Cooler Master MasterKeys Pro S Review: The RGB era

Cooler Master MasterKeys Pro S Review: The RGB era

Η RGB "μόδα" όχι μόνο δεν ήταν περιστασιακή, αλλά ήρθε και για να μείνει. Η απήχηση που είχε εξάλλου ήταν κάτι παραπάνω από αναμενόμενη, καθώς πλέον άνοιξε νέους δρόμους στους απανταχού Gamers ώστε να φέρουν το περιφερειακό τους στην εμφάνιση που επιθυμούν. Είτε ως μια αισθητική αναβάθμιση στο γραφείο, είτε ως μια στρατηγικής σημασίας ένδειξη για τον παίκτη, ο RGB φωτισμός αποτελεί πλέον ένα "must" για ένα σύγχρονο περιφερειακό.


Η RGB "μόδα" όχι μόνο δεν ήταν περιστασιακή, αλλά ήρθε και για να μείνει. Η απήχηση που είχε εξάλλου ήταν κάτι παραπάνω από αναμενόμενη, καθώς πλέον άνοιξε νέους δρόμους στους απανταχού Gamers ώστε να φέρουν το περιφερειακό τους στην εμφάνιση που επιθυμούν. Είτε ως μια αισθητική αναβάθμιση στο γραφείο, είτε ως μια στρατηγικής σημασίας ένδειξη για τον παίκτη, ο RGB φωτισμός αποτελεί πλέον ένα "must" για ένα σύγχρονο περιφερειακό.

Την σειρά της στο "χορό" των RGB ήρθε η ώρα να πάρει η Cooler Master. Έχοντας κάνει τα πρώτα της βήματα στους εντυπωσιακούς φωτισμούς αλλά και τα χρώματα, ήρθε η ώρα για μια ολική αναβάθμιση του product line-up της εταιρίας με μια νέα σειρά προϊόντων η οποία υπακούει στην λογική "Make it yours", την οποία στράφηκε η Cooler Master εδώ και περίπου έναν χρόνο. Η MasterKeys Pro σειρά είναι το αποτέλεσμα αυτής της "στροφής", με τις L (για long) και S (για short) εκδόσεις να κάνουν την "πρεμιέρα" για την νέα σειρά της εταιρίας. Στην σημερινή μας παρουσίαση έχουμε το MasterKeys Pro S, το νέο Ten keyless RGB πληκτρολόγιο της Cooler Master.

Η συσκευασία του MasterKeys Pro S έρχεται σε διαστάσεις ακριβώς τόσες ώστε να χωρέσει στο εσωτερικό του το MasterKeys Pro S μαζί με τα συνοδευτικά του: Ένα ένα Quick Start guide φυλλάδιο με όλα τα shortcuts που θα έπρεπε να γνωρίζετε, καθώς και το USB καλώδιο διασύνδεσης και ένα keycap removal πιαστράκι.

Cooler Master MasterKeys Pro S Review: The RGB eraCooler Master MasterKeys Pro S Review: The RGB eraCooler Master MasterKeys Pro S Review: The RGB era



Βγάζοντας το MasterKeys Pro S από την συσκευασία, είμαστε έτοιμοι να του ρίξουμε μια ολοκληρωμένη ματιά - αλλά πρώτα προηγείται μια υπενθύμιση του τι συμβαίνει στον χώρο των μηχανικών πληκτρολογίων.

Cooler Master MasterKeys Pro S Review: The RGB era




Cooler Master MasterKeys Pro S Review: The RGB eraΤα μηχανικά πληκτρολόγια δεν ενσωματώνουν κάποια νέα τεχνολογία. Μπορεί τα τελευταία χρόνια να τα είδαμε στις αγορές, αλλά ανέκαθεν κυκλοφορούσαν ανάμεσά μας! Βέβαια, το υψηλό κόστος κατασκευής τους, έκανε τις εταιρίες να παράγουν μαζικά τα πληκτρολόγια μεμβρανών, με συνέπεια ένα μεγάλο μέρος της αγοράς να μην έχει καν ακούσει για τα μηχανικά πληκτρολόγια. Τα τελευταία χρόνια όμως, με τις απαιτήσεις των Gamers να έχουν ανέβει και με τα κοινά πληκτρολόγια να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν σε αυτές, οι κατασκευάστριες εταιρείες μπήκαν σε σκέψεις για το επόμενο βήμα στα Gaming Keyboards. Με αυτόν τον τρόπο, η δημιουργία μηχανικών πληκτρολογίων ήρθε και πάλι στο προσκήνιο, όπου καθημερινά βλέπουμε όλο και περισσότερες εταιρίες να κατασκευάζουν πληκτρολόγια αυτού τύπου. Πως όμως δουλεύουν τα μηχανικά πληκτρολόγια και ποια χαρακτηριστικά τα διαφοροποιούν από αυτά των μεμβρανών;

Τα μηχανικά πληκτρολόγια, βασίζονται στη χρήση ενός ελατηρίου κάτω από κάθε πλήκτρο τους. Στο εσωτερικό των πλήκτρων (switch), υπάρχει ένα ελατήριο, το οποίο είναι υπεύθυνο για την κατοχύρωση της εντολής. Η διαφορά από τα Membrane (μεμβράνη) ή τα Rubber Dome (καουτσούκ) keyboard, σε έναν απλό χρήστη μπορεί να είναι από αισθητή, έως μηδαμινή ή και ανούσια. Ένας φανατικός Gamer όμως, δίχως υπερβολή, θα καταλάβει την διαφορά σε κλάσματα δευτερολέπτου. Εκτός από τον χαρακτηριστικό ήχο που έχουν τα μηχανικά πληκτρολόγια, η αμεσότητα που δίνουν στον χρήστη είναι κάτι μοναδικό. Η απόσταση η οποία χρειάζεται για να δοθεί η εντολή του πατήματος είναι αισθητά μικρότερη, δίνοντας την δυνατότητα στον gamer να χρησιμοποιεί παραπάνω πλήκτρα το δευτερόλεπτο. Όσοι βρίσκεστε έξω από τον χορό και νομίζεται πως όλα αυτά είναι υπερβολικά, καλύτερα να ρωτήσετε κάποιον Gamer. Ένα από τα κλασικά παράπονα των παικτών FPS (First Person Shooter) είναι η καθυστέρηση απόκρισης του πλήκτρου. Έτσι χάνονται πολύτιμα ms τα οποία ισοδυναμούν σε “deaths”!

