Prolimatech Lynx Review: Old Dog, New Tricks!
Αν στις γνωριμίες, η πρώτη εντύπωση παίζει καταλυτικό ρόλο, τότε η Prolimatech σίγουρα έπαιξε αυτό το χαρτί με απόλυτη επιτυχία. Το 2008, μας έσφιξε το χέρι και μας συστήθηκε με την τότε, πρωτότοκή της Megahalems. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία, με τα reviews να την υμνούν σαν τον νέο μεσσία της αερόψυξης και να "παραβλέπουν" την απουσία fan και υποστήριξης AMD, out of the box, χάριν στις κορυφαίες της επιδόσεις. Δίκαια. Η Megahalems πήρε τον πήχη και τον έβαλε στο ύψος που ήθελε, δίνοντας χαστούκια στον κατεστημένο ανταγωνισμό και βάζοντας το μέχρι τότε ανύπαρκτο brand της Prolimatech στον χάρτη των thermal solution εταιριών. Κάτι τέτοια brand, που ξεκινάνε τόσο ηχηρά και ειδικεύονται τόσο πολύ στα προϊόντα τους, είναι η χαρά των reviewer. Αν στις γνωριμίες, η πρώτη εντύπωση παίζει καταλυτικό ρόλο, τότε η Prolimatech σίγουρα έπαιξε αυτό το χαρτί με απόλυτη επιτυχία. Το 2008, μας έσφιξε το χέρι και μας συστήθηκε με την τότε, πρωτότοκή της Megahalems. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία, με τα reviews να την υμνούν σαν τον νέο μεσσία της αερόψυξης και να "παραβλέπουν" την απουσία fan και υποστήριξης AMD, out of the box, χάριν στις κορυφαίες της επιδόσεις. Δίκαια. Η Megahalems πήρε τον πήχη και τον έβαλε στο ύψος που ήθελε, δίνοντας χαστούκια στον κατεστημένο ανταγωνισμό και βάζοντας το μέχρι τότε ανύπαρκτο brand της Prolimatech στον χάρτη των thermal solution εταιριών. Κάτι τέτοια brand, που ξεκινάνε τόσο ηχηρά και ειδικεύονται τόσο πολύ στα προϊόντα τους, είναι η χαρά των reviewer.
Με την Prolimatech να φτιάχνει μόνο fans, cpu & gpu coolers και να μην διεκδικεί αγωνιωδώς τίτλους "value" προϊόντων, οι προσδοκίες είναι εξ ορισμού υψηλές. Και η αυστηρότητα, καταντά δεύτερη φύση μεταξύ των reviewers, όταν μία εταιρία επικεντρώνεται τόσο σε ένα και μόνο χώρο της IT αγοράς. Η αλήθεια είναι, ότι μέχρι στιγμής, η Prolimatech δεν έχει απογοητεύσει. Είναι γνωστό ότι κάθε νεοτερισμός της, κάθε μικρή λεπτομέρεια στο σχεδιασμό της θα απασχολήσει τον ανταγωνισμό, και ίσως "υιοθετηθεί" λίγο αργότερα και από άλλες εταιρίες. Θα φτάναμε στο σημείο να πούμε ότι υπάρχει η αίσθηση ότι ο ανταγωνισμός "κρέμεται από τα χείλη" της και περιμένει αυτήν, και άλλες δύο τρεις μεγάλες εταιρίες του χώρου, για να κινήσουν το άρμα της εξέλιξης στον τομέα της ψύξης με αέρα.
Τι μας επιφυλάσσει λοιπόν, αυτή την φορά η Prolimatech; Τι τέρας περιμένουμε να φιλοξενήσει το case μας; Πόσα κιλά θα επιβαρύνουν την μητρική μας; Κανένα τέρας! Καμία θηριώδης κατασκευή! Μόλις και μετά βίας 400 γραμμάρια χαλκού και αλουμινίου και η Prolimatech σε έναν ρόλο που δεν την έχουμε συνηθίσει ποτέ: φθηνή, απλή και μαζεμένη!
Αιφνιδιαστήκατε; Ρίξτε μια ματιά στα τεχνικά χαρακτηριστικά που επιλέγει να προβάλει η εταιρία για την μικρή της ψύκτρα και ετοιμαστείτε για την φωτογραφική της επισκόπηση.
Πάμε να δούμε μαζί τις πρώτες εικόνες από αυτή την ομολογουμένως ασυνήθιστη Prolimatech. Ξεκινώντας από το κουτί, το οποίο κινείται μάλλον στα γνώριμα χρώματα της εταιρίας, με τον λογότυπο να δεσπόζει στην πρόσοψη, μαζί με την φωτογραφία την ψύκτρας, ενώ η πρώτη θετική εντύπωση μας περιμένει στο κάτω μέρος της πρόσοψης, όπου βλέπουμε ότι οι AMD πλατφόρμα, δεν θα μείνει παραπονεμένη από αυτή την ψύκτρα. Αξίζει να αναφέρουμε εδώ, για τους λιγότερο μυημένους ότι όταν βλέπουμε την ένδειξη AM3 support σε ψύκτρες, αυτό αυτομάτως σημαίνει και υποστήριξη FM1, για τα διάσημα APU της AMD. Παρόλα αυτά, οι φίλοι με LGA1366 ή LGA2011 θα μείνουν παραπονεμένοι, αν και ίσως αυτοί, δεν αποτελούν και σημαντικό target group, μιας τόσο μετριοπαθούς ψύκτρας.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στην απουσία μολύβδου από τις κολλήσεις, κάτι που μαζί με τα ανακυκλώσιμα υλικά της συσκευασίας κλείνουν το μάτι στους οικολογικά ευαίσθητους καταναλωτές.
