Intel 330 120GB SSD Review: Redefining value performance
Με την έλευση των Intel 520 series SSD, η Intel σηματοδότησε την αρχή μίας συνεργασίας, για κατασκευή Solid State Drives με controllers που πλέον δεν θα κατασκεύαζε η ίδια, αλλά η LSI Sandforce. Όπως μπορεί να δει κάποιος και στο review που ολοκληρώσαμε τον Απρίλιο εδώ στο HwBox.gr μπορεί η "συνταγή" να ήταν χιλιοδοκιμασμένη, από αρκετούς κατασκευαστές (25nm Synchronous NAND Flash, LSI Sandforce SF-2281 controller) αλλά η Intel, με το δικό της παραμετροποιημένο firmware ανέβασε τον πήχη ένα βήμα ψηλότερα, δίνοντας επιδόσεις στο drive που κανένας κατασκευαστής δεν είχε καταφέρει μέχρι τότε. Με τον ίδιο τρόπο κατασκευάζεται και το drive που θα δοκιμάσουμε στο παρόν review με μία μόνο διαφορά από τον μεγάλο της αδερφό...
Με την έλευση των Intel 520 series SSD, η Intel σηματοδότησε την αρχή μίας συνεργασίας, για κατασκευή Solid State Drives με controllers που πλέον δεν θα κατασκεύαζε η ίδια, αλλά η LSI Sandforce. Όπως μπορεί να δει κάποιος και στο review που ολοκληρώσαμε τον Απρίλιο εδώ στο HwBox.gr μπορεί η "συνταγή" να ήταν χιλιοδοκιμασμένη, από αρκετούς κατασκευαστές (25nm Synchronous NAND Flash, LSI Sandforce SF-2281 controller) αλλά η Intel, με το δικό της παραμετροποιημένο firmware ανέβασε τον πήχη ένα βήμα ψηλότερα, δίνοντας επιδόσεις στο drive που κανένας κατασκευαστής δεν είχε καταφέρει μέχρι τότε. Με τον ίδιο τρόπο κατασκευάζεται και το drive που θα δοκιμάσουμε στο παρόν review με μία μόνο διαφορά από τον μεγάλο της αδερφό...
Ο λόγος γίνεται για τη νέα σειρά Solid State Drives από την Intel, 330 series. Η νέα σειρά της Intel φέρει τον ίδιο controller LSI Sandforce SF-2281 να χτυπάει στην καρδιά του drive και 25nm Synchronous NAND Flash μνήμες που κατασκευάζει η ίδια. Κάτι περίεργο συνέβη εδώ. Οι εταιρίες που κάνουν χρήση LSI Sandforce controller για να χωρίσουν τις value από τις performance σειρές, κάνουν χρήση διαφορετικού τύπου μνήμες. Οι value σειρές, όπως ο OCZ Agility 3, Corsair Force 3, Patriot Pyro χρησιμοποιούν Asynchronous NAND Flash μνήμες, ενώ οι αντίστοιχες σειρές Performance όπως ο OCZ Vertex 3, Corsair Force GT, Patriot Pyro SE, χρησιμοποιούν synchronous NAND Flash μνήμες. Η Intel κινήθηκε διαφορετικά για την value σειρά της που είναι η 330. Κάνει και εδώ χρήση 25nm Synchronous NAND Flash μνημών.
Ποια είναι τελικά η διαφορά με την σειρά 520, που είναι και η Performance σειρά της εταιρείας; Η απάντηση φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.
Απ' ότι φαίνεται η Intel εκτός από την διαφορετική έκδοση Firmware που χρησιμοποιεί στον Intel 330 (300i) σε σχέση με τον Intel 520, χρησιμοποιεί και διαλεγμένο PCB. Το αυτοκόλλητο BIN2 που φαίνεται στην εικόνα, υπάρχει σε όλους τους Intel 330, κάτι που υποδεικνύει πως η Intel κάνει binning στα PCB για να διαλέξει τα BIN1 για τους Intel 520 και BIN2 για τους Intel 330. Τι διαφορές στις επιδόσεις θα έχει το drive σε σχέση με τον μεγάλο αδερφό, θα το δούμε παρακάτω.
Η Intel μας απέστειλε το drive των 120GB μέσα σε ένα πλήρες bundle, το οποίο περιείχε αντάπτορα για μετατροπή του drive σε 3.5 ίντσες, βίδες, καλώδιο τροφοδοσίας και δεδομένων SATA, CD με software μεταφοράς του λειτουργικού από τον μηχανικό μας δίσκο στον SSD και το απαραίτητο Intel SSD Toolbox. Για τον Intel 330 120GB, η κατασκευάστρια εταιρεία υπόσχεται 500ΜΒ/s σειριακών αναγνώσεων και 450ΜΒ/s σειριακών εγγραφών με τα Random Write IOPS να φτάνουν τις 33.000 στα 4Κ. Το αν το drive θα επιβεβαιώσει τα νούμερα θα το δούμε στις επόμενες σελίδες. Για την ώρα ας δούμε μερικές φωτογραφίες από το νέο Intel 330 120GB καθώς και το bundle που τον ακολουθεί:
Στην τελευταία εικόνα επιβεβαιώνεται αυτό που αναφέραμε παραπάνω. Το PCB αναφέρει επάνω την λέξη Cherryville, που είναι η κωδική ονομασία για την σειρά 520. Η κωδική ονομασία για την 330 series είναι Maple Crest. Στην επόμενη σελίδα, θα αναφέρουμε το σύστημα που συνδέσαμε τον Intel 330 120GB για να μετρήσουμε τις επιδόσεις του καθώς και το τρόπο που έγιναν οι μετρήσεις για την ολοκλήρωση του review.
Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε το σύστημα που συνδέσαμε τον Intel 330 120GB ώστε να μπορέσουμε να μετρήσουμε τις επιδόσεις του. Επειδή το drive δοκιμάστηκε και ως δεύτερο στο λειτουργικό σύστημα αλλά και με το λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο σε αυτό, έγινε χρήση και ενός Intel X25-M 80GB Postville όταν το drive ήταν συνδεμένο σαν δεύτερο στο OS.
Σύστημα Δοκιμής |
[CENTER]Hardware |
ASUS Maximus IV Extreme-Z
Intel Core i7-2600K@ 4.5GHz
Corsair Vengeance 2x4GB DDR3 9-10-9-27-1T
Gainward GTX480 1536MB
Intel X25-M Postville
4x2TB WD Green @ Dell Perc 5/i Raid5
Corsair HX850Watt
Windows 7 Ultimate 64bit SP1
[/center]
Μεθοδολογία.
