Alpenföhn Civetta Review: Αξίζει τον κόπο;

H γερμανική Alpenföhn είναι μια εταιρία που ο περισσότερος κόσμος γνώρισε λόγω της K2, μιας ψύκτρα που μας έκανε να νομίζουμε ότι επρόκειτο για απλό τυπογραφικό λάθος στην λέξη "Noctua NH-D14", αλλά τελικά πέσαμε έξω. Και καθώς πέφταμε έξω, η Alpenföhn βάλθηκε να ψύξει επεξεργαστές, κάρτες γραφικών, chipsets ακόμα και σκληρούς δίσκους! Έχουμε να κάνουμε δηλαδή με μία πολύ προσηλωμένη εταιρία, με ένα στόλο προϊόντων σε αυτό που γενικά βαφτίσαμε ως "thermal solutions". Ώρα να φορέσουμε λοιπόν τα καλά μας, και να την αντιμετωπίσουμε όπως της αξίζει: αυστηρά! H γερμανική Alpenföhn είναι μια εταιρία που ο περισσότερος κόσμος γνώρισε λόγω της K2, μιας ψύκτρα που μας έκανε να νομίζουμε ότι επρόκειτο για απλό τυπογραφικό λάθος στην λέξη "Noctua NH-D14", αλλά τελικά πέσαμε έξω. Και καθώς πέφταμε έξω, η Alpenföhn βάλθηκε να ψύξει επεξεργαστές, κάρτες γραφικών, chipsets ακόμα και σκληρούς δίσκους! Έχουμε να κάνουμε δηλαδή με μία πολύ προσηλωμένη εταιρία, με ένα στόλο προϊόντων σε αυτό που γενικά βαφτίσαμε ως "thermal solutions". Ώρα να φορέσουμε λοιπόν τα καλά μας, και να την αντιμετωπίσουμε όπως της αξίζει: αυστηρά!

Όχι ακριβώς... αν καλοκοιτάξουμε το υποκείμενο του σημερινού review, την Alpenföhn Civetta θα διαπιστώσουμε ότι μιλάμε για ένα φθηνό single tower cooler μικρών διαστάσεων, πολύ μακριά από τα flagships της εταιρίας. Με την τιμή δε, να μην ξεπερνάει τα ?18, η ψύκτρα κινείτε μάλλον στο low end κομμάτι της αγοράς και απευθύνεται σε δύο κατηγορίες αγοραστών. Αυτούς που το μάλλον παλαιωμένο case τους δεν χωράει κάτι μεγαλύτερο και πιο πομπόδες και σε αυτούς που το budget τους είναι τόσο στενό, που θα πρέπει να συμβιβαστούν με κάτι τέτοιο ή με την boxed ψύξη του επεξεργαστή τους.

Το τελευταίο μας έδωσε και μία καλή ιδέα. Αντί να μπούμε στην άχαρη διαδικασία να συγκρίνουμε την μικρή Alpenföhn Civetta με το κλασικό σημείο αναφοράς της Noctua, κρίναμε σκόπιμο να εμφανίσουμε την Alpenföhn Civetta κόντρα στον άμεσο ανταγωνιστή της: την boxed ψύκτρα. Έτσι, αντί να παρατηρήσουμε την αναπόφευκτη συντριβή της συμπαθούς Civetta από τα μεγαθήρια του χώρου, θα βγάλουμε ενα καλό συμπέρασμα: Αξίζει να αγοράσει κανείς μία low end aftermarket ψύκτρα για τον επεξεργαστή του, ή η διαφορά με την "δωρεάν" boxed δεν δικαιολογεί καν την μικρή αυτή δαπάνη;

Υπαρξιακό το ερώτημα για την Civetta. Μα ας σκιαγραφήσουμε επιγραμματικά για το τι μιλάμε...










                                                                               
   Dimension   120 x 75 x 92 mm
   Heat Sink Material   Aluminum / Copper
   Heat Sink Weight   290 g
   Fan Dimension   92 x 92 x 25 mm
   Fan Speed   800 - 2800 RPM PWM
   Fan Airflow   up to 50.48 CFM
   Fan Noise Level (dB-A)   16.7 - 32.83 dBA
   Bearing Type   HD-Bearing
   Connector   4-Pin
   CPU Socket   Intel Socket: LGA 1366 / 1156 / 1155 / 775
   AMD Socket: FM1 / AM3+ / AM3 / AM2+ / AM2




Ώρα για φωτογραφίες! Ξεκινώντας από το κουτί, η Alpenföhn διάλεξε μάλλον υποτονικά χρώματα για την συσκευασία και το γυαλιστερό χαρτόνι καθώς και η όλη αισθητική που αποπνέει, δεν θα λέγαμε ότι διαθέτει το "πάρε με" effect, που έχουν άλλα προϊόντα στο ράφι. Η τιμή όμως φροντίζει γι' αυτό. Μπροστά έχουμε λογότυπα και μια 3/4 φωτογραφία της ψύκτρας. Πίσω, μερικά κρίσιμα χαρακτηριστικά, και τα υποστηριζόμενα sockets. Απουσιάζει το LGA 2011. Η Alpenföhn βέβαια προσφέρει δωρεάν το σχετικό kit αλλά μόνο για τα μεγαλύτερα αδέρφια της. Κρίμα. Τέλος στην συσκευασία, γίνεται μνεία για "HDC", που είναι ο τρόπος της Alpenföhn να σας πει ότι τα heat pipes ακουμπούν άμεσα τον IHS του επεξεργαστή σας.

Συνοδευτικά; Οδηγίες χρήσης, μία θερμοαγώγιμη πάστα (μιας χρήσης) και τα brackets για χρήση σε Intel & AMD. Γιατί δεν βλέπουμε backplate; Γιατί δεν υπάρχει! Μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για μία single tower ψύκτρα, με 92άρη fan. Το συνολικό της βάρος μπορεί να εξυπηρετηθεί άνετα από τα γνώριμα push clips (Intel) ή το cross bone επί του AMD bracket. Να σημειωθεί ότι στη συσκευασία, δεν υπάρχουν αφρώδη υλικά προστασίας, οπότε θα ήταν καλή ιδέα να κοιτάξετε για χτυπήματα πριν την παραλαβή της. Ο ανεμιστήρας φαντάζει αρκετά "generic" και το τετραπλό καλωδιάκι του, δεν είναι sleeved.





Ο ανεμιστήρας διαθέτει λαστιχένια pads! To σώμα της ψύκτρας είναι αρκετά συμμετρικό, χωρίς ιδιαίτερες σχεδιαστικές πρωτοτυπίες: Τρία 6mm χάλκινα heatpipes, σχηματίζουν ένα U πάνω στο οποίο τα κάπως αραιά αλουμινένια fins ορίζουν το σώμα της μικρής Civetta. Την επιφάνεια επαφής με τον επεξεργαστή δεν θα την χαρακτηρίζαμε σε καμία περίπτωση "καθρέφτη", απλά "τίμια", με τα heatpipes να μην σταματούν το νύχι. Κατά την εγκατάσταση σε Intel, οι αποστάσεις από τις μνήμες δεν πρέπει να σας δημιουργήσουν πρόβλημα (~30mm clearance και συνολικό πάχος ψύκτρας ~75mm μαζί με το fan), τουλάχιστον στις περισσότερες μητρικές. Η εγκατάσταση, στην περίπτωση των AMD είναι απλούστερη από το οτιδήποτε: ένα απλό έλασμα. Και με τον προσανατολισμό να αλλάζει, δεν προβλέπεται κανένα θέμα με τις μνήμες σας, όσο ψηλές και να είναι. Στην περίπτωση των Intel, βρίσκουμε ότι είχαμε γνωρίσει εδώ και χρόνια: push clips. Κάποιοι τα μισούν - κάποιοι τα λατρεύουν. Ο γραφών συνήθως καταφέρνει και τα σπάει. Τα συγκεκριμένα του γλύτωσαν!







Με την ψύκτρα στην θέση της, πάμε να δούμε την μεθοδολογία των δοκιμών που θα ακολουθήσουν.




Για της ανάγκες των μετρήσεων, αποφασίστηκε να χρησιμοποιήσουμε δύο σύγχρονες και άκρως διαδεδομένες πλατφόρμες, την Intel LGA 1155, καθώς και την AMD AM3.


Intel LGA 1155 πλατφόρμα δοκιμής

Alpenföhn Civetta Review


Για την LGA1155 πλατφόρμα επιλέχτηκε ο δημοφιλής Sandy Bridge i5 2500K (D2) και κρίναμε σκόπιμο να πάρουμε μετρήσεις από δύο συχνότητες λειτουργίας. Μία στο εργοστασιακό 33x100 (3.3GHz) με τάση vcore 1.2Volts, ορισμένη manually από το bios, και μία στο σχετικά εύκολο 45x100 (4.5GHz) με τάση vcore 1.35Volts, και πάλι ορισμένο με τον ίδιο τρόπο. Οι μνήμες έπαιξαν στα 1600MHz με χρονισμούς 9-9-9-24 και τάση vdimm 1.5 volts. Όλες οι επιλογές εξοικονόμησης ενέργειας και διόρθωσης (compensation) τάσεων ήταν απενεργοποιημένες και οι υπόλοιπες τάσεις αφέθηκαν στο auto.

Part list

  • ASUS Maximus IV Extreme-Z
  • Sandy Bridge i5 2500K (D2)
  • 2x4GB G.skill sniper 1600MHz
  • Intel Postville 80GB
  • AMD Radeon HD 4770
  • Enermax Pro 82+ 425Watt



AMD AM3 πλατφόρμα δοκιμής

Cooler Master Hyper 612S Review


Για την ΑΜ3 πλατφόρμα, επιλέχτηκε o λαοφιλέστατος Phenom II X4 955 (C3) και πάλι πήραμε μετρήσεις από δύο συχνότητες λειτουργίας. Μία στο εργοστασιακό 16x200 (3.2GHz) με τάση vcore 1.3Volts, ορισμένη manually από το bios, και μία στο πολυπόθητο 20x200 (4GHz) με τάση vcore τα 1.45Volts, και πάλι ορισμένο με τον ίδιο τρόπο. Οι μνήμες και πάλι έπαιξαν στα 1600MHz με χρονισμούς 9-9-9-24 και τάση vdimm 1.5 volts. Όλες οι επιλογές εξοικονόμησης ενέργειας, turbo και διόρθωσης (compensation) τάσεων ήταν απενεργοποιημένες και οι υπόλοιπες τάσεις αφέθηκαν στο auto. Δεν έγινε υπερχονισμός σε HTT ή NB Frequency.

Part list

  • ASUS Crosshair IV Formula
  • Phenom II X4 955 (C3)
  • 2x2GB Team Group Xtreem Dark 1600MHz
  • Western Digital 640AAKS
  • Nvidia G210
  • Corsair TX V2 850Watt



Παρατηρήσεις

Όλες οι μετρήσεις έγιναν με τον ανεμιστήρα στα 12V, κατά την πάγια τακτική του HWBOX, επομένως τα αποτελέσματα που θα ακολουθήσουν εξήχθησαν με τον ανεμιστήρα στις μέγιστες στροφές του. Παρόλα αυτά, επειδή ο ανεμιστήρας της Alpenföhn Civetta διαθέτει και PWM λειτουργία επαναλάβαμε τα test με την default διαχείριση του PWM fan. Τα αποτελέσματα ήταν χειρότερα και δεν θα παρουσιαστούν, μιας και θέλουμε να δώσουμε έμφαση στην απόδοση της μονάδας αυτής καθαυτής, αποκλείοντας της διαφορές που θα προέκυπταν από τον τρόπο που η κάθε μητρική έχει "χαρτογραφήσει" την PWM λειτουργία. Το PWM run έγινε αυστηρά και μόνο για συμπεράσματα περί του παραγόμενου θορύβου και τίποτα άλλο.

Προκειμένου να μην αδικήσουμε και τις boxed ψύκτρες, και αυτές συνδέθηκαν σε molex @ 12V. H πάστα που χρησιμοποιήθηκε σε όλες τις περιπτώσεις ήταν η Ceramique by Arctic Silver.

Δοκιμές

Προκειμένου να δημιουργήσουμε load χρησιμοποιήσαμε τις τελευταίες εκδόσεις του linpack κάτω από το Linx. Στην περίπτωση του Sandy Bridge i5 2500K ανανεώσαμε κατάλληλα τις εφαρμογές μας, ώστε να αξιοποιηθεί το AVX instruction set. Έτσι, καταγράψαμε μέσω του coretemp τις μέγιστες θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν σε διάστημα 10 λεπτών τρέχοντας διαδοχικές 2048MB loops του LinX. Κατόπιν υπολογίστηκε ο μέσος όρος max θερμοκρασίας των τεσσάρων πυρήνων.

Με το πέρας του δεκάλεπτου stressing και κλείνοντας το LinX – αφήναμε το σύστημα σε κατάσταση ηρεμίας για 15 ακόμα λεπτά και καταγράφαμε τις θερμοκρασίες στις οποίες επανήλθε ο επεξεργαστής. Αυτό, θα είναι το idle temperature που αναφέρουμε στα γραφήματα που ακολουθούν.

Και με τα διαδικαστικά στην άκρη, πάμε στο σημαντικότερο τμήμα του review.



Και φτάσαμε στα αποτελέσματα. Με το μπλε χρώμα βλέπετε τις θερμοκρασίες της Civetta ενώ με το κόκκινο τις θερμοκρασίες του boxed cooler που συνοδεύει τους επεξεργαστές, στη retail αγορά. Με το πράσινο έχουμε αποτυπώσει την διαφορά των δύο, κατά περίπτωση, θερμοκρασιών ώστε να σας γλυτώσουμε από τις πράξεις.




Ξεκινώντας από το LGA1155 σίγουρα το μάτι σας, θα σταθεί στα load αποτελέσματα, του overclocked test. Ναι, καλά καταλάβατε, το boxed cooler δεν καταφέρνει να τερματίσει το συγκεκριμένο τεστ, οπότε είναι ασφαλές να πούμε ότι η μικρή Alpenföhn μπορεί να αυξήσει σημαντικά το o/c potencial. Πέραν αυτού, βλέπουμε ότι ακόμα και στις stock ρυθμίσεις τα δύο coolers χωρίζονται από μία άβυσσο και το ταπεινό low end 92άρη cooler, αφήνει πίσω την λύση της Intel, μέχρι και για 19+ °C! Αφού τελειώσαμε τις μετρήσεις στα 12V δοκιμάσαμε και την τύχη μας με την PWM λειτουργία, τα αποτελέσματα αυτά παραλείπονται χάριν συνέπειας στην προαναφερθείσα μεθοδολογία, πάντως αξίζει να μοιραστούμε το εξής συμπέρασμα: Η χρυσή τομή vcore/frequency όπου Civetta δεν θα ξεπεράσει τις 2000 RPM, οπότε και δεν θα κάνει έντονα αισθητή την παρουσία της σε ένα κλειστό case, είναι κάπου στα 1.28V και 4.3GHz. Καθόλου άσχημα.




Και περνάμε στο ΑΜ3 σύστημα με τον λαοφιλέστατο Phenom II. Και εδώ το εργοστασιακό cooler δεν καταφέρνει να αποτρέψει το throttling με το 1.45V σε load, αλλά και η Civetta φτάνει στα όριά της, στο συγκεκριμένο test. Δεν θα σας συστήναμε τέτοια οριακή χρήση. Σε όλα όμως τα υπόλοιπα tests, οι διαφορές είναι σημαντικές (σκεφτείτε τες και ποσοστιαία). Κατόπιν, με το PWM στο on, διαπιστώσαμε ότι τα Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. είναι το σημείο με το καλό tradeoff μεταξύ απόδοσης και θορύβου. Πάντως με το PWM στο on, μερικές μητρικές θα ξεκινούσαν throttling στα Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Τέλος, μετά από τόσα runs και στις δύο πλατφόρμες, βγάλαμε και κάποια ασφαλή συμπεράσματα για το fan: στα 12V (2810 RPM) η συγκατοίκηση είναι "προβληματική" με το βουητό να καλύπτει όλα τα υποσυστήματα. Από τα 2000 RPM και κάτω τα πράγματα είναι αρκετά καλύτερα, ενώ στις < 1000 RMP ο κροταλισμός του ηλεκτρικού κινητήρα καλύπτει τον ελάχιστο θόρυβο του αέρα. Για να μην σας μπερδεύουμε, κρατήστε το εξής: Αν ο overclocked επεξεργαστής σας σε load, φτάνει με PWM λειτουργία το fan στις ~2000 RPM τότε οι συντριπτική πλειονότητα των χρηστών δεν θα παραπονεθεί για θόρυβο. Από εκεί και πάνω, η κατάσταση ξεφεύγει αλλά, δεν φτάνει σε καμία περίπτωση τον θόρυβο της boxed ψύκτρας του Phenom II @ 12V.


Με τα αποτελέσματα να μας αφήνουν μια ανάμεικτη αίσθηση, πάμε να βάλουμε στην σειρά μερικές αλήθειες και να καταλήξουμε σε μία απάντηση στο αρχικό μας ερώτημα: Αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί κάποιος με τις low end αερόψυκτρες;

Από νωρίς προκύπτει το θέμα της “οπτικής γωνίας”. Και εξηγούμαι: Αν ο επίδοξος αγοραστής, δεν σκοπεύει να ασχοληθεί ποτέ με τον υπερχρονισμό, τότε η όλη διαδικασία αγοράς και εγκατάστασης μια τέτοιας ψύκτρας, μπορεί να εκληφθεί ως ένας άσκοπος πονοκέφαλος που θα μπορούσε κάλλιστα να αποφευχθεί, μιας και τα εργοστασιακά boxed coolers είναι ικανά να ψύξουν τους επεξεργαστές μας, αρκεί να είναι εγκατεστημένα σωστά (θερμοαπαγώγιμες κτλ), να διατηρούμε μια στοιχειώδη καθαριότητα και να έχουμε ένα τίμιο airflow στο case μας.

Στον αντίποδα, αν ο χρήστης θέλει να κυνηγήσει πραγματικά υψηλά clocks, τότε η ταπεινή Civetta θα φανεί, αργά ή γρήγορα κατώτερη των περιστάσεων και …”λίγη”, περιορίζοντάς τον σημαντικά. Και αποκλείοντας τα δύο άκρα, καταλήγουμε στο πραγματικό κοινό και στην οπτική εκείνη, βάση της οποίας θα βαθμολογήσουμε την ψύκτρα μας: μέσος χρήστης. Ο χρήστης εκείνος, που είτε θέλει απλά μία φθηνή ψύκτρα για να αντικαταστήσει την boxed, είτε επιδιώκει να βρει ένα ελαφρώς μεγαλύτερο temperature headroom που θα του επιτρέψει να πετύχει ένα τίμιο overclock, είτε απλά δεν μπορεί να χωρέσει στο case του κάτι μεγαλύτερο και πιο high end. Εκεί λοιπόν, η μικρή Alpenföhn κάνει ότι μπορεί, για να μας πείσει. Και τα καταφέρνει αρκετά καλά, υλοποιώντας όλες της τις υποσχέσεις: καλύτερες θερμοκρασίες για τις συχνότητες που θα φτάνατε και με τις boxed ψύκτρες, επιπλέον thermal headroom για να πάτε ακόμα παραπέρα, ήσυχη λειτουργία σε idle, και ακόμα και σε load - με την προϋπόθεση ότι δεν έχετε θέσει τον πήχη σε δυσθεώρητα ύψη και vcore. Σαν να μην έφταναν αυτά, το μανίκι της Alpenföhn κρύβει και άλλα δύο δυνατά χαρτιά: ευκολία εγκατάστασης και πραγματικά ανταγωνιστική τιμή. Τα τελευταία δύο, μπορεί να ακούγονται ως λεπτομέρειες για το σκληροπυρηνικό κοινό του HWBOX αλλά πιστέψτε μας, δεν είναι, για ένα μεγάλος μέρος χρηστών.

Με βάση όλα τα παραπάνω και υπενθυμίζοντάς σας τους “δημογραφικούς περιορισμούς” που θέσαμε παραπάνω, η Alpenföhn Civetta σας αποχαιρετά, με τις παρακάτω βαθμολογίες.




Ακόμα μια HWBOX παρουσίαση έφτασε στο τέλος της. Να ευχαριστήσουμε θερμά το www.caseking.de για την παραχώρηση του δείγματος! :T: