Έρχεται η ανανεωμένη έκδοση του Z-Drive της OCZ!

Όσοι από εσάς παρακολουθείτε τα νέα προϊόντα που παρουσιάζονται στον κόσμο, σίγουρα δεν έχετε ξεχάσει την ύπαρξη του Z-Drive της OCZ, στη φετινή Cebit. Ένα εγχείρημα για την παράλληλη αύξηση τόσο των επιδόσεων, όσο και της χωρητικότητας ενός Solid State Drive. Ένα μήνα αργότερα το νέο δημιούργημα βρήκε τη θέση του στην αγορά, ωστόσο για «άγνωστους» λόγους αποσύρθηκε πολύ γρήγορα. Όσοι από εσάς παρακολουθείτε τα νέα προϊόντα που παρουσιάζονται στον κόσμο, σίγουρα δεν έχετε ξεχάσει την ύπαρξη του Z-Drive της OCZ, στη φετινή Cebit. Ένα εγχείρημα για την παράλληλη αύξηση τόσο των επιδόσεων, όσο και της χωρητικότητας ενός Solid State Drive. Ένα μήνα αργότερα το νέο δημιούργημα βρήκε τη θέση του στην αγορά, ωστόσο για «άγνωστους» λόγους αποσύρθηκε πολύ γρήγορα.

Τα εργαστήρια της OCZ, ξεκίνησαν εκ νέου τη σχεδίαση του, και τώρα είναι σε θέση να παρουσιάσουν την ανανεωμένη του έκδοση. Με μέγεθος όσο μια high-end κάρτα γραφικών, συνολικό βάρος ίσο με 500 γραμμάρια και μνήμες τύπου flash MLC NAND, το νέο Z-Drive έρχεται σε χωρητικότητες των 250, 500 GB και 1 TB και με επιδόσεις της τάξεως των 870 MB/sec read και 780 MB/sec write (στην περίπτωση του μοντέλου του ενός TerraByte). Διαθέτει ενσωματωμένο ελεγκτή RAID – 0, 256 ΜΒ cache memory και χρειάζεται μια θύρα PCI-Express x8 και ένα Molex για να τεθεί σε λειτουργία.

Η επανασχεδίαση του Z-Drive έφερε σημαντικές αυξήσεις στις ταχύτητες εγγραφής και ανάγνωσης, πράγμα το οποίο μπορείτε να διαπιστώσετε και εσείς παρακάτω:

Z-Drive 250 GB: 450/300 MB/sec (read/write before) – 770/640 MB/sec (read/write after)

Z-Drive 500 GB: 510/480 MB/sec (read/write before) – 870/760 MB/sec (read/write after)

Z-Drive 1 TB: 500/470 MB/sec (read/write before) – 870/780 MB/sec (read/write after)


, αλλά δεν άφησε περιθώριο πτώσης της τιμής του. Ένα δείγμα που καταφέραμε να εντοπίσουμε προσφέρει το Z-Drive 500 GB προς $2450.50.

Αν και τα MB/sec δεν είναι και η πλέον αποτελεσματική μέθοδος μέτρησης ενός SSD, ωστόσο παρέχουν μερικές πληροφορίες για την αξιοποίηση του. Περαιτέρω η εν λόγω κατασκευή διαθέτει 2 χρόνια εγγύησης και MTBF (Mean Time Between Failures) στις 900.000 ώρες λειτουργίας. Επιπλέον, η εταιρεία δεν άφησε κανένα σχόλιο για τον controller που φοράει το drive, οπότε δε είμαστε σίγουροι αν η αύξηση στις επιδόσεις προκλήθηκε από την τοποθέτηση Indilinx controller (έναντι του παλιού JMicron) ή για άλλους λόγους.


Ακολουθούν οι part numbers και φωτογραφίες από το ανανεωμένο Z-Drive της OCZ:


250GB - OCZSSDPCIE-1ZDRV250G
500GB - OCZSSDPCIE-1ZDRV500G
1TB - OCZSSDPCIE-1ZDRV1T




OCZ Z-Drive Top View

OCZ Z-Drive Molex View

OCZ Z-Drive Back View