Mach Xtreme MX-Barium 64GB Review: The Type C era

Mach Xtreme MX-Barium 64GB Review: The Type C era

Ένα γρήγορο και συμβατό με πολλά smartphones USB stick έρχεται στο εργαστήριό μας!


Ένα παλαιότερο "αστείο" μεταξύ των λάτρεων της τεχνολογίας, ήταν πως τα USB "ζουν" στις τέσσερις διαστάσεις - μεταξύ αυτών και ο χρόνος. Ποιος δεν έχει προσπαθήσει να εισάγει ένα USB στην αντίστοιχη θύρα, και στην προσπάθεια του αυτή έπρεπε να προσπαθήσει αρκετές φορές μέχρι να πετύχει την κατάλληλη θέση - και τελικώς το USB να συνδεθεί σωστά. Για τους λάτρεις της τεχνολογίας το πρότυπο μπορεί να αποτελεί "σταθμό" , όμως τα μέχρι τώρα βύσματα κάθε άλλο παρά εξέλιξη θυμίζουν: Το Type A παρουσιάζει το "πρόβλημα" που περιγράψαμε παραπάνω, το micro-USB έχει αποκτήσει άσχημη φήμη όσον αφορά την αντοχή του, ενώ το micro-B του USB 3.0 με το μεγάλο πλάτος του μοιάζει με κακόγουστο αστείο. Παρά τις ευκολίες που έφερε το πρότυπο, το να χάνουμε αρκετό χρόνο της καθημερινότητας μας ψάχνοντας να βρούμε πια είναι η σωστή θέση του βύσματος, είναι κάτι που θα έπρεπε να έχει λυθεί αρκετά χρόνια τώρα.

Meet Type-C. Χρειάστηκαν περισσότερο από 10 χρόνια μετά την είσοδο του USB στην καθημερινότητα μας, έως ότου εμφανιστεί ένα βύσμα το οποίο δεν θα δυσκολεύει κανέναν. Τα ζητήματα που είχε να λύσει το νέο πρότυπο ήταν αρκετά: Αρκετά pins ώστε να υποστηρίζεται το USB 3.0 πρότυπο, αυξημένη αντοχή του βύσματος, και φυσικά καμία ανάγκη να ψάχνει ο χρήστης την σωστή πλευρά τοποθέτησης. Το νέο βύσμα αρχίζει να υιοθετείται από ολοένα και περισσότερους κατασκευαστές φορητών συσκευών και περιφερειακών - μεταξύ αυτών και η Mach Xtreme.

Το MX-Barium είναι η πρώτη λύση της εταιρίας, το οποίο αξιοποιεί το νέο και πολλά υποσχόμενο βύσμα.

Mach Xtreme MX-Barium 64GB Review: The Type C eraMach Xtreme MX-Barium 64GB Review: The Type C eraMach Xtreme MX-Barium 64GB Review: The Type C era



Στην χάρτινη συσκευασία με την πλαστική επένδυση, το MX-Barium εμφανίζεται από την πρώτη στιγμή. Μετά από μια πρώτη ανάγνωση στα χαρακτηριστικά του, θα ξεχωρίσει κανείς την σαφέστατη αναγραφή της υποστήριξης του Type-C βύσματος. Στην έκδοση που έφτασε στο εργαστήριο μας, το MX-Barium ήρθε σε πορτοκαλί χρώμα.

Mach Xtreme MX-Barium 64GB Review: The Type C era



Η λεπτή του κατασκευή από αλουμίνιο σαφώς εντυπωσιάζει - αλλά δεν είναι το στοιχείο που κλέβει την παράσταση. Μέσα στις διαστάσεις των 72.9 x 18.1 x 8.3mm και με βάρος μόλις 12 γραμμάρια, το MX-Barium καταφέρνει και ενσωματώνει 64GB NAND flash - χωρητικότητα αρκετά μεγάλη για το μέγεθός του.

Mach Xtreme MX-Barium 64GB Review: The Type C era



Από την μια πλευρά του, το MX-Barium παρουσιάζει μια απλή USB 3.0 Type A θύρα, η οποία προστατεύεται από ένα διαφανές κάλυμμα.

Mach Xtreme MX-Barium 64GB Review: The Type C eraMach Xtreme MX-Barium 64GB Review: The Type C era



Από την άλλη πλευρά όμως, αφαιρώντας το διαφανές καπάκι αποκαλύπτεται και μια Type-C θύρα. Έτσι, το MX-Barium διατηρεί συμβατότητα με αρκετές συσκευές - καθώς δεν μπορεί να αποκλείσει την χρήση του μονάχα σε όσες συσκευές φέρουν την αντίστοιχη θύρα.

Το MX-Barium έρχεται σε 3 διαφορετικές χωρητικότητες: 64, 128 και 256 GB, με την MX Technology να μας αποκαλύπτει πως οι επιδόσεις των δυο πρώτων μοντέλων ανέρχονται στα 200 MB/s μέγιστων αναγνώσεων, και στα 70 MB/s στις εγγραφές, με το μοντέλο των 256 GB να διαφοροποιείται ως προς τις επιδόσεις στις εγγραφές - οι οποίες αυξάνονται στα 120 MB/s.

Mach Xtreme MX-Barium 64GB Review: The Type C era



Παρ' όλα αυτά, το MX-Barium μπορεί να αποδειχτεί αρκετά ανθεκτικό, καθώς μπορεί να αντέξει δυνάμεις μέχρι και τα 1500G, να λειτουργήσει σε ύψος μέχρι τα 80 χιλιάδες πόδια, ενώ μπορεί να λειτουργήσει σε θερμοκρασίες από τους 0 έως τους 70 βαθμούς Κελσίου. Σε κάθε περίπτωση, τα δεδομένα του θα παραμείνουν άθικτα εφόσον το MX-Barium βρεθεί σε θερμοκρασίες από τους -40 έως και τους 85 βαθμούς Κελσίου, προσφέροντας έτσι αρκετά υψηλή αξιοπιστία.

Mach Xtreme MX-Barium 64GB Review: The Type C eraMach Xtreme MX-Barium 64GB Review: The Type C era



Δεν υπάρχει κάτι περισσότερο που χρήζει ανάλυσης, οπότε ήρθε η ώρα να περάσουμε στην αξιολόγηση των επιδόσεών του.




Αν και οι επιδόσεις του Mach Xtreme MX-Barium δεν είναι το διαφημιζόμενο χαρακτηριστικό του, θα προσπαθήσουμε να πάρουμε μια ιδέα από το πως αποδίδει. Τοποθετήσαμε το MX-Barium 64GB σε μία από τις διαθέσιμες USB 3.0 θύρες της MSI X99A Gaming Pro Carbon (Core i7 5960X - X99), και αρχίσαμε τις δοκιμές σε benchmarks αλλά και ρεαλιστικά σενάρια χρήσης.

Για αρχή, ξεκινάμε με το γνωστό μας ATTO Disk Benchmark.

Mach Xtreme MX-Barium 64GB Review: The Type C era



Το ATTO μας δίνει μια πρώτη ιδέα για τις επιδόσεις του Drive. Το MX-Barium αρχίζει να δείχνει τις δυνατότητές του μετά τα 32K με τα read speeds να πλησιάζουν τα 160MB/s, ενώ τα νούμερα στα μικρότερα αρχεία δεν αποτελούν κάτι το εξαιρετικά εντυπωσιακό. Όσον αφορά τις εγγραφές, παρατηρούμε μια μέγιστη τιμή που φτάνει μέχρι και τα 102MB/s - ωστόσο οι επιδόσεις αυτές έρχονται σε μεγέθη αρχείων μεγαλύτερων των 16KB.

Mach Xtreme MX-Barium 64GB Review: The Type C era



Οι σειριακές εγγραφές που παρουσιάζει το CrystalDiskMark είναι και οι μέγιστες δυνατότητες του MX-Barium, με τις μετρήσεις να συμφωνούν με αυτές του ATTO. Οι τυχαίες αναγνώσεις πάραυτα είναι αρκετά ικανοποιητικές για ένα USB drive, με τα νούμερα όμως στις τυχαίες εγγραφές να παραμένουν αρκετά χαμηλά.

Mach Xtreme MX-Barium 64GB Review: The Type C era



Το Anvil's Storage utilities μας παρουσιάζει την ίδια πτυχή της ιστορίας. Τα sequential reads & writes είναι ικανοποιητικά, με τις τυχαίες εγγραφές ανεξαρτήτου του βάθους εντολών να παρουσιάζουν χαμηλά IOPS.

Mach Xtreme MX-Barium 64GB Review: The Type C era



Κλείνοντας με το AS SSD λαμβάνουμε πανομοιότυπα νούμερα σε σχέση με τα υπόλοιπα benchmarks. Oι τυχαίες εγγραφές είναι αρκετά χαμηλές, σε σημείο που δεν υπήρχε ανάγκη να περιμένουμε επί ώρες για να ολοκληρωθεί το 4K-64Thrd - αλλά πιάνετε το νόημα πως οι επιδόσεις σε αυτό το κομμάτι είναι αρκετά χαμηλές.

Αφήνοντας στην άκρη τα μετροπρογράμματα, θα ασχοληθούμε με πιο ρεαλιστικά σενάρια χρήσης. Έτσι, δημιουργήσαμε 4 τεστ - την μεταφορά από και προς το drive ενός συμπιεσμένου αρχείου των 2,9 GB, την μεταφορά ενός 4K mkv του 1 GB, όπως επίσης την μεταφορά ενός φακέλου με 100 φωτογραφίες, 100 τραγούδια MP3 καθώς και έναν φάκελο με 1200 αρχεία txt αρκετά μικρού μεγέθους.



