Site Skin
 • ASRock X399 Taichi & Threadripper 1920X Review

  ASRock X399 Taichi & Threadripper 1920X Review

 • GIGABYTE AORUS Z370 Ultra Gaming & Gaming 7 Review

  GIGABYTE AORUS Z370 Ultra Gaming & Gaming 7 Review

 • Intel Core i5 8600K 'Coffee Lake' CPU Review

  Intel Core i5 8600K 'Coffee Lake' CPU Review

 • ASRock AB350 & X370 Fatal1ty Gaming ITX/ac Review

  ASRock AB350 & X370 Fatal1ty Gaming ITX/ac Review

 • GIGABYTE X299 UD4 Review

  GIGABYTE X299 UD4 Review

 • Το έξυπνο μαξιλάρι που μένει πάντα δροσερό!

  Το έξυπνο μαξιλάρι που μένει πάντα δροσερό!

 • Τα ακουστικά της Google μεταφράζουν συζητήσεις on the fly!

  Τα ακουστικά της Google μεταφράζουν συζητήσεις on the fly!

 • PlayStation 4 controller κινεί ένα Nissan GT-R!

  PlayStation 4 controller κινεί ένα Nissan GT-R!

 • Επίσημος Οδηγός Overclocking GIGABYTE X299 Skylake-Χ

  Επίσημος Οδηγός Overclocking GIGABYTE X299 Skylake-Χ

 • Επίσημος Οδηγός Overclocking GIGABYTE X299 KabyLake-Χ

  Επίσημος Οδηγός Overclocking GIGABYTE X299 KabyLake-Χ

 • Official GIGABYTE AM4 Overclocking Guide

  Official GIGABYTE AM4 Overclocking Guide

 • Guide: AMD Ryzen 7 Overclocking v1.1

  Guide: AMD Ryzen 7 Overclocking v1.1

 • Guide: ASUS Z170 Overclocking

  Guide: ASUS Z170 Overclocking

 • Featured Build: BBS Rim PC!

  Featured Build: BBS Rim PC!

 • Featured Build: Darkness Hero

  Featured Build: Darkness Hero

 • Featured Build: Project Cognition

  Featured Build: Project Cognition

 • Η ASUS λανσάρει ITX μητρικές για Ryzen!

  Η ASUS λανσάρει ITX μητρικές για Ryzen!

 • Οι ημερομηνίες των επόμενων Steam Sales

  Οι ημερομηνίες των επόμενων Steam Sales

 • Πρωτιά του OGS στο GPUPI - 1B με δύο HOF GTX 1080 Ti

  Πρωτιά του OGS στο GPUPI - 1B με δύο HOF GTX 1080 Ti

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new King


Στον χώρο της τεχνολογίας οι αριθμοί είχαν πάντα τον πρώτο λόγο. Με την εμμονική ενασχόληση μας με τους υπολογιστές δε, κάποιοι συγκεκριμένοι αριθμοί κατέληξαν χωρίς καν επιπλέον συμφραζόμενα να μας παραπέμπουν σε πολύ συγκεκριμένες τεχνολογίες ή προϊόντα. Έτσι ενώ ο αριθμός 1332 ή ο 1334 δεν σημαίνουν τίποτα για έναν enthusiast, ο ενδιάμεσος ακέραιος παραπέμπει εύκολα σε συχνότητα μνημών. Άλλο παράδειγμα, οι δυνάμεις του 2, όπου κάθε χρήστης που σέβεται τον εαυτό του, αναγνωρίζει τουλάχιστον μέχρι και την 8η δύναμη του 2, ανάμεσα σε άλλους τυχαίους αριθμούς. Έτσι, θα τολμούσαμε να πούμε ότι κάποιοι συγκεκριμένοι αριθμοί είναι στην συνδεδεμένοι στην συνείδησή μας από συγκεκριμένες έννοιες και ως εκ τούτου οι εταιρίες αποφεύγουν εν γένει να τους χρησιμοποιήσουν σε ονόματα συσκευών, έτσι ώστε να μην προκαλούν σύγχυση στο καταναλωτικό κοινό.

Ένα flashάκι χωρητικότητας 16GB θα ήταν άστοχο να ονομάζεται από τον κατασκευαστή του “128G”. Έτσι όπως μια 4K κάμερα, θα μπέρδευε αρκετά το κοινό αν το μοντέλο της ονομάζονταν “720pRO”, αντίστοιχα και μια μοντέρνα κάρτα γραφικών, που επιδιώκει υψηλές επιδόσεις στις μεγάλες αναλύσεις θα απέφευγε σίγουρα τα νούμερα 720 ή 1080 στο όνομά της, σωστά; Όπως έχετε ήδη δει εδώ και κάποιες μέρες, η παραπάνω λογική άφησε παγερά αδιάφορη την nVidia που ετοιμάζεται να γεμίσει τα ράφια των καταστημάτων με τις νέες Pascal κάρτες με τα ονόματα GeForce GTX 1070 και GeForce GTX 1080. Με την τελευταία να είναι ο high end αντικαταστάτης της GeForce GTX 980 και να βρίσκεται μια ανάσα πριν την διάθεσή της στην αγορά, το HwBox θέλησε να ρίξει μια καλή ματιά στις επιδόσεις και στις τεχνολογίες της νέας κορωνίδας της nVidia. Οπότε ετοιμάστε καφέ και καθίστε αναπαυτικά γιατί σήμερα θα βουτήξουμε στα βαθιά της νέας πρότασης της nVidia. Με τα πρώτα leaks στον τύπο να μιλάνε λίγο πολύ για τον ερχομό του Μεσσία και τα πρώτα διεθνή reviews να πέφτουν σε κάποιες αντιφάσεις, εκτός από τον πάγιο ενθουσιασμό που έχουμε στα releases τέτοιων προϊόντων, έχουμε και μια πραγματική απορία σε σχέση με τις επιδόσεις της νέα κάρτας από το πράσινο στρατόπεδο.

Για τις δοκιμές μας, είχαμε στην διάθεσή μας την Founders Edition εκδοχή της κάρτας από την nVidia, που μάλλον είναι και η πλέον κατάλληλη υλοποίηση για να εκτιμήσουμε το τι μπορεί να κάνει το νέο chip της εταιρίας, στην πιο αγνή και original του μορφή τόσο από την σκοπιά της παρεχόμενης ψύξης όσο και από τα ορισμένα clocks, μιας και η Founders Edition είναι στην ουσία αυτό που μία γενιά πριν αποκαλούσαμε reference εκδοχή. Πλέον η nVidia εισάγει αυτό το όνομα στην προσπάθειά της να μας πείσει ότι ναι μεν θα δούμε κάρτες στο MSRP των $599 από τους συνεργάτες της, αλλά η δική της εκδοχή θα κοστίζει $699 και θα μείνει στην αγορά για όλο τον κύκλο ζωής της σειράς. Προφάσεις για έντεχνη αύξηση της τιμής, για αρκετό καιρό μετά το release; Ο καιρός θα δείξει. Πάντως και οι δύο τιμές είναι οι Αμερικάνικες προτεινόμενες τιμές που όπως τις διαβάσατε, έτσι και να τις ξεχάσετε για Ευρώπη, πολλώ δε μάλλον για Ελλάδα.

Επί ευκαιρίας, θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στο Πλαίσιο, το οποίο σε συνεργασία με την Nvidia φρόντισαν για την διάθεση της κάρτας στο εργαστήριο μας.Αφήνουμε τον πρόλογο, για να περάσουμε στην ουσία.

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingnVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingnVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingnVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingnVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingΗ κάρτα στην εκδοχή που έφτασε στα χέρια μας έρχεται σε ένα προσεγμένο κουτί στα χρώματα της εταιρίας. Μέσα του θα βρείτε μόνο την κάρτα χωρίς καθόλου παρελκόμενα. Η αλήθεια είναι ότι αν χρειάζεστε adaptors για το τροφοδοτικό σας ή “μπαγιάτικους” drivers σε DVD, η κάρτα μάλλον δεν απευθύνεται σε εσάς, αλλά και πάλι οι board partners σίγουρα θα εμφανίσουν καλύτερα bundle στο μέλλον.

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingΑς προχωρήσουμε όμως στην ανάλυση της nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition.

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new King

 

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingnVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingnVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingΣτην όψη, η two slot κάρτα παραπέμπει σαφώς στα παλιότερα reference design της εταιρίας με τις προσθήκη γωνιών και νοητών πολυγώνων να την κάνουν να φαντάζει κάποιος πιο επιθετική στην όψη. Το σχέδιο, κατά την nVidia, αποτελεί έναν φόρο τιμής στους μεγάλους επιστήμονες του παρελθόντος, των οποίων τα ονόματα χρησιμοποιεί για να ονοματίσει τις αρχιτεκτονικές της, ως ένα highlight της 10ης σειράς της nVidia.

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingnVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingnVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingΗ εγκατάσταση της κάρτας θα απαιτήσει 2 PCI slots από το case σας. Όσον αφορά τις ακριβείς διαστάσεις της, το μήκος της ανέρχεται στα 27 εκατοστά, την ίδια στιγμή που το ύψος της φτάνει τα 9,5.

Φυσικά, η Founders Edition εκδοχή της κάρτας δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από την reference υλοποίηση της, με το σύστημα ψύξης να είναι ένα - τυπικό για εργοστασιακό σύστημα - blower style cooler. Ο ανεμιστήρας των 6 εκατοστών εισάγει αέρα, ψύχοντας το εσωτερικό vapor chamber, με τον θερμό αέρα να βγαίνει από το I/O panel της κάρτας.

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingnVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingnVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingnVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingΤο πίσω μέρος καλύπτεται από ένα διαιρούμενο backplate με όμορφες ανάγλυφες λεπτομέρειες, το οποίο έχει προβλεφθεί να αφαιρείται κατά το ήμισυ ώστε να βοηθάει στο airflow της διπλανής κάρτας σε περίπτωση "στριμωχτού" SLI.

Δυο παρατηρήσεις για την τελευταία φράση: πρώτον, αν αφαιρέσετε το μισό backplate, χρειάζεται προσοχή στις ιδιαίτερα ευαίσθητες βίδες που το συγκρατούν και δεύτερον, αν ήδη ονειρεύεστε συστήματα με 4-way με την καινούργια κάρτα της nVidia θα σας προσγειώσουμε απότομα λέγοντάς ότι η nVidia υποστηρίζει επίσημα μόνο μέχρι δύο GeForce GTX 1080 σε SLI μιας και για 4K @ 60Hz και πάνω θα χρειαστείτε την νέα SLI HB γέφυρα που καταλαμβάνει και τα δύο SLI fingers και στις δύο κάρτες, για να πετύχει αυξημένη διαμεταγωγή δεδομένων.

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingnVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingnVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new King


nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingΚοιτάζοντας το εσωτερικό του συστήματος ψύξης, παρατηρούμε πως το σύστημα είναι αρκετά κλειστού τύπου, με την επαφή του GP104 πυρήνα να γίνεται σε μια πλατιά μεταλλική επιφάνεια, που αποτελεί την βάση του vapor chamber που εσωκλείεται στο σύστημα ψύξης. Παράλληλα, όλα τα memory ICs, καθώς και τα στοιχεία του συστήματος τροφοδοσίας "πατούν" πάνω στην ψύκτρα με χρήση θερμοαγώγιμων αυτοκόλλητων pads.

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingΜε το PCB πλήρως εκτεθειμένο, παρατηρούμε πως η πυκνότητα των στοιχείων είναι σαφώς μειωμένη έναντι των παλαιότερων γενιών. Ο Pascal πυρήνας των 314mm^2 αυτήν την φορά δεν προστατεύεται από την μεταλλική βάση γύρω από το κύκλωμα, ενώ η διάταξη παραμένει η παραδοσιακή - καθώς περιβάλλεται από τα 8 GDDR5X ICs, με το bandwidth να βρίσκεται στα 320 GB/s.

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingΑξίζει να σημειωθεί πως η GTX 1080 τροφοδοτείται από ένα σύστημα 5+1 φάσεων, με τον πυρήνα εργοστασιακά να χρονίζεται στα 1607 MHz με δυνατότητα για Boost clocks μέχρι τα 1734 MHz. Κατά τα λοιπά, παρά την αύξηση του TDP στα 180W (από τα 165W της GTX 980) η νέα κάρτα απαιτεί απλά ένα 8pin για την τροφοδοσία της.

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingnVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingnVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingnVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingnVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingΑναφορικά με τις μνήμες, αυτές χρησιμοποιούν το νέο και ταχύτερο πρότυπο GDDR5X, που φέρει τόσο μεγαλύτερες ταχύτητες όσο και μεγαλύτερη πυκνότητα. Τα 8 ICs των 1024MB έκαστο παρασκευάζονται από την Micron (6HA77Z9TXT) και ολοκληρώνουν τα 8 διαθέσιμα gigabytes VRAM που προσφέρει η GTX 1080, ενώ χρονίζονται στα 1251 MHz (που συντελούν στα effective 10 GTransfers / s).

Τέλος, οι διαθέσιμες έξοδοι ανέρχονται στις 5, δίνοντας μας πλήρη δυνατότητα για nVidia Surround. Οι παρεχόμενες θύρες είναι οι εξής:

1 x Dual-link DVI-I, max 2560 x 1600 @60 Hz
1 x HDMI 2.0, max 3840x2160 @60 Hz
3 x DisplayPort 1.2, max 4096x2160 @60 Hz

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new King
Θα κλείσουμε την αρχική μας παρουσίαση με μια σύντομη ματιά στα specs της GeForce GTX 1080 Founders Edition που θα σας λύσει τυχόν απορίες. Συνεχίζουμε με την παρουσίαση του πυρήνα GP104 και ύστερα θα καταπιαστούμε με τις επιδόσεις της!

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new King

 
The new era: the 16nm Pascal Architecture

Πάμε στην – για πολλούς βαρετή – ανάλυση των νέων τεχνολογιών της νέα κάρτας της nVidia. Η GeForce GTX 1080 βασίζεται στην αρχιτεκτονική Pascal και το κωδικό όνομα του ASIC είναι πλέον GP104.

Architecture

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingΤο GP104 είναι ένα μικρότερο σε μέγεθος chip σε σχέση με την GTX980 (314 mm² σε σχέση με τα 398 mm² του GM204). Βέβαια τα 16 nm FinFET process του επιτρέπουν μέσα σε αυτό το μαζεμένο μέγεθος να χωρέσει 7.2 δισεκατομμύρια transistor και εκτός αυτού να ανεβάσει αρκετά τα stock clocks με χαμηλές τάσεις. Για να σας προλάβουμε, 8873 GFLOPs στις Boost συχνότητες, οπότε όχι, κάθε πονηρή σκέψη για χαλαρούς κύκλους δεν έχει βάση. Το GP104 της GeForce GTX 1080 περιέχει τέσσερις GPCs, είκοσι Pascal Streaming Multiprocessors, και οκτώ memory controllers. Στην GeForce GTX 1080, το κάθε GPC διαθέτει μία raster engine και πέντε SMs. Κάθε SM περιέχει 128 CUDA cores, 256 KB register file capacity, 96 KB shared memory unit, 48 KB L1 cache, και οκτώ texture units. Και επειδή το ξέρουμε ότι βαρεθήκατε από τα τεχνικά, κρατήστε μόνο τα εξής: 2560 CUDA cores και 160 texture units. Base Clock 1607 MHz και GPU Boost Clock 1733 MHz για τον πυρήνα καθώς και ουσιαστικά 10 Gbps για τις νέες GDDR5X μνήμες της Micron, που αποδίδουν τα μέγιστα με μόλις 1.35 V.

Enhanced Memory Compression

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingΕπιπλέον, στο κομμάτι των μνημών η Pascal φέρνει το Enhanced Memory Compression που με έξυπνες τεχνικές μειώνει ακόμα περισσότερο την ανάγκη για bandwidth στην νέα κάρτα. Η nVidia υποστηρίζει ότι οι νέες τεχνικές συμπίεσης μειώνουν περίπου κατά 20% τις απαιτήσεις σε bandwidth, πράγμα που σε συνδυασμό με τις νέες GDDR5X δίνουν στην GTX 1080 ένα 1,7x προβάδισμα σε bandwidth σε σχέση με την GTX 980.

Επιπλέον ο νέος πυρήνας φέρει νέες Asynchronous Compute τεχνικές που επιτρέπουν στην GPU να παίζει πιο έξυπνα και δυναμικά τα compute και graphics workload της ενώ έχουν γίνει βελτιώσεις και στις δυνατότητες για Graphics Preemption σε επίπεδο pixel και Compute Preemption σε επίπεδο thread, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι νεκροί χρόνοι παραμονής σε ουρές. Και οι δύο τεχνικές έχουν πρακτικά αρκετές προεκτάσεις στις VR εφαρμογές.

Simultaneous Multi-Projection Engine

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingΜια από τις τεχνολογίες με εδώ και τώρα αντίκρισμα είναι το Simultaneous Multi-Projection (SMP) που επί της ουσίας, με επιπλέον hardware πριν ακριβώς το Raster Unit επιτρέπει στην κάρτα να δημιουργεί δημιουργεί με μεγαλύτερη ευχέρεια πολλαπλές σκηνές από τις ίδιες γεωμετρίες. Έτσι, έχοντας στην διάθεσή της μέχρι και 16 projections της ίδιας σκηνής (με 2 projection centers η κάθε μία) η κάρτα είναι πολύ πιο αποδοτική οπουδήποτε απαιτείται διόρθωση παραμορφώσεων θέασης. Είτε αυτό λέγετε πλαϊνές οθόνες σε Surround (με την τεχνολογία Perspective Surround) είτε αυτό λέγεται δεξί και αριστερό μάτι στα VR. Στις επιδόσεις στο VR κομμάτι δε, βοηθάει και η τεχνολογία Lens Matched Shading που αναδιοργανώνει έξυπνα τον τρόπο που η κάρτα γνωρίζει τα pixel που πραγματικά χρειάζονται για μια non-planar προβολή της σκηνής, έτσι ώστε οι νέες Pascal να γλυτώνουν αρκετούς υπολογισμούς όταν φοράτε το headset σας.

Enhanced SLI Interface

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingΜε αρχή τις νέες Pascal η nVidia υποστηρίζει επίσημα μόνο διπλό SLI. Ναι, υπάρχει ακόμα τρόπος να τρέξετε τρεις ή τέσσερις κάρτες σε SLI για τα benchmarks σας, αλλά η εταιρία καθιστά σαφές ότι δεν θα αναπτύσσει πλέον τους drivers για τέτοια setups και με τις εταιρίες ανάπτυξης παιχνιδιών να είναι απρόθυμες να επωμισθούν τέτοιον άθλο, στην ουσία οι δύο κάρτες είναι το όριο. Εξάλλου με τον νέο τύπο γέφυρας SLI HB, και τα δύο SLI Fingers των (δύο) καρτών απαιτούνται για να έχετε τα βέλτιστα αποτελέσματα, επομένως ο περιορισμός στις δύο κάρτες είναι πλέον σχεδόν μηχανικός. Οι παλιότερες SLI Bridges δουλεύουν, αλλά περιορίζουν τις επιδόσεις. Με αυτές και ένα key που η nVidia θα σας δίνει μετά από register θα μπορείτε να πειραματιστείτε με 3/4-way, καθαρά για bench λόγους.

Fast Sync

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingH nVidia πλασάρει το Fast Sync ως μία latency-conscious εναλλακτική του V-SYNC. Έτσι με την αποσύνδεση του render και display κομματιού της διαδικασίας, η απεικόνιση γίνεται χωρίς tearing αλλά όλο το backend κομμάτι τρέχει σαν να είχαμε το V-SYNC στο off, γλιτώνοντας από αρκετό input latency τον χρήστη. Το αξιοσημείωτο στην υλοποίηση αυτή είναι ότι αρκεί μια ρύθμιση στο NVIDIA Control Panel για να παίξετε με Fast Sync και ότι με την χρήση επιπλέον buffer το τελικό input lag είναι οριακά χειρότερο από αυτό της V-SYNC off λειτουργίας.

