Phanteks PH-TC14PE Review: Ο νέος ηγέτης των CPU coolers;
Όταν μάθαμε ότι θα έχουμε διαθέσιμη την PH-TC14PE για review, χαρήκαμε ιδιαίτερα! Καταρχάς, γιατί βλέπουμε την είσοδο μιας νέας εταιρίας στον χώρο του CPU cooling. Αυτό μεταφράζεται σε περισσότερο ανταγωνισμό στον τομέα των ψυκτρών για επεξεργαστές, πράγμα που μόνο θετικό μπορεί να αποδειχθεί για τους καταναλωτές. Δεύτερον, διότι πιστέψαμε πως έχουμε στα χέρια μας έναν επίδοξο παίκτη, που ίσως καταφέρει να σκαρφαλώσει στην κορυφή. Η όψη του προϊόντος και μόνο, το επιβεβαιώνει. Muscle power που λένε οι Αμερικάνοι! Αντικρίζοντας κανείς την PH-TC14PE, αμέσως θα καταλάβει ότι το συγκεκριμένο προϊόν ήρθε για να αποσπάσει πωλήσεις από τα ακριβά coolers αλλά και να προσπαθήσει να εκθρονίσει την βασίλισσα aka Noctua NH-D14. Όταν μάθαμε ότι θα έχουμε διαθέσιμη την PH-TC14PE για review, χαρήκαμε ιδιαίτερα! Καταρχάς, γιατί βλέπουμε την είσοδο μιας νέας εταιρίας στον χώρο του CPU cooling. Αυτό μεταφράζεται σε περισσότερο ανταγωνισμό στον τομέα των ψυκτρών για επεξεργαστές, πράγμα που μόνο θετικό μπορεί να αποδειχθεί για τους καταναλωτές. Δεύτερον, διότι πιστέψαμε πως έχουμε στα χέρια μας έναν επίδοξο παίκτη, που ίσως καταφέρει να σκαρφαλώσει στην κορυφή. Η όψη του προϊόντος και μόνο, το επιβεβαιώνει. Muscle power που λένε οι Αμερικάνοι! Αντικρίζοντας κανείς την PH-TC14PE, αμέσως θα καταλάβει ότι το συγκεκριμένο προϊόν ήρθε για να αποσπάσει πωλήσεις από τα ακριβά coolers αλλά και να προσπαθήσει να εκθρονίσει την βασίλισσα aka Noctua NH-D14.
Η Phanteks μπορεί να είναι άγνωστη στους περισσότερους από εσάς, όμως στην πραγματικότητα αποτελεί μια εταιρεία με περισσότερα από 20 χρόνια διεθνής εμπειρίας στην παροχή θερμικών λύσεων. Από τους ειδικούς στην παροχή θερμικής λύσης, θέλει τώρα να επεκταθεί και στο κομμάτι των ηλεκτρονικών υπολογιστών, και συγκεκριμένα στην ψύξη τους. Η πρώτη εντύπωση, απλά βλέποντας την PH-TC14PE, είναι ότι προσπαθεί να το κάνει καλά. Όντας πραγματικά επιβλητική και διαθέσιμη σε 4 χρώματα - άσπρο (της δοκιμής μας), μπλε, πορτοκαλί και βυσσινί - επιχειρεί να καλύψει κάθε γούστο και στυλ. Εκτός από την ψύκτρα αυτή καθ' αυτή, η Phanteks διαθέτει και τους 14cm ανεμιστήρες της μεμονωμένα. Λίγα προϊόντα για αρχή αλλά σίγουρα πολύ ποιοτικά, όπως και θα δούμε στην συνέχεια της παρουσίασης.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η Phanteks προσπαθεί να δώσει βάρος στο after sales support. Αν τα 5 χρόνια εγγύηση δεν σας φαίνονται αρκετά, μάθετε ότι αν συμβεί κάτι στην PH-TC14PE στο πρώτο χρόνο που την έχετε αγοράσει, η εταιρία θα αναλάβει να στείλει μια ολοκαίνουργια ίδια ψύκτρα, καλύπτοντας και τα έξοδα επιστροφής της ελαττωματικής. Νομίζω η διαφοροποίησή της από τις υπόλοιπες είναι ήδη εμφανής. Πολύ δυνατό το χαρτί της Phanteks, που σίγουρα κερδίζει πόντους με το "καλημέρα" από τον υποψήφιο πελάτη. Θα μπορέσει όμως να τον κερδίσει και η απόδοση; Λίγη υπομονή και θα το διαπιστώσετε σύντομα.
Η συσκευασία της ψύκτρας είναι κοινή και για τα 4 διαθέσιμα χρώματα. Για να ξεχωρίζουν, η Phanteks έχει στην κορυφή της συσκευασίας ένα μαύρο κυκλικό αυτοκόλλητο στο χρώμα της ψύκτρας που εμπεριέχει (στο λευκό στην περίπτωσή μας). Το λογότυπο Phanteks βρίσκεται στην πάνω δεξιά γωνία της συσκευασίας, ενώ στην πάνω αριστερά είναι ένα σηματάκι το οποίο δηλώνει τη συμβατότητά του με LGA 2011 και AM3 + / FM1. Η δεξιά πλευρά του κουτιού εμφανίζει τις προδιαγραφές της ψύκτρας, όπως το βάρος της, τις διαστάσεις, και τις πληροφορίες των ανεμιστήρων που έχει.
Το πίσω μέρος του κουτιού έχει μια σύντομη περιγραφή για την PH-TC14PE σε δέκα γλώσσες (τα Ελληνικά δεν περιλαμβάνονται). Η δεξιά πλευρά του πλαισίου εξηγεί τις δύο τεχνολογίες που χρησιμοποιεί το προϊόν (PATS και CPSC) καθώς και άλλα χαρακτηριστικά και γενικές πληροφορίες σχετικά με το σχεδιασμό της ψύκτρας. Σε γενικές γραμμές η συσκευασία είναι πάρα πολύ όμορφη και προδιαθέτει τον υποψήφιο αγοραστή για ένα υψηλής ποιότητας προϊόν.
Στα παρελκόμενα της PH-TC14PE περιλαμβάνονται τα πάντα! Δυο ανεμιστήρες 14cm, βάσεις για να στηριχθούν στην ψύκτρα, mountings για όλα τα socket της αγοράς, θερμοαπαγωγική πάστα PH-NDC, βιβλίο οδηγιών καθώς και δύο καλώδια - αντάπτορες (ένα τύπου Υ για να μπορούν οι 2 ανεμιστήρες να μπουν σε ένα fan header της μητρικής) και ένα καλώδιο με αντίσταση για την μείωση των στροφών των ανεμιστήρων από τις 1200 στις 900 στροφές (+/- 10%) για μεγαλύτερη ακόμα ησυχία. Μόνη ένσταση είναι η απουσία sleeving στα 2 αυτά καλώδια, ώστε να ταιριάζουν με τα πολύ όμορφα sleeved καλώδια των ανεμιστήρων. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι το bundle κινείται σε πολύ υψηλά standards, με αποτέλεσμα να κερδίζει ακόμα και τον πιο απαιτητικό καταναλωτή.
Οι οδηγίες για την τοποθέτηση της ψύκτρας είναι απλές και ξεκάθαρες. Ωστόσο υπάρχει περίπτωση να συναντήσει κανείς μια μικρή δυσκολία στην τοποθέτηση των ανεμιστήρων. Η θερμοαγώγιμη πάστα PH-NDC (nano diamond thermal compound) εμπεριέχει και με μικροστοιχεία διαμαντιών μεταξύ των άλλων. Για την προσαρμογή της σε όλα τα socket της αγοράς (Intel LGA2011, 1366, 1156, 1155, 775 και AMD AM2, AM2+, AM3, AM3+ και FM1) χρησιμοποιείται ο μηχανισμός retention SoliSku. Ο μηχανισμός αυτός κινείται στα πρότυπα όλων των μηχανισμών των σύγχρονων high end coolers: ο χρήστης βιδώνει την βάση της στην μητρική και στην συνέχεια με ένα λαμάκι βιδώνει το cooler πάνω της. Πολύ απλός και εύκολος μηχανισμός, ακόμα και για αρχάριους. Το μόνο θέμα που θα συναντήσει κανείς στην τοποθέτησή της είναι το κλασικό πρόβλημα με τον ανεμιστήρα να ακουμπά στις μνήμες RAM. Οι μνήμες της δοκιμής μας, αν και δεν είναι ιδιαίτερα ψηλές, βρίσκανε στον ανεμιστήρα και έτσι αναγκαστήκαμε να τον στηρίξουμε λίγο πιο ψηλά για να μην βρίσκει.
Ένα από τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά της Phanteks PH-TC14PE, είναι η χρήση δύο πατενταρισμένων τεχνολογιών, ονόματι C.P.S.C και P.A.T.S.
C.P.S.C
Μεταφράζεται ως Cold Plasma Spreying Coating Technology. Πρόκειται για μία τεχνολογία που βοηθάει να γίνεται η απαγωγή της θερμότητας με ταχύτερους ρυθμούς, βελτιώνοντας ταυτόχρονα σημαντικά την αγωγιμότητα των ενώσεων μεταξύ των διαφορετικών μετάλλων, δηλαδή ανάμεσα στον χαλκό των heatpipes και το αλουμίνιο των fins.
P.A.T.S
Physical Antioxidant Thermal Shield. Βελτιώνει σημαντικά την απόδοση της ψύκτρας λειτουργώντας ως "ασπίδα" σε άλλες πηγές εκπομπής θερμότητας. Η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να είναι νέα στον τομέα της ψύξης PC components, αλλά χρησιμοποιείται πολλά χρόνια στην αεροναυπηγική.
Η Phanteks PH-TC14PE διαθέτει πέντε χάλκινα heatpipes πάχους 8mm σε σχήμα "U" και είναι κατασκευασμένη με την λογική push-pull για μέγιστη απόδοση. Στην συσκευασία της περιέχονται δύο ανεμιστήρες Phanteks PH-F140TS Premium για αποτελεσματική απαγωγή της θερμότητας. Οι ανεμιστήρες αυτοί είναι τύπου Updraft Floating Balance (U.F.B) bearing, και είναι εξοπλισμένοι με λεπίδες τύπου Maelstrom Vortex Booster (M.V.B) για να επιτύχουν υψηλή ροή αέρα και τέλεια δυναμική ισορροπία. Προκειμένου να ελαχιστοποιείται ο παραγόμενος θόρυβος, οι ανεμιστήρες είναι στερεωμένοι στην ψύκτρα με έναν μηχανισμό που είναι μεταλλικός μεν αλλά στην άκρη του έχει ένα κομμάτι λάστιχο. Έτσι τα fans ακουμπάνε πάνω σε μια λαστιχένια αυτοκόλλητη μπάρα για να μην δημιουργείται συντονισμός. Μπορεί να εγκατασταθεί και τρίτος ανεμιστήρας προαιρετικά, αρκεί ο χρήστης να τον προμηθευτεί ξεχωριστά. Πάντως, οι ανεμιστήρες απέχουν λίγο από τον ορισμό "αθόρυβοι". Επειδή ο γράφων έχει και ένα θεματάκι με τον θόρυβο, έψαξε το sweet spot τους για απόλυτη ησυχία και είναι στις 850 στροφές (με την βοήθεια ροοστάτη). Σε αυτές τις στροφές βέβαια, υπάρχει μια θυσία στον τομέα των επιδόσεων, αλλά αυτό είναι λογικό αφού ησυχία και επιδόσεις είναι -δυστυχώς - αντιστρόφως ανάλογα.
Για να δοκιμάσουμε την ψύκτρα, πήραμε μετρήσεις σε 2 πλατφόρμες: σε Sandy Bridge πλατφόρμα με τον δημοφιλή σε όλους μας Intel 2600Κ και σε AMD FX πλατφόρμα με τον νεόφερτο AMD FX 8120.
Τα κοινά components για τις μετρήσεις ήταν:
• Case - DimasTech Easy Bench V2
• Τροφοδοτικό - Antec CP-850 850W
• Κάρτα γραφικών - Sparkle GeForce GTX 285
• RAM: 8GB G.Skill DDR3 Sniper Series low-voltage (1.25V) dual channel kit, 2x4GB
• Hard Disk Drive - Kingston HyperX 120GB SSD
• Λειτουργικό Σύστημα - Windows 7 Ultimate SP1 EN
Για την 1155 πλατφόρμα χρησιμοποιήθηκε ο Intel Core i7 2600K. Η μητρική δοκιμών ήταν η Gigabyte P67A-UD4. Ο 2600K δοκιμάστηκε τόσο σε κατάσταση stock (3400MHz με CPU Voltage 1.2V και τις μνήμες στα 1600MHz) όσο και σε κατάσταση O/C (4500MHz με CPU Voltage 1.375V και τις μνήμες στα 1600MHz).
Στην ΑΜD πλατφόρμα χρησιμοποιήθηκε ο FX 8120 πάνω σε μία μητρική ASUS Crosshair V Formula (990FX). O FX 8120 δοκιμάστηκε τόσο σε κατάσταση stock (3100MHz με CPU Voltage 1.25V και τις μνήμες στα 1600MHz) όσο και σε κατάσταση O/C (4300MHz με CPU Voltage 1.35V και τις μνήμες στα 1600Mhz).
Παρατηρήσεις
Σε κάθε μια απο τις 2 πλατφόρμες τρέξαμε το LinX για 15 λεπτά κάθε φορά, τόσο σε κατάσταση stock όσο και overclocked. Τα αποτελέσματα που παίρναμε για την θερμοκρασία του CPU τα βλέπαμε από το CPUID Hardware Monitor Pro v1.12. Για τις μετρήσεις του 2600Κ, είχαμε φροντίσει να ενημερώσουμε το Linx με τις τελευταίες βιβλιοθήκες, αφού από το zip/rar πήραμε τα linpack_xeon32.exe & linpack_xeon64.exe (στον φάκελο benchmarks του rar) και τα κάναμε copy στον φάκελο του linx (thanks to billpeppas for the tip). Για τις μετρήσεις του FX, αφήναμε το Linx με τις εργοστασιακές βιβλιοθήκες, διότι με τις παραπάνω (αυτές του 2600Κ), το CPU δεν στρεσάρονταν σωστά. Και στις 2 πλατφόρμες, είχαμε απενεργοποιημένες τις επιλογές εξοικονόμησης ενέργειας μέσα από το BIOS της εκάστοτε μητρικής. Οι μετρήσεις και στις 2 ψύκτρες, γίνανε με τους ανεμιστήρες τους @ full RPM, δηλαδή στα 12V, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε ροοστάτες.
Στο tab του LinX που έλεγε memory πατούσαμε πριν από κάθε test την επιλογή All ενώ στο υπομενού του linx settings επιλέγαμε ως priority το high. Oι θερμοκρασίες που παραθέτουμε στα γραφήματα είναι ο μέσος όρος των θερμοκρασιών των πυρήνων μετά το πέρας του τεστ.
Σε όλες τις μετρήσεις, η θερμοαγώγιμη πάστα που χρησιμοποιήθηκε ήταν η Arctic Silver 5. Κάθε φορά που γινόταν αλλαγή ψύκτρας, τοποθετούσαμε νέα ποσότητα θερμοαγώγιμης πάστας. Κάθε φορά που αλλάζαμε ψύκτρα, τρέχαμε ένα LinX στην stock ταχύτητα του επεξεργαστή για να στρώσει η θερμοαγώγιμη όσο γίνεται καλύτερα.
Όταν τελείωνε το Linx, καταγράψαμε τα νούμερα που πήραμε από το HWMonitor PRO και βγάλαμε τον Μ.Ο. τους σε πινακάκια που θα δείτε στις επόμενες σελίδες. Στην AMD πλατφόρμα όμως, οι θερμοκρασίες του CPU δεν ήταν σωστές (idle είδαμε και μονοψήφια νούμερα και παρατηρήσαμε ότι στην ένδειξη CPU ήταν η σωστή θερμοκρασία, οπότε καταγράψαμε αυτήν.
Με την βοήθεια του θερμόμετρου National Geographic 261 ΝΕ παρατηρούσαμε τη θερμοκρασία δωματίου κάθε στιγμή, η οποία σε όλες τις μετρήσεις κυμάνθηκε από 21.4°C έως 22.9°C.
Φυσικά, ο αντίπαλος που επιλέξαμε για την Phanteks δεν θα μπορούσε να ήταν άλλος από την Noctua NH-D14. Ας προχωρήσουμε στα αποτελέσματα των μετρήσεων και να δούμε αν ο νέος είναι ωραίος ή αν ο παλιός είναι αλλιώς.
Πρώτη δοκιμή λοιπόν στην διάσημη και ιδιαίτερα λαοφιλή πλατφόρμα της Intel. Αν και πολύ δυνατή πλατφόρμα, δεν θα λέγαμε ότι είναι και ιδιαίτερα ενεργοβόρα. Ας δούμε τι παρατηρήσαμε λοιπόν δοκιμάζοντας τόσο την Phanteks, όσο και την Noctua.
Σε stock συχνότητες, βλέπουμε την Phanteks να είναι πάρα πολύ κοντά με την NH-D14 αλλά να χάνει για πολύ λίγο. Το παραγόμενο φορτίο είναι πολύ εύκολη υπόθεση για μια ψύκτρα σε αυτή την περίπτωση, πόσο μάλλον για ένα high end cooler. Να δούμε τι θα συμβεί αν ανεβούμε 1.1GHz...
Ανεβαίνουμε σε συχνότητα λοιπόν, άρα και σε φορτίο. Τα πράγματα όμως δεν δείχνουν να διαφοροποιούνται. Η Phanteks παραμένει σε απόσταση αναπνοής από την D14, υπολειπόμενη μόλις 1,5 βαθμό. Δεν βγάλαμε ασφαλή συμπεράσματα, να δούμε αν η πιο ενεργοβόρα FX πλατφόρμα θα μας επιφυλάσσει μια πιο καθαρή άποψη...
Η μάχη μεταφέρεται στην AMD πλατφόρμα. Και με την πρώτη ματιά, είναι στήθος με στήθος. Μόλις για έναν βαθμό υπολείπεται η Phanteks από την Noctua. Πάντως και οι δυο ψήκτρες δεν ιδρώνουν καν στα 3100MHz του νέου επεξεργαστή της AMD. Τι θα γίνει όμως αν ανεβάσουμε την συχνότητα του κατά 1200MHz;
Τα watt που πλέον καταναλώνει ο FX ανεβαίνουν στα 192. Το θερμικό φορτίο αυξάνεται αλλά δεν δείχνει να προβληματίζει ιδιαίτερα την Phanteks, αν και υπολείπεται μόλις 3 βαθμούς από την Noctua. Παραπλήσιες επιδόσεις λοιπόν για τους 2 μονομάχους μας κι εδώ, με την Noctua όμως και πάλι να κερδίζει στο νήμα.
Μας άρεσε πολύ η Phanteks PH-TC14PE. Είναι μια καλαίσθητη, καλοφτιαγμένη, ποιοτική αλλά και ευμεγέθης ψύκτρα. Όταν την πρωτοείδαμε, είπαμε από μέσα μας ότι πρόκειται για έναν κλώνο της Noctua NH-D14. Τελικά, μετά από την συμβίωσή μας, διαπιστώσαμε ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα. Εν ολίγοις καταλήγουμε στο ότι ο νέος είναι ωραίος αλλά ο παλιός είναι αλλιώς. Η ψύκτρα της Phanteks δεν κατάφερε να γίνει χαλίφης στην θέση της D14. Η Noctua, αν και πιο παλιά σε κατασκευή, δείχνει να είναι ένα κλικ παραπάνω. Προς Θεού, δεν βγάλαμε την PH-TC14PE κακή. Είναι σίγουρα πολύ καλή ψύκτρα, ικανή να αφήσει ευχαριστημένο ακόμα και τον πιο απαιτητικό αγοραστή. Και σίγουρα ανήκει στην αφρόκρεμα των ψυκτρών μαζί με τις Noctua NH-D14, Prolimatech Megahalems/Megashadow και Corsair H80/H100. Η εμφάνισή της είναι πολύ μεγάλο ατού, και τα διαθέσιμα της χρώματα την κάνουν ταιριαστή σε κάθε case με οποιοδήποτε χρωματικό συνδυασμό hardware χρησιμοποιηθεί. Σίγουρα θα αποσπάσει μεγάλο ποσοστό πωλήσεων χάρη στην εμφάνιση, μιας και πολλοί απωθούνται από το χρώμα των ανεμιστήρων της Noctua. Οι 14άρηδες ανεμιστήρες συγκαταλέγονται στα πλεονεκτήματα, χωρίς βέβαια να είναι εντελώς αθόρυβοι.
Αν και δεν καταγράψαμε νούμερα με εξοπλισμό, στα αυτιά του reviewer η Phanteks είχε πιο δυνατό παραγόμενο συνολικό θόρυβο. Σκεφτείτε όμως ότι η PH-TC14PE είναι η πρώτη ψύκτρα που κυκλοφορεί η Phanteks. Σίγουρα λοιπόν στα μέλλον, τα επόμενα προϊόντα της εταιρείας θα καταλάβουν την κορυφή! Περιμένουμε με ανυπομονησία λοιπόν να δούμε και άλλα προϊόντα από την Phanteks, όντας χαρούμενοι που ανεβάζει πιο ψηλά τον πήχη. Ελπίζουμε ειλικρινά ότι θα συνεχίσει να κάνει σπουδαία δουλειά και σύντομα θα μας προσφέρει και άλλα ενδιαφέροντα cooling products. Κλείνοντας, να αναφέρουμε ότι η τιμή της ανέρχεται στα 79.90? για την λευκή έκδοση και στα 84.90? για τις τρεις χρωματιστές εκδόσεις.
Ευχαριστούμε την Phanteks για την διάθεση της PH-TC14PE, καθώς και το i-king για την διάθεση του FX 8120.
Η Phanteks μπορεί να είναι άγνωστη στους περισσότερους από εσάς, όμως στην πραγματικότητα αποτελεί μια εταιρεία με περισσότερα από 20 χρόνια διεθνής εμπειρίας στην παροχή θερμικών λύσεων. Από τους ειδικούς στην παροχή θερμικής λύσης, θέλει τώρα να επεκταθεί και στο κομμάτι των ηλεκτρονικών υπολογιστών, και συγκεκριμένα στην ψύξη τους. Η πρώτη εντύπωση, απλά βλέποντας την PH-TC14PE, είναι ότι προσπαθεί να το κάνει καλά. Όντας πραγματικά επιβλητική και διαθέσιμη σε 4 χρώματα - άσπρο (της δοκιμής μας), μπλε, πορτοκαλί και βυσσινί - επιχειρεί να καλύψει κάθε γούστο και στυλ. Εκτός από την ψύκτρα αυτή καθ' αυτή, η Phanteks διαθέτει και τους 14cm ανεμιστήρες της μεμονωμένα. Λίγα προϊόντα για αρχή αλλά σίγουρα πολύ ποιοτικά, όπως και θα δούμε στην συνέχεια της παρουσίασης.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η Phanteks προσπαθεί να δώσει βάρος στο after sales support. Αν τα 5 χρόνια εγγύηση δεν σας φαίνονται αρκετά, μάθετε ότι αν συμβεί κάτι στην PH-TC14PE στο πρώτο χρόνο που την έχετε αγοράσει, η εταιρία θα αναλάβει να στείλει μια ολοκαίνουργια ίδια ψύκτρα, καλύπτοντας και τα έξοδα επιστροφής της ελαττωματικής. Νομίζω η διαφοροποίησή της από τις υπόλοιπες είναι ήδη εμφανής. Πολύ δυνατό το χαρτί της Phanteks, που σίγουρα κερδίζει πόντους με το "καλημέρα" από τον υποψήφιο πελάτη. Θα μπορέσει όμως να τον κερδίσει και η απόδοση; Λίγη υπομονή και θα το διαπιστώσετε σύντομα.
Η συσκευασία της ψύκτρας είναι κοινή και για τα 4 διαθέσιμα χρώματα. Για να ξεχωρίζουν, η Phanteks έχει στην κορυφή της συσκευασίας ένα μαύρο κυκλικό αυτοκόλλητο στο χρώμα της ψύκτρας που εμπεριέχει (στο λευκό στην περίπτωσή μας). Το λογότυπο Phanteks βρίσκεται στην πάνω δεξιά γωνία της συσκευασίας, ενώ στην πάνω αριστερά είναι ένα σηματάκι το οποίο δηλώνει τη συμβατότητά του με LGA 2011 και AM3 + / FM1. Η δεξιά πλευρά του κουτιού εμφανίζει τις προδιαγραφές της ψύκτρας, όπως το βάρος της, τις διαστάσεις, και τις πληροφορίες των ανεμιστήρων που έχει.
Το πίσω μέρος του κουτιού έχει μια σύντομη περιγραφή για την PH-TC14PE σε δέκα γλώσσες (τα Ελληνικά δεν περιλαμβάνονται). Η δεξιά πλευρά του πλαισίου εξηγεί τις δύο τεχνολογίες που χρησιμοποιεί το προϊόν (PATS και CPSC) καθώς και άλλα χαρακτηριστικά και γενικές πληροφορίες σχετικά με το σχεδιασμό της ψύκτρας. Σε γενικές γραμμές η συσκευασία είναι πάρα πολύ όμορφη και προδιαθέτει τον υποψήφιο αγοραστή για ένα υψηλής ποιότητας προϊόν.
Στα παρελκόμενα της PH-TC14PE περιλαμβάνονται τα πάντα! Δυο ανεμιστήρες 14cm, βάσεις για να στηριχθούν στην ψύκτρα, mountings για όλα τα socket της αγοράς, θερμοαπαγωγική πάστα PH-NDC, βιβλίο οδηγιών καθώς και δύο καλώδια - αντάπτορες (ένα τύπου Υ για να μπορούν οι 2 ανεμιστήρες να μπουν σε ένα fan header της μητρικής) και ένα καλώδιο με αντίσταση για την μείωση των στροφών των ανεμιστήρων από τις 1200 στις 900 στροφές (+/- 10%) για μεγαλύτερη ακόμα ησυχία. Μόνη ένσταση είναι η απουσία sleeving στα 2 αυτά καλώδια, ώστε να ταιριάζουν με τα πολύ όμορφα sleeved καλώδια των ανεμιστήρων. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι το bundle κινείται σε πολύ υψηλά standards, με αποτέλεσμα να κερδίζει ακόμα και τον πιο απαιτητικό καταναλωτή.
Οι οδηγίες για την τοποθέτηση της ψύκτρας είναι απλές και ξεκάθαρες. Ωστόσο υπάρχει περίπτωση να συναντήσει κανείς μια μικρή δυσκολία στην τοποθέτηση των ανεμιστήρων. Η θερμοαγώγιμη πάστα PH-NDC (nano diamond thermal compound) εμπεριέχει και με μικροστοιχεία διαμαντιών μεταξύ των άλλων. Για την προσαρμογή της σε όλα τα socket της αγοράς (Intel LGA2011, 1366, 1156, 1155, 775 και AMD AM2, AM2+, AM3, AM3+ και FM1) χρησιμοποιείται ο μηχανισμός retention SoliSku. Ο μηχανισμός αυτός κινείται στα πρότυπα όλων των μηχανισμών των σύγχρονων high end coolers: ο χρήστης βιδώνει την βάση της στην μητρική και στην συνέχεια με ένα λαμάκι βιδώνει το cooler πάνω της. Πολύ απλός και εύκολος μηχανισμός, ακόμα και για αρχάριους. Το μόνο θέμα που θα συναντήσει κανείς στην τοποθέτησή της είναι το κλασικό πρόβλημα με τον ανεμιστήρα να ακουμπά στις μνήμες RAM. Οι μνήμες της δοκιμής μας, αν και δεν είναι ιδιαίτερα ψηλές, βρίσκανε στον ανεμιστήρα και έτσι αναγκαστήκαμε να τον στηρίξουμε λίγο πιο ψηλά για να μην βρίσκει.
Στον παρακάτω πίνακα, μπορεί κανείς να δει συγκεντρωτικά τα specs τόσο της ψύκτρας, όσο και των ανεμιστήρων που την συνοδεύουν, σύμφωνα με τον κατασκευαστή.
PhanteksSpecifications | |
Brand | Phanteks |
Model | PH-TC14PE |
Compatibility | Intel Socket LGA 2011,1155,1156, LGA 1366, LGA775 and AMD AM2/2+/AM3 (stock backplate required) |
Color | White |
Materials | ° Copper Base and 5x 8mm Heat Pipes, Nickel Plated° Aluminum Cooling Fins and Top Tower with Patented P.A.T.S (Physical Anti-Oxidant Thermal Shield)° Patented C.P.S.C Technology Coating(Cold Plasma Spraying Coating Technology) |
Dimensions w/o Fans | 134mm (L) X 140mm (W) X 160mm (H) |
Dimensions w/ Fans | 159mm (L) X 140mm (W) X 171mm (H) |
Weight | 970 gr w/o fans || 1100 gr single fan || 1250 gr dual fan |
Included Fans | PH-F140 Premium Fans |
Fan Size | 140mm X 140mm X 25mm (2 fans included) |
Fan Compatibility | 3x 1400mm / 3x 120mm w/ provided Fan Clips |
Bearing Type | Updraft Floating Balance Bearing |
Blade Geometry | 9x Blades with Maelstrφm Vortex Booster Design |
Input Power | 1.8 Watts |
Current | 0.15 Amperes |
Rated Voltage | 12 Volts |
Life Expectancy | > 150.000 Hours |
RPM | 1200 RPM ± 10% || w/QSA 900 RPM |
Max Air Flow | 78.1 CFM || w/QSA 60.1 CFM |
Max Static Pressure | 1.21 mmH20 || w/QSA 0.69 mmH20 |
Acoustical Noise | 19 dBA || w/QSA 15.2 dBA |
Warranty | 5 Year Warranty 1 Year "No Hassle - Advanced RMA" |
Ας πάμε τώρα να δούμε την Phanteks PH-TC14PE από κοντά.
Phanteks PH-TC14PE | |||
Ένα από τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά της Phanteks PH-TC14PE, είναι η χρήση δύο πατενταρισμένων τεχνολογιών, ονόματι C.P.S.C και P.A.T.S.
C.P.S.C
Μεταφράζεται ως Cold Plasma Spreying Coating Technology. Πρόκειται για μία τεχνολογία που βοηθάει να γίνεται η απαγωγή της θερμότητας με ταχύτερους ρυθμούς, βελτιώνοντας ταυτόχρονα σημαντικά την αγωγιμότητα των ενώσεων μεταξύ των διαφορετικών μετάλλων, δηλαδή ανάμεσα στον χαλκό των heatpipes και το αλουμίνιο των fins.
P.A.T.S
Physical Antioxidant Thermal Shield. Βελτιώνει σημαντικά την απόδοση της ψύκτρας λειτουργώντας ως "ασπίδα" σε άλλες πηγές εκπομπής θερμότητας. Η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να είναι νέα στον τομέα της ψύξης PC components, αλλά χρησιμοποιείται πολλά χρόνια στην αεροναυπηγική.
Η Phanteks PH-TC14PE διαθέτει πέντε χάλκινα heatpipes πάχους 8mm σε σχήμα "U" και είναι κατασκευασμένη με την λογική push-pull για μέγιστη απόδοση. Στην συσκευασία της περιέχονται δύο ανεμιστήρες Phanteks PH-F140TS Premium για αποτελεσματική απαγωγή της θερμότητας. Οι ανεμιστήρες αυτοί είναι τύπου Updraft Floating Balance (U.F.B) bearing, και είναι εξοπλισμένοι με λεπίδες τύπου Maelstrom Vortex Booster (M.V.B) για να επιτύχουν υψηλή ροή αέρα και τέλεια δυναμική ισορροπία. Προκειμένου να ελαχιστοποιείται ο παραγόμενος θόρυβος, οι ανεμιστήρες είναι στερεωμένοι στην ψύκτρα με έναν μηχανισμό που είναι μεταλλικός μεν αλλά στην άκρη του έχει ένα κομμάτι λάστιχο. Έτσι τα fans ακουμπάνε πάνω σε μια λαστιχένια αυτοκόλλητη μπάρα για να μην δημιουργείται συντονισμός. Μπορεί να εγκατασταθεί και τρίτος ανεμιστήρας προαιρετικά, αρκεί ο χρήστης να τον προμηθευτεί ξεχωριστά. Πάντως, οι ανεμιστήρες απέχουν λίγο από τον ορισμό "αθόρυβοι". Επειδή ο γράφων έχει και ένα θεματάκι με τον θόρυβο, έψαξε το sweet spot τους για απόλυτη ησυχία και είναι στις 850 στροφές (με την βοήθεια ροοστάτη). Σε αυτές τις στροφές βέβαια, υπάρχει μια θυσία στον τομέα των επιδόσεων, αλλά αυτό είναι λογικό αφού ησυχία και επιδόσεις είναι -δυστυχώς - αντιστρόφως ανάλογα.
Για να δοκιμάσουμε την ψύκτρα, πήραμε μετρήσεις σε 2 πλατφόρμες: σε Sandy Bridge πλατφόρμα με τον δημοφιλή σε όλους μας Intel 2600Κ και σε AMD FX πλατφόρμα με τον νεόφερτο AMD FX 8120.
Τα κοινά components για τις μετρήσεις ήταν:
• Case - DimasTech Easy Bench V2
• Τροφοδοτικό - Antec CP-850 850W
• Κάρτα γραφικών - Sparkle GeForce GTX 285
• RAM: 8GB G.Skill DDR3 Sniper Series low-voltage (1.25V) dual channel kit, 2x4GB
• Hard Disk Drive - Kingston HyperX 120GB SSD
• Λειτουργικό Σύστημα - Windows 7 Ultimate SP1 EN
LGA1155 Σύστημα δοκιμής
Για την 1155 πλατφόρμα χρησιμοποιήθηκε ο Intel Core i7 2600K. Η μητρική δοκιμών ήταν η Gigabyte P67A-UD4. Ο 2600K δοκιμάστηκε τόσο σε κατάσταση stock (3400MHz με CPU Voltage 1.2V και τις μνήμες στα 1600MHz) όσο και σε κατάσταση O/C (4500MHz με CPU Voltage 1.375V και τις μνήμες στα 1600MHz).
AM3+ Σύστημα δοκιμής
Στην ΑΜD πλατφόρμα χρησιμοποιήθηκε ο FX 8120 πάνω σε μία μητρική ASUS Crosshair V Formula (990FX). O FX 8120 δοκιμάστηκε τόσο σε κατάσταση stock (3100MHz με CPU Voltage 1.25V και τις μνήμες στα 1600MHz) όσο και σε κατάσταση O/C (4300MHz με CPU Voltage 1.35V και τις μνήμες στα 1600Mhz).
Παρατηρήσεις
Σε κάθε μια απο τις 2 πλατφόρμες τρέξαμε το LinX για 15 λεπτά κάθε φορά, τόσο σε κατάσταση stock όσο και overclocked. Τα αποτελέσματα που παίρναμε για την θερμοκρασία του CPU τα βλέπαμε από το CPUID Hardware Monitor Pro v1.12. Για τις μετρήσεις του 2600Κ, είχαμε φροντίσει να ενημερώσουμε το Linx με τις τελευταίες βιβλιοθήκες, αφού από το zip/rar πήραμε τα linpack_xeon32.exe & linpack_xeon64.exe (στον φάκελο benchmarks του rar) και τα κάναμε copy στον φάκελο του linx (thanks to billpeppas for the tip). Για τις μετρήσεις του FX, αφήναμε το Linx με τις εργοστασιακές βιβλιοθήκες, διότι με τις παραπάνω (αυτές του 2600Κ), το CPU δεν στρεσάρονταν σωστά. Και στις 2 πλατφόρμες, είχαμε απενεργοποιημένες τις επιλογές εξοικονόμησης ενέργειας μέσα από το BIOS της εκάστοτε μητρικής. Οι μετρήσεις και στις 2 ψύκτρες, γίνανε με τους ανεμιστήρες τους @ full RPM, δηλαδή στα 12V, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε ροοστάτες.
Στο tab του LinX που έλεγε memory πατούσαμε πριν από κάθε test την επιλογή All ενώ στο υπομενού του linx settings επιλέγαμε ως priority το high. Oι θερμοκρασίες που παραθέτουμε στα γραφήματα είναι ο μέσος όρος των θερμοκρασιών των πυρήνων μετά το πέρας του τεστ.
Σε όλες τις μετρήσεις, η θερμοαγώγιμη πάστα που χρησιμοποιήθηκε ήταν η Arctic Silver 5. Κάθε φορά που γινόταν αλλαγή ψύκτρας, τοποθετούσαμε νέα ποσότητα θερμοαγώγιμης πάστας. Κάθε φορά που αλλάζαμε ψύκτρα, τρέχαμε ένα LinX στην stock ταχύτητα του επεξεργαστή για να στρώσει η θερμοαγώγιμη όσο γίνεται καλύτερα.
Όταν τελείωνε το Linx, καταγράψαμε τα νούμερα που πήραμε από το HWMonitor PRO και βγάλαμε τον Μ.Ο. τους σε πινακάκια που θα δείτε στις επόμενες σελίδες. Στην AMD πλατφόρμα όμως, οι θερμοκρασίες του CPU δεν ήταν σωστές (idle είδαμε και μονοψήφια νούμερα και παρατηρήσαμε ότι στην ένδειξη CPU ήταν η σωστή θερμοκρασία, οπότε καταγράψαμε αυτήν.
Με την βοήθεια του θερμόμετρου National Geographic 261 ΝΕ παρατηρούσαμε τη θερμοκρασία δωματίου κάθε στιγμή, η οποία σε όλες τις μετρήσεις κυμάνθηκε από 21.4°C έως 22.9°C.
Φυσικά, ο αντίπαλος που επιλέξαμε για την Phanteks δεν θα μπορούσε να ήταν άλλος από την Noctua NH-D14. Ας προχωρήσουμε στα αποτελέσματα των μετρήσεων και να δούμε αν ο νέος είναι ωραίος ή αν ο παλιός είναι αλλιώς.
Πρώτη δοκιμή λοιπόν στην διάσημη και ιδιαίτερα λαοφιλή πλατφόρμα της Intel. Αν και πολύ δυνατή πλατφόρμα, δεν θα λέγαμε ότι είναι και ιδιαίτερα ενεργοβόρα. Ας δούμε τι παρατηρήσαμε λοιπόν δοκιμάζοντας τόσο την Phanteks, όσο και την Noctua.
Σε stock συχνότητες, βλέπουμε την Phanteks να είναι πάρα πολύ κοντά με την NH-D14 αλλά να χάνει για πολύ λίγο. Το παραγόμενο φορτίο είναι πολύ εύκολη υπόθεση για μια ψύκτρα σε αυτή την περίπτωση, πόσο μάλλον για ένα high end cooler. Να δούμε τι θα συμβεί αν ανεβούμε 1.1GHz...
Ανεβαίνουμε σε συχνότητα λοιπόν, άρα και σε φορτίο. Τα πράγματα όμως δεν δείχνουν να διαφοροποιούνται. Η Phanteks παραμένει σε απόσταση αναπνοής από την D14, υπολειπόμενη μόλις 1,5 βαθμό. Δεν βγάλαμε ασφαλή συμπεράσματα, να δούμε αν η πιο ενεργοβόρα FX πλατφόρμα θα μας επιφυλάσσει μια πιο καθαρή άποψη...
Η μάχη μεταφέρεται στην AMD πλατφόρμα. Και με την πρώτη ματιά, είναι στήθος με στήθος. Μόλις για έναν βαθμό υπολείπεται η Phanteks από την Noctua. Πάντως και οι δυο ψήκτρες δεν ιδρώνουν καν στα 3100MHz του νέου επεξεργαστή της AMD. Τι θα γίνει όμως αν ανεβάσουμε την συχνότητα του κατά 1200MHz;
Τα watt που πλέον καταναλώνει ο FX ανεβαίνουν στα 192. Το θερμικό φορτίο αυξάνεται αλλά δεν δείχνει να προβληματίζει ιδιαίτερα την Phanteks, αν και υπολείπεται μόλις 3 βαθμούς από την Noctua. Παραπλήσιες επιδόσεις λοιπόν για τους 2 μονομάχους μας κι εδώ, με την Noctua όμως και πάλι να κερδίζει στο νήμα.
Μας άρεσε πολύ η Phanteks PH-TC14PE. Είναι μια καλαίσθητη, καλοφτιαγμένη, ποιοτική αλλά και ευμεγέθης ψύκτρα. Όταν την πρωτοείδαμε, είπαμε από μέσα μας ότι πρόκειται για έναν κλώνο της Noctua NH-D14. Τελικά, μετά από την συμβίωσή μας, διαπιστώσαμε ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα. Εν ολίγοις καταλήγουμε στο ότι ο νέος είναι ωραίος αλλά ο παλιός είναι αλλιώς. Η ψύκτρα της Phanteks δεν κατάφερε να γίνει χαλίφης στην θέση της D14. Η Noctua, αν και πιο παλιά σε κατασκευή, δείχνει να είναι ένα κλικ παραπάνω. Προς Θεού, δεν βγάλαμε την PH-TC14PE κακή. Είναι σίγουρα πολύ καλή ψύκτρα, ικανή να αφήσει ευχαριστημένο ακόμα και τον πιο απαιτητικό αγοραστή. Και σίγουρα ανήκει στην αφρόκρεμα των ψυκτρών μαζί με τις Noctua NH-D14, Prolimatech Megahalems/Megashadow και Corsair H80/H100. Η εμφάνισή της είναι πολύ μεγάλο ατού, και τα διαθέσιμα της χρώματα την κάνουν ταιριαστή σε κάθε case με οποιοδήποτε χρωματικό συνδυασμό hardware χρησιμοποιηθεί. Σίγουρα θα αποσπάσει μεγάλο ποσοστό πωλήσεων χάρη στην εμφάνιση, μιας και πολλοί απωθούνται από το χρώμα των ανεμιστήρων της Noctua. Οι 14άρηδες ανεμιστήρες συγκαταλέγονται στα πλεονεκτήματα, χωρίς βέβαια να είναι εντελώς αθόρυβοι.
Αν και δεν καταγράψαμε νούμερα με εξοπλισμό, στα αυτιά του reviewer η Phanteks είχε πιο δυνατό παραγόμενο συνολικό θόρυβο. Σκεφτείτε όμως ότι η PH-TC14PE είναι η πρώτη ψύκτρα που κυκλοφορεί η Phanteks. Σίγουρα λοιπόν στα μέλλον, τα επόμενα προϊόντα της εταιρείας θα καταλάβουν την κορυφή! Περιμένουμε με ανυπομονησία λοιπόν να δούμε και άλλα προϊόντα από την Phanteks, όντας χαρούμενοι που ανεβάζει πιο ψηλά τον πήχη. Ελπίζουμε ειλικρινά ότι θα συνεχίσει να κάνει σπουδαία δουλειά και σύντομα θα μας προσφέρει και άλλα ενδιαφέροντα cooling products. Κλείνοντας, να αναφέρουμε ότι η τιμή της ανέρχεται στα 79.90? για την λευκή έκδοση και στα 84.90? για τις τρεις χρωματιστές εκδόσεις.
ΣυσκευασίαΔυνατότητα τοποθέτησης 3ου ανεμιστηραΕμφάνισηΕπιδόσειςΣυμβατότητα με ολα τα sockets (ακομα και S2011 και FM1)Εγγύηση | |
ΤιμήΤρόπος τοποθέτησης ανεμιστήρωνΔεν βγαίνει σε μαύρο χρώμα |
Ευχαριστούμε την Phanteks για την διάθεση της PH-TC14PE, καθώς και το i-king για την διάθεση του FX 8120.