Corsair Carbide 400R: The only limit is our imagination

Fremont 2009, ο κόσμος τρέχει πανικόβλητος, τηλέφωνα χτυπάνε από κάθε πιθανή γωνιά και όλοι είναι αγχωμένοι στα κεντρικά της CorsairMicrosystems. Η Corsair, όπως σίγουρα την γνωρίζουμε όλοι μας, προετοιμάζεται να ανοίξει ακόμα ένα μεγάλο κεφάλαιο στη ιστορία της, μια ιστορία που ξεκινά από το 1994. Άρχισε ως ένας από τους κατασκευαστές L2 cache για τους OEM's (Original Equipment Manufacturer) - προτού η Intel μεταφέρει την τελευταία στο εσωτερικό των επεξεργαστών της - και συνέχισε με πρωτοποριακές κινήσεις στο χώρο των DDR modules, των τροφοδοτικών ισχύος και φυσικά των Solid State Disks. Το επόμενο χτύπημά της χρειάστηκε περισσότερη μελέτη, λειτουργικότητα, αρμονία και φυσικά πέρα από "σκέτες" επιδόσεις έπρεπε να είναι αρεστό εμφανισιακά στην πλειονότητα! Σε αυτό το σημείο η Corsair παρουσίασε την πρώτη της σειράς PC cases, τα οποία φτιάχτηκαν για να καταρρίψουν κάθε προηγούμενο ρεκόρ, συνδυάζοντας απλές γραμμές, μελετημένο εσωτερικό χώρο και φυσικά το eyecandy που θα έφερνε σε γλυκιά «ηδονή» τον κάθε gamer ή λάτρη των υπολογιστών. Fremont 2009, ο κόσμος τρέχει πανικόβλητος, τηλέφωνα χτυπάνε από κάθε πιθανή γωνιά και όλοι είναι αγχωμένοι στα κεντρικά της CorsairMicrosystems. Η Corsair, όπως σίγουρα την γνωρίζουμε όλοι μας, προετοιμάζεται να ανοίξει ακόμα ένα μεγάλο κεφάλαιο στη ιστορία της, μια ιστορία που ξεκινά από το 1994. Άρχισε ως ένας από τους κατασκευαστές L2 cache για τους OEM's (Original Equipment Manufacturer) - προτού η Intel μεταφέρει την τελευταία στο εσωτερικό των επεξεργαστών της - και συνέχισε με πρωτοποριακές κινήσεις στο χώρο των DDR modules, των τροφοδοτικών ισχύος και φυσικά των Solid State Disks. Το επόμενο χτύπημά της χρειάστηκε περισσότερη μελέτη, λειτουργικότητα, αρμονία και φυσικά πέρα από "σκέτες" επιδόσεις έπρεπε να είναι αρεστό εμφανισιακά στην πλειονότητα! Σε αυτό το σημείο η Corsair παρουσίασε την πρώτη της σειράς PC cases, τα οποία φτιάχτηκαν για να καταρρίψουν κάθε προηγούμενο ρεκόρ, συνδυάζοντας απλές γραμμές, μελετημένο εσωτερικό χώρο και φυσικά το eyecandy που θα έφερνε σε γλυκιά «ηδονή» τον κάθε gamer ή λάτρη των υπολογιστών.

Ο στόχος επιτεύχθηκε και πλέον η Corsair μετράει πάνω από δύο χρόνια στο χώρο του case development. Οι σειρές της, Obsidian & Graphite, βρίσκονται αρκετά υψηλά στις μετρήσεις όλων των τεχνολογικών ιστοσελίδων ανά την υφήλιο, που μπορεί να σημαίνει ένα και μόνο πράγμα - οι άνθρωποι που ενεπλάκησαν στα συγκεκριμένα project ανέλυσαν κάθε πιθανή λεπτομέρεια. Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον, είναι σίγουρα άγνωστο. Θα συνεχίσει το όνομα της Corsair να εξασφαλίζει την ποιότητα, την καινοτομία και τη λειτουργικότητα; Αυτό σκοπεύουμε να το ανακαλύψουμε μαζί σας στις επόμενες σελίδες. Πάντως, κάθε εταιρεία που θέλει να μείνει ανταγωνιστική πρέπει να εξελίσσεται, ιδιαίτερα όταν στον ανταγωνισμό μπορούμε να κατατάξουμε ονόματα όπως η Cooler Master, η Lian Li, η SilverStone ή η Thermaltake.

Το βέβαιο είναι πως η Corsair δεν "κοιμάται" αλλά εκμεταλλεύεται κάθε αδυναμία του αντιπάλου ή κενό στην αγορά για να επεκτείνει τη δικιά της μοναδική συλλογή. Με αυτό το σκεπτικό γεννήθηκε και η τρίτη σειρά PC cases με την ονομασία Carbide. Η σειρά που πλέον μετρά τρία παιδιά στη δυναμικότητά της προτάσσει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον μοτίβο, τη δυνατότητα για άπλετους εσωτερικούς χώρους με τις μικρότερες δυνατές εξωτερικές διαστάσεις. Έτσι απευθύνεται σε μεγαλύτερο καταναλωτικό κοινό, που θα μπει στον πειρασμό να τοποθετήσει ένα κουτί ακόμα και στο σαλόνι απολαμβάνοντας στο έπακρο το μινιμαλισμό και τους χώρους του.


