Η Intel λανσάρει τους 11ης γενιάς Tiger Lake CPUs

Για την mobile κατηγορία προορίζονται οι νέοι επεξεργαστές της Intel και τα πρώτα benchmarks δείχνουν ένα ανταγωνιστικό προϊόν. 

 

Σημαντικές αλλαγές έρχονται στο εσωτερικό των Tiger Lake επεξεργαστών που ετοιμάζει η Intel για την mobile αγορά, με νέα αρχιτεκτονική σχεδίαση SuperFin, βοηθώντας στην επίτευξη των αναγραφόμενων 4.8GHz σε φορτίο. Ο λόγος για 9 μοντέλα που θα μπουν σε δεκάδες συστήματα μέχρι και το τέλος του έτους, έχοντας ως επί το πλείστον 4 πυρήνες με δύο από αυτά να ενσωματώνουν δύο πυρήνες με HyperThreading. Όλοι τους φέρουν υποστήριξη του Thunderbolt 4, ενώ διαθέτουν και PCIe Gen 4 interface για τη σύνδεση με τους κρίσιμους controllers εκτός του SoC, προσφέροντας έως 4 lanes που αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για αποθήκευση.

Το κορυφαίο μοντέλο Intel Core i7-1185G7, φέρει 4 πυρήνες και 12MB cache ενώ όπως και τα υπόλοιπα πλαισιώνεται από τις βελτιωμένες iGPUs της Intel, Iris X που υπόσχονται δραματική αύξηση των επιδόσεων από το παρελθόν, ενώ αποτελούνται από έως και 96 EUs (Excecution Units). Στις σημαντικότερες προσθήκες αναμένουμε τον AV1 CODEC επιτρέπει power efficient αναπαραγωγή περιεχομένου σε ανάλυση 4K με μεγαλύτερη άνεση. Μεταξύ άλλων αξιοσημείωτων features της iGPU, η τελευταία εντυπωσιάζει μιας και αξιοποιεί γνωστές τεχνικές όπως το variable rate shading, μια μέθοδο για βελτίωση των επιδόσεων ανάλογα με τον τύπο της σκηνής που κοιτάζει ο παίκτης, δίνοντας μεγαλύτερη βάση, για παράδειγμα σε ένα racing game, όχι τόσο στο cockpit που παραμένει ίδιο καθ όλη τη διάρκεια του αγώνα με μόνη διαφορά τον φωτισμό, αλλά περισσότερο στο περιβάλλον γύρω από το αυτοκίνητο. 

Οι Willow Cove πυρήνες των συγκεκριμένων επεξεργαστών είναι κάτι καινούργιο για την Intel, καθώς στο εσωτερικό συναντάμε τον βελτιωμένο memory controller μαζί με το υποσύστημα διασύνδεσης με τους πυρήνες, που δέχεται μνήμες χρονισμένες στα 4266MHz και τα πιο συμβατικά 3200MHz με μεγέθη από 32GB - 64GB όμως οι σημαντικότερες διαφορές έρχονται χάρις στη βελτιωμένη μέθοδο σχεδίασης και την αρχιτεκτονική των 10nm και μεγάλο μέρος των επιδόσεων προέρχεται από εκεί. Μαζί με αυτά, θα δούμε και το ολοκαίνουριο IO και εκεί, συναντάμε για πρώτη φορά σε consumer πλατφόρμα της Intel, έναν PCIe Gen 4 controller, που με τα 4 lanes που προσφέρει αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ως επί το πλείστον από μέσα αποθήκευσης. Περισσότερα μπορείτε να δείτε στα παρακάτω slides της παρουσίασης, αλλά και στο επίσημο site της Intel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Intel Press Release

Βρείτε μας στα Social: fb.png.1537ea4510ab3e974329f5d517730fcb.pngigram.png.2e83a1b2ece699220a0c9fb4eb1075cd.pngytube.png.e87f621f0db4c5d7de63b48f09b46c13.png

10nm, intel tiger lake , intel mobile cpus 2020, Iris X igpu, Core i7-1185G7

Διαβάστε περισσότερα στο Φόρουμ...