Κατά την διάταξη των παρελκομένων για την αντίστοιχη φωτογραφία, εντύπωση μας έκανε το αρκετά μεγάλο σωληνάριο πάστας καθώς και η αίσθηση ότι τα mounting κομμάτια είναι άκαμπτα και στιβαρά, σε βαθμό αηδίας: Δεν θα καταφέρετε να σπάσετε κάτι - ακόμα και αν το επιδιώκετε μανιωδώς! Συνεχίζοντας, τα "συρμάτινα" clips για τον ανεμιστήρα δεν είναι και η τελευταία λέξη της "μόδας" αλλά αποδείχτηκε πως κάνουν την δουλειά επαρκώς, και στην συσκευασία θα βρείτε 4, σε περίπτωση που θελήσετε να προσαρτήσετε και δεύτερο ανεμιστήρα. Κάπου εκεί, συνειδητοποιήσαμε ότι το LGA775 support λάμπει δια της απουσίας του. Καιρός του ήταν… αλλά παρόλα αυτά, είναι αρκετά σπάνιο να ανοίγεις μία ψύκτρα που αγνοεί επιδεικτικά την μάλλον πιο επιτυχημένη πλατφόρμα της δεκαετίας. Ο ανεμιστήρας, αν και αναχρονιστικού χρώματος, δείχνει υπεράνω κριτικής. Και με sleeved καλώδιο!
Εξετάζοντας το κυρίως σώμα της Prolimatech Lynx είναι αρκετά δύσκολο να συνηθίσεις το πόσο λεπτό είναι το design της. Μιλάμε για κάτι λιγότερο από 3cm (~28mm) πράγμα που υποχρεώνει τα τρία nickel plated χάλκινα heatpipes, να στοιχίζονται σε μία "γραμμή" στην οροφή της ψύκτρα. Σίγουρα δεν είναι και το πιο σύνηθες θέαμα σε μία single tower ψύκτρα, σωστά;
Η διατομή των τριών heatpipes είναι 6mm και κοιτώντας από μερικές γωνίες αρχίσαμε να αγχωνόμαστε, αν πράγματι η Lynx θα έβγαζε ασπροπρόσωπο το βαρύ όνομα που κουβαλάει. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το τελείωμα της επιφάνειας επαφής, είναι ένα από τα καλύτερα που έχουμε δει. Η φωτογραφία το αδικεί ελαφρώς και θα πούμε ότι ακόμα και οι πιο τελειομανείς δεν θα βρουν λόγο να λειάνουν περαιτέρω την επιφάνεια (lapping κτλ). Ακόμα ένα καλό στοιχείο είναι ότι η ψύκτρα, ακόμα και με τον ανεμιστήρα, δεν θα προσεγγίσει τις μνήμες σας. Sky is the limit!
Η εγκατάσταση; Χμμ... θα το θέσουμε ως εξής: αν έχετε σκοπό να αφαιρείτε συχνά την ψύκτρα σας (αλλαγή πάστας, δοκιμές επεξεργαστών κτλ) τότε απλά αποφύγετε την Lynx. Δεν είναι ότι κάτι έχει σχεδιαστεί θεμελιωδώς λάθος και το λεπτό σώμα της διευκολύνει αρκετά την χρήση εργαλείων και την προσέγγιση, ακόμα και σε στενά cases, απλά από την στιγμή που τα brackets βιδώνουν κατευθείαν στο back plate, η όλη διαδικασία απαιτεί πρόσβαση και από τις δύο πλευρές. Και κάποια "μαεστρία"... Αν κάποτε δε, αφαιρέσετε την ψύκτρα, πιθανότατα το backplate να πέσει και να πρέπει να ξεκινήσετε την εγκατάσταση από το μηδέν. Αν είστε αρχάριοι θα ταλαιπωρηθείτε σίγουρα και ακόμα και αν δεν είστε, σίγουρα δεν θα το γλεντήσετε. Και εδώ είναι η ένστασή μας. Κατανοούμε την δαμόκλειο σπάθη του κόστους, αλλά ένα σύστημα εγκατάστασης "δύο χρόνων" (με σταθερό, βιδωμένο μέρος στην μητρική και cross bone για το σώμα της ψύκτρας) θα έδινε πολλούς πόντους στον τομέα "ευκολία εγκατάστασης".
Για της ανάγκες των μετρήσεων, αποφασίστηκε να χρησιμοποιήσουμε τις δύο γνώριμες και άκρως διαδεδομένες πλατφόρμες, την Intel LGA1155, καθώς και την AMD AM3.
Για την LGA1155 πλατφόρμα επιλέχτηκε ο δημοφιλής Sandy Bridge i5 2500K (D2) και κρίναμε σκόπιμο να πάρουμε μετρήσεις από δύο συχνότητες λειτουργίας. Μία στο εργοστασιακό 33x100 (3.3GHz) με τάση vcore 1.2Volts, ορισμένη manually από το bios, και μία στο σχετικά εύκολο 45x100 (4.5GHz) με τάση vcore 1.35Volts, και πάλι ορισμένο με τον ίδιο τρόπο. Οι μνήμες έπαιξαν στα 1600MHz με χρονισμούς 9-9-9-24 και τάση vdimm 1.5 volts. Όλες οι επιλογές εξοικονόμησης ενέργειας και διόρθωσης (compensation) τάσεων ήταν απενεργοποιημένες και οι υπόλοιπες τάσεις αφέθηκαν στο auto.
