MSI Z68A-GD80 G3 Review: PCI-Express 3.0 on the rocks!

Πριν λίγους μήνες, η Intel παρουσίασε το Z68 chipset και μάλιστα για καλό λόγο. Το πρώτο κύμα δειγμάτων που έδωσε η Intel στη κυκλοφορία, αποτελούνταν από δυο βασικά chipsets - το Η67 για την μέση κατηγορία καταναλωτών και το P67 για τους ενθουσιώδεις χρήστες. Το Η67 δεν επιτρέπει κανένα τρόπο υπερχρονισμού του επεξεργαστή, ωστόσο παρέχει δυνατότητα overclocking της IGP (Intergrated Graphics Processor) και ενσωματωμένες εξόδους οθόνης, όπως οι HDMI, DVI & DisplayPort. Από την άλλη το P67 σε συνδυασμό με τους επεξεργαστές της σειράς Κ, λόγου χάρη ο Core i7 2600K, δύναται να προσφέρει δυνατότητα υπερχρονισμού του επεξεργαστή, όχι όμως και της IGP. Επίσης δεν υπάρχει καμία έξοδος οθόνης. Προφανώς κάτι λείπει, αφού κανένα από τα δύο Intel Chipsets που πρωτοκυκλοφόρησαν με την SandyBridge πλατφόρμα δεν ήταν ολοκληρωμένο. Πριν λίγους μήνες, η Intel παρουσίασε το Z68 chipset και μάλιστα για καλό λόγο. Το πρώτο κύμα δειγμάτων που έδωσε η Intel στη κυκλοφορία, αποτελούνταν από δυο βασικά chipsets - το Η67 για την μέση κατηγορία καταναλωτών και το P67 για τους ενθουσιώδεις χρήστες. Το Η67 δεν επιτρέπει κανένα τρόπο υπερχρονισμού του επεξεργαστή, ωστόσο παρέχει δυνατότητα overclocking της IGP (Intergrated Graphics Processor) και ενσωματωμένες εξόδους οθόνης, όπως οι HDMI, DVI & DisplayPort. Από την άλλη το P67 σε συνδυασμό με τους επεξεργαστές της σειράς Κ, λόγου χάρη ο Core i7 2600K, δύναται να προσφέρει δυνατότητα υπερχρονισμού του επεξεργαστή, όχι όμως και της IGP. Επίσης δεν υπάρχει καμία έξοδος οθόνης. Προφανώς κάτι λείπει, αφού κανένα από τα δύο Intel Chipsets που πρωτοκυκλοφόρησαν με την SandyBridge πλατφόρμα δεν ήταν ολοκληρωμένο.

Έτσι η Intel παρουσίασε το Z68 Chipset, το οποίο αποτελεί έναν πλήρη συνδυασμό των H67 και P67. Μαζί με το Z68, η Intel παρουσίασε και την τεχνολογία Intel Smart Response Technology, γνωστή και ως SSD Caching. Επιπλέον στις Z68 μητρικές υπάρχει η δυνατότητα Lucid Virtu με την οποία γίνεται real time εναλλαγή μεταξύ της ενσωματωμένης κάρτας γραφικών του επεξεργαστή (IGP) και της ανεξάρτητης κάρτας γραφικών. Αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιεί την Sandy Bridge IGP (Intel HD 2000 & Intel HD 3000) για γρήγορο video encoding, και μόλις θελήσει να παίξει ένα παιχνίδι να αλλάζει σε πραγματικό χρόνο στην ανεξάρτητη κάρτα γραφικών, για καλύτερες επιδόσεις.

Η MSI είχε την καλοσύνη να μας στείλει την δυνατότερη Z68 πρότασή της αυτή τη στιγμή, ονόματι Z68A-GD80 G3. Πρόκειται για μια πανέμορφη μητρική που είναι εξοπλισμένη με όλα τα σύγχρονα τεχνικά χαρακτηριστικά, gadgets και φυσικά τα αποκλειστικά Z68 Features. Εκτός αυτού ήταν μια από τις πρώτες μητρικές που υποστηρίζουν το πρότυπο μεταφοράς δεδομένων PCI-Express 3.0! Είστε έτοιμοι να δούμε πώς τα πηγαίνει;


MSI Z68A-GD80 G3 Review: PCI-Express 3.0 on the rocks!



Η πρώτη ματιά

Με μια γρήγορη πρώτη ματιά, αυτό που αντικρίζει κάποιος είναι η κυριαρχία των μπλε και μαύρων τόνων, χαρακτηριστικό πλέον σημάδι των extreme μητρικών της MSI, όλες τις τεχνολογίες που ενσωματώνει το Ζ68, καθώς και ένα ιδιαίτερα πλήρες bundle. Το σημαντικότερο όλων βέβαια είναι ότι η μητρική αυτή περιλαμβάνει πληθώρα εξειδικευμένων ηλεκτρονικών components, τα λεγόμενα Military Class II, αλλά και πολυάριθμων τεχνολογιών όπως OC Genie II, ClickBIOS και THX TruStudio PRO. Όλα αυτά θα τα αναλύσουμε με λεπτομέρειες στις επόμενες σελίδες της παρουσίασής μας.

MSI Z68A-GD80 G3

Intel Z68 Chipset





Τι βρίσκουμε μέσα στο κουτί;

Μέσα στο κουτί της MSI Z68A-GD80-G3, βρίσκουμε τα παρακάτω:

• Εγχειρίδιο χρήσης
• “Quick Guide”
• CD με drivers & utilities
• Βιβλιαράκι για το MSI Fusion
• Ι/Ο Panel
• USB 3.0 expansion bracket
• 4x SATA 6Gb/s cables
• 2x 4pin SATA power adapters
• SLI Bridge
• M-Connectors
• V check cables



Τα I/O Ports

H MSI Z68A-GD80 σίγουρα είναι αρκετά πλήρης στον τομέα των I/O Ports τα οποία αναλυτικά είναι τα εξής:

• 1 x PS/2 Keyboard/Mouse port
• 1 x Optical S/PDIF output
• 1 x Clear CMOS button
• 1 x IEEE 1394
• 4 x USB 2.0
• 1 x eSATA
• 2 x NEC USB 3.0 Supercharger ready
• 2 x RJ45 LAN Jacks
• 1 x SL-DVI
• 1 x HDMI
• Realtek HD 8-channel audio


MSI Z68A-GD80 G3 Review: PCI-Express 3.0 on the rocks!



Μετά από σύντομη επαφή με την μητρική, τα πράγματα δείχνουν συνηθισμένα για μια high-end λύση της MSI. Αξιέπαινη προσοχή στις λεπτομέρειες, όμορφο εξωτερικό και πλούσιος εξοπλισμός. Η MSI Z68A-GD80, εκτός όλων των υπόλοιπων specs που διαθέτει, έχει και μερικές λεπτομέρειες που κερδίζουν την προσοχή μας, όπως είναι π.χ. η χρήση βιδών και όχι push-pins για τη συγκράτηση του συστήματος ψύξης της, κάτι που εννοείται πως θα κρατήσει τις θερμοκρασίες σε χαμηλότερα επίπεδα, ευνοώντας φυσικά τον Power User και τον Overclocker. Βέβαια, η αληθινή ουσία κρύβεται αλλού, μέσα στα ειδικά χαρακτηριστικά και τις τεχνολογίες που εμπεριέχει η MSI Z68A-GD80, στα components από τα οποία αποτελείται, καθώς και στο software που τη συνοδεύει. Ας πάμε λοιπόν να τα εξετάσουμε εξονυχιστικά, πριν περάσουμε στις πολυπόθητες μετρήσεις.



MSI Z68A-GD80 G3 Review: PCI-Express 3.0 on the rocks!



