς κινήθηκε 200MHz χαμηλότερα από τις ταχύτερες.

WinRAR & 7-Zip

Το Benchmark Test του WinRAR μετράει πόσα είναι τα μέγιστα KB/s που μπορεί να συμπιέσει ο υπολογιστής μας. Αντίστοιχα, το Benchmark tool του 7-Zip μετρά τις επιδόσεις στην συμπίεση και την αποσυμπίεση, δημιουργώντας ένα τελικό σκορ σε MIPS.

Gigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark side

 

Gigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark sideΑρκετά καλά τα πήγε η Z170X-Ultra Gaming και στις δοκιμές των προγραμμάτων συμπίεσης, με την μητρική να παρουσιάζει τα αναμενόμενα σκορ τόσο σε default όσο και σε overclocked χρονισμούς.

Cinebench R11.5 & R15

Το CINEBENCH είναι μία σειρά real-world tests τα οποία υπολογίζουν συγκεντρωτικά τις επιδόσεις του υπολογιστή σας. Βασίζεται στο animation software CINEMA 4D (σχεδιασμένο από την award-winning MAXON), που χρησιμοποιείται εκτεταμένα από studios και εταιρείες παραγωγής παγκοσμίως για να δημιουργείται περιεχόμενο 3D. Προγράμματα της MAXON συμμετείχαν στην προσπάθεια δημιουργίας κινηματογραφικών ταινιών που έσπασαν τα ταμία όπως τα: Spider Man, Star Wars, The Chronicles of Narnia και πολλά άλλα. Ο επεξεργαστής παίζει καθοριστικό ρόλο στο τελικό score που θα πάρετε. Είναι από τα λίγα benchmarks που δύναται να χρησιμοποιήσουν μέχρι και 64 processor threads, προκειμένου να μετρήσουν τα 2.000 αντικείμενα και 300.000 συνολικά πολύγωνα του CPU test scene. Τα εφέ που στρατολογήθηκαν για να κάνουν τον επεξεργαστή σας να υποφέρει στο test αυτό περιλαμβάνουν sharp και blurred reflections, area lights και shadows, procedural shaders, antialising και πολλά ακόμα.

Gigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark side

 

Gigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark sideΠαρόμοια συμπεριφορά με το Luxmark συναντάμε και στις δυο εκδόσεις του Cinebench, με τους χρονισμούς να βρίσκονται σε παρόμοια επίπεδα να λαμβάνουμε και παρόμοια αποτελέσματα.


AIDA64 Memory Read, Write, Copy & Latency

Το AIDA64 (Downloads | AIDA64) κατασκευάστηκε για να κάνει ευκολότερη την ζωή των home users αφού αποτελεί ένα διαγνωστικό πρόγραμμα με πλούσια σουίτα benchmarks. Η Extreme έκδοσή του περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα features που αδιαμφισβήτητα θα βοηθήσουν στο overclocking, την διάγνωση τυχόν λαθών, τον βασανιστικό και συνάμα ενδελεχή έλεγχο σταθερότητας όπως επίσης και το monitoring θερμοκρασιών, memory bandwidth, memory timings και πολλά ακόμα! Ανά πάσα στιγμή θα μπορείτε να γνωρίζετε όλες τις πληροφορίες γύρω από τον επεξεργαστή, την μνήμη του συστήματος και τους σκληρούς δίσκους, ενώ παράλληλα είναι πλήρως συμβατό με 32-bit και 64-bit Microsoft Windows 7/Server 2008 R2 λειτουργικά συστήματα.

Ξεκινάμε με τα Memory Bandwidth Benchmarks, δηλαδή τα Memory Read, Memory Write, Memory Copy και Latency. Ο κώδικας των εν λόγω benchmarks έχει γραφθεί με σωστή μεθοδολογία ώστε να εκμεταλλεύεται τις κατάλληλες x86, MMX, 3DNow!, SSE, SSE3 ή SSE4.1 instructions. Το Latency από την άλλη μετράει την χρονική καθυστέρηση που έχουμε όταν ο επεξεργαστής διαβάζει δεδομένα από την μνήμη του συστήματος. Δηλαδή το χρόνο από την εντολή Read, μέχρι να φτάσουν οι πληροφορίες στις εσωτερικές registers του CPU.

Gigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark side

 

Gigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark sideΜε μοναδική εξαίρεση την Maximus VIII Impact, οι περισσότερες μητρικές των δοκιμών μας προσφέρουν σχεδόν παρόμοια αποτελέσματα στις διαμεταγωγές, όσο και παρόμοια απόκριση.

PCMark7

Το PCMark7 (Windows 7 Benchmark test) είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε για να μετρήσετε εύκολα και με μεγάλη ακρίβεια την απόδοση του υπολογιστή σας, να δείτε τα αδύνατα και τα δυνατά σημεία του. Με το σύνθετο αυτό μετροπρόγραμμα και αφού δείτε τα αποτελέσματα του κάθε test που τρέχετε, έχετε τη δυνατότητα αφού μάθετε που υστερεί το σύστημα να προβείτε σε κατάλληλες αναβαθμίσεις ή ακόμα και σε εντελώς νέο υπολογιστή, αν δείτε ότι το σύστημα που χρησιμοποιείται δεν ικανοποιεί όλες σας τις ανάγκες. Μέσω του PCMark7 suite βλέπετε τις επιδόσεις του συστήματός σας στα εξής tests: Video playback & transcoding, Image manipulation, Web browsing & decryption, Graphics - DirectX 9, Windows Defender, Importing Pictures και Gaming.

Gigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark sideΣτις συνολικές επιδόσεις του συστήματος η κατάσταση δεν διαφέρει. Οι μητρικές συνεχίζουν να αποδίδουν παρόμοια, με την Z170X-Ultra Gaming να προσφέρει τα αναμενόμενα για τους χρονισμούς της αποτελέσματα.


3DMark 11 & Firestrike


Οι 2 τελευταίες και δημοφιλέστερες benchmarking πλατφόρμες της πασίγνωστης Futuremark 3DMark suite. Επηρεάζονται κατά συντριπτικό ποσοστό από την κάρτα γραφικών και εκμεταλλεύεται features τελευταίας τεχνολογίας όπως DirectX 11, tesselation, compute shaders και multi-threading. Τα Graphics Test περιλαμβάνουν πολυάριθμες αντανακλάσεις, έξυπνο φωτισμό με πληθώρα shadow casting lights, βαρύ tesselations και physics simulation με πολλά αντικείμενα. Ο επεξεργαστής δεν μένει αδιάφορος, καθώς και στα δυο μετροπρογράμματα υπάρχει εξειδικευμένο CPU test που επηρεάζει το τελικό σκορ.

Gigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark side

 

Gigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark sideΟ ρόλος του επεξεργαστή διαδραματίζει μικρό ρόλο στα συνθετικά 3D benchmarks, εν τούτοις παρατηρούμε πως οι διαφορές στις επιδόσεις είναι μικρές και ως εκ τούτου, αμελητέες.

Gaming

Τέσσερις δημοφιλείς τίτλοι, το Tomb Raider, Alien: Isolation, Metro: Last Light καθώς και το DOTA 2, χρησιμοποιούνται ως μετροπρογράμματα αξιολόγησης.

Gigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark side

 

Gigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark side

 

Gigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark side

 

Gigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark sideΣτα gaming benchmarks, βλέπουμε και πάλι τους αναμενόμενους αριθμούς από την μητρική της δοκιμής μας, πράγμα που σημαίνει πως σε ένα gaming σύστημα τον κύριο ρόλο τον έχει η κάρτα γραφικών και σε ελάχιστο βαθμό ο επεξεργαστής.


Storage Assessment


Το AS SSD Benchmark πρόκειται για ένα από τα πιο διαδεδομένα προγράμματα ανάλυσης της απόδοσης ενός αποθηκευτικού μέσου. Μετρά τις επιδόσεις σε διαφορετικά σενάρια, και δημιουργεί ένα τελικό σκορ των επιδόσεων του δίσκου.

Gigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark sideΤο τελικό σκορ του AS SSD μας δείχνει πως η Z170X-Ultra Gaming κινείται αρκετά καλά στις επιδόσεις του controller. Παρακάτω παρουσιάζεται και το λεπτομερές screenshot από το benchmark.

USB Assessment using CrystalDisk Benchmark

Χρησιμοποιώντας το Mach Xtreme MX-Barium 64 GB USB 3.1 Gen 1 flash drive, δοκιμάζουμε την ταχύτητα των USB θυρών.

Rightmark Audio Analyzer

To Rightmark Audio Analyzer είναι ένα από τα ελάχιστα μετροπρογράμματα για μια κάρτα ήχου. Το benchmark παράγει συγκεκριμένα μοτίβα ήχου τα οποία εξάγονται σε αναλογική μορφή από την Speaker Out έξοδο της κάρτας ήχου, και καταγράφονται στην Line In είσοδο. Τα αποτελέσματα συγκρίνονται και το benchmark αποφασίζει για την ποιότητα του ήχου εξόδου.

Gigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark sideΤυπικό χαρακτηρίζεται το αποτέλεσμα που μας επέστρεψε το Rightmark Audio analyzer, με την γενική απόδοση χαρακτηρίζεται ως "καλή".

Gigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark side
Gigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark sideGigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark side

H Z170X-Ultra Gaming πρόκειται για ένα mainstream board που προσπαθεί να ξεχωρίσει. Η Z170X-Ultra Gaming υποστηρίζει όλα τα σύγχρονα πρότυπα διασύνδεσης, ενώ έρχεται σε έναν όμορφο σχεδιασμό που δεν θα αφήσει κανέναν απογοητευμένο - σε συνδυασμό με μια αρκετά καλή υλοποίηση - non RGB - φωτισμού. Και όλα αυτά χωρίς να έρχεται σε μια απαγορευτική τιμή.

Gigabyte Z170X-Ultra Gaming Review: The dark side

 

 

Ευχαριστούμε θερμά την Gigabyte για την παραχώρηση του δείγματος!

 

GoriLLakoS

Founder
2016-07-23T10:34:23Z

Παραπάνω από τίμιο το μητρικόνι για τα λεφτά του!

Διαβάστε περισσότερα στο Φόρουμ...