Sapphire Radeon HD 7950 Overclock Edition Review: Νέα τάξη πραγμάτων!

Η μάχη στις κάρτες γραφικών, το κατά κόσμον γνωστό GPU wars, αποτελεί ίσως το πιο φλέγον θέμα συζήτησης και αντιπαράθεσης στην πλειοψηφία των pc users. Από τους overclockers, τους gamers, τους enthusiasts και γενικότερα με οποιονδήποτε ασχολείται με τον χώρο του gaming. Πριν από μια τριετία σχεδόν, βομβαρδιστήκαμε με GPUs με κλίμακα κατασκευής τα 40nm. Στο πέρασμα αυτής της περιόδου, ζήσαμε την «τιτανομαχία» των δυο μεγάλων κατασκευαστών, ATI/AMD και nVidia, αμφότερες να σπρώχνουν την εξέλιξη παρουσιάζοντας νέες αρχιτεκτονικές και δυνατότερες μονάδες με ολοένα καλύτερη απόδοση και πλούσια χαρακτηριστικά. Στο μεσοδιάστημα όμως ζήσαμε και το σήριαλ της ακύρωσης στην μετάβαση προς τα 32 νανόμετρα, απογοητεύοντας ίσως αρκετούς από εμάς. Και εφόσον λοιπόν τα δυο στρατόπεδα «ξεζούμισαν» την τεχνολογία τoυς, το πλήρωμα του χρόνου ήρθε (επιτέλους) για τα 40 νανόμετρα, με την AMD να κάνει το επόμενο βήμα προς την εξέλιξη. Τα 28 νανόμετρα είναι πλέον εδώ! Η μάχη στις κάρτες γραφικών, το κατά κόσμον γνωστό GPU wars, αποτελεί ίσως το πιο φλέγον θέμα συζήτησης και αντιπαράθεσης στην πλειοψηφία των pc users. Από τους overclockers, τους gamers, τους enthusiasts και γενικότερα με οποιονδήποτε ασχολείται με τον χώρο του gaming. Πριν από μια τριετία σχεδόν, βομβαρδιστήκαμε με GPUs με κλίμακα κατασκευής τα 40nm. Στο πέρασμα αυτής της περιόδου, ζήσαμε την «τιτανομαχία» των δυο μεγάλων κατασκευαστών, ATI/AMD και nVidia, αμφότερες να σπρώχνουν την εξέλιξη παρουσιάζοντας νέες αρχιτεκτονικές και δυνατότερες μονάδες με ολοένα καλύτερη απόδοση και πλούσια χαρακτηριστικά. Στο μεσοδιάστημα όμως ζήσαμε και το σήριαλ της ακύρωσης στην μετάβαση προς τα 32 νανόμετρα, απογοητεύοντας ίσως αρκετούς από εμάς. Και εφόσον λοιπόν τα δυο στρατόπεδα «ξεζούμισαν» την τεχνολογία τoυς, το πλήρωμα του χρόνου ήρθε (επιτέλους) για τα 40 νανόμετρα, με την AMD να κάνει το επόμενο βήμα προς την εξέλιξη. Τα 28 νανόμετρα είναι πλέον εδώ!

Τι σημαίνει όμως η μετάβαση σε μικρότερη κλίμακα κατασκευής; Δυο είναι οι προσφερόμενες επιλογές. Η πρώτη είναι η συρρίκνωση μιας ήδη υπάρχουσας αρχιτεκτονικής, από την προηγούμενη κλίμακα προς την επόμενη, πράγμα που σημαίνει πως σε μικρότερες φυσικές διαστάσεις θα έχουμε την ίδια απόδοση, αλλά παράλληλα χαμηλότερες ενεργειακές απαιτήσεις, και φυσικά χαμηλότερο κόστος παραγωγής. Η δεύτερη επιλογή, την οποία υιοθετούν όλοι οι κατασκευαστές επεξεργαστών, είναι η αύξηση του αριθμού των τρανζίστορ (το λεγόμενο και transistor count) στις ίδιες φυσικές διαστάσεις με τις προηγούμενες γενιές, αυξάνοντας κατακόρυφα την απόδοση ενώ επίσης κληρονομούν και τα χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν στην πρώτη επιλογή. Συνολικά λοιπόν έχουμε καλύτερες επιδόσεις και βελτιωμένο λόγο απόδοσης ανά watt. Τι άλλο θα μπορούσαμε να ζητήσουμε;

Προς τι ο λόγος για όλα τα παραπάνω; Ας μην πολυλογούμε περισσότερο.

Κυρίες και κύριοι, με χαρά σας παρουσιάζουμε την Sapphire Radeon HD 7950! Έρχεται εξοπλισμένη με τον νέο πυρήνα Tahiti σε συνδυασμό με 3GB GDDR5 και τον νέο δίαυλο επικοινωνίας PCI-Express 3.0, έτοιμη να μας προσφέρει απλόχερα επιδόσεις σε όλους τους φανατικούς gamers!

Sapphire Radeon HD 7950 3GB   


Specifications
:   GPU   :
AMD Radeon 7950 (Tahiti Pro)
:   GPU freq.   :
900MHz (O/C)
:   Memory   :
Hynnix 3GB GDDR5
:  Memory freq.   :
1250MHz
:   Cooler   :
5 heatpipes & 2 x 90mm fans
:   PSU needed   :
550watt, 2 x 6pin
: Video out   :
1 x Dual-Link DVI
1 x HDMI 1.4a
2 x Mini-DisplayPort 1.2
:   Dimensions   :
249(L)x123(W)x48(H) mm
:   Accessories   :
CrossFire™ Bridge
DVI to VGA Adapter
DVI to HDMI Adapter
Mini-DP to DP Cable
2x 6 PIN to Molex Power Cable
HDMI cable



Εδώ και πολύ καιρό ήταν γνωστό πως η νέα γενιά GPUs της AMD θα ανήκει στην οικογένεια των “Southern Islands”. Κατά παράδοση, πλέον, η AMD φροντίζει να ονοματολογεί τις αρχιτεκτονικές της με ονόματα παρά με κωδικούς αριθμούς. Στην νέα λοιπόν αρχιτεκτονική, φρόντισε να τιμήσει διάφορα εξωτικά νησιά, ένα εκ των οποίων είναι και η Ταϊτή (Tahiti). Ο πυρήνας Tahiti Pro που φέρει η 7950 αποτελεί μια πιο λιτή έκδοση του Tahiti που ενσωματώνει η «μεγάλη αδερφή» 7970. Το πόσο λιτή όμως, είναι κάτι που θα εξετάσουμε λιγάκι αργότερα.

Πιο αναλυτικά, το Tahiti Pro έρχεται με 1792 stream processors οι οποίοι κάνουν χρήση της νέας αρχιτεκτονικής GCN (Graphics Core Next), ενώ είναι μειωμένοι κατά 256 σε σχέση με την 7970. Για να γίνει αυτό, η AMD απλώς απενεργοποίησε 1 από τα 8 Core Units του του Tahiti XT που συναντάμε στην 7970, κάτι που επιτρέπει στην AMD να χρησιμοποιήσει Tahiti cores ακόμη και αν αυτά δεν είναι πλήρως λειτουργικά. Αν και λιγότεροι, λοιπόν, stream processors, είναι ταυτόχρονα σημαντικά αυξημένοι από την προηγούμενη flagship GPU, την 6970. Επίσης, η 7950 χρησιμοποιεί 112 texture units και 32 ROPs, ενώ παράλληλα ο πυρήνας χρονίζεται by default στα 800MHz. Όσον αφορά την RAM, έρχεται εξοπλισμένη μέχρι 3GB GDDR5 στα 1250ΜHz (5 GHz effective), ενώ παρουσιάζει σημαντικά αυξημένο bandwidth στα 384 bit, κάτι που δίνει την δυνατότητα στην AMD να χρησιμοποιήσει λιγότερα ICs σε σχέση με το παρελθόν. Τέλος, με την έλευση της νέας γενιάς δεν θα μπορούσε να λείπει η υποστήριξη του νέου προτύπου PCI-e 3.0 και του αναβαθμισμένου API της Microsoft, DirectX 11.1.



Τα νούμερα που υπόσχεται η AMD για την 7950 είναι άκρως ενθαρρυντικά: 2,87 TFLOPS single-precision floating point, texture fillrate 89.6 Gigatexels ανά δευτερόλεπτο και pixel fillrate περί τα 25,6 GPixel/s ! Όλα αυτά φυσικά σε έναν πυρήνα που καταφέρνει να ενσωματώσει περί τα 4,31 δισεκατομμύρια τρανζιστορ, ενώ στο μέγιστό της η 7950 θα καταναλώσει 200W. Φυσικά, τα 200W είναι το μέγιστο θεωρητικό που μπορεί να καταναλώσει, εντούτοις η AMD βελτίωσε ακόμα περισσότερο την κατανάλωση σε idle μέσω του Zero Core Power: To TDP κυμαίνεται στα 15W με την κατανάλωση να αγγίζει μόλις τα 3W σε μεγάλες idle καταστάσεις!

Φυσικά, 7950 δεν παραλείπει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που αποτελούν στάνταρ πλέον στις σύγχρονες GPUs. Υποστηρίζει Eyefinity μέχρι και 4 οθόνες, Video Codec Engine (VCE) για ταχύτατη μετατροπή αρχείων εικόνας, τρίτης γενιάς UVD (Unified Video Decoder) με υποστήριξη MVC (Multi-view Video Coding) για ομαλή απεικόνιση Blu-Ray 3D με μειωμένο φόρτο στο CPU, καθώς και υποστήριξη Dolby TrueHD & DTS-HD Master Audio με το HDMI στην νεότερη εκδοχή του (HDMI 1.4a) και τον ήχο σε μεγάλα bit-rates για εντυπωσιακές 7.1 ακροάσεις.

Αφού μάθαμε λοιπόν κάποια πράγματα για τον πυρήνα Tahiti Pro, καιρός να εξετάσουμε την υλοποίηση που έχουμε στα χέρια μας. Κατά την γνωστή φιλοσοφία της Sapphire, η συσκευασία των προϊόντων της είναι αρκετά τυπικής αισθητικής, και περιορίζεται στα βασικά χωρίς κάτι που να ξεχωρίζει. Η συσκευασία από ανακυκλώσιμο χαρτόνι θα προστατέψει πλήρως την νεοαποκτηθείσα κάρτα σας, ενώ από άποψης παρελκόμενων δεν φαίνεται να λείπει κάτι: molex to 6pin, CrossFire bridge, DVI to VGA adapter, DVI to HDMI adapter, Mini-DP to DP, HDMI καλώδιο καθώς και το απαραίτητο CD-ROM με τους drivers, quick installation guide και registration manual καθώς και το κλασικό Sapphire αυτοκόλλητο συνιστούν ένα αρκετά ολοκληρωμένο bundle.



Αφαιρώντας την αντιστατική σακούλα, ερχόμαστε αντιμέτωποι με την Sapphire HD 7950...αλλά ήμασταν σίγουροι ότι κάπου την έχουμε ξαναδεί! Και όμως, το cooler της είναι πανομοιότυπο με αυτό της Sapphire HD 6970 2GB Dual Fan που είχαμε δει σε προηγούμενο μας review. Εξετάζοντάς πιο προσεκτικά, το σύστημα ψύξης αποτελείται από δυο 90cm PWM ανεμιστήρες, οι οποίοι αναλαμβάνουν να διώξουν την θερμότητα από ένα πυκνό fin array που βρίσκεται ακριβώς από κάτω. Πως μεταφέρεται όμως η θερμότητα εκεί; Τον ρόλο αυτό έχουν αναλάβει 5 χάλκινα heatpipes των 6mm, τα οποία εκτείνονται σχεδόν στο 85% της επιφάνειας της κάρτας. Το κάλυμμα του συστήματος ψύξης είναι από πλαστικό, αλλά δεν είναι κλειστού τύπου, όπως σε μια refference υλοποίηση. Αυτό σημαίνει πως ο θερμός αέρας, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, θα διαχέεται στο εσωτερικό του κουτιού σας.



