Corsair Performance Pro 256GB Review: The Speed within...

Corsair. Ιδρύθηκε το 1994 από τους Andy Paul, Don Lieberman και John Beekley και έχει έδρα το Fremont της Καλιφόρνια. Στα πρώτα της βήματα κατασκεύαζε L2 Cache modules για συνεργάτες OEM (Cache on a stick). Όταν η Intel παρουσίασε τους πρώτους Pentium Pro επεξεργαστές και ενσωμάτωσε την L2 Cache μέσα στον επεξεργαστή, η Corsair στράφηκε στην κατασκευή RAM modules κυρίως για servers. To 2002 ξεκινά την παραγωγή και αποστολή RAM modules για ένα νέο αγοραστικό κοινό, αυτό των overclockers. Από τότε συνεχίζει να παράγει RAM modules με μεγάλη επιτυχία και αποδοχή, οπότε στρέφεται και σε άλλες κατηγορίες hardware όπως, τροφοδοτικά, κουτιά, ψύκτρες για επεξεργαστές, USB Flash drives, Solid State Drives και τέλος προϊόντα ήχου. Corsair. Ιδρύθηκε το 1994 από τους Andy Paul, Don Lieberman και John Beekley και έχει έδρα το Fremont της Καλιφόρνια. Στα πρώτα της βήματα κατασκεύαζε L2 Cache modules για συνεργάτες OEM (Cache on a stick). Όταν η Intel παρουσίασε τους πρώτους Pentium Pro επεξεργαστές και ενσωμάτωσε την L2 Cache μέσα στον επεξεργαστή, η Corsair στράφηκε στην κατασκευή RAM modules κυρίως για servers. To 2002 ξεκινά την παραγωγή και αποστολή RAM modules για ένα νέο αγοραστικό κοινό, αυτό των overclockers. Από τότε συνεχίζει να παράγει RAM modules με μεγάλη επιτυχία και αποδοχή, οπότε στρέφεται και σε άλλες κατηγορίες hardware όπως, τροφοδοτικά, κουτιά, ψύκτρες για επεξεργαστές, USB Flash drives, Solid State Drives και τέλος προϊόντα ήχου.

Στην προτελευταία κατηγορία, αυτή των Solid State Drives, ανήκει το προϊόν που θα δοκιμάσουμε στο review που ακολουθεί. Ο νέος Performance Pro επιλέχθηκε από την εταιρία για να κάνει το ντεμπούτο των Corsair SSD στο HWBOX.gr. Αυτή τη φορά η Corsair δεν επέλεξε την πεπατημένη οδό του Sandforce SF2281 controller. To drive χρησιμοποιεί τον πολύ γνωστό Marvell 88SS9174-BKK2 controller, ο ίδιος controller που χρησιμοποιείται στον Crucial M4 και Intel 510 από την Crucial και Intel αντίστοιχα. Το πακέτο συμπληρώνουν τα 8 Toshiba Tongle Mode NAND flash modules των 32GB το καθένα (ίδια με αυτά που έχει ο OCZ Vertex 3 MAX IOPS) και 2 ΝΑΝΥΑ cache modules των 256ΜΒ (σύνολο 512ΜΒ).

Στα χαρτιά λοιπόν το drive δείχνει να έχει όλα τα φόντα για να διαπρέψει. Η Corsair διαφημίζει για το drive 515MB/s σειριακής ανάγνωσης και 440ΜΒ/s σειριακής εγγραφής με 65.000 IOPS στις τυχαίες εγγραφές 4Κ με QD32. To κατά πόσο το drive θα ανταπεξέλθει στα μεγάλα standards που θέτει η μαμά εταιρία θα το δούμε παρακάτω. To drive ήρθε μέσα σε μία απλή συσκευασία έχοντας τα απολύτως απαραίτητα. Το drive (λογικό), ένα μετατροπέα από 2.5 σε 3.5 ίντσες και 8 βίδες. Η συσκευασία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί φτωχή σε σχέση με συσκευασίες SSD άλλων εταιριών. Ας δούμε όμως μερικές φωτογραφίες:


Ο Corsair Performance Pro 256GB SSD σε πρώτο πλάνο



Η πλευρά με τις μνήμες της Toshiba και τις 2 Cache μνήμες από την NANYA

Corsair Performance Pro 256GB Review: The Speed within...

Στην άλλη πλευρά βλέπουμε τον Marvell 88SS9174-BKK2 μόνο του...

Corsair Performance Pro 256GB Review: The Speed within...

Τέλος ένα κοντινό στον Marvell controller και σε μία Tongle NAND flash μνήμη

Corsair Performance Pro 256GB Review: The Speed within...



Στην επόμενη σελίδα θα μιλήσουμε λίγο πιο αναλυτικά για το σύστημα που εγκαταστήσαμε το drive, τις παραμέτρους της εγκατάστασης καθώς και τον τρόπο που χρησιμοποιήσαμε για να μετρήσουμε τις επιδόσεις του.



Ο Marvell 88SS9174 controller χρησιμοποιεί SATA 3 (6Gbps) πρωτόκολλο διασύνδεσης, οπότε τι πιο λογικό από το να χρησιμοποιήσουμε ένα σύστημα με native SATA 3 υποστήριξη από το chipset. To σύστημα που χρησιμοποιήθηκε στο review φαίνεται παρακάτω:

Σύστημα Δοκιμής



Μετά από μία καθαρή εγκατάσταση του λειτουργικού Windows 7 x64 SP1, έγινε η απαραίτητη εγκατάσταση των οδηγών της μητρικής αλλά και της κάρτας γραφικών. Η μητρική είχε εγκατεστημένο το τελευταίο BIOS και η ρύθμιση του controller ήταν σε AHCI mode. Περάστηκαν όλα τα τελευταία updates από την Microsoft στο λειτουργικό σύστημα και έγιναν όλες οι απαραίτητες ρυθμίσεις για χρήση SSD στο λειτουργικό (defrag, indexing, superfetch, prefetch, page file). Εγκαταστάθηκε το Microsoft Security Essentials ως Antivirus το οποίο δεν έκλεισε ποτέ κατά την διάρκεια των tests έτσι ώστε τα αποτελέσματα των μετρήσεων να βρίσκονται όσο γίνεται πιο κοντά στα αποτελέσματα που θα δει ο υποψήφιος αγοραστής μετά την εγκατάσταση του drive στο σύστημά του.

Η εκτέλεση των tests έγινε με το drive ως κύριο, με το λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο σε αυτό, αλλά και με το drive ως δευτερεύον. Στη δεύτερη περίπτωση ένας Intel Postville X25-M 80GB έπαιξε τον ρόλο του main drive με το λειτουργικό σύστημα. Οι επιδόσεις του drive μετρήθηκαν με μία λίστα από μετροπρογράμματα, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί και σε προηγούμενα review Solid State Drives ώστε να υπάρχει άμεση σύγκριση των αποτελεσμάτων. Η λίστα με τα μετροπρογράμματα ακολουθεί:

1) CrystalDiskMark 3.0.1b x64
2) AS SSD Benchmark 1.6.4237.30508
3) HD Tune Pro 5.00
4) Windows Assessment Tool
5) PCMark05 HDD Test suite
6) PCMark Vantage x64 HDD Test Suite
7) PCMark7 Storage Suite
8) IOMeter 2010


Θα ξεκινήσουμε την μέτρηση του drive με το CrystalDiskMark στην επόμενη σελίδα…



Η ανάγκη για ένα νέο πρόγραμμα μέτρησης των επιδόσεων στα μέσα αποθήκευσης φάνηκε έντονα με την έλευση των Solid State Drives. Τα κλασικά προγράμματα δεν μπορούσαν να αναδείξουν τις διαφορές που είχαν οι SSD με τους μηχανικούς δίσκους στις επιδόσεις, έτσι έχουμε την πρώτη εμφάνιση benchmarks τα οποία μετράνε τυχαίες αναγνώσεις και εγγραφές. Ένα από τα πρώτα και πιο διαδεδομένα είναι και το CrystalDiskMark. Εκτός λοιπόν από τις σειριακές ταχύτητες ενός αποθηκευτικού μέσου, το CrystalDiskMark ελέγχει την ταχύτητα στις τυχαίες αναγνώσεις και εγγραφές σε τρεις κατηγορίες: 512Κ, 4Κ και 4K QD32. Τα πρώτα αποτελέσματα του Corsair Performance Pro 256GB ακολουθούν:

CrystalDiskMark 3.0.1 Read Tests



[CENTER]CrystalDiskMark 3.0.1 Write Tests


[/CENTER]

Αν και οι σειριακές αναγνώσεις δεν έφτασαν κοντά στα 515ΜΒ/s που διαφημίζει η Corsair, τα 470ΜΒ/s σειριακής ανάγνωσης δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα, με το drive να μην δείχνει να επηρρεάζεται στο ελάχιστο στις αναγνώσεις από την εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος. Στις σειριακές εγγραφές τα πράγματα είναι ακόμα καλύτερα. 10MB/s μόνο διαφορά από τα διαφημιζόμενα νούμερα και πάλι, η εγκατάσταση του OS δεν επηρρέασε καθόλου το drive. Συνεχίζουμε με ένα ακόμα νεοφερμένο benchmark για μέτρηση των SSD, το AS SSD Benchmark...



To AS SSD Benchmark, όπως και το CrystalDiskMark, εμφανίστηκαν με την έλευση των Solid State Drive. Χρησιμοποιεί τον ίδιο τρόπο μέτρησης ενός αποθηκευτικού μέσου, δηλαδή μετράει τόσο σειριακές όσο και τυχαίες αναγνώσεις και εγγραφές. Η διαφορά με το CrystalDiskMark είναι πως το AS SSD Benchmark έχει ξεχωριστή μέτρηση επιδόσεων για τις αντιγραφές. Παρακάτω τα αποτελέσματα των μετρήσεων:

AS SSD Benchmark Read




[CENTER]AS SSD Benchmark Write




AS SSD Benchmark Copy


[/CENTER]

Και εδώ η Corsair δεν επαληθεύτηκε 100% αλλά τα νούμερα είναι πάρα πολύ κοντά σε αυτά που η εταιρία διαφημίζει. Εύκολα μπορεί να παρατηρήσει κάποιος πως μετά την εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος το drive όχι μόνο δεν έχασε σε επιδόσεις όπως γίνεται με τα περισσότερα drives στην αγορά αλλά αποδείχτηκε και πιο γρήγορο.



Το HD Tune Pro αποτελεί αδιαμφισβήτητα μία ολοκληρωμένη σουίτα για μέσα αποθήκευσης. Στο πακέτο περιλαμβάνεται File και Random Access benchmark, health monitor, erase program, Drive information, Acoustic Management settings, Disk monitor, error scanning. Εμείς χρησιμοποιήσαμε το Random Acces benchmark για να σας δώσουμε μία ιδέα για τις επιδόσεις του drive στα IOps.

HD Tune Pro 5.00 Random Access Read





[CENTER]HD Tune Pro 5.00 Random Access Write





Τα αποτελέσματα πάρα πολύ καλά για drive που δεν διαφημίζεται για τα πολύ υψηλά IOPS όπως γίνεται με τα περισσότερα Sandforce 22xx Based drives. Μετά την εγκατάσταση του λειτουργικού, εκτός του ότι το drive δεν επηρεάστηκε καθόλου, θα αφήσει πίσω του σε επιδόσεις τον Vertex 3 της OCZ.

Με την έλευση των Windows Vista, η Microsoft ενσωμάτωσε στο OS της το Windows Experience Index, μία μέτρηση των επιδόσεων όλου του συστήματος το οποίο όπως λέει και το όνομά του είναι ένας δείκτης εμπειρίας του λειτουργικού. Χρησιμοποιώντας τη μέτρηση για το αποθηκευτικό μέσο σας παραθέτουμε τα τρία αποτελέσματα σειριακής ανάγνωσης και εγγραφής και τυχαίας ανάγνωσης.

Windows Assessment Tool Windows 7 x64 SP1



[/CENTER]

Τα αποτελέσματα πολύ κοντά στα διαφημιζόμενα με εξαίρεση τις εγγραφές όπου για πρώτη φορά το drive πέφτει κάτω από τα 400MB/s, όχι όμως πάρα πολύ.
Συνεχίζουμε τις μετρήσεις με αποτελέσματα από τις σουίτες της Futuremark...



Και συνεχίζουμε με τα Futuremark benchmarks. Ίσως η πιο γνωστή εταιρία στο χώρο των benchmarks, η Futuremark, εκτός των πολύ γνωστών 3DMark τα οποία χρησιμοποιούνται για μέτρηση των επιδόσεων 3D των καρτών γραφικών, διαθέτει και την σειρά PCMark η οποία μετράει το σύνολο των υποσυστημάτων ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, περιλαμβάνοντας τον επεξεργαστή, την κάρτα γραφικών, τις μνήμες και τα μέσα αποθήκευσης. Εμείς από τις τρεις σουίτες PCMark (05, Vantage και 7) χρησιμοποιήσαμε την υποσουίτα για τους δίσκους ή SSD για να δούμε την απόδοση του drive σε πιο real life συνθήκες:

PCMark05 HDD Test Suite




PCMark05 HDD Test Suite Blank Score: 87.428



PCMark05 HDD Test Suite w/OS Score: 60.171



Συνεχίζουμε με Vantage x64...


[CENTER]PCMark Vantage x64 HDD Test Suite Part 1





PCMark Vantage x64 HDD Test Suite Part 2



[/CENTER]

PCMark Vantage x64 HDD Test Suite Blank Score: 76.714



PCMark Vantage x64 HDD Test Suite w/OS Score: 51.013



Στην επόμενη σελίδα ολοκληρώνουμε τις μετρήσεις με τα benchmarks της Futuremark με το PCMark7...



To PCMark7 είναι η τελευταία σουίτα της Futuremark για μέτρηση των συνολικών επιδόσεων ενός υπολογιστή. Παραθέτουμε παρακάτω τα αποτελέσματα των μετρήσεων του Corsair Performance Pro 256GB τόσο με το drive κενό όσο και με το λειτουργικό εγκατεστημένο σε αυτό:

PCMark7 Storage Suite Part 1





[CENTER]PCMark7 Storage Suite Part 2



[/CENTER]

PCMark7 Storage Suite Blank Score: 5.409



PCMark7 Storage Suite w/OS Score: 5.420



Αν και o Corsair τα πήγε περίφημα σε όλες τις σουίτες της Futuremark, στο PCMark05 και Vantage έχασε αρκετά σε επιδόσεις μετά την εγκατάσταση του λειτουργικού σε αυτόν. Κάτι όμως που δεν συνέβει στο PCMark7. Στο PCMark7 όπως και σε αρκετά από τα benchmarks του review μέχρι τώρα το drive απέδωσε καλύτερα απ' ότι όταν ήταν κενό. Τα αποτελέσματα των benchmarks της Futuremark σε απόλυτους αριθμούς ήταν πάρα πολύ καλά, είχε χωρίς, είτε με το λειτουργικό εγκατεστημένο.

Στην επόμενη σελίδα θα τελειώσουμε τις μετρήσεις με το IOMeter 2010...



Το IOMeter είναι ένα πρόγραμμα μέτρησης Input/Output operations του υποσυστήματος αποθήκευσης. Δημιουργήθηκε και παρουσιάστηκε από την Intel το Φεβρουάριο του 1998. Το 2001 η Intel παράτησε το project και το έδωσε στην κοινότητα Open Source. Το 2001 το project έγινε public μέσω του Soundforge.net και το 2003 μία νέα έκδοση παρουσιάστηκε.

Χρησιμοποιώντας λοιπόν την τελευταία έκδοση 2010, μετρήσαμε τις σειριακές και τυχαίες αναγνώσεις και εγγραφές του drive με ένα test file των 20GB. Τέλος ορίσαμε το QD στο 32 για να δούμε αν τα IOps που υπόσχεται η Corsair, μπορούν να δοθούν στον τελικό χρήστη.

IOMeter 2010 IOPS





Και τέλος ένα screenshot από το μέγιστο αριθμό IOPS που μπορεί να δώσει το drive σε 4K QD32 Random Writes.

Corsair Performance Pro 256GB Review: The Speed within.../CENTER]

Τα αποτελέσματα του drive αναμενόμενα. Όλα κοντά στα ανακοινώσιμα από την Corsair νούμερα, ακόμα και στα Random write 4K QD32. Πολύ καλά τα νούμερα στις τυχαίες εγγραφές 4Κ με ή χωρίς OS.

Το review τελειώνει στην επόμενη σελίδα όπου και θα σας πούμε την άποψή μας για το drive καθώς και θα δώσουμε την βαθμολογία στο νέο SSD της Corsair...




[CENTER]Corsair Performance Pro 256GB Review: The Speed within...


H Corsair έχει πλέον εδραιωθεί στο χώρο των υπολογιστών. Από τις μνήμες και τα τροφοδοτικά, στα κουτιά και τους Solid State Drives η ποιότητα και οι επιδόσεις έχουν γίνει συνώνυμα του ονόματός της. Και ο Corsair Performance Pro δεν αποτελεί εξαίρεση.

Η εταιρία σε αυτό το drive δεν επέλεξε την κλασική λύση του Sanforce controller και η άποψή μας είναι πως έκανε πάρα πολύ καλά. Ο Marvell 88SS9174 σε συνδυασμό με Toshiba Tongle Mode NAND flash μνημών, "έδεσε" τόσο καλά σαν συνδυασμός που το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Το drive δεν υστερεί πουθενά και σε τίποτα τόσο σε επιδόσεις των benchmarks όσο και σε real life benchmarks όπως αυτά της Futuremark. Τα αποτελέσματα δεν επηρεάζονται από το αν τα δεδομένα των μετρήσεων είναι compressible ή όχι όπως γίνεται στους Sandforce SF-22xx based SSD. Το drive έδωσε εξαιρετικά αποτελέσματα ακόμα και με το λειτουργικό εγκατεστημένο σε αυτό (μερικές φορές μάλιστα τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα) δείχνοντας την εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει η Corsair στο "πάντρεμα" του Marvell controller και των Tongle NAND μνημών αλλά και το πολύ καλό Firmware που έχει χρησιμοποιήσει, το οποίο να αναφέρουμε απλά πως είναι ακόμα στην έκδοση 1.0.

Μην ξεχνάμε πως το drive είναι ένας απλός SATA 3 SSD. Δεν περιμέναμε να δούμε επιδόσεις Revodrive 3 X2, αλλά τα αποτελέσματα για μονό drive είναι πραγματικά, άριστα. Οι επιδόσεις είναι εξαιρετικές παντού, ανάγνωση, εγγραφή ή αντιγραφή, σε σειριακά ή τυχαία δεδομένα. Ακόμα και στα real life benchmarks της Futuremark, στα οποία ως επί το πλείστον κυριαρχούν οι Sandforce based SSD, ο Corsair Performance Pro έδειξε τα δόντια του στον ανταγωνισμό με αποτελέσματα που κοιτούν στα μάτια πολύ γνωστά για τις επιδόσεις τους drives, όπως ο Samsung 830 και ο OCZ Vertex 3 MAX IOPS.

Μόνο μελανό σημείο, το πακέτο, το οποίο το μόνο που περιλαμβάνει είναι το drive, 8 βίδες και ένα μετατροπέα 2.5 σε 3.5 ίντσες. Τέλος κάτι ακόμα που θα θέλαμε να δούμε από την Corsair για όλα τα drives της, είναι ένα software το οποίο όπως το Samsung Magician, το Intel SSD Toolbox ή το OCZ Toolbox θα μπορεί να διαχειριστεί ή να αναβαθμίσει το drive μας.

Αν χθες με ρωτούσε κάποιος ποιο drive πιστεύω πως είναι το γρηγορότερο που να αξίζει τα λεφτά του η πρώτη μου επιλογή θα ήταν ο Samsung 830 και ο OCZ Vertex 3 MAX IOPS. Και τα δύο drives μπορούν να κάνουν στην άκρη γιατί ο Corsair Performance Pro είναι εδώ. Το drive συνδυάζει άψογα, ταχύτητα, αξιοπιστία και ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ garbage collection (είναι recommended από την Corsair και για Raid-0 setups) τόσο καλά, ώστε δεν μπορούμε να προτείνουμε κάτι άλλο σαν πρώτη επιλογή.

Λαμβάνοντας υπ' όψιν όλα τα παραπάνω, ας δούμε την βαθμολογία που δώσαμε στον Corsair Performance Pro.


Corsair Performance Pro 256GB Review: The Speed within...

Corsair Performance Pro 256GB Review: The Speed within...

Άλλο ένα SSD review του HWBOX.gr έφτασε στο τέλος του. Να ευχαριστήσουμε θερμά την Corsair Europe για το δείγμα της δοκιμής μας.