Όπως είπαμε και πριν, το drive δοκιμάστηκε με και χωρίς λειτουργικό σύστημα. Ρίχνοντας μία γρήγορη ματιά στις σελίδες του review μπορεί να παρατηρήσει κάποιος πως πλέον τα αποτελέσματα είναι χωρισμένα ανάλογα με το αν τo drive ήταν κενό κατά την διάρκεια των δοκιμών ή αν είχε το λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο σε αυτό. Αυτό έγινε κυρίως για διευκόλυνση στην εύρεση των αποτελεσμάτων αλλά και γιατί πλέον ο τρόπος δοκιμής των Solid State Drives στο HwBox.gr έχει αλλάξει. Πλέον τα reviews των Solid State Drives γίνονται ως εξής:
A) Δοκιμές των drives κενά.
1) CrystalDiskMark 3.0.1 x64
2) AS SSD Benchmark 1.6.4237.30508
3) HD Tune Pro 5.00
4) Anvil's Storage Utilities
5) PCMark05
6) PCMark Vantage x64
7) PCMark7
8) IOMeter 1.1.0 (2010)
Β) Δοκιμές των drives με λειτουργικό σύστημα.
1) CrystalDiskMark 3.0.1. x64
2) AS SSD Benchmark 1.6.4237.30508
3) HD Tune Pro 5.00
4) Anvil's Storage Utilities
5) PCMark05
6) PCMark Vantage x64
7) PCMark7
8) Δοκιμές αντιγραφής
9) Δοκιμές συμπίεσης-αποσυμπίεσης
10) Δοκιμές καθημερινών εφαρμογών και εκκίνησης των Windows
11) IOMeter 1.1.0 (2010)
12) Γέμισμα των drives στο 50% και δοκιμές με το AS SSD Benchmark 1.6.4237.30508
13) Γέμισμα των drives στο 90% και δοκιμές με το AS SSD Benchmark 1.6.4237.30508
Αν πιστεύατε μέχρι τώρα πως στις σελίδες που θα ακολουθήσουν, θα δείξουμε τις επιδόσεις μόνο του Intel 330 120GB, καλό είναι να αναθεωρήσετε. Όπως είπαμε και στην εισαγωγή, η Intel, με την παρουσίαση του 330, στοχεύει στο value κομμάτι της αγοράς, κάτι που τον βάζει αντιμέτωπο με τον OCZ Agility 3 και Kingston V+200, drives που δοκιμάσαμε στο πρόσφατο SSD Round Up 2012, στο HwBox.gr. Το λογικό λοιπόν θα ήταν μία άμεση αντιπαράθεση με τα προαναφερθέντα drives. H κίνηση όμως της Intel να εξοπλίσει τον 330 με Synchronous NAND Flash, τον βάζει αντιμέτωπο με τις Performance σειρές των εταιριών, δηλαδή τον OCZ Vertex 3 και Corsair Force GT. Και τα συγκεκριμένα drives δοκιμάστηκαν στο SSD Round Up οπότε αυτά θα θέσουμε σαν άμεσους αντιπάλους του Intel 330. Με την παρουσίασή του, ο Intel 330 σηματοδοτεί και το τέλος της προηγούμενης σειράς 320. Έτσι και εμείς στις μετρήσεις και τα γραφήματα που θα ακολουθήσουν, προσθέσαμε και τις μετρήσεις του Intel 320 120GB, για να δούμε τι παραπάνω έχει να μας προσφέρει o νέος SSD από την Intel.
Ξεκινάμε στην επόμενη σελίδα με δοκιμές από τον Intel 330 120GB χωρίς λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο επάνω του.
Η Crystal Dew World είναι η εταιρεία πίσω από το δημοφιλές CrystalDiskMark. To CrystalDiskMark έγινε γνωστό μετά την έλευση των πρώτων Solid State Drives και αυτό γιατί μπορεί να δείξει με ένα απλό run τις διαφορές από τους μηχανικούς δίσκους. Το πρόγραμμα μπορεί να παραμετροποιηθεί ως προς τα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για την δοκιμή του drive (compressible - incompressible, default είναι incompressible) και ως προς το test file που θα χρησιμοποιήσει για τη δοκιμή (από 50ΜΒ ως 4GB). Εμείς χρησιμοποιήσαμε την default ρύθμιση για δοκιμή των drives με incompressible data και ορίσαμε ως test file τα 1000ΜΒ (1GB). To CrystalDiskMark 3.0.1 εκτελεί τέσσερα τεστ για κάθε drive χωρισμένα σε δύο κατηγορίες (ανάγνωσης - Read και εγγραφής - Write). Το πρώτο τεστ έχει να κάνει με τις σειριακές ταχύτητες του drive. To δεύτερο τεστ δοκιμάζει το drive πάλι σε σειριακές ταχύτητες αλλά με το test file σε κομμάτια των 512Κ. Το τρίτο τεστ δοκιμάζει το drive στις random ταχύτητες 4Κ και το τελευταίο τεστ ελέγχει τις random ταχύτητες σε 4K με QD32.
Ας δούμε τα πρώτα αποτελέσματα του Intel 330 120GB για να πάρουμε μία πρώτη εικόνα των επιδόσεων του drive:
CrystalDiskMark 3.0.1 Write Tests
Τα πρώτα benchmarks ρίχνουν τον Intel 330 πίσω από τον Vertex 3 και Force GT. Οι διαφορές είναι μικρές, αλλά υπάρχουν και βάζουν το drive της Intel πίσω από τους δύο παλιούς του χώρου.
Συνεχίζουμε στην επόμενη σελίδα με AS SSD Benchmark.
Ακολουθώντας τα χνάρια του CrystalDiskMark, το AS SSD Benchmark αποτελεί και αυτό ένα από τα πιο δημοφιλή benchmarks για Solid State Drives. Η διαφορά του με το CrystalDiskMark είναι πως δεν μπορεί να παραμετροποιηθεί ως προς το μέγεθος του test file (είναι από default στο 1GB) αλλά ούτε και στα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για τις δοκιμές (κάνει χρήση μόνο incompressible data). O Alexej Schepeljansk όμως, δημιουργός του AS SSD Benchmark προχώρησε ένα βήμα παραπάνω από την Crystal Dew World και πρόσθεσε στο AS SSD Benchmark, δύο ακόμα test εκτός από τα κλασικά, serial και random reads και writes tests. To δεύτερο test που περιλαμβάνεται στο AS SSD Benchmark είναι το Copy Benchmark, το οποίο δοκιμάζει τα drives με τρεις ρουτίνες αντιγραφής (ISO, Program, Game). Από την πρώτη ως την τελευταία ρουτίνα αυτό που αλλάζει είναι ο αριθμός των small files. To τρίτο τεστ που ενσωματώθηκε, πρόσφατα κιόλας, στο AS SSD Benchmark είναι το Compression Benchmark, το οποίο δείχνει την ταχύτητα ενός drive σε συνάρτηση με το ποσοστό συμπίεσης που μπορεί να υποβάλει στα δεδομένα που χρησιμοποιεί. Εμείς εκτελέσαμε και τα τρία benchmarks από το AS SSD Benchmark και σας παρουσιάζουμε παρακάτω τα αποτελέσματα:
AS SSD Benchmark Write
AS SSD Benchmark Copy
Όπως και στο CrystalDiskMark, έτσι και στο AS SSD Benchmark, o Intel 330 σε όλες τις μετρήσεις είναι πίσω από τα drives της OCZ και Corsair. Στα read και writes tests οι διαφορές είναι μικρές μεν, αλλά υπαρκτές, ενώ στο copy benchmark η ψαλίδα μεγαλώνει υπέρ του Force GT και Vertex 3.
