DIY: Battery Eliminator!

DIY: 'Battery Eliminator'!

Κάντε περιττές τις μπαταρίες στα project και τις συσκευές σας δημιουργώντας ένα "ομοίωμα" στο σχήμα μιας D μπαταρίας, ή οποιασδήποτε A (με όσα και αν έχει). Κάντε περιττές τις μπαταρίες στα project και τις συσκευές σας δημιουργώντας ένα "ομοίωμα" στο σχήμα μιας D μπαταρίας, ή οποιασδήποτε A (με όσα και αν έχει).

Το σημερινό do it yourself προορίζεται για όσους μόλις πήγαν στην αγορά και ξέχασαν να πάρουν μια τετράδα μπαταρίες, ή απλά για όσους θέλουν να δοκιμάσουν κάτι σε κάποιο project τους. Παρόλο που στην αγορά υπάρχουν μπαταρίες 'επαναφορτιζόμενης μορφής', εξακολουθούν να αποτελούν πρόβλημα μιας και όταν αδειάσουν δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη συσκευή. Η λύση στο πρόβλημα είναι ένας μεταβλητός μετασχηματιστής ο οποίος μπορεί να εξάγει ρεύμα διάφορων τάσεων. Τέτοιοι μετασχηματιστές έρχονται συνήθως με πολλούς ακροδέκτες καθώς είναι συμβατοί με πολλές και διάφορες συσκευές και εργαλεία.

Για το project χρειαζόμαστε έναν ξύλινο κύλινδρο στο σχήμα της μπαταρίας, ή οποιοδήποτε ξύλο στις διαστάσεις της μπαταρίας με αρκετή flat επιφάνεια σε κάθε άκρη αφού εκεί θα τοποθετήσουμε τους δύο πόλους. Επιπλέον χρειαζόμαστε ένα κατσαβίδι και δύο βίδες (για κάθε μπαταρία). Προαιρετικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μια δίοδο τύπου 1n4001 για μείωση της τάσης και ίσως μερικά κομμάτια λεπτού καλωδίου.


Βήμα 1. Αρχικά ο μετασχηματιστής μας θα πρέπει να εξάγει την απαραίτητη τάση για το κύκλωμά μας. Οι μπαταρίες τύπου D προσφέρουν 1.5V γι' αυτό βεβαιωνόμαστε ότι ο μετασχηματιστής μας μπορεί να αποδώσει την παραπάνω τάση. Βέβαια, ανάλογα με το project, μπορεί να απαιτείται διαφορετική τάση όπως για παράδειγμα 4.5V ή 5V ή 9V κάτι που κρίνεται στις δυνατότητες του μετασχηματιστή.

DIY: Battery Elimitanor!

Ο μετασχηματιστής της εικόνας διαθέτει πλήθος επιλογών και πλήθος ακροδεκτών, όμως θα πρέπει να κόψουμε την άκρη και να ξεγυμνώσουμε τα άκρα από το πλαστικό περίβλημα για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε.

DIY: Battery Elimitanor!
DIY: Battery Elimitanor!

Βήμα 2. Στη συνέχεια παίρνοντας τα δύο ξεγυμνωμένα άκρα του μετασχηματιστή τα τυλίγουμε γύρω από το καρφί (δυσκολότερο) ή τη βίδα (ευκολότερο) μας και με τη βοήθεια ενός κατσαβιδιού τα βιδώνουμε με προσοχή επάνω στο ξύλινο "ομοίωμα" της μπαταρίας και μετά σημειώνουμε την πολικότητα της κάθε πλευράς. Έτσι έχουμε δύο άκρα τα οποία είναι αγώγιμα και μπορούν να τοποθετηθούν στο δικό μας project.

DIY: Battery Elimitanor!

Βήμα 3. Τέλος, σφίγγουμε τις δύο βίδες μέχρι το σημείο όπου μπορούν να εγκατασταθούν στη συσκευή σαν μια κανονική μπαταρία και δεν "παίζουν" στο σχετικό socket τους. Με αυτό φροντίζουμε την σταθερότητα της τάσης στο κύκλωμα που τροφοδοτούμε, είτε είναι μια έτοιμη συσκευή όπως ένα gamepad είτε κάποιο άλλο DIY project! Για αυξημένη σταθερότητα των καλωδίων μπορούμε να ανοίξουμε μια τρύπα κάθετα στο ξύλο και να περάσουμε τα καλώδια από τη μέσα πλευρά του όπως φαίνεται στη παρακάτω φωτογραφία.

Φυσικά τονίζουμε ότι η μέθοδος είναι προσωρινή και τις περισσότερες φορές θα πρέπει να ελέγξουμε και την ένταση του ρεύματος που έχει ο μετασχηματιστής για να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων. Για αυτό το μόνο που χρειάζεται είναι ένα πολύμετρο.

DIY: Battery Elimitanor!