Έχοντας μιλήσει πιο πάνω για τα switches, καλό θα ήταν στο συγκεκριμένο σημείο να αναλύσουμε τα διάφορα είδη που υπάρχουν. Από τη στιγμή που τα μηχανικά πληκτρολόγια απευθύνονται σε συγκεκριμένο κοινό, θα πρέπει να μπορούν να τους προσφέρουν την δυνατότητα παραμετροποίησης. Δίχως αυτήν, οι παίκτες δεν θα μπορέσουν να νιώσουν το keyboard σαν προέκταση του χεριού τους. Συνεπώς, οι διακόπτες παίζουν μεγάλο ρόλο στον «χαρακτήρα» του πληκτρολογίου.

Η Cherry, είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής switch γερμανικής προέλευσης. Αυτή συνεργάζεται με τους περισσότερους κατασκευαστές πληκτρολογίων, παρέχοντάς τους ποιοτικούς διακόπτες για όλες τις ανάγκες. Ανάμεσα στα πολλά είδη διακοπτών που προσφέρει η Cherry, εμείς θα αναλύσουμε την σειρά MX, την Gaming δηλαδή σειρά, την οποία φοράνε τα πληκτρολόγια που θα μας απασχολήσουν.

Η Cherry παρέχει πέντε ειδή MΧ διακοπτών:

 


Cherry MX Brown Switches

Cooler Master MasterKeys Pro S Review: The RGB era

Τα κύρια χαρακτηριστικά των διακοπτών είναι το βάρος πίεσης, η απόσταση πίεσης, ο ήχος και το tactile. Το τελευταίο χαρακτηριστικό το βρίσκουμε στους Brown, White και Blue switches και στην ουσία είναι ένα feedback του διακόπτη στον χρήση για το πως πατήθηκε το πλήκτρο. Συγκεκριμένα, οι καφέ διακόπτες έχουν βάρος πίεσης 45g και η απόσταση που χρειάζεται για να δοθεί η εντολή του πλήκτρου είναι 2mm. Θεωρούνται γενικού τύπου διακόπτες, έχοντας χαρακτηριστικά που μπορούν να βοηθήσουν είτε στο Gaming, είτε στην καθημερινή χρήση.

Cherry MX Black Switches

Cooler Master MasterKeys Pro S Review: The RGB era

Cherry MΧ Black βρίσκονται στην κατηγορία των Linear switches, το οποίο σημαίνει πως δεν υπάρχει κάποιο εμπόδιο κατά την πίεση του πλήκτρου. Θεωρούνται Gaming switches καθώς χρειάζεται αισθητή πίεση (40-80g) για την κατοχύρωση της εντολής και έτσι δεν είναι τα ιδανικά για γράψιμο κειμένων. Η απόσταση που χρειάζεται για την ενεργοποίηση του γράμματος είναι 2mm. Ένα από τα χαρακτηριστικά των μαύρων διακοπτών είναι η smooth επαναφορά τους, καθώς το σημείο ενεργοποίησης ταυτίζεται με το σημείο επαναφοράς τους.

Cherry MX Red Switches



Τα MX Red switches είναι φτιαγμένα για Gaming. Με την πίεση να πέφτει στα 45g από τα MΧ Black, τα κόκκινα switches διακρίνονται για την αμεσότητα τους, που σε συνδυασμό με την απόσταση ενεργοποίησης των 2mm, βρίσκονται πρώτα στις προτιμήσεις των Gamers. Εδώ, να επισημάνουμε πως καλό θα ήταν πριν τα αγοράσετε, να μπείτε στην διαδικασία της δοκιμής, καθώς είναι αρκετά «ελαφριά» συγκριτικά τόσο με τα υπόλοιπα switches όσο και με τα άλλα πλήκτρα των keyboard, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα για παράδειγμα στη συγγραφή κειμένων.

Cherry MΧ White Switches

Cooler Master MasterKeys Pro S Review: The RGB era

Άλλο ένα tactical switch. Οι λευκοί διακόπτες έχουν το σκληρότερο ελατήριο στην σειρά MΧ. Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η πίεση, αφού χρειάζονται 55g κατά την ενεργοποίηση του διακόπτη. Επίσης, η έντονη αίσθηση του εμποδίου (tactile) τους κάνει αρκετά ιδιαίτερους συγκριτικά με τα υπόλοιπα switches. Είναι αρκετά δυσεύρετοι, αφού λίγες εταιρίες τους παρέχουν με τα πληκτρολόγια τους.

