Εντυπωσιακές επιδόσεις από έναν Intel Nehalem σε Preview του Anandtech

Intel Nehalem - όλοι τους περιμένουμε, πολλοί ήδη έχουν ενθουσιαστεί, οι φήμες για αυτούς παίρνουν φωτιά, ενώ το σίγουρο είναι ότι θα αποτελέσουν το κύριο θέμα συζήτησης όταν πρωτολανσαριστούν μέσα στο 2008.
Intel Nehalem - όλοι τους περιμένουμε, πολλοί ήδη έχουν ενθουσιαστεί, οι φήμες για αυτούς παίρνουν φωτιά, ενώ το σίγουρο είναι ότι θα αποτελέσουν το κύριο θέμα συζήτησης όταν πρωτολανσαριστούν μέσα στο 2008.

Βέβαια, το βασικότερο θέμα όλων είναι ένα - οι επιδόσεις τους. Θα κάνουν και οι Nehalem το "μπαμ" που έκαναν οι Intel Core, με επιδόσεις που ξεπερνούσαν τις προσδοκίες όλων, ή μήπως θα είναι ένα βήμα όπως και οι Penryn - εξέλιξη μεν, μικρή όμως δε?

Τις απορίες μας και την ανάγκη μας για ικανοποίηση της περιέργειάς μας, έρχεται να τις λύσει το πασίγνωστο Anandtech, με ένα πρώτο Preview από έναν Intel Nehalem που βρέθηκε στα χέρια τους, φυσικά στην Computex 2008.




Μια εικόνα από την παρουσίαση του Nehalem πριν λίγο καιρό


Το Anandtech λοιπόν, εξασφαλίζοντας 2 επεξεργαστές για δοκιμές, χωρίς την άδεια της Intel όπως τόνισαν, κατάφεραν και έτρεξαν κάποια πρώτα benchmarks έτσι ώστε να δούμε τις επιδόσεις του νέου CPU.

Εδώ τώρα αξίζει να κάνουμε μια σημαντική σημείωση:

Καταρχάς το σύστημα στο οποίο μπήκε ο Nehalem που δοκιμάστηκε, είχε σοβαρά προβλήματα με τη διαχείρηση της μνήμης, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ Single Channel και Triple Channel σε επιδόσεις. Προβλήματα υπήρχαν και με τα PCI-Express, τα οποία δε δούλευαν σωστά, οπότε ούτε 3D Benchmarks πραγματοποιήθηκαν, ενώ ο επεξεργαστής ήταν κλειδωμένος, χωρίς καμία ικανότητα για o/c, στα 2.66 GHz.


[CENTER]

O CPU που χρησιμοποιήθηκε στις δοκιμές




Ένα CPU-z από τον επεξεργαστή

[CENTER]

Το Socket LGA1366 του Nehalem (αριστερά) και το LGA775 (δεξιά)






Ο Nehalem που δοκιμάστηκε (αριστερά) και ένας Core 2 Duo 8500 (δεξιά)


[LEFT]Όλοι γνωρίζουμε την επιστροφή του Hyper Threading στους Nehalem. Από την μάλλον αποτυχημένη του πορεία στους Pentium 4, το HT επιστρέφει με σημαντικές βελτιώσεις, και μάλλον, εξαιρετικά καλύτερα δείγματα και επιδόσεις από ότι στους παλαιότερους επεξεργαστές. Το Anandtech για να το δοκιμάσει, έτρεξε ένα Benchmark της Valve για το compile χαρτών για τη Source Engine, τρέχοντας ταυτόχρονα 2 threads, φορτώνοντας έτσι πλήρως τους επεξεργαστές, δοκιμάζοντάς τους στα όρια. Ο Nehalem της δοκιμής λοιπόν, με έναν Q9450 στα 2.66 GHz για αντίπαλο, φαίνεται πως κέρδισε άνετα τη μάχη, εξαιτίας κυρίως του ΗΤ.

[CENTER]


Τα 8 threads που εμφανίζονται στον task manager




Τα περισσότερα δευτερόλεπτα που χρειάστηκαν για το Compile οι 2 επεξεργαστές


[LEFT]Ήδη λοιπόν, τα πράγματα δείχνουν ιδιαίτερα εντυπωσιακά, ειδικά αν θυμηθούμε ότι - όπως λένε οι υπεύθυνοι του Anandtech - η πλατφόρμα που χρησιμοποίησαν είχε σημαντικά προβλήματα.

Όμως, υπάρχει και συνέχεια. Και τα νούμερα δείχνουν απίστευτα - ο Nehalem στα 2.66 GHz είναι από 20% έως και 50% ταχύτερος από τον Penryn στα 2.66 GHz, κάτι που τον κάνει ταχύτερο ακόμα και από τον ταχύτερο Penryn στα 3.2 GHz! Ότι φαίνεται να έκανε η Intel στην AMD με τους Core το 2006, το κάνει πλέον στον εαυτό της με τους Nehalem!


[CENTER]









Εικόνες από τα διάφορα Benchmarks που έτρεξαν οι υπεύθυνοι του Anandtech


[LEFT]Με τέτοια νούμερα, που ζαλίζουν τους φίλους των PC, είναι λογικά να αυξήθηκε κάθετα και η κατανάλωση. Το Anandtech δοκίμασε να μετρήσει την κατανάλωση του Nehalem της δοκιμής, και μια έκπληξη τους περίμενε, καθώς ο επεξεργαστής καταναλώνει μόλις 10% παραπάνω από τον αντίστοιχης συχνότητας Penryn. Μάλιστα τονίζουν το πόσο ψυχρός είναι, σε αντίθεση με το X58 chipset, που είναι ιδιαίτερα θερμό.


[CENTER]






Η κατανάλωση σε Watt, των δύο CPU


Πραγματικά τα νέα είναι ιδιαίτερα καλά και μας αφήνουν πολύ καλές εντυπώσεις. Ευχαριστούμε θερμά το Anandtech για το πολύ κατατοπιστικό Preview και ελπίζουμε σύντομα σε ακόμα αναλυτικότερο, με περισσότερες πληροφορίες και benchmarks.









[/CENTER]


[/LEFT]
[/CENTER]
[/LEFT]
[/CENTER]
[/CENTER]
[/LEFT]
[/CENTER]