Οι παραπάνω διεργασίες αποτελούν μια επιβεβαίωση των benchmark που προηγήθηκαν. Το δυσκολότερο workload φάνηκε πως είναι η μεταφορά των 100 φωτογραφιών υψηλής ανάλυσης που συνολικά απαίτησε μεγάλο χρόνο σε σχέση με το μέγεθος των αρχείων, χωρίς ωστόσο να είναι απογοητευτικές οι επιδόσεις του. Κατά τα λοιπά, οι επιδόσεις είναι αρκετά αποδεκτές για ένα non-performance USB drive, καθότι ακόμα και οι πιο μεγάλες μεταφορές δεν απαίτησαν σημαντικό χρόνο ολοκλήρωσης.

Mach Xtreme MX-Barium 64GB Review: The Type C era



Mach Xtreme MX-Barium 64GB Review: The Type C era

Θα κλείσουμε το σύντομο διερευνητικό μας σχετικά με το MX-Barium με τις τελευταίες μας σκέψεις. Πρόκειται για ένα αρκετά ξεχωριστό USB drive, το οποίο αν και δεν εστιάζεται στις μέγιστες επιδόσεις, δεν πρόκειται να απογοητεύσει.

Το μεγάλο "ατού" του MX-Barium είναι φυσικά η χρήση της Type C θύρας. Το νέο βύσμα κάνει - επιτέλους - ευκολότερη την τοποθέτηση του drive σε μια αντίστοιχη θύρα, χωρίς ο χρήστης να "ψάχνεται" ποια είναι η σωστή πλευρά. Φυσικά, αυτό δεν είναι το μοναδικό πλεονέκτημα της θύρας καθώς σχεδιάστηκε ώστε να έχει το μικρότερο δυνατό footprint, παρέχοντας τις μέγιστες δυνατές επιδόσεις. Αν πάντως δεν βρίσκετε διαθέσιμη κάποια Type C θύρα, το MX-Barium φροντίζει να σας παρέχει και μια πλήρη Type A, εξασφαλίζοντας την μέγιστη συμβατότητα με τα περισσότερα PCs της αγοράς, χωρίς να χάνετε σε επιδόσεις.

Μιλώντας για επιδόσεις, το drive διαφημίζει υποστήριξη για USB 3.0 και USB 3.1 Gen 1 - μην μπερδεύεστε όμως καθώς πρόκειται επί της ουσίας το ίδιο πράγμα. Εδώ λοιπόν η Mach Xtreme μας ενημερώνει εξ' αρχής για μέγιστες αναγνώσεις μέχρι τα 200MB/s, με τις εγγραφές να φτάνουν τα 70MB/s. Ρίχνοντας μια ματιά στα αποτελέσματα που λάβαμε, τα νούμερα όχι μόνο επαληθεύονται, αλλά τα νούμερα των σειριακών εγγραφών υπερέβησαν αυτό που περιμέναμε. Αν και δεν είναι το ταχύτερο USB drive που έχουμε συναντήσει μέχρι στιγμής καθώς τα αποτελέσματα ήταν μακριά από το να εξαντλήσουν το διαθέσιμο bandwidth, θα δώσουμε bonus points στην εταιρία η οποία δεν κάνει ψευδή διαφήμιση, αντιθέτως μας ενημερώνει εξ' αρχής για τις πραγματικές επιδόσεις του.

Χωρίς προς το παρόν άμεση διαθεσιμότητα στην Ελλάδα, το MX-Barium της Mach Xtreme μπορεί να βρεθεί στην αγορά του εξωτερικού στα περίπου 40? για την έκδοση των 64GB, ενώ παρέχεται και διετής εγγύηση για το προϊόν.

Mach Xtreme MX-Barium 64GB Review: The Type C era

 



Mach Xtreme MX-Barium 64GB Review: The Type C era

Ευχαριστούμε θερμά την Mach Xtreme για την διάθεση του MX-Barium!

GregEl

Members
2016-07-07T07:54:14Z

Mach Xtreme, είναι σαν το ανέκτδοτο με την ferrari που "δεν την βλέπουμε να κυκλοφορεί πολύ" ή είναι όντως άγνωστη σε σχέση με kingston, sandisk, adata, corsair κλπ σε flash storage sticks? Ωραίες ταχύτητες πάντως και συμπαθητικό φαίνεται.

Astalavista

Members
2016-07-07T10:56:14Z

Η Mach Xtreme δεν έχει κάποιο επίσημο κανάλι διανομής στην Ελλάδα, συνεπώς δεν υπάρχει και διαθεσιμότητα σε κάποιο κατάστημα. Αν κάποιος ενδιαφέρεται όμως μπορεί να το αναζητήσει σε online καταστήματα του εξωτερικού.

Όπως ανέφερα και στο review, είναι από τις σπάνιες φορές που βλέπω πως το drive αποδίδει όπως ακριβώς διαφημίζεται - και καλύτερα μάλιστα. Bonus point για την εταιρία που δεν κάνει false advertising το προϊόν της. Ξέρω, σπάνιο ε;

Διαβάστε περισσότερα στο Φόρουμ...