Corsair Carbide 400R: The only limit is our imagination



Η αποστολή μας έχει σκοπό να αναλύσει κατά πόσο η ολοκαίνουρια σειρά PC cases της Corsair είναι άξια να σταθεί δίπλα στις προηγούμενες υλοποιήσεις της, να αναδείξει τα μοναδικά χαρακτηριστικά της και να τη συγκρίνει με άλλες δημιουργίες που κυκλοφορούν την παρούσα στιγμή στην αγορά. Είστε έτοιμοι να γίνετε μάρτυρες της αναζήτησής μας; Αν ναι, γυρίστε σελίδα...


Η σειρά Carbide έρχεται με το μοτίβο "Everything You Need, Nothing You Don't" πλασάροντας άμεσα και εφικτά στον υποψήφιο αγοραστή τι έχει να περιμένει από τα συγκεκριμένα PC cases. Αριθμεί πλέον τρία μέλη στην οικογένεια, το Carbide 500R, το Carbide 400R και τη νεότερη προσθήκη, το Carbide 300R. Το 500R, τη ναυαρχίδα της σειράς, είχαμε την ευχαρίστηση να το μελετήσουμε πριν μερικές εβδομάδες (εδώ) και τα αποτελέσματα ήταν θετικά. Το 300R με τη σειρά του είναι το μικρότερο από τα υπόλοιπα, ωστόσο διαθέτει τα χαρακτηριστικά που δηλώνει το motto του Carbide. Στα χέρια μας βρίσκεται το Corsair Carbide 400R, το οποίο καλείται να δικαιολογήσει το λόγο ύπαρξης του με το μέγεθος, τα χαρακτηριστικά και την τιμή του.

Η τιμή του 400R ξεκινάει στην ελληνική αγορά από τα 100? (retail price 99$) που σημαίνει πως άμεσα μπαίνει στο ίδιο ράφι με τα Cooler Master 690 II Advanced Edition, Thermaltake Armor A90 ή Silverstone Precision PS06. Πρόκειται για ένα midi case το οποίο μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις ενός πλήρους ATX συστήματος, δίχως να χρειάζεται να περιορίσετε τις ανάγκες σας. Διαθέτει λιτές γραμμές, μινιμαλιστικό σχεδιασμό και ελάχιστα πλαστικά, κάτι το οποίο θα μπορούσε τελικά να χαλάσει αρκετά την εικόνα του. Το βασικό του χρώμα είναι το μαύρο, εκτός από την πρόσοψη, όπου έχει μια απόχρωση του γκρι. Εξωτερικά είναι κάπως "συντηρητικό" με μονάχα δυο περίεργα πολύγωνα να διαγράφονται στις πλαϊνές του πόρτες.



Πατήστε για να δείτε τις εικόνες σε πλήρη ανάλυση!


Με μια γρήγορη ματιά μπορούμε να παρατηρήσουμε το μεταλλικό mesh σε όλο το μπροστινό τμήμα, την εσοχή στο πάνω μέρος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εύκολη μεταφορά του (θα αναλύσουμε περισσότερα σε επόμενες σελίδες) ή την αποθήκευση διαφόρων μικροαντικειμένων (φαντασία να έχουμε και όλα γίνονται :) ) και την υφή στο μεταλλικό τμήμα που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του. Τα ιδιαίτερα γνωρίσματά του δεν είναι εμφανή από την αρχή και απαιτείται να εισέλθουμε στο εσωτερικό για να απολαύσουμε τη δουλειά της Corsair, αλλά αυτός είναι και ο σκοπός του.

Το Corsair Carbide 400R έρχεται σε ένα κουτί προερχόμενο από ανακυκλωμένο χαρτί, που σημαίνει ότι η εταιρεία έχει βάλει στο πρόγραμμά της την περιβαλλοντική προστασία, έστω και στην πιο απλή μορφή της. Επάνω του θα βρούμε μια φωτογραφία του κουτιού με διάφορες λεπτομέρειες σε ποικίλες γλώσσες, ενώ στη δεύτερη μεγάλη πλευρά φαντάζει ένα exploded view, σαν και αυτό που σας ετοιμάσαμε στην επόμενη σελίδα. Το PC chassis έρχεται τυλιγμένο με αντιστατική ζελατίνα και πέρα από ένα φυλλάδιο οδηγιών δεν υπάρχει τίποτα άλλο μέσα - προφανώς μας περιμένει μια έκπληξη για αργότερα. Δυστυχώς για όσους αρέσκονται στο διάβασμα των manuals, το συγκεκριμένο δε βοηθάει ιδιαίτερα μιας και εμπεριέχει τις πολύ βασικές λειτουργίες του προϊόντος, καθώς και έναν κατάλογο με τα εξαρτήματα που το συνοδεύουν. Προς το παρόν σας αφήνουμε με τα πλήρη χαρακτηριστικά του προϊόντος και σας περιμένουμε στην επόμενη σελίδα.


Παρακάτω θα βρείτε συγκεντρωμένες όλες τις πληροφορίες για το Corsair Carbide 400R!


Corsair Carbide 400R




Specifications   
   Color   Graphite grey and black
   Material   Painted Steel and plastic fascia pieces
   Dimension (L)   508mm
   Dimension (W)   206mm
   Dimension (H)   503mm
   Weight   9.2 KG
   M/B Type   micro-ATX, ATX
   (with cooler blackplate easy installation window)
   5,25" Drive Bay   4 with tool-free holders
   2,5"/3,5" Drive Bay   6 with plastic drive caddies
   I/O Panel   Top Panel: Power switch, Reset switch,
   USB3.0 x 2, IEEE 1394 x 1, Audio in/out x 1 (HD Audio),
   Led On/Off switch for front fans
   Expansion Slots   8 slots with steel grilled cover, 325mm free length for long card
   (thumb screws)
   Cooling System   Front: 2 x 120/140 mm on HDD cage
   (120mm fans with white led included)
   Side: 2 x 120/140 mm places on system (optional)
   Rear: 1 x 120/140 mm120mm fan included
   Top: 2 x 120/140 mm placements (optional)
   Watercooling: 4 x pipe holes, 240/280 mm radiator placement
   Power Supply   Bottom / Standard ATX PS2 ATX/EPS (optional)
   Warranty   2 Years



Ο τίτλος της σελίδας μπορεί να είναι ελαφρώς παραπλανητικός, αλλά θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τα πράγματα όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται από την αρχή της. Σκεφτήκαμε να δοκιμάσουμε κάτι καινούριο, και μιας και η Corsair παρέχει το παρακάτω σχέδιο σε κοινή θέα (στη μια από τις δυο όψεις τις χάρτινης κούτας, όπως και στο manual), γιατί να μην το εκμεταλλευτούμε; Παρακάτω βλέπετε μια πλήρη ανάπτυξη των μερών από τα οποία αποτελείται το Corsair Carbide 400R και με μερικές αλλαγές που κάναμε στην αρχική αρίθμηση θα δούμε λεπτομερώς το "θύμα" μας.



Πατήστε για να δείτε τις εικόνες σε πλήρη ανάλυση!


Θα ξεκινήσουμε με την πρόσοψη η οποία προδιαγράφει τη συνολική αισθητική του κουτιού. Εδώ έχουμε ένα μείγμα από καλής ποιότητας γυαλισμένο μέταλλικο πλέγμα και το δέσιμο με τα ελάχιστα πλαστικά μέρη του κουτιού. Το mesh είναι αρκετά προσεγμένο στον τρόπο κατασκευής, ακόμα και τα 5.25” covers δε χαλάνε τη συνολική εικόνα, παρά τα “κοψίματα” που δημιουργούν. Εκ πρώτης όψης δεν είναι εμφανές, αλλά από την πίσω πλευρά υπάρχει πλαστική σήτα που προστατεύει το κουτί από τη σκόνη. Δυστυχώς για να αφαιρεθεί και να καθαριστεί η τελευταία απαιτείται να αφαιρέσετε ολόκληρη την πρόσοψη, κάτι το οποίο γίνεται με περίσσεια ευκολία. Για πρώτη φορά είδαμε μεταλλικά clips που ενώνουν το τμήμα της πρόσοψης με το υπόλοιπο κουτί, αντί για τα συνήθη πλαστικά σε τέτοιας κατηγορίας cases.

Στο δεύτερο σημείο κρύβεται το tool-less σύστημα συγκράτησης συσκευών 5.25”. Συνολικά διατίθενται τέσσερις θέσεις για συσκευές, αφήνοντας αρκετό χώρο για να τοποθετήσουμε ό,τι ακριβώς χρειαζόμαστε, είτε είναι πολλά DVD/Blu Ray Devices είτε κάποιο combo Optical Disk και HDD cage για την επέκταση της συνολικής χωρητικότητας σε δίσκους, είτε ακόμα και τοποθέτηση υλικών για υδρόψυξη. Το σύστημα αυτό κάθε αυτό είναι ικανοποιητικό και ασφαλίζει με μια απλή κίνηση, απλά πατώντας το σημείο όπου αναγράφεται το “Push”.

Το multimedia κομμάτι του Corsair, γνωστό στους περισσότερους ως I/O panel, βρίσκεται στην πρόσοψή του και διαθέτει τα απαραίτητα κομμάτια που θα συνθέσουν ένα λειτουργικό υπολογιστή. Αποτελείται από δυο θύρες για USB 3.0, οι οποίες συνδέονται απευθείας στις υποστηριζόμενες μητρικές με ειδικό bracket, σε αντίθετη περίπτωση παρέχεται μετατροπέας για σύνδεση σε απλό USB 2.0 bracket. Περαιτέρω, στην πρόσοψη θα βρούμε θύρα eSata, σύνδεση ακουστικών και μικροφώνου, τα κουμπιά Power & Reset και τέλος ένα κουμπί για το Led On/Off.

Φτάσαμε στο σημείο της κρυμμένης εσοχής η οποία βρίσκεται στο πάνω κομμάτι του κουτιού. Όπως αναφέραμε και στην προηγούμενη σελίδα ο χώρος που παρέχεται πρακτικά είναι αχρησιμοποίητος, όταν το κουτί δεν μετακινείται, άρα μπορείτε να τοποθετήσετε διαφόρων ειδών μικροπράγματα, όπως έναν εξωτερικό φορητό σκληρό δίσκο. Από την άλλη πλευρά, χρησιμεύει ως χερούλι μεταφοράς μιας και το πλαστικό κομμάτι του είναι άρρηκτα δεμένο με το μεταλλικό σώμα. Αξίζει να σας αναφέρουμε πως το κουτί είναι άριστα “ζυγοσταθμισμένο” είτε άδειο είτε γεμάτο. Τι εννοούμε με αυτό; Το μπροστινό τμήμα είναι αρκετά πιο βαρύ από το πίσω ώστε να μη δημιουργείται μοχλοβραχίονας κλίσεων κατά την μεταφορά του. Κάπου εδώ σταματάνε και τα πλαστικά μέρη πάνω στο σώμα του κουτιού.

Εισχωρώντας πλέον στο κουτί, στο πίσω μέρος του βλέπουμε την κλασσική θέση για ανεμιστήρα 120 ή 140 mm που διευκολύνει στο airflow, όπου στο συγκεκριμένο κουτί κατευθύνεται από μπροστά και από κάτω, προς τα πίσω και προς τα πάνω. Ελάχιστα πιο κάτω θα βρείτε τέσσερις οπές με λαστιχένια grommets για το routing των σωλήνων υδρόψυξης (στην περίπτωση εξωτερικής τοποθέτησης).


Ελάχιστα προς το εσωτερικό βρίσκουμε τα οχτώ pci expansions slots. Να υπενθυμίσουμε ότι αναφερόμαστε σε ένα midi-ATX case το οποίο είναι ικανό να χωρέσει συστήματα πολλαπλών καρτών γραφικών με μέγιστο μήκος ίσο με 325 mm. Τα pci covers είναι κατασκευασμένα από μέταλλο και βαμμένα στην απόχρωση του κουτιού με εγκοπές για την καλύτερη προώθηση του εισερχόμενου αέρα προς τα έξω.


Έφτασε η στιγμή να αναλύσουμε τους χώρους που θα τοποθετήσουμε τη μητρική. Η πρόσβαση σε αυτό το σημείο είναι άνετη, τα σημεία που πρέπει να τοποθετηθούν οι αποστάτες στο εσωτερικό είναι καταγεγραμμένοι πάνω στο σώμα του κουτιού και υπάρχει μια μεγάλη εγκοπή για την εύκολη τοποθέτηση backplate του συστήματος ψύξης. Στις δοκιμές μας με μια Cooler Master V6 GT καταφέραμε με ευκολία να τοποθετήσουμε το backplate, όπως και το σώμα της ψήκτρας έχοντας τη μητρική βιδωμένη. Το μόνο εμπόδιο που ίσως συναντήσαμε ήταν ο χώρος πάνω από την μητρική, που ήταν περιορισμένος, αλλά όχι σε βαθμό να μη χωράει ανεμιστήρας στο πάνω τμήμα. (Από τη χαρά μας στους αρχικούς πειραματισμούς είχαμε ξεχάσει να περάσουμε το backplate και θέλαμε να βιδώσουμε απευθείας το σύστημα συγκράτησης της ψήκτρας στο σώμα της μητρικής με αποτέλεσμα την καταστροφή της. Όπως και να έχει το κουτί δεν είχε καμιά αρνητική συμμετοχή σε αυτές τις ενέργειες).

Πίσω από το mounting plate της μητρικής ο διαθέσιμος χώρος θεωρητικά είναι μικρός και εκ πρώτης όψης φαίνεται ότι το cable management θα είναι μια δύσκολη υπόθεση ακόμα και με το modular τροφοδοτικό που είχαμε στα χέρια μας. Εξετάζοντας όμως την κατάσταση εκ νέου, καταλάβαμε πως το Carbide 400R αξιοποιεί τις τραπεζοειδείς διαμορφώσεις που βρίσκονται στα πλαϊνά του. Σε αυτό το σημείο το ωφέλιμο βάθος ξεπερνάει τα 4 cm, με αποτέλεσμα τα χοντρά καλώδια να τοποθετούνται εύκολα και χάρις των λαστιχένιων grommets να μην αφήνουν καμία υπόνοια για το πόσα πραγματικά καλώδια μπορούν να διοχετευθούν από πίσω. Έτσι για δοκιμή καταφέραμε μέσα σε λίγη ώρα, να περάσουμε όλα τα διαθέσιμα καλώδια που συνόδευαν το τροφοδοτικό μας και να κλείσουμε το καπάκι χωρίς προβλήματα.

Η θέση του τροφοδοτικού είναι ένα ιδιαίτερο σημείο που κάθε κατασκευαστής δίνει διαφορετική διάσταση. Βέβαια, τα τελευταία δυο χρόνια δίνεται έμφαση, ώστε να μην εμφανίζονται προβλήματα συντονισμού κατά τη λειτουργία του. Το 400R διαθέτει αρκετό χώρο για διάφορους τύπους τροφοδοτικών ισχύος με αερισμό από τον πάτο του κουτιού. Περαιτέρω, διαθέτει τέσσερα σημεία επενδυμένα με λάστιχο, για την μείωση τον κραδασμών από κάτω, και μια ειδική προεξοχή που ουσιαστικά ασφαλίζει το εξάρτημα από πάνω. Δίπλα βρίσκεται λαστιχένιο grommet για το routing των καλωδίων.

Στο πακέτο βρίσκουμε τρεις ανεμιστήρες των 120 mm, ο ένας εκ των οποίων τοποθετείται στο πίσω μέρος. Εμφανισιακά πρόκειται για έναν απλό ανεμιστήρα, δίχως φωτισμό, ο οποίος από τις δοκιμές προκύπτει ότι είναι αθόρυβος, ακόμα και σε πλήρεις στροφές και καταφέρνει να σπρώξει αρκετή μάζα αέρα. Δυστυχώς, δεν καταφέραμε να μετρήσουμε την ακριβής τιμή, διότι μας καθυστέρησε το ταχυδρομείο με την παράδοση ενός ειδικού εξαρτήματος. Η σύνδεσή του γίνεται μέσω ενός 3-πινου βύσματος.

Το πάνω μέρος του Carbide 400R έχει ένα μεταλλικό mesh, διαφορετικής φιλοσοφίας από εκείνο της πρόσοψης, αλλά με δυνατότητα προσαρμογής ανεμιστήρων 120/140 mm ή απευθείας σύνδεσης αντίστοιχου ψυγείου υδρόψυξης. Ο μόνος περιορισμός είναι το ψυγείο να μην ξεπερνάει τα 4 cm χωρίς τους ανεμιστήρες, διότι θα κρύβει τη μητρική. Ένα αρνητικό σε αυτό το σημείο είναι πως δεν διατίθεται κάλυμμα συγκράτησης της σκόνης. Ωστόσο στο σημείο αυτό ο αέρας εξέρχεται, άρα μπορούμε να συγχωρήσουμε την παράληψη στην Corsair.

Κάτω από τη θέση του τροφοδοτικού, όπως και από τη θέση του ανεμιστήρα 120 mm στο κάτω μέρος βρίσκεται ειδική σήτα προστασίας από τη σκόνη που επιτρέπει την εύκολη συντήρησή της. Αρκεί να τραβήξετε το πλαστικό κάλυμμα...



Σε ένα από τα δυο πλαϊνά του κουτιού (από την πλευρά τοποθέτησης του hardware) θα βρούμε ειδικές εγκοπές για τοποθέτηση μέχρι και δυο επιπλέον ανεμιστήρων 120/140 mm χωρίς να περιορίζεται ο χώρος στο εσωτερικό του κουτιού. Αυτό είναι εφικτό χάρις στο σχήμα της πλαϊνής πλευράς του κουτιού. Βέβαια, ούτε εδώ βρίσκουμε σήτα για προστασία από τη σκόνη, και σε αυτή την περίπτωση δεν μπορούμε να συγχωρήσουμε τέτοια παράληψη, μιας και οι ανεμιστήρες φυσάνε απευθείας στα πολύτιμα σημεία του εξοπλισμού μας.

Ένα από τα σημεία που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το HDD Cage. Χωράει μέχρι και έξι δίσκους 2.5"/3.5" πάνω σε πλαστικά αφαιρούμενα trays. Για την ψύξη των συγκεκριμένων υποσυστημάτων διαθέτει χώρο για τοποθέτηση μέχρι και τεσσάρων ανεμιστήρων, δυο από μπροστά και δυο από πίσω. Οι μπροστινοί ανεμιστήρες διατίθενται μαζί με το κουτί ενώ οι πίσω μπορούν να τοποθετηθούν στην περίπτωση που οι κάρτες γραφικών είναι μικρότερες από 300 mm σε μήκος. Η εγκατάσταση των συσκευών 3.5" είναι απλή, απλά κουμπώνοντας το tray στις ειδικές εγκοπές του Hard Disk Drives ενώ για δίσκους 2.5" και κυρίως SSD, που αποτελούν το νέο trend, χρησιμοποιούμε βίδες που παρέχονται με το πακέτο.

Τέλος, στο μπροστινό μέρος διατίθενται δυο ανεμιστήρες με λευκό Led φωτισμό και ειδική υποδοχή η οποία συνδέεται με το I/O panel και καταφέρνει να ανάβει ή να σβήνει το φωτισμό χωρίς να διακόπτει τη λειτουργία τους. Ακολουθούν και αυτοί με τη σειρά τους, το αθόρυβο στοιχείο και τη μεγάλη διοχέτευση αέρα στο εσωτερικό του 400R.


Καλά τα λόγια, αλλά τα πράγματα κρίνονται καλύτερα όταν συνοδεύονται από φωτογραφίες, οπότε απολαύστε το Corsair Carbide 400R από κάθε γωνιά στο παρακάτω photo gallery.



Ένα από τα κριτήρια για την αγορά ενός κουτιού ανεξαρτήτου μεγέθους, μάρκας ή υλικών είναι φυσικά η διαπίστωση αν μπορεί να ανταποκριθεί σε συνθήκες extreme λειτουργίας. Μιας και το HwBox δε φημίζεται για τις απλές δοκιμασίες του, η πρόκλησή μας ήταν να γεμίσουμε πλήρως το Corsair Carbide 400R και να δούμε αν θα μπορούσε να κρατήσει το σύστημα σε "γήινες" θερμοκρασίες. Όπως θα δείτε παρακάτω, η υπερβολή μας άγγιξε το ζενίθ, αλλά ο σκοπός είναι να δοκιμάσουμε τα πάντα, ώστε να το κρίνουμε 100%. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε το πως θα μπορούσε να δείχνει το κουτί με εγκατεστημένο το hardware μετά από μισή ώρα ενασχόλησης, ενώ στην επόμενη σελίδα θα βρείτε λεπτομέρειες για το αν ο ασθενής επέζησε ή όχι από τις δοκιμές που δέχτηκε...




Πατήστε για να δείτε τις εικόνες σε πλήρη ανάλυση!





Οπτικά πρέπει να έχετε πάρει την πρώτη γεύση για το τι σας ετοιμάζουμε για τη συνέχεια. Η επιλογή του hardware, αν και όχι τελευταίας γενιάς, έπρεπε να εκπληρώνει δυο σκοπούς. Πρώτον, να γεμίσει το Corsair Carbide 400R με το συνήθη εξοπλισμό που πρόκειται να τοποθετήσει κάποιος στο εσωτερικό του (ή και κάτι παραπάνω από το σύνηθες) και δεύτερον, να μπορεί να λειτουργήσει ως πηγή συγκέντρωσης θερμότητας (για παράδειγμα τοποθετήθηκαν δυο Sapphire 2400 Pro Silent, αντί για μια κάρτα ήχου). Το συνολικό setup θα το βρείτε ακριβώς από κάτω:






Σύστημα Δοκιμών    
  CPU ::  Intel Core 2 Duo 8400 @ 4.0 GHz
  Motherboard ::  Asus P5Q Deluxe Edition
  Ram ::  2 x 2 GB AData Vitesta Extreme Edition @ 800 4-4-4-10
  VGA ::
  • Sapphire 5850
  • 2 x Sapphire 2400 Pro Silent
  CPU Cooler ::  Stock Intel Cooler
  PSU ::  CoolerMaster Silent Pro Gold 700 W
  3.5" Device ::
  • 5 x Seagate 7200.12 500 GB
  • OCZ Vertex 2 60 GB
  5.25" Device ::  1 x DVD drive


Σε αυτή τη φάση δε θα περιγράψουμε περαιτέρω την προετοιμασία του κουτιού, ωστόσο καλό είναι να δούμε πώς ακριβώς στήσαμε το λειτουργικό σύστημα. Για αρχή το σύστημα δούλεψε πάνω σε Windows 7 x64 και η διαμόρφωση έγινε πάνω σε Raid 0 configuration, όχι τόσο για την ταχύτητα που προσφέρει, αλλά για τη χρήση δυο εκ των πέντε μηχανικών δίσκων. Οι υπόλοιποι δίσκοι διαμορφώθηκαν σε Raid 5 δίνοντάς μας το δεύτερο partition, και όλα αυτά πάνω στον onboard controller για να διαπιστώσουμε αν η μητρική θα τα καταφέρει λειτουργικά και θερμικά.

Επόμενος σκοπός μας ήταν να στήσουμε Folding @ Home για κάθε μια από τις κάρτες γραφικών (gpu) ξεχωριστά, ωστόσο λόγω διαφοράς υλοποίησης, το τελευταίο ήταν ικανό να τρέχει είτε στην Sapphire 5850, είτε στις άλλες δυο Sapphire 2400 Pro, πράγμα που προτιμήσαμε. Τελικώς δοκιμάσαμε να υπερχρονίσουμε τον επεξεργαστή στα 4.00 GHz με τις μνήμες σταθερές στα 800 MHz και timings 4-4-4-12, το οποίο ήταν σχετικά εύκολη υπόθεση δεδομένου ότι οι Core 2 Duo δεν είχαν ιδιαίτερα θέματα σε τέτοιες "τυπικές" συχνότητες, αλλά εδώ θέλαμε να δούμε κατά πόσο η αδυναμία της stock ψήκτρας θα μας εμπόδιζε στο έργο. Για να σιγουρευτούμε ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά στρεσάραμε το σύστημα με διάφορα benchmarks σε loops για δυο ώρες.



Αφήνοντας το hardware ας περάσουμε στη σκοπιά των μετρήσεων. Για πρώτη φορά θα δούμε κάποια εργαλεία μετρήσεων που μας επιτρέπουν να ελέγξουμε τις περισσότερες παραμέτρους που επιζητεί κανείς να μάθει για ένα κουτί. Το πρώτο πράγμα είναι οι θερμοκρασίες και το δεύτερο ο αισθητός θόρυβος κοντά στο PC chassis. Υπάρχει και ένα τρίτο, το δυναμικό airflow που παρουσιάζει στο εσωτερικό του, ωστόσο αυτό στάθηκε αδύνατο μιας και το μετρητικό εργαλείο είχε κολλήσει στο ταχυδρομείο. Υποσχόμαστε να επανορθώσουμε σύντομα, για την ώρα όμως ας δούμε τους βοηθούς που είχαμε.


Πατήστε για να δείτε τις εικόνες σε πλήρη ανάλυση!


Από αριστερά προς τα δεξιά βλέπουμε ένα θερμόμετρο εξ αποστάσεως με φωτοκύτταρο, δυο θερμόμετρα αφής υψηλής ακρίβειας που συνδέονται με υπολογιστή μέσω USB και ένα dBA meter με εύρος από 30 μέχρι και 130 dBA. Το μόνο που μας λείπει είναι ένα ηχομονωμένο studio για τις δοκιμές, ωστόσο προσπαθήσουμε να πετύχουμε σταθερά αποτελέσματα εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι οι μετρήσεις έγιναν μεταξύ 3 και 5 το πρωί, με σταθερό θόρυβο εντός του δωματίου ελαφρώς πάνω από 35 dBA. Για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας έγινε χρήση κλιματιστικού στους 17°C.

Οι μετρήσεις μας έγιναν σε δυο στάδια, από τη μια είχαμε τις μετρήσεις εκλυόμενης θερμοκρασίας, όπου με διάφορους τρόπους καταμετρούσαμε τις διάφορες αυξήσεις της, και από την άλλη το πείραμα του τι πραγματικά ακούει ο χρήστης σε μια απόσταση που θέσαμε στα 20 cm από το κουτί. Για να μετρήσουμε τις θερμοκρασίες στα διάφορα μέρη του συστήματός μας, χρησιμοποιήσαμε τα παραπάνω μετρητικά εργαλεία, όπως επίσης και software tools, όπως το GPU-z - ένα για κάθε διαθέσιμη κάρτα γραφικών, το Core Temp για τον επεξεργαστή και το HID Temper για τη μέτρηση της θερμοκρασίας των δίσκων. Με τι θα ζορίζαμε το σύστημα μας; Εδώ δε μπορούμε να απαντήσουμε μονομερώς, μιας και οι διεργασίες που αναγκάστηκε να τρέξει το σύστημα για ένα συνολικό χρόνο 20 λεπτών είναι οι ακόλουθες ανά κατηγορία hardware:

  • Sapphire 5850 - FurMark με όλα τα φίλτρα ενεργοποιημένα και σε ανάλυση 1600x 900
  • Sapphire 2400 Pro - F@H gpu clients
  • Intel 8400 - F@H cpu client & Photoshop Batch 5000 φωτογραφιών ανάλυσης 14 MPixel με δυσμενή φίλτρα
  • HDDs - το save του Photoshop γινόταν τόσο στη συστοιχία με Raid 0, όσο και σε αυτή με το Raid 5 για να έχουμε συνεχόμενη κίνηση των κεφαλών των δίσκων.

Οι μετρήσεις θορύβου έγιναν αφού ολοκληρώθηκαν οι παραπάνω μετρήσεις από το μετρητικό εργαλείο σε τρίποδο τοποθετημένο 20 cm από την κάθε πλευρά του κουτιού. Η κάθε μέτρηση πραγματοποιήθηκε τρεις φορές και στα αποτελέσματα που θα δείτε έχει υπολογιστεί ο μέσος όρος. Εδώ να τονίσουμε πως το "min" που αναγράφεται αφορά την λειτουργία του υπολογιστή με την κάρτα γραφικών στο 20% των στροφών της, ενώ αντίστοιχα το "max " στο 100%. Δυστυχώς δεν υπήρχε άλλη συσκευή που θα μπορούσε να αυξήσει υπερβολικά τον παραγόμενο θόρυβο στο εσωτερικό του Corsair. Ας δούμε και τα αποτελέσματα.

Corsair Carbide 400R
Digital Heat Recording @ Load - Room Temp 17°C
Intel 8400
39,5 
62,5 
Sapphire 5850
46 
85 
1st Sapphire 2400 Pro
47 
52 
2nd Sapphire 2400 Pro
37 
40 
Hard Disk Drives
23,09 
24,41 
Motherboard
32 
38 
0
15
30
45
60
75
90
°C - Lower is Better
MinMax


Τελικά η λάβα δεν κατέκλισε το κουτί μας και οι θερμοκρασίες των συστημάτων όπως σημειώθηκαν είναι ανεκτικές για τόσες δοκιμές. Περιέργως η κάρτα δεν ξεπέρασε ποτέ τους 90°C, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι το airflow από τους μπροστινούς ανεμιστήρες ήταν υπεραρκετό. Από την άλλη, ο επεξεργαστής με 1.3 V και stock ψύξη μας έδωσε ενδείξεις πως μπορεί να δεχτεί και άλλο "boost".


Corsair Carbide 400R
Digital Sound Level Meter 30-130dBA @ Load - Room Loudness 36.8 dBA
Front Side
40,7 
55 
Top Side
40,3 
58,1 
Left Side
40,6 
60,3 
Back Side
40,1 
60,8 
0
10
20
30
40
50
60
dBA - Lower is Better
MinMax



Στο πρόβλημα του θορύβου πιστεύουμε πως τα αποτελέσματα μιλάνε από μόνα τους. Ακόμα και δίπλα σας να έχετε το Corsair δεν πρόκειται να καταλάβετε κάτι πέρα από έναν ανεπαίσθητο ψίθυρο. Ενδιαφέρον προκαλεί η μέτρηση που έγινε από μπροστά με την κάρτα γραφικών να λειτουργεί στα φυσιολογικά της, ωστόσο αυτό οφείλεται στους δυο μπροστινούς ανεμιστήρες που εισάγουν αέρα στο κουτί και ταυτόχρονα κρατούν τα αρχεία μας ασφαλή. Να προσθέσουμε πως δε μείναμε στα τυπικά, αλλά θέλαμε να μάθουμε περισσότερο για το τι γίνεται εντός του κουτιού. Αναφορικά ο θόρυβος που δημιουργείται ακριβώς κάτω από την κάρτα γραφικών ανέρχεται στα 76,7 dBΑ, όταν η τελευταία λειτουργεί στο 100% των στροφών του ανεμιστήρα της, ενώ ο θόρυβος που υπάρχει μέσα στο κουτί εκείνη τη στιγμή αντιστοιχεί στα 45,2 dBA.



Corsair Carbide 400R: The only limit is our imagination


Σε αυτό το σημείο η παρουσίασή μας έχει φτάσει πλέον στο τέλος της και ήρθε η ώρα να δούμε αν το Corsair Carbide 400R έχει κερδίσει την αξία του. Ως δεύτερο από τα μέλη της σειράς Carbide ακολουθεί πιστά τις γραμμές του μεγάλου του αδερφού, ωστόσο επιλέγει να κρατήσει ακόμα πιο χαμηλό προφίλ. Οι γραμμές του είναι λιτές, απόλυτες (θα μπορούσαμε να τις χαρακτηρίσουμε), αλλά συνάμα φιλικές. Σίγουρα δεν εξάπτει τη φαντασία με την πρώτη ματιά, άλλα μόλις το ανοίξουμε ένα χαμόγελο ζωγραφίζεται στο πρόσωπό μας...

Πρόκειται για ένα midi tower το οποίο εισέρχεται δυναμικά στο χώρο και ζητάει μια θέση ανάμεσα στον ανταγωνισμό που εδρεύει στα 100?. Τι έχει να ζηλέψει από άλλα κουτιά; Κατά τη γνώμη μας τίποτα, αν το κοιτάξουμε ως ένα σύνολο χαρακτηριστικών. Σίγουρα μερικοί θα πουν ότι είναι πολύ απλό εμφανισιακά, κάτι το οποίο όμως δεν μπορεί να σταθεί κοιτάζοντας και τους υπόλοιπους χώρους. Διατίθεται με τρεις εργοστασιακούς ανεμιστήρες, δυο εκ των οποίων διαθέτουν λευκό LED, διατηρεί μια καλή δυναμική πίεση στο εσωτερικό του, κρατώντας όλα μας τα υποσυστήματα σε χαμηλές θερμοκρασίες και φυσικά διαθέτει παθητική ηχομόνωση, που οφείλεται ελάχιστα και στη διαμόρφωση των πλαϊνών τμημάτων.

Παρατηρούνται δυο βασικές ελλείψεις, τα φίλτρα σκόνης σε όλες τις εγκοπές που ούτε το 500R διαθέτει και η ύπαρξη ενσωματωμένου fan controller. Γνώμη μας είναι πως θα χρειαζόταν ελάχιστα επιπλέον χώρος για την τοποθέτηση του πάνω ψυγείου, ώστε να μην εμποδίζει τη μητρική, όπως και ενσωματωμένο hot swap σύστημα για τους δίσκους. Κατά τα άλλα είναι υπερπλήρες και τεχνολογικά επανδρωμένο. Οι χώροι του είναι προσεκτικά μελετημένοι και πρακτικά κάθε συνδυασμός hardware ή και ψύξης είναι ευπρόσδεκτος και προσαρμόσιμος. Τέλος να αναφέρουμε πως η μαύρη του απόχρωση τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό είναι ποιοτική και έχει "ψηθεί" σωστά με το μέταλλο.

Το Corsair Carbide 400R μας έχει κερδίσει τόσο για τις δυνατότητες επέκτασης του όσο και για την αποδοτικότητα που κρύβει στο χρηματικό όριο των 100?. Σίγουρα δεν αποτελεί επένδυση για όλους, λόγω κυρίως της λιτότητάς του, το βέβαιο είναι πως τα χαρακτηριστικά του αξίζουν κάθε ?. Για ακόμα μια φορά η Corsair έχει κερδίσει το στοίχημα και μας παρουσιάζει προϊόντα που έχουν αντικείμενο το χρήστη και όχι την ίδια της την κερδοφορία. Για το λόγο αυτό αποφασίσαμε να απονέμουμε το Carbide 400R με "Performance" & "Value for Money" awards του HwBox.gr.






Ακόμα μια HWBOX παρουσίαση έφτασε στο τέλος της. Να ευχαριστήσουμε θερμά την Corsair
για την παραχώρηση του δείγματος των δοκιμών μας!
:T: