AORUS GeForce RTX 2060 XTREME 6G Review

AORUS GeForce RTX 2060 XTREME 6G Review

Σελίδα 1 από 8

Η NVIDIA GeForce RTX 2060 κυκλοφορεί και το πρώτο δείγμα μας έρχεται από την AORUS GIGABYTE έχοντας έναν high end 'αέρα'.

 

 

 intro

 

 

 

intro

 

Δείτε το συνοδευτικό video με την παρουσίαση της AORUS RTX 2060 XTREME 6G.

 

 

 

 

 

Βρισκόμαστε στην εποχή που ο ανταγωνισμός στις κάρτες γραφικών είναι πρακτικά ανύπαρκτος, με την NVIDIA να κυριαρχεί έχοντας GPUs με καλύτερες επιδόσεις από την AMD αλλά ένα μειονέκτημα που είναι οι σημαντικά υψηλότερες τιμές από την προηγούμενη γενιά, κάτι που μας βάζει σε σκέψεις εάν θέλουμε να αγοράσουμε μια καινούρια GPU. Αυτό που αναφέρθηκε αρκετές φορές στις παρουσιάσεις μας το τελευταίο διάστημα είναι οι νέες τεχνολογίες που ενσωματώνουν οι RTX GPUs της NVIDIA και το κατά πόσο αυτές προσφέρουν υψηλότερη ποιότητα εικόνας στα παιχνίδια. Θεωρούμε πως είναι πιο εύκολο να βρουν εφαρμογή σε επαγγελματικά προγράμματα παρά στα παιχνίδια. Θεωρούμε πως σε έναν βαθμό είναι πιο εύκολο να βρουν εφαρμογή σε επαγγελματικά προγράμματα παρά στα παιχνίδια. Το γεγονός ότι σήμερα δεν υπάρχουν αρκετά παιχνίδια για να αξιοποιήσουν τεχνικές όπως το DLSS και το accelerated ray tracing εντείνουν τους προβληματισμούς μας για τη νέα γενιά ενώ ακόμα και οι στόχοι της NVIDIA για αυτά τα χαρακτηριστικά είναι αόριστοι και εξαρτώνται από τη ‘διάθεση’ και τα κίνητρα των game developers.

 

 

 

Το μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς είναι αναμφίβολα αυτό των midrange προϊόντων, όπου στον τομέα των καρτών γραφικών μέχρι σήμερα είχαμε μοντέλα διετίας από τους δύο μεγάλους κατασκευαστές που υλοποιούνταν με τις RX 570/580 και την GTX 1060. Η AMD μη έχοντας κάτι νέο να προσφέρει, ενώ μόλις πρόσφατα είδαμε το refresh της Vega στα 7nm, δεν έχει κάποια άλλη υλοποίηση πέραν της RX 590 με κόστος περί τα 300€ για αυτή τη κατηγορία. Από το στρατόπεδο της NVIDIA γνωρίζαμε εδώ και μερικούς μήνες ότι ετοιμάζεται τουλάχιστον μια ακόμη GPU με ray tracing που θα τοποθετηθεί ‘κάτω’ από την RTX 2070 από πλευράς τιμής και επιδόσεων, όμως όσον αφορά τη τιμή είχαμε τις αμφιβολίες μας αφού στη θεωρία, μια τέτοια GPU θα κληθεί να αντικαταστήσει την GTX 1060 του τωρινού lineup. Μέσα από αυτές τις πληροφορίες και κατά τη διάρκεια της φετινής CES 2019 είδαμε την RTX 2060 να βγαίνει από τα εργαστήρια της NVIDIA ως μια GPU που ονοματολογικά αντικαθιστά την GTX 1060 αλλά ανταγωνίζεται την GTX 1070 Ti από πλευράς επιδόσεων, έχοντας ray tracing, AI δυνατότητες και τιμή που στις reference εκδόσεις δε θα ξεπερνά τα 350€ με τα πρώτα custom μοντέλα να ξεκινούν από τα 400€. Ωστόσο οι τιμές αυτές ηχούν διαφορετικά στα αφτιά των χρηστών, ειδικά όσων περιμένουν τον αντικαταστάτη της GTX 1060 6GB με αντίστοιχη κιόλας τιμή κάτι που θα γίνει με τη μορφή μιας GTX branded GPU με Turing πυρήνα.

 

 

Πάμε όμως στη νέα κάρτα, την RTX 2060 που κυκλοφόρησε πριν από δύο εβδομάδες και φέρνει μαζί της το Ray Tracing σε περισσότερους gamers, όπως ήταν καθαρά το moto της NVIDIA κατά την παρουσίασή της. Παράλληλα η ανακοίνωση της κάρτας σηματοδοτεί και άλλο ένα σημαντικό χαρακτηριστικό, την υποστήριξη αρκετών FreeSync monitors στα οποία το adaptive sync ενεργοποιείται με την εγκατάσταση του συμβατού driver 417.71 σε συνδυασμό με μια συμβατή GPU GTX 10 ή νεότερη, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους gamers να γευτούν ομαλό gaming με λιγότερα χρήματα, απ' ότι κόστιζε μια οθόνη με G-Sync. Το τελευταίο διαθέτει και έξτρα logic στο monitor που βοηθάει στη διαδικασία και έτσι διαφοροποιείται από την τεχνολογία της AMD/VESA. Η GIGABYTE μας στέλνει την AORUS RTX 2060 XTREME 6G για να δοκιμάσουμε τη νέα υλοποίηση της NVIDIA και να δούμε παράλληλα σε βάθος το custom σχέδιο που προέκυψε από το σχεδιαστήριο της AORUS.

 

 

AORUSRTX20601

 

 

AORUSRTX20601

 

 

Μιας και πρόκειται για μια midrange υλοποίηση, το TDP της 2060 θα είναι αρκετά χαμηλότερο από τις άλλες Turing κάρτες που έχουμε δει μέχρι στιγμής. Η AORUS ωστόσο φέρνει το σύστημα ψύξης των high end 1080 και 1080 Ti της στο προσκήνιο χωρίς ιδιαίτερα ρετούς με τρεις ανεμιστήρες που περιστρέφονται με διαφορετική φορά για αυξημένο airflow χωρίς περιεργους στροβιλισμούς που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τον τομέα αυτό. Παράλληλα η μεγάλη χάλκινη βάση εφάπτεται άμεσα με τον πυρήνα ενώ οδηγεί στα έξι συνολικά heatpipes που φτάνουν μέχρι και τις άκρες της ψύκτρας. Μεταξύ κρίσιμων υποσυστημάτων όπως του κυκλώματος τροφοδοσίας και των μνημών υπάρχουν thermal pads που εφάπτονται άμεσα με τα επινικελωμένα σημεία του cooler βοηθώντας έτσι αρκετά στη μεταφορά της θερμότητας.

 

 

AORUSRTX20601

 

 

AORUSRTX20601

 

 

AORUSRTX20601

 

 

AORUSRTX20601

 

 

 

Το cooler όμως δε τελειώνει εκεί αφού η AORUS ενσωματώνει και ένα μεταλλικό backplate με ένα έξτρα σημείο χαλκού στο κέντρο ακριβώς πίσω από τον πυρήνα, εκεί όπου υπάρχει και πάλι ένα thermal pad. Όπως και στις high end κάρτες έτσι και εδώ η ύπαρξή του δε φαίνεται να προσφέρει κάτι σημαντικό όμως το γεγονός ότι απορροφά τη θερμότητα είναι σίγουρα καλό - και μπορεί να δούμε καλύτερα αποτελέσματα εάν παρέχουμε στο σημείο φρέσκο αέρα με κάποιον ανεμιστήρα τοποθετημένο μπροστά από την κάρτα, προς τη μεριά του front panel του κουτιού.

 

 

AORUSRTX20601

 

cooler aorus

 

AORUSRTX20601

 

 

AORUSRTX20601

 

 

AORUSRTX20601

 

 

AORUSRTX20601

 

 

AORUSRTX20601

 

 

Το μεγάλο ύψος της κάρτας φαίνεται πως δίνει την ευκαιρία στη GIGABYTE να προσθέσει ανεμιστήρες των 10 εκ. στο ημι-μεταλλικό shroud το οποίο αποτελεί και αυτό σημαντική προσθήκη στη custom υλοποίηση αφού δεν εξ ολοκλήρου πλαστικό όπως στις Windforce.

 

 

AORUSRTX20601

 

 

Στο κέντρο βρίσκουμε τέσσερα LED με δυνατότητα RGB φωτισμού και ρυθμιζόμενα μέσα από το software της εταιρίας RGB Fusion 2.0. Το interface παραμένει ίδιο φυσικά με την έκδοση των άλλων AORUS GPUs ενώ μέσα από το site δίνεται και το AORUS Engine που προσφέρει λειτουργίες από overclocking και manual έλεγχο των ανεμιστήρων μέχρι και έλεγχο για νέες εκδόσεις BIOS, κάτι που προτείνεται να κοιτάτε συχνά εάν έχετε κάποια GeForce RTX GPU.

 

 

 

 AORUSRTX20601

 

 

AORUSRTX20601

 

AORUSRTX20601

 

 

dark1

 

dark2

 

 

Το ψηλό PCB είναι custom σχεδίασης από τη GIGABYTE και ανοίγοντας την κάρτα συναντάμε 8+2 φάσεις τροφοδοσίας για τον πυρήνα και τις μνήμες που είναι υπέρ-αρκετές για να τροφοδοτήσουν την εν λόγω GPU. Όλα τα υποσυστήματα είναι όμορφα ‘τακτοποιημένα’ στη πλακέτα ενώ κατά τη χρήση παρατηρήσαμε μηδενικό coil whine ακόμα και σε σκηνές με πολλά FPS, μια αισθητή βελτίωση από αντίστοιχης κατηγορίας κάρτες γραφικών.

 

 

 

AORUS RTX 2060 XTREME 6G
GPU / Architecture

TU106 / Turing / 12nm TSMC

1920 CUDA Cores

Base / Boost Core Clock

1365/1845MHz

VRAM 6GB GDDR6 (192-bit)
Memory Speed

 

7070 MHz Effective

Outputs

1x HDMI-2.0b (Max Resolution: 4096x2160 @60 Hz)

3x Display Port-1.4 (Max Resolution: 7680x4320 @60 Hz)

1x USB Type-C VirtualLink

Power Connectors

 

 

1x8-pin, 1x6-pin

Recommended PSU 500W

 

Dimensions / Weight

290 x 58 x 140 mm (LxHxW)

 

 

 


Προχωράμε με την παρουσίαση του πυρήνα, για να αρχίσουμε την αξιολόγηση στις δοκιμές που ακολουθούν.

 

 

 

 

The Core: TU106
Σελίδα

nvidia, gaming, gigabyte, performance, graphics cards, gpu, review, aorus, micron, PCB , παρουσίαση, gddr6, charts, Turing , ray tracing , tu102, vga holder

asder

Members
2019-01-31T10:20:20Z

θεωρώ ξεπέτα να βάζεις το παλίο cooler σε high-end υλοποίηση. Καθαρά για να ξεφορτωθεί το στοκ το έκανε αυτό νομίζω σ ένα cooler που είχε αποδειχθεί και προβληματικό  ( άκυρο της 980τι ητανε το ελατωματικο, οχι πως αυτό το βλέπω καλυτερο κι αυτό εύθραυστο φαινεται)

Διαβάστε περισσότερα στο Φόρουμ...