Gigabyte G1.Assassin 2 X79 Review: The Silent Progression
Η λέξη Assassin - στα Ελληνικά "Δολοφόνος" - προέρχεται από τη λέξη Hashshashin (Αραβικά: حشاشين, ħashshāshīyīn, hashishin, Hashashiyyin ή Assassins) και μοιράζεται την ετυμολογική της ρίζα με την λέξη hashish (από τα αραβικά: حشيش). Αρχικά η λέξη Hashshashin αναφερόταν σε μια ομάδα Σιιτών που ήταν μέρος της ομάδας Nizari του Ismā'īlī. Αρχηγός και ιδρυτής τους ήταν ο Πέρσης Hassan-i Sabbah, ενώ ή ομάδα του έδρασε από τον 8ο έως και τον 14ο αιώνα στο φρούριο του Alamut στο Ιράν και έλεγχε το κάστρο του Masyaf στη Συρία.Κύριος στόχος της ομάδας ήταν μέλη του Μουσουλμανικού Χαλιφάτου Abbasid, Σελτζούκοι, και η ελίτ των Χριστιανικών Σταυροφόρων και οι λόγοι των δολοφονιών τους ήταν κυρίως πολιτικοί και θρησκευτικοί. Αν και συνήθως πιστεύεται ότι οι δολοφόνοι ήταν υπό την επήρεια του χασίς κατά τη διάρκεια των δολοφονιών τους ή κατά τη διάρκεια της κατήχησης τους, δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο για το κατά πόσον αυτοί οι ισχυρισμοί είναι αληθινοί. Οι Hashshashins είχαν σχεδόν εξαλειφθεί από την Αυτοκρατορία της Μογγολίας γύρω στο 1275. Η αρχαιότερη γνωστή λογοτεχνική χρήση της λέξης "assassination" έχει γίνει το 1605 στο Μάκβεθ του William Shakespeare. Η λέξη Assassin - στα Ελληνικά "Δολοφόνος" - προέρχεται από τη λέξη Hashshashin (Αραβικά: حشاشين, ħashshāshīyīn, hashishin, Hashashiyyin ή Assassins) και μοιράζεται την ετυμολογική της ρίζα με την λέξη hashish (από τα αραβικά: حشيش). Αρχικά η λέξη Hashshashin αναφερόταν σε μια ομάδα Σιιτών που ήταν μέρος της ομάδας Nizari του Ismā'īlī. Αρχηγός και ιδρυτής τους ήταν ο Πέρσης Hassan-i Sabbah, ενώ ή ομάδα του έδρασε από τον 8ο έως και τον 14ο αιώνα στο φρούριο του Alamut στο Ιράν και έλεγχε το κάστρο του Masyaf στη Συρία.Κύριος στόχος της ομάδας ήταν μέλη του Μουσουλμανικού Χαλιφάτου Abbasid, Σελτζούκοι, και η ελίτ των Χριστιανικών Σταυροφόρων και οι λόγοι των δολοφονιών τους ήταν κυρίως πολιτικοί και θρησκευτικοί. Αν και συνήθως πιστεύεται ότι οι δολοφόνοι ήταν υπό την επήρεια του χασίς κατά τη διάρκεια των δολοφονιών τους ή κατά τη διάρκεια της κατήχησης τους, δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο για το κατά πόσον αυτοί οι ισχυρισμοί είναι αληθινοί. Οι Hashshashins είχαν σχεδόν εξαλειφθεί από την Αυτοκρατορία της Μογγολίας γύρω στο 1275. Η αρχαιότερη γνωστή λογοτεχνική χρήση της λέξης "assassination" έχει γίνει το 1605 στο Μάκβεθ του William Shakespeare.
Ας πατήσουμε τώρα το Fast Forward και ας πάμε 405 χρόνια μπροστά από την πρώτη αναφορά της λέξης "assassination". Η πρώτη αναφορά της λέξης "Assassin" από την Gigabyte έγινε τον Οκτώβριο του 2010 εδώ, λίγο πριν την καθιερωμένη CES που λαμβάνει κάθε χρόνο μέρος στο μακρινό Las Vegas. Κατά την CES, η Gigabyte παρουσίασε για πρώτη φορά μια ολοκαίνουρια σειρά από Gaming Motherboards οι οποίες βασίζονταν στο τότε τελευταίο και πιο σύγχρονο Chipset aka Intel® X58+ ICH10R, με την ονομασία G1-Killer, με όχι ένα, αλλά τρία νέα μέλη που ακούγανε στα ονόματα G1.Assassin, G1.Sniper & G1.Guerrilla, γνωστές στο hwbox και ως "Η Φονική Τριάδα".
Οι μητρικές όπως είπαμε προορίζονταν για Gamers και αποτέλεσαν τον κύριο αντίπαλο στο στρατόπεδο της ASUS που αλώνιζε μόνη της χωρίς αντίπαλο σε αυτό το πεδίο με τις μητρικές της σειράς ROG! Όλη η σειρά G1-Killer έχει ως βάση το μαύρο matte χρώμα στο PCB ενώ κάποιες λεπτομέρειες όπως τα PCI-E Slots, τα Ram Slots και κάποιες άλλες λεπτομέρειες έγιναν πολύ eye candy με το λαχανί φωσφοριζέ χρώμα που προστέθηκε. Το κερασάκι στην τούρτα πρόσθεταν κάθε φορά οι διάφορες ψύκτρες άλλοτε σε σχήμα γεμιστήρα, άλλοτε σε σχήμα μαχαίρι, ανάγλυφες σφαίρες και γενικά "εμπόλεμο" σκηνικό επάνω στην μητρικές! Οι μητρικές αυτές, δεν είχαν να ζηλέψουν τίποτα σε κανέναν τομέα. Ήταν και είναι εξοπλισμένες με ότι πιο καινούριο κυκλοφορεί σε όλους τους τομείς! Από κάρτα ήχου, storage features, συνδεσιμότητα, multi-gpu support, Ultra Durable PCB, πυκνωτές... σε όλα έμπαινε η Elite των υλικών... ακόμα και το Bundle περιείχε αυτοκόλλητα με... τρύπες από σφαίρες!
Το Intel X58 Express Chipset όμως "γέρασε" και την θέση του πήρε πριν 2 μήνες το Intel Intel® X79 Express Chipset. Η Gigabyte λοιπόν, έδειξε πώς ενδιαφέρεται για το Gaming κοινό και κυκλοφόρησε την συνέχεια της πολυσυζητημένης G1.Assassin, με την ονομασία G1.Assassin 2! Concept; Το ίδιο με πριν... fast rewind στην πρώτη παράγραφο... fast forward πάλι εδώ... θα καταφέρει λοιπόν η G1.Assassin 2 να κάνει ότι και οι Hashshashins και να κυριαρχήσει στην "περιοχή";
Η πρώτη ματιά
Αντικρίζοντας το κουτί της μητρικής και μόνο βλέπουμε πώς είναι κυριολεκτικά τεράστιο! Εάν το έβλεπε κάποιος εκτός χώρου θα έλεγε εύκολα πώς είναι κουτί από κάποιο συλλεκτικό επιτραπέζιο ή κάτι ανάλογο. Ανοίγοντάς το βλέπουμε το εσωτερικό κουτί που ακόμα και αυτό έχει Digital camouflage (γνωστό και ως digicam) με micropatterns. Έτυχε να έχουμε στα χέρια μας και την πρώτη Assassin που κυκλοφόρησε, οπότε βγάλαμε μερικές φωτογραφίες και με τις δύο "συλλεκτικές" συσκευασίες.
Συνεχίζοντας την σύγκριση, η παλιά Assassin ήταν XL-ATX ενώ η νέα είναι ATX. Οπτικά έιναι πολύ εύκολα εμφανές, η χρωματική παλέτα έχει παραμέινει η ίδια μιας και είναι το trademark της σειράς.
Τι βρίσκουμε μέσα στο κουτί;
Μέσα στο κουτί της Gigabyte G1.Assassin 2, βρίσκουμε τα παρακάτω:
Εγχειρίδιο χρήσης
CD με drivers & utilities
1 x I/O Shield
4 x καλώδια SATA
1 x PCI Card WiFi & Bluetooth
2 x Κεραίες (WiFi & Bluetooth)
1 x XFire Bridge
1 x SLI Bridge
1 x 3-Way SLI bridge
1 x αυτοκόλλητο με το Assassin Logo
1 x αυτοκόλλητο με σφαίρες, τρύπες απο σφαίρες
1 x αυτοκόλλητο Gigabyte
1 x Front Panel USB3.0 Connector
Τα I/O Ports
Η Gigabyte G1.Assassin 2 αδιαμφισβήτητα διαθέτει όλες τις απαραίτητες I/O θύρες για να συνδέσετε τον εξοπλισμό σας. Για να τους ρίξουμε μια αναλυτική ματιά:
1 x PS/2 keyboard/mouse port
1 x CPU overclocking button
1 x BIOS switch button
1 x Clear CMOS button
1 x optical S/PDIF Out connector
6 x USB 2.0/1.1 ports
2 x USB 3.0/2.0 ports
2 x eSATA/USB Combo connectors
1 x RJ-45 port
5 x audio jacks (Center/Subwoofer Speaker Out, Rear Speaker Out, Side Speaker Out, Line In/Mic In, Line Out)
Όπως καταλάβατε η μητρική αυτή είναι εφοδιασμένη από την Gigabyte με όλες τις ευκολίες και τεχνολογίες που θα χρειαστεί κάποιος εν έτη 2012 για μια gaming πλατφόρμα. Πάμε τώρα να δούμε πιο αναλυτικά εάν είναι και ουσιαστικά τόσο καλή όσο και οπτικά.
Το πολλά λόγια όμως είναι φτώχεια, οπότε ας περάσουμε στις φωτογραφίες της μητρικής:
[B]Quad Channel Memory Architecture [/B]
Στην καρδιά της Gigabyte G1-Killer G1.Assassin 2 χτυπάει το τελευταίο Chipset της Intel με την ονομασία Intel® X79 Express Chipset. Συνεπώς υποστηρίζει μόνο Intel® Core™ i7 επεξεργαστές σε LGA2011 Socket και Quad Channel DDR3 μνήμη μέχρι και 32GB με potential data bandwidth μέχρι 25GB/Sec και 256 Bits memory addressing. Στο manual της μητρικής θα δείτε μία σελίδα με την ονομασία "Memory Support List" όπου λέει όλες τις συμβατές μνήμες με την μητρική των δοκιμών μας. Για όσους δεν γνωρίζουν, αυτό δεν σημαίνει πώς υποστηρίζει μόνο αυτές και καμία άλλη μάρκα ή μοντέλο, απλά με αυτές την έχουν δοκιμάσει στα Gigabyte Labs και παίζουν σίγουρα. Επιπλέον, υποστηρίζει μνήμες DDR3 με ταχύτητες 2133/1866/1600/1333/1066 MHz και μνήμες με Extreme Memory Profile (XMP).
3-way CrossFireX™ and 3-way SLI™ Support
Δεν νοείτε Gaming μητρική χωρίς υποστήριξη για Multi-GPU Support, συνεπώς η G1 Assassin 2 δεν θα μπορούσε να είχε τίποτα λιγότερο από τρεις θύρες PCI Express Gen. 3 και υποστήριξη πολλαπλών καρτών γραφικών και από τα δύο στρατόπεδα. Οπότε μπορεί να υποστηρίξει τόσο AMD CrossFire™ X όσο και Nvidia SLI™/3-Way SLI™ και τα FPS Junkies να κοιμούνται χαρούμενα! Οι δύο πρώτες θύρες PCI Express Gen. 3 είναι x16 ενώ η τρίτη είναι x8. Την μητρική συμπληρώνουν 2 ακόμα θύρες PCI Express x1(PCI Express 2.0) και τέλος μια απλή θύρα PCI.
The Sound Engine
Πηγαίνοντας στα του ήχου τώρα, ένα θέμα σχεδόν εξίσου σημαντικό με τις κάρτες γραφικών για όλους τους Gamers καθώς όσο ρεαλιστική και άμεση είναι η εικόνα που βλέπει κάποιος άλλο τόσο σημαντικό είναι και η ακριβής και ρεαλιστική αναπαράσταση των ήχων, η G1.Assassin 2 όντας μέλος της οικογενείας G1-Killer, χρησιμοποιεί την ελίτ της Soundblaster που ακούει στο όνομα A20K2(επεξεργαστής) με τεχνολογίες όπως X-Fi Xtreme Fidelity® και EAX® Advanced HD™ 5.0. Μάλλον ο ήχος δεν θα είναι τόσο αληθινός σε καμία άλλη μητρική. Επιπλέον, η μητρική είναι εξοπλισμένη με έναν Built-in Front Audio Headphone Amplifier που αντέχει μέχρι 150Ω και είναι ιδανική ή μάλλον η ιδανικότερη για όσους χρησιμοποιούν high-end ακουστικά όταν παίζουν. Επιπλέον υποστηρίζει Dolby® Digital Live and DTS™ Connect, High Definition Audio, 2/4/5.1/7.1-channel και τέλος διαθέτει S/PDIF Out.
Killer Speed Network
Από μία gaming μητρική δεν θα μπορούσε να λείπει μία καλή - μάλλον η καλύτερη - κάρτα δικτύου καθώς το gaming στα χρόνια μας δεν είναι όπως παλιά, θα το έλεγα με δύο λέξεις που όλοι θα καταλάβετε "online gaming". Τι μας έχει η Gigabyte σε αυτόν τον τομέα; Οι γνώστες σίγουρα θα τις έχετε ακούσει, ίσως τις έχετε δοκιμάσει κιόλας, κάποιοι όμως μπορεί να μην έχετε ακούσει ποτέ την εταιρία και δεν μιλάω για άλλη πέραν της Bigfoot Networks που έγινε γνωστή θα έλεγα από την συνεργασία της με τα Gaming PC της Alienware και εξαγοράστηκε στις 30 Νοεμβρίου 2011 από τον κολοσσό που ακούει στο όνομα Qualcomm Atheros Inc. Η ενσωματωμένη κάρτα ήχου λοιπόν είναι η γνωστή και μη εξαιρετέα Killer™ E2100 που μπορείτε να την βρείτε και σε retail λύσεις από άλλες εταιρίες με τιμές (USA) που ξεκινούν από τα $89.99. Δεν είναι όμως μια συνηθισμένη κάρτα δικτύου. Γιατί; Γιατί πολύ απλά έχει Dedicated Network Processing Unit (NPU) με 1GB DDR2 μνήμης, Killer Network Manager και τέλος Advanced Stream Detect. Killer Trio για κάρτα δικτύου όπως καταλαβαίνετε.
Data Storage Warehouse
Στο Storage κομμάτι της μητρικής τώρα, στο σύνολο της μπορεί να υποστηρίξει μέχρι 10 μονάδες αποθήκευσης οι οποίες όμως δεν είναι επάνω στον ίδιο controller. To Intel® X79 Express Chipset από μόνο του μπορεί να υποστηρίξει μέχρι 2x Sata 6Gb/s μονάδες αποθήκευσης και άλλες 4x Sata 3Gb/s και η Gigabyte έχει κάνει πλήρη χρήση αυτών. Ενώ μέσω του Intel® Rapid Storage Technology enterprise 3.0 ο χρήστης μπορεί να κάνει Raid 0/1/5/10 με τις επιδώσεις να αλλάζουν από Raid σε Raid ανάλογα τους HDD/SSD. Για τους υπόλοιπους 4 δίσκους, η Gigabyte έχει ενσωματώσει στην Assassin 2 δύο Chip της Marvel με την ονομασία Marvell 88SE9172. Ο ένας εκ των δύο μπορεί να πάρει ακόμα 2x Sata 6Gb/s μονάδες αποθήκευσης, ενώ ο δεύτερος και τελευταίος είναι υπεύθυνος για 2 x eSATA 6Gb/s connectors (eSATA/USB Combo) στο back panel της μητρικής ο οποίος και μπορεί να πάρει μέχρι και 2x Sata 6Gb/s συσκευές, ενώ υποστηρίζει Raid 0 & 1 .
Mission: Connectivity
Στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης που ζούμε, δεν θα μπορούσε μια μητρική του βεληνεκούς της Assassin 2 να μην είχε πολλές USB θύρες. Για άλλη μια φορά η Gigabyte κάνει πλήρη αξιοποίηση του X79 και παρέχει 14 USB 2.0/1.1 θύρες, 8 εκ των οποίων είναι στο back panel της μητρικής συμπεριλαμβανομένου 2 eSATA/USB Combo και άλλες 6 που είναι προσβάσιμες από τα εσωτερικά USB Headers της μητρικής. Σύνολο μέχρι εδώ μετρήσαμε 14, ενώ η μητρική έχει 18 θύρες. Που είναι οι άλλες 4; Την λειτουργία των υπόλοιπων 4 θυρών έχουν αναλάβει 2 Fresco FL1009 chips τα οποία υποστηρίζουν USB 3.0/2.0, 2 από το back panel και 2 πάλι από το εσωτερικό USB Header.
Την συνταγή έρχεται να ολοκληρώσει η εξωτερική συνδεσιμότητα της μητρικής με δύο ειδών data transfer modes. Ένα είναι το Gigabyte Bluetooth 4.0 mode ενώ το δεύτερο είναι WiFi των 150 Mbps, με υποστήριξη 802.11n . Και τα δύο αυτά δεν είναι onboard αλλά μέσα μίας extra κάρτας με 2 κεραίες.
Build Process
Αφού τελειώσαμε με τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά του "δολοφόνου", θα εμβαθύνουμε λίγο και στα υλικά που είναι κατασκευασμένος. To PCB βαμμένο σε μαύρο ματ χρώμα με πινελιές σε PCI Express/Ram Slots/ψύκτρες από λαχανί φωσφοριζέ. Αρκετά σοβαρό και όμορφο look θα έλεγα. Τεχνολογία Gigabyte Ultra Durable 3 που πρωτοεμφανίστηκε τον Σεπτέμβρη του 2008 και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στις P45/43 μητρικές της εταιρίας. Βασικό χαρακτηριστικό της τεχνολογίας αυτής που αφορά το PCB αποτελεί η χρήση δύο ουγγιών χαλκού για αμφότερα τα Power και Ground layers. Ο διπλασιασμός της περιεκτικότητας χαλκού έχει ως αποτέλεσμα (σύμφωνα πάντα με την Gigabyte) χαμηλότερες θερμοκρασίες, βελτιωμένο energy efficiency και αυξημένη σταθερότητα στον υπερχρονισμό. Λίγο πιο αναλυτικά, ο χαλκός στα layers της μητρικής έχει ως αποτέλεσμα τον καλύτερο διαμοιρασμό της θερμότητας από κρίσιμες περιοχές, όπως είναι η CPU power zone, σε ολόκληρο το PCB. Ένα άλλο πλεονέκτημα που φέρνει ο διπλασιασμός του χαλκού στη μητρική είναι η μείωση της εμπέδησης κατά 50% με αποτέλεσμα χαμηλότερες απώλειες ενέργειας, ψυχρότερα components, μεγαλύτερη σταθερότητα και καλύτερο overclocking! Άλλα χαρακτηριστικά των Ultra Durable 3 μητρικών αποτελούν η χρήση γιαπωνέζικων solid capacitors, PowerPAK MOSFETs και Ferrite Chokes.
Camo Cooling
Το σύστημα ψύξης της μητρικής έχουν αναλάβει μεταμφιεσμένες ψύκτρες και heatpipes σε "όπλα" που είναι και το trademark της σειράς G1-Killer. Το Chipset Cooler είναι ένα όπλο που θυμίζει Glock 17 9mm (όπλο που χρησιμοποιούν ακόμα και σήμερα οι Ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις) βαμμένο με τα χρώματα του πολέμου, εεεε του PCB εννοούσα, με μια πορτοκαλί νεκροκεφαλή στην χειρολαβή του. Από αυτό ξεκινάει ένα heatpipe που περνάει δεξιά του επεξεργαστή και δίπλα από τις μνήμες, και καταλήγει στο CPU VRM Zone. Αυτή η ψύκτρα είναι καμουφλαρισμένη σε διάτρητη κάννη οπλοπολυβόλου! Τι να τις κάνεις όμως τις ψύκτρες χωρίς ροή αέρα μέσα στο κουτί. Η Gigabyte έχει σκεφτεί και αυτό και έχει συμπεριλάβει σε "στρατηγικές" θέσεις στην μητρική 5 Smart Fan Connectors οι οποίοι μπορούν να ελεγχθούν άμεσα είτε από το EasyTune 6 utility που έρχεται μαζί με την μητρική είτε απευθείας μέσα από το UEFI BIOS.
Το BIOS είναι το εργαλείο μέσω του οποίου ο χρήστης ελέγχει το μηχάνημά του. Του δίνει την δυνατότητα να tweakάρει και να εκμεταλλευτεί κάθε δυνατότητα του hardware του. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες μεγάλες εταιρείες κατασκευής μητρικών, η Gigabyte δεν είχε χρησιμοποιήσει στο P67/Z68 UEFI BIOS. Το επιχειρεί πρώτη φορά στην πλατφόρμα LGA2011. Το UEFI BIOS έχει αποδειχθεί πιο φιλικό προς τον χρήστη, χωρίς αυτό να σημαίνει πως χάνεται η ουσία. Έχει αντικαταστήσει επάξια τα παλιά BIOS με τις βαρετές μπλε σελίδες και πλέον μιλάμε για ένα πιο ολοκληρωμένο γραφικό περιβάλλον.
Ας κάνουμε όμως και μια "βόλτα" στις επιλογές του BIOS. Εκεί συναντάμε 5 επιμέρους επιλογές. Πρώτη είναι η M.I.T μέσω αυτού του μενού αλλάζετε ότι έχει σχέση με τον επεξεργαστή και τις μνήμες. Επίσης μπορείτε να δείτε και τις θερμοκρασίες του μηχανήματός σας. Δεύτερη επιλογή είναι το System, εκεί βλέπετε κάποιος πιο γενικές πληροφορίες του συστήματός σας, όπως στα πόσα Ghz είναι ο επεξεργαστής σας, πόσα GB μνήμης έχετε και ποια έκδοση BIOS είναι περασμένη στην μητρική σας. Τρίτη κατά σειρά επιλογή είναι το BIOS Features μέσω του οποίου μπορείτε να αλλάξετε επιλογές που έχουν να κάνουν με κάποια features του επεξεργαστή και να "τακτοποιήσετε" τους δίσκους σας. Τέταρτη και προτελευταία επιλογή είναι το Peripherals. Από εκεί διαχειρίζεστε τις συσκευές της μητρικής, όπως κάρτα ήχου και USB θύρες. Τελευταία επιλογή είναι το Power Management, πρόκειται για τον πίνακα ελέγχου των features της μητρικής.
Πάμε όμως στα ενδότερα των παραπάνω επιλογών. Εκεί μπορεί κανείς να βρει όλες αυτές τις χρήσιμες επιλογές που θα κάνουν την ζωή του πιο εύκολη ή πιο δύσκολη (εάν θέλει, μιλώντας για overclocking). Όπως βλέπετε και στις παραπάνω εικόνες όλες οι βασικές επιλογές των BIOS υπάρχουν. Vcore, DRAM, BCLK, DRAM Voltage, DRAM Timings όλα όσα θα μας διευκολύνουν για να φτάσουμε το σύστημα μας στα ύψη είναι εδώ!
Όπως, σας προαναφέραμε η Gigabyte τόσο καιρό δεν είχε "συνδέσει" τις μητρικές της με το UEFI BIOS. Όντας μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου, αυτή η μετάβαση της στο UEFI BIOS δεν είναι δυνατόν να μην συνοδεύεται και από κάποια ακόμα πρωτοποριακή κίνηση. Ποια είναι αυτή η κίνηση; Το 3D BIOS φυσικά! Πρόκειται για μια φωτογραφία της μητρικής και πατώντας πάνω στο αντίστοιχο μέρος της φωτογραφίας, εμφανίζονται οι αντίστοιχες επιλογές. Επιλέγετε για παράδειγμα την περιοχή του socket και αμέσως αναδύεται ένα παράθυρο με επιλογές που έχουν να κάνουν με τον επεξεργαστή. Αντίστοιχη διαδικασία γίνεται και για το front panel, τα sata κλπ.
Σε προηγούμενα reviews του HwBox πάνω σε μητρικές με UEFI BIOS, έχουμε πολλάκις αναφέρει το πόσο αργό είναι το UEFI BIOS σε σχέση με τα παλιά BIOS. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα μόνο η ASUS έχει καταφέρει να "διώξει" αυτό το bug με την καθυστέρηση και τα κολλήματα κατά την περιήγηση του χρήστη στο BIOS. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στην Gigabyte πως "μόλις μπήκε στον χορό" οπότε υπάρχει πίστωση χρόνου για να λυθεί το θέμα αυτό.
Τέλος, η γενικότερη εικόνα του BIOS μας άφησε με αρκετά καλές εντυπώσεις. Απλό, εύχρηστο και πάνω από όλα λειτουργικό. Το μόνο που μας πείραξε είναι πως δεν υπάρχουν επεξηγήσεις για όλες τις επιλογές του BIOS και μερικές από αυτές δεν ξεκλειδώνουν με ένα απλό Enter!
Προγράμματα-Benchmarks-Μεθοδολογία
Η GIGABYTE G1.Assassin 2 μας δίνει την δυνατότητα, πέρα από το κομμάτι της αμιγούς δοκιμής της μητρικής, να δοκιμάσουμε και το γενικότερο performance-efficiency του X79. Προσπαθήσαμε να αφήσουμε ικανοποιημένες όλες τις ομάδες χρηστών. Έτσι, τρέξαμε και Benchmarks για overclocking και προγράμματα που αντιπροσωπεύουν πιο πολύ τις καθημερινές διεργασίες ενός Η/Υ αλλά και παιχνίδια, μην ξεχνάτε η GIGABYTE G1.Assassin 2 είναι μια καθαρόαιμη gaming μητρική. Σαφώς, το superpi και το wprime δεν λείπουν αλλά έχουν πλαισιωθεί και με προγράμματα όπως το Cinebench R11.5, το y-cruncher που ευνοούνται από τα περισσότερα threads ενός επεξεργαστή. Φυσικά, δεν ξεχάσαμε το x264 μιας και η μετατροπή ταινιών τείνει να γίνει καθημερινότητα για μερικούς. Εννοείται πως δεν αφήσαμε απ' έξω το Memory Test του AIDA, το WinRAR και το 7-zip.
Τέλος, όπως προείπαμε η GIAGBYTE G1.Assassin 2 είναι μια gaming μητρική. Γι' αυτό τρέξαμε το F1 2011, το Far Cry 2 και το World In Conflict. Δεν αμελήσαμε, όμως, την σουίτα της Futuremark. Αντιθέτως, την τιμήσαμε ιδιαιτέρως μιας και τα Benchmarks της είναι πολύ "σκληρά" παιχνίδια για τον επεξεργαστή και την κάρτα γραφικών. Έτσι, δοκιμάσαμε το PCMark 7 που είναι ένα από τα τελευταία benchmarks της Futuremark και αναλαμβάνει να δοκιμάσει το σύστημά μας σε ποικίλες διεργασίες όπως video playback & transcoding, Image Manipulation, Web browsing & decrypting, Graphics, Windows Defender, importing pictures και gaming. Φυσικά, δεν ξεχάσαμε τα 3DMark06, 3DMark Vantage και 3DMark 11.
Τις μετρήσεις του review προτιμήσαμε να τις κάνουμε σε 3 ξεχωριστά σετ μετρήσεων. Ο λόγος είναι για να διακρίνουμε το scaling του επεξεργαστή και μέσω αυτού και το performance της GIGABYTE G1.Assassin 2. To πρώτο set ρυθμίσεων θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε και plug n' play αφού στην ουσία είναι Stock ρυθμίσεις χωρίς κάτι να έχει πειραχθεί. Συνήθως το πρώτο set χαρακτηρίζει πιο πολύ τους normal users. Στο δεύτερο set έχουμε αυξήσει την συχνότητα του επεξεργαστή στα 4Ghz και αυτή των μνημών στα 1600Mhz. Συχνά αυτά είναι τα settings των gamers οπότε να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο πως όλα θα δουλεύουν στην εντέλεια χωρίς την παραμικρή πιθανότητα κρασαρίσματος. Τρίτο και τελευταίο σετ είναι αυτό των overclockers. Εδώ, ο επεξεργαστής έχει "σκαρφαλώσει" στα 4.5Ghz και οι μνήμες στα 1866. Τέλος, για όλες μας τις μετρήσεις έχουμε απενεργοποιήσει το Turbo Mode της GIAGBYTE G1.Assassin 2 καθώς και άλλες λειτουργίες του επεξεργαστή που μείωναν την συχνότητα λειτουργίας του.
Memory Latency, Read, Write, Copy
Το AIDA64 (Downloads | AIDA64) κατασκευάστηκε για να κάνει ευκολότερη την ζωή των home users αφού αποτελεί ένα διαγνωστικό πρόγραμμα με πλούσια σουίτα benchmarks. Η Extreme έκδοσή του περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα features που αδιαμφισβήτητα θα βοηθήσουν στο overclocking, την διάγνωση τυχόν λαθών, τον βασανιστικό και συνάμα ενδελεχή έλεγχο σταθερότητας όπως επίσης και το monitoring θερμοκρασιών, memory bandwidth, memory timings και πολλά ακόμα! Ανά πάσα στιγμή θα μπορείτε να γνωρίζετε όλες τις πληροφορίες γύρω από τον επεξεργαστή, την μνήμη του συστήματος και τους σκληρούς δίσκους, ενώ παράλληλα είναι πλήρως συμβατό με 32-bit και 64-bit Mircosoft Windows 7/Server 2008 R2 λειτουργικά συστήματα.
Αναφορικά με τα 64-bit benchmarks, να πούμε ότι εν ολίγοις μετράνε το πόσο καλά αποδίδει ο υπολογιστής στην επεξεργασία δεδομένων και στους μαθηματικούς υπολογισμούς. Τα Memory & Cache Benchmarks αναλύουν το εύρος μνήμης και το latency. Τα Processor Benchmarks χρησιμοποιούν τις εντολές MMX, 3DNow! και SSE, με το scaling να ανεβαίνει ασταμάτητα, ακόμα και με 32 πυρήνες επεξεργασίας. Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι το benchmarking suite του AIDA64 αντιπροσωπεύει μια από τις καλύτερες λύσεις για να καταλάβουμε πόσο επαναστατική είναι η δεύτερη γενιά Core επεξεργαστών της Intel.
Ξεκινάμε με τα Memory Bandwidth Benchmarks, δηλαδή τα Memory Read, Memory Write, Memory Copy και Latency. Ο κώδικας των εν λόγω benchmarks έχει γραφθεί με σωστή μεθοδολογία ώστε να εκμεταλλεύεται τις κατάλληλες x86, MMX, 3DNow!, SSE, SSE3 ή SSE4.1 instructions. Το Latency από την άλλη μετράει την χρονική καθυστέρηση που έχουμε όταν ο επεξεργαστής διαβάζει δεδομένα από την μνήμη του συστήματος. Δηλαδή το χρόνο από την εντολή Read, μέχρι να φτάσουν οι πληροφορίες στις εσωτερικές registers του CPU.
Η διαφορά μεταξύ των τριών διαφορετικών settings αντικατοπρίζεται παρακάτω και είναι απολύτως φυσιολογική. Το latency μειώνεται κατακόρυφα περνώντας από τα Stock Settings στα OC1 Settings. Αντίστοιχη μείωση έχουμε και από τα OC1 Settings στα OC2 Settings, όπου η συχνότητα του επεξεργαστή αυξάνεται κατά 500Mhz και η συχνότητα των μνημών κατά 266Μhz. Η διαφορά θα μπορούσε να είναι ακόμα μεγαλύτερη αν στα OC2 Settings το tRCD έμενε 9 και όχι 10!
Στο Read/Write/Copy τα πράγματα είναι ίδια με το Latency. Πολύ καλό scaling από τα Stock Settings στα OC1 και ανάλογη είναι η διαφορά από OC1 σε ΟC2. Σίγουρα η συνεισφορά της GIGABYTE G1.Assassin 2 δεν είναι καθόλου αμελητέα στο κομμάτι αυτό.
PCMark7
Το PCMark7 (Windows 7 Benchmark test) είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε για να μετρήσετε εύκολα και με μεγάλη ακρίβεια την απόδοση του υπολογιστή σας, να δείτε τα αδύνατα και τα δυνατά σημεία του. Με το σύνθετο αυτό μετροπρόγραμμα και αφού δείτε τα αποτελέσματα του κάθε test που τρέχετε, έχετε τη δυνατότητα αφού μάθετε που υστερεί το σύστημα να προβείτε σε κατάλληλες αναβαθμίσεις ή ακόμα και σε εντελώς νέο υπολογιστή, αν δείτε ότι το σύστημα που χρησιμοποιείται δεν ικανοποιεί όλες σας τις ανάγκες. Μέσω του PCMark7 suite βλέπετε τις επιδόσεις του συστήματός σας στα εξής tests: Video playback & transcoding, Image manipulation, Web browsing & decryption, Graphics - DirectX 9, Windows Defender, Importing Pictures και Gaming.
To PCMark πίεσε στα άκρα όλα τα μέρη του συστήματός μας και όπως βλέπετε η GIGABYTE G1.Assassin 2 ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τα αποτελέσματα είναι αναλογικά με τα ρολόγια των τριών διαφορετικών καταστάσεων κάτω από τις οποίες "ζορίσαμε" την GIGABYTE G1.Assassin 2.
Cinebench R11.5
Το CINEBENCH είναι μία σειρά real-world tests τα οποία υπολογίζουν συγκεντρωτικά τις επιδόσεις του υπολογιστή σας. Βασίζεται στo animation software CINEMA 4D (σχεδιασμένο από την award-winning MAXON), που χρησιμοποιείται εκτεταμένα από studios και εταιρείες παραγωγής παγκοσμίως για να δημιουργείται περιεχόμενο 3D. Προγράμματα της MAXON συμμετείχαν στην προσπάθεια δημιουργίας κινηματογραφικών ταινιών που έσπασαν τα ταμία όπως τα: Spider Man, Star Wars, The Chronicles of Narnia και πολλά άλλα. Καταλαβαίνεται λοιπόν το κύρος που έχει σαν πρόγραμμα το CINEBNECH.
Ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών παίζουν καθοριστικό ρόλο στο τελικό score που θα πάρετε. Είναι από τα λίγα benchmarks που δύναται να χρησιμοποιήσουν μέχρι και 64 processor threads, προκειμένου να μετρήσουν τα 2.000 αντικείμενα και 300.000 συνολικά πολύγωνα του CPU test scene. Τα εφέ που στρατολογήθηκαν για να κάνουν τον επεξεργαστή σας να υποφέρει στο test αυτό περιλαμβάνουν sharp και blurred reflections, area lights και shadows, procedural shaders, antialising και πολλά ακόμα.
Πάμε τώρα στο Graphics Card Performance (OpenGL) Test. Στην συγκεκριμένη διαδικασία θα δείτε ένα car chase μέσω του οποίου υπολογίζονται οι επιδόσεις της κάρτας γραφικών σας σε OpenGL mode. Η VGA υποχρεούται να απεικονίσει περίπου ένα εκατομμύριο πολύγωνα και textures, όπως επίσης και πολυάριθμα βαριά effects (environments, bump maps, transparency, lighting etc).
Μέχρι εδώ όλα φάνταζαν αρνητικά για το X79. Το Cinebench είναι ένα πρόγραμμα που αντιπροσωπεύει πιο καθημερινές λειτουργίες ενός Η/Υ και το X79 δείχνει τα δόντια του! Όσο score βγάζει ένας 2600k κλοκαρισμένος στα 4.5Ghz, τόσο και παραπάνω αποδίδει ένας LGA2011 CPU σε stock μόλις συχνότητα!
x264 HD Encode
Αυτό το πρόγραμμα μπορείτε να το βρείτε εδώ και διαθέτει ένα default αρχείο το οποίο το περνάει από δύο περάσματα, κάνοντάς το εκείνη την ώρα encode σε 720p video. Ο λόγος για τον οποίο εκτελεί δύο περάσματα, είναι επειδή δίνουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα σε ποιότητα, εφόσον το πρώτο σκανάρει την ταινία για να κάνει μια ανάλυση, ώστε το δεύτερο πέρασμα να βρει τα σημεία που χρειάζονται περισσότερη προσοχή στη λεπτομέρεια και το αρχείο μας τελικά να έχει τη μέγιστη δυνατή ποιότητα, για τη συμπίεση που επιλέξαμε.
Το encoding έχει γίνει καθημερινότητα πολλών τα τελευταία και πολλοί είναι αυτοί που ψάχνουν τον επεξεργαστή που θα τους γλυτώσει χρόνο. Η GIGABYTE G1.Assassin 2 αποδεικνύεται αντάξια των προσδοκιών μας σε ακόμα ένα Benchmark. Το Χ79 αποδίδει αρκετά καλύτερα και σε αυτό τον τομέα και χωρίς τις extra λειτουργίες του Z68 (π.χ. Intel, QuickSync).[/URL].
SuperPi
Το SuperPi (http://www.xtremesystems.com/pi/) είναι ένα πρόγραμμα που μετρά π (pi) μέχρι ένα συγκεκριμένο αριθμό ψηφίων μετά την υποδιαστολή. Ο μέγιστος αριθμός π (pi) που δύναται να μετρήσει αγγίζει τα 32 εκατομμύρια. Όπου π εννοούμε φυσικά τον γνωστό αριθμό 3.141592653589793238462643383279502884197169399375 10 (συνεχίζεται επ' άπειρον) ο οποίος προκύπτει αν διαιρέσουμε την περιφέρεια ενός κύκλου με την διάμετρό του. Σύμφωνα με τον Αρχιμήδη και επειδή ακριβώς το π δεν τελειώνει ποτέ, θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ουσιαστικά το όριο του πηλίκου Πν/δ όταν το ν πλησιάζει στο άπειρο (όπου Π = Περίμετρος του κύκλου και δ = διάμετρος του κύκλου).
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρησιμοποιείται στις μέρες μας από πολλούς overclockers, προκειμένου να test-άρεις τις επιδόσεις και την σταθερότητα του υπολογιστικού συστήματος. Στην ευρύτερη κοινότητα των overclockers, το SuperPi είναι ένα μέσον επίδειξης των δυνατοτήτων του κάθε overclocker, αφού ο ένας προσπαθεί να ξεπεράσει τον χρόνο του άλλου. Όπως όμως προαναφέραμε, μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τα large tests του SuperPi (16M, 32M) για να δει αν το σύστημά του είναι αρκετά σταθερό σε μία συγκεκριμένη συχνότητα του επεξεργαστή. Αν ο υπολογιστής καταφέρει να μετρήσει επιτυχώς τα π στο τριακοστό δεύτερο εκατομμυριοστό ψηφίο μετά την υποδιαστολή (32M) τότε το σύστημα θεωρείται ότι είναι σταθερό όχι μόνο αναφορικά με τον επεξεργαστή, αλλά και την μνήμη RAM. Εμείς εδώ στο hwbox, επιλέξαμε να το χρησιμοποιήσουμε μιας και πρόκειται από τα διασημότερα προγράμματα (αν όχι το διασημότερο) στην κοινότητα των overclockers.
Καινούργιο motherboard, καινούργιο socket αλλά ο παλιός είναι αλλιώς και δεν λείπει σε καμία περίπτωση. Δεν ήταν δυνατόν να μην δούμε τις επιδόσεις του X79 και της GIGABYTE G1.Assassin 2 στο κατ' εξοχήν Benchmark των απανταχού overclockers.
wPrime
Φτάσαμε στο multi-threaded wPrime (Measure Computer Performance | wPrime Multithreaded Benchmark) σιγά-σιγά. Εδώ τα πράγματα γίνονται αρκετά περίπλοκα. Το wPrime χρησιμοποιεί μία παρόμοια προσέγγιση με την μέθοδο του Νεύτωνα προκειμένου να υπολογίζει συναρτήσεις. Έτσι έχουμε την f(x) = x^2 - k (όπου k είναι ο αριθμός που τετραγωνίζουμε), μέχρι η Sgn[f(x)-f'(x)] να μην επαναλαμβάνεται πια, ξεκινώντας ξανά τον υπολογισμό της συνάρτησης με το k/2. Από 'κει και πέρα το πρόγραμμα επικαλείται ξανά την επανάληψη της ίδιας μεθόδου για ένα συγκεκριμένο αριθμό επαναλήψεων έτσι ώστε να αυξηθεί στο μέγιστο η ακρίβεια του τελικού αποτελέσματος (μία εναλλακτική μέθοδος επαλήθευσης). Στο τελικό στάδιο πράξεων, το πρόγραμμα επιβεβαιώνει ότι ισχύει η ισότητα n(k)^2 = k έτσι ώστε να είναι 100% σίγουρο για το αποτέλεσμα. Η διαδικασία αυτή επαληθεύεται ανάλογα με το νήμα που θα επιλέξει ο χρήστης. Στην overclocking community όταν πρόκειται ο overclocker να τρέξει το 32M Test επιλέγει σαν αριθμό threads το 2, ενώ στο 1024M Test το 4.
Προτιμήσαμε να τρέξουμε και τα 2 tests του wPrime. Ο 3960Χ είναι ένας από τους πιο γρήγορους εξαπύρηνους επεξεργαστές, αν όχι ο πιο γρήγορος. Σε σύγκριση clock per clock με τον 980Χ του X58 είναι σαφώς πιο γρήγορος. Μπορεί ο SandyBridge-E να χρειάζεται περίπου 200Mhz λιγότερα για να επιτύχει το ίδιο αποτέλεσμα με έναν Gulftown!
y-Cruncher
Το y-Cruncher δημιουργήθηκε τον Μάρτη του 2009 από τον poke349, μέλος του XtremeSystems Forums. Είναι μακράν το καλύτερο multi-threaded Pi Benchmark για πολυπύρηνα συστήματα. Ο λόγος ύπαρξης του εν λόγω προγράμματος βασίζεται στο ότι το SuperPi είναι πλέον ξεπερασμένο και δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές επιδόσεις ενός πολυπύρηνου επεξεργαστή. Αναλογιστείτε μονάχα ότι το SuperPi γράφτηκε το 1995, ενώ το y-Crucher το 2009. Στην καταμέτρηση 32 εκατομμυρίων ψηφίων μετά την υποδιαστολή του π, είναι 60x πιο γρήγορο από το SuperPi 32M με Intel Core i7 επεξεργαστή και 5x πιο γρήγορο από το PiFast (10 εκατομμύρια ψηφία). Η τελευταία του έκδοση είναι πλήρως παραμετροποιημένη για να υποστηρίζει τις νεότερες AVX εφαρμογές, οπότε δουλεύει σωστά τόσο σε SandyBridge όσο και σε Bulldozer επεξεργαστές. Ταυτόχρονα, είναι backwards compatible με x64 SSE4.1, x64 SSE3, x86 SSE3 και x85 instructions.
Εμείς βάλαμε στο y-Cruncher να καταμετρήσει 32.000.000 ψηφία μετά την υποδιαστολή του π (3,14...) και πραγματικά μείναμε άναυδοι. Σε αντίθεση με μερικά προηγούμενα Βenchmarks όπου ουσία έχει η ταχύτητα του επεξεργαστή, εδώ παρατηρούμε πως σημασία έχουν και τα threads του 3960Χ. O Intel Core i7 με την βοήθεια της GIGABYTE G1.Assassin 2 κατάφερε να καταμετρήσει 32.000.000 ψηφία σε λιγότερο από 6 δευτερόλεπτα! Πραγματικά ασύλληπτο νούμερο!
WinRAR
Η πλειοψηφία των χρηστών το έχει εγκατεστημένο και το χρησιμοποιεί, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν για το ενσωματωμένο benchmark το οποίο διαθέτει. Ο λόγος για το WinRAR, το δημοφιλέστατο πρόγραμμα συμπίεσης αρχείων, το οποίο ξεχώρισε χάρη στην ευκολία χρήσης και τις επιδόσεις του, ενώ μας δίνει και έναν πολύ καλό τρόπο για να συγκρίνουμε τις επιδόσεις των επεξεργαστών μας, εφόσον το benchmark που περιλαμβάνει, εκμεταλλεύεται στο έπακρο την ισχύ των σύγχρονων CPU και των πολλαπλών πυρήνων τους. Το Benchmark & Hardware Test του WinRAR μετράει πόσα είναι τα μέγιστα KB/s που μπορεί να συμπιέσει ο υπολογιστής μας. Για να προσαρμόσουμε το WinRAR σε πιο real life συνθήκες, μαζέψαμε φωτογραφίες συνολικής χωρητικότητας 1GB και τις συμπιέσαμε χρησιμοποιώντας το Best compression method - χρονομετρώντας πόσο χρόνο χρειάστηκε το PC.
Το αποτέλεσμα του Benchmark Tool δεν σημαίνει πολλά γι' αυτό μετρήσαμε τον χρόνο συμπίεσης ενός φακέλου χωρητικότητας ίσης με 1 GB ώστε να είμαστε όσο πιο κοντά στην πραγματικότητα γίνεται. Overclockάρωντας τον επεξεργαστή μας κατά 1,2GHz γλιτώνουμε κοντά 20 δευτερόλεπτα στην συμπίεση φακέλου χωρητικότητας 1GB. Σκεφτείτε να ήταν και περισσότερα τα GB...
7-zip
Πρόκειται για ένα από τα πιο ξακουστά και διαδεδομένα προγράμματα συμπίεσης. Κατά πολλούς είναι καλύτερο και πιο αξιόπιστο από το WinRAR και το WinZip λόγω της υψηλής αναλογίας συμπίεσης σε μορφή αρχείων 7z, με την βοήθεια των αλγόριθμων LZMA και LZMA2. Συγκρίνοντάς το αριθμητικά με τα αντίπαλα προγράμματα, δύναται να προσφέρει έως και 10% καλύτερη συμπίεση! Όπως θα ήταν φυσικό, συνοδεύεται από πληθώρα features και ένα benchmark. Δδιατίθεται δωρεάν και μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.
Τρέξαμε το ενσωματωμένο Benchmark Tool που διαθέτει το 7-zip και όπως παρατηρείτε τα αποτελέσματα είναι πολύ ικανοποιητικά και αυξάνονται αναλογικά με την αύξηση της συχνότητας του Intel Core i7 2600k. Είναι κάτι που στο Benchmark Tool του WinRAR δεν συνέβαινε, γι' αυτό εξάλλου δοκιμάσαμε και τον φάκελο χωρητικότητας 1GB.
Ακόμα μια μέτρηση που έχει να κάνει με καθημερινές διεργασίες του H/Y μας. Το Χ79 φαίνεται να ανταποκρίνεται με τον καλύτερο τρόπο απέναντι στον καθημερινό χρήστη. Φυσικά, η συμβολή της GIGABYTE G1.Assassin 2, δεν πρέπει να επισκιάζεται από τα αποτελέσματα καθώς χωρίς αυτή τα παρακάτω αποτελέσματα ίσως να μην είχαν επιτευχθεί.
MaxxMem^2
To MaxxMem² αντιπροσωπεύει τον πλέον κλασικό τρόπο για να μετρήσετε το bandwidth που δύναται να αγγίξουν οι μνήμες του συστήματός σας. Χρησιμοποιώντας συνεχόμενα MemoryBlocks μεγέθους 16MB με 512MB, ξεκινά η εγγραφή κι η ανάγνωση και μέσα από διαδοχικές φάσεις καταλήγουμε στο τελικό αποτέλεσμα. Στόχος του δημιουργού του προγράμματος ήταν να ελαχιστοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την επίδραση που έχει η CPU Cache, όμως και πάλι το πρόγραμμα βγάζει καλύτερο score αναλόγως την συχνότητα λειτουργίας του CPU.
Ακούμε συνεχώς πως το Memory Bandwidth του Χ79 είναι τεράστιο, αλλά στους περισσότερους τα νούμερα του Read/Write/Copy δεν λένε κάτι. Μέσω του MaxxMem αυτά τα αποτελέσματα μεταφράζονται σε score, που είναι πιο κατανοητό. Η διακύμανση των αποτελεσμάτων είναι απολύτως φυσιολογική και αναλογική μεταξύ των Stock Setting, ΟC1 Settings και OC2 Settings.
F1 2011
F1 2011 - ακόμα ένας επιτυχημένος τίτλος της Codemasters. Αφού η εταιρεία ήθρε σε συμφωνία με τους υπεύθυνους του Formula 1 World Championship, πρόκειται για το πιο ολοκληρωμένο παιχνίδι σχετικά με το κορυφαίο άθλημα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Όλοι οι οδηγοί είναι εδώ - 12 ομάδες, 24 πιλότοι. 19 διαθέσιμες πίστες, in-game αλλαγή από μέρα σε νύχτα. Αναβαθμισμένο multiplayer mode με υποστήριξη έως 16 παιχτών και δυνατότητα split screen για "κόντρες" δύο ατόμων. Ρεαλιστικές συνθήκες αγώνα, safety car σε περίπτωση ατυχήματος και δυνατότητα πλήρους παραμετροποίησης του μονοθέσιου για να επιτύχετε καλύτερους χρόνους.
::: F1 2011 ::: Τρέξαμε το benchmark του παιχνιδιού 2 φορές. Μια στα 1280 x 1024 noAA με stock settings και μια στα 1920 x 1080 8xAA με full settings.
Παρατηρούμε πως και στις 2 αναλύσεις, τα FPS αυξάνονται όσο "ανεβάζουμε" τον επεξεργαστή. Το F1 2011 εξαρτάται από τον επεξεργαστή.
World In Conflict
Δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτήθηκαν τι θα συνέβαινε αν όντως οι Σοβιετικοί είχαν πραγματοποιήσει μια επίθεση στις Η.Π.Α., με εισβολή από αέρα και έδαφος. Αρκετοί, όταν σκέφτονται ένα τέτοιο σενάριο μιλάνε για ρίψη χιλιάδων πυρηνικών κεφαλών, οι οποίες θα βύθιζαν τον πλανήτη σε ένα πυρηνικό χειμώνα άνευ προηγουμένου. Το World in Conflict όμως, έχει άλλη άποψη για το πως θα μπορούσε να εξελιχθεί η ιστορία.
Έτσι, οι Σοβιέτ το 1989 έχοντας χάσει σημαντική πολιτική, κοινωνική και οικονομική δύναμη, αποφάσισαν να κάνουν μια μαζική επίθεση στις Η.Π.Α., αναζητώντας την ανάσταση της Σοβιετικής Αυτοκρατορίας μέσω της κατάκτησης του μισητότερου τότε αντιπάλου τους. Ο σκοπός δεν ήταν λοιπόν η εξολόθρευση των Ηνωμένων Πολιτειών με τη χρήση των άπειρων πυρηνικών που διέθετε το Σοβιετικό έθνος, αλλά η αναδιαμόρφωση της Αμερικής σε μια Κομμουνιστική ήπειρο, με σκοπό την παγκόσμια επικράτηση του Κομμουνισμού.
Το World in Conflict λοιπόν, μας μεταφέρει σε αυτό το φανταστικό σενάριο, δίνοντάς μας την ευκαιρία να πολεμήσουμε σε ένα Real Time Strategy game, όχι μόνο με τους Αμερικάνους που προσπαθούν να αποτρέψουν την εισβολή, αλλά και ως τις δυνάμεις του τότε ΝΑΤΟ στο Multiplayer, δίνοντας μια άλλη διάσταση στον τρόπο που ένα παιχνίδι στρατηγικής μας επιτρέπει να ζήσουμε σύγχρονες μάχες. Ο ρεαλισμός είναι άφθονος, τα γραφικά υπέροχα και η δράση ατελείωτη. Ένας από τους καλύτερους τίτλους του 2007.
::: World In Conflict ::: Τρέξαμε το benchmark του παιχνιδιού 2 φορές. Μια στα 1280 x 1024 noAA με stock settings και μια στα 1920 x 1080 8xAA με full settings.
Και το World In Conflict με την σειρά του είναι αρκετά CPU-dependent παιχνίδι, για αυτό και το συμπεριλάβαμε στις μετρήσεις της GIGABYTE.
Far Cry 2
Θυμηθείτε 5 χρόνια πριν, όταν το 2004 μαζί με το Half-Life 2 και ένα χρόνο μετά την έκδοση του Doom III, ένα παιχνίδι με το παράξενο όνομα Far Cry από την άγνωστη τότε Γερμανική Crytek κατάφερε να κάνει το "μπαμ", φέρνοντας τη γραφική επανάσταση στα ανοιχτά περιβάλλοντα, κατορθώνοντας να ενθουσιάσει τους PC Gamers ανά τον κόσμο. Όλοι μας θυμόμαστε να περιπλανόμαστε στις παραλίες και στη ζούγκλα των νησιών του Far Cry με κεντρικό ήρωα τον Jack Carver, ο οποίος μας μετέφερε σε εξωτικά μέρη, γεμάτα και με μεταλλαγμένα πειράματα από έναν ανορθόδοξο επιστήμονα.
Αυτά πλέον με το Far Cry 2 αποτελούν παρελθόν. Ο νέος τίτλος της σειράς, φτιαγμένος όχι από την Crytek αλλά από την ίδια τη Ubisoft, χρησιμοποιώντας το καμάρι της που ακούει στο όνομα Dunia Engine (και όχι CryEngine όπως το πρώτο), μας μεταφέρει στις σαβάνες και τα αφιλόξενα περιβάλλοντα της Αφρικής, σε έναν πολύ πιο εξελιγμένο τίτλο από το πρώτο παιχνίδι. Όχι πλέον είναι εντελώς Free Roaming, αλλά η Dunia (η λέξη "κόσμος" στα Αραβικά) στην ουσία έδωσε στους δημιουργούς του παιχνιδιού τη δυνατότητα να φτιάξουν ένα "Grand Theft Auto" στην Αφρική - χωρίς αυτή τη φορά να κυνηγάμε μεταλλαγμένους ή εξωγήινους, αλλά μπαίνοντας στο σώμα διαφορετικών κάθε φορά χαρακτήρων που ο σκοπός τους είναι ένας - να σκοτώσουν τον "Jackal", έναν μεγαλέμπορο όπλων, ο οποίος παίζει σημαντικότατο ρόλο στον εμφύλιο πόλεμο μέσα στον οποίο βρίσκει ο παίχτης τον εαυτό του εμπλεκόμενο.
Μια ίσως και ρεαλιστική άποψη της σημερινής Αφρικής, με το ΑΚ-47 να είναι σύμβολο και τα ματωμένα διαμάντια το νόμισμα - αυτό είναι το Far Cry 2.
::: Far Cry 2 ::: Τρέξαμε το benchmark του παιχνιδιού 2 φορές. Μια στα 1280 x 1024 noAA με stock settings και μια στα 1920 x 1080 8xAA με full settings.
Ακόμα ένα παιχίδι που εξαρτάται από τον επεξεργαστή. Παρατηρήστε τα FPS. Πραγματικά ένα gaming rig που πήρε φωτιά με την GIGABYTE G1.Assassin 2.
3DMark06
To 3DMark (www.futuremark.com) είναι ένα εργαλείο computer benchmarking που δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε από την Futuremark Corporation (γνωστή και ως MadOnion και Futuremark) για να καθορίζει τις επιδόσεις αρχικά της κάρτας γραφικών και έπειτα του επεξεργαστή. Η Futuremark Corporation από το 1999 που ξεκίνησε με το πρώτο 3DMark (3DMark99) συνεχίζει μέχρι και σήμερα να προσφέρει άπλετη χαρά στους benchmarkers μιας και τα benchmarks της δεν βασίζονται απλά και μόνο στις δυνατότητες του συστήματος, αλλά και στα tweaking skills του κάθε χρήστη. Tα benchmarks που έχουν παραχθεί από την εταιρεία με χρονολογική σειρά είναι τα εξής: 3DMark99, 3DMark99 MAX, XL-R8R (πρόκειται για το πιο απλοποιημένο 3D Benchmark, στο οποίο ο χρήστης παρακολουθεί ένα DirextX 7 demo sequence σε ανάλυση 640x480, το οποίο όμως δεν συνάντησε και μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό της Futuremark), 3DMark2000, 3DMark2001, 3DMark2001 SE, 3DMark03, 3DMark05, 3DMark06, 3DMark Vantage, 3DMark 11 και 3DMarkMobile.
Στο 3DMark06, τα graphic tests του 3DMark05 αναβαθμίστηκαν και πλέον υποστηρίζουν και features όπως HDR Rendering, Shadow Mapping, HDR Refraction, HDR Reflection, Depth Fog, Gerstner Wave Function, Heterogeneous Fog, Light Scattering, Cloud Blending, Blinn-Phong Shading Model (γνωστό και ως Strauss Lighting Model) και Subsurface Scattering.
Επιπροσθέτως να σημειώσουμε ότι τα 3DMark βασίζονται κατά ένα μεγάλο ποσοστό και στον επεξεργαστή, δηλαδή σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν κατ' εξοχήν benchmarks που μετράνε τις δυνατότητες της κάρτας γραφικών.
Όπως προαναφέραμε το 3DMark06 είναι ένα CPU-dependent Benchmark. Παρόλα αυτά το Overall Score αντικατοπτρίζει και αυτό την πραγματικότητα. Παρατηρήστε την αναλογική διαφορά μεταξύ Stock, OC1 και OC2 Settings.
3DMark Vantage
Τα χρόνια πέρασαν και μπήκαμε στην εποχή του DirectX 10 και του PhysX. Η Futuremark έπρεπε κάποια στιγμή να ανανεώσει τα benchmark της με κάτι νέο, το οποίο θα ήταν όχι μόνο DX10 compatible, αλλά θα έδειχνε και ξεκάθαρα πλέον τις διαφορές με τη χρήση πολλαπλών καρτών. Έτσι λοιπόν, γεννήθηκε το 3DMark Vantage, που κατάφερε να ξεσηκώσει και μια θύελλα συζητήσεων γύρω από την ενσωμάτωση του PhysX στα CPU Tests.
Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή - το τεστ έχει 3 διαφορετικά Presets: Το Performance, το High και το Extreme. Στο hwbot.org αυτό που μετράει είναι το Performance, όμως αρκετοί είναι αυτοί που τα τρέχουν όλα για να κάνουν ακόμα καλύτερη επίδειξη των δυνατοτήτων του hardware τους. Τι συνέβη λοιπόν με το PhysX? Μετά από πιέσεις της nVIDIA, η Futuremark επέτρεψε τη χρήση του PhysX ως GPU Accelerator στο τελευταίο CPU τεστ, που έδινε μια τεράστια ώθηση στο τελικό σκορ, κάτι που φυσικά, καθότι δεν είχαν οι κάρτες της ATi σαν δυνατότητα, δε μέτρησε σαν έγκυρο στο hwbot.org.
Βέβαια, δεν ήταν μόνο αυτές οι διαφωνίες για το Vantage - αρκετοί αμφισβήτησαν την ποιότητα των γραφικών του, τα οποία όντως φαίνονται ξεπερασμένα στο 1ο τεστ, αλλά μας αποζημίωσε και με το παραπάνω με το εντυπωσιακότατο 2ο τεστ, το οποίο αξίζει κάποιος να το τρέξει μόνο και μόνο για να ζήσει "χολιγουντιανές" στιγμές στο PC του.
Τα CPU Tests του 3DMark Vantage είναι ένα από τα πιο σκληρά Benchmarks για τους επεξεργαστές. Η GIGABYTE G1.Assassin 2 κατάφερε να αντεπεξέλθει στο βαρύ αυτό φορτίο χωρίς να "μασήσει". Παρατηρήστε την κατακόρυφη αύξηση του CPU Score μεταξύ των τριών Settings.
3DMark 11
To 3DMark11 είναι η τελευταία έκδοση της πασίγνωστης Futuremark 3DMark suite. Επηρεάζεται κατά συντριπτικό ποσοστό από την κάρτα γραφικών και εκμεταλλεύεται features τελευταίας τεχνολογίας όπως DirectX 11, tesselation, compute shaders και multi-threading. Τα Graphics Test περιλαμβάνουν πολυάριθμες αντανακλάσεις, έξυπνο φωτισμό με πληθώρα shadow casting lights, βαρύ tesselations και physics simulation με πολλά αντικείμενα. Αντιπροσωπεύει μία σίγουρη λύση για να δοκιμάσετε αν αντέχει η κάρτα γραφικών σας στις overclocked συχνότητες που καταλήξατε, καθώς μπορεί να μην φτάνει σε load το Furmark ή το MSI Kombustor, αλλά στο Extreme Preset είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Έπειτα έχετε κατά νου ότι το load των Furmark και MSI Kombustor είναι απλησίαστο ακόμα και στα πιο βαριά games, οπότε είναι αμαρτία να ζορίζετε την VGA σας χωρίς λόγο.
Το 3DMark 11 είναι ένα Benchmark που εξαρτάται κυρίως από την κάρτα γραφικών. Ένα κομμάτι όμως του 3DMark 11 είναι αμιγώς εξαρτώμενο από τον επεξεργαστή. Μιλάμε για το Physics Test. Όπως θα παρατηρήσετε οι διαφορές στο Overall Score είναι ελάχιστες μεταξύ Stock, OC1 και OC2 Settings. Παρατηρήστε όμως τις διαφορές στο Physics Test. Από Stock Settings σε OC2 Settings είναι σχεδόν 4000 marks!
Ακόμα ένα review του HwBox έφτασε στο τέλος του. Η αλήθεια είναι πως η γενικότερη εικόνα του LGA2011 δεν μας εκπλήσσει και δεν μας αφήνει πλήρως ικανοποιημένους. Οι επιδόσεις του X79, επί το πλείστων, επιτυγχάνονται εύκολα από το P67/Z68 και με αρκετά λιγότερο κόστος, σχεδόν το μισό! Οι διαφορές όμως είναι υπαρκτές σε ελάχιστα σημεία και αυτό είναι που κάνει το X79 ακριβότερο, οι λεπτομέρειες. Από την πλευρά της η Gigabyte G1.Assassin 2 X79 μας άφησε με θετικές εντυπώσεις όσον αφορά την αποδοτικότητά της και την εικόνα της αλλά δεν θα λέγαμε το ίδιο όσον αφορά το πόσο "εύκολη" μητρική είναι. Επίσης, η Gigabyte τονίζει πώς πρόκειται για μια Gaming μητρική αλλά έχει 3 PCI-Express Gen 3 και ξεκινάει από τα 380? στην Ελληνική αγορά ενώ η μεγάλη της αδερφή που ακούει στο όνομα GA-X79-UD7 και η Gigabyte τονίζει πώς είναι για Overclocking υποστηρίζει 4Way CrossFireX καθώς και 4Way SLI και ξεκινάει από 330? στην Ελληνική αγορά. Γνωρίζουμε πώς μια τετράδα high end κάρτες κοστίζουν την σήμερον ημέρα ~2000? και ακόμα και για gamers είναι κάτι πολύ σπάνιο και γνωρίζουμε επίσης πώς η UD7 δεν έχει ούτε τόσο καλή κάρτα ήχου και κάρτα δικτύου, αλλά το 4Way SLI/CrossFireX θα ήταν κάτι που θα θέλαμε να δούμε επάνω στην Assassin! Από την άλλη βέβαια, η υψηλή τιμή της Assassin 2 οφείλεται και στο ότι περιλαμβάνει το Killer E2100 NIC, όμως επιμένουμε ότι θα θέλαμε να δούμε υποστήριξη 4-Way SLI/CrossFire.
Αναφορικά με την εμφάνιση, να σημειώσουμε ότι μας αρέσει πάρα πολύ αυτός ο χρωματικός διαχωρισμός. Ειδικότερα το μαύρο ματ φαίνεται πανέμορφο και δίνει ένα ξεχωριστό τόνο στην μητρική, την στιγμή που το λαχανί (ή το πορτοκαλί στην περίπτωση της UD7) προσθέτει την δική του πινελιά σπάζοντας την μονοτονία. Σε αντίθεση με το X58 και το P67/Z68 που δεν υπήρχε ελεύθερος χώρος γύρω από το socket αλλά και σε όλη την μητρική, στο Χ79 αυτό φαίνεται να μην ισχύει. Τα parts της μητρικής δεν είναι καθόλου στριμωγμένα και υπάρχει αρκετός ελεύθερος χώρος. Οι αρχαίοι έλεγαν "παν μέτρον άριστον", δηλαδή να υπάρχει μια ισορροπία σε όλα. Η Gigabyte κατάφερε να μην στριμώξει τα πράγματα πάνω στην μητρική, αλλά ο τρόπος που το έκανε κάνει την Gigabyte G1.Assassin 2 X79 να φαίνεται άδεια! Ιδιαίτερα, η περιοχή αριστερά του socket φαντάζει ερημωμένο χωριό. Επιπλέον, μας άρεσε πολύ η φιλοσοφία κατασκευής των ψυκτρών. Η Gigabyte G1.Assassin 2 X79 είναι μια καθαρόαιμη gaming μητρική και εύκολα το καταλαβαίνει κανείς αντικρίζοντας τις ψύκτρες που η μια μοιάζει με κανόνι και η άλλη με κανονικό όπλο! Δεν μας άρεσε όμως που έχει μόνο 4 Ram Slots και υποστήριξη μέχρι 32GB (πάλι κινούμαστε στα υπερβολικά πλαίσια όπως και με τις κάρτες γραφικών παραπάνω) αλλά είδαμε ότι το ίδιο έχουν κάνει οι μηχανικοί της και στην UD7, ενώ στην GA-X79-UD5 το Socket έχει μπει λίγο πιο κεντρικά και η μητρική υποστηρίζει μέχρι και 64GB DDR3 σε 8 Ram Slots.
Συνεχίζοντας στο κομμάτι του "φαίνεσθαι" στην Gigabyte G1.Assassin 2 X79 λείπουν κάποια βασικά -για overclocking μητρικές- πράγματα όπως τα κουμπιά του POWER/RESET και το CLR_CMOS που είναι Build-On επάνω στο PCB. Στην Gigabyte G1.Assassin 2 X79 δεν υπάρχει κάτι σχετικό και το CMOS γίνεται όπως παλιά βραχυκυκλώνοντας το αντίστοιχο pin της μητρικής. Επειδή όμως η Gigabyte την λάνσαρε ως μια Gaming μητρική, όσον αφορά τα POWER/RESET δεν το συμπεριλαμβάνουμε στα κατά της, απλά το αναφέρουμε. Για το CLR_CMOS όμως θα θέλαμε κάτι πιο σύγχρονο για μια μητρική που φτάνει σχεδόν τα 400?.
Ας περάσουμε όμως και στο software κομμάτι της Gigabyte G1.Assassin 2 X79 που δεν είναι άλλο από το bios. Η Gigabyte στο P67/Z68 δεν είχε χρησιμοποιήσει UEFI BIOS, πρώτη φορά το επιχειρεί στο Χ79. Οπτικά το BIOS είναι ωραίο και κατηγοριοποιημένο σωστά και απλά, όλα είναι απολύτως κατανοητά. Βέβαια, όπως όλα τα BIOS έχει και αυτό τις ιδιαιτερότητές του, όπως το περίεργο ξεκλείδωμα επιλογών. Το μόνο αρκετά αρνητικό είναι το lag που έχει κατά την περιήγηση στα menu της.
Κατά την γνώμη μας δεν είναι μητρική που θα αγοραστεί για ένα απλό 24/7 μηχάνημα, αλλά μια μητρική που θα ταιριάξει άψογα με ένα project στα χρώματα του πράσινου και του μαύρου και θα εκπληρώσει τον πόθο σας για ένα πραγματικά όμορφο pc, καθώς επίσης μπορεί να αποτελέσει την κινητήριο δύναμη για ένα High End Gaming PC. Με αυτό το σκεπτικό προχωρήσαμε στην παρακάτω βαθμολόγηση, ενώ της παραχωρήσαμε και το Sexy Looks Award γιατί όπως και να το κάνουμε... το 'χει στην εμφάνιση.
Ευχαριστούμε θερμά την Gigabyte για την παραχώρηση του δείγματος!
Ας πατήσουμε τώρα το Fast Forward και ας πάμε 405 χρόνια μπροστά από την πρώτη αναφορά της λέξης "assassination". Η πρώτη αναφορά της λέξης "Assassin" από την Gigabyte έγινε τον Οκτώβριο του 2010 εδώ, λίγο πριν την καθιερωμένη CES που λαμβάνει κάθε χρόνο μέρος στο μακρινό Las Vegas. Κατά την CES, η Gigabyte παρουσίασε για πρώτη φορά μια ολοκαίνουρια σειρά από Gaming Motherboards οι οποίες βασίζονταν στο τότε τελευταίο και πιο σύγχρονο Chipset aka Intel® X58+ ICH10R, με την ονομασία G1-Killer, με όχι ένα, αλλά τρία νέα μέλη που ακούγανε στα ονόματα G1.Assassin, G1.Sniper & G1.Guerrilla, γνωστές στο hwbox και ως "Η Φονική Τριάδα".
Οι μητρικές όπως είπαμε προορίζονταν για Gamers και αποτέλεσαν τον κύριο αντίπαλο στο στρατόπεδο της ASUS που αλώνιζε μόνη της χωρίς αντίπαλο σε αυτό το πεδίο με τις μητρικές της σειράς ROG! Όλη η σειρά G1-Killer έχει ως βάση το μαύρο matte χρώμα στο PCB ενώ κάποιες λεπτομέρειες όπως τα PCI-E Slots, τα Ram Slots και κάποιες άλλες λεπτομέρειες έγιναν πολύ eye candy με το λαχανί φωσφοριζέ χρώμα που προστέθηκε. Το κερασάκι στην τούρτα πρόσθεταν κάθε φορά οι διάφορες ψύκτρες άλλοτε σε σχήμα γεμιστήρα, άλλοτε σε σχήμα μαχαίρι, ανάγλυφες σφαίρες και γενικά "εμπόλεμο" σκηνικό επάνω στην μητρικές! Οι μητρικές αυτές, δεν είχαν να ζηλέψουν τίποτα σε κανέναν τομέα. Ήταν και είναι εξοπλισμένες με ότι πιο καινούριο κυκλοφορεί σε όλους τους τομείς! Από κάρτα ήχου, storage features, συνδεσιμότητα, multi-gpu support, Ultra Durable PCB, πυκνωτές... σε όλα έμπαινε η Elite των υλικών... ακόμα και το Bundle περιείχε αυτοκόλλητα με... τρύπες από σφαίρες!
Το Intel X58 Express Chipset όμως "γέρασε" και την θέση του πήρε πριν 2 μήνες το Intel Intel® X79 Express Chipset. Η Gigabyte λοιπόν, έδειξε πώς ενδιαφέρεται για το Gaming κοινό και κυκλοφόρησε την συνέχεια της πολυσυζητημένης G1.Assassin, με την ονομασία G1.Assassin 2! Concept; Το ίδιο με πριν... fast rewind στην πρώτη παράγραφο... fast forward πάλι εδώ... θα καταφέρει λοιπόν η G1.Assassin 2 να κάνει ότι και οι Hashshashins και να κυριαρχήσει στην "περιοχή";
Η πρώτη ματιά
Αντικρίζοντας το κουτί της μητρικής και μόνο βλέπουμε πώς είναι κυριολεκτικά τεράστιο! Εάν το έβλεπε κάποιος εκτός χώρου θα έλεγε εύκολα πώς είναι κουτί από κάποιο συλλεκτικό επιτραπέζιο ή κάτι ανάλογο. Ανοίγοντάς το βλέπουμε το εσωτερικό κουτί που ακόμα και αυτό έχει Digital camouflage (γνωστό και ως digicam) με micropatterns. Έτυχε να έχουμε στα χέρια μας και την πρώτη Assassin που κυκλοφόρησε, οπότε βγάλαμε μερικές φωτογραφίες και με τις δύο "συλλεκτικές" συσκευασίες.
Συνεχίζοντας την σύγκριση, η παλιά Assassin ήταν XL-ATX ενώ η νέα είναι ATX. Οπτικά έιναι πολύ εύκολα εμφανές, η χρωματική παλέτα έχει παραμέινει η ίδια μιας και είναι το trademark της σειράς.
Τι βρίσκουμε μέσα στο κουτί;
Μέσα στο κουτί της Gigabyte G1.Assassin 2, βρίσκουμε τα παρακάτω:
Εγχειρίδιο χρήσης
CD με drivers & utilities
1 x I/O Shield
4 x καλώδια SATA
1 x PCI Card WiFi & Bluetooth
2 x Κεραίες (WiFi & Bluetooth)
1 x XFire Bridge
1 x SLI Bridge
1 x 3-Way SLI bridge
1 x αυτοκόλλητο με το Assassin Logo
1 x αυτοκόλλητο με σφαίρες, τρύπες απο σφαίρες
1 x αυτοκόλλητο Gigabyte
1 x Front Panel USB3.0 Connector
Τα I/O Ports
Η Gigabyte G1.Assassin 2 αδιαμφισβήτητα διαθέτει όλες τις απαραίτητες I/O θύρες για να συνδέσετε τον εξοπλισμό σας. Για να τους ρίξουμε μια αναλυτική ματιά:
1 x PS/2 keyboard/mouse port
1 x CPU overclocking button
1 x BIOS switch button
1 x Clear CMOS button
1 x optical S/PDIF Out connector
6 x USB 2.0/1.1 ports
2 x USB 3.0/2.0 ports
2 x eSATA/USB Combo connectors
1 x RJ-45 port
5 x audio jacks (Center/Subwoofer Speaker Out, Rear Speaker Out, Side Speaker Out, Line In/Mic In, Line Out)
Όπως καταλάβατε η μητρική αυτή είναι εφοδιασμένη από την Gigabyte με όλες τις ευκολίες και τεχνολογίες που θα χρειαστεί κάποιος εν έτη 2012 για μια gaming πλατφόρμα. Πάμε τώρα να δούμε πιο αναλυτικά εάν είναι και ουσιαστικά τόσο καλή όσο και οπτικά.
Το πολλά λόγια όμως είναι φτώχεια, οπότε ας περάσουμε στις φωτογραφίες της μητρικής:
[B]Quad Channel Memory Architecture [/B]
Στην καρδιά της Gigabyte G1-Killer G1.Assassin 2 χτυπάει το τελευταίο Chipset της Intel με την ονομασία Intel® X79 Express Chipset. Συνεπώς υποστηρίζει μόνο Intel® Core™ i7 επεξεργαστές σε LGA2011 Socket και Quad Channel DDR3 μνήμη μέχρι και 32GB με potential data bandwidth μέχρι 25GB/Sec και 256 Bits memory addressing. Στο manual της μητρικής θα δείτε μία σελίδα με την ονομασία "Memory Support List" όπου λέει όλες τις συμβατές μνήμες με την μητρική των δοκιμών μας. Για όσους δεν γνωρίζουν, αυτό δεν σημαίνει πώς υποστηρίζει μόνο αυτές και καμία άλλη μάρκα ή μοντέλο, απλά με αυτές την έχουν δοκιμάσει στα Gigabyte Labs και παίζουν σίγουρα. Επιπλέον, υποστηρίζει μνήμες DDR3 με ταχύτητες 2133/1866/1600/1333/1066 MHz και μνήμες με Extreme Memory Profile (XMP).
3-way CrossFireX™ and 3-way SLI™ Support
Δεν νοείτε Gaming μητρική χωρίς υποστήριξη για Multi-GPU Support, συνεπώς η G1 Assassin 2 δεν θα μπορούσε να είχε τίποτα λιγότερο από τρεις θύρες PCI Express Gen. 3 και υποστήριξη πολλαπλών καρτών γραφικών και από τα δύο στρατόπεδα. Οπότε μπορεί να υποστηρίξει τόσο AMD CrossFire™ X όσο και Nvidia SLI™/3-Way SLI™ και τα FPS Junkies να κοιμούνται χαρούμενα! Οι δύο πρώτες θύρες PCI Express Gen. 3 είναι x16 ενώ η τρίτη είναι x8. Την μητρική συμπληρώνουν 2 ακόμα θύρες PCI Express x1(PCI Express 2.0) και τέλος μια απλή θύρα PCI.
The Sound Engine
Πηγαίνοντας στα του ήχου τώρα, ένα θέμα σχεδόν εξίσου σημαντικό με τις κάρτες γραφικών για όλους τους Gamers καθώς όσο ρεαλιστική και άμεση είναι η εικόνα που βλέπει κάποιος άλλο τόσο σημαντικό είναι και η ακριβής και ρεαλιστική αναπαράσταση των ήχων, η G1.Assassin 2 όντας μέλος της οικογενείας G1-Killer, χρησιμοποιεί την ελίτ της Soundblaster που ακούει στο όνομα A20K2(επεξεργαστής) με τεχνολογίες όπως X-Fi Xtreme Fidelity® και EAX® Advanced HD™ 5.0. Μάλλον ο ήχος δεν θα είναι τόσο αληθινός σε καμία άλλη μητρική. Επιπλέον, η μητρική είναι εξοπλισμένη με έναν Built-in Front Audio Headphone Amplifier που αντέχει μέχρι 150Ω και είναι ιδανική ή μάλλον η ιδανικότερη για όσους χρησιμοποιούν high-end ακουστικά όταν παίζουν. Επιπλέον υποστηρίζει Dolby® Digital Live and DTS™ Connect, High Definition Audio, 2/4/5.1/7.1-channel και τέλος διαθέτει S/PDIF Out.
Killer Speed Network
Από μία gaming μητρική δεν θα μπορούσε να λείπει μία καλή - μάλλον η καλύτερη - κάρτα δικτύου καθώς το gaming στα χρόνια μας δεν είναι όπως παλιά, θα το έλεγα με δύο λέξεις που όλοι θα καταλάβετε "online gaming". Τι μας έχει η Gigabyte σε αυτόν τον τομέα; Οι γνώστες σίγουρα θα τις έχετε ακούσει, ίσως τις έχετε δοκιμάσει κιόλας, κάποιοι όμως μπορεί να μην έχετε ακούσει ποτέ την εταιρία και δεν μιλάω για άλλη πέραν της Bigfoot Networks που έγινε γνωστή θα έλεγα από την συνεργασία της με τα Gaming PC της Alienware και εξαγοράστηκε στις 30 Νοεμβρίου 2011 από τον κολοσσό που ακούει στο όνομα Qualcomm Atheros Inc. Η ενσωματωμένη κάρτα ήχου λοιπόν είναι η γνωστή και μη εξαιρετέα Killer™ E2100 που μπορείτε να την βρείτε και σε retail λύσεις από άλλες εταιρίες με τιμές (USA) που ξεκινούν από τα $89.99. Δεν είναι όμως μια συνηθισμένη κάρτα δικτύου. Γιατί; Γιατί πολύ απλά έχει Dedicated Network Processing Unit (NPU) με 1GB DDR2 μνήμης, Killer Network Manager και τέλος Advanced Stream Detect. Killer Trio για κάρτα δικτύου όπως καταλαβαίνετε.
Data Storage Warehouse
Στο Storage κομμάτι της μητρικής τώρα, στο σύνολο της μπορεί να υποστηρίξει μέχρι 10 μονάδες αποθήκευσης οι οποίες όμως δεν είναι επάνω στον ίδιο controller. To Intel® X79 Express Chipset από μόνο του μπορεί να υποστηρίξει μέχρι 2x Sata 6Gb/s μονάδες αποθήκευσης και άλλες 4x Sata 3Gb/s και η Gigabyte έχει κάνει πλήρη χρήση αυτών. Ενώ μέσω του Intel® Rapid Storage Technology enterprise 3.0 ο χρήστης μπορεί να κάνει Raid 0/1/5/10 με τις επιδώσεις να αλλάζουν από Raid σε Raid ανάλογα τους HDD/SSD. Για τους υπόλοιπους 4 δίσκους, η Gigabyte έχει ενσωματώσει στην Assassin 2 δύο Chip της Marvel με την ονομασία Marvell 88SE9172. Ο ένας εκ των δύο μπορεί να πάρει ακόμα 2x Sata 6Gb/s μονάδες αποθήκευσης, ενώ ο δεύτερος και τελευταίος είναι υπεύθυνος για 2 x eSATA 6Gb/s connectors (eSATA/USB Combo) στο back panel της μητρικής ο οποίος και μπορεί να πάρει μέχρι και 2x Sata 6Gb/s συσκευές, ενώ υποστηρίζει Raid 0 & 1 .
Mission: Connectivity
Στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης που ζούμε, δεν θα μπορούσε μια μητρική του βεληνεκούς της Assassin 2 να μην είχε πολλές USB θύρες. Για άλλη μια φορά η Gigabyte κάνει πλήρη αξιοποίηση του X79 και παρέχει 14 USB 2.0/1.1 θύρες, 8 εκ των οποίων είναι στο back panel της μητρικής συμπεριλαμβανομένου 2 eSATA/USB Combo και άλλες 6 που είναι προσβάσιμες από τα εσωτερικά USB Headers της μητρικής. Σύνολο μέχρι εδώ μετρήσαμε 14, ενώ η μητρική έχει 18 θύρες. Που είναι οι άλλες 4; Την λειτουργία των υπόλοιπων 4 θυρών έχουν αναλάβει 2 Fresco FL1009 chips τα οποία υποστηρίζουν USB 3.0/2.0, 2 από το back panel και 2 πάλι από το εσωτερικό USB Header.
Την συνταγή έρχεται να ολοκληρώσει η εξωτερική συνδεσιμότητα της μητρικής με δύο ειδών data transfer modes. Ένα είναι το Gigabyte Bluetooth 4.0 mode ενώ το δεύτερο είναι WiFi των 150 Mbps, με υποστήριξη 802.11n . Και τα δύο αυτά δεν είναι onboard αλλά μέσα μίας extra κάρτας με 2 κεραίες.
Build Process
Αφού τελειώσαμε με τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά του "δολοφόνου", θα εμβαθύνουμε λίγο και στα υλικά που είναι κατασκευασμένος. To PCB βαμμένο σε μαύρο ματ χρώμα με πινελιές σε PCI Express/Ram Slots/ψύκτρες από λαχανί φωσφοριζέ. Αρκετά σοβαρό και όμορφο look θα έλεγα. Τεχνολογία Gigabyte Ultra Durable 3 που πρωτοεμφανίστηκε τον Σεπτέμβρη του 2008 και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στις P45/43 μητρικές της εταιρίας. Βασικό χαρακτηριστικό της τεχνολογίας αυτής που αφορά το PCB αποτελεί η χρήση δύο ουγγιών χαλκού για αμφότερα τα Power και Ground layers. Ο διπλασιασμός της περιεκτικότητας χαλκού έχει ως αποτέλεσμα (σύμφωνα πάντα με την Gigabyte) χαμηλότερες θερμοκρασίες, βελτιωμένο energy efficiency και αυξημένη σταθερότητα στον υπερχρονισμό. Λίγο πιο αναλυτικά, ο χαλκός στα layers της μητρικής έχει ως αποτέλεσμα τον καλύτερο διαμοιρασμό της θερμότητας από κρίσιμες περιοχές, όπως είναι η CPU power zone, σε ολόκληρο το PCB. Ένα άλλο πλεονέκτημα που φέρνει ο διπλασιασμός του χαλκού στη μητρική είναι η μείωση της εμπέδησης κατά 50% με αποτέλεσμα χαμηλότερες απώλειες ενέργειας, ψυχρότερα components, μεγαλύτερη σταθερότητα και καλύτερο overclocking! Άλλα χαρακτηριστικά των Ultra Durable 3 μητρικών αποτελούν η χρήση γιαπωνέζικων solid capacitors, PowerPAK MOSFETs και Ferrite Chokes.
Camo Cooling
Το σύστημα ψύξης της μητρικής έχουν αναλάβει μεταμφιεσμένες ψύκτρες και heatpipes σε "όπλα" που είναι και το trademark της σειράς G1-Killer. Το Chipset Cooler είναι ένα όπλο που θυμίζει Glock 17 9mm (όπλο που χρησιμοποιούν ακόμα και σήμερα οι Ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις) βαμμένο με τα χρώματα του πολέμου, εεεε του PCB εννοούσα, με μια πορτοκαλί νεκροκεφαλή στην χειρολαβή του. Από αυτό ξεκινάει ένα heatpipe που περνάει δεξιά του επεξεργαστή και δίπλα από τις μνήμες, και καταλήγει στο CPU VRM Zone. Αυτή η ψύκτρα είναι καμουφλαρισμένη σε διάτρητη κάννη οπλοπολυβόλου! Τι να τις κάνεις όμως τις ψύκτρες χωρίς ροή αέρα μέσα στο κουτί. Η Gigabyte έχει σκεφτεί και αυτό και έχει συμπεριλάβει σε "στρατηγικές" θέσεις στην μητρική 5 Smart Fan Connectors οι οποίοι μπορούν να ελεγχθούν άμεσα είτε από το EasyTune 6 utility που έρχεται μαζί με την μητρική είτε απευθείας μέσα από το UEFI BIOS.
[/COLOR] | ||
[COLOR="Black"]Socket | LGA2011 | |
CPU Support | Support for Intel® Core™ i7 processors in the LGA2011 package | |
Multi-Graphics Technology | 3-Way/2-Way AMD CrossFireX™ / NVIDIA SLI technology | |
Chipset | Intel® X79 Express Chipset | |
DDR3 Memory | DDR3 2133/1866/1600/1333/1066 MHz memory modules | |
Memory Channel | Quad | |
DIMM Slots | 4 | |
Max Memory (GB) | 32 | |
PCI-Ex16 Gen 3 | 3 | |
PCI-E Gen 2 | 2x1 | |
PCI | 1 | |
SATA III | 4 | |
RAID | 0/1/5/10 | |
LAN | Bigfoot Killer E2100 chip 10/100/1000 Mbit | |
USB 3.0 ports | 4 | |
USB 2.0 ports | 14 | |
Audio | Creative CA20K2 chip | |
eSATA 6Gb/s | 2 | |
Form Factor | ATX |
Το BIOS είναι το εργαλείο μέσω του οποίου ο χρήστης ελέγχει το μηχάνημά του. Του δίνει την δυνατότητα να tweakάρει και να εκμεταλλευτεί κάθε δυνατότητα του hardware του. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες μεγάλες εταιρείες κατασκευής μητρικών, η Gigabyte δεν είχε χρησιμοποιήσει στο P67/Z68 UEFI BIOS. Το επιχειρεί πρώτη φορά στην πλατφόρμα LGA2011. Το UEFI BIOS έχει αποδειχθεί πιο φιλικό προς τον χρήστη, χωρίς αυτό να σημαίνει πως χάνεται η ουσία. Έχει αντικαταστήσει επάξια τα παλιά BIOS με τις βαρετές μπλε σελίδες και πλέον μιλάμε για ένα πιο ολοκληρωμένο γραφικό περιβάλλον.
GIGABYTE G1.Assassin 2 BIOS | ||
M.I.T. | System | BIOS features |
Peripherals | Power Management | Save & Exit |
Ας κάνουμε όμως και μια "βόλτα" στις επιλογές του BIOS. Εκεί συναντάμε 5 επιμέρους επιλογές. Πρώτη είναι η M.I.T μέσω αυτού του μενού αλλάζετε ότι έχει σχέση με τον επεξεργαστή και τις μνήμες. Επίσης μπορείτε να δείτε και τις θερμοκρασίες του μηχανήματός σας. Δεύτερη επιλογή είναι το System, εκεί βλέπετε κάποιος πιο γενικές πληροφορίες του συστήματός σας, όπως στα πόσα Ghz είναι ο επεξεργαστής σας, πόσα GB μνήμης έχετε και ποια έκδοση BIOS είναι περασμένη στην μητρική σας. Τρίτη κατά σειρά επιλογή είναι το BIOS Features μέσω του οποίου μπορείτε να αλλάξετε επιλογές που έχουν να κάνουν με κάποια features του επεξεργαστή και να "τακτοποιήσετε" τους δίσκους σας. Τέταρτη και προτελευταία επιλογή είναι το Peripherals. Από εκεί διαχειρίζεστε τις συσκευές της μητρικής, όπως κάρτα ήχου και USB θύρες. Τελευταία επιλογή είναι το Power Management, πρόκειται για τον πίνακα ελέγχου των features της μητρικής.
GIGABYTE G1.Assassin 2 BIOS | ||
Advanced Frequency Settings | Advanced Memory Settings | Advanced CPU Core Features |
Advanced Voltage Settings | DRAM Voltage Control | PC Health Status |
Πάμε όμως στα ενδότερα των παραπάνω επιλογών. Εκεί μπορεί κανείς να βρει όλες αυτές τις χρήσιμες επιλογές που θα κάνουν την ζωή του πιο εύκολη ή πιο δύσκολη (εάν θέλει, μιλώντας για overclocking). Όπως βλέπετε και στις παραπάνω εικόνες όλες οι βασικές επιλογές των BIOS υπάρχουν. Vcore, DRAM, BCLK, DRAM Voltage, DRAM Timings όλα όσα θα μας διευκολύνουν για να φτάσουμε το σύστημα μας στα ύψη είναι εδώ!
Όπως, σας προαναφέραμε η Gigabyte τόσο καιρό δεν είχε "συνδέσει" τις μητρικές της με το UEFI BIOS. Όντας μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου, αυτή η μετάβαση της στο UEFI BIOS δεν είναι δυνατόν να μην συνοδεύεται και από κάποια ακόμα πρωτοποριακή κίνηση. Ποια είναι αυτή η κίνηση; Το 3D BIOS φυσικά! Πρόκειται για μια φωτογραφία της μητρικής και πατώντας πάνω στο αντίστοιχο μέρος της φωτογραφίας, εμφανίζονται οι αντίστοιχες επιλογές. Επιλέγετε για παράδειγμα την περιοχή του socket και αμέσως αναδύεται ένα παράθυρο με επιλογές που έχουν να κάνουν με τον επεξεργαστή. Αντίστοιχη διαδικασία γίνεται και για το front panel, τα sata κλπ.
GIGABYTE G1.Assassin 2 3D BIOS | ||
Σε προηγούμενα reviews του HwBox πάνω σε μητρικές με UEFI BIOS, έχουμε πολλάκις αναφέρει το πόσο αργό είναι το UEFI BIOS σε σχέση με τα παλιά BIOS. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα μόνο η ASUS έχει καταφέρει να "διώξει" αυτό το bug με την καθυστέρηση και τα κολλήματα κατά την περιήγηση του χρήστη στο BIOS. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στην Gigabyte πως "μόλις μπήκε στον χορό" οπότε υπάρχει πίστωση χρόνου για να λυθεί το θέμα αυτό.
Τέλος, η γενικότερη εικόνα του BIOS μας άφησε με αρκετά καλές εντυπώσεις. Απλό, εύχρηστο και πάνω από όλα λειτουργικό. Το μόνο που μας πείραξε είναι πως δεν υπάρχουν επεξηγήσεις για όλες τις επιλογές του BIOS και μερικές από αυτές δεν ξεκλειδώνουν με ένα απλό Enter!
Προγράμματα-Benchmarks-Μεθοδολογία
Η GIGABYTE G1.Assassin 2 μας δίνει την δυνατότητα, πέρα από το κομμάτι της αμιγούς δοκιμής της μητρικής, να δοκιμάσουμε και το γενικότερο performance-efficiency του X79. Προσπαθήσαμε να αφήσουμε ικανοποιημένες όλες τις ομάδες χρηστών. Έτσι, τρέξαμε και Benchmarks για overclocking και προγράμματα που αντιπροσωπεύουν πιο πολύ τις καθημερινές διεργασίες ενός Η/Υ αλλά και παιχνίδια, μην ξεχνάτε η GIGABYTE G1.Assassin 2 είναι μια καθαρόαιμη gaming μητρική. Σαφώς, το superpi και το wprime δεν λείπουν αλλά έχουν πλαισιωθεί και με προγράμματα όπως το Cinebench R11.5, το y-cruncher που ευνοούνται από τα περισσότερα threads ενός επεξεργαστή. Φυσικά, δεν ξεχάσαμε το x264 μιας και η μετατροπή ταινιών τείνει να γίνει καθημερινότητα για μερικούς. Εννοείται πως δεν αφήσαμε απ' έξω το Memory Test του AIDA, το WinRAR και το 7-zip.
Τέλος, όπως προείπαμε η GIAGBYTE G1.Assassin 2 είναι μια gaming μητρική. Γι' αυτό τρέξαμε το F1 2011, το Far Cry 2 και το World In Conflict. Δεν αμελήσαμε, όμως, την σουίτα της Futuremark. Αντιθέτως, την τιμήσαμε ιδιαιτέρως μιας και τα Benchmarks της είναι πολύ "σκληρά" παιχνίδια για τον επεξεργαστή και την κάρτα γραφικών. Έτσι, δοκιμάσαμε το PCMark 7 που είναι ένα από τα τελευταία benchmarks της Futuremark και αναλαμβάνει να δοκιμάσει το σύστημά μας σε ποικίλες διεργασίες όπως video playback & transcoding, Image Manipulation, Web browsing & decrypting, Graphics, Windows Defender, importing pictures και gaming. Φυσικά, δεν ξεχάσαμε τα 3DMark06, 3DMark Vantage και 3DMark 11.
Σύστημα Δοκιμών |
Hardware | |
: Motherboard : | GIGABYTE G1.Assassin 2 |
: CPU : | Intel Core i7 3960X Processor Extreme Edition |
: RAM : | Kingston HyperX 4x4GB 1866 9-11-9-28 |
: GPU : | MSI GTX580 Lightning |
: SSD : | Intel X25-M 80GB |
: PSU : | Antec HCP-1200 |
: OS : | Windows 7 Ultimate 64bit Retail + SP1 |
: CPU Cooler : | Alpenföhn Matterhorn |
: Case : | DimasTech BenchTable |
Τις μετρήσεις του review προτιμήσαμε να τις κάνουμε σε 3 ξεχωριστά σετ μετρήσεων. Ο λόγος είναι για να διακρίνουμε το scaling του επεξεργαστή και μέσω αυτού και το performance της GIGABYTE G1.Assassin 2. To πρώτο set ρυθμίσεων θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε και plug n' play αφού στην ουσία είναι Stock ρυθμίσεις χωρίς κάτι να έχει πειραχθεί. Συνήθως το πρώτο set χαρακτηρίζει πιο πολύ τους normal users. Στο δεύτερο set έχουμε αυξήσει την συχνότητα του επεξεργαστή στα 4Ghz και αυτή των μνημών στα 1600Mhz. Συχνά αυτά είναι τα settings των gamers οπότε να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο πως όλα θα δουλεύουν στην εντέλεια χωρίς την παραμικρή πιθανότητα κρασαρίσματος. Τρίτο και τελευταίο σετ είναι αυτό των overclockers. Εδώ, ο επεξεργαστής έχει "σκαρφαλώσει" στα 4.5Ghz και οι μνήμες στα 1866. Τέλος, για όλες μας τις μετρήσεις έχουμε απενεργοποιήσει το Turbo Mode της GIAGBYTE G1.Assassin 2 καθώς και άλλες λειτουργίες του επεξεργαστή που μείωναν την συχνότητα λειτουργίας του.
Συχνότητες Λειτουργίας |
Stock Settings | Overclocked 1 Settings | Overclocked 2 Settings | |
CPU Speed:: | 3.3GHz | 4.00GHz | 4.5GHz |
Bclk Speed:: | 100MHz | 100MHz | 100MHz |
CPU Ratio:: | 33x | 40x | 45x |
DDR3 RAM Speed:: | 1333MHz 9-9-9-28 1T | 1600MHz 9-9-9-28 1T | 1866MHz 9-10-9-29 1T |
Memory Latency, Read, Write, Copy
Το AIDA64 (Downloads | AIDA64) κατασκευάστηκε για να κάνει ευκολότερη την ζωή των home users αφού αποτελεί ένα διαγνωστικό πρόγραμμα με πλούσια σουίτα benchmarks. Η Extreme έκδοσή του περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα features που αδιαμφισβήτητα θα βοηθήσουν στο overclocking, την διάγνωση τυχόν λαθών, τον βασανιστικό και συνάμα ενδελεχή έλεγχο σταθερότητας όπως επίσης και το monitoring θερμοκρασιών, memory bandwidth, memory timings και πολλά ακόμα! Ανά πάσα στιγμή θα μπορείτε να γνωρίζετε όλες τις πληροφορίες γύρω από τον επεξεργαστή, την μνήμη του συστήματος και τους σκληρούς δίσκους, ενώ παράλληλα είναι πλήρως συμβατό με 32-bit και 64-bit Mircosoft Windows 7/Server 2008 R2 λειτουργικά συστήματα.
Αναφορικά με τα 64-bit benchmarks, να πούμε ότι εν ολίγοις μετράνε το πόσο καλά αποδίδει ο υπολογιστής στην επεξεργασία δεδομένων και στους μαθηματικούς υπολογισμούς. Τα Memory & Cache Benchmarks αναλύουν το εύρος μνήμης και το latency. Τα Processor Benchmarks χρησιμοποιούν τις εντολές MMX, 3DNow! και SSE, με το scaling να ανεβαίνει ασταμάτητα, ακόμα και με 32 πυρήνες επεξεργασίας. Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι το benchmarking suite του AIDA64 αντιπροσωπεύει μια από τις καλύτερες λύσεις για να καταλάβουμε πόσο επαναστατική είναι η δεύτερη γενιά Core επεξεργαστών της Intel.
Ξεκινάμε με τα Memory Bandwidth Benchmarks, δηλαδή τα Memory Read, Memory Write, Memory Copy και Latency. Ο κώδικας των εν λόγω benchmarks έχει γραφθεί με σωστή μεθοδολογία ώστε να εκμεταλλεύεται τις κατάλληλες x86, MMX, 3DNow!, SSE, SSE3 ή SSE4.1 instructions. Το Latency από την άλλη μετράει την χρονική καθυστέρηση που έχουμε όταν ο επεξεργαστής διαβάζει δεδομένα από την μνήμη του συστήματος. Δηλαδή το χρόνο από την εντολή Read, μέχρι να φτάσουν οι πληροφορίες στις εσωτερικές registers του CPU.
Η διαφορά μεταξύ των τριών διαφορετικών settings αντικατοπρίζεται παρακάτω και είναι απολύτως φυσιολογική. Το latency μειώνεται κατακόρυφα περνώντας από τα Stock Settings στα OC1 Settings. Αντίστοιχη μείωση έχουμε και από τα OC1 Settings στα OC2 Settings, όπου η συχνότητα του επεξεργαστή αυξάνεται κατά 500Mhz και η συχνότητα των μνημών κατά 266Μhz. Η διαφορά θα μπορούσε να είναι ακόμα μεγαλύτερη αν στα OC2 Settings το tRCD έμενε 9 και όχι 10!
Στο Read/Write/Copy τα πράγματα είναι ίδια με το Latency. Πολύ καλό scaling από τα Stock Settings στα OC1 και ανάλογη είναι η διαφορά από OC1 σε ΟC2. Σίγουρα η συνεισφορά της GIGABYTE G1.Assassin 2 δεν είναι καθόλου αμελητέα στο κομμάτι αυτό.
PCMark7
Το PCMark7 (Windows 7 Benchmark test) είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε για να μετρήσετε εύκολα και με μεγάλη ακρίβεια την απόδοση του υπολογιστή σας, να δείτε τα αδύνατα και τα δυνατά σημεία του. Με το σύνθετο αυτό μετροπρόγραμμα και αφού δείτε τα αποτελέσματα του κάθε test που τρέχετε, έχετε τη δυνατότητα αφού μάθετε που υστερεί το σύστημα να προβείτε σε κατάλληλες αναβαθμίσεις ή ακόμα και σε εντελώς νέο υπολογιστή, αν δείτε ότι το σύστημα που χρησιμοποιείται δεν ικανοποιεί όλες σας τις ανάγκες. Μέσω του PCMark7 suite βλέπετε τις επιδόσεις του συστήματός σας στα εξής tests: Video playback & transcoding, Image manipulation, Web browsing & decryption, Graphics - DirectX 9, Windows Defender, Importing Pictures και Gaming.
To PCMark πίεσε στα άκρα όλα τα μέρη του συστήματός μας και όπως βλέπετε η GIGABYTE G1.Assassin 2 ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τα αποτελέσματα είναι αναλογικά με τα ρολόγια των τριών διαφορετικών καταστάσεων κάτω από τις οποίες "ζορίσαμε" την GIGABYTE G1.Assassin 2.
Cinebench R11.5
Το CINEBENCH είναι μία σειρά real-world tests τα οποία υπολογίζουν συγκεντρωτικά τις επιδόσεις του υπολογιστή σας. Βασίζεται στo animation software CINEMA 4D (σχεδιασμένο από την award-winning MAXON), που χρησιμοποιείται εκτεταμένα από studios και εταιρείες παραγωγής παγκοσμίως για να δημιουργείται περιεχόμενο 3D. Προγράμματα της MAXON συμμετείχαν στην προσπάθεια δημιουργίας κινηματογραφικών ταινιών που έσπασαν τα ταμία όπως τα: Spider Man, Star Wars, The Chronicles of Narnia και πολλά άλλα. Καταλαβαίνεται λοιπόν το κύρος που έχει σαν πρόγραμμα το CINEBNECH.
Ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών παίζουν καθοριστικό ρόλο στο τελικό score που θα πάρετε. Είναι από τα λίγα benchmarks που δύναται να χρησιμοποιήσουν μέχρι και 64 processor threads, προκειμένου να μετρήσουν τα 2.000 αντικείμενα και 300.000 συνολικά πολύγωνα του CPU test scene. Τα εφέ που στρατολογήθηκαν για να κάνουν τον επεξεργαστή σας να υποφέρει στο test αυτό περιλαμβάνουν sharp και blurred reflections, area lights και shadows, procedural shaders, antialising και πολλά ακόμα.
Πάμε τώρα στο Graphics Card Performance (OpenGL) Test. Στην συγκεκριμένη διαδικασία θα δείτε ένα car chase μέσω του οποίου υπολογίζονται οι επιδόσεις της κάρτας γραφικών σας σε OpenGL mode. Η VGA υποχρεούται να απεικονίσει περίπου ένα εκατομμύριο πολύγωνα και textures, όπως επίσης και πολυάριθμα βαριά effects (environments, bump maps, transparency, lighting etc).
Μέχρι εδώ όλα φάνταζαν αρνητικά για το X79. Το Cinebench είναι ένα πρόγραμμα που αντιπροσωπεύει πιο καθημερινές λειτουργίες ενός Η/Υ και το X79 δείχνει τα δόντια του! Όσο score βγάζει ένας 2600k κλοκαρισμένος στα 4.5Ghz, τόσο και παραπάνω αποδίδει ένας LGA2011 CPU σε stock μόλις συχνότητα!
x264 HD Encode
Αυτό το πρόγραμμα μπορείτε να το βρείτε εδώ και διαθέτει ένα default αρχείο το οποίο το περνάει από δύο περάσματα, κάνοντάς το εκείνη την ώρα encode σε 720p video. Ο λόγος για τον οποίο εκτελεί δύο περάσματα, είναι επειδή δίνουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα σε ποιότητα, εφόσον το πρώτο σκανάρει την ταινία για να κάνει μια ανάλυση, ώστε το δεύτερο πέρασμα να βρει τα σημεία που χρειάζονται περισσότερη προσοχή στη λεπτομέρεια και το αρχείο μας τελικά να έχει τη μέγιστη δυνατή ποιότητα, για τη συμπίεση που επιλέξαμε.
Το encoding έχει γίνει καθημερινότητα πολλών τα τελευταία και πολλοί είναι αυτοί που ψάχνουν τον επεξεργαστή που θα τους γλυτώσει χρόνο. Η GIGABYTE G1.Assassin 2 αποδεικνύεται αντάξια των προσδοκιών μας σε ακόμα ένα Benchmark. Το Χ79 αποδίδει αρκετά καλύτερα και σε αυτό τον τομέα και χωρίς τις extra λειτουργίες του Z68 (π.χ. Intel, QuickSync).[/URL].
SuperPi
Το SuperPi (http://www.xtremesystems.com/pi/) είναι ένα πρόγραμμα που μετρά π (pi) μέχρι ένα συγκεκριμένο αριθμό ψηφίων μετά την υποδιαστολή. Ο μέγιστος αριθμός π (pi) που δύναται να μετρήσει αγγίζει τα 32 εκατομμύρια. Όπου π εννοούμε φυσικά τον γνωστό αριθμό 3.141592653589793238462643383279502884197169399375 10 (συνεχίζεται επ' άπειρον) ο οποίος προκύπτει αν διαιρέσουμε την περιφέρεια ενός κύκλου με την διάμετρό του. Σύμφωνα με τον Αρχιμήδη και επειδή ακριβώς το π δεν τελειώνει ποτέ, θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ουσιαστικά το όριο του πηλίκου Πν/δ όταν το ν πλησιάζει στο άπειρο (όπου Π = Περίμετρος του κύκλου και δ = διάμετρος του κύκλου).
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρησιμοποιείται στις μέρες μας από πολλούς overclockers, προκειμένου να test-άρεις τις επιδόσεις και την σταθερότητα του υπολογιστικού συστήματος. Στην ευρύτερη κοινότητα των overclockers, το SuperPi είναι ένα μέσον επίδειξης των δυνατοτήτων του κάθε overclocker, αφού ο ένας προσπαθεί να ξεπεράσει τον χρόνο του άλλου. Όπως όμως προαναφέραμε, μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τα large tests του SuperPi (16M, 32M) για να δει αν το σύστημά του είναι αρκετά σταθερό σε μία συγκεκριμένη συχνότητα του επεξεργαστή. Αν ο υπολογιστής καταφέρει να μετρήσει επιτυχώς τα π στο τριακοστό δεύτερο εκατομμυριοστό ψηφίο μετά την υποδιαστολή (32M) τότε το σύστημα θεωρείται ότι είναι σταθερό όχι μόνο αναφορικά με τον επεξεργαστή, αλλά και την μνήμη RAM. Εμείς εδώ στο hwbox, επιλέξαμε να το χρησιμοποιήσουμε μιας και πρόκειται από τα διασημότερα προγράμματα (αν όχι το διασημότερο) στην κοινότητα των overclockers.
Καινούργιο motherboard, καινούργιο socket αλλά ο παλιός είναι αλλιώς και δεν λείπει σε καμία περίπτωση. Δεν ήταν δυνατόν να μην δούμε τις επιδόσεις του X79 και της GIGABYTE G1.Assassin 2 στο κατ' εξοχήν Benchmark των απανταχού overclockers.
wPrime
Φτάσαμε στο multi-threaded wPrime (Measure Computer Performance | wPrime Multithreaded Benchmark) σιγά-σιγά. Εδώ τα πράγματα γίνονται αρκετά περίπλοκα. Το wPrime χρησιμοποιεί μία παρόμοια προσέγγιση με την μέθοδο του Νεύτωνα προκειμένου να υπολογίζει συναρτήσεις. Έτσι έχουμε την f(x) = x^2 - k (όπου k είναι ο αριθμός που τετραγωνίζουμε), μέχρι η Sgn[f(x)-f'(x)] να μην επαναλαμβάνεται πια, ξεκινώντας ξανά τον υπολογισμό της συνάρτησης με το k/2. Από 'κει και πέρα το πρόγραμμα επικαλείται ξανά την επανάληψη της ίδιας μεθόδου για ένα συγκεκριμένο αριθμό επαναλήψεων έτσι ώστε να αυξηθεί στο μέγιστο η ακρίβεια του τελικού αποτελέσματος (μία εναλλακτική μέθοδος επαλήθευσης). Στο τελικό στάδιο πράξεων, το πρόγραμμα επιβεβαιώνει ότι ισχύει η ισότητα n(k)^2 = k έτσι ώστε να είναι 100% σίγουρο για το αποτέλεσμα. Η διαδικασία αυτή επαληθεύεται ανάλογα με το νήμα που θα επιλέξει ο χρήστης. Στην overclocking community όταν πρόκειται ο overclocker να τρέξει το 32M Test επιλέγει σαν αριθμό threads το 2, ενώ στο 1024M Test το 4.
Προτιμήσαμε να τρέξουμε και τα 2 tests του wPrime. Ο 3960Χ είναι ένας από τους πιο γρήγορους εξαπύρηνους επεξεργαστές, αν όχι ο πιο γρήγορος. Σε σύγκριση clock per clock με τον 980Χ του X58 είναι σαφώς πιο γρήγορος. Μπορεί ο SandyBridge-E να χρειάζεται περίπου 200Mhz λιγότερα για να επιτύχει το ίδιο αποτέλεσμα με έναν Gulftown!
y-Cruncher
Το y-Cruncher δημιουργήθηκε τον Μάρτη του 2009 από τον poke349, μέλος του XtremeSystems Forums. Είναι μακράν το καλύτερο multi-threaded Pi Benchmark για πολυπύρηνα συστήματα. Ο λόγος ύπαρξης του εν λόγω προγράμματος βασίζεται στο ότι το SuperPi είναι πλέον ξεπερασμένο και δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές επιδόσεις ενός πολυπύρηνου επεξεργαστή. Αναλογιστείτε μονάχα ότι το SuperPi γράφτηκε το 1995, ενώ το y-Crucher το 2009. Στην καταμέτρηση 32 εκατομμυρίων ψηφίων μετά την υποδιαστολή του π, είναι 60x πιο γρήγορο από το SuperPi 32M με Intel Core i7 επεξεργαστή και 5x πιο γρήγορο από το PiFast (10 εκατομμύρια ψηφία). Η τελευταία του έκδοση είναι πλήρως παραμετροποιημένη για να υποστηρίζει τις νεότερες AVX εφαρμογές, οπότε δουλεύει σωστά τόσο σε SandyBridge όσο και σε Bulldozer επεξεργαστές. Ταυτόχρονα, είναι backwards compatible με x64 SSE4.1, x64 SSE3, x86 SSE3 και x85 instructions.
Εμείς βάλαμε στο y-Cruncher να καταμετρήσει 32.000.000 ψηφία μετά την υποδιαστολή του π (3,14...) και πραγματικά μείναμε άναυδοι. Σε αντίθεση με μερικά προηγούμενα Βenchmarks όπου ουσία έχει η ταχύτητα του επεξεργαστή, εδώ παρατηρούμε πως σημασία έχουν και τα threads του 3960Χ. O Intel Core i7 με την βοήθεια της GIGABYTE G1.Assassin 2 κατάφερε να καταμετρήσει 32.000.000 ψηφία σε λιγότερο από 6 δευτερόλεπτα! Πραγματικά ασύλληπτο νούμερο!
WinRAR
Η πλειοψηφία των χρηστών το έχει εγκατεστημένο και το χρησιμοποιεί, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν για το ενσωματωμένο benchmark το οποίο διαθέτει. Ο λόγος για το WinRAR, το δημοφιλέστατο πρόγραμμα συμπίεσης αρχείων, το οποίο ξεχώρισε χάρη στην ευκολία χρήσης και τις επιδόσεις του, ενώ μας δίνει και έναν πολύ καλό τρόπο για να συγκρίνουμε τις επιδόσεις των επεξεργαστών μας, εφόσον το benchmark που περιλαμβάνει, εκμεταλλεύεται στο έπακρο την ισχύ των σύγχρονων CPU και των πολλαπλών πυρήνων τους. Το Benchmark & Hardware Test του WinRAR μετράει πόσα είναι τα μέγιστα KB/s που μπορεί να συμπιέσει ο υπολογιστής μας. Για να προσαρμόσουμε το WinRAR σε πιο real life συνθήκες, μαζέψαμε φωτογραφίες συνολικής χωρητικότητας 1GB και τις συμπιέσαμε χρησιμοποιώντας το Best compression method - χρονομετρώντας πόσο χρόνο χρειάστηκε το PC.
Το αποτέλεσμα του Benchmark Tool δεν σημαίνει πολλά γι' αυτό μετρήσαμε τον χρόνο συμπίεσης ενός φακέλου χωρητικότητας ίσης με 1 GB ώστε να είμαστε όσο πιο κοντά στην πραγματικότητα γίνεται. Overclockάρωντας τον επεξεργαστή μας κατά 1,2GHz γλιτώνουμε κοντά 20 δευτερόλεπτα στην συμπίεση φακέλου χωρητικότητας 1GB. Σκεφτείτε να ήταν και περισσότερα τα GB...
7-zip
Πρόκειται για ένα από τα πιο ξακουστά και διαδεδομένα προγράμματα συμπίεσης. Κατά πολλούς είναι καλύτερο και πιο αξιόπιστο από το WinRAR και το WinZip λόγω της υψηλής αναλογίας συμπίεσης σε μορφή αρχείων 7z, με την βοήθεια των αλγόριθμων LZMA και LZMA2. Συγκρίνοντάς το αριθμητικά με τα αντίπαλα προγράμματα, δύναται να προσφέρει έως και 10% καλύτερη συμπίεση! Όπως θα ήταν φυσικό, συνοδεύεται από πληθώρα features και ένα benchmark. Δδιατίθεται δωρεάν και μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.
Τρέξαμε το ενσωματωμένο Benchmark Tool που διαθέτει το 7-zip και όπως παρατηρείτε τα αποτελέσματα είναι πολύ ικανοποιητικά και αυξάνονται αναλογικά με την αύξηση της συχνότητας του Intel Core i7 2600k. Είναι κάτι που στο Benchmark Tool του WinRAR δεν συνέβαινε, γι' αυτό εξάλλου δοκιμάσαμε και τον φάκελο χωρητικότητας 1GB.
Ακόμα μια μέτρηση που έχει να κάνει με καθημερινές διεργασίες του H/Y μας. Το Χ79 φαίνεται να ανταποκρίνεται με τον καλύτερο τρόπο απέναντι στον καθημερινό χρήστη. Φυσικά, η συμβολή της GIGABYTE G1.Assassin 2, δεν πρέπει να επισκιάζεται από τα αποτελέσματα καθώς χωρίς αυτή τα παρακάτω αποτελέσματα ίσως να μην είχαν επιτευχθεί.
MaxxMem^2
To MaxxMem² αντιπροσωπεύει τον πλέον κλασικό τρόπο για να μετρήσετε το bandwidth που δύναται να αγγίξουν οι μνήμες του συστήματός σας. Χρησιμοποιώντας συνεχόμενα MemoryBlocks μεγέθους 16MB με 512MB, ξεκινά η εγγραφή κι η ανάγνωση και μέσα από διαδοχικές φάσεις καταλήγουμε στο τελικό αποτέλεσμα. Στόχος του δημιουργού του προγράμματος ήταν να ελαχιστοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την επίδραση που έχει η CPU Cache, όμως και πάλι το πρόγραμμα βγάζει καλύτερο score αναλόγως την συχνότητα λειτουργίας του CPU.
Ακούμε συνεχώς πως το Memory Bandwidth του Χ79 είναι τεράστιο, αλλά στους περισσότερους τα νούμερα του Read/Write/Copy δεν λένε κάτι. Μέσω του MaxxMem αυτά τα αποτελέσματα μεταφράζονται σε score, που είναι πιο κατανοητό. Η διακύμανση των αποτελεσμάτων είναι απολύτως φυσιολογική και αναλογική μεταξύ των Stock Setting, ΟC1 Settings και OC2 Settings.
F1 2011
F1 2011 - ακόμα ένας επιτυχημένος τίτλος της Codemasters. Αφού η εταιρεία ήθρε σε συμφωνία με τους υπεύθυνους του Formula 1 World Championship, πρόκειται για το πιο ολοκληρωμένο παιχνίδι σχετικά με το κορυφαίο άθλημα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Όλοι οι οδηγοί είναι εδώ - 12 ομάδες, 24 πιλότοι. 19 διαθέσιμες πίστες, in-game αλλαγή από μέρα σε νύχτα. Αναβαθμισμένο multiplayer mode με υποστήριξη έως 16 παιχτών και δυνατότητα split screen για "κόντρες" δύο ατόμων. Ρεαλιστικές συνθήκες αγώνα, safety car σε περίπτωση ατυχήματος και δυνατότητα πλήρους παραμετροποίησης του μονοθέσιου για να επιτύχετε καλύτερους χρόνους.
::: F1 2011 ::: Τρέξαμε το benchmark του παιχνιδιού 2 φορές. Μια στα 1280 x 1024 noAA με stock settings και μια στα 1920 x 1080 8xAA με full settings.
Παρατηρούμε πως και στις 2 αναλύσεις, τα FPS αυξάνονται όσο "ανεβάζουμε" τον επεξεργαστή. Το F1 2011 εξαρτάται από τον επεξεργαστή.
World In Conflict
Δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτήθηκαν τι θα συνέβαινε αν όντως οι Σοβιετικοί είχαν πραγματοποιήσει μια επίθεση στις Η.Π.Α., με εισβολή από αέρα και έδαφος. Αρκετοί, όταν σκέφτονται ένα τέτοιο σενάριο μιλάνε για ρίψη χιλιάδων πυρηνικών κεφαλών, οι οποίες θα βύθιζαν τον πλανήτη σε ένα πυρηνικό χειμώνα άνευ προηγουμένου. Το World in Conflict όμως, έχει άλλη άποψη για το πως θα μπορούσε να εξελιχθεί η ιστορία.
Έτσι, οι Σοβιέτ το 1989 έχοντας χάσει σημαντική πολιτική, κοινωνική και οικονομική δύναμη, αποφάσισαν να κάνουν μια μαζική επίθεση στις Η.Π.Α., αναζητώντας την ανάσταση της Σοβιετικής Αυτοκρατορίας μέσω της κατάκτησης του μισητότερου τότε αντιπάλου τους. Ο σκοπός δεν ήταν λοιπόν η εξολόθρευση των Ηνωμένων Πολιτειών με τη χρήση των άπειρων πυρηνικών που διέθετε το Σοβιετικό έθνος, αλλά η αναδιαμόρφωση της Αμερικής σε μια Κομμουνιστική ήπειρο, με σκοπό την παγκόσμια επικράτηση του Κομμουνισμού.
Το World in Conflict λοιπόν, μας μεταφέρει σε αυτό το φανταστικό σενάριο, δίνοντάς μας την ευκαιρία να πολεμήσουμε σε ένα Real Time Strategy game, όχι μόνο με τους Αμερικάνους που προσπαθούν να αποτρέψουν την εισβολή, αλλά και ως τις δυνάμεις του τότε ΝΑΤΟ στο Multiplayer, δίνοντας μια άλλη διάσταση στον τρόπο που ένα παιχνίδι στρατηγικής μας επιτρέπει να ζήσουμε σύγχρονες μάχες. Ο ρεαλισμός είναι άφθονος, τα γραφικά υπέροχα και η δράση ατελείωτη. Ένας από τους καλύτερους τίτλους του 2007.
::: World In Conflict ::: Τρέξαμε το benchmark του παιχνιδιού 2 φορές. Μια στα 1280 x 1024 noAA με stock settings και μια στα 1920 x 1080 8xAA με full settings.
Και το World In Conflict με την σειρά του είναι αρκετά CPU-dependent παιχνίδι, για αυτό και το συμπεριλάβαμε στις μετρήσεις της GIGABYTE.
Far Cry 2
Θυμηθείτε 5 χρόνια πριν, όταν το 2004 μαζί με το Half-Life 2 και ένα χρόνο μετά την έκδοση του Doom III, ένα παιχνίδι με το παράξενο όνομα Far Cry από την άγνωστη τότε Γερμανική Crytek κατάφερε να κάνει το "μπαμ", φέρνοντας τη γραφική επανάσταση στα ανοιχτά περιβάλλοντα, κατορθώνοντας να ενθουσιάσει τους PC Gamers ανά τον κόσμο. Όλοι μας θυμόμαστε να περιπλανόμαστε στις παραλίες και στη ζούγκλα των νησιών του Far Cry με κεντρικό ήρωα τον Jack Carver, ο οποίος μας μετέφερε σε εξωτικά μέρη, γεμάτα και με μεταλλαγμένα πειράματα από έναν ανορθόδοξο επιστήμονα.
Αυτά πλέον με το Far Cry 2 αποτελούν παρελθόν. Ο νέος τίτλος της σειράς, φτιαγμένος όχι από την Crytek αλλά από την ίδια τη Ubisoft, χρησιμοποιώντας το καμάρι της που ακούει στο όνομα Dunia Engine (και όχι CryEngine όπως το πρώτο), μας μεταφέρει στις σαβάνες και τα αφιλόξενα περιβάλλοντα της Αφρικής, σε έναν πολύ πιο εξελιγμένο τίτλο από το πρώτο παιχνίδι. Όχι πλέον είναι εντελώς Free Roaming, αλλά η Dunia (η λέξη "κόσμος" στα Αραβικά) στην ουσία έδωσε στους δημιουργούς του παιχνιδιού τη δυνατότητα να φτιάξουν ένα "Grand Theft Auto" στην Αφρική - χωρίς αυτή τη φορά να κυνηγάμε μεταλλαγμένους ή εξωγήινους, αλλά μπαίνοντας στο σώμα διαφορετικών κάθε φορά χαρακτήρων που ο σκοπός τους είναι ένας - να σκοτώσουν τον "Jackal", έναν μεγαλέμπορο όπλων, ο οποίος παίζει σημαντικότατο ρόλο στον εμφύλιο πόλεμο μέσα στον οποίο βρίσκει ο παίχτης τον εαυτό του εμπλεκόμενο.
Μια ίσως και ρεαλιστική άποψη της σημερινής Αφρικής, με το ΑΚ-47 να είναι σύμβολο και τα ματωμένα διαμάντια το νόμισμα - αυτό είναι το Far Cry 2.
::: Far Cry 2 ::: Τρέξαμε το benchmark του παιχνιδιού 2 φορές. Μια στα 1280 x 1024 noAA με stock settings και μια στα 1920 x 1080 8xAA με full settings.
Ακόμα ένα παιχίδι που εξαρτάται από τον επεξεργαστή. Παρατηρήστε τα FPS. Πραγματικά ένα gaming rig που πήρε φωτιά με την GIGABYTE G1.Assassin 2.
3DMark06
To 3DMark (www.futuremark.com) είναι ένα εργαλείο computer benchmarking που δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε από την Futuremark Corporation (γνωστή και ως MadOnion και Futuremark) για να καθορίζει τις επιδόσεις αρχικά της κάρτας γραφικών και έπειτα του επεξεργαστή. Η Futuremark Corporation από το 1999 που ξεκίνησε με το πρώτο 3DMark (3DMark99) συνεχίζει μέχρι και σήμερα να προσφέρει άπλετη χαρά στους benchmarkers μιας και τα benchmarks της δεν βασίζονται απλά και μόνο στις δυνατότητες του συστήματος, αλλά και στα tweaking skills του κάθε χρήστη. Tα benchmarks που έχουν παραχθεί από την εταιρεία με χρονολογική σειρά είναι τα εξής: 3DMark99, 3DMark99 MAX, XL-R8R (πρόκειται για το πιο απλοποιημένο 3D Benchmark, στο οποίο ο χρήστης παρακολουθεί ένα DirextX 7 demo sequence σε ανάλυση 640x480, το οποίο όμως δεν συνάντησε και μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό της Futuremark), 3DMark2000, 3DMark2001, 3DMark2001 SE, 3DMark03, 3DMark05, 3DMark06, 3DMark Vantage, 3DMark 11 και 3DMarkMobile.
Στο 3DMark06, τα graphic tests του 3DMark05 αναβαθμίστηκαν και πλέον υποστηρίζουν και features όπως HDR Rendering, Shadow Mapping, HDR Refraction, HDR Reflection, Depth Fog, Gerstner Wave Function, Heterogeneous Fog, Light Scattering, Cloud Blending, Blinn-Phong Shading Model (γνωστό και ως Strauss Lighting Model) και Subsurface Scattering.
Επιπροσθέτως να σημειώσουμε ότι τα 3DMark βασίζονται κατά ένα μεγάλο ποσοστό και στον επεξεργαστή, δηλαδή σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν κατ' εξοχήν benchmarks που μετράνε τις δυνατότητες της κάρτας γραφικών.
Όπως προαναφέραμε το 3DMark06 είναι ένα CPU-dependent Benchmark. Παρόλα αυτά το Overall Score αντικατοπτρίζει και αυτό την πραγματικότητα. Παρατηρήστε την αναλογική διαφορά μεταξύ Stock, OC1 και OC2 Settings.
3DMark Vantage
Τα χρόνια πέρασαν και μπήκαμε στην εποχή του DirectX 10 και του PhysX. Η Futuremark έπρεπε κάποια στιγμή να ανανεώσει τα benchmark της με κάτι νέο, το οποίο θα ήταν όχι μόνο DX10 compatible, αλλά θα έδειχνε και ξεκάθαρα πλέον τις διαφορές με τη χρήση πολλαπλών καρτών. Έτσι λοιπόν, γεννήθηκε το 3DMark Vantage, που κατάφερε να ξεσηκώσει και μια θύελλα συζητήσεων γύρω από την ενσωμάτωση του PhysX στα CPU Tests.
Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή - το τεστ έχει 3 διαφορετικά Presets: Το Performance, το High και το Extreme. Στο hwbot.org αυτό που μετράει είναι το Performance, όμως αρκετοί είναι αυτοί που τα τρέχουν όλα για να κάνουν ακόμα καλύτερη επίδειξη των δυνατοτήτων του hardware τους. Τι συνέβη λοιπόν με το PhysX? Μετά από πιέσεις της nVIDIA, η Futuremark επέτρεψε τη χρήση του PhysX ως GPU Accelerator στο τελευταίο CPU τεστ, που έδινε μια τεράστια ώθηση στο τελικό σκορ, κάτι που φυσικά, καθότι δεν είχαν οι κάρτες της ATi σαν δυνατότητα, δε μέτρησε σαν έγκυρο στο hwbot.org.
Βέβαια, δεν ήταν μόνο αυτές οι διαφωνίες για το Vantage - αρκετοί αμφισβήτησαν την ποιότητα των γραφικών του, τα οποία όντως φαίνονται ξεπερασμένα στο 1ο τεστ, αλλά μας αποζημίωσε και με το παραπάνω με το εντυπωσιακότατο 2ο τεστ, το οποίο αξίζει κάποιος να το τρέξει μόνο και μόνο για να ζήσει "χολιγουντιανές" στιγμές στο PC του.
Τα CPU Tests του 3DMark Vantage είναι ένα από τα πιο σκληρά Benchmarks για τους επεξεργαστές. Η GIGABYTE G1.Assassin 2 κατάφερε να αντεπεξέλθει στο βαρύ αυτό φορτίο χωρίς να "μασήσει". Παρατηρήστε την κατακόρυφη αύξηση του CPU Score μεταξύ των τριών Settings.
3DMark 11
To 3DMark11 είναι η τελευταία έκδοση της πασίγνωστης Futuremark 3DMark suite. Επηρεάζεται κατά συντριπτικό ποσοστό από την κάρτα γραφικών και εκμεταλλεύεται features τελευταίας τεχνολογίας όπως DirectX 11, tesselation, compute shaders και multi-threading. Τα Graphics Test περιλαμβάνουν πολυάριθμες αντανακλάσεις, έξυπνο φωτισμό με πληθώρα shadow casting lights, βαρύ tesselations και physics simulation με πολλά αντικείμενα. Αντιπροσωπεύει μία σίγουρη λύση για να δοκιμάσετε αν αντέχει η κάρτα γραφικών σας στις overclocked συχνότητες που καταλήξατε, καθώς μπορεί να μην φτάνει σε load το Furmark ή το MSI Kombustor, αλλά στο Extreme Preset είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Έπειτα έχετε κατά νου ότι το load των Furmark και MSI Kombustor είναι απλησίαστο ακόμα και στα πιο βαριά games, οπότε είναι αμαρτία να ζορίζετε την VGA σας χωρίς λόγο.
Το 3DMark 11 είναι ένα Benchmark που εξαρτάται κυρίως από την κάρτα γραφικών. Ένα κομμάτι όμως του 3DMark 11 είναι αμιγώς εξαρτώμενο από τον επεξεργαστή. Μιλάμε για το Physics Test. Όπως θα παρατηρήσετε οι διαφορές στο Overall Score είναι ελάχιστες μεταξύ Stock, OC1 και OC2 Settings. Παρατηρήστε όμως τις διαφορές στο Physics Test. Από Stock Settings σε OC2 Settings είναι σχεδόν 4000 marks!
Ακόμα ένα review του HwBox έφτασε στο τέλος του. Η αλήθεια είναι πως η γενικότερη εικόνα του LGA2011 δεν μας εκπλήσσει και δεν μας αφήνει πλήρως ικανοποιημένους. Οι επιδόσεις του X79, επί το πλείστων, επιτυγχάνονται εύκολα από το P67/Z68 και με αρκετά λιγότερο κόστος, σχεδόν το μισό! Οι διαφορές όμως είναι υπαρκτές σε ελάχιστα σημεία και αυτό είναι που κάνει το X79 ακριβότερο, οι λεπτομέρειες. Από την πλευρά της η Gigabyte G1.Assassin 2 X79 μας άφησε με θετικές εντυπώσεις όσον αφορά την αποδοτικότητά της και την εικόνα της αλλά δεν θα λέγαμε το ίδιο όσον αφορά το πόσο "εύκολη" μητρική είναι. Επίσης, η Gigabyte τονίζει πώς πρόκειται για μια Gaming μητρική αλλά έχει 3 PCI-Express Gen 3 και ξεκινάει από τα 380? στην Ελληνική αγορά ενώ η μεγάλη της αδερφή που ακούει στο όνομα GA-X79-UD7 και η Gigabyte τονίζει πώς είναι για Overclocking υποστηρίζει 4Way CrossFireX καθώς και 4Way SLI και ξεκινάει από 330? στην Ελληνική αγορά. Γνωρίζουμε πώς μια τετράδα high end κάρτες κοστίζουν την σήμερον ημέρα ~2000? και ακόμα και για gamers είναι κάτι πολύ σπάνιο και γνωρίζουμε επίσης πώς η UD7 δεν έχει ούτε τόσο καλή κάρτα ήχου και κάρτα δικτύου, αλλά το 4Way SLI/CrossFireX θα ήταν κάτι που θα θέλαμε να δούμε επάνω στην Assassin! Από την άλλη βέβαια, η υψηλή τιμή της Assassin 2 οφείλεται και στο ότι περιλαμβάνει το Killer E2100 NIC, όμως επιμένουμε ότι θα θέλαμε να δούμε υποστήριξη 4-Way SLI/CrossFire.
Αναφορικά με την εμφάνιση, να σημειώσουμε ότι μας αρέσει πάρα πολύ αυτός ο χρωματικός διαχωρισμός. Ειδικότερα το μαύρο ματ φαίνεται πανέμορφο και δίνει ένα ξεχωριστό τόνο στην μητρική, την στιγμή που το λαχανί (ή το πορτοκαλί στην περίπτωση της UD7) προσθέτει την δική του πινελιά σπάζοντας την μονοτονία. Σε αντίθεση με το X58 και το P67/Z68 που δεν υπήρχε ελεύθερος χώρος γύρω από το socket αλλά και σε όλη την μητρική, στο Χ79 αυτό φαίνεται να μην ισχύει. Τα parts της μητρικής δεν είναι καθόλου στριμωγμένα και υπάρχει αρκετός ελεύθερος χώρος. Οι αρχαίοι έλεγαν "παν μέτρον άριστον", δηλαδή να υπάρχει μια ισορροπία σε όλα. Η Gigabyte κατάφερε να μην στριμώξει τα πράγματα πάνω στην μητρική, αλλά ο τρόπος που το έκανε κάνει την Gigabyte G1.Assassin 2 X79 να φαίνεται άδεια! Ιδιαίτερα, η περιοχή αριστερά του socket φαντάζει ερημωμένο χωριό. Επιπλέον, μας άρεσε πολύ η φιλοσοφία κατασκευής των ψυκτρών. Η Gigabyte G1.Assassin 2 X79 είναι μια καθαρόαιμη gaming μητρική και εύκολα το καταλαβαίνει κανείς αντικρίζοντας τις ψύκτρες που η μια μοιάζει με κανόνι και η άλλη με κανονικό όπλο! Δεν μας άρεσε όμως που έχει μόνο 4 Ram Slots και υποστήριξη μέχρι 32GB (πάλι κινούμαστε στα υπερβολικά πλαίσια όπως και με τις κάρτες γραφικών παραπάνω) αλλά είδαμε ότι το ίδιο έχουν κάνει οι μηχανικοί της και στην UD7, ενώ στην GA-X79-UD5 το Socket έχει μπει λίγο πιο κεντρικά και η μητρική υποστηρίζει μέχρι και 64GB DDR3 σε 8 Ram Slots.
Συνεχίζοντας στο κομμάτι του "φαίνεσθαι" στην Gigabyte G1.Assassin 2 X79 λείπουν κάποια βασικά -για overclocking μητρικές- πράγματα όπως τα κουμπιά του POWER/RESET και το CLR_CMOS που είναι Build-On επάνω στο PCB. Στην Gigabyte G1.Assassin 2 X79 δεν υπάρχει κάτι σχετικό και το CMOS γίνεται όπως παλιά βραχυκυκλώνοντας το αντίστοιχο pin της μητρικής. Επειδή όμως η Gigabyte την λάνσαρε ως μια Gaming μητρική, όσον αφορά τα POWER/RESET δεν το συμπεριλαμβάνουμε στα κατά της, απλά το αναφέρουμε. Για το CLR_CMOS όμως θα θέλαμε κάτι πιο σύγχρονο για μια μητρική που φτάνει σχεδόν τα 400?.
Ας περάσουμε όμως και στο software κομμάτι της Gigabyte G1.Assassin 2 X79 που δεν είναι άλλο από το bios. Η Gigabyte στο P67/Z68 δεν είχε χρησιμοποιήσει UEFI BIOS, πρώτη φορά το επιχειρεί στο Χ79. Οπτικά το BIOS είναι ωραίο και κατηγοριοποιημένο σωστά και απλά, όλα είναι απολύτως κατανοητά. Βέβαια, όπως όλα τα BIOS έχει και αυτό τις ιδιαιτερότητές του, όπως το περίεργο ξεκλείδωμα επιλογών. Το μόνο αρκετά αρνητικό είναι το lag που έχει κατά την περιήγηση στα menu της.
Κατά την γνώμη μας δεν είναι μητρική που θα αγοραστεί για ένα απλό 24/7 μηχάνημα, αλλά μια μητρική που θα ταιριάξει άψογα με ένα project στα χρώματα του πράσινου και του μαύρου και θα εκπληρώσει τον πόθο σας για ένα πραγματικά όμορφο pc, καθώς επίσης μπορεί να αποτελέσει την κινητήριο δύναμη για ένα High End Gaming PC. Με αυτό το σκεπτικό προχωρήσαμε στην παρακάτω βαθμολόγηση, ενώ της παραχωρήσαμε και το Sexy Looks Award γιατί όπως και να το κάνουμε... το 'χει στην εμφάνιση.
Ευχαριστούμε θερμά την Gigabyte για την παραχώρηση του δείγματος!