Cherry MX Blue Switches

Cooler Master MasterKeys Pro S Review: The RGB era

Τέλος αφήσαμε τα «κουμπιά της γραφομηχανής». Έχοντας τον πιο ιδιαίτερο θόρυβο, τα Blue Switches είναι ιδανικά για γράψιμο μεγάλων κειμένων. Έχουν και αυτά feedback μέσου του tactile και εάν δεν έχετε πρόβλημα με τον ήχο τους μπορούν να σας κάνουν να λατρέψετε. Πίεση ενεργοποίησης 50g, 2mm απόσταση ενεργοποίησης και έναν ιδιαίτερο ήχο κατά το πάτημα (ή αλλιώς "Clicky") είναι τα χαρακτηριστικά του τελευταίου switch που αναλύουμε.



Περί Key Roll Over...

Έχοντας πλέον αναλύσει τους βασικούς τύπους switches, ας μιλήσουμε για το KRO ή Key Roll Over. Το KRO είναι εξίσου σημαντικό στους gamers όσο και τα switches που αναφέρθηκαν παραπάνω. Σε κρίσιμες στιγμές μέσα σε ένα παιχνίδι, ο παίκτης μπορεί να πατήσει πάνω από 4 κουμπιά την ίδια χρονική στιγμή για να μπορέσει να «αποκτήσει πλήρη έλεγχο του χαρακτήρα του». Τα κοινά πληκτρολόγια μεμβρανών, δεν αντιλαμβάνονται πάνω από 3 χαρακτήρες ταυτόχρονα και έτσι αφήνουν τους παίκτες “στο κρύο του λουτρού” σε τέτοιες καταστάσεις. Πολλά Gaming πληκτρολόγια χρησιμοποιούν λογισμικό για την αντιμετώπιση τέτοιων συνθηκών, αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να δοθεί κάποια “native” λύση. Από την άλλη μεριά τα Mechanical Keyboards δεν έχουν περιορισμούς από άποψη τεχνολογίας. Αν το πληκτρολόγιο μας είναι συνδεδεμένο σε Usb port τότε έχουμε στην διάθεσή μας 6 πλήκτρα για ταυτόχρονη χρήση (6KRO), ενώ σε PS2 δεν έχουμε κανένα όριο (NKRO).



Η πρώτη μας επαφή με το MasterKeys Pro S κάθε άλλο παρά εκπλήξεις μας έκρυβε. Για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, το MasterKeys Pro S δεν διαφέρει σημαντικά από τον πετυχημένο προκάτοχό του, καθώς ο σχεδιασμός του βασίζεται στην σειρά QuickFire TK, με τις περισσότερες ομοιότητες να βασίζονται στο QuickFire Rapid-i, ένα από τα πρώτα πληκτρολόγια της εταιρίας με τον έξυπνο φωτισμό. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Το MasterKeys Pro S πρόκειται για ένα 10 key-less πληκτρολόγιο, με Cherry MX Switches. Εάν δεν γνωρίζετε τι είναι τα 10 key-less πληκτρολόγια, με πολύ σύντομα λόγια πρόκειται για πληκτρολόγια των οποίων έχει αφαιρεθεί ένα σετ πλήκτρων με σκοπό την μείωση του μεγέθους του. Στην συγκεκριμένη περίπτωση αυτό που απουσιάζει από το MasterKeys Pro S σε σχέση με ένα τυπικό πληκτρολόγιο είναι ολόκληρη η περιοχή του Numpad. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του συνολικού μήκους του πληκτρολογίου, και πιο συγκεκριμένα στα 359mm, διευκολύνοντας έτσι τον χρήστη που δεν έχει ανάγκη όλα τα πλήκτρα του πληκτρολογίου - ναι σωστά καταλάβατε, το MasterKeys Pro S είναι ένα πληκτρολόγιο βελτιστοποιημένο για Gaming. Ταυτόχρονα, το βάρος του MasterKeys Pro S παραμένει λίγο πιο κάτω από το Κιλό - και πιο συγκεκριμένα στα 930 γραμμάρια.

Cooler Master MasterKeys Pro S Review: The RGB era


Cooler Master MasterKeys Pro S Review: The RGB eraCooler Master MasterKeys Pro S Review: The RGB eraCooler Master MasterKeys Pro S Review: The RGB era



Το MasterKeys Pro S κυκλοφορεί σε τρεις εκδόσεις, με όλες να διαθέτουν την ίδια εμφάνιση, αλλά υπάρχει η δυνατότητα επιλογής των Cherry MX Switches μεταξύ Red, Blue και Brown (πληροφορίες για τα είδη των switches θα συναντήσετε στην προηγούμενη σελίδα). Στην διάθεσή μας είχαμε το Κόκκινους Cherry MX Red διακόπτες. Οι Cherry MX Red switches είναι η "μέση λύση" καθώς κρίνονται ικανοί τόσο για πληκτρολόγηση όσο και για gaming, την ίδια στιγμή που δεν παρέχουν tactile feedback όπως αρκετοί από τους υπόλοιπους διακόπτες. Επιπλέον, οι Red διακόπτες απαιτούν περίπου 45g πίεσης για να ενεργοποιηθεί το πάτημα του πλήκτρου επιβεβαιώνοντας τα λεγόμενα περί πληκτρολόγησης. Όλα τα πλήκτρα είναι Cherry MX Red, ενώ να σημειώσουμε πως στα μακρύτερα πλήκτρα χρησιμοποιούνται και Cherry Stabilizers.

Cooler Master MasterKeys Pro S Review: The RGB era



Το ενδιαφέρον στοιχείο στους συγκεκριμένους διακόπτες είναι και το housing τους. Πλέον παρατηρούμε πως η Cooler Master εγκαταλείπει το LED στην πάνω πλευρά του housing, καθώς πλέον χρησιμοποιεί το διάφανο κάλυμμα με το LED να τοποθετείται στο εσωτερικό του. Αυτή η νέα προσέγγιση έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη διάχυση του φωτισμού σε κάθε πλήκτρο, καθώς έτσι αποτρέπεται ο ημιτελής φωτισμός του πλήκτρου, φαινόμενο που παρουσίαζαν τα παλαιότερα πληκτρολόγια της εταιρίας.

Cooler Master MasterKeys Pro S Review: The RGB era



Για την ακρίβεια, δεν είναι το μοναδικό στοιχείο στο οποίο η Cooler Master εστίασε όσον αφορά στην απόδοση του φωτισμού. Τα LEDs που χρησιμοποίησε η εταιρία είναι τα μεγαλύτερα και φωτεινότερα 3,5*2,8 SMTs, την ίδια στιγμή που το PCB είναι διάτρητο και επιτρέπει στα LED να τοποθετηθούν έναντι των διακοπτών. Επί της ουσίας, αυτό που επέτρεψε ο σχεδιασμός της Cooler Master είναι η ταυτόχρονη συμβατότητα των γνήσιων Cherry MX διακοπτών οι οποίοι διατηρούν το housing τους την ίδια στιγμή που χρησιμοποιούνται μεγαλύτερα LEDs. Ως αποτέλεσμα, αναμένουμε να δούμε έναν εντυπωσιακότερο φωτισμό στην σειρά Masterkeys Pro.

Cooler Master MasterKeys Pro S Review: The RGB era




Πολλές από τις λειτουργίες του MasterKeys ενσωματώνονται απαιτούν μια ισχυρή μονάδα επεξεργασίας. Για τον λόγο αυτό, τα MasterKeys Pro διαθέτουν έναν ARM Cortex M3 ο οποίος χρονίζεται στα 73MHz, την ίδια στιγμή που χρησιμοποιούνται και 512KB μνήμης για την αποθήκευση των 4 προφίλ του φωτισμού και των macro εντολών. Επιπλέον, όπως είναι αναμενόμενο η μονάδα υποστηρίζει N-key rollover και anti-ghosting τεχνολογία, μόνο που αυτήν την φορά η Cooler Master εφάρμοσε μια νέα τεχνολογία η οποία επιτρέπει την μεγαλύτερη δυνατή συμβατότητα. Χωρίς λοιπόν να είναι αναγκαία η επιλογή του χρήστη για τα modes μεταξύ των 6-key και N-key rollover, εξ' ορισμού το πληκτρολόγιο θα λειτουργήσει σε 6-key rollover, μόλις όμως ανιχνεύσει το πάτημα περισσότερων πλήκτρων τότε αυτόματα μεταβαίνει σε N-key rollover mode.

Πάμε να δούμε τώρα μερικά στοιχεία για την διάταξη του MasterKeys Pro S. Παραδοσιακά, τα F1-F12 χωρίζονται σε τρεις τετράδες. Το πρώτο σετ χρησιμοποιείται για τις επιλογές του φωτισμού. Εδώ συναντάμε και την πρώτη ειδοποιό διαφορά σε σχέση με το παρελθόν, καθώς για τα F1, F2 και F3 πλήκτρα υπάρχει η ρύθμιση της έντασης του χρώματος για το κόκκινο, πράσινο και μπλε χρώμα αντίστοιχα, παρέχοντας 10 διαφορετικές κλίμακες για κάθε χρώμα. Επιπλέον, το πλήκτρο F4 επιλέγει το mode φωτισμού του πληκτρολογίου, modes που μπορείτε να τροποποιήσετε μέσα από το συνοδευτικό software της συσκευής που θα αναλύσουμε στην επόμενη σελίδα.

Cooler Master MasterKeys Pro S Review: The RGB eraCooler Master MasterKeys Pro S Review: The RGB eraCooler Master MasterKeys Pro S Review: The RGB era



Στο δεύτερο σετ έχει ενσωματωθεί η λειτουργία "Repeat Rate". Έτσι μέσω των F5 - F8 μπορείτε να επιλέξετε 4 διαφορετικές ταχύτητες ενεργοποίησης του πλήκτρου - 1x, 2x, 4x και 8x, χρήσιμο για επαναλαμβανόμενες εντολές.

Στα F9, F10, F11 και F12 συναντάμε το Windows Lock πλήκτρο που απενεργοποιεί το Win Key αποτρέποντας τα ατυχή πατήματα, το πλήκτρο έναρξης καταγραφής του φωτισμού ούτως ώστε ο χρήστης να καταγράψει αυτός τα πλήκτρα που επιθυμεί φωτισμένα. Έπειτα, το πλήκτρο έναρξης καταγραφής και δημιουργίας Macro εντολών, ενώ το επόμενο πλήκτρο διαγράφει την Macro εντολή. Οι εντολές αυτές αναπαράγονται με τα επόμενα 3 πλήκτρα (Print Scr, Scrl Lock και Pause) τα οποία προσφέρουν την λειτουργία Single Macro Loop, Toggle και Loop.

Για τα παραπάνω, υπάρχει η δυνατότητα αποθήκευσης σε 4 διαφορετικά προφίλ, τα οποία προσφέρονται από τα αριθμητικά πλήκτρα 1 έως 4. Παράλληλα, με την χρήση του Fn+Esc το MasterKeys Pro S επιστρέφει στο Default προφίλ του.

Κλείνοντας με την διάταξη των πλήκτρων, τα Media Playback Keys (Play-Pause, Stop, Back & Forward) υπάρχουν στα Insert, Delete, Home και End, και τα Volume Controls (Volume Up, Volume Down) στα Page Up και Page Down αντίστοιχα, με το πλήκτρο Mute να απουσιάζει χαρακτηριστικά.

