Η Κίνα φτιάχνει CPUs ίδιας σχεδίασης με την AMD

Χάρη στην επίσημη άδεια που έχει δώσει η AMD στην Κίνα, η τελευταία μπορεί να φτιάχνει server επεξεργαστές με την ίδια σχεδίαση.

Η Chengdu Haiguang IC Design Co. ή αλλιώς Hygon έχει από το 2016 το δικαίωμα να παράγει επεξεργαστές χρησιμοποιώντας την σχεδίαση Zen της AMD. Ήδη εδώ και μερικούς μήνες η εταιρία έχει παρουσιάσει μοντέλα που έχουν σχεδόν πανομοιότυπη σχεδίαση με τους EPYC, τόσο πανομοιότυπη που οι προγραμματιστές που ασχολήθηκαν με τον Linux Kernel δεν χρειάστηκε να κάνουν αρκετή δουλειά για να φέρουν πλήρη υποστήριξη στο chip μιας και ήδη υπήρχε επίσημα από την AMD. Πιο ειδικά, όπως αναφέρει το Phoronix, χρειάστηκαν λιγότερες από 200 γραμμές κώδικα για το patch.

Μετά τα γεγονότα του 2013 και τις αποκαλύψεις του Edward Snowden, πως συγκεκριμένο hardware μπορεί να έχει ήδη backdoors που μπορούν να αξιοποιηθούν από υπηρεσίες πληροφοριών, η Κίνα έχει πιέσει ουκ ολίγες φορές την Αμερικανική κυβέρνηση. Έχει ήδη καταφέρει να φέρει μια "καθαρή" έκδοση των Windows 10 στη χώρα και τώρα έχει ήδη έτοιμα τα πρώτα chips με τη βοήθεια της AMD. Η οικογένεια επεξεργαστών ονομάζεται Dhyana και αποτελείται από επεξεργαστές που στοχεύουν στην Server αγορά ενώ θα βρίσκονται embedded σε μητρικές και όχι σε socketed μορφή για την ώρα.

Πηγή.

Βρείτε μας στα Social:  twitter.jpggplus.jpgfb.jpginsta.jpgyt.png

amd, server, china, embedded , EPYC, hygon

Διαβάστε περισσότερα στο Φόρουμ...