ASUS Strix GTX 1050 OC Review
Η ASUS κλείνει το μάτι σε όσους gamers ψάχνουν μια GPU με αρκετή ιπποδύναμη για να οδηγήσουν 1080p games σε ικανοποιητική ποιότητα χωρίς όμως να βάλουν το χέρι βαθιά στη τσέπη.
Η GTX 1050 μαζί με την Ti παραλλαγή της βρίσκεται στην αγορά λιγότερο από τέσσερις μήνες και στόχος της είναι ο μέσος gamer που ναι μεν θέλει να παίξει αξιοπρεπώς, όμως δε θέλει να σπαταλήσει πολλά χρήματα σε νέο hardware. Η GPU είναι η πιο πρόσφατη της αρχιτεκτονικής Pascal από την NVIDIA ενώ ο κατασκευαστής του πυρήνα δεν είναι η «γνωστή» μας TSMC αλλά η Samsung που κάνει κάτι σαν «δοκιμή» για το μέλλον με τη λιθογραφία των 14nm FinFET της και όχι με τα κλασικά 16 νανόμετρα που βλέπαμε στην TSMC και στις υπόλοιπες κάρτες του lineup. Από τη πρώτη κιόλας ημέρα, οι συνεργάτες της NVIDIA παρουσίασαν αντίστοιχα μοντέλα με τον πυρήνα GP107, που απευθύνοντας σε αυτούς τους χρήστες.
Σε αυτή τη κατηγορία χρηστών απευθύνεται και η custom υλοποίησή της, δια χειρός ASUS που θα δούμε ευθύς αμέσως!
Όπως εύκολα φαίνεται και από το κουτί, η κάρτα φέρει το STRIX branding της εταιρίας και κατατάσσεται στην gaming κατηγορία προϊόντων της. Για άλλη μια φορά, το STRIX logo είναι πολύχρωμο για ένα πολύ ιδιαίτερο λόγο!
Τα απαραίτητα συνοδευτικά βρίσκονται εντός της συσκευασίας, όπως ο οδηγός quick start, δύο δεματικά με χράτς και ένα CD με τους drivers και το utility GPU Tweak II που καλό είναι να μη χρησιμοποιήσετε αλλά να κατεβάσετε τις τελευταίες εκδόσεις από τα sites της NVIDIA και ASUS αντίστοιχα. Βέβαια θα προσθέσουμε πως συμπεριλαμβάνονται και δύο αυτοκόλλητα για να δώσετε μια διαφορετική αισθητική πινελιά στη GPU.
Περνώντας στη κάρτα αυτή έρχεται με το DirectCU II σύστημα ψύξης, που το βλέπουμε για αρκετό καιρό στην αγορά έχοντας αλλάξει ελαφρώς εμφανισιακά με τη συγκεκριμένη γενιά καρτών. Στη συγκεκριμένη υλοποίηση το σύστημα εφοδιάζεται με δύο heatpipes που έχουν άμεση επαφή με τον πυρήνα. Οι "γραμμές" που έχει επιλέξει η ASUS υπάρχουν και στα ακριβότερα μοντέλα της εταιρίας και έτσι δίνεται αυτό το “feel” του ποιοτικού gaming προϊόντος. Όμως παρά το price point, η ποιότητα βρίσκεται εκεί ακόμη και στο «μικρό» μοντέλο της ASUS.
Οι δύο ανεμιστήρες της έχουν διάμετρο 100mm και επαρκούν για τη σωστή ψύξη του πυρήνα της. Οι ανεμιστήρες είναι πατενταρισμένοι από την ASUS και σύμφωνα με την εταιρία προσφέρουν 30% χαμηλότερες θερμοκρασίες και 3 φορές πιο ήσυχη λειτουργία, προφανώς συγκρινόμενοι με το reference cooler της NVIDIA. Μένει να το δούμε και στη πράξη για να επιβεβαιώσουμε τα παραπάνω.
Από τη κάρτα δε λείπει και ο RGB φωτισμός και έτσι βρίσκουμε το φωτιζόμενο λογότυπο STRIX στο πλάι της GPU με δυνατότητα ρύθμισης από τη παρεχόμενη εφαρμογή. Επιπλέον, το ASUS Aura Sync θα συγχρονίσει τον φωτισμό με άλλα συμβατά υποσυστήματα του PC, όπως τη μητρική, εφόσον βέβαια είναι της ASUS.
Η πίσω πλευρά της ξεχωρίζει από πολλές GTX 1050 και ένα σημείο που αξίζει να σταθούμε. Εκεί συναντάμε ένα μεταλλικό backplate που εκτείνεται σε ολόκληρο το PCB, έχοντας μερικά σημεία διάτρητα. Επάνω του υπάρχει τόσο το λογότυπο της οικογένειας προϊόντων Republic of Gamers όσο και μια σειρά από γκρι γραμμές που τονίζουν έτσι τον gaming χαρακτήρα της. Το backplate βοηθά επίσης στην ακαμψία του PCB όμως η παρακάτω φωτογραφία την αδικεί.
Στο πίσω μέρος διαθέτει και ένα extra PWM fan header (η ASUS το ονομάζει FanConnect), ένα έξυπνο και χρήσιμο χαρακτηριστικό μιας και επάνω του μπορούμε να συνδέσουμε έναν ανεμιστήρα από το front panel του κουτιού ο οποίος θα ψύχει τη κάρτα ενεργά από το πίσω μέρος της. Οι στροφές του ανεμιστήρα – και εδώ είναι το έξυπνο της υπόθεσης – ρυθμίζονται αυτόματα ανάλογα με το load της GPU συμβάλλοντας έτσι στις χαμηλές θερμοκρασίες της.
Για τη τροφοδοσία της η ASUS GTX 1050 STRIX έρχεται με τέσσερις φάσεις τροφοδοσίας με ποιοτικά υλικά κατασκευής καθώς και μια για τις μνήμες τύπου GDDR5 της SK Hynix. Στη πλάτη της υπάρχει επίσης και σύνδεση ρεύματος 6-pin, κάτι που πρακτικά δεν υπάρχει στο reference design της NVIDIA όμως μόνο θετικά αποτελέσματα ενδέχεται να έχει σε κατάσταση overclocking. Έχοντας το PCB εκτεθειμένο, εντοπίζουμε και την απουσία του SLI bridge, όπως κλασικά συναντάμε σε κάρτες γραφικών της NVIDIA, μιας και σε αυτή όπως και την GTX 1060 η εν λόγω λειτουργία δεν υποστηρίζεται επίσημα.
Η κάρτα κατασκευάζεται με το Auto-Extreme technology, μια 100% αυτοματοποιημένη γραμμή παραγωγής της ASUS η οποία υπόσχεται υψηλή ποιότητα κολλήσεων και μέγιστη αξιοπιστία του PCB ακόμη και μετά από καιρό. Το PCB δείχνει αρκετά άδειο αφού η GPU δεν είναι απαιτητική και έτσι δε χρειάζεται εκλεπτυσμένο κύκλωμα τροφοδοσίας, ενώ είναι μια τακτική που ακολουθείται από αρκετούς αντίστοιχους κατασκευαστές. Με αυτόν τον τρόπο οι κάρτες τους δείχνουν μεγαλεπήβολες,
Όσον αφορά τις εξόδους της, η ASUS GeForce GTX 1050 STRIX εφοδιάζεται με δύο DVI-D (ψηφιακές εξόδους εικόνας), μια HDMI 2.0 και μια DisplayPort 1.4 για τη σύνδεση με την οθόνη!
Παρακάτω παρατίθενται τα specs της κάρτας, και συνεχίζουμε με μια ενδελεχή ματιά στην επόμενη σελίδα.
Specs | |
GPU / Architecture | GP 107 / Pascal / 14nm Samsung |
Boost / Base Core Clock | 1569 MHz / 1455 MHz (OC Mode) |
VRAM | 2GB GDDR5 (128-bit) |
Memory Speed | 7008 MHz |
Outputs | 1 x DisplayPort (Version 1.4) 1 x HDMI (Version 2.0) 2 x DL-DVI-D |
Power Connectors | 1 x 6-pin |
Dimensions / Weight | 241mm x 129mm x 40mm 542g |
Προχωράμε με την παρουσίαση του GP107 πυρήνα, για να αρχίσουμε την αξιολόγηση στις δοκιμές που ακολουθούν.
nvidia, graphics cards, ASUS , gpu, review, gp 107