Για την ενεργοποίηση των παραπάνω λειτουργιών απαιτείται ο συνδυασμός με το πλήκτρο Fn που βρίσκεται δίπλα από το δεξί Ctrl. Τέλος, απουσιάζει κάποιο πλήκτρο FN lock όπου θα ενεργοποιούνταν οι έξτρα λειτουργίες χωρίς την ανάγκη πατήματος του Fn πλήκτρου.

Cooler Master MasterKeys Pro S Review: The RGB eraCooler Master MasterKeys Pro S Review: The RGB era



Λιτή και απέριττη η κάτω όψη του MasterKeys Pro S. Δυο ποδαράκια μπορούν να αυξήσουν ακόμα περισσότερο την κλίση του πληκτρολογίου, 4 rubber pads θα φροντίσουν για το βέλτιστο grip του MasterKeys Pro S σε οποιαδήποτε επιφάνεια επαφή. Τέλος, στην δεξιά πλευρά και στο πίσω μέρος του πληκτρολογίου θα συναντήσουμε την μια και μοναδική θύρα microUSB.

Cooler Master MasterKeys Pro S Review: The RGB eraCooler Master MasterKeys Pro S Review: The RGB era



Η υποδοχή του USB είναι τοποθετημένη στο κέντρο και κατ' αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται από ποια πλευρά του πληκτρολογίου μπορεί να "βγει" το καλώδιο: είτε παραδοσιακά από το κέντρο, είτε από την δεξιά ή την αριστερή πλευρά του MasterKeys Pro S, κάτι που μπορεί να βοηθήσει τον χρήστη σε περίπτωση που τον ενοχλούν οι περίεργες κλίσεις που μπορεί να πάρει το καλώδιο.

Cooler Master MasterKeys Pro S Review: The RGB era


Cooler Master MasterKeys Pro S Review: The RGB eraCooler Master MasterKeys Pro S Review: The RGB era



Η Cooler Master επέλεξε να μην χρησιμοποιήσει κάποιο USB Hub ή Audio Pass-through. Αντ' αυτού, χρησιμοποίησε ένα micro USB connector το οποίο είναι επιχρυσωμένο. Η επιλογή αυτή δεν είναι και η βέλτιστη επιλογή που θα μπορούσε να γίνει - παρόλο που το καλώδιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες συσκευές, το βύσμα θεωρώ πως είναι αρκετά μικρό για ένα πληκτρολόγιο καθώς μπορεί να λυγίσει - σπάσει αρκετά ευκολότερα σε σχέση με τα μεγαλύτερου μεγέθους βύσματα. Ίσως θα μπορούσε να έχει γίνει μια καλύτερη επιλογή σε αυτό το κομμάτι! Τέλος, το παρεχόμενο καλώδιο του MasterKeys Pro S είναι braided και έχει μήκος τα 1,8 μέτρα.

Cooler Master MasterKeys Pro S Review: The RGB eraCooler Master MasterKeys Pro S Review: The RGB era





Lighting Effects
Ένας από τους λόγους επιλογής τους MasterKeys Pro S είναι και ο RGB φωτισμός του, οπότε ας δούμε πως τα καταφέρνει στον συγκεκριμένο τομέα. Ο χρήστης έχει την δυνατότητα τόσο να καταγράψει τους φωτισμούς που επιθυμεί μέσω των λειτουργιών που παρέχει το πληκτρολόγιο, όσο και να χρησιμοποιήσει το συνοδευτικό Software που παρέχει η Cooler Master.

Cooler Master MasterKeys Pro S Review: The RGB era



Επί της ουσίας, το software επιτρέπει μια πιο εύκολη διαχείριση των φωτισμών καθώς και των 4 προφίλ που διαθέτει το MasterKeys Pro S. Επιπρόσθετα, επιτρέπει την τροποποίηση όλων των mode φωτισμού, καθώς και την ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση τους, ώστε να συμπεριλαμβάνονται ή όχι καθώς ο χρήστης εναλλάσσει τα modes με την χρήση του Fn+F4.

Ενδεικτικά, μερικά από τα modes που διαθέτει το software είναι τα εξής:

Cooler Master MasterKeys Pro S Review: The RGB eraCooler Master MasterKeys Pro S Review: The RGB era





  • Static: Ένα ενιαίο σύνολο χρώματος για όλα τα πλήκτρα.
  • Color Wave: Ένα κύμα των χρωμάτων που μπορεί να ρυθμιστεί σε οποιαδήποτε κατεύθυνση και με οποιοδήποτε χρώμα RGB.
  • Cross Mode: Κατά το πάτημα θα υπάρξει μια οριζόντια και μια κάθετη γραμμή των πλήκτρων που θα ενεργοποιηθούν. Το χρώμα του φόντου και του "σταυρού" μπορούν να ρυθμιστούν ανεξάρτητα.
  • Single Key: επιτρέπει να ρυθμιστεί το φόντο σε ένα στατικό χρώμα και τα πλήκτρα που ενεργοποιούνται κατά το πάτημα σε ένα διαφορετικό χρώμα, με fade out σε τρία δευτερόλεπτα.
  • Customization: επιτρέπει κάθε πλήκτρο για να οριστεί σε ένα διαφορετικό χρώμα ξεχωριστά.
  • Star Effect: Το backround (με ρόλο του ουρανού) και τυχαία φωτιζόμενα πλήκτρα (αστέρια) μπορούν να ρυθμιστούν ξεχωριστά.
  • Rain Drop: Το backround και οι κάθετες ρίγες (σταγόνες βροχής) μπορούν να ρυθμιστούν ξεχωριστά.
  • Color Circle: Όλα τα πλήκτρα σβήνουν μέσα σε κύκλο μεταξύ όλων των χρωμάτων RGB.
  • Breathe: Αργό fade in και fade out του χρώματος που θα οριστεί από το χρήστη.
  • Wave: Κατά την ενεργοποίηση ενός πλήκτρου, δημιουργείται είτε ένα χρώμα ή ένας τυχαίος κυματισμός προς τα δεξιά και τα αριστερά.
  • Snake Game: Όπως και σε παλιά τηλέφωνα Nokia παίξει Φίδι στο πληκτρολόγιο, που ελέγχεται από τα βελάκια. Δεν χρώματα μπορούν να αλλάξουν.
  • System Status: Ένδειξη του φόρτου του CPU κατά το load. Ο X άξονας συμβολίζει τον χρόνο, ενώ ο Y το ποσοστό του φόρτου.
  • Multilayer: επιτρέπει 4 διαφορετικά «στρώματα» πάνω από κάθε άλλο για να προγραμματιστεί σε 1 λειτουργία επιλέγονται από όλες τις παραπάνω δυνατότητες.