Part list
Για την ΑΜ3 πλατφόρμα, επιλέχτηκε o λαοφιλέστατος Phenom II X4 955 (C3) και πάλι πήραμε μετρήσεις από δύο συχνότητες λειτουργίας. Μία στο εργοστασιακό 16x200 (3.2GHz) με τάση vcore 1.3Volts, ορισμένη manually από το bios, και μία στο πολυπόθητο 20x200 (4GHz) με τάση vcore τα 1.45Volts, και πάλι ορισμένο με τον ίδιο τρόπο. Οι μνήμες και πάλι έπαιξαν στα 1600MHz με χρονισμούς 9-9-9-24 και τάση vdimm 1.5 volts. Όλες οι επιλογές εξοικονόμησης ενέργειας, turbo και διόρθωσης (compensation) τάσεων ήταν απενεργοποιημένες και οι υπόλοιπες τάσεις αφέθηκαν στο auto. Δεν έγινε υπερχονισμός σε HTT ή NB Frequency.
Part list
Παρατηρήσεις
Όλες οι μετρήσεις έγιναν με τον ανεμιστήρα στα 12V, κατά την πάγια τακτική του HWBOX, επομένως τα αποτελέσματα που θα ακολουθήσουν εξήχθησαν με τον ανεμιστήρα στις μέγιστες στροφές του. Παρόλα αυτά, επειδή ο ανεμιστήρας της Prolimatech Lynx διαθέτει και PWM λειτουργία επαναλάβαμε τα test με την default διαχείριση του PWM fan. Τα αποτελέσματα ήταν χειρότερα και δεν θα παρουσιαστούν, μιας και θέλουμε να δώσουμε έμφαση στην απόδοση της μονάδας αυτής καθαυτής, αποκλείοντας της διαφορές που θα προέκυπταν από τον τρόπο που η κάθε μητρική έχει "χαρτογραφήσει" την PWM λειτουργία. Το PWM run έγινε αυστηρά και μόνο για συμπεράσματα περί του παραγόμενου θορύβου και τίποτα άλλο.
H πάστα που χρησιμοποιήθηκε σε όλες τις περιπτώσεις ήταν η boxed της Prolimatech η οποία είναι δοκιμασμένα, ιδιαίτερα ποιοτική.
Δοκιμές
Προκειμένου να δημιουργήσουμε load χρησιμοποιήσαμε τις τελευταίες εκδόσεις του linpack κάτω από το Linx. Στην περίπτωση του Sandy Bridge i5 2500K ανανεώσαμε κατάλληλα τις εφαρμογές μας, ώστε να αξιοποιηθεί το AVX instruction set. Έτσι, καταγράψαμε μέσω του coretemp τις μέγιστες θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν σε διάστημα 10 λεπτών τρέχοντας διαδοχικές 2048MB loops του LinX. Κατόπιν υπολογίστηκε ο μέσος όρος max θερμοκρασίας των τεσσάρων πυρήνων.
Με το πέρας του δεκάλεπτου stressing και κλείνοντας το LinX – αφήναμε το σύστημα σε κατάσταση ηρεμίας για 15 ακόμα λεπτά και καταγράφαμε τις θερμοκρασίες στις οποίες επανήλθε ο επεξεργαστής. Αυτό, θα είναι το idle temperature που αναφέρουμε στα γραφήματα που ακολουθούν.
Ακολουθώντας την προαναφερθείσα μεθοδολογία, πήραμε τα παρακάτω αποτελέσματα.
Στο LGA1155, η λεπτεπίλεπτη Prolimatech έλαμψε. Οι θερμοκρασίες είναι καλές, και δεν θα σας προβλημάτιζαν ούτε κατά τις πιο ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Σε μετέπειτα πειραματισμούς όμως και έχοντας και μία Noctua NH-D14 στην διάθεσή μας διαπιστώσαμε κάτι το αξιοσημείωτο: Ενώ η κομψή Prolimatech ήταν 7 με 8 σίγουρους βαθμούς θερμότερη στο load, αν κάναμε τις ίδιες συγκρίσεις σε μεγαλύτερες τάσης και συχνότητες (5GHz στα 1.5V) τότε αυτή η διαφορά εκτοξευόταν σε δυσθεώρητα μεγέθη. Η διαφορά εκεί, ήταν τόσο τρομακτική που προς στιγμή πιστέψαμε ότι η μικρή Prolimatech ξεκούμπωσε από το socket και απλά οι θερμοκρασίες καλπάζουν ανεξέλικτες. Βέβαια αυτό δεν ίσχυε, απλά όσο ανεβαίνουμε σε wattage η πραγματικότητα σε χτυπάει σκληρά: οι μεγάλες ψύκτρες “κοντράρουν” ενώ οι ελαφρότερες παραδίνονται αμαχητί στην εκλυόμενη θερμότητα, με τέτοιο ρυθμό, που το instability είναι περισσότερο από βέβαιο.
Σειρά για το AM3. Τα τεστ τελείωσαν με επιτυχία και τα αποτελέσματα είναι κάπως πιο “μέτρια”, ειδικά στο load test στην overclocked συχνότητα. Πάντως η ψύκτρα δεν ενδίδει με τίποτα προς τα επάνω, ακόμα και αν ξεπερνούσαμε τον χρόνο του stressing που ορίσαμε στην μεθοδολογία, άρα κανένα διαφαινόμενο πρόβλημα με τα συγκριμένα settings. Πάντως, και πάλι πειραματιζόμενοι, διαπιστώσαμε ότι το load test της overclocked συχνότητας, είναι αρκετά κοντά στα όρια της ψύκτρας. Τα επόμενα 100MHz και 50mV αλλάζουν δραματικά την εικόνα και μάλλον δεν θα θέλατε να υποβάλλεται το hardware σας σε τέτοιες δοκιμασίες. Αυτοί που θέλουν να κινηθούν στο 4GHz-4.4GHz μπορούν ήδη να διαγράψουν την Lynx, από τις επιλογές τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι τo διερευνητικό run με τον ανεμιστήρα σε PWM λειτουργία - φλερτάριζε διαρκώς με το thermal throttling.
Στις τελευταίες τέσσερις σελίδες, φωτίσαμε την Prolimatech Lynx από διάφορες “γωνίες”. Το στοίχημα στην όλη διαδικασία είναι να σας βοηθήσουμε προοδευτικά, να βγάλετε το δικό σας συμπέρασμα, μίας και δεν επιφυλάσσουμε για τους εαυτούς μας τον ρόλο του Πάπα, και φτάνοντας στην τελευταία σελίδα, να ακούσετε και το δικό μας. Η Prolimatech Lynx είναι ένα από εκείνα τα προϊόντα που στερείται κάποιου μοναδικού και ιδιαίτερου “στοιχείου”, με εξαίρεση ίσως, την πραγματικά λεπτή της σιλουέτα. H τελευταία, θα σας απαλλάξει από κάποιους πονοκεφάλους, αλλά μιλώντας ήδη για ένα 12άρη cooler, δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι χωράει σε όλα τα cases, με την ίδια αυτοπεποίθηση που θα το λέγαμε για ένα 92άρη single tower cooler. Επίσης κάτι τόσο λεπτό, ίσως είχε μία αξία στο LGA2011, με τις μνήμες εκατέρωθεν, αλλά η Lynx δεν υποστηρίζει την νέα πλατφόρμα. Τότε;
Κατακερματισμός. Ξεκινώντας από την ποιότητα κατασκευής, που πείθει και την τιμή, που αν και είναι “μέσα” στην αγορά, φαντάζει σχετικά “ανάλαφρη” για τη συγκεκριμένη εταιρία. Από εκεί και πέρα, η απόδοση είναι καλή, αλλά όχι και κάτι μνημειώδες. Ο θόρυβος, κινείται σε σχεδόν ανεκτά επίπεδα, ειδικά όταν ο ανεμιστήρας δουλεύει στα 12Volts και μετακινεί αρκετό αέρα, μιας και ξεπερνά τα ονομαστικά RPM του. Με τον ανεμιστήρα σε PWM λειτουργία, ο θόρυβος σαφώς μειώνεται αλλά οι θερμοκρασίες παίρνουν την ανιούσα, και στο overclocked AM3 καταντούν "προβληματικές". Και κάπου εδώ, το ποτήρι γίνεται μισοάδειο στην συνειδητοποίηση δύο βασικών προβλημάτων.
Το πρώτο αφορά την απόδοση, η οποία αν και καλή στα τυποποιημένα μας test δεν ήταν καθόλου “γραμμική” παραπέρα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι φτιάχνοντας μια ψύκτρα τόσο ελαφριά χάνεις αρκετό thermal buffer. Είναι αξιοσημείωτο ότι αν σε load σταματήσετε με το δάχτυλο τον ανεμιστήρα, το restart θα έρθει πολύ πιο γρήγορα από ότι νομίζετε και ότι αν ξεπεράσετε το σημείο “χωρίς επιστροφή” για το wattage (αυξάνοντας το vcore σας) οι επιδόσεις της ψύκτρας κατακρημνίζονται. Η ψύκτρα πλέον, απλά δεν δουλεύει. Υποπτευόμαστε ότι γιʼ αυτό τον λόγο, η Prolimatech παρέλειψε να υποστηρίξει το LGA1366 σε αυτό της το μοντέλο. Και το τελευταίο, μας φέρνει στο δεύτερο βασικό πρόβλημα.
Υποστηριζόμενα sockets. Αν συνειδητοποιήσετε ότι όλα τα αναφερόμενα AMD sockets είναι ταυτόσημα στις διαστάσεις των mounting brackets και ότι τα δύο Intel (LGA1155, LGA1156) είναι επί της ουσίας το ίδιο πράγμα, τότε καταλαβαίνεται ότι μιλάμε για μία ψύκτρα που υποστηρίζει, στην ουσία, δύο μόνο sockets! Αν κοιτάξετε τον ανταγωνισμό, θα συμφωνήσετε μαζί μας όταν λέμε ότι αυτό είναι απαράδεκτο και …τεμπέλικο, πόσο μάλλον όταν έρχεται από έναν κατασκευαστή τέτοιας κλάσης.
Στο παρελθόν, η Prolimatech έχει δείξει περίτρανα ότι μπορεί να φτάσει στην κορυφή. Στην δύσκολη πορεία, του να παραμείνει εκεί, η Lynx δεν φαίνεται να βοηθάει ιδιαίτερα.
Ακόμα μια HWBOX παρουσίαση έφτασε στο τέλος της. Να ευχαριστήσουμε θερμά το www.caseking.de για την παραχώρηση του δείγματος! :T:
Με την Prolimatech να φτιάχνει μόνο fans, cpu & gpu coolers και να μην διεκδικεί αγωνιωδώς τίτλους "value" προϊόντων, οι προσδοκίες είναι εξ ορισμού υψηλές. Και η αυστηρότητα, καταντά δεύτερη φύση μεταξύ των reviewers, όταν μία εταιρία επικεντρώνεται τόσο σε ένα και μόνο χώρο της IT αγοράς. Η αλήθεια είναι, ότι μέχρι στιγμής, η Prolimatech δεν έχει απογοητεύσει. Είναι γνωστό ότι κάθε νεοτερισμός της, κάθε μικρή λεπτομέρεια στο σχεδιασμό της θα απασχολήσει τον ανταγωνισμό, και ίσως "υιοθετηθεί" λίγο αργότερα και από άλλες εταιρίες. Θα φτάναμε στο σημείο να πούμε ότι υπάρχει η αίσθηση ότι ο ανταγωνισμός "κρέμεται από τα χείλη" της και περιμένει αυτήν, και άλλες δύο τρεις μεγάλες εταιρίες του χώρου, για να κινήσουν το άρμα της εξέλιξης στον τομέα της ψύξης με αέρα.
Τι μας επιφυλάσσει λοιπόν, αυτή την φορά η Prolimatech; Τι τέρας περιμένουμε να φιλοξενήσει το case μας; Πόσα κιλά θα επιβαρύνουν την μητρική μας; Κανένα τέρας! Καμία θηριώδης κατασκευή! Μόλις και μετά βίας 400 γραμμάρια χαλκού και αλουμινίου και η Prolimatech σε έναν ρόλο που δεν την έχουμε συνηθίσει ποτέ: φθηνή, απλή και μαζεμένη!
Αιφνιδιαστήκατε; Ρίξτε μια ματιά στα τεχνικά χαρακτηριστικά που επιλέγει να προβάλει η εταιρία για την μικρή της ψύκτρα και ετοιμαστείτε για την φωτογραφική της επισκόπηση.
Dimension | 118 x 159.5 x 70 mm | |
Heat Sink Material | Aluminum / Copper Nickel-Plated | |
Heat Sink Weight | 400 g | |
Fan Dimension | 120 x 120 x 25 mm | |
Fan Speed | 800 - 1600 RPM PWM | |
Connector | 4-Pin | |
CPU Socket | Intel Socket: LGA 1156 / 1155 AMD Socket: FM1 / AM3+ / AM3 / AM2+ / AM2 |
Πάμε να δούμε μαζί τις πρώτες εικόνες από αυτή την ομολογουμένως ασυνήθιστη Prolimatech. Ξεκινώντας από το κουτί, το οποίο κινείται μάλλον στα γνώριμα χρώματα της εταιρίας, με τον λογότυπο να δεσπόζει στην πρόσοψη, μαζί με την φωτογραφία την ψύκτρας, ενώ η πρώτη θετική εντύπωση μας περιμένει στο κάτω μέρος της πρόσοψης, όπου βλέπουμε ότι οι AMD πλατφόρμα, δεν θα μείνει παραπονεμένη από αυτή την ψύκτρα. Αξίζει να αναφέρουμε εδώ, για τους λιγότερο μυημένους ότι όταν βλέπουμε την ένδειξη AM3 support σε ψύκτρες, αυτό αυτομάτως σημαίνει και υποστήριξη FM1, για τα διάσημα APU της AMD. Παρόλα αυτά, οι φίλοι με LGA1366 ή LGA2011 θα μείνουν παραπονεμένοι, αν και ίσως αυτοί, δεν αποτελούν και σημαντικό target group, μιας τόσο μετριοπαθούς ψύκτρας.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στην απουσία μολύβδου από τις κολλήσεις, κάτι που μαζί με τα ανακυκλώσιμα υλικά της συσκευασίας κλείνουν το μάτι στους οικολογικά ευαίσθητους καταναλωτές.
Κατά την διάταξη των παρελκομένων για την αντίστοιχη φωτογραφία, εντύπωση μας έκανε το αρκετά μεγάλο σωληνάριο πάστας καθώς και η αίσθηση ότι τα mounting κομμάτια είναι άκαμπτα και στιβαρά, σε βαθμό αηδίας: Δεν θα καταφέρετε να σπάσετε κάτι - ακόμα και αν το επιδιώκετε μανιωδώς! Συνεχίζοντας, τα "συρμάτινα" clips για τον ανεμιστήρα δεν είναι και η τελευταία λέξη της "μόδας" αλλά αποδείχτηκε πως κάνουν την δουλειά επαρκώς, και στην συσκευασία θα βρείτε 4, σε περίπτωση που θελήσετε να προσαρτήσετε και δεύτερο ανεμιστήρα. Κάπου εκεί, συνειδητοποιήσαμε ότι το LGA775 support λάμπει δια της απουσίας του. Καιρός του ήταν… αλλά παρόλα αυτά, είναι αρκετά σπάνιο να ανοίγεις μία ψύκτρα που αγνοεί επιδεικτικά την μάλλον πιο επιτυχημένη πλατφόρμα της δεκαετίας. Ο ανεμιστήρας, αν και αναχρονιστικού χρώματος, δείχνει υπεράνω κριτικής. Και με sleeved καλώδιο!
Εξετάζοντας το κυρίως σώμα της Prolimatech Lynx είναι αρκετά δύσκολο να συνηθίσεις το πόσο λεπτό είναι το design της. Μιλάμε για κάτι λιγότερο από 3cm (~28mm) πράγμα που υποχρεώνει τα τρία nickel plated χάλκινα heatpipes, να στοιχίζονται σε μία "γραμμή" στην οροφή της ψύκτρα. Σίγουρα δεν είναι και το πιο σύνηθες θέαμα σε μία single tower ψύκτρα, σωστά;
Η διατομή των τριών heatpipes είναι 6mm και κοιτώντας από μερικές γωνίες αρχίσαμε να αγχωνόμαστε, αν πράγματι η Lynx θα έβγαζε ασπροπρόσωπο το βαρύ όνομα που κουβαλάει. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το τελείωμα της επιφάνειας επαφής, είναι ένα από τα καλύτερα που έχουμε δει. Η φωτογραφία το αδικεί ελαφρώς και θα πούμε ότι ακόμα και οι πιο τελειομανείς δεν θα βρουν λόγο να λειάνουν περαιτέρω την επιφάνεια (lapping κτλ). Ακόμα ένα καλό στοιχείο είναι ότι η ψύκτρα, ακόμα και με τον ανεμιστήρα, δεν θα προσεγγίσει τις μνήμες σας. Sky is the limit!
Η εγκατάσταση; Χμμ... θα το θέσουμε ως εξής: αν έχετε σκοπό να αφαιρείτε συχνά την ψύκτρα σας (αλλαγή πάστας, δοκιμές επεξεργαστών κτλ) τότε απλά αποφύγετε την Lynx. Δεν είναι ότι κάτι έχει σχεδιαστεί θεμελιωδώς λάθος και το λεπτό σώμα της διευκολύνει αρκετά την χρήση εργαλείων και την προσέγγιση, ακόμα και σε στενά cases, απλά από την στιγμή που τα brackets βιδώνουν κατευθείαν στο back plate, η όλη διαδικασία απαιτεί πρόσβαση και από τις δύο πλευρές. Και κάποια "μαεστρία"... Αν κάποτε δε, αφαιρέσετε την ψύκτρα, πιθανότατα το backplate να πέσει και να πρέπει να ξεκινήσετε την εγκατάσταση από το μηδέν. Αν είστε αρχάριοι θα ταλαιπωρηθείτε σίγουρα και ακόμα και αν δεν είστε, σίγουρα δεν θα το γλεντήσετε. Και εδώ είναι η ένστασή μας. Κατανοούμε την δαμόκλειο σπάθη του κόστους, αλλά ένα σύστημα εγκατάστασης "δύο χρόνων" (με σταθερό, βιδωμένο μέρος στην μητρική και cross bone για το σώμα της ψύκτρας) θα έδινε πολλούς πόντους στον τομέα "ευκολία εγκατάστασης".
Αρκετά όμως, αφού τα καταφέραμε, ας εξετάσουμε τώρα, το πως θα κάνουμε τις δοκιμές μας.
Για της ανάγκες των μετρήσεων, αποφασίστηκε να χρησιμοποιήσουμε τις δύο γνώριμες και άκρως διαδεδομένες πλατφόρμες, την Intel LGA1155, καθώς και την AMD AM3.
Intel LGA1155 πλατφόρμα δοκιμής
Για την LGA1155 πλατφόρμα επιλέχτηκε ο δημοφιλής Sandy Bridge i5 2500K (D2) και κρίναμε σκόπιμο να πάρουμε μετρήσεις από δύο συχνότητες λειτουργίας. Μία στο εργοστασιακό 33x100 (3.3GHz) με τάση vcore 1.2Volts, ορισμένη manually από το bios, και μία στο σχετικά εύκολο 45x100 (4.5GHz) με τάση vcore 1.35Volts, και πάλι ορισμένο με τον ίδιο τρόπο. Οι μνήμες έπαιξαν στα 1600MHz με χρονισμούς 9-9-9-24 και τάση vdimm 1.5 volts. Όλες οι επιλογές εξοικονόμησης ενέργειας και διόρθωσης (compensation) τάσεων ήταν απενεργοποιημένες και οι υπόλοιπες τάσεις αφέθηκαν στο auto.
Part list
- ASUS Maximus IV Extreme-Z
- Sandy Bridge i5 2500K (D2)
- 2x4GB G.skill sniper 1600MHz
- Intel Postville 80GB
- AMD Radeon HD 4770
- Enermax Pro 82+ 425Watt
AMD AM3 πλατφόρμα δοκιμής
Για την ΑΜ3 πλατφόρμα, επιλέχτηκε o λαοφιλέστατος Phenom II X4 955 (C3) και πάλι πήραμε μετρήσεις από δύο συχνότητες λειτουργίας. Μία στο εργοστασιακό 16x200 (3.2GHz) με τάση vcore 1.3Volts, ορισμένη manually από το bios, και μία στο πολυπόθητο 20x200 (4GHz) με τάση vcore τα 1.45Volts, και πάλι ορισμένο με τον ίδιο τρόπο. Οι μνήμες και πάλι έπαιξαν στα 1600MHz με χρονισμούς 9-9-9-24 και τάση vdimm 1.5 volts. Όλες οι επιλογές εξοικονόμησης ενέργειας, turbo και διόρθωσης (compensation) τάσεων ήταν απενεργοποιημένες και οι υπόλοιπες τάσεις αφέθηκαν στο auto. Δεν έγινε υπερχονισμός σε HTT ή NB Frequency.
Part list
- ASUS Crosshair IV Formula
- Phenom II X4 955 (C3)
- 2x2GB Team Group Xtreem Dark 1600MHz
- Western Digital 640AAKS
- Nvidia G210
- Corsair TX V2 850Watt
Παρατηρήσεις
Όλες οι μετρήσεις έγιναν με τον ανεμιστήρα στα 12V, κατά την πάγια τακτική του HWBOX, επομένως τα αποτελέσματα που θα ακολουθήσουν εξήχθησαν με τον ανεμιστήρα στις μέγιστες στροφές του. Παρόλα αυτά, επειδή ο ανεμιστήρας της Prolimatech Lynx διαθέτει και PWM λειτουργία επαναλάβαμε τα test με την default διαχείριση του PWM fan. Τα αποτελέσματα ήταν χειρότερα και δεν θα παρουσιαστούν, μιας και θέλουμε να δώσουμε έμφαση στην απόδοση της μονάδας αυτής καθαυτής, αποκλείοντας της διαφορές που θα προέκυπταν από τον τρόπο που η κάθε μητρική έχει "χαρτογραφήσει" την PWM λειτουργία. Το PWM run έγινε αυστηρά και μόνο για συμπεράσματα περί του παραγόμενου θορύβου και τίποτα άλλο.
H πάστα που χρησιμοποιήθηκε σε όλες τις περιπτώσεις ήταν η boxed της Prolimatech η οποία είναι δοκιμασμένα, ιδιαίτερα ποιοτική.
Δοκιμές
Προκειμένου να δημιουργήσουμε load χρησιμοποιήσαμε τις τελευταίες εκδόσεις του linpack κάτω από το Linx. Στην περίπτωση του Sandy Bridge i5 2500K ανανεώσαμε κατάλληλα τις εφαρμογές μας, ώστε να αξιοποιηθεί το AVX instruction set. Έτσι, καταγράψαμε μέσω του coretemp τις μέγιστες θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν σε διάστημα 10 λεπτών τρέχοντας διαδοχικές 2048MB loops του LinX. Κατόπιν υπολογίστηκε ο μέσος όρος max θερμοκρασίας των τεσσάρων πυρήνων.
Με το πέρας του δεκάλεπτου stressing και κλείνοντας το LinX – αφήναμε το σύστημα σε κατάσταση ηρεμίας για 15 ακόμα λεπτά και καταγράφαμε τις θερμοκρασίες στις οποίες επανήλθε ο επεξεργαστής. Αυτό, θα είναι το idle temperature που αναφέρουμε στα γραφήματα που ακολουθούν.
Και με τα διαδικαστικά στην άκρη, πάμε να δούμε τα αποτελέσματα.
Ακολουθώντας την προαναφερθείσα μεθοδολογία, πήραμε τα παρακάτω αποτελέσματα.
Στο LGA1155, η λεπτεπίλεπτη Prolimatech έλαμψε. Οι θερμοκρασίες είναι καλές, και δεν θα σας προβλημάτιζαν ούτε κατά τις πιο ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Σε μετέπειτα πειραματισμούς όμως και έχοντας και μία Noctua NH-D14 στην διάθεσή μας διαπιστώσαμε κάτι το αξιοσημείωτο: Ενώ η κομψή Prolimatech ήταν 7 με 8 σίγουρους βαθμούς θερμότερη στο load, αν κάναμε τις ίδιες συγκρίσεις σε μεγαλύτερες τάσης και συχνότητες (5GHz στα 1.5V) τότε αυτή η διαφορά εκτοξευόταν σε δυσθεώρητα μεγέθη. Η διαφορά εκεί, ήταν τόσο τρομακτική που προς στιγμή πιστέψαμε ότι η μικρή Prolimatech ξεκούμπωσε από το socket και απλά οι θερμοκρασίες καλπάζουν ανεξέλικτες. Βέβαια αυτό δεν ίσχυε, απλά όσο ανεβαίνουμε σε wattage η πραγματικότητα σε χτυπάει σκληρά: οι μεγάλες ψύκτρες “κοντράρουν” ενώ οι ελαφρότερες παραδίνονται αμαχητί στην εκλυόμενη θερμότητα, με τέτοιο ρυθμό, που το instability είναι περισσότερο από βέβαιο.
Σειρά για το AM3. Τα τεστ τελείωσαν με επιτυχία και τα αποτελέσματα είναι κάπως πιο “μέτρια”, ειδικά στο load test στην overclocked συχνότητα. Πάντως η ψύκτρα δεν ενδίδει με τίποτα προς τα επάνω, ακόμα και αν ξεπερνούσαμε τον χρόνο του stressing που ορίσαμε στην μεθοδολογία, άρα κανένα διαφαινόμενο πρόβλημα με τα συγκριμένα settings. Πάντως, και πάλι πειραματιζόμενοι, διαπιστώσαμε ότι το load test της overclocked συχνότητας, είναι αρκετά κοντά στα όρια της ψύκτρας. Τα επόμενα 100MHz και 50mV αλλάζουν δραματικά την εικόνα και μάλλον δεν θα θέλατε να υποβάλλεται το hardware σας σε τέτοιες δοκιμασίες. Αυτοί που θέλουν να κινηθούν στο 4GHz-4.4GHz μπορούν ήδη να διαγράψουν την Lynx, από τις επιλογές τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι τo διερευνητικό run με τον ανεμιστήρα σε PWM λειτουργία - φλερτάριζε διαρκώς με το thermal throttling.
Στις τελευταίες τέσσερις σελίδες, φωτίσαμε την Prolimatech Lynx από διάφορες “γωνίες”. Το στοίχημα στην όλη διαδικασία είναι να σας βοηθήσουμε προοδευτικά, να βγάλετε το δικό σας συμπέρασμα, μίας και δεν επιφυλάσσουμε για τους εαυτούς μας τον ρόλο του Πάπα, και φτάνοντας στην τελευταία σελίδα, να ακούσετε και το δικό μας. Η Prolimatech Lynx είναι ένα από εκείνα τα προϊόντα που στερείται κάποιου μοναδικού και ιδιαίτερου “στοιχείου”, με εξαίρεση ίσως, την πραγματικά λεπτή της σιλουέτα. H τελευταία, θα σας απαλλάξει από κάποιους πονοκεφάλους, αλλά μιλώντας ήδη για ένα 12άρη cooler, δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι χωράει σε όλα τα cases, με την ίδια αυτοπεποίθηση που θα το λέγαμε για ένα 92άρη single tower cooler. Επίσης κάτι τόσο λεπτό, ίσως είχε μία αξία στο LGA2011, με τις μνήμες εκατέρωθεν, αλλά η Lynx δεν υποστηρίζει την νέα πλατφόρμα. Τότε;
Κατακερματισμός. Ξεκινώντας από την ποιότητα κατασκευής, που πείθει και την τιμή, που αν και είναι “μέσα” στην αγορά, φαντάζει σχετικά “ανάλαφρη” για τη συγκεκριμένη εταιρία. Από εκεί και πέρα, η απόδοση είναι καλή, αλλά όχι και κάτι μνημειώδες. Ο θόρυβος, κινείται σε σχεδόν ανεκτά επίπεδα, ειδικά όταν ο ανεμιστήρας δουλεύει στα 12Volts και μετακινεί αρκετό αέρα, μιας και ξεπερνά τα ονομαστικά RPM του. Με τον ανεμιστήρα σε PWM λειτουργία, ο θόρυβος σαφώς μειώνεται αλλά οι θερμοκρασίες παίρνουν την ανιούσα, και στο overclocked AM3 καταντούν "προβληματικές". Και κάπου εδώ, το ποτήρι γίνεται μισοάδειο στην συνειδητοποίηση δύο βασικών προβλημάτων.
Το πρώτο αφορά την απόδοση, η οποία αν και καλή στα τυποποιημένα μας test δεν ήταν καθόλου “γραμμική” παραπέρα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι φτιάχνοντας μια ψύκτρα τόσο ελαφριά χάνεις αρκετό thermal buffer. Είναι αξιοσημείωτο ότι αν σε load σταματήσετε με το δάχτυλο τον ανεμιστήρα, το restart θα έρθει πολύ πιο γρήγορα από ότι νομίζετε και ότι αν ξεπεράσετε το σημείο “χωρίς επιστροφή” για το wattage (αυξάνοντας το vcore σας) οι επιδόσεις της ψύκτρας κατακρημνίζονται. Η ψύκτρα πλέον, απλά δεν δουλεύει. Υποπτευόμαστε ότι γιʼ αυτό τον λόγο, η Prolimatech παρέλειψε να υποστηρίξει το LGA1366 σε αυτό της το μοντέλο. Και το τελευταίο, μας φέρνει στο δεύτερο βασικό πρόβλημα.
Υποστηριζόμενα sockets. Αν συνειδητοποιήσετε ότι όλα τα αναφερόμενα AMD sockets είναι ταυτόσημα στις διαστάσεις των mounting brackets και ότι τα δύο Intel (LGA1155, LGA1156) είναι επί της ουσίας το ίδιο πράγμα, τότε καταλαβαίνεται ότι μιλάμε για μία ψύκτρα που υποστηρίζει, στην ουσία, δύο μόνο sockets! Αν κοιτάξετε τον ανταγωνισμό, θα συμφωνήσετε μαζί μας όταν λέμε ότι αυτό είναι απαράδεκτο και …τεμπέλικο, πόσο μάλλον όταν έρχεται από έναν κατασκευαστή τέτοιας κλάσης.
Στο παρελθόν, η Prolimatech έχει δείξει περίτρανα ότι μπορεί να φτάσει στην κορυφή. Στην δύσκολη πορεία, του να παραμείνει εκεί, η Lynx δεν φαίνεται να βοηθάει ιδιαίτερα.
Ακόμα μια HWBOX παρουσίαση έφτασε στο τέλος της. Να ευχαριστήσουμε θερμά το www.caseking.de για την παραχώρηση του δείγματος! :T: