Το Clock Tuner for Ryzen αναβαθμίζεται με υποστήριξη των AMD Ryzen 5000

Ο προγραμματιστής Yuri Bubily αναβάθμισε την έκδοση του Clock Tuner for Ryzen και αυτή η έκδοση θα είναι η σημαντικότερη μετά από πολύ καιρό.

 

Οι enthusiasts που έχουν στην κατοχή τους κάποιον Ryzen 3000 CPU ίσως γνωρίζουν το Clock Tuner for Ryzen, ένα πρόγραμμα παραμετροποίησης των συχνοτήτων του Ryzen CPU σας από τον δημιουργό του DRAM Calculator, Yuri Bubily, γνωστό και ως 1usmus. Μετά από μια μερικές εβδομάδες αδράνειας ο Yuri ανακοίνωσε πως το software του θα αναβαθμιστεί για να υποστηρίξει μερικές νέες γενιές επεξεργαστών σε βάθος χρόνου, ενώ η πρώτη στάση θα είναι οι Ryzen 5000, η σειρά που ζητούσαν αρκετοί χρήστες.

Ήδη από την τωρινή έκδοση του προγράμματος, με την χρήση μιας μητρικής με καλής σχεδίασης κύκλωμα τροφοδοσίας (VRMs) μπορούμε να ρυθμίσουμε τον Ryzen 3000 επεξεργαστή μας (Zen 2) σε υψηλότερες συχνότητες για καλύτερες επιδόσεις σε πολυπύρηνες και όχι μόνο εφαρμογές. Βασικός λόγος που συμβαίνει αυτό είναι οι πιο επιθετικές ρυθμίσεις της μητρικής που δεν αφήνουν τον επεξεργαστή να φτάσει τις μέγιστες δυνατές συχνότητες λειτουργίας του, περιορίζοντας τις επιδόσεις. Για όσους δε θέλουν να ασχοληθούν αρκετά, το πρόγραμμα έχει και τη δυνατότητα αυτόματης ρύθμισης των συχνοτήτων απλά εισάγοντας μερικές σταθερές τιμές όπως για παράδειγμα την reference συχνότητα που θέλουμε να φτάσουμε αλλά και την μέγιστη τάση λειτουργίας που του επιτρέπουμε. Έπειτα το software δοκιμάζει τον επεξεργαστή σε μια σειρά stress tests με τα settings που του έχουμε θέσει και βρίσκει την κατάλληλη ρύθμιση για να χρησιμοποιήσουμε. Η τελευταία έκδοση του software τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές είναι η v1.1 Beta 7 και υποστηρίζει μόνο επεξεργαστές με τη Zen 2 αρχιτεκτονική όμως η νεότερη έκδοση περιλαμβάνει πολλά περισσότερα.

Για παράδειγμα διατίθεται η δυνατότητα Hybrid OC που επιτρέπει πρακτικά την ύπαρξη δύο προφίλ ρυθμίσεων ιδανικά, ένα για gaming και ακόμα ένα για τις multi thread εφαρμογές, εκεί όπου θα έχουμε μεταξύ άλλων και τη δυνατότητα ρύθμισης του χρόνου διατήρησης των υψηλών συχνοτήτων. Το πρόγραμμα λαμβάνει επίσης και ένα ολοκληρωμένο roadmap προσθήκης λειτουργιών και έτσι η έκδοση 2.0 θα έρθει στο τέλος Ιανουαρίου προς όλους φέρνοντας όλες τις παραπάνω προσθήκες μαζί με την υποστήριξη της οικογένειας Ryzen 5000. Η 2.1 θα κυκλοφορήσει στο τέλος του πρώτου τριμήνου με μερικές προθήκες και βελτιώσεις, ενώ η 2.2 θα έρθει προς το τέλος του τρίτου τριμήνου (Φθινόπωρο) προσφέροντας support για τους Threadripper Genesis, την επόμενη γενιά των HEDT επεξεργαστών της AMD που αναμένεται προς το τέλος του 2021.

 

 

 

 

 

Πηγή

Βρείτε μας στα Social: fb.png.1537ea4510ab3e974329f5d517730fcb.pngigram.png.2e83a1b2ece699220a0c9fb4eb1075cd.pngytube.png.e87f621f0db4c5d7de63b48f09b46c13.png

overclocking, Ryzen CPU , ryzen 5000, Yuri Bubily , Clock Tuner for Ryzen , clock tuning

Διαβάστε περισσότερα στο Φόρουμ...