Περιστρέφοντας την κάρτα, θα παρατηρήσουμε πως το PCB έρχεται στο γνωστό μπλε χρώμα, και δεν αποτελεί άλλο παρά το γνωστό refference PCB της AMD. Επίσης, η Sapphire επέλεξε να μην χρησιμοποιήσει κάποιο backplate, η ουσία είναι όμως δεν υπάρχουν πολλά components στο πίσω μέρος του PCB, και πως ούτε αυτά χρειάζονται κάποια ιδιαίτερη ψύξη.

Σχετικά με τις εξόδους για οθόνες, έχουμε στην διάθεσή μας ένα Dual link DVI, ένα HDMI και δυο mini Displayports, δίνοντάς στην κάρτα την ικανότητα οδήγησης μέχρι και 4 οθονών ταυτόχρονα, με την χρήση του Eyefinity 2.0. To λαμάκι στήριξης επίσης διαθέτει και γρίλλιες, οι οποίες υποβοηθούν την εξαγωγή θερμού αέρα από την κάρτα.

Η AMD μας καλοέμαθε στην σειρά 6ΧΧ0, και δεν θα μπορούσε φυσικά να παραλείψει αυτό το χαρακτηριστικό και στην καινούρια της σειρά. Μιλάμε πάντα φυσικά για το διπλό BIOS, το οποίο μπορούμε να επιλέξουμε μέσω του μικρού διακόπτη στο πάνω μέρος της κάρτας. Από το εργοστάσιο, είναι επιλεγμένη η θέση "1", υπερχρονίζοντας ελαφρώς την κάρτα στα 900/1250 ΜΗz για πυρήνα και μνήμες αντίστοιχα. Από εκεί και πέρα, είμαστε σε θέση να ανέβουμε όσο μας επιτρέπει η συγκεκριμένη GPU. Αν κάτι πάει στραβά, μπορούμε να γυρίσουμε τον διακόπτη στη θέση "2" όπου είναι και η default ρύθμιση της κάρτας, με τα ρολόγια να επανέρχονται στα stock 800/1250. Τέλος, για την τροφοδοσία της κάρτας απαιτούνται 2x 6pin PCI-e, ώστε να ικανοποιήσουν το μέγιστο των 200W που πρόκειται να καταναλώσει. Όλα αυτά τα στοιχεία συνθέτουν την "Overclock Edition" υλοποίηση της Sapphire.



Προχωράμε στον τρόπο που δοκιμάσαμε την κάρτα μας!

Είδαμε τι θα πρέπει να περιμένουμε αμέσως μόλις βγάλουμε την Sapphire Radeon HD 7950 από την συσκευασία της. Αυτό που απομένει είναι να την τοποθετήσουμε αμέσως στο σύστημα της δοκιμής μας για να δούμε πως τελικά αποδίδει. Ώρα για δοκιμές!

Μετά από προσεκτική μελέτη, διαλέξαμε οκτώ παιχνίδια τα οποία θα testάρουμε σε τρία διαφορετικά σενάρια: Στην χαμηλή ανάλυση των 1280 x 1024 με 2x AA και High Detail Settings όπου ο επεξεργαστής θα παίξει σημαντικό ρόλο, στην πιο ρεαλιστική των 1680 x 1050 με 4x AA και High Detail Settings, όπου το σύστημα θα αξιολογηθεί πιο συνολικά, ενώ τέλος, θα πάρουμε και ένα run στα 1920 x 1080 με full φίλτρα και maxed out settings, όπου εδώ το μεγαλύτερο ρόλο θα παίξει η κάρτα γραφικών. Κάπως έτσι, θα έχουμε μια πλήρη εικόνα για την απόδοση της κάρτας σε οκτώ πολύ διάσημα παιχνίδια:


  • DiRT 3
  • FarCry 2
  • Crysis 2
  • World in Conflict
  • F1 2011
  • S.T.A.L.K.E.R Call of Pripyat
  • Lost Planet 2
  • HAWX 2


Ακολούθως θα πάρουμε scores από τέσσερα από τα πιο σημαντικά 3D Benchmarks, το 3D Mark 06, το performance mode του 3D Mark Vantage, το performance mode του 3D Mark 11 και τέλος ένα σχετικά δύσκολο run στο Unigine Heaven 2.5. Ακόμα θα δοκιμάσουμε να clockάρουμε την κάρτα, τόσο με stock ρολόγια όσο και Overclocked, με την default τάση πυρήνα, ενώ επίσης δεν θα παραλείψουμε να σας παρουσιάσουμε τα ευρήματά μας σε overclock με αυξημένη vGPU. Βρίσκοντας σταθερές ρυθμίσεις θα σας δείξουμε αν και πόσο αυξάνονται οι επιδόσεις σε κάποια από τα παραπάνω παιχνίδια και benchmarks. Συνοπτικά λοιπόν έχουμε:


  • 3D Mark 06
  • 3D Mark Vantage Performance και Extreme
  • 3D Mark 11 Performance και Extreme
  • Unigine Heaven Benchmark Custom & Ultra Settings


Για το όλο εγχείρημα θα χρησιμοποιηθεί ένας αρκετά υπερχρονισμένος Intel Core i5 2500K στα 4500 MHz που θεωρήσαμε ότι είναι ένα αρκετά αντιπροσωπευτικό δείγμα ενός σύγχρονου gaming rig. Παρακάτω θα βρείτε αναλυτικά τα specs του συστήματος της δοκιμής.
Σύστημα Δοκιμών  


Hardware
:   Motherboard   :
Gigabyte Z68X-UD3P-B3
:   CPU   :
Core i5 2500K 4c/4t @ 4.5GHz
:   RAM   :
Corsair XMS3 8GB DDR3
1600MHz @ 9-9-9-24 1T
:   HDD   :
Western Digital 5000AAKX 500GB
:   PSU   :
Corsair TX650 V2
:   OS   :
Windows 7 Ultimate 64bit SP1
:   CPU Cooler   :
Corsair H100
:   Case   :
Fractal Design Define R3



DiRT 3

Το DiRT 3 αποτελεί την τρίτη προσθήκη στην επιτυχημένη σειρά Dirt της Colin McRae Rally series, ανεπτυγμένη από την Codemaster. Διαθέτει 100 άγριες διαδρομές και επικές πίστες, νέο career mode, μοντέρνα και κλασικά αμάξια, super buggies, RAID φορτηγά και περισσότερους πραγματικούς σπόνσορες και αστέρες του αθλήματος. Επιπλέον, περιλαμβάνει δυναμικά καιρικά φαινόμενα, ακραίες συνθήκες όπως χιόνι και πάγο, split-screen, party modes, open-world περιοχή και δυνατότητα για uploads στο YouTube. Μην αμελήσουμε να αναφέρουμε και το GymKhana mode όπου δάσκαλός σας θα είναι ο μετρ του sport, Ken Block.

Πάμε λοιπόν να δούμε τι γίνεται, στις επιλεγμένες αναλύσεις, με έναν τίτλο που συχνά βρίσκουμε και bundled στις κάρτες της AMD.

Sapphire Radeon HD 7950 Overclock Edition Review: Νέα τάξη πραγμάτων!



Far Cry 2

Θυμηθείτε 5 χρόνια πριν, όταν το 2004 μαζί με το Half-Life 2 και ένα χρόνο μετά την έκδοση του Doom III, ένα παιχνίδι με το παράξενο όνομα Far Cry από την άγνωστη τότε Γερμανική Crytek κατάφερε να κάνει το "μπαμ", φέρνοντας τη γραφική επανάσταση στα ανοιχτά περιβάλλοντα, κατορθώνοντας να ενθουσιάσει τους PC Gamers ανά τον κόσμο. Όλοι μας θυμόμαστε να περιπλανόμαστε στις παραλίες και στη ζούγκλα των νησιών του Far Cry με κεντρικό ήρωα τον Jack Carver, ο οποίος μας μετέφερε σε εξωτικά μέρη, γεμάτα και με μεταλλαγμένα πειράματα από έναν ανορθόδοξο επιστήμονα.

Αυτά πλέον με το Far Cry 2 αποτελούν παρελθόν. Ο νέος τίτλος της σειράς, φτιαγμένος όχι από την Crytek αλλά από την ίδια τη Ubisoft, χρησιμοποιώντας το καμάρι της που ακούει στο όνομα Dunia Engine (και όχι CryEngine όπως το πρώτο), μας μεταφέρει στις σαβάνες και τα αφιλόξενα περιβάλλοντα της Αφρικής, σε έναν πολύ πιο εξελιγμένο τίτλο από το πρώτο παιχνίδι. Όχι πλέον είναι εντελώς Free Roaming, αλλά η Dunia (η λέξη "κόσμος" στα Αραβικά) στην ουσία έδωσε στους δημιουργούς του παιχνιδιού τη δυνατότητα να φτιάξουν ένα "Grand Theft Auto" στην Αφρική - χωρίς αυτή τη φορά να κυνηγάμε μεταλλαγμένους ή εξωγήινους, αλλά μπαίνοντας στο σώμα διαφορετικών κάθε φορά χαρακτήρων που ο σκοπός τους είναι ένας - να σκοτώσουν τον "Jackal", έναν μεγαλέμπορο όπλων, ο οποίος παίζει σημαντικότατο ρόλο στον εμφύλιο πόλεμο μέσα στον οποίο βρίσκει ο παίχτης τον εαυτό του εμπλεκόμενο.

Μια ίσως και ρεαλιστική άποψη της σημερινής Αφρικής, με το ΑΚ-47 να είναι σύμβολο και τα ματωμένα διαμάντια το νόμισμα - αυτό είναι το Far Cry 2.


Sapphire Radeon HD 7950 Overclock Edition Review: Νέα τάξη πραγμάτων!



Τα πρώτα αποτελέσματα ήδη δείχνουν την διαφορά! Η 7950 είναι ήδη ένα σκαλί παραπάνω σε απόδοση, συγκρίνοντας πάντα με την προηγούμενη γενιά GPU. Προχωράμε και στα υπόλοιπα συγκριτικά!

Crysis 2

Ο κόσμος έχει αρχίσει να καταστρέφεται από μια σειρά κλιματικών αλλαγών και η κοινωνία είναι στα πρόθυρα της ολικής κατάρρευσης. Οι εξωγήινοι εισβολείς επέστρεψαν δριμύτεροι από ποτέ με μοναδικό σκοπό τον αφανισμό του ανθρώπινου γένους, αρχίζοντας την προσπάθεια τους από την ολοκληρωτική καταστροφή της πιο εμβληματικής πόλης ανά τον κόσμο. Στη Νέα Υόρκη, οι τρομακτικοί εισβολείς προελαύνουν στους δρόμους της πόλης και ο φόβος από τον εφιάλτη που ζουν τα εκατομμύρια κατοίκων, εξαπλώνεται με αστραπιαία ταχύτητα. Η πόλη είναι σε ένα μόνιμο χάος, οι δρόμοι έχουν γεμίσει συντρίμμια και στον ορίζοντα διακρίνονται μόνο φλεγόμενοι ουρανοξύστες. Αυτή είναι η πραγματικότητα στην Νέα Υόρκη, το έτος 2033.

Ούτε οι παραστρατιωτικές οργανώσεις με την επιβολή του νόμου, αλλά ούτε και οι δυνάμεις της αμερικάνικης στρατιωτικής μηχανής μπορoύν να σταθούν ενάντια στους εισβολείς. Για να επιβιώσετε μέσα σε αυτή τη δίνη του θανάτου απαιτείται στρατιωτική τεχνολογία πέρα από οτιδήποτε σύγχρονο έχετε δει ποτέ. Γίνετε ένας Supersoldier, χειριστείτε την στρατιωτική τεχνολογία του μέλλοντος...το Nanosuit 2 και κάντε την ύστατη προσπάθεια για να σώσετε την ανθρωπότητα από την καταστροφή. Αντέχετε;

Sapphire Radeon HD 7950 Overclock Edition Review: Νέα τάξη πραγμάτων!



World in Conflict

Δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτήθηκαν τι θα συνέβαινε αν όντως οι Σοβιετικοί είχαν πραγματοποιήσει μια επίθεση στις Η.Π.Α., με εισβολή από αέρα και έδαφος. Αρκετοί, όταν σκέφτονται ένα τέτοιο σενάριο μιλάνε για ρίψη χιλιάδων πυρηνικών κεφαλών, οι οποίες θα βύθιζαν τον πλανήτη σε ένα πυρηνικό χειμώνα άνευ προηγουμένου. Το World in Conflict όμως, έχει άλλη άποψη για το πως θα μπορούσε να εξελιχθεί η ιστορία.

Έτσι, οι Σοβιέτ το 1989 έχοντας χάσει σημαντική πολιτική, κοινωνική και οικονομική δύναμη, αποφάσισαν να κάνουν μια μαζική επίθεση στις Η.Π.Α., αναζητώντας την ανάσταση της Σοβιετικής Αυτοκρατορίας μέσω της κατάκτησης του μισητότερου τότε αντιπάλου τους. Ο σκοπός δεν ήταν λοιπόν η εξολόθρευση των Ηνωμένων Πολιτειών με τη χρήση των άπειρων πυρηνικών που διέθετε το Σοβιετικό έθνος, αλλά η αναδιαμόρφωση της Αμερικής σε μια Κομμουνιστική ήπειρο, με σκοπό την παγκόσμια επικράτηση του Κομμουνισμού.

Το World in Conflict λοιπόν, μας μεταφέρει σε αυτό το φανταστικό σενάριο, δίνοντάς μας την ευκαιρία να πολεμήσουμε σε ένα Real Time Strategy game, όχι μόνο με τους Αμερικάνους που προσπαθούν να αποτρέψουν την εισβολή, αλλά και ως τις δυνάμεις του τότε ΝΑΤΟ στο Multiplayer, δίνοντας μια άλλη διάσταση στον τρόπο που ένα παιχνίδι στρατηγικής μας επιτρέπει να ζήσουμε σύγχρονες μάχες. Ο ρεαλισμός είναι άφθονος, τα γραφικά υπέροχα και η δράση ατελείωτη. Ένας από τους καλύτερους τίτλους του 2007, ο οποίος πρόσφατα μάλιστα απέκτησε και το expansion με τον τίτλο Soviet Assault.


Sapphire Radeon HD 7950 Overclock Edition Review: Νέα τάξη πραγμάτων!




F1 2011

F1 2011 - ακόμα ένας επιτυχημένος τίτλος της Codemasters. Αφού η εταιρεία ήθρε σε συμφωνία με τους υπεύθυνους του Formula 1 World Championship, πρόκειται για το πιο ολοκληρωμένο παιχνίδι σχετικά με το κορυφαίο άθλημα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Όλοι οι οδηγοί είναι εδώ - 12 ομάδες, 24 πιλότοι. 19 διαθέσιμες πίστες, in-game αλλαγή από μέρα σε νύχτα. Αναβαθμισμένο multiplayer mode με υποστήριξη έως 16 παιχτών και δυνατότητα split screen για "κόντρες" δύο ατόμων. Ρεαλιστικές συνθήκες αγώνα, safety car σε περίπτωση ατυχήματος και δυνατότητα πλήρους παραμετροποίησης του μονοθέσιου για να επιτύχετε καλύτερους χρόνους.

Sapphire Radeon HD 7950 Overclock Edition Review: Νέα τάξη πραγμάτων!


S.T.A.L.K.E.R: Call of Pripyat

Όποιος δεν έχει παίξει μέχρι σήμερα έναν τίτλο από αυτούς που ανήκουν στη σειρά S.T.A.L.K.E.R., μάλλον δεν είναι αρκετά "γενναίος" ώστε να μπει για τα καλά στον εναλλακτικό κόσμο του παιχνιδιού-θρύλος πλέον, που έκανε εκατομμύρια gamers να ανατριχιάσουν και να ζήσουν μερικές από τις πιο αξιομνημόνευτες στιγμές σε PC Game. Το S.T.A.L.K.E.R. λοιπόν επέστρεψε και όπως είναι φυσικό, φέρνει μαζί του για ακόμα μια φορά τεχνολογία που σκοπεύει να γονατίσει τα PC μας. Χρησιμοποιώντας όλες τις εξελίξεις στον χώρο των φωτισμών και αρκετά DirectX 11 στοιχεία, το Call of Pripyat μας μεταφέρει στην Ουκρανία με έναν τρόπο τόσο ατμοσφαιρικό, που ενώ μας τρομάζει, καταφέρει και μας μαγνητίζει με μοναδικό και αινιγματικό τρόπο.

Sapphire Radeon HD 7950 Overclock Edition Review: Νέα τάξη πραγμάτων!



Lost Planet 2

Το Lost Planet 2 αποτελεί τη συνέχεια της δημοφιλούς σειράς δράσης, μετά το Lost Planet(TM): Extreme Condition με πωλήσεις άνω των 2.3 εκατομμυρίων αντίτυπων παγκοσμίως. Το νέο επεισόδιο στην σειρά προσφέρει μια εντυπωσιακή επιστροφή στο μυστηριώδη πλανήτη E.D.N III και την ευκαιρία να καθορίσετε την αβέβαιη μοίρα της ανθρωπότητας. Μια δεκαετία έχει περάσει από τα γεγονότα του πρώτου παιχνιδιού και η όψη του E.D.N. III έχει αλλάξει δραματικά. Η επιχείρηση terraforming για μορφοποίηση του πλανήτη έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και οι πάγοι έχουν αρχίσει να λιώνουν δίνοντας τη θέση τους σε κατάφυτες τροπικές ζούγκλες και αφιλόξενες ερήμους. Οδηγήστε τον χαρακτήρα σας σε 6 αλληλένδετα επεισόδια, δημιουργώντας μια μοναδική διαδραστική εμπειρία η οποία αλλάζει ανάλογα με τις πράξεις σας. Η εξέλιξη της πλοκής εξαρτάται από την προοπτική του καθενός με λίγα λόγια. Πέρα από το single player mode, το Lost Planet 2 έχει ρίξει μεγάλο βάρος στα multiplayer modes. Οι μυημένοι Lostplanetάδες θα χαρούν με την επιστροφή του ειδικού γάντζου, που έκανε το gameplay του Lost Planet μια πραγματική τρισδιάστατη εμπειρία.

Sapphire Radeon HD 7950 Overclock Edition Review: Νέα τάξη πραγμάτων!


H.A.W.X. 2

Πέρα από το H.A.W.X. 1 έχουμε πραγματικά πολύ καιρό να δούμε τίτλους που να αφοσιώνονται στις αερομαχίες μεταξύ των μοντέρνων πολεμικών αεροσκαφών. Από τότε που η Novalogic τα "παράτησε", φαίνεται πως το είδος των διασκεδαστικών air combat flight sims χάθηκε, με μόνο το Ace Combat να μένει ως "σοβαρός" εκπρόσωπός του. Αυτοί που δεν ήθελαν να μπλέξουν με το ρεαλισμό των IL2-Sturmovik και του Jane's F16, απλά θα έπρεπε να αρκεστούν σε παλαιότερους τίτλους. Όχι πια όμως - το H.A.W.X 2 ήρθε για να μας φέρει σε ένα εντελώς νέο επίπεδο. Με αυτόν τον τίτλο, ο Tom Clancy κατάφερε να "ξυπνήσει" από τον ύπνο ένα είδος παιχνιδιού ξεχασμένο και να το κάνει τόσο όμορφο, που όχι μόνο οι οπαδοί του, αλλά και αρκετοί νέοι Gamers μπήκαν στον πειρασμό να το δοκιμάσουν. Το παιχνίδι είναι πραγματικά γεμάτο με δράση - ο χρήστης μπορεί να ελέγξει ένα από τα 49 διαθέσιμα αεροπλάνα που έχει το H.A.W.X 2 στη συλλογή του, να πετάξει πάνω από εντυπωσιακά αναπαραστημένες πόλεις και περιβάλλοντα, καθώς και να εμπλακεί σε πανέμορφες αερομαχίες, δίνοντας ταυτόχρονα και εντολές στους συμμάχους του, όπως έκανε περίπου και στους τίτλους της σειράς Ghost Recon.

Οι αερομαχίες θεωρούνταν από πολλούς ένα ξεπερασμένο είδος παιχνιδιών. Επανήλθαν με το πρώτο HAWX και έγιναν ακόμα πιο συναρπαστικές με το HAWX 2.

Sapphire Radeon HD 7950 Overclock Edition Review: Νέα τάξη πραγμάτων!



3D Mark & Unigine Heaven

3DMark06 με τα graphic tests να αποκτούν HDR Rendering, Shadow Mapping, HDR Refraction, HDR Reflection, Depth Fog, Strauss Lighting Model και πολλά ακόμα νέα (τότε) εφέ. 3DMark Vantage με DirectX 10 και PhysX στο διασημότερο mode του (Performance). 3DMark11 με DirectX 11, tesselation και ιδιαίτερα απαιτητικό multi-threading και τέλος ο πρωτεργάτης τους DirectX 11 benchmarking, Unigine Heaven με τις προχωρημένες τεχνικές occlusion και τα πολλά υποστηριζόμενα APIs. Η παραπάνω τετράδα, είναι αναμφίβολα η αφρόκρεμα της σύγχρονης 3D Bench σκηνής και χωρίς να είναι πανάκεια, σίγουρα δίνει ένα πολύ καλό στίγμα για το ποιόν κάθε νέας κάρτας γραφικών. Πάμε λοιπόν να πάρουμε μια γεύση από τις επιδόσεις που θα δούμε, με την κάρτα, out-of-the-box.

Sapphire Radeon HD 7950 Overclock Edition Review: Νέα τάξη πραγμάτων!


3D Mark 06



3D Mark 11, 3D Mark Vantage και Unigine Heaven 2.5:



Τα σημάδια της βελτίωσης, σε όλα τα προηγούμενα συγκριτικά, είναι κάτι παραπάνω από εμφανή. Εξετάζοντας λοιπόν και τα νούμερα που πήραμε στο 3D Mark, η 7950 βρίσκεται αρκετά κοντά σε απόδοση σε σχέση με μια stock 7970! Τι πρόκειται να γίνει λοιπόν, αν υπερχρονίσουμε την κάρτα μας; Η απάντηση στην επόμενη σελίδα!


Overclocking

HWBox χωρίς έστω ένα μικρό αφιέρωμα στο Overclocking, γίνεται; Όχι φυσικά! Με μεγάλη ανυπομονησία προσμέναμε να αρχίσουμε να πειραματιζόμαστε λιγάκι περισσότερο με την κάρτα που είχαμε στα χέρια μας, έχοντας κατά νου ότι η μικρότερη λιθογραφία θα δώσει ξεχωριστά αποτελέσματα στο overclocking.

Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, ενώ η stock εκδοχή της 7950 έρχεται με 800ΜHz στον πυρήνα, αυτή της Sapphire ήρθε factory o/ced στα 900MHz, δίνοντας ένα αρκετά καλό performance boost. H τάση που αναφέρει το BIOS της 7970 ανέρχεται στα 1.09V και με αυτή προσπαθήσαμε να πειραματιστούμε ώστε να φτάσουμε το μέγιστο δυνατό. Στην προσπάθειά μας αυτή χρησιμοποιήσαμε το εργαλείο της Sapphire, Trixx, με ένα αρκετά user friendly UI.

Σε πρώτη φάση λοιπόν, αποφασίσαμε να μην ασχοληθούμε ούτε με αύξηση τάσης αλλά ούτε με υπερχρονισμό μνημών. Μετά από αρκετές δοκιμές, διαπιστώσαμε πως ο «τοίχος» έρχεται στα 975MHz όπου και αρχίσαμε τις δοκιμές. Όχι και ιδιαίτερα άσχημα, αν αναλογιστεί κανείς ότι μιλάμε για +175MHz από την stock συχνότητα, από την άλλη όμως καταλήγουμε και στο συμπέρασμα πως είτε η stock vGPU είναι σχετικά συντηρητική, είτε απλά δεν ήμασταν τυχεροί στο silicon lottery. Πιθανώς, κάποιες άλλες παρτίδες να ανεβαίνουν αρκετά περισσότερο στην ίδια τάση σε σχέση με το δικό μας δείγμα δοκιμής!

Έτσι, μετά από τα πρώτα runs, ήρθε η ώρα για το επόμενο βήμα. Αυτή τη φορά προσπαθήσαμε να βρούμε τα maximum clocks, χωρίς να καταφύγουμε σε εξωτικές λύσεις ψύξης… προς το παρόν! Έπειτα από αρκετό fine-tuning, καταλήξαμε στο αρκετά ικανοποιητικό 1225/1800 για πυρήνα και μνήμες αντίστοιχα, έχοντας αυξήσει την τάση στα 1.3V, κάτι που φυσικά ανέβασε αρκετά τις επιδόσεις! Τα ευρήματα που ακολουθούν είναι αρκετά αποκαλυπτικά.

Σε αυτό το σημείο, θα κάνουμε και μερικές παρατηρήσεις. Αρχικά, οι θεωρίες περί χρήσης BIOS της 7970 που ανέβαζαν περισσότερο την συχνότητα πυρήνα, άρχισαν να φαίνονται αβάσιμες, καθώς ήμασταν σίγουροι ότι η κάρτα είχε να δώσει αρκετά παραπάνω, απλώς επιλέξαμε να μην προχωρήσουμε καθώς είχαμε άλλα σχέδια κατά νου. Δεύτερον, καθότι το φορτίο ήταν σημαντικά αυξημένο, το dual fan σύστημα ψύξης της Sapphire έδειξε να μην πτοείται ιδιαίτερα, καθώς οι στροφές των ανεμιστήρων δεν ξεπέρασαν 50% της λειτουργίας τους, εφόσον η μέγιστη θερμοκρασία μόλις που άγγιξε τους 70 βαθμούς Κελσίου. Τα 28nm, πράγματι, κάνουν την διαφορά.

Overclocking Scaling σε Benchmarks

Overclocking με stock vGPU @ 1.09V



Overclocking με raised vGPU @ 1.3V








Overclocking Scaling σε Games







Sapphire Radeon HD 7950 Overclock Edition Review: Νέα τάξη πραγμάτων!


Ναι καλά καταλάβατε, έπειτα από τα πολύ καλά δείγματα υπερχρονισμού της κάρτας με το stock cooler, δεν αντέξαμε να μην δοκιμάσουμε τις δυνατότητες overclocking σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός και συγκεκριμένα με την χρήση υγρού αζώτου! Έτσι γυαλίσαμε τα κάνιστρα, γεμίσαμε τις μπουκάλες μας και σας παραθέτουμε τα άκρως ενδιαφέροντα αποτελέσματα!





Τα αποτελέσματα από τα benchmarks είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακά! Μην βιαστείτε όμως να βγάλετε εσφαλμένα συμπεράσματα για το overclocking potencial σε subzero καθεστώς, καθώς πρέπει να πούμε οτι τα 1320MHz για τον πυρήνα επιτεύχθηκαν μόνο με την χρήση του TriXX που προσφέρεται στο bundle. Oπότε με 1.3 vgpu και με θερμοκρασία -60c τα αποτελέσματα ειναι παραπάνω από ικανοποιητικά πιστεύουμε!!
Κάτι ακόμα που παρατηρήσαμε από τις subzero δοκιμές μας έιναι οτι η κάρτα έχει φοβερό scaling σε συνδιασμό με τα υψηλά ρολόγια του επεξεργαστή μας! Δηλαδή αυτό που βλέπουμε είναι οτι η κάρτα είναι τόσο δυνατή που πλέον πιστεύουμε οτι υπάρχει bottleneck απο πλευράς επεξεργαστή. Όσο λοιπόν ανεβάζουμε την συχνότητα της κάρτας φαίνεται να διψάει για οσο το δυνατόν υψηλότερα ρολόγια απο πλευράς του επεξεργαστή! Τέλος να αναφέρουμε οτι δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα-κόλλημα ή cold boot μέχρι τους -75c που φτάσαμε στις δοκιμές μας.

Σας παραθέτουμε και μερικές eye candy photos απο το subzero setup_enjoy!


Sapphire Radeon HD 7950 Overclock Edition Review: Νέα τάξη πραγμάτων!
Sapphire Radeon HD 7950 Overclock Edition Review: Νέα τάξη πραγμάτων!
Sapphire Radeon HD 7950 Overclock Edition Review: Νέα τάξη πραγμάτων!




Φτάσαμε αισίως στο φινάλε ενός ακόμα review που σας προσφέρει το HWBox.gr. Είχαμε την μοναδική ευκαιρία να δοκιμάσουμε και να υποβάλλουμε σε σκληρά τεστ μια από τις νέες κάρτες γραφικών, που ακούει στο όνομα Radeon HD 7950 υπό την υλοποίηση της Sapphire. Κάποιες φορές οι αριθμοί δεν λένε όλη την αλήθεια, στις περιπτώσεις των καρτών γραφικών όμως και δη στη συγκεκριμένη, είναι ολόκληρη η ουσία και από αυτούς θα εξάγουμε τα συμπεράσματά μας. Ας μιλήσουμε πιο αναλυτικά όμως.

Η AMD πίεσε αρκετά το τελευταίο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να είναι η πρώτη που λανσάρει στην αγορά τις next generation GPUs με τους πυρήνες Tahiti, με λιθογραφία στα 28nm. Πρώτη στο χορό μπήκε η 7970, η οποία ως flagship GPU ανέκτησε τα σκήπτρα για την AMD στην κατηγορία των μονοπύρηνων καρτών γραφικών, ενώ ακολούθησε η 7950 την οποία εξετάσαμε στο παρόν review, και η οποία στοχεύει στην αύξηση του μεριδίου της αγοράς στους απαιτητικούς gamers.

Όπως είπαμε λοιπόν, οι αριθμοί είναι το ζουμί της υπόθεσης, και στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι αρκετά εντυπωσιακοί. Η 7950 είναι χαρίζει απλόχερα επιδόσεις χτυπώντας τον άμεσο ανταγωνιστή της, αλλά και την προηγούμενης γενιάς 6970 και πλησιάζοντας την μεγαλύτερη 7970, κάτι που εύκολα θα διαπιστώσατε ιδίοις όμμασι. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως έχουμε φτάσει στο επίπεδο να μπορούμε να παίξουμε Crysis 2 απολύτως maxed out με περισσότερα από 30fps, ούτε ότι το Extreme test του 3D Mark 11 με τα φωτορεαλιστικά γραφικά του θα κυλάει νεράκι. Παρόλα αυτά, έχουμε μιας πρώτης τάξεως δείγματα για το πόσο ισχυρές έχουν γίνει πλέον οι κάρτες γραφικών, ενώ παράλληλα τα 28nm μας προσφέρουν ακόμα καλύτερη απόδοση ανά watt και φυσικά περισσότερο overclocking potential. Με την 7950 φτάσαμε σε ρολόγια που όμοια δεν είχαμε ξαναδεί στο παρελθόν. Το O/C ήταν αρκετά ευχάριστο και πραγματικά «απογείωσε» τις επιδόσεις.

Φυσικά μια κάρτα γραφικών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη από τους drivers της. Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε πως η 7950, την στιγμή που γραφόταν το παρόν review, δεν αναγνωρίστηκε από τους επίσημους WHQL drivers της AMD, αλλά συνεργάστηκε μόνο με εκείνους που διανέμει η Sapphire, μια τροποποιημένη έκδοση του 11.12. Έτσι θα πούμε πως περιμένουμε να δούμε βελτίωση στα επερχόμενα updates. Παρόλα αυτά, δεν διαπιστώσαμε το παραμικρό πρόβλημα κατά την διάρκεια των δοκιμών μας, πράγμα που σημαίνει πως οι συγκεκριμένοι drivers κρατούσαν όλα τα θετικά στοιχεία των προηγούμενων εκδόσεων.

Sapphire Radeon HD 7950 Overclock Edition Review: Νέα τάξη πραγμάτων!


Δεν θα αμελήσουμε να αναφερθούμε και στην υλοποίηση της Sapphire. Το σύστημα ψύξης που αναλαμβάνει να δροσίσει την GPU ακολουθεί την δοκιμασμένη και επιτυχημένη συνταγή της Sapphire. Το σύστημα ψύξης θα προσφέρει ένα όμορφο αισθητικά αποτέλεσμα.Οι διπλοί ανεμιστήρες και τα 5 χάλκινα heatpipes καταφέρνουν να κρατήσουν πολύ χαμηλά τις θερμοκρασίες ενώ τα επίπεδα θορύβου είναι εξαιρετικά, με την κάρτα να ακούγεται ελάχιστα ακόμη και σε καταστάσεις μέγιστου φόρτου! Τα συγχαρητήρια μας τα έχουμε δώσει ήδη στην Sapphire, αλλά θα το κάνουμε για μια ακόμη φορά.Τέλος, όσον αφορά τις επιλογές της Sapphire, η κάρτα έρχεται factory o/ced ανεβάζοντας τις επιδόσεις της stock 7950 κατά ένα σεβαστό ποσοστό. Βέβαια, παρότι έρχεται με μια συντηρητική τάση στον πυρήνα, χρησιμοποιώντας το εύχρηστο tool της Sapphire, το TriXX, ο υπερχρονισμός έγινε παιχνιδάκι.

Συνοπτικά, η 7950 απέδωσε τα αναμενόμενα. Η τιμή της βέβαια είναι αρκετά αλμυρή, με τιμές που ξεκινάνε από τα 410? και τραβάνε την ανιούσα. Τα πράγματα δυστυχώς με τις κάρτες γραφικών είναι συνεχώς ρευστά, και ελπίζουμε να ακολουθήσει μια πτωτική πορεία κατά τους επόμενους μήνες ελέω ανταγωνισμού πρωτίστως. Είναι προφανές όμως ότι το μπαλάκι βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο στρατόπεδο της nVidia η οποία ετοιμάζεται πυρετωδώς για την απάντηση, και αναμένουμε την μάχη να κορυφωθεί τους επόμενους μήνες, με τελικό ωφελημένο εμάς.

Με βάση όλα τα παραπάνω, η τελική βαθμολογία διαμορφώνεται ως εξής:







Ευχαριστούμε θερμά την Sapphire για την παραχώρηση του δείγματος!