OCZ Synapse Cache SSD Review: Cache me up!

Με τον πρώτο mainstream SSD να έχει κυκλοφορήσει στις αρχές του 2006, έχουμε 6 χρόνια της τεχνολογίας Solid State στις αγορές. Από την πρώτη παρουσίασή έχουμε δει να γίνονται ραγδαία βήματα τόσο στο τομέα της ταχύτητας, όσο και στο μέγεθος των υλοποιήσεων της κάθε εταιρίας. Δυστυχώς όμως, με τον τρόπο που εξελίσσεται η συγκεκριμένη τεχνολογία, για αρκετό καιρό ακόμα το μέγεθος ενός SSD σε ένα καθημερινό σύστημα θα αποτελεί το πρόβλημα του μέσου χρήστη. Με τον πρώτο mainstream SSD να έχει κυκλοφορήσει στις αρχές του 2006, έχουμε 6 χρόνια της τεχνολογίας Solid State στις αγορές. Από την πρώτη παρουσίασή έχουμε δει να γίνονται ραγδαία βήματα τόσο στο τομέα της ταχύτητας, όσο και στο μέγεθος των υλοποιήσεων της κάθε εταιρίας. Δυστυχώς όμως, με τον τρόπο που εξελίσσεται η συγκεκριμένη τεχνολογία, για αρκετό καιρό ακόμα το μέγεθος ενός SSD σε ένα καθημερινό σύστημα θα αποτελεί το πρόβλημα του μέσου χρήστη.

Μετά λοιπόν την υβριδική λύση της OCZ που ακούει στο όνομα Revodrive Hybrid, την οποία δοκιμάσαμε πριν λίγες μέρες εδώ στο HWBOX.gr, μία νέα πρόταση έρχεται στο προσκήνιο. Ένας SSD ο οποίος σιωπηλά θα δουλεύει στο background μαζί με τον ήδη εγκατεστημένο μηχανικό δίσκο στο σύστημά σας. Ο λόγος φυσικά για τον ολοκαίνουριο OCZ Synapse Cache SSD που είναι ό,τι ακριβώς δηλώνει το όνομά του: Cache μνήμη για το μηχανικό σας δίσκο!


Τι ακριβώς όμως κάνει η cache μνήμη στον υπολογιστή μας και γιατί την χρειαζόμαστε;

Θα έχετε ακούσει όλοι κατά καιρούς για τους επεξεργαστές AMD ή Intel και τα 8ΜΒ ή 12MB cache που χρησιμοποιούν. Η cache μνήμη στους επεξεργαστές αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο κομμάτι hardware κι αν βρεθεί, κάνει μία πολύ απλή αλλά ταυτόχρονα σημαντική δουλειά. Αποθηκεύει ή κλωνοποιεί υπάρχουσες διεργασίες ή δεδομένα έτσι ώστε την επόμενη φορά που θα ζητηθούν από το σύστημα, να δοθούν από αυτήν και να μην γίνει πάλι ο ίδιος κύκλος υπολογισμών. Συνήθως η cache είναι αρκετά γρήγορη αλλά μικρή σε μέγεθος (όπως είπαμε στους επεξεργαστές ξεκινάει από 1ΜΒ και φτάνει περίπου στα 12ΜΒ) και ο λόγος είναι το κόστος της.

Έτσι λοιπόν καταλήγουμε στον OCZ Synapse Cache του συγκεκριμένου review. Στην ουσία δηλαδή o SSD θα παίξει τον ρόλο της cache μνήμης για τον HDD του συστήματός μας. Υπεύθυνο software για την όλη υλοποίηση είναι για άλλη μία φορά το NVELO Dataplex, το ίδιο ακριβώς software, στην ίδια έκδοση που χρησιμοποιήσαμε και στο review του Revodrive Hybrid.

Το drive ήρθε σε μία κλασική OCZ συσκευασία με τα απαραίτητα για την εγκατάστασή του. Ένα 3.5" to 2.5" adaptor, 8 βίδες (4 για να βιδωθεί το drive στον adaptor και 4 για να βιδωθεί ο adaptor στο case) και τον SSD. To license key για το NVELO Dataplex software αυτή τη φορά είναι κολλημένο και στο drive αλλά υπάρχει και σε χωριστό χαρτάκι. Δυστυχώς το software θα πρέπει να το κατεβάσετε από το site της OCZ: OCZ Synapse Cache SATA III 2.5" SSD - OCZ


Πώς δουλεύει ο OCZ Synapse Cache;

O OCZ Synapse Cache δουλεύει ακριβώς όπως ένας SSD. Χρησιμοποιώντας το OCZ Toolbox μπορείτε να κάνετε secure erase ή να περάσετε νέο firmware. Όλα αυτά βέβαια μέχρι να εγκαταστήσετε το Dataplex software. Μετά την εγκατάσταση το drive εξαφανίζεται και λειτουργεί χωρίς να φαίνεται πουθενά μέσα στο λειτουργικό (Windows 7 αποκλειστικά) παρά μόνο στο boot του υπολογιστή.

Το μοντέλο των 64GB που μας παραχώρησε η OCZ μετά το απαραίτητο format θα δώσει συνολικά 29.8GB αποθηκευτικού χώρου. Δικαίως θα αναρωτηθεί κάποιος γιατί το μοντέλο διαφημίζεται σαν 64GB ενώ είναι 32. Το drive έχει όντως σαν σύνολο 64GB εγκατεστημένα απλά η OCZ έχει αποφασίσει να χρησιμοποιήσει το 50% του συνόλου των μνημών για over provisioning. Με λίγα λόγια τα 32GB δεσμεύονται αυτόματα για την αντικατάσταση των κατεστραμμένων κελιών, αν υπάρξουν, κατά την χρήση του drive.


OCZ Synapse Cache SSD Review: Cache me up!

OCZ Synapse Cache SSD Review: Cache me up!

OCZ Synapse Cache SSD Review: Cache me up!



Μετά από ένα σύντομο διάλειμα για φωτογραφίες του προϊόντος θα δούμε το σύστημα που εγκαταστήσαμε τον OCZ Synapse Cache SSD καθώς και με τι τρόπο δοκιμάσαμε τις πρόσθετες επιδόσεις που προσφέρει στο σύστημά μας.



To σύστημα δοκιμής αυτή τη φορά δεν περιέχει κάποιο γρήγορο SSD αλλά έναν HDD ώστε να δούμε κατά πόσο θα αυξηθούν οι επιδόσεις του με την προσθήκη του Synapse Cache.

Σύστημα Δοκιμής




Χρησιμοποιήσαμε μία σειρά από benchmarks και προγράμματα για να δούμε αν οι επιδόσεις του υποσυστήματος αποθήκευσης αυξάνονται κατά την συνεχή χρήση.
Κάθε τεστ ή benchmark εκτελέστηκε μία φορά. Την επόμενη μέρα εκτελέσαμε πάλι τα ίδια τεστ και benchmark με την ίδια σειρά. Το ίδιο έγινε και την επόμενη μέρα. Έτσι για κάθε test έχουμε 3 διαφορετικά runs. To αν ο Synapse Cache έδωσε καλύτερες επιδόσεις θα το δούμε παρακάτω. Η λίστα που ακολουθεί δείχνει τα προγράμματα που χρησιμοποιήσαμε.

Δοκιμάσαμε λοιπόν τον Synapse Cache με τα παρακάτω προγράμματα:
1) Acronis True Image Home 2011
2) Adobe Photoshop CS4
3) AS SSD Benchmark
4) BootTimer
5) CrystalDiskMark 3.0.1 x64
6) HD Tune Pro 4.60
7) IOMeter 2010
8) Need For Speed The Run
9) PCMark05
10) PCMark Vantage X64
11) TeraCopy Pro 2.12
12) Xilisoft Video Converter 6.0 Ultimate


Θα ξεκινήσουμε με τα γνωστά benchmarks που πάντα χρησιμοποιούμε στα SSD Reviews. Πρώτο στη λίστα το CrystalDiskMark...



Ξεκινάμε την παρουσίασή μας με το πολύ γνωστό πλέον CrystalDiskMark 3.0.1 x64.
To CrystalDiskMark δοκιμάζει την σειριακή αλλά και τυχαία ανάγνωση και εγγραφή ενός drive με τέσσερις μετρήσεις. Σειριακή ανάγνωση και εγγραφή, τυχαία 512Κ ανάγνωση και εγγραφή, τυχαία 4Κ ανάγνωση και εγγραφή και τυχαία 4Κ ανάγνωση και εγγραφή με QD32.

CrystalDiskMark 3.0.1 x64 Read

[CENTER]



CrystalDiskMark 3.0.1 x64 Write

[/CENTER]

Από το πρώτο run ακόμα ο Synapse έχει πιάσει δουλειά και φαίνεται σε όλα τα subtests του CrystalDiskMark. 200MB/s read και 80ΜΒ/s write είναι οι μέγιστες επιδόσεις που μπορεί να δώσει το drive εδώ. Αρκετά μακριά από τα 550ΜΒ/s read και 490ΜΒ/s write που διαφημίζει η OCZ για το drive, θα έλεγε κανείς. Μην ξεχνάτε όμως πως το drive χρησιμοποιεί Sanforce SF-2281 controller, άρα τα συγκεκριμένα νούμερα μπορεί να τα αποδώσει μόνο σε compressible data. To CrystalDiskMark είναι ένα benchmark που χρησιμοποιεί incompressible data άρα τα αποτελέσματα είναι απολύτως λογικά.

Συνεχίζουμε τις δοκιμές με benchmarks με το AS SSD.



Μετά το ντεμπούτο των SSD πίσω στο 2006 εμφανίστηκε η ανάγκη για μέτρηση των νέων drives. Τα ήδη υπάρχοντα προγράμματα που χρησιμοποιούνταν δεν μπορούσαν να δείξουν επαρκώς τις διαφορές που υπήρχαν με τους απαρχαιωμένους πλέον μηχανικούς δίσκους. Ένα από αυτά τα νέα προγράμματα που εμφανίστηκαν είναι και το AS SSD benchmark. Ακολουθώντας το ίδιο μοτίβο με το CrystalDiskMark, διαθέτει τρία διαφορετικά subtest για τη μέτρηση των επιδόσεων ενός SSD. To κλασικό subtest μετράει τη σειριακή αλλά και την τυχαία ανάγνωση και εγγραφή ενός drive. To δεύτερο subtest δοκιμάζει τις δυνατότητες του drive σε αντιγραφή ενώ το τρίτο subtest ελέγχει την ταχύτητα του drive σε όλο το εύρος του σε compressible data. Εμείς χρησιμοποιήσαμε τα δύο πρώτα subtest (ανάγνωση, εγγραφή, αντιγραφή) και σας παραθέτουμε τα αποτελέσματα.

AS SSD Benchmark Read Tests




AS SSD Benchmark Write Tests




AS SSD Benchmark Copy Tests



Από το πρώτο run ο Synapse είναι σε πλήρη λειτουργία. Τα νούμερα ίδια σχεδόν με το CrystalDiskMark. Χαμηλά σαν απόλυτοι αριθμοί αλλά πολύ καλύτερα από τον HDD που είναι συνδεμένος στο σύστημα. Απογοήτευση όμως στο copy subtest. Τα νούμερα είναι αρκετά χαμηλά. Ίσως τα χαμηλότερα που έχουμε δει μέχρι τώρα από Solid State drive. To κακό στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πως το copy benchmark του AS SSD έχει άμεσο αντίκτυπο σε καθημερινές λειτουργίες. Ας μην βιαζόμαστε όμως, τα συμπεράσματα για το drive θα τα βγάλουμε στο τέλος. Προχωράμε παρακάτω με μέτρηση των IOPS.


To HD Tune Pro είναι αυτή τη στιγμή ίσως η πιο ολοκληρωμένη σουίτα για μέσα αποθήκευσης. Προσφέρει λειτουργίες όμως format ή secure erase, monitoring των θερμοκρασιών ενός drive και φυσικά μετρήσεις επιδόσεων. Από το HD Tune Pro χρησιμοποιήσαμε το Random Access test για να μετρήσουμε τις επιδόσεις σε IOPS του Synapse Cache.

HD Tune Pro 4.60 Read Tests



To πρώτο benchmark λοιπόν που μας δείχνει πως ακριβώς λειτουργεί ο Synapse Cache μόλις συνδεθεί στο σύστημά μας. To πρώτο run εκτελείται αποκλειστικά από τον μηχανικό δίσκο. Το software της NVELO καταλαβαίνει πως τα συγκεκριμένα δεδομένα πρέπει να κλωνοποιηθούν και στον SSD για μελλοντική χρήση, οπότε στο 2o και 3o run η μέτρηση γίνεται πλέον αποκλειστικά από τον SSD. Αν και το 2ο run έδωσε αρκετά καλά αποτελέσματα, περίπου 12.000IOPS στα 4Κ, το drive δεν μπορεί να κρατήσει τις ίδιες επιδόσεις και στο 3ο run και βλέπουμε πως πέφτει αρκετά πίσω στα 5.500 IOPS. Ίσως η OCZ θα έπρεπε να βελτιώσει τον αλγόριθμο για το Garbage Collection του drive.


Το IOMeter 2010 είναι ένα πρόγραμμα μέτρησης επιδόσεων drives. Πλήρως παραμετροποιήσιμο στον τρόπο που μετράει τις επιδόσεις, μπορεί να δώσει πληροφορίες για τα IOPS, ΜB/s, Access time, response time ενός drive.

IOMeter 2010 IOPS



Όπως θα παρατηρήσατε κι εσείς στο IOMeter έχουμε μόνο μία μέτρηση και όχι τρεις. Αυτό έγινε για δύο λόγους. Πρώτον γιατί οι επιδόσεις που παρέχει ο Synapse Cache στο σύστημα φαίνονται από το πρώτο run οπότε δεν υπήρχε λόγος για άλλα δύο και δεύτερον γιατί μετά την εκτέλεση του test το drive χρειάστηκε secure erase για να επανέλθει. Το IOMeter 2010 ζόρισε τόσο πολύ τον controller που δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να επανέλθουν οι επιδόσεις του drive. Ακόμα και το Revodrive Hybrid που χρησιμοποιεί τον ίδιο τρόπο λειτουργίας δεν παρουσίασε κάποιο θέμα μετά την εκτέλεση του IOMeter όπως και κανένα drive μέχρι τώρα.

Τα αποτελέσματα από την άλλη είναι αρκετά καλά. Οι επιδόσεις είναι αυτές ενός Sandforce based SSD. Στην παρακάτω φωτογραφία σας δείχνουμε και τα μέγιστα IOPS που μπορεί να αποδώσει ο Synapse Cache. Ιδανικές συνθήκες και περίπτωση αλλά είναι αρκετά πιο πάνω από τα διαφημιζόμενα από την OCZ νούμερα (75.000IOPS διαφημίζει η OCZ για το drive).

OCZ Synapse Cache SSD Review: Cache me up!


Συνεχίζουμε με μετρήσεις από τις σουίτες της Futuremark...



Τα HDD subtests του PCMark05 και PCMark Vantage x64 χρησιμοποιήσαμε για να δούμε τις επιδόσεις που θα έχει το drive σε καθημερινές εργασίες. Και τα δύο benchmarks χρησιμοποιούν ένα σύνολο από test (XP και Vista StartUp, File Write, Virus Scanning κα) για να μας δείξουν πως μπορεί να ανταπεξέλθει ένα υποσύστημα αποθήκευσης σε καθημερινές εργασίες. Όλες οι μετρήσεις δίνουν τα αποτελέσματα σε MB/s.

PCMark 05




PCMark Vantage x64 Part 1




PCMark Vantage x64 Part 2



Βλέποντας τα αποτελέσματα μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κάποιος πως και στις δύο περιπτώσεις των benchmarks από την Futuremark το πρώτο run εκτελέστηκε από τον μηχανικό δίσκο, γι' αυτό και οι επιδόσεις είναι τόσο χαμηλές. Το έξυπνο software από την NVELO έχει όμως ήδη αντιγράψει τα δεδομένα στον SSD και έτσι στο 2ο και 3ο run οι επιδόσεις εκτοξεύονται σε επίπεδα Solid State Drive. Ο Synapse δεν έβαλε φωτιά στις επιδόσεις αλλά τα αποτελέσματα είναι αρκετά καλύτερα από έναν Intel 320 120GB.

Στη συνέχεια θα παρουσιάσουμε τα οφέλη που προσφέρει ο Synapse σε καθημερινές εφαρμογές.



Δύο από τις πιο συνήθεις λειτουργίες σε ένα σύστημα είναι η εκκίνησή του και η αντιγραφή αρχείων. Χρησιμοποιώντας το TeraCopy Pro 2.12 αλλά και το BootTimer μετρήσαμε τους χρόνους που χρειάζεται το σύστημά μας με τον OCZ Synapse εγκατεστημένο να αντιγράψει 2GB φωτογραφιών (1000 στο σύνολο) αλλά και να εκκινήσει τα Windows 7.

Teracopy 2.12 Pro




Windows 7 Boot



Τα αποτελέσματα για την αντιγραφή απογοητεύουν. Ενώ περιμέναμε να βελτιωθούν οι επιδόσεις με κάθε επόμενο run, αυτές μετά την πρώτη αντιγραφή έπεσαν και παρέμειναν εκεί, στα 55ΜΒ/s. Δεν θα μας πείραζε και τόσο αν η διαμεταγωγή σε απόλυτους αριθμούς ήταν αρκετά μεγαλύτερη αλλά τα 55MB/s είναι πολύ λίγα. Στο BootTimer ο Synapse Cache έδειξε εντελώς διαφορετικό πρόσωπο. Ο χρόνος εκκίνησης με κάθε εκκίνηση του λειτουργικού μειώνεται.

Τελειώνουμε με αποτελέσματα από εκκίνηση διαφόρων προγραμμάτων καθημερινής χρήσης.



H τελευταία σελίδα με μετρήσεις περιλαμβάνει το χρόνο που χρειάστηκε το σύστημα για να εκκινήσει κάθε εφαρμογή.

Acronis True Image Home 2011



Need for Speed The Run



Adobe Photoshop CS4



Xilisoft Video Converter Ultimate 6.0



Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους. Μετά το πρώτο run οι χρόνοι μειώθηκαν αφού από εκεί και πέρα την εκτέλεση της εφαρμογής ανέλαβε ο Synapse Cache. Άξιο αναφοράς είναι όμως το γεγονός πως στο 3ο run αντί οι χρόνοι να μειωθούν κι άλλο ή έστω να παραμείνουν το ίδιο χαμηλά με την 2η εκτέλεση, αυτοί αυξήθηκαν έστω και λίγο, με εξαίρεση το Acronis TIH 2011.

Στην τελευταία σελίδα του review θα πούμε λίγα πράγματα για την εμπειρία μας με τον Synapse Cache καθώς και μερικές προσωπικές απόψεις για το drive.



OCZ Synapse Cache SSD Review: Cache me up!


Όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή αυτού του review το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι οι πιθανοί αγοραστές ενός Solid State Drive είναι η χωρητικότητα. Δυστυχώς οι SSD είναι ακόμα μικροί σε μέγεθος και αναλογικά με τους μηχανικούς δίσκους ζητάνε υψηλό αντίτιμο για την απόκτησή τους. Είναι όμως η λύση ένας Cache SSD; Αδιαμφισβήτητα οι λύσεις αυτές έχουν το δικό τους καταναλωτικό κοινό, όμως θα προτιμούσα να επικεντρωθούν οι κατασκευαστές στην επίτευξη μεγαλύτερων χωρητικοτήτων σε καλύτερες τιμές. Όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις και τα νέα τον τελευταίο καιρό σίγουρα θα διάβασαν για τις αντίστοιχες λύσεις Cache που ετοιμάζονται να παρουσιάσουν η Corsair και η Crucial. Με λίγα λόγια ξεκινάει μια νέα μόδα.

Όταν στις αρχές του 2009 αγόρασα τον πρώτο μου SSD μεγέθους 32GB έκανα τα αδύνατα δυνατά για να μπορέσω να χωρέσω το λειτουργικό μου σύστημα μέσα σε αυτά τα 32GB. Έκτοτε έμαθα ή συμβιβάστηκα πως στον SSD μπαίνει το λειτουργικό και πως οτιδήποτε άλλο αποθηκεύεται μέσα στους μηχανικούς δίσκους που ολοκληρώνουν το σύστημα. Τρία χρόνια μετά οι εταιρίες αποφασίζουν να μου δώσουν μία ενδιάμεση λύση. Ναι μεν θα έχω επιδόσεις SSD, αλλά όλα τα δεδομένα θα είναι αποθηκευμένα στο μηχανικό δίσκο και ο SSD θα παίζει τον ρόλο της Cache μνήμης, προσφέροντας επιδόσεις όταν πρέπει. Όπως είδαμε και στην σελίδα του AS SSD Benchmark, τα νούμερα με την προσθήκη του Synapse βελτιώνονται δραστικά και η συμπεριφορά του συστήματος είναι πολύ πιο γρήγορη απ' ότι με την χρήση του μηχανικού δίσκου μόνο.

Προσωπικά η συγκεκριμένη λύση δεν με ενθουσίασε. Θα προτιμούσα να πέσουν οι τιμές των SSD στο μισό και να συνεχίζω να χωρίζω τα δεδομένα μου απολαμβάνοντας τις επιδόσεις ενός SSD από την αρχή, παρά να πρέπει να σκέφτομαι συνδιασμούς drives και έξτρα software μαζί με licenses και πότε και αν το software θα δουλέψει σωστά για να μου δώσει τις επιδόσεις. Ίσως κάποιοι βολευτούν, ίσως κάποιοι βρουν λύση στο πρόβλημα της χωρητικότητας που έχουν. Χρησιμοποιώντας όμως μία μεσοβέζικη λύση, έχουν κάνει ένα βήμα μπροστά αποκτώντας τον πολυπόθητο χώρο και ένα πίσω, με το να μην χρησιμοποιούν ένα καθαρό SSD.

Και πάμε στο drive για το οποίο γράφτηκε το review. Όπως είδαμε και από τα αποτελέσματα των test, ο Synapse είναι στην ουσία ένας SSD με επιδόσεις ενός Agility 3 των 60GB. Οι επιδόσεις του είναι αρκετά χαμηλές για SSD τρίτης γενιάς. Περίμενα πολλά περισσότερα από ένα drive που το μόνο που κάνει είναι να παίζει τον ρόλο της Cache μνήμης σε ένα μηχανικό drive. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ο Synapse βελτίωσε την εμπειρία χρήσης, σε άλλες όμως πολύ σημαντικές διεργασίες όπως η αντιγραφή, δεν έκανε την παραμικρή διαφορά κάτι που ένας απλός SSD θα το έκανε αρκετά καλύτερα. Μην ξεχνάτε όμως ότι οι Cache SSD δεν αντικαθιστούν τους SSD. Απλά προστίθονται σε συστήματα που έχουν μεγάλους HDD και χωρίς να περνάτε από την αρχή λειτουργικά συστήματα ή να χωρίζετε τα δεδομένα σας, δίνουν ένα σημαντικό boost.

Κάτι ακόμα το οποίο επιβάλλεται να γνωρίζει ο υποψήφιος αγοραστής του Synapse, είναι το θέμα με τα crashes. Αν για τον οποιονδήποτε λόγο ο υπολογιστής σας εμφανίσει BSOD, το Dataplex software της NVELO αναλαμβάνει να κάνει recover τα δεδομένα μέσα στον cache SSD. Δυστυχώς από την εμπειρία που είχα με το drive, αυτό τις περισσότερες φορές δεν θα συμβεί και είστε πάλι στο βήμα 1. Εκεί δηλαδή που το drive αρχίζει να μαθαίνει από την αρχή πως χρησιμοποιείται τον υπολογιστή σας ώστε να περάσει στην Cache ότι χρειάζεται. Ευτυχώς όμως ο Synapse μαθαίνει γρήγορα και μετά από σύντομο χρονικό διάστημα επανέρχεται στα φυσιολογικά του, προσφέροντας υψηλές ταχύτητες διαμεταγωγής δεδομένων.

Σίγουρα το drive θα βρει αγοραστικό κοινό, όπως και όλες οι αντίστοιχες λύσεις που θα παρουσιάσουν οι υπόλοιπες εταιρίες. Προσωπική άποψη, μετά από αρκετό καιρό συμβίωσης με τον OCZ Synapse Cache SSD είναι μία: Αγοράστε τον αν χρειάζεστε υποχρεωτικά πολύ χώρο για το λειτουργικό σας και δεν σας "παίρνει οικονομικά" να πληρώσετε ένα μεγάλο SSD. Η εμπειρία ενός SSD θα σας δοθεί και πάλι από τον OCZ Synapse Cache. Δεν μπορώ να μην αναφέρω πως το drive το έχω προτείνει ήδη σε πολύ καλό μου φίλο ο οποίος ψάχνει ακριβώς αυτό. Χώρο HDD και ταχύτητες SSD, χωρίς να χρειάζεται να πληρώσει μία περιουσία. Απλά με έναν κανονικό SSD θα μείνετε περισσότερο ικανοποιημένοι και με περισσότερα λεφτά στο πορτοφόλι, κάνοντας βέβαια παραχωρήσεις στον τομέα της χωρητικότητας.

Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω δίνουμε στον OCZ Synapse Cache SSD την παρακάτω βαθμολογία:

OCZ Synapse Cache SSD Review: Cache me up!

Άλλο ένα review του HWBOX.gr έφτασε στο τέλος του. Να ευχαριστήσουμε θερμά την OCZ Europe για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής μας!