PCI Express 3.0
Η MSI είναι η πρώτη κατασκευάστρια εταιρεία του χώρου που λανσάρει το PCI Express 3.0. Τα πλεονεκτήματα πολλά και μεταξύ άλλων είναι ο γρήγορος ρυθμός μεταφοράς, ο οποίος φτάνει μέχρι και τα 32GB/s, διπλάσιος δηλαδή από το PCI Express 2.0! Επιπλέον το PCI Express 3.0, σύμφωνα με την MSI, είναι αποδοτικότερο και προσφέρει αυξημένη συμβατότητα με συσκευές που χρησιμοποιούν PCI θύρα. Αν θέλετε, λοιπόν να εξασφαλίσετε μακροζωία στο gaming pc σας και την απόλυτη συμβατότητα με τις κάρτες της επόμενης γενιάς τότε η MSI Z68A-GD80-G3 σας περιμένει.

OC Genie II (Z68)
Ποιος σας είπε ότι η MSI έμεινε στάσιμη στην εξέλιξη του OC Genie; Ίσα ίσα το εξέλιξε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τώρα με το πάτημα ενός κουμπιού η MSI μας δίνει την δυνατότητα να overclockάρουμε τον υπολογιστή μέσα σε λογικά πάντα πλαίσια και με απόλυτη ασφάλεια. Σύμφωνα, λοιπόν, με την MSI αυξάνεται αναπάντεχα η απόδοση του CPU, της Memory, της iGPU και του HDD σας. Έτσι, όταν θα θέλετε να παρακολουθήσετε μια HD ταινία ή να παίξετε online παιχνίδια δεν θα στεναχωριέστε για το lag. Οι επιδόσεις στα γραφικά αυξάνονται μέχρι και 145% με την χρήση του OC genie II.

LucidLogix Virtu GPU Virtualization
Χάρη στην τεχνολογία Virtu, η MSI Z68A-GD80 G3 έχει την δυνατότητα να μεταφέρει σε real-time το σήμα από την κάρτα γραφικών στον ενσωματωμένο επεξεργαστή γραφικών που βρίσκεται μες στους Sandy Bridge επεξεργαστές! Καταλαβαίνετε που βοηθά αυτό; Ο υπολογιστής αποκτά πλέον περιβαλλοντική συνείδηση με όλη την σημασία της λέξεως: Όταν θέλετε όντως την ιπποδύναμη μιας κάρτας γραφικών (gaming, benchmarking) χρησιμοποιείτε την VGA και όταν δεν την θέλετε (2D εργασίες, internet, office) επιλέγετε την IGP του Sandy Bridge επεξεργαστή. Και όλα αυτά σε πραγματικό χρόνο!

Military Class II
Πρόκειται για ακόμα ένα feature που εξελίσσει η MSI. Όλες οι high-end σειρές της ήταν εφοδιασμένες με το Military Class pack. Τι είναι όμως αυτό; Ουσιαστικά είναι components της μητρικής τα οποία όμως έχουν επιλεγεί με κριτήριο τις καλύτερες επιδόσεις. Συγκεκριμένα, μιλάμε για Hi-c CAPs, SFC(Super Ferrite Choke) και Solid CAPs που έχουν παραπάνω δυνατότητες από τις απλές υλοποιήσεις αυτών. Μέσω αυτού του πακέτου η MSI δίνει στις μητρικές της περισσότερη διάρκεια ζωής, κορυφαίες επιδόσεις και απαράμιλλη αποδοτικότητα. Πράγματα που για άλλες εταιρείες φαντάζουν εξωφρενικά, για την ΜSI μοιάζουν συνηθισμένα.

THX TruStudio PRO
Τελευταία, όλες οι μεγάλες εταιρείες κατασκευής μητρικών πλακετών, μας έχουν συνηθίσει σε ενσωματωμένες κάρτες ήχου και γενικότερα υπάρχει η αίσθηση ότι ασχολούνται περισσότερο γύρω από το κομμάτι του audio και του visual. Έτσι και η MSI! Μέσω των εξόδων ήχου και γραφικών της Z68A-GD80 G3 μπορείτε να ζήσετε την απόλυτη εμπειρία ήχου και εικόνας, σαν να ήταν live! Δείτε τις ταινίες σας, ακούστε την μουσική και παίξτε τα αγαπημένα σας παιχνίδια χωρίς κανέναν συμβιβασμό!

SATA 6Gb/s - USB 3.0
Ποιος είπε ότι η MSI κάνει σκόντο στα χαρακτηριστικά της μητρικής της; Η Ζ68Α-GD80 G3 είναι η ναυαρχίδα της MSI όσον αφορά το Ζ68 και είναι εξοπλισμένη σαν αστακός. Είναι, λοιπόν, εφοδιασμένη με SATA3 που προσφέρουν ταχύτητες διπλάσιες από αυτές του SATA2 και bandwidth που φτάνει τα 6Gb/s. Eπίσης, λόγω της ύπαρξης του SATA3 η MSI Z68A-GD80 G3 είναι σε θέση να απελευθερώσει όλη την δύναμη των νέων HDDs και SSDs. Επιπλέον, με το USB 3.0 η MSI Z68A-GD80 G3 αποκτά την δυνατότητα μεταφοράς δεδομένων με δεκαπλάσια ταχύτητα από αυτή του USB 2.0.

HDMI v1.4
To πρότυπο HDMI είναι σε θέση να μεταφέρει βίντεο υψηλής ποιότητας με πολυκάναλο ήχο μέσω ενός και μόνο καλωδίου. Συνεπώς εξασφαλίζει καθαρότερη απεικόνιση του ψηφιακού σας περιεχομένου σε αναλύσεις Full HD 1080p, χωρίς απώλειες στην ποιότητα όπως συνηθίζεται με τις αναλογικές συνδέσεις και τους ψηφιακούς-σε-αναλογικούς μετατροπείς. Επιπλέον, η θύρα HDMI είναι συμβατή με HDCP, επιτρέποντας έτσι την αναπαραγωγή Blu-ray χωρίς κολλήματα. Ζήστε την απόλυτη home-theater εμπειρία!

Super Charger
Η αγορά φορητών συσκευών, όπως smart phones και tablets, αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό. Παρολαυτά, δεν μπορούν όλες οι μητρικές να φορτίσουν αρκετές από αυτές τς συσκευές. Η MSI για ακόμα μια φορά κάνει την διαφορά και εξοπλίζει την Z68A-GD80 G3 με την δυνατότητα Super Charger. Το Super Charger είναι πρόγραμμα που τρέχει στα Windows και ουσιαστικά αναθεωρεί την παροχή ρεύματος της USB port που έχετε τοποθετήσει την συσκευή σας έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή φόρτιση. Δεν είναι όμως αυτό που κάνει το Super Charger ξεχωριστό! Η λειτουργία Super Charger εκτελείτε ακόμα και όταν ο Η/Υ σας είναι κλειστός, απλά την λειτουργία μπορούν να αναλάβουν μόνο οι κόκκινες μπροστινές θύρες USB της MSI Z68A-GD80 G3. Φοβερό!

M-Flash
Ακόμα μια πρωτοπορία της MSI. Βλέπουμε όλες οι εταιρείες να διαφημίζουν το Dual BIOS feature. H MSI ως πρωτοπόρος σε τέτοια πράγματα, για ακόμα μια φορά, εξέλιξε την δυνατότητα αυτή. Πλέον μπορείτε να έχετε Dual BIOS δυνατότητα αλλά χωρίς δεύτερο chipάκι BIOS. Nαι, καλά διαβάσατε! Τον ρόλο του δεύτερου BIOS chip, αναλαμβάνει ουσιαστικά το USB stick. Εκεί μπορείτε να αποθηκεύσετε όλα τα BIOS data και να κάνετε backup αλλά και restore τις ρυθμίσεις του BIOS σας. Εκτός αυτού, ταυτόχρονα το ίδιο USB stick σας μπορεί να είναι bootable BIOS chip απ' όπου θα εκκινείτε τον υπολογιστή σας!

3TB+ Infinity
Η τεχνολογία 3ΤΒ+ infinity, δεν σπάει απλά τα όρια των παραδοσιακών BIOS, αλλά ενισχύει την χρήση των 3TB+ δίσκων αποτελεσματικά. Πλέον, με την τεχνολογία αυτή της MSI πέρα από την απλή υποστήριξη των 3TB+ HDDs, η MSI μας δίνει την δυνατότητα εκκίνησης του λειτουργικού μας από έναν 3ΤΒ+ ΗDD, αν σε αυτόν είναι εγκατεστημένο ένα 64-bit λειτουργικό. Φυσικά, όλοι οι 3ΤΒ+ δίσκοι που βρίσκονται στην αγορά αυτή την στιγμή υποστηρίζονται από αυτή την τεχνολογία της MSI.









                                                                               [/COLOR]
   Socket   LGA1155
   CPU (Max Support)   SandyBridge
   Ivy Bridge Ready   Yes
   Chipset   Intel Z68
   DDR3 Memory   DDR3 1066/1333/1600*/2133*(OC)
   Memory Channel   Dual
   DIMM Slots   4
   Max Memory (GB)   32
   PCI-Ex16   3
   PCI-E Gen   Gen2 (1x16, 1x8, 1x1)
   PCI-Ex1   2
   SATA III   3
   RAID   0/1/5/10
   LAN   10/100/1000
   USB 3.0 ports (Rear)   2
   USB 2.0 ports (Rear)   4
   Audio ports (Rear)   Optical SPDIF out
   eSATA   1
   Form Factor   ATX




MSI Z68A-GD80 G3 Review: PCI-Express 3.0 on the rocks!



Το BIOS είναι η καρδιά του συστήματός σας. Ό,τι θέλετε να αλλάξετε από εκεί πέρα θα το κάνετε. Το BIOS άλλαξε σελίδα και εδώ και κάποιους μήνες από τα παλιά απλά BIOS, έχουμε περάσει σε BIOS με γραφικό περιβάλλον, το UEFI. Ιδιαίτερα στις P67/Z68 μητρικές πάντα κάνουμε ειδική μνεία στα BIOS γιατί παρατηρούμε διαφορές από το ένα στο άλλο. Θα παρατηρήσετε και μόνοι σας πως το UEFI είναι πιο φιλικό στον χρήστη, με περισσότερες επιλογές και σας αφήνει μια νότα ομορφιάς και λαχτάρας να το ξαναντικρίσετε.


MSI Z68A-GD80 G3 BIOS
[Color=black]Main Menu
Boot Menu
PC Health Status
iGPU Configuration



Ξεκινώντας από τα βασικά menu, βλέπουμε τις αρχικές καρτέλες όπου μπορούμε να αλλάξουμε βασικά πράγματα του συστήματος. Μέχρι τώρα, είχαμε συνηθίσει το interface του UEFI BIOS της ASUS. Η MSI μας παρουσιάζει κάτι διαφορετικό. Οι καρτέλες βρίσκονται στα αριστερά τις οθόνης σας. Μέσω του BIOS μπορείτε να ορίσετε από ποιον δίσκο θα bootάρει ο Η/Υ σας, να ενεργοποιήσετε και να απενεργοποιήσετε τις onboard συσκευές, να δείτε τα USB sticks που έχετε συνδέσει επάνω στην μητρική. Επίσης, μπορείτε να δείτε τις θερμοκρασίες του συστήματός σας και αναλόγως να κάνετε το αντίστοιχο overclocking. Κατά τη γνώμη, κανένα από τα παραπάνω δεν κάνει το BIOS της MSI ξεχωριστό, όσο οι γρήγορες επιλογές που έχει στο πάνω δεξιό μέρος του BIOS. Δεν είναι ανάγκη να ψάχνετε μέσα στο BIOS για να επιλέξετε από ποιον σκληρό θα bootάρετε απλά πατάτε στην γρήγορη επιλογή και σας ανοίγει το menu με τους δίσκους που είναι συνδεδεμένους!


MSI Z68A-GD80 G3 BIOS
Overclocking Settings
DRAM Timing Configuration
PC Health Status
Advanced CPU Features



Για να δούμε όμως και τις πιο "πονηρές" επιλογές της MSI Ζ68Α-GD80 G3. Eκεί συναντάμε επιλογές για διάφορα ρεύματα όπως το CPU Vcore, το DRAM Voltage και το VCCSA/IO Voltage και άλλα πολλά ρεύματα και επιλογές που θα κάνουν τον επεξεργαστή σας να εκτοξευτεί με την βοήθεια της MSI Ζ68Α-GD80 G3. Αν περιηγηθείτε στα menus του BIOS της MSI θα βρείτε διάφορες επιλογές που έχουν να κάνουν με features του επεξεργαστή, με την ενεργοποίηση και την χρήση της iGPU, την αλλαγή των timings των μνημών και άλλα πολλά. Φυσικά, και στην MSI Z68A-GD80 G3 υπάρχει το monitoring των θερμοκρασιών και σας ειδοποιεί η μητρική αν κάποια θερμοκρασία είναι αυξημένη.

Σας συστήνουμε να flashάρετε το τελευταίο official BIOS για καλύτερα αποτελέσματα. Για να είμαστε αντικειμενικοί, σαν BIOS δεν του λείπει τίποτα. Προσωπικά, μου αρέσει καλύτερα το κόκκινο της ASUS παρά το μπλε της MSI, αλλά αυτό είναι υποκειμενικό. Μας άρεσαν τα εικονίδια quick starts, δεν τα έχουμε δει σε κάποιο BIOS άλλης εταιρείας. Εκεί όμως που θα πρέπει να σταθούμε είναι στο lag που ακόμα συναντάμε στα BIOS της MSI. Σαφώς και οι ταχύτητες έχουν βελτιωθεί από αυτές της MSI P67A-GD65 που είχαμε χρησιμοποιήσει εδώ, αλλά οι καθυστερήσεις και τα κολλήματα ακόμα υπάρχουν.



MSI Z68A-GD80 G3 Review: PCI-Express 3.0 on the rocks!



Ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά της MSI Z68A-GD80 G3 είναι το Lucidlogix Virtu. Δεν είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε νωρίτερα αυτή την τεχνολογία μιας και στην πρώτη "φουρνιά" των μητρικών για Sandybridge cpus (P67), το Lucidlogix Virtu δεν ήταν ενσωματωμένο. Η λειτουργία αυτή παρεχόταν, παρόλα αυτά, στις Η6x σειρές μητρικών. Πλέον όμως, με το λανσάρισμα των Ζ68, το Lucidlogix Virtu είναι ενσωματωμένο και στην μεγάλη σειρά μητρικών της Intel, δίνοντας μας την δυνατότητα να ζήσουμε την απόλυτη εμπειρία γραφικών.

Όταν στήνετε ένα PC, δεν θα πρέπει να μπαίνετε στο δίλημμα για το αν θα επιλέξετε μεταξύ της απόδοσης και το 3D ρεαλισμό. Τα στοιχεία γραφικών βρίσκονται σε 2 μέρη σε έναν υπολογιστή, στον επεξεργαστή και στην κάρτα γραφικών σας. Κάθε ένα κομμάτι από αυτά τα δύο μέρη του Η/Υ, εξυπηρετεί διαφορετικές λειτουργίες όσον αφορά την γραφική απεικόνιση και επεξεργασία. Διαφορετικά οφέλη έχουμε χρησιμοποιώντας τον επεξεργαστή για κάποια λειτουργία γραφικών και διαφορετικά οφέλη χρησιμοποιώντας την κάρτα γραφικών. Εδώ έρχεται το Virtu, το λογισμικό που αναλαμβάνει να συνδυάσει με επιτυχία τα οφέλη των δύο προαναφερθέντων components και να κατʼ επέκταση να σας βγάλει από το δίλημμα.

Με το λογισμικό της Lucid, οι υπολογιστές με Sandy Bridge επεξεργαστές αποκτούν την δυνατότητα να εξισορροπούν και να συνδυάζουν δυναμικά και σε πραγματικό χρόνο την προηγμένη δύναμη και αποδοτικότητα της ενσωματωμένης GPU στον επεξεργαστή με το DX11 3D, anti-aliasing και τα γενικότερα χαρακτηριστικά και απόδοση της αυτόνομης κάρτας γραφικών. Με τον τρόπο αυτό, μειώνεται σημαντικά η κατανάλωση του Η/Υ και ο χρήστης εξασφαλίζει την βέλτιστη απόδοση τόσο σε παιχνίδια όσο και λειτουργίες transcoding και HD playback.

Το Lucid Virtu είναι σε θέση να αναλάβει δράση σε πραγματικό χρόνο και να κάνει την πιο ορθή επιλογή σύμφωνα με την εργασία που του έχετε αναθέσει. Αν θέλετε να τρέξετε εφαρμογές που χρησιμοποιούν DirexctX 11 ή να παίξετε παιχνίδια σε υψηλές αναλύσεις, τότε το Lucid Virtu θα δώσει εντολή έτσι ώστε η κάρτα γραφικών σας να εκτελέσει αυτή την εργασία. Αν πάλι θέλετε να εκτελέσετε όχι και τόσο βαριές εφαρμογές τότε η κάρτα γραφικών σας μπαίνει αυτόματα σε κατάσταση αναμονής και το έργο αναλαμβάνει η ενσωματωμένη GPU του Sandy-Bridge. Είναι, λοιπόν, εμφανές, πως μεταβαίνοντας η κάρτα γραφικών σε κατάσταση αναμονής, η εκλυόμενη θερμότητα μειώνεται και ο ανεμιστήρας της επιβραδύνεται με αποτέλεσμα ένα πιο "πράσινο" και μεγαλύτερης διάρκειας σύστημα.


Performance Graphics


        & Media


 
Sandy Bridge
Discrete GPU
Virtu
Advanced Media Features
Optimal Casual Games
Low Power and Heat
DX 11 Support
AA Support (Anti Aliasing)
High End Graphics (gaming, CAD, CAM)



MSI Z68A-GD80 G3 Review: PCI-Express 3.0 on the rocks!



Είναι λογικό και επόμενο μια τέτοια νέα τεχνολογία, να μας κινήσει το ενδιαφέρον και να θέλουμε να την δοκιμάσουμε και εμείς οι ίδιοι ώστε να επαληθεύσουμε τα λεγόμενα. Για το λόγο αυτό, επιστρατεύσαμε το Cyberlink Media Espresso 6.5. Πρόκειται για έναν ευρέως γνωστό media converter, ο οποίος υποστηρίζει την λειτουργία Intel Quick Sync Video. Μέσω αυτού μετατρέψαμε ένα video 244ΜΒ high definition(1080p) σε αρχείο μορφής .MP4(H.264)/AAC/320x180/16:9.

Όπως θα δείτε και στο παρακάτω γράφημα. Δοκιμάσαμε να κάνουμε την μετατροπή μια φορά με το Virtu enabled, δηλαδή το σύστημα χρησιμοποιούσε την ενσωματωμένη GPU του επεξεργαστή μας και την δεύτερη φορά μόνο με την κάρτα γραφικών του συστήματός μας. Φυσικά, για την εναλλαγή μεταξυ των δύο καταστάσεων χρησιμοποιήσαμε το αντίστοιχο πρόγραμμα που παρεχόταν στο CD της μητρικής. Για να δούμε τι γίνεται τελικά...





Το αποτέλεσμα το βλέπετε και μόνοι σας. Το Virtu λειτουργεί άψογα στο κομμάτι του transcoding. Ο χρόνος που χρειάστηκε για να γίνει η μετατροπή με το Lucid Virtu είναι ακριβώς επτά φορές μικρότερος σε σχέση με την κάρτα γραφικών. Το αποτέλεσμα σαφώς δικαιώνει την Intel και την χρήση του Intel Quick Sync Video. Το Lucid Virtu είναι αναμφισβήτητα ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια καθενός.

Τέλος, δυστυχώς όμως σε όλα τα πράγματα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, ένα από αυτά είναι και το Lucid Virtu. Θα θέλαμε να δούμε ένα πιο ανανεωμένο παρουσιαστικό του προγράμματος μιας και αυτό που έχει μπορεί να είναι απλό, αλλά σε σχεδιασμό είναι δεκαετίες πίσω.



MSI Z68A-GD80 G3 Review: PCI-Express 3.0 on the rocks!


Μεθοδολογία

Μπορεί να είμαστε κοινότητα με κεντρικό θέμα το overclocking, αλλά στα reviews μας θέλουμε πάνω απ' όλα τα είμαστε αντικειμενικοί. Για τον λόγο αυτό και σε αυτή μας την παρουσίαση, έχουμε δοκιμάσει την μητρική και σε mainstream προγράμματα αλλά και σε καθαρόαιμα benchmakrs. Μόνο και μόνο από την πρώτη ματιά αλλά και από το ιστορικό της μητρικής αυτής (ήταν η μητρική πάνω στην οποία βασίστηκε το MSI ΜΟΑ World Wide Finals 2011), καταλαβαίνουμε πως πρόκειται για μια benchoμητρική. Χωρίς, λοιπόν, να χρονοτριβούμε, τρέξαμε benchoπρογράμματα όπως τα SuperPi και wPrime. Eπίσης, δοκιμάσαμε και το y-cruncher. Μοιάζει με το SuperPi αλλά χρησιμοποιεί όλα τα cores και τα threads του επεξεργαστή. Έπειτα, ασχοληθήκαμε με 2 προγράμματα συμπίεσης, WinRAR και 7-zip. Φυσικά, δεν παραλείψαμε το Cinebench 11.5 και το AIDA64.

Tέλος, για ακόμα μια φορά στα τελευταία reviews μας τρέξαμε το PCMark 7. Πρόκειται, ουσιαστικά για ένα πρόγραμμα που εκτελεί διεργασίες όπως video playback & transcoding, Image Manipulation, Web browsing & decrypting, Graphics, Windows Defender, importing pictures και gaming. Πρακτικά, το PCMark 7 αποτελεί "αντικαταστάτη" του PCMark 05. Προφανώς, δεν αμελήσαμε και δοκιμάσαμε την iGPU στην MSI Z68A-GD80 G3. Παίξαμε, επίσης, το World In Conflict για να παρατηρήσουμε αν τελικά η απόδοση αλλάζει, αλλάζοντας μητρική. Μέσα από τις μετρήσεις ελπίζουμε να καταλάβετε το πως συμπεριφέρεται η μητρική...


Σύστημα δοκιμής

Ας ρίξουμε μια ματιά σε όλο το hardware που χρησιμοποιήσαμε, καθώς και στις overclocked ρυθμίσεις που διαλέξαμε για την μητρική της δοκιμής μας.

Σύστημα Δοκιμών  


Hardware
:   Motherboard   :
MSI Z68A-GD80 G3
:   CPU   :
Intel Core i7 2600K
:   RAM   :
Kingston Genesis 2x2GB 1600MHz CL9
:   GPU   :
MSI GTX580 Lightning
:   SSD   :
Kingston SSDNow V+ 64GB
:   PSU   :
OCZ Z SERIES 1000W
:   OS   :
Windows 7 Ultimate 64bit Retail
:   CPU Cooler   :
Alpenföhn Matterhorn
:   Case   :
DimasTech BenchTable Easy V2.5


Συχνότητες Λειτουργίας


Stock Settings
Overclocked Settings
Overclocked Settings 2
CPU Speed::
3.4 GHz
4.0 GHz
4.5 GHz
FSB Speed::
100 MHz
100 MHz
100 MHz
CPU Ratio::
34
40
45
DDR3 RAM Speed::
1333 MHz
CL 8-8-8-24 1T
1866 MHz
CL 9-11-9-27 1T
1866 MHz
CL 9-11-9-27 1T


Όπως ξεκάθαρα διαφένεται και από το από πάνω πίνακα δοκιμάσαμε κάθε τεστ ξεχωριστά σε 3 διαφορετικές συχνότητες, 3 διαφορετικά sets ρυθμίσεων για κάθε τεστ. Φλασάραμε στην μητρική το τελευταίο official bios, μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ έτσι ώστε να αποφύγουμε τυχόν προβλήματα. Στην συνέχεια απενεργοποιήσαμε περιττές τεχνολογίες όπως τα Spread Spectrum, Enhanced Ιntel SpeedStep Technology, Turbo Mode και C-State.Στα stock settings δεν πειράξαμε τίποτα πέρα των παραπάνω. Οι μνήμες ρυθμίστηκαν αυτόματα στα 1333 με 9-9-9-27 και ρεύμα 1.5V. Στα OC1 settings χρησιμοποιήσαμε τα εξής settings: 40x στο cpu multiplier, 100MHz Bclk, 1:6 διαιρέτης για τις μνήμες, Manual Timings @ 9-9-9-27 1T (αυτόματα, όπως τα ρυθμίζει η μητρική τα sub-timings) και voltages όλα στο auto. Δεν χρειάζονται εξάλλου αυξημένα ρεύματα για έναν Sandy-Bridge επεξεργαστή ώστε να τρέξει στα 4Ghz και ακόμα ψηλότερα. Στα OC2 Settings απλά αλλάξαμε τον cpu mulitiplier με 45x και ανεβάσαμε το CPU vcore στο 1,3V. Τα υπόλοιπα settings παρέμειναν ίδια με αυτά στα OC1 settings.




MSI Z68A-GD80 G3 Review: PCI-Express 3.0 on the rocks!



- Memory Latency, Read, Write, Copy

Το AIDA64 (Downloads | AIDA64) κατασκευάστηκε για να κάνει ευκολότερη την ζωή των home users αφού αποτελεί ένα διαγνωστικό πρόγραμμα με πλούσια σουίτα benchmarks. Η Extreme έκδοσή του περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα features που αδιαμφισβήτητα θα βοηθήσουν στο overclocking, την διάγνωση τυχόν λαθών, τον βασανιστικό και συνάμα ενδελεχή έλεγχο σταθερότητας όπως επίσης και το monitoring θερμοκρασιών, memory bandwidth, memory timings και πολλά ακόμα! Ανά πάσα στιγμή θα μπορείτε να γνωρίζετε όλες τις πληροφορίες γύρω από τον επεξεργαστή, την μνήμη του συστήματος και τους σκληρούς δίσκους, ενώ παράλληλα είναι πλήρως συμβατό με 32-bit και 64-bit Mircosoft Windows 7/Server 2008 R2 λειτουργικά συστήματα.

Αναφορικά με τα 64-bit benchmarks, να πούμε ότι εν ολίγοις μετράνε το πόσο καλά αποδίδει ο υπολογιστής στην επεξεργασία δεδομένων και στους μαθηματικούς υπολογισμούς. Τα Memory & Cache Benchmarks αναλύουν το εύρος μνήμης και το latency. Τα Processor Benchmarks χρησιμοποιούν τις εντολές MMX, 3DNow! και SSE, με το scaling να ανεβαίνει ασταμάτητα, ακόμα και με 32 πυρήνες επεξεργασίας. Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι το benchmarking suite του AIDA64 αντιπροσωπεύει μια από τις καλύτερες λύσεις για να καταλάβουμε πόσο επαναστατική είναι η δεύτερη γενιά Core επεξεργαστών της Intel.

Ξεκινάμε με τα Memory Bandwidth Benchmarks, δηλαδή τα Memory Read, Memory Write, Memory Copy και Latency. Ο κώδικας των εν λόγω benchmarks έχει γραφθεί με σωστή μεθοδολογία ώστε να εκμεταλλεύεται τις κατάλληλες x86, MMX, 3DNow!, SSE, SSE3 ή SSE4.1 instructions. Το Latency από την άλλη μετράει την χρονική καθυστέρηση που έχουμε όταν ο επεξεργαστής διαβάζει δεδομένα από την μνήμη του συστήματος. Δηλαδή το χρόνο από την εντολή Read, μέχρι να φτάσουν οι πληροφορίες στις εσωτερικές registers του CPU.


Το latency μείωνεται ανάλογα με το πόσο overclockαρισμένος είναι ο επεξεργαστής μας αλλά φυσικά και οι μνήμες μας. Από την stock συχνότητα στο OC1 παρατηρούμε μια φυσιολογική διαφορά στο latecny, όπως δηλαδή το περιμέναμε. Δυστυχώς, από το OC1 στο OC2 δεν παρατηρούμε την ίδια διαφορά. Είναι λογικό καθώς οι μνήμες μας είναι στα ίδια ρολόγια overclockαρισμένες, οπότε το benchmark έχει ουσιαστικά μας δείχνει την απόδοση του επεξεργαστή μας. Όπως και στο review της ASUS Maximus IV Gene-Z, έτσι και εδώ χρησιμοποιήσαμε το ίδιο "κακό" κιτάκι της Kingston. Τα νούμερα με καλύτερες μνήμες σαφώς δεν θα είναι αυτά!

Στο Read/Write/Copy τα πράγματα είναι ίδια με το Latency. Πολύ καλό scaling από τα Stock Setting στα OC1, αλλά όχι παρόμοια διαφορά από OC1 σε OC2. Και σε αυτό το κομμάτι ευθύνονται η συχνότητα των μνημών. Όπως και να έχει όμως η διαφορά φαίνεται!








PCMark7

Το PCMark7 (Windows 7 Benchmark test) είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε για να μετρήσετε εύκολα και με μεγάλη ακρίβεια την απόδοση του υπολογιστή σας, να δείτε τα αδύνατα και τα δυνατά σημεία του. Με το σύνθετο αυτό μετροπρόγραμμα και αφού δείτε τα αποτελέσματα του κάθε test που τρέχετε, έχετε τη δυνατότητα αφού μάθετε που υστερεί το σύστημα να προβείτε σε κατάλληλες αναβαθμίσεις ή ακόμα και σε εντελώς νέο υπολογιστή, αν δείτε ότι το σύστημα που χρησιμοποιείται δεν ικανοποιεί όλες σας τις ανάγκες. Μέσω του PCMark7 suite βλέπετε τις επιδόσεις του συστήματός σας στα εξής tests: Video playback & transcoding, Image manipulation, Web browsing & decryption, Graphics - DirectX 9, Windows Defender, Importing Pictures και Gaming.

Το PCMark7 είναι ο άτυπος αντικαταστάτης του PCMark 2005. Είναι δηλαδή ένα benchmark που τεστάρει όλα τα μέρη του συστήματός μας. Όπως είναι λογικό και επόμενο στην εξέλιξη του benchmark αλλά και στο τελικό αποτέλεσμα, ο ρόλος της μητρικής είναι σημαντικός. Η MSI Z68A-GD80 G3 μας άφησε με τις καλύτερες εντυπώσεις. Η αποδοτικότητα του συστήματός μας είναι αρκετά καλή σε σχέση με τα ρολόγια και τους χρονισμούς που χρησιμοποιούσαμε στον επεξεργαστή και τις μνήμες μας.

MSI Z68A-GD80 G3 Review: PCI-Express 3.0 on the rocks!






Cinebench R11.5

Το CINEBENCH είναι μία σειρά real-world tests τα οποία υπολογίζουν συγκεντρωτικά τις επιδόσεις του υπολογιστή σας. Βασίζεται στo animation software CINEMA 4D (σχεδιασμένο από την award-winning MAXON), που χρησιμοποιείται εκτεταμένα από studios και εταιρείες παραγωγής παγκοσμίως για να δημιουργείται περιεχόμενο 3D. Προγράμματα της MAXON συμμετείχαν στην προσπάθεια δημιουργίας κινηματογραφικών ταινιών που έσπασαν τα ταμία όπως τα: Spider Man, Star Wars, The Chronicles of Narnia και πολλά άλλα. Καταλαβαίνεται λοιπόν το κύρος που έχει σαν πρόγραμμα το CINEBNECH.

Ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών παίζουν καθοριστικό ρόλο στο τελικό score που θα πάρετε. Είναι από τα λίγα benchmarks που δύναται να χρησιμοποιήσουν μέχρι και 64 processor threads, προκειμένου να μετρήσουν τα 2.000 αντικείμενα και 300.000 συνολικά πολύγωνα του CPU test scene. Τα εφέ που στρατολογήθηκαν για να κάνουν τον επεξεργαστή σας να υποφέρει στο test αυτό περιλαμβάνουν sharp και blurred reflections, area lights και shadows, procedural shaders, antialising και πολλά ακόμα.

Πάμε τώρα στο Graphics Card Performance (OpenGL) Test. Στην συγκεκριμένη διαδικασία θα δείτε ένα car chase μέσω του οποίου υπολογίζονται οι επιδόσεις της κάρτας γραφικών σας σε OpenGL mode. Η VGA υποχρεούται να απεικονίσει περίπου ένα εκατομμύριο πολύγωνα και textures, όπως επίσης και πολυάριθμα βαριά effects (environments, bump maps, transparency, lighting etc).


Μπορεί το Z68 να είναι ένα σχετικά νέο socket στην αγορά, αλλά σίγουρα δεν είναι και το καλύτερο για όσους χρησιμοποιούν προγράμματα που εμπεριέχουν διεργασίες όπως αυτές του Cinebench R11.5. Παλαιότερες πλατφόρμες όπως το X58 είναι καλύτερες. Αναμένουμε να δούμε και την απόδοση του Cinebench R11.5 στο Χ79!


MSI Z68A-GD80 G3 Review: PCI-Express 3.0 on the rocks!





x264 HD Encode

Αυτό το πρόγραμμα μπορείτε να το βρείτε εδώ και διαθέτει ένα default αρχείο το οποίο το περνάει από δύο περάσματα, κάνοντάς το εκείνη την ώρα encode σε 720p video. Ο λόγος για τον οποίο εκτελεί δύο περάσματα, είναι επειδή δίνουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα σε ποιότητα, εφόσον το πρώτο σκανάρει την ταινία για να κάνει μια ανάλυση, ώστε το δεύτερο πέρασμα να βρει τα σημεία που χρειάζονται περισσότερη προσοχή στη λεπτομέρεια και το αρχείο μας τελικά να έχει τη μέγιστη δυνατή ποιότητα, για τη συμπίεση που επιλέξαμε.

Οι μετατροπές video ήταν ανέκαθεν μια "βαριά" εργασία για κάθε υπολογιστή. Πλέον με τις νέες πλατφόρμες το εξαντλητικό encoding έχει καταντήσει παιχνιδάκι. Το Z68 σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες της Intel, όπως το QuickSync, έχει μειώσει αισθητά τους χρόνους μετατροπής των αρχείων μας. Περισσότερα πάνω στο θέμα αυτό θα μπορούσατε να δείτε στην σελίδα 4 του review μας.

MSI Z68A-GD80 G3 Review: PCI-Express 3.0 on the rocks!





Light Image Resizer

Πρόκειται για έναν μετατροπέα εικόνων. Είτε η μετατροπή που θέλετε να εκτελέσετε είναι σε μέγεθος ή σε μορφή αρχείου, το Light Image Resizer σας καλύπτει. Η εφαρμογή είναι εντελώς δωρεάν και μπορείτε να την κατεβάσετε από εδώ. Φυσικά μπορείτε και να την αγοράσετε απλά και μόνο για να μειώσετε το waiting time στο μηδέν. Με το Light Image Resizer μπορείτε να κάνετε μετατροπή ενός αρχείου αλλά και πολλών μαζί σε batch μορφή. Επιπλέον, μπορείτε να προσθέσετε effects στις φωτογραφίες σας (π.χ watermark, sepia, black n white). Φυσικά, τo Light Image Resizer είναι multi-core πρόγραμμα, χρησιμοποιεί δηλαδή παραπάνω από έναν πυρήνα για να εκτελέσει τις εντολές σας.

Στις δοκιμές μας μετατρέψαμε ένα batch 100 φωτογραφιών 12MP η κάθε μια σε εικόνες μορφής JPEG με ποιότητα 95% και σε διαστάσεις 1280 x 1024. Όλα αυτά έχοντας ενεργοποιημένα όλα τα διαέσιμα effects! Όπως παρατηρείτε μεταξύ των Stock Settings και των Overclocked 1 Settings, η διαφορά είναι αρκετά αισθητή. Σε αντίθεση με διαφορά από Overclocked 1 Settings σε Overclocked 2 Settings.


MSI Z68A-GD80 G3 Review: PCI-Express 3.0 on the rocks!







SuperPi

Το SuperPi (http://www.xtremesystems.com/pi/) είναι ένα πρόγραμμα που μετρά π (pi) μέχρι ένα συγκεκριμένο αριθμό ψηφίων μετά την υποδιαστολή. Ο μέγιστος αριθμός π (pi) που δύναται να μετρήσει αγγίζει τα 32 εκατομμύρια. Όπου π εννοούμε φυσικά τον γνωστό αριθμό 3.141592653589793238462643383279502884197169399375 10 (συνεχίζεται επ' άπειρον) ο οποίος προκύπτει αν διαιρέσουμε την περιφέρεια ενός κύκλου με την διάμετρό του. Σύμφωνα με τον Αρχιμήδη και επειδή ακριβώς το π δεν τελειώνει ποτέ, θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ουσιαστικά το όριο του πηλίκου Πν/δ όταν το ν πλησιάζει στο άπειρο (όπου Π = Περίμετρος του κύκλου και δ = διάμετρος του κύκλου).

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρησιμοποιείται στις μέρες μας από πολλούς overclockers, προκειμένου να test-άρεις τις επιδόσεις και την σταθερότητα του υπολογιστικού συστήματος. Στην ευρύτερη κοινότητα των overclockers, το SuperPi είναι ένα μέσον επίδειξης των δυνατοτήτων του κάθε overclocker, αφού ο ένας προσπαθεί να ξεπεράσει τον χρόνο του άλλου. Όπως όμως προαναφέραμε, μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τα large tests του SuperPi (16M, 32M) για να δει αν το σύστημά του είναι αρκετά σταθερό σε μία συγκεκριμένη συχνότητα του επεξεργαστή. Αν ο υπολογιστής καταφέρει να μετρήσει επιτυχώς τα π στο τριακοστό δεύτερο εκατομμυριοστό ψηφίο μετά την υποδιαστολή (32M) τότε το σύστημα θεωρείται ότι είναι σταθερό όχι μόνο αναφορικά με τον επεξεργαστή, αλλά και την μνήμη RAM. Εμείς εδώ στο hwbox, επιλέξαμε να το χρησιμοποιήσουμε μιας και πρόκειται από τα διασημότερα προγράμματα (αν όχι το διασημότερο) στην κοινότητα των overclockers.


Το κατ΄εξοχήν benchmark των overclockers. Οι συγκρίσεις με το προηγούμενο μας review στην ASUS Maximus IV Gene-Z είναι αναπόφευκτες. Δυστυχώς η MSI Z68A-GD80 G3 χάνει τον αγώνα στις λεπτομέρειες. Οφείλουμε όμως να παραδεχτούμε πως τα βήματα για την MSI, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, είναι σαφώς καλύτερα πιο κοντά στον overclocker.

MSI Z68A-GD80 G3 Review: PCI-Express 3.0 on the rocks!







wPrime

Φτάσαμε στο multi-threaded wPrime (Measure Computer Performance | wPrime Multithreaded Benchmark) σιγά-σιγά. Εδώ τα πράγματα γίνονται αρκετά περίπλοκα. Το wPrime χρησιμοποιεί μία παρόμοια προσέγγιση με την μέθοδο του Νεύτωνα προκειμένου να υπολογίζει συναρτήσεις. Έτσι έχουμε την f(x) = x^2 - k (όπου k είναι ο αριθμός που τετραγωνίζουμε), μέχρι η Sgn[f(x)-f'(x)] να μην επαναλαμβάνεται πια, ξεκινώντας ξανά τον υπολογισμό της συνάρτησης με το k/2. Από 'κει και πέρα το πρόγραμμα επικαλείται ξανά την επανάληψη της ίδιας μεθόδου για ένα συγκεκριμένο αριθμό επαναλήψεων έτσι ώστε να αυξηθεί στο μέγιστο η ακρίβεια του τελικού αποτελέσματος (μία εναλλακτική μέθοδος επαλήθευσης). Στο τελικό στάδιο πράξεων, το πρόγραμμα επιβεβαιώνει ότι ισχύει η ισότητα n(k)^2 = k έτσι ώστε να είναι 100% σίγουρο για το αποτέλεσμα. Η διαδικασία αυτή επαληθεύεται ανάλογα με το νήμα που θα επιλέξει ο χρήστης. Στην overclocking community όταν πρόκειται ο overclocker να τρέξει το 32M Test επιλέγει σαν αριθμό threads το 2, ενώ στο 1024M Test το 4.

Καθόλου άσχημη η απόδοση της MSI Z68A-GD80 G3, όπως φαίνεται και στα παρακάτω γραφήματα. Το wprime είναι ένα από τα πιο απαιτητικά benchmarks και η MSI Z68A-GD80 G3 έδειξε και εδώ τον καλό της εαυτό. Επίσης. μην ξεχνάτε πως ο Intel i7 2600k κατατάσσεται μέσα στους πιο γρήγορους τετραπύρηνους επεξεργαστές της αγοράς.

MSI Z68A-GD80 G3 Review: PCI-Express 3.0 on the rocks!







y-Cruncher

Το y-Cruncher δημιουργήθηκε τον Μάρτη του 2009 από τον poke349, μέλος του XtremeSystems Forums. Είναι μακράν το καλύτερο multi-threaded Pi Benchmark για πολυπύρηνα συστήματα. Ο λόγος ύπαρξης του εν λόγω προγράμματος βασίζεται στο ότι το SuperPi είναι πλέον ξεπερασμένο και δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές επιδόσεις ενός πολυπύρηνου επεξεργαστή. Αναλογιστείτε μονάχα ότι το SuperPi γράφτηκε το 1995, ενώ το y-Crucher το 2009. Στην καταμέτρηση 32 εκατομμυρίων ψηφίων μετά την υποδιαστολή του π, είναι 60x πιο γρήγορο από το SuperPi 32M με Intel Core i7 επεξεργαστή και 5x πιο γρήγορο από το PiFast (10 εκατομμύρια ψηφία). Η τελευταία του έκδοση είναι πλήρως παραμετροποιημένη για να υποστηρίζει τις νεότερες AVX εφαρμογές, οπότε δουλεύει σωστά τόσο σε SandyBridge όσο και σε Bulldozer επεξεργαστές. Ταυτόχρονα, είναι backwards compatible με x64 SSE4.1, x64 SSE3, x86 SSE3 και x85 instructions.

Εμείς βάλαμε στο y-Cruncher να καταμετρήσει 32.000.000 ψηφία μετά την υποδιαστολή του π (3,14...) και πραγματικά μείναμε άναυδοι. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα tests, εδώ παρατηρούμε μια αναλογική βελτίωση των scores σε σχέση με την συχνότητα του επεξεργαστή, την συχνότητα και τα timings των μνημών. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί το y-cruncher χρησιμοποιεί όλους τους πυρήνες του επεξεργαστή.

MSI Z68A-GD80 G3 Review: PCI-Express 3.0 on the rocks!





WinRAR

Η πλειοψηφία των χρηστών το έχει εγκατεστημένο και το χρησιμοποιεί, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν για το ενσωματωμένο benchmark το οποίο διαθέτει. Ο λόγος για το WinRAR, το δημοφιλέστατο πρόγραμμα συμπίεσης αρχείων, το οποίο ξεχώρισε χάρη στην ευκολία χρήσης και τις επιδόσεις του, ενώ μας δίνει και έναν πολύ καλό τρόπο για να συγκρίνουμε τις επιδόσεις των επεξεργαστών μας, εφόσον το benchmark που περιλαμβάνει, εκμεταλλεύεται στο έπακρο την ισχύ των σύγχρονων CPU και των πολλαπλών πυρήνων τους. Το Benchmark & Hardware Test του WinRAR μετράει πόσα είναι τα μέγιστα KB/s που μπορεί να συμπιέσει ο υπολογιστής μας. Για να προσαρμόσουμε το WinRAR σε πιο real life συνθήκες, μαζέψαμε φωτογραφίες συνολικής χωρητικότητας 1GB και τις συμπιέσαμε χρησιμοποιώντας το Best compression method - χρονομετρώντας πόσο χρόνο χρειάστηκε το PC.

Το Benchmark Tool του WinRAR δεν είναι και ότι το πιο κατοτοπιστικό. Όλα όμως, διορθώνονται με την συμπίεση ενός φακέλου 1GB. Παρατηρώντας συνοπτικά τα αποτελέσματα θα βλέπετε πως κερδίζεται κοντά 20 δευτερόλεπτα από στην Stock συχνότητα στην OC2. Στα 4500Mhz ο επεξεργαστής κάνει τον λιγότερο χρόνο συμπίεσης και πιστέψτε μας, είναι piece of cake για να φτάσετε τα 4500Mhz στην MSI Z68A-GD80 G3.

MSI Z68A-GD80 G3 Review: PCI-Express 3.0 on the rocks!






7-zip

Πρόκειται για ένα από τα πιο ξακουστά και διαδεδομένα προγράμματα συμπίεσης. Κατά πολλούς είναι καλύτερο και πιο αξιόπιστο από το WinRAR και το WinZip λόγω της υψηλής αναλογίας συμπίεσης σε μορφή αρχείων 7z, με την βοήθεια των αλγόριθμων LZMA και LZMA2. Συγκρίνοντάς το αριθμητικά με τα αντίπαλα προγράμματα, δύναται να προσφέρει έως και 10% καλύτερη συμπίεση! Όπως θα ήταν φυσικό, συνοδεύεται από πληθώρα features και ένα benchmark. Δδιατίθεται δωρεάν και μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.

Τρέξαμε το ενσωματωμένο Benchmark Tool που διαθέτει το 7-zip και όπως παρατηρείτε τα αποτελέσματα είναι πολύ ικανοποιητικά και αυξάνονται αναλογικά με την αύξηση της συχνότητας του Intel Core i7 2600k. Είναι κάτι που στο Benchmark Tool του WinRAR δεν συνέβαινε, γι' αυτό εξάλλου δοκιμάσαμε και τον φάκελο χωρητικότητας 1GB.

Το 7-zip δεν φαίνεται να "συγκινείται" και πολύ από τα ρολόγια και τους χρονισμούς των μνημών. Θα το καταλάβετε αν παρατηρήσετε τις διαφορές από Stock Settings σε OC1 και αντίστοιχα από OC1 σε OC2. Η απόδοση στο benchmark "φαίνεται" να εξαρτάται πιο πολύ από τον επεξεργαστή.

MSI Z68A-GD80 G3 Review: PCI-Express 3.0 on the rocks!






World In Conflict

Δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτήθηκαν τι θα συνέβαινε αν όντως οι Σοβιετικοί είχαν πραγματοποιήσει μια επίθεση στις Η.Π.Α., με εισβολή από αέρα και έδαφος. Αρκετοί, όταν σκέφτονται ένα τέτοιο σενάριο μιλάνε για ρίψη χιλιάδων πυρηνικών κεφαλών, οι οποίες θα βύθιζαν τον πλανήτη σε ένα πυρηνικό χειμώνα άνευ προηγουμένου. Το World in Conflict όμως, έχει άλλη άποψη για το πως θα μπορούσε να εξελιχθεί η ιστορία.

Έτσι, οι Σοβιέτ το 1989 έχοντας χάσει σημαντική πολιτική, κοινωνική και οικονομική δύναμη, αποφάσισαν να κάνουν μια μαζική επίθεση στις Η.Π.Α., αναζητώντας την ανάσταση της Σοβιετικής Αυτοκρατορίας μέσω της κατάκτησης του μισητότερου τότε αντιπάλου τους. Ο σκοπός δεν ήταν λοιπόν η εξολόθρευση των Ηνωμένων Πολιτειών με τη χρήση των άπειρων πυρηνικών που διέθετε το Σοβιετικό έθνος, αλλά η αναδιαμόρφωση της Αμερικής σε μια Κομμουνιστική ήπειρο, με σκοπό την παγκόσμια επικράτηση του Κομμουνισμού.

Το World in Conflict λοιπόν, μας μεταφέρει σε αυτό το φανταστικό σενάριο, δίνοντάς μας την ευκαιρία να πολεμήσουμε σε ένα Real Time Strategy game, όχι μόνο με τους Αμερικάνους που προσπαθούν να αποτρέψουν την εισβολή, αλλά και ως τις δυνάμεις του τότε ΝΑΤΟ στο Multiplayer, δίνοντας μια άλλη διάσταση στον τρόπο που ένα παιχνίδι στρατηγικής μας επιτρέπει να ζήσουμε σύγχρονες μάχες. Ο ρεαλισμός είναι άφθονος, τα γραφικά υπέροχα και η δράση ατελείωτη. Ένας από τους καλύτερους τίτλους του 2007.


::: World In Conflict ::: Τρέξαμε το benchmark του παιχνιδιού 2 φορές. Μια στα 1280 x 1024 noAA με stock settings και μια στα 1920 x 1080 4xAA με full settings.

Και το World In Conflict με την σειρά του είναι αρκετά CPU-dependent παιχνίδι, για αυτό και το συμπεριλάβαμε στις μετρήσεις της ASUS.


MSI Z68A-GD80 G3 Review: PCI-Express 3.0 on the rocks!




Όσον αφορά το gaming κομμάτι του review της MSI Z68A-GD80 G3, δεν έχουμε σταθούμε κάπου σχετικά με την απόδοσή της, ίσα ίσα ήταν πέραν του δέοντος ικανοποιητική. Το μόνο μας παράπονο ήταν πως στην συχνότητα των 4500Mhz το Benchmark Test του Formula 2011 μας κολλούσε πριν καν ξεκινήσει. Σίγουρα δεν ήταν η μητρική το πρόβλημα μιας και στην ίδια συχνότητα μπορούσε να ανταπεξέλθει με άνεση σε πιο ζόρικα benchmarks. Κάποιο bug, κάποιο κόλλημα... Ποιος ξέρει!



MSI Z68A-GD80 G3 Review: PCI-Express 3.0 on the rocks!



Ένα ακόμα HWBOX.gr review έφτασε στο τέλος του. Αυτή την φορά στο benchtable μας βάλαμε την MSI Z68A-GD80 (G3). H MSI Z68A GD80 (G3) αποτελεί την ναυαρχίδα της MSI για το Z68. Αυτό εύκολα το καταλαβαίνει κανείς από την πρώτη στιγμή που θα πατήσει το κουμπί εκκίνησης και συνεχίζει να το νιώθει ακόμα περισσότερο συνεχίζοντας στο BIOS και καταλήγοντας στο λειτουργικό.

Εκ πρώτης όψεως η μητρική δεν θα λέγαμε πως μας αφήνει άναυδους, έχουμε δει σαφώς και ποιο όμορφα motherboards. Η μόδα επιτάσσει μαύρο και πολλές φορές και ματ pcb, η MSI πάει όμως κόντρα και λανσάρει το κλασσικό καφέ χρώμα. Η αλήθεια είναι πως δεν μας αρέσει, αλλά γούστα είναι αυτά. Αντίθετα, μας άρεσε πολύ ο συνδυασμός των ασημένιων ψυκτρών με τις μπλε λεπτομέρειες και το πως οι ψύκτρες ταιριάζουν αρμονικά με όλα τα χρώματα και τον σχεδιασμό του motherboard. Επιπλέον, θα θέλαμε η MSI να είχε τοποθετήσει ακόμα μια ψύκτρα πάνω από το πρώτο pci γιατί φαίνεται άδειο το σημείο εκείνο.

Στην συνέχεια, θα αναλύσουμε το κομμάτι της απόδοσης. Όπως θα είδατε και στα διαγράμματα των προηγούμενων σελίδων, η MSI Z68A-GD80 (G3) δεν έχει να ζηλέψει τίποτα το ιδιαίτερο από μητρικές άλλων εταιρειών. Είναι σταθερή, αξιόπιστη και παράγει αρκετά καλά αποτελέσματα όσον αφορά τα benchmarks που τρέξαμε. Σίγουρα δεν είναι η μητρική που θα λατρέψετε λόγω αποδοτικότητας, αναμφισβήτητα όμως θα την αγαπήσετε όσο καμία άλλη.

Ας περάσουμε όμως και σε ένα κομμάτι που μας απασχολεί ιδιαίτερα στο P67/Z68, φυσικά αναφερόμαστε στο BIOS. Μέχρι σήμερα έχουμε κάνει review περίπου 5 motherboards με UEFI BIOS. Πέραν της ASUS καμία άλλη εταιρεία δεν έχει ακόμα καταφέρει να κάνει το BIOS της να μην κολλάει. Έτσι και στην MSI Z68A-GD80 (G3), το BIOS κάνει κάποια κολλήματα όταν μετακινήστε γρήγορα από επιλογή σε επιλογή. Οφείλουμε όμως να ομολογήσουμε πως σε σχέση με την MSI P67A-GD65 που σας είχαμε παρουσιάσει πριν καιρό εδώ, υπάρχει μια σχετική βελτίωση. Φαίνεται, πως προοδεύει η MSI σε αυτό το κομμάτι και σιγά σιγά θα το λύσει το πρόβλημα!

Ακόμα ένα κομμάτι που ενδιαφέρει όλους μας, είναι το overclocking. Συνοπτικά, δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο πρόβλημα, ούτε κάποιο κόλλημα από κάποια περίεργη επιλογή ούτε κάτι άλλο εντελώς απροσδόκητο. Η μητρική ήταν πέραν του δέοντος υπάκουη. Η αλήθεια είναι πως δεν χρονίσαμε τον επεξεργαστή μας πάνω από τα 4.5Ghz. Ο λόγος είναι τα όσα έχουν γραφτεί κατά περιόδους για τους καμμένους επεξεργαστές σε υψηλές συχνότητες. Ελπίζουμε να είναι όλα απλές συμπτώσεις. Παρόλα αυτά θα επιστρέψουμε σύντομα στην ενότητα του overclocking με αρκετά subzero αποτελέσματα από το Battlenet Event στις 18 Φεβρουαρίου.

Κλείνοντας, η MSI Z68A-GD80 (G3) μας άφησε με θετικές εντυπώσεις. Είναι μια μητρική που αν δεν βλέπαμε την τιμή της, σίγουρα θα την επιλέγαμε για τον Η/Υ μας. Αξιόπιστη, γρήγορη και αποδοτική. Βέβαια στα 200? που ζητάει στην ελληνική αγορά, υπάρχουν αρκετές επιλογές...







Ευχαριστούμε θερμά την MSI για την παραχώρηση της Z68A-GD80 G3!