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingΑυτά, μαζί με την αυξημένη υποστήριξη encode και decode 4Κ video καθώς και κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες σε σχέση με το VRWorks, το Ansel (μια ελεύθερη in game κάμερα, για δημιουργικά screenshot σε μεγάλες αναλύσεις) καθώς και την επιτάχυνση HDR περιεχομένου είναι ότι έχει νόημα από το όλο technical marketing υλικό της nVidia.Ξεκινώντας από σήμερα, σας παρουσιάζουμε την νέα και βελτιωμένη Μεθοδολογία Μετρήσεων και Αξιολόγησης. Ο λόγος αυτού του ανασχεδιασμού ήταν να καταλήξουμε σε έναν όσο το δυνατόν περισσότερο αντικειμενικό τρόπο αξιολόγησης των δειγμάτων που αποστέλλονται στα HwBox Labs με απώτερο σκοπό την καλύτερη ενημέρωσή σας. Έτσι, πριν αρχίσετε να διαβάζετε το παρόν review, καλό θα ήταν να ρίξετε μια ματιά στον τρόπο που μετρήσαμε το προς αξιολόγηση προϊόν, και το σκεπτικό που κρύβεται πίσω από την τελική βαθμολογία που του απονεμήθηκε.

To σύστημα δοκιμών που χρησιμοποιήσαμε:Σημείωση: Όλες οι κάρτες δοκιμάζονται με τον αντίστοιχο driver της περιόδου του review. Τυχόν διαφορές από τις επιδόσεις θα πρέπει να λαμβάνονται υπ' όψην, αλλά καθώς δεν υπάρχει τρόπος εμφάνισης των βέλτιστων αποτελεσμάτων δεν αλλοιώνουμε τα αποτελέσματα που έχουμε λάβει.

Gaming Performance

Με κύριο στόχο να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερες δυνατότητες μιας κάρτας γραφικών, επικεντρωθήκαμε σε 3 βασικές κατηγορίες παιχνιδιών, 4 3D Benchmarks και 3 General Purpose GPU (GPGPU) Benchmarks. Οι κάρτες τίθενται στα βέλτιστα εργοστασιακά clocks αποφεύγοντας ρυθμίσεις όπως το Quiet mode, και οι μετρήσεις ξεκινούν.

Οι 3 κατηγορίες παιχνιδιών που επιλέξαμε αποτελούν και ένα μεγάλο ποσοστό των πιο απαιτητικών σε υπολογιστικούς πόρους μιας κάρτας γραφικών. Οι κατηγορίες αυτές είναι οι εξής: Action – Adventure, First Person Shooter, και Strategy, με τις δύο πρώτες να έχουν περισσότερους αντιπροσώπους, ενώ οι υπόλοιπες έχουν από τουλάχιστον έναν γνωστό τίτλο. Έτσι, τα παιχνίδια που διαλέξαμε ήταν τα εξής:

Action – Adventure

 • Tomb Raider (2013)
 • Assassins Creed: UnityFirst Person Shooter

 • Crysis 3
 • Bioshock Infinite
 • Call of Duty: Advanced Warfare
 • Alien: Isolation
 • Metro: Last LightRacing

 • Grid 2
 • Project CARS
Επειδή όμως δεν προορίζονται όλες οι κάρτες για την ίδια χρήση, επιβάλλεται η παρουσίαση των αποτελεσμάτων σε αναλύσεις για τις οποίες προορίζεται η συγκεκριμένη κάρτα γραφικών. Αυτό προκύπτει βάση του price range που ανήκει. Έτσι, χωρίζουμε τα κυκλώματα γραφικών σε 4 διαφορετικές κατηγορίες: Intergrated (IGP), Entry level, Mainstream και High end.

Επίσης, δεν μπορούμε να μετρήσουμε όλες τις κάρτες με την ίδια ποιότητα εικόνας. Συνεπώς, καταλήξαμε σε 5 δημοφιλείς αναλύσεις και επιλέξαμε συγκεκριμένα φίλτρα και image Quality presets. Για την ακρίβεια, τα settings που χρησιμοποιούνται σε όλες τις δοκιμές είναι τα εξής:

 Εν τέλει, προκύπτει μια άμεση συσχέτιση μεταξύ κατηγορίας GPU και ανάλυσης δοκιμών. Το κοινό σημείο αποτελεί η ανάλυση των 1920x1080 η οποία είναι και η πιο δημοφιλής ανάλυση μεταξύ των χρηστών του HwBox, όπως αυτή προέκυψε από την δημοσκόπηση που υποβάλαμε και είστε ευπρόσδεκτοι να συμμετέχετε!

Από τα παιχνίδια αυτά εξάγουμε τα Framerate και Frame Times που συγκεντρώσαμε μέσω της καταγραφής του FRAPS σε διάστημα 60 δευτερολέπτων. Τα παραγόμενα CSV αρχεία αναλύονται μέσω του προγράμματος FRAFS Benchmark Tools από το οποίο παρουσιάζονται γραφικά τα Frames per Second καθώς και τα Frame Times συναρτήσει του χρόνου δειγματοληψίας.

Synthetics Performance

Η ομάδα των Synthetic Benchmarks αποτελείται από τα εξής:

 • 3DMark 11 Performance Preset
 • 3DMark Vantage Performance Preset
 • 3DMark Firestrike
 • Unigine Heaven v4.0Τέλος, τα GPGPU Benchmarks είναι τα εξής:

 • Luxmark LuxBall Preset
 • SystemCompute AMP Score
 • CompuBench CL 1.1.3
Από τα οποία benchmarks λαμβάνουμε και αξιολογούμε τους πόντους που παρήγαγαν.

Overclocking

Για το overclocking χρησιμοποιούμε μια απλή διαδικασία. Ελέω διαφόρων τεχνολογιών μεταβλητών χρονισμών στον πυρήνα κάθε GPU, προσπαθούμε να κάνουμε την κάρτα να αποδώσει στα καλύτερα δυνατά ρολόγια που μπορεί σε πυρήνα και μνήμες, ανεξαρτήτως εάν μας είναι δυνατή η ρύθμιση του Vcore. Αφού κατασταλάξουμε στο μέγιστο stable OC, επαναλαμβάνουμε τα εξής benchmarks:


 • Games @ 1920x1080: Crysis 3, Tomb Raider, Bioshock Infinite
 • Synthetic Benchmarks: 3DMark 11, 3DMark Firestrike, Unigine Heaven, Unigine Valley, 3DMark Vantage, Catzilla 720p, GPUPI 2.1, 3DMark SkyDiver, 3DMark IceStorm Extreme και HWBot Heaven.
Έπειτα, συγκρίνουμε την μεταβολή στα αποτελέσματα που λάβαμε σε σύγκριση με τα εργοστασιακά ρολόγια και αξιολογούμε το πόσο αξίζει αυτή η προσπάθεια.

Στην τελική αξιολόγηση του κατηγορίας, τόσο το εργοστασιακό OC όσο και η προσπάθεια που καταβάλαμε για τα δικά μας custom ρολόγια, έχουν ειδικό βάρος από 50% έκαστο.

Cooling

Έπειτα από 30 λεπτά OCCT σε GPU 3D με DX11 και windows 1080p mode, μετράμε μέσω του MSI Afterburner την μέγιστη θερμοκρασιακή τιμή που σημειώθηκε. Έχοντας καταγράψει την θερμοκρασία δωματίου, αφαιρούμε αυτήν την τιμή από την θερμοκρασία που λάβαμε από την κάρτα γραφικών μας. Συνεπώς, η φόρμουλα υπολογισμού που προκύπτει είναι η εξής:

Δ = GPUTemp RoomTempΑπό το οποίο ο δείκτης Δ θα αποτελεί το μέτρο σύγκρισης για την GPU μας.

Βαθμολογία

Με στόχο την όσο το δυνατόν αντικειμενικότερη αξιολόγηση του προϊόντος, δημιουργήσαμε ένα σύστημα βαθμολόγησης το οποίο λειτουργεί με το σύστημα των βαρών, δηλαδή λαμβάνονται υπʼ όψη όλες οι κατηγορίες τις οποίες αξιολογήθηκε το προϊόν, και οι οποίες συμμετέχουν με διαφορετικό βάρος (ποσοστό) στην τελική Γενική Βαθμολογία (Final Score).

Οι κατηγορίες αξιολόγησης καθώς και τα βάρη τους, παρουσιάζονται στον παρακάτω αναλυτικό πίνακα:Οι κατηγορίες αξιολόγησης είναι λίγο – πολύ αυτό-επεξηγούμενες. Χρησιμοποιώντας λοιπόν ένα εύρος τιμών από το 0,0 έως το 10,0, κάθε κατηγορία ή υπο-κατηγορία λαμβάνει ένα υποκειμενικό σκορ. Οι 5 βασικές κατηγορίες βαθμολόγησης συμμετέχουν στο 80% της Γενικής Βαθμολογίας και είτε λειτουργούν ως αυτόνομες, είτε διαμορφώνονται με βάση το ποσοστό συμμετοχής που έχουν οι υποκατηγορίες τους, όπως φαίνεται στον παραπάνω πίνακα. Η τελευταία κατηγορία βαθμολόγησης είναι η Τιμή, η οποία έχει ειδικό βάρος 20%. Η τελική Γενική Βαθμολογία (Final Score) διαμορφώνεται από το άθροισμα των πόντων των επιμέρους κατηγοριών. Εάν στο άθροισμα προκύψουν 2 ή περισσότερα δεκαδικά ψηφία, τότε το αποτέλεσμα στρογγυλοποιείται με βάση την γνωστή μέθοδο.

Η βαθμολόγηση αυτή δημιουργεί κάποια – συνειδητά – τρικ. Επειδή αρκετά προϊόντα παρουσιάζουν αρκετά κοινά στοιχεία μεταξύ τους, κάποιες κατηγορίες μπορούν να έχουν το ίδιο σκορ και να διαφοροποιούνται σε άλλες κατηγορίες. Για παράδειγμα, οι κάρτες γραφικών που έχουν τον ίδιο πυρήνα και κατʼ επέκταση περίπου πανομοιότυπη απόδοση, θα αξιολογούνται με βάση τα υπόλοιπα features που έχει ενσωματώσει ο κατασκευαστής. Έτσι, οι προσπάθειες όπως ένα όμορφο σύστημα ψύξης ή ένα μεγαλύτερο εργοστασιακό overclock, μπορούν να έχουν μερικούς έξτρα κερδισμένους πόντους.


Tomb Raider

Game Info

 

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new King
Developer:
Crystal Dynamics
Eidos Montreal

Graphics Engine:
Crystal Engine

Graphics API:
DX11
Release Year:
2013
Η πασίγνωστη ηρωίδα μας Lara Croft μπαίνει σε νέες περιπέτειες. Αυτή τη φορά, η Lara ως μια νεαρή φοιτήτρια αρχαιολογίας, παγιδεύεται σε ένα άγνωστο νησί που κυριαρχούν το μυστήριο και οι αρχαίοι θεοί του. Η μόνη διέξοδος της Lara από το νησί είναι να κάνει κάτι που κανένας άλλος δεν κατάφερε στο παρελθόν: να λύσει το μυστήριο του θανάτου του θεού Himiko. Θα τα καταφέρει άραγε; Το remake του πασίγνωστου τίτλου ήρθε το 2013 από την Square Enix και αποτέλεσε το reboot μιας αρκετά επιτυχημένης adventure σειράς.
1920 x 1080

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingΤο πρώτο βήμα της GTX 1080 είναι άκρως θετικό! Η κάρτα παρουσίασε με άνεση τις καλύητερες επιδόσεις μέχρι στιγμής, απέχοντας σημαντικά όχι μόνο από την πάλαι ποτέ κραταιά 980 Ti, αλλά και από τις διπύρηνες κάρτες των δοκιμών μας. Επειδή όμως το 1080p test είναι αρκετά ελαφρύ για την κάρτα, ώρα να δυσκολέψουμε την δοκιμασία.

2560 x 1440

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingΑνεβάζοντας την ανάλυση η GTX 1080 έρχεται πολύ κοντά στις διπύρηνες λύσεις, συνεχίζει όμως να κρατά την πρωτοπορία, δείχνοντας πάνω από 40 FPS διαφορά στην πρώτη single-GPU κάρτα.

3840 x 2160

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingΣτην 4Κ ανάλυση η μόνη κάρτα που κάνει την διαφορά είναι και η διπύρηνη Radeon Pro Duo, με την GTX 1080 να υστερεί μόλις κατά 7% - δείχνοντας πως η δύναμη της κρύβεται στις υψηλές αναλύσεις. Μιλώντας για ποσοστά, μιας και η 4Κ ανάλυση είναι ίσως το βαρόμετρο των δοκιμών, η απόσταση από τη 980 Ti φτάνει ακόμα και το 20%, ενώ ούτε λόγος θα πρέπει να γίνεται για την "μικρή" GTX 980 όπου η διαφορά κυμαίνεται περίπου στο 45%.


Bioshock Infinite

Game Info

 

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new King
Developer:
Irrational Games

Graphics Engine:
Unreal Engine 3

Graphics API:
DX11
Release Year:
2013
Το BioShock Infinite είναι ένα first-person shooter και αποτελεί το τρίτο μέρος της σειράς BioShock. Η Irrational Games έβαλε τα δυνατά της ώστε το BioShock Infinite να είναι ένας από τους πιο δυνατούς τίτλους του 2013. Αν και δεν είναι μέρος της ιστορίας των προηγούμενων παιχνιδιών BioShock, σίγουρα διαθέτει παρόμοιο στυλ. Αυτή τη φορά ο Booker αναλαμβάνει μια ιδιαίτερη αποστολή, να μεταφέρει την όμορφη και αρκετά ιδιαίτερη και χαρισματική Elizabeth εκεί που του ζητήθηκε… Τι γίνεται όμως όταν η φαντασία μπλέκεται με την πραγματικότητα…;
1920 x 1080

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingΜε τον έναν η τον άλλο τρόπο, η GTX 1080 βρίσκεται στην κορυφή των επιδόσεων των single-GPU καρτών. Μόλις μια υλοποίηση 980 Ti βρίσκεται κοντά της, ενώ μόνο το SLI των GTX 970 καταφέρνει να παραδώσει το καλύτερο αποτέλεσμα.

2560 x 1440

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingΗ πρωτοπορία στις μονοπύρηνες κάρτες είναι σταθερή, με την GTX 1080 να χάνει μόνο από τις διπύρηνες στην 2Κ ανάλυση...

3840 x 2160

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new King... κάτι που συνεχίζεται στην 4Κ ανάλυση, χωρίς ωστόσο τα αποτελέσματα της GTX 1080 να απογοητεύουν - κάθε άλλο καθώς το framerate είναι εντυπωσιακό. Από την άλλη, παρατηρούμε πως υπάρχουν τίτλοι όπου η 980Ti πλησιάζει αρκετά, και πάλι όμως η διαφορά είναι αρκετή ώστε η 1080 να χαρακτηριστεί ως καλύτερη.Assassins Creed: Unity

Game Info

 

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new King
Developer:
Ubisoft Montreal

Graphics Engine:
AnvilNext

Graphics API:
DX11
Release Year:
2014
Η νέα κυκλοφορία της Ubisoft φροντίζει να συνεχίσει την άκρως αυτή πετυχημένη σειρά τίτλων. Το Assassins Creed Unity μας μεταφέρει χρονολογικά πίσω στην εποχή της Γαλλικής Επανάστασης, με το Unity να διαδραματίζεται στους δρόμους του Μεσαιωνικού Παρισιού. Ο Αρνό καλείται να φέρει εις πέρας όλα τα συμβόλαια θανάτου αλλά και να εκτελέσει πολλές επιπλέον αποστολές , που θα βοηθήσουν την Abstergo να αποκτήσει πρόσβαση σε ακόμα περισσότερες "γενετικές μνήμες".1920 x 1080

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingΠιο μικρές οι διαφορές στο Assassins Creed Unity. Εδώ η GTX 1080 βρίσκεται "σφήνα" ανάμεσα στις διπύρηνες υλοποιήσεις από άποψης επιδόσεων, ωστόσο πάλι παραμένει η καλύτερη μονοπύρηνη κάρτα των δοκιμών.

2560 x 1440

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingΤο performance hit φαίνεται πως "ρίχνει" την GTX 1080 χαμηλότερα - αξίζει όμως να αναλογιστούμε πως αποδίδει παρόμοια όσο 2 GTX 970 για να καταλάβουμε την δύναμη της.

3840 x 2160

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingΣτην 4Κ ανάλυση όμως βλέπουμε πως η GTX 1080 συμπεριφέρεται περίπου παρόμοια όσο διπύρηνες λύσεις - δείχνοντας πως το πραγματικό νόημα της βρίσκεται σε αυτήν την ανάλυση, παρά στις χαμηλότερες.


Crysis 3

Game Info

 

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new King
Developer:
Crytek Frankfurt/Crytek UK

Graphics Engine:
CryEngine 3

Graphics API:
DX11
Release Year:
2013
24 χρόνια μετά τα γεγονότα του Crysis 2 η Νέα Υόρκη έχει μετατραπεί σε μια αγνώριστη πόλη, ή για την ακρίβεια μια απέραντη… ζούγκλα. Η προσωπικότητα και οι αναμνήσεις του Profet αποθηκεύονται στη Nanosuit, η οποία αφομοιώνει το σώμα Alcatraz και τις αναμνήσεις του, αντικαθιστώντας συνείδηση του… Έχοντας στο πλευρό του τον Psycho από το πρώτο Crysis καθώς και μια ομάδα επίλεκτων στρατιωτών με το Nanosuit, ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο ψάχνοντας για το Alpha Ceph, το απόλυτο ηγέτη των Ceph. Η Electronic Arts αυτή τη φορά έδωσε όσο το δυνατόν περισσότερη έμφαση στα γραφικά του Crysis 3 χτίζοντας μια αρκετά δυνατή μηχανή γραφικών, την Cry Engine 3.
1920 x 1080

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingΤο μοτίβο αρχίζει να γίνεται πλέον ξεκάθαρο, καθώς παρατηρούμε πως η GTX 1080 έχει την δύναμη όσο 2 GTX 970 σε SLI. Στην προκειμένη περίπτωση, μόνο δυο πυρήνες μπορούν να παραδώσουν τα καλύτερα αποτελέσματα, καθώς η μηχανή του Crysis 3 προσφέρει εξαιρετικό scaling.


2560 x 1440

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingTo "χτύπημα" είναι εμφανές στην 2Κ ανάλυση, και πάλι όμως η επιδόσεις της GTX 1080 είναι άξιες αναφοράς - καθώς έχει και ένα 10% προβάδισμα από την εξίσου ισχυρή 980 Ti.

3840 x 2160

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingΕίναι ίσως η πρώτη περίπτωση που μια μονοπύρηνη κάρτα ξεπέρασε τα 30FPS σε μέσο όρο στο συγκεκριμένο παιχνίδι, με τα minimums να είναι τόσα όσο ο μέσος όρος μιας 980 Ti!


Metro: Last Light

Game Info

 

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new King
Developer:
4A Games

Graphics Engine:
4A Engine

Graphics API:
DX11
Release Year:
2013
Το παιχνίδι είναι τοποθετημένο στην μετα-αποκαλυπτική Μόσχα, μέρος του σύμπαντος του μυθιστορήματος Metro 2033 και των sequel της, που γράφτηκε από τον Ρώσο συγγραφέα Dmitry ο Glukhovsky, αλλά δεν ακολουθεί την storyline από τα βιβλία. Έχοντας προ- ανακοινωθεί ως Metro 2034 , το παιχνίδι είναι η συνέχεια του _ Metro 2033, και παρόλο που ο Glukhovsky συνεργάστηκε με την 4A Games, αυτό δεν έχει καμία σχέση με το βιβλίο Metro 2034.

To Metro: Last Light λαμβάνει χώρα ένα χρόνο μετά τα γεγονότα του Metro 2033, μετά το κανονικό τέλος όπου ο Artyom αποφάσισε να προχωρήσει με την πυραυλική επίθεση ενάντια στις Dark One. Οι Rangers έχουν έκτοτε καταλάβει την στρατιωτική εγκατάσταση D6, ένα τεράστιο προπολεμικό καταφύγιο με μίλια των σηράγγων που δεν έχουν ακόμη διερευνηθεί πλήρως, με τον Artyom να είναι πλέον επίσημος Ranger. Μετά από ένα χρόνο, ο Artyom εξακολουθεί να είναι στοιχειωμένος από την εκτόξευση των πυραύλων που προκάλεσε την εξαφάνιση των "Σκοτεινών" ενώ εκείνοι αποζητούσαν μόνο την ειρήνη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υποφέρει από εφιάλτες. Παρά τις καλύτερες προσπάθειές τους, η φήμη της D6 έχει εξαπλωθεί γύρω από το μετρό, με τις φήμες ότι το καταφύγιο μπορεί να περιέχει αρκετές προμήθειες για να διατηρήσει το Metro επ 'αόριστον. Οι εντάσεις αυξάνονται καθώς οι αντίπαλες παρατάξεις ετοιμάζονται για πόλεμο με την ελπίδα να αδράξουν την αποθήκη και το περιεχόμενό της για τον εαυτό τους.
1920 x 1080

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingΟι διαφορές είναι μικρές για την πρώτη εξάδα των αποτελεσμάτων - με βραχεία κεφαλή η GTX 1080 βρίσκεται μπροστά από την 980Ti, ενώ υστερεί μόλις κατά 7% από τις διπύρηνες κάρτες.
2560 x 1440

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingΗ διαφορά σε σχέση με την 980 Ti "ανοίγει" ανεβάζοντας την ανάλυση, την ίδια στιγμή που παραμένει σταθερή από τις διπύρηνες κάρτες γραφικών.

3840 x 2160

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingΘα λέγαμε πως η διαφορά της GTX 1080 έναντι της 980 Ti βρίσκεται κατά μέσο όρο στο 15% - και αυτό μας παρουσιάζει το 4Κ τεστ του Metro: Last Light. Από την άλλη, όταν το προφίλ του driver λειτουργεί σωστά, μόνο τότε τα αποτελέσματα είναι υπέρ των διπύρηνων λύσεων.


Grid 2

Game Info

 

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new King
Developer:
Codemasters

Graphics Engine:
EGO 3.0

Graphics API:
DX11
Release Year:
2013
Ο τίτλος που έβαλε την Codemasters πίσω στους μεγαλύτερους publishers, ήρθε η ώρα να λάβει και συνέχεια. Έχοντας μια από τις πιο επιτυχημένες racing engines, την EGO στην version 3.0, ένα από τα πιο επιτυχημένα racing simulators σας καλεί να γίνετε από ένας τυπικός οδηγός, σε έναν επαγγελματία πρωταθλητή, για να το καταφέρετε όμως αυτό θα πρέπει να περάσετε από όλα τα στάδια των αγώνων!
1920 x 1080

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingΤο Grid 2 είναι η περίπτωση όπου το scaling δεν λειτουργεί σχεδόν ποτέ - ευνοώντας τις ταχύτερες μονοπύρηνες. Εκεί είναι που η GTX 1080 "αρπάζει" την ευκαιρία για να παρουσιάσει το καλύτερο αποτέλεσμα...

2560 x 1440

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new King...κάτι που το κάνει και στην 2Κ ανάλυση, με την διαφορά να παρουσιάζεται σχετικά μικρή...

3840 x 2160

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new King...για να επιστρέψει στο +10% στην 4Κ ανάλυση.


Far Cry 4

Game Info

 

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new King
Developer:
Ubisoft Montreal

Graphics Engine:
Dunia Engine 2

Graphics API:
DX11
Release Year:
2014
Ένα από τα πιο επιτυχημένα open world FPS επιστρέφει. Αυτήν την φορά, το Far Cry αφήνει τα εξωτικά νησιά για να καταλήξει στις παρυφές των Ιμαλαΐων. Εκεί, ο Ajay Ghale θα αναλάβει να οδηγήσει στην απελευθέρωση των Kyrati και την εξόντωση του συστήματος και του αδίστακτου βασιλιά της, Pagan Min.
1920 x 1080

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new King2560 x 1440

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingΓια μια ακόμα φορά οι επιδόσεις της GTX 1080 εντυπωσιάζουν, όταν οι διπύρηνες λύσεις δεν αποδίδουν.

3840 x 2160

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingΌταν όμως αποδίδουν, η κορυφαία μονοπύρηνη της nVidia συνεχίζει να εντυπωσιάζει με τις επιδόσεις της, αποδίδοντας όσο 2 GTX 970 και 20% περισσότερο από την GTX 980 Ti.


Call of Duty: Advanced Warfare

Game Info

 

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new King
Developer:
Activision

Graphics Engine:
In-House

Graphics API:
DX11
Release Year:
2013
Μια ματιά στο μέλλον της Άμυνας. Το Call of Duty Advanced Warfare μας μεταφέρει στο 2050, και την ιστορία του στρατιώτη Jack Mitchell, ο οποίος μετά τον θάνατο του συμπολεμιστή και φίλου του αλλάζει ζωή και αναλαμβάνει καθήκοντα στην Atlas Corporation ως ιδιωτικός στρατιώτης. Ο Jonathan Irons, ο ιδιοκτήτης της Atlas, ενώ φαίνεται να έχει καλές προθέσεις, τελικά δεν αρκούν για να πείσουν τον Jack, ο οποίος καλείται να αποτρέψει την κυριαρχία της εταιρίας σε ολόκληρο τον πλανήτη!
1920 x 1080

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new King2560 x 1440

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new King
3840 x 2160

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingΧτυπώντας "στα ίσια" τις διπύρηνες λύσεις, η GTX 1080 δείχνει πως δεν πτοείται από τις υπέρ-υψηλές αναλύσεις.


Alien: Isolation

Game Info

 

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new King
Developer:
Sega

Graphics Engine:
In-house

Graphics API:
DX11
Release Year:
2014
Στο μακρινό 2137, οι αποικίες έχουν επεκταθεί και πέρα από τον πλανήτη γη. Η Amanda αναζητά πληροφορίες για την εξαφάνιση της μητέρας της και μεταβαίνει στον διαστημικό σταθμό Sevastopol για να βρει τον καταγραφέα πτήσης του χαμένου Nostromo, όμως εκεί θα συνειδητοποιήσει πως ο σταθμός δεν κατοικείται μόνο από ανθρώπους, αλλά και από το Alien που έχει εξολοθρεύσει ένα μεγάλο μέρος του πληρώματος. Θα τα καταφέρει ή θα παγιδευτεί και εκείνη;
1920 x 1080

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new King2560 x 1440

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new King3840 x 2160

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingΚαμία ανατροπή και στο Alien: Isolation, με την GTX 1080 να κρατά την διαφορά της με την 980 Ti και να συναγωνίζεται την Radeon Pro Duo καθώς μας αποδεικνύει πως το άλμα σε σχέση με την προηγούμενη γενιά είναι εμφατικό.


Project Cars

Game Info

 

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new King
Developer:
Slightly Mad Studios

Graphics Engine:
MadnessEngine

Graphics API:
DX11
Release Year:
2015
Το Project CARS (Community Assisted Racing Simulator) είναι ένας προσομοιωτής motorsport racing που αναπτύχθηκε από τη βρετανική εταιρία Slightly Mad Studios. Το Project CARS προορίζεται να αντιπροσωπεύει μια ρεαλιστική προσομοίωση οδήγησης. Για να διαφοροποιηθεί από τον καθιερωμένο ανταγωνισμό, τέθηκε μια προσέγγιση τύπου «sandbox» που επιτρέπει στον παίκτη να επιλέξει ανάμεσα σε μια ποικιλία από διαφορετικές σταδιοδρομίες στον μηχανοκίνητο αθλητισμό παρέχοντας άμεση πρόσβαση σε όλες τις πίστες και τα οχήματα που περιλαμβάνονται. Το Project CARS απεικονίζει αγωνιστικά γεγονότα που εκτείνονται σε πολλές ημέρες, ξεκινώντας από το shakedown και κατατακτήριες μέχρι και την ημέρα του αγώνα, ενώ οι αλλαγές στις καιρικές συνθήκες και τις συνθήκες φωτισμού προσομοιώνονται δυναμικά από την next-gen μηχανή γραφικών.
1920 x 1080

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new King
2560 x 1440

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new King3840 x 2160

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingΟ racing simulation τίτλος των δοκιμών μας φαίνεται πως δείχνει τις πραγματικές δυνατότητες της κάρτας όταν οι καταστάσεις το απαιτούν.


Dying Light

Game Info

 

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new King
Developer:
Techland

Graphics Engine:
Chrome Engine 6

Graphics API:
DX11
Release Year:
2015
Το Dying Light είναι ένα open-world παιχνίδι τρόμου/επιβίωσης σε first person, το οποίο αναπτύχθηκε από την πολωνική προγραμματιστής βιντεοπαιχνιδιών Techland και εκδόθηκε από την Warner Bros Interactive Entertainment. Το παιχνίδι περιστρέφεται γύρω από έναν μυστικό πράκτορα που ονομάζεται Kyle Crane και η αποστολή του είναι να διεισδύσει σε μια ζώνη απομόνωσης στην πόλη Harran. Ο παίκτης πρέπει να επιβιώσει από μολυσμένους ανθρώπους – zombie μέσα από τον ανοιχτό κόσμο της πόλης σε έναν δυναμικό κύκλο ημέρας και νύχτας. Ο κύκλος ημέρας-νύχτας αλλάζει το παιχνίδι δραματικά, καθώς οι εχθροί γίνονται πιο επιθετικοί και πιο δύσκολοι να αντιμετωπιστούν κατά τη διάρκεια της διάρκεια της νύχτας. Το gameplay επικεντρώνεται στην μάχη που βασίζεται σε όπλα καθώς και σε free running τύπου παρκούρ, ενώ διαθέτει επίσης ένα ασύμμετρο multiplayer mode καθώς και συνεργατική λειτουργία co-op πολλών παικτών.
1920 x 1080

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new King
2560 x 1440

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new King
3840 x 2160

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingΜε τον τελευταίο τίτλο των δοκιμών μας να δείχνουν για μια ακόμα φορά πως όταν οι διπύρηνες δεν λειτουργούν σωστά, η GTX 1080 βρίσκεται εκεί για να αποδείξει την ταχύτητά της, αν και οι διαφορές είναι αρκετά μικρές μεταξύ των διαγωνιζόμενων.


Benchmarks

Παρόλο που υπάρχουν αρκετές διαφορές στις επιδόσεις των καρτών γραφικών, ελέω φυσικά driver updates, πάντα θα ρίχνουμε μια κλεφτή ματιά και στα σκορ που έδωσε μια GPU στα πιο γνωστά 3D Benchmarks. Ίσως κατʼ αυτόν τον τρόπο να βοηθιόμαστε όλοι μας περισσότερο ώστε να μπορέσουμε να ξεχωρίσουμε που στέκεται η συγκεκριμένη κάρτα πάντα σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Τα αποτελέσματα που μας έδωσε η nVidia GTX 1080 Founders Edition είναι τα εξής:

Unigine Heaven, Unigine Valley, CatZilla

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingnVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingnVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingΑν τα gaming benchmarks δεν ξεκαθάρισαν το τοπίο σχετικά με την θέση της GTX 1080 έναντι του ανταγωνισμού, τα συνθετικά benchmarks έρχονται για να διευκολύνουν την κατάσταση. Εδώ παρατηρούμε μια ξεκάθαρη εικόνα καθώς η GTX 1080 ανταγωνίζεται διπύρηνες λύσεις, αν και η διαφορά σε σχέση με την 980 Ti είναι σχετικά μικρή.

3D Mark 11, Vantage, Firestrike

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingnVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingnVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingΗ επαναληψημότητα σχετικά με την θέση της GTX 1080 μας δείχνει και την πραγματική θέση της, η οποία από άποψης καθαρής επεξεργαστικής δύναμης η κάρτα τοποθετείται στην κορυφή των μονοπύρηνων λύσεων.
nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new King


Φυσικά θα αναφερθούμε και λίγο στις GPGPU επιδόσεις της συγκεκριμένης κάρτας. Δεδομένου πως πλέον ολοένα και περισσότερες εφαρμογές που εκμεταλλεύονται την επιτάχυνση υπολογισμών μέσω της GPU κάνουν την εμφάνιση τους, θα εξετάζουμε και τις δυνατότητες των καρτών σε αυτόν τον τομέα.

Luxmark v2.0: LuxBall

Το LuxMark είναι ένα free benchmark το οποίο χρησιμοποιεί τις GPGPU δυνατότητες ενός επεξεργαστή γραφικών κάνοντας χρήση του OpenCL, για να κατασκευάσει 3 εικόνες μέσω υπολογισμών. Οι υπολογισμοί αυτοί είναι αρκετά ιδιαίτεροι, καθώς περιλαμβάνουν στοιχεία όπως Ray Tracing και Depth of Field. Τα αποτελέσματα εκφράζονται σε Samples per Second.


nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingΤο πρώτο GPGPU benchmark δεν μας δίνει τα πιο ενθαρρυντικά αποτελέσματα σχετικά με το compute performance της GTX 1080, το οποίο εμφανίζεται λίγο χαμηλότερο έναντι της 980 Ti.

SystemCompute C++ AMP


nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingΑσυμβατότητα driver ή χαμηλό compute performance; Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα που λάβαμε, αν και χρήζει σαφώς επανεξέτασης με νεότερο driver, είναι αρκετά χαμηλότερο του αναμενόμενου.

GPU Pi 2.1


nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingΤο μόνο θετικό αποτέλεσμα το λαμβάνουμε στο GPU Pi, όπου εδώ το CUDA δείχνει τις δυνατότητες του. Από την άλλη, γνωρίζουμε ποιος θεωρείται ο "βασιλιάς" του compute performance, και αυτός δεν είναι άλλος από την Radeon Pro Duo.nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new King

Αξίζει να σημειώσουμε το εξής: Καθώς μιλάμε για pre-release drivers και εργαλεία, δεν είχαμε την δυνατότητα για θεαματικά αποτελέσματα. Έτσι, χρησιμοποιώντας όση υποστήριξη είχαμε από το MSI Afterburner, να δοκιμάσουμε να ανεβάσουμε τα ρολόγια της κάρτας όσο το δυνατόν περισσότερο χωρίς την υποστήριξη μεταβολής της τάσης - κάτι που θα εξετάσουμε όταν τα εργαλεία που υποστηρίζουν κάτι τέτοιο γίνουν διαθέσιμα.

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingΠρος το παρόν, έπειτα από μερικές δοκιμές, καταφέραμε να ανεβάσουμε τόσο τα ρολόγια, ώστε να βρούμε τον απόλυτο "τοίχο" όπου η GTX 1080 απλώς δεν πηγαίνει παραπάνω. Πειράζοντας το offset λίγο περισσότερο, δώσαμε ένα GPU Clock που κινήθηκε στα 1857 MHz - με το υπολογιζόμενο boost να φτάνει τα 1984 MHz. Βάση όμως των πραγματικών μετρήσεων μας, ο πυρήνας κινούταν μέχρι και τα 2114 MHz, συχνότητα αρκετά εντυπωσιακή, λόγω όμως των power limits που ορίζει ο φάκελος λειτουργίας οι συχνότητες δεν ήταν σταθερές - συνεπώς, και τα αποτελέσματα που λάβαμε ήταν αυξημένα ελάχιστα.


nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingΣτους gaming τίτλους, αυτό μεταφράστηκε σε μικρές διαφορές - που είτε ήταν αμελητέες στις περισσότερες περιπτώσεις, ή όποτε δεν εφαρμόστηκε το power target, έφτασε μέχρι τα 10 FPS.Μικρές και οι διαφορές στα benchmarks, με τον μέσο όρο της αύξησης να κυμαίνεται στο 5%, με μόλις μια από τις 6 δοκιμές μας να ξεπερνά το 10%.

Σε κάθε περίπτωση, θα επανεξετάσουμε το overclocking της GTX 1080 σύντομα, με την διάθεση των overclocking εργαλείων.nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new King

Ένας από τους κρίσιμους παράγοντες στην επιλογής μιας σύγχρονης GPU είναι και αυτός της απόδοσης του συστήματος ψύξης. Όταν αναφερόμαστε δε σε high end GPUs με αρκετά αυξημένο κόστος,, τότε ένα μέτριο ή/και θορυβώδες σύστημα ψύξης είναι αυτό που μπορεί να κάνει την διαφορά ή να είναι deal breaker.

H Founders Edition εκδοχή χρησιμοποιεί το "παραδοσιακό" κλειστού τύπου blower σύστημα ψύξης, το οποίο διώχνει τον αέρα από το rear I/O. Όπως είναι γνωστό εδώ και αρκετές γενιές, τα συγκεκριμένα συστήματα ψύξης αποτρέπουν τον θερμό αέρα από το εσωτερικό του συστήματος, κρατώντας το σε χαμηλότερα επίπεδα, όμως αυτό συντελεί σε αυξημένες θερμοκρασίες της κάρτας. Ας δούμε πως συμπεριφέρθηκε.

 

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingΌπως παρατηρείτε από τα παραπάνω screenshots, η GTX 1080 φαίνεται πως έχει ένα θερμικό target το οποίο παραμένει σταθερό στους 83 βαθμούς Κελσίου. Έτσι, μόλις η κάρτα φτάσει σε αυτά τα επίπεδα θερμοκρασιών, ρίχνει ελαφρώς την απόδοση της αλλά παρ' όλα αυτά θα συγκρατηθεί υπό φορτίο, σταθερά, άνω των 80 βαθμών.

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingΠαρ' όλα αυτά, οι χρονισμοί της δεν επηρεάζονται ιδιαίτερα, καθώς ότι και αν συμβεί θα κινείται σε boost clock χρονισμούς, ανώτερους από τους εργοστασιακούς των 1607 MHz - πιο συγκεκριμένα η κάρτα έφτασε στα 1870 MHz με ελάχιστες διακυμάνσεις.

Αυτή η υψηλή θερμοκρασία συνεπάγεται και σε αυξημένες ανάγκες ψύξης. Έτσι, παρατηρήσαμε πως κατά μέσο όρο ο ανεμιστήρας περιστρέφεται κάτι παραπάνω από το 52% PWM, ενώ ελέω της μικρής διαμέτρου που διαθέτει είναι ακουστικά πιο "εμφανής".

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingΑπό το παραπάνω διάγραμμα παρατηρούμε πως η κάρτα θα παράγει από 52 έως και 58dB κατά το φορτίο, επίπεδα τα οποία είναι σαφώς πιο υψηλά από τα γνωστά aftermarket συστήματα ψύξης. Επιπλέον, έχουμε να παρατηρήσουμε πως για κάθε επιπλέον 10% στην περιστροφή του ανεμιστήρα το σύστημα ψύξης σχεδόν διπλασίαζε και τον παραγόμενο θόρυβο, ο οποίος αν και ήταν χαμηλών συχνοτήτων ήταν αρκετά "εμφανής" στις υψηλές περιστροφές.


Κλείνοντας με την αξιολόγηση της σημερινής μας GPU, αξίζει να ρίξουμε και μια ματιά στο ενεργειακό φορτίο που παράγει η GTX 1080. Όντας μια από τις πρώτες κάρτες γραφικών που κάνουν χρήση της νεότερης λιθογραφικής μεθόδου, αναμένουμε σημαντικές διαφορές στα power savings, εννοείται φυσικά προς το καλύτερο.

Για τον λόγο αυτό, τοποθετήσαμε ένα Watt-o-meter την πρίζα από την οποία τροφοδοτούνταν το σύστημα δοκιμής μας, και αρχίσαμε τις μετρήσεις σε ρεαλιστικά Gaming σενάρια.

Την αρχή θα κάνουμε με τα απόλυτα νούμερα. Παίρνοντας μετρήσεις από 6 κορυφαίους τίτλους, κοιτάξαμε ποια ήταν η Peak κατανάλωση που σημείωσε το σύστημά μας.

Έπειτα, επαναλάβαμε το τεστ χρησιμοποιώντας τις Overclocking ρυθμίσεις που σας περιγράψαμε σε προηγούμενη σελίδα. Έτσι, έχουμε μια άμεση αντιπαραβολή όσον αφορά τις επιπτώσεις που φέρει το Overclocking στην συνολική κατανάλωση του συστήματος. Τέλος, προσδιορίσαμε έναν μέσο όρο κατανάλωσης, από τον οποίο υπολογίσαμε το 90% το οποίο αντιστοιχεί στην πραγματική κατανάλωση του συστήματος, λόγω του efficiency του Cooler Master V1200 τροφοδοτικού των δοκιμών μας.

 


nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingΤα πρώτα αποτελέσματα της GTX 1080 εμφανίζονται εντυπωσιακά. Οι καταναλώσεις που παρουσίασε το σύστημα δοκιμών μας δεν ήταν οι καλύτερες που έχουμε δει, όμως σε κάθε περίπτωση παρέμειναν κάτω από τα 300W στο σύνολο τους, παρουσιάζοντας νούμερα που αντιστοιχούν σε mainstream κάρτες γραφικών. H διαφορά με την GTX 980 δεν είναι αρκετά μεγάλη, όμως αν υπολογίσουμε πως στο κομμάτι των επιδόσεων συγκρίνεται με την 980 Ti, τότε τα κέρδη είναι υπέρ αρκετά.

Με τα αποτελέσματα όμως που λάβαμε να βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις, ας δούμε όμως πως μεταφράζεται η απόδοση προς κατανάλωση στο προκαθορισμένο Power index μας.

 


nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingΚαι όπως ήταν αναμενόμενο, η GeForce GTX 1080 παρουσιάζει το καλύτερο index που έχουμε δει μέχρι στιγμής! Το κέρδη είναι σαφώς εμφανή, με την GTX 1080 να μας δείχνει ποιος είναι ο δρόμος του Power Efficiency που θα δούμε στο μέλλον από τις επερχόμενες αρχιτεκτονικές.

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingnVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new King

Ο επίλογος για τo σημερινό review δεν θα μπορούσε να είναι πιο απλή υπόθεση. Και αυτό γιατί η νέα GeForce GTX 1080 δείχνει να είναι επάξια ο νέος βασιλιάς στο lineup της nVidia και με μια γενικότερη ματιά στα αποτελέσματα, ο νέος βασιλιάς στις single GPU κάρτες γραφικών αυτή την στιγμή. Και αυτό από μόνο του θα ήταν αρκετό για να κλείσουμε με "hooray" το review και να βγάλουμε το καπέλο μας στην nVidia για το μεγάλο επίτευγμα, αλλά το πράγμα δεν σταματάει εκεί: η GTX 1080 παρά την μικρή αύξηση στο ονομαστικό TDP - που έχει στην πράξη μηδαμινό αντίκτυπο στην κατανάλωση - καταφέρνει να πετύχει ένα μεγάλο step up στις επιδόσεις και να μπει με αξιώσεις στο μικρό γκρουπ των καρτών που μπορούν να χαρακτηριστούν σχεδόν "4K capable", ακόμα και από τους απαιτητικούς gamers.

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingΤα ευρήματα στο τομέα των επιδόσεων είναι ξεκάθαρα και γίνονται ακόμα πιο απλά αν το δούμε διαχρονικά: στο release της, η GTX 780 ήταν περίπου 20% πιο γρήγορη από την GTX 680 που αντικαθιστούσε. Στο release της, η GTX 980 ήταν κάτι παραπάνω από 20% ταχύτερη από την GTX780 που αντικαθιστούσε. Με την νέα GTX 1080, βλέπουμε σχεδόν ένα 40% boost πάνω από την GTX 980 που αντικαθιστά, οπότε κάθε δεύτερη ανάγνωση και ερμηνεία για τις επιδόσεις της καταντά περιττή: η κάρτα αποδίδει εξαιρετικά και προσφέρει τέτοια αύξηση επιδόσεων που κάνει τις υπόλοιπες κάρτες (τόσο της nVidia όσο και της AMD) να μοιάζουν ξεχασμένες δύο γενιές πίσω.

Εκτός από τα ευρήματα στις απόλυτες επιδόσεις, η nVidia εισάγει με την GTX 1080 μια πλειάδα νέων τεχνολογιών, κάποιες από τις οποίες έχουν χειροπιαστά αποτελέσματα για τον gamer. Έτσι προσπερνώντας μια πλειάδα τεχνολογιών που δεν θα απασχολήσουν τον τελικό χρήστη, το Fast Sync δείχνει να είναι μια θετική εξέλιξη στο αγώνα κατά του input-lag ενώ τόσο οι τεχνολογίες Directional Audio όσο και το Simultaneous Multi-Projection δείχνει να πηγαίνει την gaming εμπειρία παρακάτω, είτε μιλάμε για VR (που δεν είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε) είτε για παραπάνω από μία οθόνες. Σαν κερασάκι στην τούρτα, έρχονται και τα 8GB GDDR5X που μπορεί να μην είναι HBM και να μην μας εντυπωσιάζουν με το “1251MHz” που βλέπουμε στο GPU-Z, δείχνουν όμως υπερ-αρκετά τόσο από άποψη χωρητικότητας όσο και από ρυθμό διαμεταγωγής δεδομένων, ειδικά σε συνδυασμό με τις νέες τεχνικές συμπίεσης της nVidia. Τέλος, το ότι η κάρτα δεν clockάρει εντυπωσιακά (ποσοστιαία) είναι γεγονός, αλλά και πάλι με τα 2000MHz+ να δείχνουν απλή υπόθεση σε αέρα, είναι λιγάκι... μίζερο να της το χρεώσουμε σαν κακούργημα.

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingΜε τα καθαρά τεχνολογικά ευρήματα του review στην άκρη, πάμε στο πιο εφαρμοσμένο κομμάτι της GTX 1080. Πάμε να δούμε την εικόνα της GTX 1080 συναρτήσει της τιμής, ως δηλαδή ολοκληρωμένο προϊόν. Αν ανήκετε στην κατηγορία καταναλωτών που θέλουν απλά την ισχυρότερη single GPU της αγοράς, τότε μπορείτε να σταματήσετε το διάβασμα εδώ μιας και με αυτό το mindset οποιαδήποτε τιμή θα ήταν “λογική” για μια κάρτα των επιδόσεων της GTX 1080. Από την άλλη, με τον ενθουσιασμό στην άκρη και με την υπενθύμιση ότι μιλάμε για την mainstream high end κάρτα της nVidia, και όχι για κάποια Ti ή Titan λογικής, το όλο ζήτημα με τις δύο τιμές, ένα δηλαδή MSRP και μια αυξημένη τιμή για την Founders Edition, περιπλέκει ελαφρώς τα πράγματα. Και αυτό γιατί είναι κοινό μυστικό ότι η MSRP τιμή της GTX 1080 είναι μια τιμή χωρίς αντίκρισμα για μια κάρτα... "φάντασμα" που - η nVidia υπόσχεται ότι - θα δούμε στο μέλλον από τους συνεργάτες της. Αυτή την στιγμή το μόνο προϊόν που μπορείτε να αγοράσετε είναι αυτό του review και αυτό είναι η Founders Edition - και μόνο! Έτσι, ενώ η αύξηση των επιδόσεων είναι σαφώς αξιοσημείωτη και καλοδεχούμενη, αξιοσημείωτη και μάλλον όχι τόσο ευπρόσδεκτη είναι και η αύξηση (σε σχέση με την GTX 980) στο MSRP, η οποία γίνεται με έμμεσο τρόπο. Επίσης, μπορεί οι περισσότεροι να αντίκρισαν το νέο cooler της nVidia σαν μια ενδιαφέρουσα ανανέωση ενός πετυχημένου design, αλλά παρά τα μεγάλα λόγια και τα φαντεζί υλικά παραμένει ένα γήινο σε απόδοση cooler που στα περισσότερα συστήματα θα αποδώσει αρκετά χειρότερα από τις επερχόμενες Strix, Superclocked, Gaming κ.τ.λ. με τα πιο θηριώδη coolers, τα αυξημένα clocks, τις λειτουργίες 0db idle κ.ο.κ.

nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingΚοντολογίς, πράγματι η GTX 1080 είναι μια εντυπωσιακή προσθήκη στην κορυφή του line up της nVidia και είναι όντως μια μεγαλύτερη αναβάθμιση από όσο θα περιμένατε, αν παρακολουθούσατε την εταιρία τα τελευταία χρόνια. Μέσα στην γενική εφορία των εντυπωσιακών επιδόσεων και του hype των πρώτων reviews, αρκετά μέσα ξέχασαν να εστιάσουν ότι μαζί με τις επιδόσεις ήρθε και το πέρασμα από $550 της GTX980 στα επί της ουσίας $699 της καινούργιας GTX 1080. Αυτό, όντας μια αύξηση πλέον του 25% στην τιμή της σειράς, αύξηση την οποία η nVidia θεωρεί ότι μπορεί να στηρίξει με την τεχνολογική και εμπορική υπεροχή της στην αγορά, είναι εν τέλει και το μόνο αγκάθι στην νέα πρότασης της nVidia.


nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new King

[/TD]

[/TR]

 

[/TABLE]nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new King


nVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new KingnVidia GeForce GTX 1080 Founders Edition Review: The new King

 

Ευχαριστούμε θερμά το Plaisio για την παραχώρηση του δείγματος δοκιμής.

GregEl

Members
2016-05-26T17:39:36Z

Ωραία, τώρα το μόνο που χρειάζεται είναι να βγει η 1080ti και ένα καλό waterblock για αυτή, ώστε να μην σκέφτομαι το θέμα sli και bridges και να φτιάχνω μόνο single gpu builds. Από τιμή αφού οι άλλες κάρτες (non founders edition/board parteners) θα είναι περίπου 100 δολάρια κάτω (ή τελικά ίδια τιμή αλλά με τρομερά καλύτερο cooler) νομίζω θα πάρει ακόμα καλύτερο score για παράδειγμα μια msi 1080 gaming και θα έχει περισσότερο νόημα για αγορά.

Δεν κατάλαβα από το review όμως αν είχε thermal ή power throttling. Κάτι γράφετε για power target και άρα ότι προς το παρόν είχε power throttling, αλλά στο techpowerup gpu screenshot βλέπω 109% power max, άρα το είχατε το power στο 120% όριο και δεν είχε power throttling;

GoriLLakoS

Founder
2016-05-26T17:53:46Z

Υπέροχο το νέο καρτόνι!

Παίδες, οι drivers δεν μπορώ να πώ πως είναι και πανέτοιμοι!

Ευελπιστώ σε 1-2 μήνες όταν θα πέσει και άλλη έκδοση στα χέρια μας οι επιδόσεις της να έχουν ανέβει και άλλο.

Team Work @ :T: [MENTION=1152]caution[/MENTION] [MENTION=3682]Astalavista[/MENTION] [MENTION=2195]MetallicGR[/MENTION]

venisk

Members
2016-05-26T18:18:24Z

Σούπερ!

Τα ευρήματα στο τομέα των επιδόσεων είναι ξεκάθαρα και γίνονται ακόμα πιο απλά αν το δούμε διαχρονικά: στο release της, η GTX 780 ήταν περίπου 20% πιο γρήγορη από την GTX 680 που αντικαθιστούσε. Στο release της, η GTX 980 ήταν κάτι παραπάνω από 20% ταχύτερη από την GTX780 που αντικαθιστούσε. Με την νέα GTX 1080, βλέπουμε σχεδόν ένα 40% boost πάνω από την GTX 980 που αντικαθιστά,

Για μένα αντικαθιστά την 980ti και γι αυτό έχει 20% διαφορά όπως είχε και παλιότερα με τις 680 κλπ, ας λέει η nvidia ότι θελει, nvidia πάρε τα λεφτά μου! :hehe:

Spirosssss

Members
2016-05-26T19:37:43Z

Good job fellas! Άτσα και αποκλειστικότητες :D :D :T:

IntelUser2525

Members
2016-05-26T20:39:15Z

Πεταμένα λεφτα για την FE, θα εξαφανιστεί από την big die Vega της AMD σε DX12 λείαν συντόμως.

ejic

Members
2016-05-26T21:44:41Z

Καλά το αν θα εξαφανιστεί μένει να το δούμε σε μερικούς μήνες. Προς το παρόν είναι μια χαρά κάρτα με υψηλή όμως τιμή για αυτά που προσφέρει. Εννοείται 100 ευρώ για Founder's Edition είναι απλά πεταμένα λεφτά, μιας και είναι και ζεστή και περιορίζεται από τη διαθέσιμη ισχύ.

Απλά η nVidia έχει πάτημα το brand name και εκμεταλλεύεται την κατάσταση για να βγάλει έξτρα χρήματα (όπως θα έκανε οποιαδήποτε εταιρία στη θέση της φυσικά).

Έχοντας GTX970 (ίσως λάθος που πούλησα τη 290 Tri-X μου) θα περιμένω μέχρι τα Χριστούγεννα ώστε να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο στην αγορά. Πιστεύω πως στην παρούσα φάση είναι λάθος οποιαδήποτε αγορά, εκτός και ο κάτοχος έχει πολύ παλιά κάρτα και δεν πονάει τα 780 ευρώ + που στοιχίζει.

Aten-Ra

Members
2016-05-27T05:40:25Z

Παιδιά πότε θα βάλετε Windows 10 και κανένα DX-12 benchmark ??

George_o/c

Members
2016-05-27T06:11:38Z

Well done boys :T:

Nickzzz

Members
2016-05-27T12:00:15Z
Πεταμένα λεφτα για την FE, θα εξαφανιστεί από την big die Vega της AMD σε DX12 λείαν συντόμως.

ΘΑ

12345

Astalavista

Members
2016-05-27T14:40:48Z
Παιδιά πότε θα βάλετε Windows 10 και κανένα DX-12 benchmark ??

Αν δεν μου διαφεύγει κάτι, γνωρίζω πως πέρα από το Hitman, το Rise of the Tomb Raider και το Ashes of Singularity δεν κυκλοφορεί κάτι περισσότερο σε DX12.

Επιπλέον, με μια σχετική έρευνα σε διάφορα site του χώρου όπου τα δοκίμασαν, οι περισσότεροι αναφέρουν αμελητέες διαφορές - και σε αρκετές περιπτώσεις κατά το χειρότερο.

Όταν έρθει μια λογική "γκάμα" παιχνιδιών που θα αξιοποιεί πλήρως το DX12 θα ξεκινήσει και η μετάβαση, προς το παρόν το DX11 ζει και βασιλεύει.

Aten-Ra

Members
2016-05-27T20:37:37Z
Αν δεν μου διαφεύγει κάτι, γνωρίζω πως πέρα από το Hitman, το Rise of the Tomb Raider και το Ashes of Singularity δεν κυκλοφορεί κάτι περισσότερο σε DX12.

Εκτός από αυτά που είπες υπάρχουν ήδη τα

Gears Of War

Quantum Brake

Forza Motosport 6 : Apex

Total War : Warhammer

Τέλος Αυγούστου βγαίνει και το Deus Ex :Mankind

Επιπλέον, με μια σχετική έρευνα σε διάφορα site του χώρου όπου τα δοκίμασαν, οι περισσότεροι αναφέρουν αμελητέες διαφορές - και σε αρκετές περιπτώσεις κατά το χειρότερο.

26125726995l.jpg

26125726403l.jpg

z8ExJ5ptM7gMmY8QxZN4oB-650-80.png

XxhXDJKP2x6Z9jPMP7XgjD-650-80.png

HPop4qQRUbptwh6wZeRFcV-650-80.png

TV3WAocaoi9gvGp5AJSueY-650-80.png

Όταν έρθει μια λογική "γκάμα" παιχνιδιών που θα αξιοποιεί πλήρως το DX12 θα ξεκινήσει και η μετάβαση, προς το παρόν το DX11 ζει και βασιλεύει.

Μπορείτε άνετα να βάλετε 2-3 DX-12 Games μαζί με τα υπόλοιπα DX-11 που χρησιμοποιείτε. Άλλωστε οι περισσότεροι Gamers πλέον έχουν περάσει στα Windows 10 εδώ και μερικούς μήνες.

2ldtv28.jpg

venisk

Members
2016-05-28T07:38:39Z

Το μόνο που με ενδιαφέρει από τα από πάνω είναι το warhammer φυσικά το οποίο και παίζω από την Τρίτη! 4096x2160 με τα πάντα τέρμα στο χάρτη είναι γύρω στα 37fps και μέσα στο παιχνίδι γύρω στα 26-27, αυτά στον 6600k όμως, όταν γυρίσει με το καλό ο 5930k με την rampage θα γράψω αν υπάρχει διαφορά!

Φυσικά και θα ήταν καλό να είχαμε παραπάνω τίτλους στο review αλλά τα παιχνίδια δεν είναι τσάμπα φαντάζομαι!

konmarin

Members
2016-05-29T07:35:44Z

Καταρχην μπραβο για το review!!!

Μην ξεχναμε οτι "Βασιλιας" χωρις "Βασιλισσα" και "απογονους" δεν γινεται οποτε αρκετοι περιμενουν την gtx 1070 και την gtx 1060.

Κατα δευτερον προσωπικα μιλαω παντα αυτην την στιγμη δεν υπαρχουν παιχνιδια που να ειναι 100% Dx12 τα περισσοτερα ειναι γραμμενα για Dx11 με "καποιες" εντολες για DX12 ετσι ειχε γινει και με το Dx11 και περασαν τουλαχιστον δυο χρονια ετσι ωστε οι περισσοτεροι τιτλοι να χρησιμοποιουν Dx11.Θεωρω για καποιον που εχει καλη καρτα γραφικων παιζει σε full hd και δεν εχει χρηματα για πεταμα να κανει υπομονη μεχρι να καθιερωθει το Dx12.

Επισης η μεγαλυτερη μαχη θα γινει με την gtx 1070 και την r9 480 που απο οτι εχω διαβασει θα εχει επιδοσεις titan...

Βεβαια υπαρχουν και οι "αρωστοι" οπως εγω που αν ειχα χρηματα για μια gtx 1070 η r7 480 θα την αγοραζα στη παρουσα φαση βεβαια ειμαι ενας "αρωστος" χωρις χρηματα οποτε το φαρμακο που περνω λεγεται "ακομα δεν υπαρχουν τιτλοι Dx12". :gizmo:

IntelUser2525

Members
2016-05-30T19:15:27Z
ΘΑ

12345

Πετάμενα λεφτα σε λέω φιλαράκι. Όσο για το "ΘΑ", ετοιμάσου για gangbang, ειδικα σε DX12...εκεί γύρω στο Νοεμβρη, σκληρό γλέντι για τα καρτουλίνια της πρασινοδούλας, αφού είσαι φαν της, τουλαχιστον απόλαυσε το.

ASUS ROG STRIX GeForce GTX 1080 offers poor overclocking | VideoCardz.com

stavros

Members
2016-05-31T12:54:45Z

Εύγε για την παρουσίαση.

Πάντως εχθές (30.05) γνωστό ηλεκτρονικό κατάστημα είχε κάποιες 1080 custom στα ~950euro και μάλιστα αποστολή σε 2-3 ημέρες, καθώς και διάφορες FE !!! Σήμερα δεν υπάρχουν στην ιστοσελίδα :eek-new:, παρά μόνο μία FE και αυτή αναμένεται στις 07.06. Κρίμας που δεν τράβηξα screenshot.

https://geizhals.de/?fs=gtx+1080&in=

αυτες ειναι τιμες :D

Ζούμε σε λάθος χώρα.

MetallicGR

Administrator
2016-05-31T13:22:33Z

Μέσα στον μήνα θα κάτσουν στα 650. Ήδη στο λινκ του Τζούνιορ βλέπουμε μια με ~660?.

[MENTION=2220]Aten-Ra[/MENTION] το χουμε υπόψιν με τα DX12 games. Θέλουμε και εμείς να βελτιστοποιήσουμε τη μεθοδολογία για πληρέστερη κάλυψη. :T:

Sebastian

Members
2016-06-09T13:33:58Z

Πρεπει να τονιστει οτι η μαχη ειναι λιγο ανιση στο review ωστε να βγαλει κανεις αξιοπιστο συμπερασμα για την διαφορα στην αποδοση μεταξυ 1080gtx και 980Ti, γιατι εχουμε να κανουμε με μια 1080GTX F.E VS MSI 980Ti, μιας και η MSI εχει ενα turbo actual gaming ρολογακι τα 1350+Mhz που ειναι περιπου +200Μhz απο την reference 980Ti.

Για να σχολιασετε πατηστε εδω...

OC on first boot

 • Follow us on