Όπως περιγράψαμε παραπάνω, ο χρήστης έχει την δυνατότητα να τροποποιήσει τα περισσότερα mode, κάτι το οποίο γίνεται στην δεξιά πλευρά του software. Εκεί διατίθεται μια πλήρης παλέτα χρωμάτων όπου ο χρήστης μπορεί να επιλέξει ακριβώς τα χρώματα που επιθυμεί είτε χρησιμοποιώντας 256 κλίμακες για κάθε ένα από τα βασικά χρώματα. Επιπλέον, παρέχεται και η δυνατότητα μεταβολής της ταχύτητας του φωτισμού για συγκεκριμένα mode.

Cooler Master MasterKeys Pro S Review: The RGB eraCooler Master MasterKeys Pro S Review: The RGB era



Οι δυνατότητες είναι αρκετά ικανοποιητικές, όπως και η απόδοση του φωτισμού. Τα μεγάλα SMT που χρησιμοποιεί η Cooler Master φαίνονται πως κάνουν την διαφορά, καθώς τα χρώματα είναι αρκετά έντονα και διακρίνονται εύκολα ακόμα και κάτω από υψηλό φωτισμό στον περιβάλλοντα χώρο.

Cooler Master MasterKeys Pro S Review: The RGB era


Cooler Master MasterKeys Pro S Review: The RGB eraCooler Master MasterKeys Pro S Review: The RGB eraCooler Master MasterKeys Pro S Review: The RGB eraCooler Master MasterKeys Pro S Review: The RGB era



Προς το παρόν, το software σταματάει ως εκεί τις δυνατότητες του καθώς δεν διαθέτει δυνατότητα επεξεργασίας των macro εντολών. Ευελπιστούμε πως η συγκεκριμένη λειτουργία θα έρθει σε επόμενα updates του προγράμματος διαχείρισης.


Εργονομία - Layout
Ας ασχοληθούμε λίγο με την εργονομία του MasterKeys Pro S. Το συγκεκριμένο πληκτρολόγιο είναι ένα Ten keyless πληκτρολόγιο, που σημαίνει ότι διαθέτει μερικά πλήκτρα λιγότερα σε σχέση με τα παραδοσιακά Standard 101/102 keyboards. Με την αφαίρεση των "περιττών" πλήκτρων, το MasterKeys Pro S έχει λιγότερο πλάτος, πράγμα που από άποψης εργονομίας συμφέρει λόγω του μικρότερου ανοίγματος που μπορούν να έχουν τα χέρια του χρήστη.

Cooler Master MasterKeys Pro S Review: The RGB era



Παρότι Ten Keyless, το MasterKeys Pro S δεν σημαίνει ότι κάνει οικονομία στην έξτρα λειτουργικότητα. Αναφερθήκαμε στην προηγούμενη σελίδα σχετικά με την διάταξη των Function Keys (F1-F12) και τα Special (text) keys και τις πρόσθετες λειτουργίες που προσφέρουν. Εκεί που θα επικεντρωθούμε είναι στην λειτουργικότητά τους: η θέση του Fn Key βρίσκεται δίπλα από το δεξί Ctrl πλήκτρο. Ο συνδυασμός Fn και Function keys είναι αρκετά βολικός, καθότι οι περισσότερες χρήσιμες λειτουργίες βρίσκονται στο δεξί μέρος του πληκτρολογίου, αρκετά κοντά ώστε οι απαιτούμενοι συνδυασμοί να γίνουν μόνο με το ένα χέρι. Ειδικά δε, βολεύει αρκετά η θέση των Media playback & Volume control πλήκτρων, που βρίσκονται αρκετά κοντά στο Fn και κατά συνέπεια είναι ευκολότερη η χρήση με το 1 χέρι.

Κατά τα λοιπά, το typing layout του MasterKeys Pro S δεν θα μπερδέψει κανέναν. Το Backspace έχει ικανοποιητικό μέγεθος όπως και τα δυο Shift, ενώ το Enter είναι μονής γραμμής και όχι full sized.

Κλείνοντας με αυτό το κεφάλαιο, θα ασχοληθούμε με την θέση των χεριών στο MasterKeys Pro S. Το κατώτερο ύψος του πληκτρολογίου ανέρχεται στο 1 εκατοστό, ενώ δεν παρέχεται κάποιο wrist wrest. Ως εκ τούτου, ο καρπός είναι πάντα ακουμπισμένος στο γραφείο. Σε κάποιες περιπτώσεις η πολύωρη χρήση μπορεί να κουράσει - τα πάντα είναι όμως θέμα συνήθειας. Την κατάσταση μπορεί να βοηθήσει η αύξηση της κλίσης του πληκτρολογίου μέσω των παρεχόμενων stands.

Cooler Master MasterKeys Pro S Review: The RGB era



Πληκτρολόγηση

To MasterKeys Pro S όσο και αν είναι ένα μηχανικό πληκτρολόγιο, ως Ten keyless έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα: Η επεξεργασία κειμένου και γενικότερα οι επαγγελματικές εφαρμογές δεν είναι το ατού του συγκεκριμένου πληκτρολογίου, και το MasterKeys Pro S δεν είναι προσανατολισμένο γι' αυτή την χρήση. Σε αυτό οφείλεται κυρίως η αφαίρεση του Number Pad. Και ενώ η εισαγωγή απλών αριθμών, όπως πχ passwords είναι εφικτή, η συχνότερη εισαγωγή αριθμών σίγουρα θα αποτελέσει πρόβλημα, καθώς μόνο μέσω του Numpad είναι ταχύτερη διαδικασία. Κατά τα λοιπά, τα arrow keys είναι εκεί και μπορούν να επιτρέψουν τουλάχιστον μια τυπική πληκτρολόγηση σε κείμενο όπου η επεξεργασία χρειάζεται γρήγορες μετακινήσεις του κέρσορα.

Αναφορικά με τα Cherry MX Red Switches μείναμε αρκετά ευχαριστημένοι. Η ταχύτητα πληκτρολόγησης ήταν αρκετά καλή, με το feedback να απουσιάζει πλήρως από τους συγκεκριμένους διακόπτες. Τα Red switches είναι επί της ουσίας η πιο "φιλική" έκδοση των μαύρων διακοπτών, καθώς είναι αρκετά μαλακά στην πίεση που πρέπει να ασκηθεί πάνω τους, ενώ όπως θα δείτε στο παρακάτω γραφικό απαιτείται μόλις 3mm για την ενεργοποίηση του. Το σημείο τερματισμού είναι λίγο παρακάτω και απαιτεί ακόμα 2-3 mm, αλλά είναι και το μόνο σημείο το οποίο θα σας δώσει πολλαπλά πατήματα του ίδιου πλήκτρου. Επίσης αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός της χρήσης των Cherry Stabilizers, όπου στα μακρύτερα πλήκτρα (Space, Shift, Backspace) η σταθερότητα είναι ικανοποιητική με τα πλήκτρα να ταλαντεύονται ελάχιστα.

Η συνολική αίσθηση κινήθηκε σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα. Η ύπαρξη μεταλλικής πλάκας για την διάχυση του οπίσθιου φωτισμού προσδίδει στιβαρότητα ενώ το βάρος του είναι άμεσα αντιληπτό και προσφέρει μεγαλύτερη ακινησία στο επίπεδο. Τα Cherry MX Red switches προσφέρουν μια καλή αίσθηση, η οποία είναι αρκετά γραμμική και δεν απαιτούν υψηλή πίεση για την ενεργοποίησή τους.. Κατά την πληκτρολόγηση δεν είναι ανάγκη να τερματίσετε το πλήκτρο, αρκεί να συνηθίσετε το σημείο ενεργοποίησης του πλήκτρου, κάτι που μπορεί να αυξήσει και την ταχύτητα πληκτρολόγησης.

Gaming

Δεν είναι απαραίτητο πως ένα gaming πληκτρολόγιο θα σας κάνει απαραίτητα και καλύτερους παίκτες. Όμως αυτό που μπορεί να κάνει είναι να βελτιώσει το γενικότερο experience του χρήστη κατά το gaming.

Οι ενσωματωμένες δυνατότητες για Macro Keys είναι ένα από τα βασικά στοιχεία του MasterKeys Pro S όσον αφορά το Gaming. Η δυνατότητα για on-the-fly καταγραφή συνδυασμών πλήκτρων μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτατες εκτελέσεις εντολών από τον χρήστη, βοηθώντας τον να αυξήσει δραματικά τις επιδόσεις του. Αν και η δημιουργία macro εντολών μέσω του πληκτρολογίου είναι μια σχετικά εύκολη διαδικασία, εν τούτοις (σ.σ. την στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο) λείπει προς το παρόν ένα ολοκληρωμένο στούντιο δημιουργίας και επεξεργασίας macro εντολών, κάτι που θα βοηθούσε σημαντικά την διαχείρισή τους.

Αναφορικά με την διάταξη του πληκτρολογίου, αυτή προδιαθέτει σαφέστατα την εκτενή χρήση των WASD πλήκτρων σε FPS ή TPS παιχνίδια. Παιχνίδια όμως με εκτενής συνδυασμούς πλήκτρων απέδωσαν εξίσου ικανοποιητικά.

Αυτό που μπορεί να βοηθήσει αρκετά κατά το Gaming είναι η λειτουργία του ενεργού φωτισμού. Παρόλο που βρίσκω σχετικά αδιάφορο το γεγονός διαφορετικών εφέ φωτισμού ως προς την συνολική λειτουργικότητα του πληκτρολογίου, το γεγονός ότι μπορούν να μείνουν ενεργοποιημένα συγκεκριμένα πλήκτρα μπορεί να βοηθήσει αρκετά, ειδικά σε περιπτώσεις εκμάθησης του layout. Μέσω του προγράμματος διαχείρισης είχα την δυνατότητα να προγραμματίσω ποια πλήκτρα θα παραμείνουν ενεργοποιημένα, έχοντας μάλιστα διαφορετικά χρώματα στα πλήκτρα που αφορούν ενέργειες και στα πλήκτρα κατεύθυνσης. Έτσι, μπόρεσα να έχω άμεση επανατοποθέτηση των πλήκτρων των οποίων χρησιμοποιούσα κατά το παιχνίδι, και αν κάτι πήγαινε "στραβά" τότε αρκούσε μια κλεφτή ματιά ώστε να τοποθετήσω τα δάκτυλα πάνω από τα φωτιζόμενα πλήκτρα και μακρυά από τα "άχρηστα".

Αντιθέτως, δεν χρησιμοποίησα και τόσο την λειτουργία repeat rate. Αν και την δοκίμασα, φυσικά. Η ρυθμιζόμενη ταχύτητα μπορεί να βοηθήσει σε παιχνίδια με επαναλαμβανόμενες εντολές που χρειάζεται το "spam" ορισμένων πλήκτρων. Από την άλλη, η υπερβολική ταχύτητα μπορεί να οδηγήσει σε μη επιθυμητά register πλήκτρων, κάτι που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Cooler Master MasterKeys Pro S Review: The RGB era



Cooler Master MasterKeys Pro S Review: The RGB era

Με μια νέα σειρά προϊόντων, η Cooler Master ανανεώνει το line-up της όσον αφορά τα Gaming περιφερειακά. Η νέα αυτή σειρά ακούει στο όνομα MasterKeys Pro, με τα πληκτρολόγια να υπακούν στην "Maker" λογική την οποία έχει κάνει στροφή η εταιρία το τελευταίο διάστημα.

Επί της ουσίας, το MasterKeys Pro S δεν πρόκειται για ένα νέο και επαναστατικό προϊόν - αντιθέτως "δανείζεται" τον σκελετό και το design που συναντάμε στο ήδη πετυχημένο QuickFire Rapid-i. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο προκάτοχος του αποσύρεται από την αγορά, αντιθέτως το MasterKeys Pro S τοποθετείται από επάνω. Εκεί όμως που συναντάμε δραματικές βελτιώσεις αφορούν στην προσθήκη του RGB φωτισμού, ο οποίος όμως δεν έγινε με απλή αντικατάσταση των LEDs, αλλά με μια επανασχεδίαση του PCB ώστε να μπορέσουν να τοποθετηθούν ισχυρότερα RGB LED καθώς και το διάφανο "clear" housing των αυθεντικών Cherry MX που χρησιμοποιούνται. Σε συνδυασμό με έναν επίσης αναβαθμισμένο επεξεργαστή, το MasterKeys Pro S έρχεται σε θέση όχι μόνο να προσφέρει όμορφα mode φωτισμού, ενώ ταυτόχρονα η κατασκευή του επιτρέπει και την πιο "ζωηρή" και έντονη αναπαραγωγή των RGB χρωμάτων που έχουμε συναντήσει σε πληκτρολόγιο. Όσον αφορά την "Maker" λογική του πληκτρολογίου που αναφέραμε νωρίτερα, η Cooler Master σχεδιάζει να διαθέσει το SDK (Software Development Kit), ούτως ώστε όσοι γνωρίζουν από C++ να έχουν την δυνατότητα να προγραμματίσουν τα δικά τους lighting effects!

Το MasterKeys Pro S προορίζεται αναμφίβολα προς τον Gamer, που έχει το PC του για Gaming και multimedia χρήση. Το MasterKeys Pro S ως ten keyless keyboard είναι ένα... "πληκτρολόγιο ειδικών περιστάσεων" και δεν σκοπεύει επ' ουδενί να αντικαταστήσει τα παραδοσιακά πληκτρολόγια. Άλλωστε, η απουσία του Numpad το κάνει να έχει κακές επιδόσεις όσον αφορά τις εφαρμογές παραγωγικότητας. Αλλά εκεί που διαπρέπει είναι η απόδοση του κατά το παιχνίδι. Το MasterKeys Pro S έρχεται εξοπλισμένο με χαρακτηριστικά που θα βοηθήσουν την βελτίωση της εμπειρίας καθώς και την εργονομία κατά το παιχνίδι, καθώς απελευθερώνει χώρο πάνω στο γραφείο κάτι που οδηγεί σε μικρότερο άνοιγμα χεριών. Κατά τα λοιπά, η υψηλής ποιότητας κατασκευή του και τα υλικά που χρησιμοποιεί του προσδίδουν αρκετή στιβαρότητα, καλή αίσθηση και μια νότα... "build to last".

Στα αρνητικά του, θα μπορούσαμε να εστιάσουμε μονάχα στην χρήση micro USB θύρας, που είναι ένα από τα πιο εύθραυστα βύσματα που κυκλοφορούν στην αγορά. Αν και παρέχει αρκετή ευελιξία όσον αφορά την μεταφορά του πληκτρολογίου, την ίδια στιγμή που είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις που ένα τόσο ισχυρό περιφερειακό δεν απαιτεί παχύτερο καλώδιο, η τοποθέτηση του βύσματος μπορεί να καταστρέψει εν μέρει την υποδοχή αν δεν υπάρξει προσοχή στην χρήση του.

Με τιμή που προσδιορίζεται από τα 139?, το MasterKeys Pro S γίνεται διαθέσιμο άμεσα στην Ελληνική αγορά. Πρόκειται σαφώς για ένα εντυπωσιακό ten keyless πληκτρολόγιο το οποίο "στοιβάζεται" ακριβώς από πάνω από τους προκατόχους του, με μια τιμή που δικαιολογεί τα αυξημένα χαρακτηριστικά και την λειτουργικότητα που προσφέρει.


Cooler Master MasterKeys Pro S Review: The RGB era

[/TD]

[/TR]

 

[/TABLE]





Ευχαριστούμε θερμά την Cooler Master για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής!