H Intel επενδύει $50 εκ στην ανάπτυξη των κβαντικών υπολογιστών

Η Intel Corporation ανακοίνωσε μια 10ετή συνεργασία με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Delft1 και τον Ολλανδικό Οργανισμό Εφαρμοσμένης Έρευνας2, με στόχο να επιταχύνει την πρόοδο στο πεδίο των κβαντικών υπολογιστών. Η Intel Corporation ανακοίνωσε μια 10ετή συνεργασία με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Delft1 και τον Ολλανδικό Οργανισμό Εφαρμοσμένης Έρευνας2, με στόχο να επιταχύνει την πρόοδο στο πεδίο των κβαντικών υπολογιστών.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η Intel θα επενδύσει 50 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και θα παράσχει σημαντικούς πόρους, τόσο στα ερευνητικά κέντρα, όσο και εντός της Intel, καθώς και τεχνική υποστήριξη.

Οι κβαντικοί υπολογιστές υπόσχονται να επιλύσουν πολύπλοκα προβλήματα, τα οποία είναι ανυπέρβλητα σήμερα, όπως πολυσχιδείς προσομοιώσεις, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την ανάλυση μεγάλης κλίμακας οικονομικών συστημάτων ή την περισσότερο αποτελεσματική ανάπτυξη φαρμακευτικών ουσιών. Οι κβαντικοί υπολογιστές αποτελούν ένα πεδίο έρευνας, το οποίο η Intel διερευνά εδώ και πολλά χρόνια, καθώς είναι σε θέση να πολλαπλασιάσει τις δυνατότητες των αυριανών υπολογιστών υψηλής ισχύος.

«Ένας πλήρως λειτουργικός κβαντικός υπολογιστής θα αργήσει, για μια τουλάχιστον δεκαετία, ωστόσο οι πρακτικές και θεωρητικές ερευνητικές προσπάθειες, τις οποίες ανακοινώνουμε σήμερα, αποτελούν ένα σημαντικό ορόσημο σε αυτήν την πορεία και φέρνουν το στόχο μας πλησιέστερα στην πραγματικότητα,» δήλωσε ο Mike Mayberry, Intel vice president and managing director - Intel Labs.

Στόχος της Intel είναι η επέκταση της εξειδίκευσης του πανεπιστημίου σε ότι αφορά στην έρευνα για τη φυσική και τις διάφορες πτυχές των κβαντικών υπολογιστών, συνεισφέροντας στον τομέα των προηγμένων διαδικασιών κατασκευής, των ηλεκτρονικών και της μικροαρχιτεκτονικής. Η συνεργασία καθίσταται επιβεβλημένη, καθώς καμία εταιρεία ή οργανισμός, από μόνος του, δεν είναι σε θέση να επιτύχει την εξιχνίαση του ερευνητικού έργου που θα οδηγήσει στην κατάκτηση των προηγμένων κβαντικών υπολογιστών. Αντ' αυτού, οι συνεργασίες, όπως η συγκεκριμένη, μεταξύ της Intel και του Ινστιτούτου QuTech στο Delft, όπως και συνεργασίες στον κλάδο της τεχνλογίας, θα βοηθήσουν στην πραγμάτωση ενός τόσο πολύπλοκου τεχνολογικού ζητήματος.

«Η κατάκτηση τεχνογνωσίας σε τόσο εξειδικευμένα ζητήματα ηλεκτρονικών, σε συνδυασμό με προηγμένα θέματα Φυσικής, επιβάλλεται, για να προωθήσουμε τους κβαντικούς υπολογιστές, ώστε να τους φέρουμε ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματικότητα,» ανέφερε ο Mayberry. «Ενώ η ανάπτυξη των qubits έχει καταστεί πρωτεύουσας σημασίας στην έρευνα των κβαντικών υπολογιστών μέχρι σήμερα, θα χρειαστούν ακόμη ηλεκτρονικά συστήματα χαμηλών θερμοκρασιών, για τη διασύνδεση, τον έλεγχο και την μέτρηση σε πολλαπλά qubits και ακριβώς εδώ θέλουμε να συνεισφέρουμε. Η συνεργασία μας με το QuTech θα διερευνήσει καινοτομίες στους κβαντικούς υπολογιστές, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν συνολικά τον κλάδο.»

«Στα επόμενα 5 με 10 χρόνια, η πρόοδος στο πεδίο των κβαντικών υπολογιστών θα απαιτήσει το συνδυασμό εξαιρετικών επιστημόνων με υψηλού επιπέδου μηχανικούς,» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Lieven Vandersypen του QuTech. «Για την κατασκευή πολύπλοκων κυκλωμάτων μεγάλου αριθμού κβαντικών bits, η τεχνογνωσία από τη βιομηχανία ημιαγωγών είναι εντελώς απαραίτητη και το QuTech είναι σε πολύ ευχάριστη θέση, που συνεργάζεται με την μεγαλύτερη εταιρεία ημιαγωγών στον κόσμο.»

Ο CEO της Intel, κ. Brian Krzanich, ανήρτησε ένα blog post, στο οποίο επεξηγεί το, στρατηγικής σημασίας, ενδιαφέρον της εταιρείας για στους κβαντικούς υπολογιστές, αλλά και τη σημασία των ηλεκτρονικών και της κατασκευαστικής ειδίκευσης, ώστε το κβαντικό computing να καταστεί πραγματικότητα.

Τι είναι οι Κβαντικοί Υπολογιστές;
Οι κβαντικοί υπολογιστές χρησιμοποιούν κβαντικά bits (quantum bits - qubits), σε αντίθεση με τους ψηφιακούς υπολογιστές, που χρησιμοποιούμε σήμερα και οι οποίοι είναι βασισμένοι σε τρανζίστορ και στους οποίους, τα δεδομένα πρέπει να κωδικοποιούνται σε δυαδικά bits (binary digits - bits). Τα qubits μπορούν να υφίστανται σε πολλαπλές καταστάσεις ταυτόχρονα, παρέχοντας τη δυνατότητα να εκτελείται μεγάλος όγκος υπολογισμών παράλληλα, επιταχύνοντας, έτσι, την επίλυση.

1 Σχετικά με το TU Delft
Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Delft (Delft University of Technology, ή TU Delft), είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο τεχνολογικό πανεπιστήμιο στην Ολλανδία, το οποίο ιδρύθηκε το 1842. Απασχολεί περί τους 5.000 εργαζομένους και διαθέτει πάνω από 20.000 σπουδαστές. Έχει 8 τμήματα, συμπεριλαμβανομένου του Τμήματος Εφαρμοσμένων Επιστημών και το Τμήμα Ηλεκτρομηχανικής, Μαθηματικών και Επιστήμης Υπολογιστών. Προσωπικό και από τα δύο αυτά τμήματα, αποτελούν το βασικό δυναμικό του QuTech. Το προσωπικό του QuTech από το Τμήμα Εφαρμοσμένων Επιστημών, αποτελεί επίσης μέρος του Ινστιτούτου Νανοτεχνολογίας Kavli του Delft, εν μέρει χρηματοδοτούμενο από το περιώνυμο Ίδρυμα Kavli, των Ηνωμένων Πολιτειών.

2 Σχετικά με το ΤΝΟ

To TNO διαθέτει γύρω στους 3.000 επαγγελματίες, οι οποίοι εφαρμόζουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους στη δημιουργία ευφυών λύσεων για πολύπλοκα ζητήματα. Αυτές οι καινοτομίες βοηθούν στη σταθερή ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας και της κοινωνικής ευημερίας. Συνεργαζόμαστε με 3.000 περίπου εταιρείες και οργανισμούς, μαζί με επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, τόσο στην Ολλανδία, όσο και σε όλον τον κόσμο. Για παράδειγμα, πάνω στο θέμα της Βιομηχανικής Καινοτομίας, ενισχύουμε την δύναμη καινοτομίας της βιομηχανίας, μέσω της παρουσίασης καινοτομιών στα προϊόντα και τις διαδικασίες, με ιδιαίτερη προσήλωση στην αειφόρο ανάπτυξη.



H Intel επενδύει $50 εκ στην ανάπτυξη των κβαντικών υπολογιστών



Intel Press Release