[CENTER]Intel 330 120GB SSD Review | ||||
AS SSD Compression Benchmark: Drive Blank | ||||
Corsair Force GT | Intel 330 | OCZ Vertex 3 | Intel 320 | |
[/center]
Στο compression benchmark του AS SSD, δεν παρατηρούμε κάτι αξιοπερίεργο. Η γραμμή του Intel 330, δείχνει να είναι πιο επίπεδη όσον αφορά τις αναγνώσεις, στις εγγραφές όμως και τα τρία drives επιδεικνύουν ίδια συμπεριφορά.
Συνεχίζουμε με μετρήσεις IOPS στην επόμενη σελίδα.
Και φτάνουμε στις μετρήσεις IOPS, ξεκινώντας από το HD Tune Pro, το οποίο αισίως έχει φτάσει στην έκδοση 5.00. H εταιρεία EFD Software είναι υπεύθυνη για την δημιουργία του και δεν νομίζουμε πως θα μπορούσε να έχει κάνει καλύτερη δουλειά. Το HD Tune Pro 5.00 περιλαμβάνει ότι μπορεί να ζητήσει κανείς για το storage του υπολογιστή του: Sequential Benchmark, File Benchmark, Automatic Acoustic Management, Disk Monitor, Health (S.M.A.R.T.)Status, Feature Info, Secure Erase, Random Access Tests, Extra Tests, Error Scanning, Folder Usage. Πραγματικά ένα πρόγραμμα που είναι πλήρες όσον αφορά τις πληροφορίες που μπορεί να παρέχει για τα storage systems που έχετε στον υπολογιστή σας. Εμείς χρησιμοποιήσαμε τη μέτρηση Random Access Read και Write για να δούμε τις επιδόσεις του Intel 330 στα IOPS.
HD Tune Pro 5.00 Random Access Write
Πρώτη μέτρηση με IOPS και ενώ ο Intel 330 πέφτει πάλι πίσω στην 3η θέση στις αναγνώσεις, δεν ισχύει το ίδιο και στις εγγραφές, όπου αφήνει πίσω του τον Corsair Force GT. Σε όλες τις μετρήσεις, οι διαφορές μεταξύ των τριών drives είναι πολύ μικρές. Πάμε να δούμε και το Anvils Storage Utilities
Τα Anvil's Storage Utilities δημιουργήθηκαν από τον χρήστη Anvil, του παγκοσμίως γνωστού φόρουμ xtremesystems.org. Η εφαρμογή έχει δημιουργηθεί για μέτρηση των IOPS (και ταυτόχρονα MB/s) που μπορεί να αποδώσει το αποθηκευτικό μέσο του υπολογιστή μας. Το πρόγραμμα αφού επιλέξουμε το test file εκτελεί 10 tests απόδοσης του drive (έξι τεστ για ανάγνωση και τέσσερα για εγγραφή) και μας δείχνει αναλυτικά τα IOPS αλλά και τα MB/s που επιτυγχάνει το drive στο κάθε τεστ, παρουσιάζοντας δίπλα από τα αποτελέσματα και ένα συνολικό score των επιδόσεων του drive. Φυσικά το πρόγραμμα είναι πλήρως παραμετροποιήσιμο ως προς τα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για το τεστ (Full compressible, 8% compressible, 25% compressible, 46% compressible, 67% compressible και incompressible) καθώς και ως προς το test file το οποίο ξεκινάει από το 1GB και μπορεί να φτάσει ως τα 32GB (!!!). Εμείς χρησιμοποιήσαμε τις default ρυθμίσεις του προγράμματος (1GB test file, compressible data) και σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα των επιδόσεων των drives της δοκιμής μας. Τα drives είναι τοποθετημένα μέσα στο table έτσι ώστε το πρώτο σε επιδόσεις να είναι τέρμα αριστερά, το δεύτερο στα δεξιά του κτλ.
[CENTER]Intel 330 120GB SSD Review | ||||
Anvil's Storage Utilities: Drives Blank | ||||
OCZ Vertex 3: 4.195,59 | Intel 330: 4.174,12 | Corsair Force GT: 4.173,27 | Intel 320: 1.787,60 | |
[/center]
Όπως στο HDTune Pro, έτσι και στο Anvil's Storage Utilities, οι διαφορές των τριών drives είναι τόσο μικρές (από τον πρώτο στον τελευταίο, 22 IOPS διαφορά) που είναι ανάξιες αναφοράς. Αν δεν γνωρίζαμε πως τα αποτελέσματα είναι από τρία διαφορετικά drives, εύκολα θα μπορούσαμε να υποθέσουμε πως είναι τρεις διαφορετικές μετρήσεις από το ίδιο drive.
Συνεχίζουμε στην επόμενη σελίδα, πάλι με μετρήσεις των IOPS, με IOMeter...
Και συνεχίζουμε τις μετρήσεις IOPS με το παλιό, γνωστό IOMeter. Στην έκδοση 1.1.0 (2010) δεν έχει να δείξει κάτι το διαφορετικό. Ρυθμίσαμε το πρόγραμμα ώστε να χρησιμοποιήσουμε ένα dump file των 20GB και πήραμε πέντε διαφορετικές μετρήσεις για το drive. Οι δύο πρώτες αφορούσαν τις σειριακές αναγνώσεις και εγγραφές του, χωρισμένες σε pattern των 512Κ, με Disk Alignment αλλά και align στο drive στα 4Κ (default ρύθμιση των Windows Vista/7). Οι επόμενες δύο αφορούσαν τις τυχαίες αναγνώσεις και εγγραφές του drive χωρισμένες σε pattern των 4K, με Disk Alignment και align του drive στα 4Κ. Η τελευταία μέτρηση που έχει και ξεχωριστό γράφημα αφορά το ΜΑΧ Random Write 4K με QD32.
Ας δούμε τα γραφήματα:
IOMeter 1.1.0 IOPS MAX Random Write 4K QD32
Και στο IOMeter 1.1.0 o Intel 330, παραμένει πίσω από τον Vertex και Force GT. Πάλι οι διαφορές είναι πολύ μικρές, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός πως είναι πίσω από τα άλλα δύο drives. Στη μέτρηση MAX IOPS υπολείπεται περίπου 500 IOPS των άλλων δύο drives, αλλά μιλάμε για 500 IOPS στα σχεδόν 90.000. Κάτι λιγότερο απο 0,4% πιο αργός.
Στην επόμενη σελίδα θα συνεχίσουμε με τα γνωστά PCMarks...
Ιδρύθηκε το 1997 και από τότε αποτελεί την ελίτ στην κατασκευή home benchmarks. Ο λόγος γίνεται φυσικά για την Futuremark. Από το Οκτώβριο του 1998 όπου έδωσε στο κοινό το 3DMark 99 μέχρι την διάθεση του PCMark7 τον Μάιο του 2011, η Futuremark βρίσκεται στην κορυφή των εταιρειών για επιλογή benchmarks υπολογιστικών συστημάτων. Η γκάμα είναι τεράστια αλλά τα benchmarks που δημιουργούν τον μεγαλύτερο ντόρο γύρω από το όνομά της είναι τα δημοφιλή 3DMark και PCMark. Για τη δοκιμή του Intel 330 120GB χρησιμοποιήσαμε τις τρεις τελευταίες σουίτες PCMark (05, Vantage x64 και 7) και στις επόμενες δύο σελίδες του review θα σας παρουσιάσουμε τις επιδόσεις του σε σχέση με τον ανταγωνισμό...
...και συνεχίζουμε με Vantage x64...
PCMark Vantage x64 HDD Test Suite Part 1
PCMark Vantage x64 HDD Test Suite Part 2
Στο PCMark05 ο Intel 330, περνάει μπροστά από τον Corsair Force GT και είναι ελάχιστα πίσω από τον OCZ Vertex 3 (90.147 vs 88.836 Marks). Στο PCMark Vantage x64, πέφτει και πάλι 3ος στη σειρά με 72.656 Marks έναντι 73.718 και 73.097 του Corsair Force GT και OCZ Vertex 3, αντίστοιχα. Πάμε να δούμε και το PCMark7...
Τον Μάιο του προηγούμενου έτους η Futuremark έδωσε στο κοινό το τελευταίο της δημιούργημα της σειράς PCMark, με όνομα PCMark7. Χρησιμοποιήσαμε το Storage Suite για να πάρουμε μετρήσεις από όλα τα drives και σας παραθέτουμε τα αποτελέσματα:
PCMark7 Storage Suite Part 2
Οι διαφορές και στο PCMark7 συνεχίζουν να είναι τόσο μικρές, που ίσως με ένα δεύτερο run σε κάθε drive η κατάταξη να ήταν εντελώς διαφορετική. Ο OCZ Vertex 3 είναι πρώτος με 5.184Marks, ακολουθεί ο Corsair Force GT με 5.181Marks (3 Marks διαφορά) και τρίτος ο Intel 330 με 5.173Marks (11 ολόκληρα Marks διαφορά από τον Vertex 3). Μέχρι τώρα όλα δείχνουν πως ο Intel 330 είναι σχεδόν ισάξιος σε επιδόσεις με τα drives από την OCZ και Corsair.
Από εδώ και πέρα στο drive εγκαταστάθηκε το λειτουργικό σύστημα, drivers, Antivirus και εκτελέσαμε ξανά όλα τα benchmarks για να δούμε πόσο αλλάζει η συμπεριφορά του μετά την εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος.
Στην επόμενη σελίδα κάνουμε reset και αρχίζουμε από την αρχή με CrystalDiskMark 3.0.1 x64.
Η Crystal Dew World είναι η εταιρεία πίσω από το δημοφιλές CrystalDiskMark. To CrystalDiskMark έγινε γνωστό μετά την έλευση των πρώτων Solid State Drives και αυτό γιατί μπορεί να δείξει με ένα απλό run τις διαφορές από τους μηχανικούς δίσκους. Το πρόγραμμα μπορεί να παραμετροποιηθεί ως προς τα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για την δοκιμή του drive (compressible - incompressible, default είναι incompressible) και ως προς το test file που θα χρησιμοποιήσει για τη δοκιμή (από 50ΜΒ ως 4GB). Εμείς χρησιμοποιήσαμε την default ρύθμιση για δοκιμή των drives με incompressible data και ορίσαμε ως test file τα 1000ΜΒ (1GB). To CrystalDiskMark 3.0.1 εκτελεί τέσσερα τεστ για κάθε drive χωρισμένα σε δύο κατηγορίες (ανάγνωσης - Read και εγγραφής - Write). Το πρώτο τεστ έχει να κάνει με τις σειριακές ταχύτητες του drive. To δεύτερο τεστ δοκιμάζει το drive πάλι σε σειριακές ταχύτητες αλλά με το test file σε κομμάτια των 512Κ. Το τρίτο τεστ δοκιμάζει το drive στις random ταχύτητες 4Κ και το τελευταίο τεστ ελέγχει τις random ταχύτητες σε 4K με QD32. Ας δούμε τα πρώτα αποτελέσματα με το drive με το OS εγκατεστημένο σε αυτό:
CrystalDiskMark 3.0.1 Write Tests
Ότι είδαμε με τα drives άδεια, ισχύει και στην περίπτωση που το λειτουργικό εγκαταστάθηκε στα drives. O Intel 330 παραμένει ελάχιστα πίσω από τον OCZ Vertex 3 και Corsair Force GT. Οι διαφορές μικρές σε σημείο που δεν γίνονται αντιληπτές.
Συνέχεια με AS SSD Benchmark...
Ακολουθώντας τα χνάρια του CrystalDiskMark, το AS SSD Benchmark αποτελεί και αυτό ένα από τα πιο δημοφιλή benchmarks για Solid State Drives. Η διαφορά του με το CrystalDiskMark είναι πως δεν μπορεί να παραμετροποιηθεί ως προς το μέγεθος του test file (είναι από default στο 1GB) αλλά ούτε και στα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για τις δοκιμές (κάνει χρήση μόνο incompressible data). O Alexej Schepeljansk όμως, δημιουργός του AS SSD Benchmark προχώρησε ένα βήμα παραπάνω από την Crystal Dew World και πρόσθεσε στο AS SSD Benchmark, δύο ακόμα test εκτός από τα κλασικά, serial και random reads και writes tests. To δεύτερο test που περιλαμβάνεται στο AS SSD Benchmark είναι το Copy Benchmark, το οποίο δοκιμάζει τα drives με τρεις ρουτίνες αντιγραφής (ISO, Program, Game). Από την πρώτη ως την τελευταία ρουτίνα αυτό που αλλάζει είναι ο αριθμός των small files. To τρίτο τεστ που ενσωματώθηκε, πρόσφατα κιόλας, στο AS SSD Benchmark είναι το Compression Benchmark, το οποίο δείχνει την ταχύτητα ενός drive σε συνάρτηση με το ποσοστό συμπίεσης που μπορεί να υποβάλει στα δεδομένα που χρησιμοποιεί. Εμείς εκτελέσαμε και τα τρία benchmarks από το AS SSD Benchmark και σας παρουσιάζουμε παρακάτω τα αποτελέσματα έχοντας το OS εγκατεστημένο στα drives:
AS SSD Benchmark Write
AS SSD Benchmark Copy
Στις αναγνώσεις και εγγραφές το AS SSD Benchmark παρουσιάζει τα ίδια αποτελέσματα με το CrystalDiskMark. O Intel 330 παραμένει πίσω από τον Vertex 3 και Force GT με ελάχιστες διαφορές σε όλες τις επιμέρους μετρήσεις. Στο Copy Benchmark του AS SSD, καταφέρνει και περνάει ελάχιστα μπροστά από τον Corsair Force GT.
[CENTER]Intel 330 120GB SSD Review | ||||
AS SSD Compression Benchmark: Drive with OS | ||||
Corsair Force GT | Intel 330 | OCZ Vertex 3 | Intel 320 | |
[/center]
Η συμπεριφορά των drives δεν αλλάζει, όταν το λειτουργικό είναι εγκατεστημένο σε αυτά. Πάλι ο Intel 330, παρουσιάζει ελάχιστα καλύτερη συμπεριφορά στις αναγνώσεις, αλλά στις εγγραφές τα drives δείχνουν ίδια μεταξύ τους.
Στην επόμενη σελίδα, μετρήσεις IOPS με τον Intel 330 να φιλοξενεί το λειτουργικό σύστημα...
Και φτάνουμε στις μετρήσεις IOPS, ξεκινώντας από το HD Tune Pro, το οποίο αισίως έχει φτάσει στην έκδοση 5.00. H εταιρεία EFD Software είναι υπεύθυνη για την δημιουργία του και δεν νομίζουμε πως θα μπορούσαν να έχουν κάνει καλύτερη δουλειά. Το HD Tune Pro 5.00 περιλαμβάνει ότι μπορεί να ζητήσει κανείς για το storage του υπολογιστή του: Sequential Benchmark, File Benchmark, Automatic Acoustic Management, Disk Monitor, Health (S.M.A.R.T.)Status, Feature Info, Secure Erase, Random Access Tests, Extra Tests, Error Scanning, Folder Usage. Πραγματικά ένα πρόγραμμα που είναι πλήρες όσον αφορά τις πληροφορίες που μπορεί να παρέχει για τα storage systems που έχετε στον υπολογιστή σας. Εμείς χρησιμοποιήσαμε τη μέτρηση Random Access Read και Write για να δούμε τις επιδόσεις του drive στα IOPS.
Tο HD Tune Pro δεν επιτρέπει μέτρηση των Random Access Writes αν στο drive υπάρχει partition, οπότε θα δούμε τις μετρήσεις των IOPS μόνο από το Random Access Read.
Και το πρώτο χτύπημα ήρθε από τον Intel. Κάθε Sandforce drive, όταν έχει το λειτουργικό εγκατεστημένο επάνω του, πέφτει αρκετά σε IOPS στο HDTune Pro, κάτι που μπορείτε να διασταυρώσετε και από το SSD Round Up 2012. Αυτό όμως δεν ισχύει για τον Intel 330. Κάτι πολύ καλό έχει γίνει στο firmware από την Intel και το drive αν και πέφτει σε επιδόσεις, εν τούτοις, δεν δέχεται τόσο ισχυρό πλήγμα στις επιδόσεις όπως τα άλλα LSI Sandforce based drives. Στο HD Tune Pro 5.00 λοιπόν, ο Intel 330 τερματίζει πρώτος και μάλιστα με μεγάλη διαφορά, όσο φιλοξενεί το λειτουργικό σύστημα.
Συνέχεια με το Anvil's Storage Utilities...
Τα Anvil's Storage Utilities δημιουργήθηκαν από τον χρήστη Anvil, του παγκοσμίως γνωστού φόρουμ xtremesystems. Η εφαρμογή έχει δημιουργηθεί για μέτρηση των IOPS (και ταυτόχρονα MB/s) που μπορεί να αποδώσει το αποθηκευτικό μέσο του υπολογιστή μας. Το πρόγραμμα αφού επιλέξουμε το test file εκτελεί 10 tests απόδοσης του drive (έξι τεστ για ανάγνωση και τέσσερα για εγγραφή) και μας δείχνει αναλυτικά τα IOPS αλλά και τα MB/s που επιτυγχάνει το drive στο εκάστοτε τεστ, παρουσιάζοντας δίπλα από τα αποτελέσματα και ένα συνολικό score των επιδόσεων του drive. Φυσικά το πρόγραμμα είναι πλήρως παραμετροποιήσιμο ως προς τα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για το τεστ (Full compressible, 8% compressible, 25% compressible, 46% compressible, 67% compressible και incompressible) καθώς και ως προς το test file το οποίο ξεκινάει από το 1GB και μπορεί να φτάσει ως τα 32GB (!!!). Εμείς χρησιμοποιήσαμε τις default ρυθμίσεις του προγράμματος (1GB test file, compressible data) και σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα των επιδόσεων του Intel 330 120GB.
[CENTER]Intel 330 120GB SSD Review | ||||
Anvil's Storage Utilities: Drives with OS | ||||
OCZ Vertex 3: 4.202,85 | Intel 330: 4.191,87 | Corsair Force GT: 4.172,00 | Intel 320: 1.699,49 | |
[/center]
Ότι ακριβώς συνέβει με τα drives κενά, ισχύει και στην περίπτωση που έχουν το λειτουργικό σύστημα, στο Anvil's Storage Utilities benchmark. Οι διαφορές μεταξύ του γρηγορότερου drive και του πιο αργού από τα τρία είναι μόλις 30 πόντοι στο συνολικό score του προγράμματος. Τα drives αποδεικνύονται ίδια σε επιδόσεις.
Στην επόμενη σελίδα, IOMeter 1.1.0.
Και συνεχίζουμε τις μετρήσεις IOPS με το παλιό, γνωστό IOMeter. Στην έκδοση 1.1.0 (2010) δεν έχει να δείξει κάτι το διαφορετικό. Ρυθμίσαμε το πρόγραμμα ώστε να χρησιμοποιήσουμε ένα dump file των 20GB και πήραμε πέντε διαφορετικές μετρήσεις για το κάθε drive. Οι δύο πρώτες αφορούσαν τις σειριακές αναγνώσεις και εγγραφές των drives, χωρισμένες σε pattern των 512Κ, με Disk Alignment αλλά και align στα drives στα 4Κ. Οι επόμενες δύο αφορούσαν τις τυχαίες αναγνώσεις και εγγραφές των drives χωρισμένες σε pattern των 4K, με Disk Alignment και align των drives στα 4Κ. Η τελευταία μέτρηση που έχει και ξεχωριστό γράφημα αφορά το ΜΑΧ Random Write 4K με QD32. Ας δούμε τα γραφήματα με το λειτουργικό εγκατεστημένο στον Intel 330 120GB:
IOMeter 1.1.0 IOPS MAX Random Write 4K QD32
Οι μετρήσεις του IOMeter 1.1.0, με τον Intel 330 να έχει το OS επάνω του, συνάδουν με αυτές όσο το drive ήταν κενό. Ο Intel 330, "πέφτει" πίσω από τα drives της OCZ και Corsair με ελάχιστα χαμηλότερες επιδόσεις. Το ίδιο ισχύει και για την μέτρηση MAX IOPS όπου εμφανίζεται περίπου 1.5% πιο αργός από τον γρηγορότερο του test, Corsair Force GT.
Στην επόμενη σελίδα μετρήσεις με τα δημοφιλή PCMarks...
Ιδρύθηκε το 1997 και από τότε αποτελεί την ελίτ στην κατασκευή home benchmarks. Ο λόγος γίνεται φυσικά για την Futuremark. Από το Οκτώβριο του 1998 όπου έδωσε στο κοινό το 3D Mark 99 μέχρι την διάθεση του PCMark7 τον Μάιο του 2011, η Futuremark βρίσκεται στην κορυφή των εταιρειών για επιλογή benchmarks υπολογιστικών συστημάτων. Η γκάμα είναι τεράστια αλλά τα benchmarks που δημιουργούν τον μεγαλύτερο ντόρο γύρω από το όνομά της είναι τα δημοφιλή 3D Mark και PCMark. Για τη δοκιμή του Intel 330 μας χρησιμοποιήσαμε τις τρεις τελευταίες σουίτες PCMark (05, Vantage x64 και 7) και στις επόμενες δύο σελίδες του review θα σας παρουσιάσουμε τις επιδόσεις του με το OS εγκατεστημένο σε αυτόν:
PCMark Vantage x64 HDD Test Suite Part 1
PCMark Vantage x64 HDD Test Suite Part 2
Και ακόμα μία αλλαγή μετά την εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος στα drives. O 330, κυριαρχεί και στα δύο παλιά PCMarks (05 και Vantage) έναντι των αντιπάλων του. Μπορεί οι διαφορές να είναι μικρές, αυτό όμως δεν μειώνει το γεγονός πως τερματίζει πρώτος, κάτι που δεν ισχύει όταν τα drives είναι άδεια. Η διαφορά από τον δεύτερο στο PCMark05 είναι κάτι λιγότερο από 1000Marks, ενώ το ίδιο ισχύει και για το PCMark Vantage x64.
Πάμε να δούμε αν άλλαξε κάτι και στο τελευταίο benchmark της σειράς PCMark, το PCMark7, στην επόμενη σελίδα...
Τον Μάιο του προηγούμενου έτους η Futuremark έδωσε στο κοινό το τελευταίο της δημιούργημα της σειράς PCMark, με όνομα PCMark7. Χρησιμοποιήσαμε το Storage Suite για να πάρουμε μετρήσεις από όλα τα drives και σας παραθέτουμε τα αποτελέσματα:
PCMark7 Storage Suite Part 2
Όπως και όταν τα drives ήταν κενά, έτσι και στην περίπτωση που το λειτουργικό φιλοξενείται σε αυτά, οι διαφορές στο PCMark7 είναι πάρα πολύ μικρές. Το "γρηγορότερο" drive, o Corsair Force GT, τερματίζει πρώτος με 5.183 Marks, ακολουθεί ο Intel 330 με 5.175Marks και "τελευταίος" τερματίζει ο OCZ Vertex 3 με 5.173 Marks. Από την επόμενη σελίδα ρίχνουμε τον Intel 330 στη μάχη των ταχύτερων χρόνων, στις καθημερινές εφαρμογές...
Αφού τελειώσαμε με τις δοκιμές των benchmarks, με τo drive μας να έχει το OS εγκατεστημένο σε αυτό, θα συνεχίσουμε με μερικές καθημερινές διεργασίες που εκτελούμε στον υπολογιστή μας. Φυσικά η επιλογή των εργασιών δεν αντιπροσωπεύει το 100% των χρηστών αλλά είναι ένα καλό μέτρο σύγκρισης για τις επιδόσεις του drive μας κατά την καθημερινή του λειτουργία. Θα ξεκινήσουμε με το BootTimer, το γνωστό προγραμματάκι που μετράει τον χρόνο που χρειάζονται τα Windows για να εκκινήσουν. Το test εκτελέστηκε τρεις φορές και σας παρουσιάζουμε από τις τρεις μετρήσεις, τη δεύτερη γρηγορότερη, σαν υποτιθέμενο μέσο όρο:
Ο Intel 330 πέφτει 1.5 δευτερόλεπτο πίσω από τον πρώτο στο συγκεκριμένο benchmark, OCZ Vertex 3. Μπορεί ο χρόνος να φαντάζει πολύ μικρός, αλλά στη συγκεκριμένη μέτρηση κάθε δευτερόλεπτο μετράει. Προχωράμε με μετρήσεις συμπίεσης-αποσυμπίεσης...
Συνεχίζουμε με δοκιμές συμπίεσης-αποσυμπίεσης με το γνωστό WinRAR. Συμπιέσαμε και αποσυμπιέσαμε ένα ISO file μεγέθους 3.2GB. Όλη η διεργασία εκτελέστηκε από τo drives της δοκιμής. Κατά την εκτέλεση της συμπίεσης, το ποσοστό συμπίεσης ορίστηκε από το πρόγραμμα στην επιλογή Store (0% compression).
Στις δοκιμές με το WinRAR, o 330, εμφανίζεται 6.5 δευτερόλεπτα συνολικά πιο γρήγορος από τον Corsair Force GT και υπολείπεται ελάχιστα δευτερόλεπτα από τον πρώτο OCZ Vertex 3 120GB.
Στην επόμενη σελίδα θα συνεχίσουμε τις δοκιμές καθημερινών εφαρμογών με copy tests.
Και συνεχίζουμε με Copy Tests. Μεταφέραμε όλα τα αρχεία που πρόκειται να αντιγραφούν σε προσωρινούς φακέλους μέσα στο drive. Από εκεί ξεκινήσαμε την αντιγραφή σε νέο φάκελο. Όλες οι αντιγραφές εκτελέστηκαν με το πρόγραμμα TeraCopy Pro 2.2, ώστε να μας δοθεί ο ακριβής χρόνος ολοκλήρωσης της κάθε αντιγραφής. Οι αντιγραφές που εκτελέστηκαν ήταν πέντε στο σύνολό τους:
1) Αντιγραφή ενός MKV file 11.2GB
2) Αντιγραφή ενός ISO file 700MB
3) Αντιγραφή 20000 4Κ files συνολικού μεγέθους 80ΜΒ
4) Αντιγραφή 10000 64Κ files συνολικού μεγέθους 640ΜΒ
5) Αντιγραφή 125 files τυχαίου μεγέθους (από 300KB ως 120ΜΒ) συνολικού μεγέθους 1.15GB.
(Οι χρόνοι των αποτελεσμάτων αντιγραφής με το TeraCopy Pro 2.2 διαφέρουν αρκετά από το απλό copy των Windows)
23 δευτερόλεπτα λιγότερα χρειάστηκε ο Intel 330 για να ολοκληρώσει την αντιγραφή του MKV αρχείου συγκριτικά με τον Corsair Force GT, κάτι που τον κατατάσει στη δεύτερη θέση του συγκεκριμένου test, πίσω από τον OCZ Vertex 3 ο οποίος εμφανίστηκε συνολικά, τέσσερα δευτερόλεπτα γρηγορότερος σε όλα τα επιμέρους tests.
Συνεχίζουμε με daily tasks και gaming...
Εκτός από αντιγραφές και δοκιμές συμπίεσης - αποσυμπίεσης, ένα drive με λειτουργικό σύστημα χρησιμοποιείτε για οποιαδήποτε άλλη εργασία έχει να κάνει με τα προγράμματα που είναι εγκατεστημένα σε αυτό. Έτσι διαλέξαμε τέσσερις διεργασίες που μπορεί να εκτελέσει κάποιος χρήστης και σας παρουσιάζουμε την απόδοση του drive σε αυτές. Οι διεργασίες είναι:
1) Antivirus scanning. Αφού αντιγράψαμε 9GB διαφόρων αρχείων σε ένα προσωρινό φάκελο στα υπό δοκιμή drives, εκτελέσαμε το Microsoft Security Essentials Antivirus Scan ώστε να ελεγχθεί μόνο ο συγκεκριμένος φάκελος, έτσι ώστε τα αρχεία προς scanning για ιούς να είναι σε κάθε περίπτωση ίδια.
2) Αφού εκκινήσαμε το Microsoft Word 2007, κάναμε import 100 φωτογραφιών συνολικού μεγέθους 360ΜΒ σε ένα Word Document και μετρήσαμε το χρόνο που χρειάστηκε για να γίνει η εισαγωγή.
3) Μετά την εκτέλεση του import των φωτογραφιών, σώσαμε το αρχείο με τις φωτογραφίες στην επιφάνεια εργασίας και μετρήσαμε το χρόνο που χρειάστηκε το MS Word 2007 για την αποθήκευση.
4) Εκτελέσαμε το Adobe Photoshop CS5 και κάναμε import 20 φωτογραφίες συνολικού μεγέθους 90MB και μετρήσαμε το χρόνο που χρειάστηκε το CS5 για την εισαγωγή.
Ο 330, πέφτει πίσω και από τον απερχόμενο Intel 320, που αντικαθιστά. Οι διαφορές είναι πολύ μικρές συνολικά, δεν παύουν όμως να υπάρχουν. Όταν λέμε για μικρές διαφορές, μιλάμε για λιγότερα από έξι δευτερόλεπτα στο σύνολο των μετρήσεων του συγκεκριμένου test.
Gaming time...
High performance υπολογιστής με SSD και χωρίς κάποιο είδος παιχνιδιού δεν υφίσταται. Για αυτό το λόγο στο παρόν SSD Round Up συμπεριλάβαμε και δύο δοκιμές που περιλαμβάνουν παιχνίδια. Η πρώτη αφορά την εγκατάσταση του παιχνιδιού F1 2011 από ένα προσωρινό φάκελο όπου είχαμε αποθηκεύσει τα αρχεία της εγκατάστασης του παιχνιδιού και μετρήσαμε το χρόνο που χρειάστηκε το κάθε drive για να εγκαταστήσει πλήρως το παιχνίδι. Η δεύτερη δοκιμή αφορά την εκκίνηση ενός παιχνιδιού και συγκεκριμένα του NFS The RUN, από τη στιγμή που πατήσαμε το enter για να εκτελεστεί το παιχνίδι μέχρι τη στιγμή που εμφανίστηκε η οθόνη με τα brands των εταιρειών που συμμετείχαν σε αυτό. Καταγράψαμε το χρόνο που χρειάστηκε το drive για την εκκίνηση. Παρακάτω τα αποτελέσματα:
Και ο Intel 330 κυριαρχεί. Και λέμε κυριαρχεί γιατί αν και πρόκειται για πανομοιότυπα drives, ο Intel χρειάστηκε σχεδόν δέκα δευτερόλεπτα λιγότερα για να ολοκληρώσει την εγκατάσταση του παιχνιδιού F1 2011 στο εαυτό του, ενώ στα αποτελέσματα της εκκίνησης του NFS The Run, είναι πίσω από όλους, με μικρές όμως διαφορές που δεν φτάνουν ούτε το ένα δευτερόλεπτο. Και με αυτό το τεστ ολοκληρώνουμε τις μετρήσεις καθημερινών εργασιών. Από την επόμενη σελίδα, ξεκινάμε τις αντιγραφές στον Intel 330 και ξαναπαίρνουμε μετρήσεις για να δούμε πόσο επηρεάζεται το drive, όσο γεμίζει με δεδομένα.
Κάθε Solid State Drive κατά την λειτουργία του και λόγω του ότι παίζει τον ρόλο του drive που φιλοξενεί το λειτουργικό σύστημα συνεχώς γεμίζει με δεδομένα. Αυτό ανάλογα τον controller, τον τρόπο που λειτουργεί το Garbage Collection του κάθε drive, αλλά και ανάλογα αν εκτελείται η εντολή TRIM των Windows, έχει επιπτώσεις στις επιδόσεις του.
Στις επόμενες δύο σελίδες του Intel 330 120GB SSD Review θα δούμε κατά πόσο το drive επηρεάστηκε ως προς τις επιδόσεις του, όταν το γεμίσαμε με δεδομένα στο 50% και στο 90% της συνολικής διαθέσιμης χωρητικότητάς του. Και στις δύο περιπτώσεις μετά το γέμισμα του drive με δεδομένα, εκτελέσαμε το AS SSD Benchmark και AS SSD Copy Benchmark για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης των επιδόσεων με το drive άδειο αλλά και με το drive καθώς φιλοξενούσε μόνο το λειτουργικό σύστημα. Ξεκινάμε γεμίζοντας το drive με δεδομένα ως το 50% της χωρητικότητάς του:
AS SSD Benchmark Write 50% Fill
AS SSD Benchmark Copy 50% Fill
Στις αναγνώσεις με τα drives γεμάτα στο 50% της χωρητικότητάς τους, ο Intel 330 περνάει μπροστά, από τους αντίπαλους LSI Sandforce based SSD από την OCZ και Corsair. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και στις αναγνώσεις όπου μένει αρκετά πίσω. Στις αντιγραφές παραμένει μπροστά από τον Corsair Force GT, αν και έχει χάσει αρκετά από τις επιδόσεις του. Ο OCZ Vertex 3 παραμένει πρώτος.
Συνεχίζουμε στην επόμενη σελίδα και γεμίζουμε το drive στο 90% της διαθέσιμης χωρητικότητάς του...
100GB δεδομένων σε κάθε drive και οι επιδόσεις έχουν αρχίσει να πέφτουν αρκετά. Πάμε να δούμε τα νούμερα...
AS SSD Benchmark Write 90% Fill
AS SSD Benchmark Copy 90% Fill
Όπως και με τα drives να έχουν μόνο το λειτουργικό, έτσι και τώρα ο Intel 330 πέφτει στην 3η θέση, πίσω από τον OCZ Vertex 3 και Corsair Force GT, όταν πρόκειται για αναγνώσεις και εγγραφές με το AS SSD Benchmark. Στις αντιγραφές περνάει πάλι μπροστά από τον Force GT αλλά υπολείπεται αρκετά από τον Vertex 3.
Και με αυτό το τεστ ολοκληρώνουμε τις μετρήσεις του Intel 330 120GB. Στην επόμενη σελίδα λίγα λόγια για το drive καθώς και η τελική βαθμολογία...
Στις αρχές του Φλεβάρη του τρέχοντος έτους η Intel ανακοίνωσε τη νέα γενιά Solid State Drives της με κωδική ονομασία "Cherryville". Προς έκπληξη όλων των απανταχού υποστηρικτών της, η Intel δεν χρησιμοποίησε δικό της controller, αλλά ξεκίνησε μία συνεργασία με την LSI Sandforce κάνοντας χρήση του πολύ γνωστού Sandforce SF-2281 controller. Δύο μήνες μετά η εταιρεία παρουσιάζει τη νέα σειρά Value SSD της, 330 series, με κωδική ονομασία Maple Crest. Value σειρά, αλλά μόνο στα χαρτιά.
H σειρά 330 δεν έχει να ζηλέψει τίποτα απολύτως από τις performance σειρές Solid State Drives των υπόλοιπων εταιρειών. Η Intel κάνει και εδώ χρήση του πολύ γνωστού, LSI Sandforce SF-2281 controller μαζί με 25nm Intel MLC Synchronous NAND Flash μνήμες. Σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες εταιρίες που στις value σειρές τους χρησιμοποιούν Asynchronous NAND, η Intel χρησιμοποιεί Synchronous NAND και εκτοξεύει τις επιδόσεις της Value σειράς της, δίπλα στις performance σειρές των υπόλοιπων εταιρειών. Για να αποφύγει τον εσωτερικό ανταγωνισμό με την Performance σειρά της, 520 series, η εταιρεία κάνει χρήση διαφορετικού firmware στον Intel 330 και επίσης κάνει binning στα PCB των drives. Όλα τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα να έχει προσφέρει στον τελικό καταναλωτή μία ολοκληρωμένη φθηνή λύση, που δεν έχει να ζηλέψει απολύτως τίποτα από τους γρήγορους του χώρου όπως είδαμε και μέσα από τα αποτελέσματα του review. Με λίγα λόγια, το drive υπολείπεται ελάχιστα σε επιδόσεις από τους OCZ Vertex 3 και Corsair Force GT. Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα καταφέρνει και περνάει μπροστά. Τα drives μέσα από τις σελίδες του review μοιάζουν σε αρκετές περιπτώσεις (PCMark7, PCMark Vantage x64, Anvil's Storage Utilities) πανομοιότυπα. Με μία όμως διαφορά. Την τιμή. Εκεί ο Intel 330 περνάει μπροστά.
Συμπεριλαμβάνοντας σε όλα τα παραπάνω και το πλήρες bundle όπως επίσης και το καταπληκτικό SSD Toolbox τότε έχουμε μία ολοκληρωμένη πρόταση που αφήνει πίσω τις υλοποιήσεις των υπόλοιπων εταιρειών. Αν σκέφτεστε να προβείτε στην αγορά ενός Solid State drive και το budget σας είναι περιορισμένο, δεν έχουμε να προτείνουμε κάτι άλλο από τον νέο Intel 330. Μία κορυφαία σε επιδόσεις επιλογή, με ελάχιστο αντίτιμο που συντροφεύεται από ένα κορυφαίο στο χώρο των υπολογιστών, όνομα.
Λαμβάνοντας υπ' όψιν όλα τα παραπάνω, θα δώσουμε στον Intel 330 120GB SSD βαθμολογία 8.75/10, όπως επίσης και το HwBox Value For Money Award. Όπως καταλαβαίνετε με την τιμή του αυτή τη στιγμή να κυμαίνεται στα 130? στην Ελληνική αγορά αποτελεί μια απίστευτα δυνατή λύση. Παρ' όλα αυτά, κατόπιν επικοινωνίας μας με το MSystems εξασφαλίσαμε ακόμα καλύτερη τιμή για όλους τους ενδιαφερόμενους. Πόσο; 110? τελική τιμή με ΦΠΑ. Περισσότερα για αυτό εδώ: http://www.hwbox.gr/members-offers/17065-msystems-intel-330-120gb-ssd-110-a.html
Άλλο ένα SSD Review ολοκληρώθηκε εδώ στο HwBox.gr. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την Intel Hellas για την αποστολή του δείγματος της δοκιμής μας.