Corsair Carbide 500R White: Τελικά, το μέγεθος μετράει;

Κουρσάρος ονομαζόταν κατά το Μεσαίωνα και τους πρώτους αιώνες της σύγχρονης εποχής, ο ιδιώτης που σε περίοδο πολέμου λάμβανε από τις νόμιμες αρχές ενός κράτους το δικαίωμα να λαφυραγωγεί εμπορικά πλοία που έφεραν εχθρική σημαία. Η πράξη της λαφυραγώγησης υπ' αυτές τις συνθήκες ονομαζόταν κούρσα, όπως και τα λάφυρα. Κουρσάρος ονομαζόταν κατά το Μεσαίωνα και τους πρώτους αιώνες της σύγχρονης εποχής, ο ιδιώτης που σε περίοδο πολέμου λάμβανε από τις νόμιμες αρχές ενός κράτους το δικαίωμα να λαφυραγωγεί εμπορικά πλοία που έφεραν εχθρική σημαία. Η πράξη της λαφυραγώγησης υπ' αυτές τις συνθήκες ονομαζόταν κούρσα, όπως και τα λάφυρα.

Η λέξη προέρχεται από το γαλλικό corsaire που σε ελεύθερη μετάφραση σήμαινε «αυτός που διαθέτει άδεια καταδρομής» (lettre de course) - στα αγγλικά οι αντίστοιχοι όροι ήταν privateer και letter of marque. Η άδεια δινόταν μόνο από επίσημο κρατικό φορέα και συνήθως όριζε συγκεκριμένη χρονική διάρκεια ισχύος της, τις περιοχές όπου επιτρεπόταν η δράση, την εθνικότητα των πλοίων που μπορούσαν να «κουρσευθούν» και - το σημαντικότερο - το ποσοστό της λείας που θα έπρεπε να αποδοθεί από τον κουρσάρο στο κράτος, το βασιλιά ή το φορέα που την εξέδωσε.

Με τη σημερινή ματιά ο κουρσάρος ήταν πειρατής με κρατική υποστήριξη, όμως κατά το παρελθόν η κούρσα αποτέλεσε μια πολύ διαδεδομένη και νόμιμη πρακτική. Αξιοποιώντας την, ένα κράτος μπορούσε να προκαλεί προβλήματα στο εμπόριο και τον ανεφοδιασμό του εχθρού χωρίς να απασχολεί το πολεμικό ναυτικό του, καθώς και να αποκομίζει λάφυρα (πλοία, πολύτιμα μέταλλα, εμπορεύματα) ως ποσοστό. Εάν πάλι κάποια προσπάθεια αποτύγχανε, το οικονομικό και ανθρώπινο κόστος δεν θα το επωμιζόταν ο στρατός, αλλά ο ιδιώτης που τη χρηματοδότησε.

Κάπου εδώ τελειώσαμε με την μικρή ιστορική μας αναδρομή στην οποία "χρωστάει" το όνομα της η Corsair που σήμερα όλοι γνωρίζουν και μας έστειλε το πιο πρόσφατο δημιούργημα της όσον αφορά τα κουτιά για PC Cases aka Carbide 500R White το οποίο και θα εξετάσουμε στην σημερινή μας παρουσίαση .

Το 1994 ιδρύθηκε μία εταιρεία με την ονομασία Corsair Microsystems, η οποία άρχισε να κάνει τα πρώτα της δειλά βήματα στον χώρο των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Με το πέρασμα των χρόνων η εταιρεία αυτή, σήμερα γνωστή ως Corsair, εξελίχθηκε σε ένα ισχυρό χαρτί στο χώρο των Η/Υ. Προϊόντα της συναντώνται σχεδόν σε όλο το εύρος του hardware τομέα (μνήμες Ram, τροφοδοτικά, κουτιά Η/Υ, σκληρούς δίσκους, περιφερειακά, συστήματα ψύξης-υδρόψυξης, κλπ) με πάρα πολλές διεθνείς διακρίσεις.

Μία από τις πιο επίκαιρες σειρές pc-cases της εταιρείας είναι η Carbide. Tο carbide-καρβίδιο από το οποίο προήλθε η ονομασία της σειράς αυτής, είναι μια ένωση άνθρακα (carbon) με μη μεταλλικά (π.χ. βόριο, ασβέστιο, πυρίτιο, κ.ά.), ή μεταλλικά στοιχεία (π.χ. κοβάλτιο, ταντάλιο, τιτάνιo, βολφράμιο, βανάδιο, κ.ά.). Ιδιαίτερα τα μεταλλικά καρβίδια χαρακτηρίζονται από ακραία σκληρότητα και αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες, και χρησιμοποιούνται ως λειαντικά, καθώς και για την κατασκευή εργαλείων κοπής, διάτρησης, λείανσης και στίλβωσης. Επομένως, η ίδια η ονομασία της σειράς που ανήκει το συγκεκριμένο pc case μας προδιαθέτει θετικά για τη στιβαρότητα και ποιότητα της όλης κατασκευής. Η εν λόγω σειρά παρουσιάζει αρκετά κοινά στοιχεία με τις βραβευμένες σειρές Obsidian και Graphite. Διακρίνεται -σύμφωνα με την εταιρεία- για την ευκολία χρήσης (τοποθέτησης-απομάκρυνσης περιφερειακών) και για την αρχιτεκτονική της, με γνώμονα κυρίως τις επιδόσεις.

Θέμα του παρόντος Review είναι το midi-tower case Corsair 500R White της σειράς Carbide, το οποίο θα φροντίσουμε να εξερευνήσουμε εξονυχιστικά.


Corsair Carbide 500R White: Τελικά, το μέγεθος μετράει;




Το 500R σε σχέση με τα υπόλοιπα pc cases της Corsair, μπορεί να καταταχθεί ανάμεσα στο 400R και το 600T.

Συγκρίνοντάς το με το μικρότερο αδερφάκι του (400R), είναι ηλίου φαεινότερο ότι χρησιμοποιήθηκε σχεδόν η ίδια συνταγή και στα δύο κουτιά, με ελάχιστες διαφοροποιήσεις-βελτιώσεις στις διαστάσεις, στην ύπαρξη του 200άρη ανεμιστήρα στο side panel και στο design κυρίως του άνω μέρους. Παρατηρώντας τα δύο cases, θα μπορούσαμε άνετα να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι το κουτί που εξετάζουμε σε αυτό το review αποτελεί μία πιο εξελιγμένη και σοφιστικέ εκδοχή του 400R, ελάχιστα κάτω από το 600Τ της σειράς Graphite, το οποίο βέβαια προσφέρει ακόμα περισσότερα ''καλούδια'', ναι μεν στην ίδια κατηγορία, με τελείως όμως διαφορετική σχεδιαστική φιλοσοφία και τιμή.

Στον παρακάτω πίνακα μπορούμε να δούμε συγκεντρωτικά όλα τα κύρια στοιχεία του Corsair 500R, ώστε να διαμορφώσουμε μια πρώτη άποψη και να βγάλουμε τα πρώτα μας συμπεράσματα. Μήπως τελικά πρόκειται για ένα Super Midi και όχι για άλλο ένα απλό Midi case ?

[center]
 
[B]Μέγεθος Midi-Tower
Υλικό ΚατασκευήςΑτσάλι, με φορμαρισμένα κομμάτια πλαστικού ABS
Υποστήριξη μητρικήςATX, mATX
Θύρες επέκτασης8
Διαστάσεις52.1cm(Μ) x 20.6cm(Π) x 50.8cm(Υ)
Drive Bays(x4) 5.25", (x6) 3.5"/2.5" Drive Caddies
Ψύξη(x6) 120mm/140mm fan mounts
(x4) 120mm fan mounts
Περιλαμβάνονται:
(x1) side panel 200mm white led fan
(x2) front-mounted 120mm white led fans
(x1) rear 120mm fan
Front I/O(x2) USB 3.0
(x1) IEEE1394
(x1) Headphone
(x1) MIC
Power, Reset, κουμπί ενεργοποίησης φωτισμού, ρυθμιστής ταχύτητας ανεμιστήρων
ΤροφοδοτικόATX (δε συμπεριλαμβάνεται) [/b]
[/center]




Τι είχε μέσα η συσκευασία ;
Το κουτάκι.
Συλλογή εγκατάστασης αποτελούμενη από τα αναγκαία σετ βιδών και δεματικών.
Αντάπτορα USB 3.0 για την αντίστοιχη υποδοχή στη μητρική.
• Έναν δισέλιδο Quick Start quide.

Το "περιτύλιγμα" του 500R είναι μία απλή, καφέ χρώματος, eco-friendly, ενισχυμένη χαρτόκουτα όπου απεικονίζονται από τη μία μεριά το pc case ολόκληρο, και από την άλλη αποσυναρμολογημένο στα κύρια μέρη του, παραθέτοντας σε έξι γλώσσες τα κύρια "ατού" του περιεχομένου. Αποσφραγίζοντας τη συσκευασία, αποκτάμε μία πρώτη εικόνα του προϊόντος, το οποίο ''ασφυκτιά'' μέσα σε μία νάυλον προστατευτική μεμβράνη και συγκρατείται με φελιζόλ στο κέντρο της συσκευασίας, σε αρκετή απόσταση από τα τοιχώματα του κουτιού, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν φθορές κατά τη μεταφορά του. Αφαιρώντας όλα τα περιτυλίγματα, έχουμε στα χέρια μας ένα ικανών διαστάσεων midi case, έτοιμο για «ξεψάχνισμα».

H Corsair σε αυτό το προϊόν παντρεύει την απλότητα της μαύρης σήτας (black mesh) με την κομψότητα του αρκτικού λευκού. Το υλικό κατασκευής του κουτιού είναι ατσάλι, με φορμαρισμένα κομμάτια πλαστικού ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene). Το αριστερό panel διαθέτει μαύρη σήτα (mesh) και έναν LED ανεμιστήρα 200 χιλιοστών λευκού φωτισμού. Τα δύο πλαϊνά panel εμφανίζουν κυρτότητα προς τα έξω, για περισσότερο εσωτερικό χώρο και καλύτερη διαχείριση των καλωδίων (δεξί panel).

Το εμπρόσθιο -όπως και το άνω- μέρος διατρέχεται σχεδόν αποκλειστικά επίσης από μαύρη σήτα (mesh), πλαισιωμένη στις γωνίες λευκού πλαστικού. Στο άνω μέρος της πρόσοψης, από τα αριστερά προς τα δεξιά, διακρίνουμε το Power button, δύο υποδοχές USB 3.0, δύο υποδοχές για ακουστικά και μικρόφωνο, μία θύρα Firewire, ένα διακόπτη για ενεργοποίηση-απενεργοποίηση του φωτισμού των ανεμιστήρων, ρυθμιστή ταχυτήτων για τους ανεμιστήρες (τρεις ταχύτητες λειτουργίας, silent, normal και performance) και τέλος, το Reset button. Να σημειώσουμε βέβαια ότι στο συγκεκριμένο δείγμα δεν κατέστη δυνατή η δοκιμή των τριών modes των ανεμιστήρων, διότι ήταν χαλασμένος ο διακόπτης του fan controller. Κάτω από το front panel υπάρχουν τέσσερις υποδοχές για συσκευές 5,25ʼʼ, και ακριβώς από κάτω, (εσωτερικά από το πλέγμα) δύο LED ανεμιστήρες 120 χιλιοστών λευκού φωτισμού, που φροντίζουν για την εισαγωγή αέρα στο κουτί.

Το πάνω μέρος (από μπροστά προς τα πίσω) αποτελείται από έναν μικρό «υπαίθριο» αποθηκευτικό χώρο και το γνωστό μαύρο πλέγμα (mesh), το οποίο μπορεί να αφαιρεθεί τελείως πιέζοντας το εμπρόσθιο μέρος του προς τα κάτω. Mε το που αφαιρείται το πλέγμα, εμφανίζεται μία υποδοχή για δύο ανεμιστήρες 120 ή 140 χιλιοστών, ή για ψυγείο υδρόψυξης έως 240χιλιοστών (π.χ. Corsair H100).

Στο πίσω μέρος διακρίνουμε την υποδοχή για το Ι/Ο panel της μητρικής, έναν ανεμιστήρα 120 χιλιοστών που αναλαμβάνει την εξαγωγή του αέρα από το κουτί, οχτώ υποδοχές για κάρτες επέκτασης, τέσσερις στρογγυλές οπές με καλύμματα και κάτω-κάτω την υποδοχή για το τροφοδοτικό. Η δέ ύπαρξη χειροβιδων με μηχανισμό συγκράτησης για την ασφάλιση των πλαϊνών panel στο κουτί, αποτελεί μία αρκετά ευχάριστη έκπληξη, καθώς εξαλείφεται οποιαδήποτε πιθανότητα απώλειάς τους.

Τέλος, στο κάτω μέρος υπάρχουν τέσσερα λαστιχένια αντιολισθητικά pads στα οποία στηρίζεται το κουτί και τέσσερις βίδες στο εμπόσθιο μέρος που συγκρατούν το κάτω HDD Cage, το οποίο αφαιρείται σε περίπτωση που θέλουμε να εγκαταστήσουμε κάρτες γραφικών μήκους μεγαλύτερου από 316 χιλιοστά.


Και επειδή όπως λέγεται, μία εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις, ώρα να προχωρήσουμε σε μία mini φωτογραφική περιήγηση:




images shot by [I][COLOR="DarkOrange"]WebHunter with sony DSC-H9[/COLOR][/I]




Ατενίζοντας το εσωτερικό χωρίς τις πλαϊνές «κουρτίνες» (panels), είναι φως-φανάρι ότι έχει βάλει το «χεράκι» της μία εταιρεία που σίγουρα ξέρει τί της γίνεται! Τόσο από το σύνολο της κατασκευής, όσο και από τις εσωτερικές διαστάσεις, δίνεται η αίσθηση ότι αυτό που έχουμε στα χέρια μας δεν ανήκει στην midi-tower, αλλά ούτε ακριβώς και στην full tower, αλλά σε μία ενδιάμεση, mid-range κατηγορία (κατά κάποιους γνωστή ως super midi tower), και ότι σίγουρα δεν ανήκει στην σωρεία midi cases που έχουμε κατά καιρούς δει να κυκλοφορούν.

Το βαμμένο μαύρο εσωτερικό δίνει άμεσα έναν τελείως διαφορετικό αέρα. Η στιβαρότητα της όλης κατασκευής φωνάζει από μακριά ΠΟΙΟΤΗΤΑ! Τα χαρακτηριστικά που παραθέτουμε παρακάτω, διαμορφώνουν σίγουρα μία θετική εικόνα για τον υποψήφιο αγοραστή:

Διάκενα πλαισιωμένα με καουτσούκ σε σημεία-κλειδιά του motherboard tray, που αναλαμβάνουν να κρύψουν οποιαδήποτε «παραφωνία» καλωδίου στο εσωτερικό.
Αντικραδασμική βάση για το τροφοδοτικό και για τους ανεμιστήρες ή το ψυγείο υδρόψυξης, στο πάνω μέρος του κουτιού.

Οκτώ θύρες επέκτασης (PCI) που ασφαλίζουν με χειρόβιδες. Τέσσερις υποδοχές για σωλήνες υδρόψυξης, ή για καλωδιώσεις που πιθανώς να χρειάζονται κάποια είσοδο ή έξοδο από το κουτί. Screwless εγκατάσταση έξι συνολικά σκληρών δίσκων, με πλήρη αντικραδασμικότητα και συμβατότητα τόσο με συσκευές 3,5ʼʼ, όσο και με 2,5ʼʼ. Screwless εγκατάσταση τεσσάρων συσκευών 5,25ʼʼ, με αρκετά ποιοτικό «κούμπωμα» συσκευής.

Τρεις 120άρηδες ανεμιστήρες της ίδιας της εταιρείας (δύο για εισαγωγή στο εμπρόσθιο και ένας για εξαγωγή στο οπίσθιο μέρος) που αναλαμβάνουν την ροή αέρα (airflow) εντός του κουτιού. Τέταρτος ανεμιστήρας 200 χιλιοστών στο πλαϊνό panel, που φροντίζει να δροσίζει τις κάρτες γραφικών (κάτι σαν τους υπηρέτες με τα φοινικόφυλλα, που συναντώνται σε ταινίες εποχής). Συνολικά υποδοχές για οκτώ ανεμιστήρες, δεδομένης της δυνατότητας αφαίρεσης του 200άρη από το side panel και αντικατάστασής του με δύο 120 ή 140 χιλιοστών.

Φίλτρα αέρα στο κάτω μέρος του κουτιού.

Κενό στο tray της μητρικής στο ύψος της CPU, που καθιστά την αλλαγή βάσης στήριξης της ψύκτρας της CPU μετά την εγκατάσταση, παιχνιδάκι. Στις περισσότερες υλοποιήσεις κουτιών η διαδικασία αυτή αποτελεί πραγματικά πονοκέφαλο, καθότι απαιτείται αφαίρεση της μητρικής– άρα σχεδόν πλήρη αποσυναρμολόγηση του συστήματος. Όχι στο 500R όμως!

Αξίζει επίσης να τονιστεί ότι η όλη καλωδίωση του front panel, αλλά και των ανεμιστήρων είναι μαύρου χρώματος, ώστε να μην υπάρχει χρωματική διαφορά από το υπόλοιπο εσωτερικό. Τι άλλο να ζητήσει κανείς από ένα –το τονίζω- midi case?


Απολαύστε υπεύθυνα:





images shot by [I][COLOR="DarkOrange"]WebHunter with sony DSC-H9[/COLOR][/I]




Corsair Carbide 500R White Review


Για τις δοκιμές εγκατάστασης hardware χρησιμοποιήθηκαν μία mini ATX μητρική (P5N-MX της ASUS) και μία full ATX (P6T Deluxe, της ASUS πάλι), καθώς και το κλειστό κιτ υδρόψυξης Corsair H50 (''ξηλώθηκε'' από το κυρίως σύστημά μου για τις απαιτήσεις του review). Η εγκατάσταση τόσο των μητρικών όσο και της υδρόψυξης ήταν εύκολη και σύντομη υπόθεση. Χάρη στους οδηγούς-ενδείκτες (mATX και ΑΤΧ) πάνω στο tray που κουμπώνει η μητρική (δίπλα από τις υποδοχές των βιδών) και στις συλλογές βιδών που περιλαμβάνονται στο κιτ εγκατάστασης, η όλη τοποθέτηση δεν ήταν τίποτʼ άλλο παρά ένα απλό ολιγόλεπτο παιχνιδάκι, για κάποιον που γνωρίζει τις βασικές αρχές «στησίματος» ενός PC και έχει κάποια σχετική εμπειρία.


Corsair Carbide 500R White Review


Η εγκατάσταση του μονού ψυγείου της υδρόψυξης στο πάνω μέρος επίσης, χάρη στις ειδικές, μεγάλου μήκους βίδες που περιέχονται στη συσκευασία.
Η αλλαγή της βάσης της ψύκτρας του επεξεργαστή στη μητρική για την προσαρμογή της Η50 στην CPU ήταν τελείως απροβλημάτιστη, χάρη στο υπάρχον κενό στο κατάλληλο σημείο του motherboard tray.
Εύκολη ήταν και η εγκατάσταση της κάρτας γραφικών, η οποία ολοκληρώθηκε με τρεις κινήσεις: ξεβίδωμα των χειροβιδών, «κούμπωμα» της κάρτας και ασφάλισή της, που υλοποιείται με το βίδωμα των χειροβιδών.

Corsair Carbide 500R White Review


Εγκατάσταση σκληρού δίσκου: αφαίρεση του πλαστικού tray από το HDD Cage, τοποθέτηση και ασφάλιση του δίσκου στους οδηγούς του tray και συρταρωτή τοποθέτησή του στην αρχική του θέση.
Εγκατάσταση συσκευής 5,25ʼʼ: Ακόμα πιο εύκολη. Αφαίρεση της πρόσοψης της συσκευής και σπρώξιμο του DVD-RW στην υποδοχή, μέχρι να ακουστεί το χαρακτηριστικό «κλικ», οπότε και έχει ασφαλίσει.

Corsair Carbide 500R White Review


Συνέχεια έχει το τροφοδοτικό, που τοποθετήθηκε στο κάτω μέρος του κουτιού, πάνω σε αντικραδασμικά pads.
Για το τέλος φυσικά αφήσαμε την σύνδεση και διαχείριση των καλωδίων, η οποία ήταν πραγματικά υποδειγματική, χάρη στις τέσσερις συνολικά οπές καλωδίων σε θέσεις «κλειδιά», που ανέλαβαν να οδηγήσουν όλα τα ενοχλητικά στο μάτι καλώδια πίσω από το motherboard tray.


Όπως είναι λογικό, κάθε προϊόν έχει τα δυνατά, αλλά και τα αδύνατα σημεία του. Στο συγκεκριμένο κουτάκι, πολλά και σημαντικά τα θετικά, λίγα και επουσιώδη τα αρνητικά.



1. Στιβαρότητα και ποιότητα κατασκευής.
2. Υπαίθριος αποθηκευτικός χώρος στην «οροφή», για τον οποίο υποθέτω (μια που οι διαστάσεις του ταιριάζουν ακριβώς στις απαιτούμενες διαστάσεις) ότι υπάρχει για την τοποθέτηση εξωτερικού δίσκου 2,5ʼʼ, που θα είναι «κουμπωμένος» στην USB θύρα του εμπρόσθιου panel.
3. Tool-free εγκατάσταση σχεδόν όλου του hardware.
4. Δυνατότητα φιλοξενίας σχεδόν οπoιουδήποτε high-end συστήματος, συμπεριλαμβανομένης και υδρόψυξης με ψυγείο 240 χιλιοστών, βίδες μάλιστα για το οποίο περιλαμβάνονται στο κιτ εγκατάστασης.
5. Δυνατότητα ρύθμισης ανεμιστήρων, με δυνατότητες επιλογής τόσο για την ένταση λειτουργίας, όσο και για την ύπαρξη ή όχι φωτισμού.
6. Ύπαρξη φίλτρων αέρα σε όλη κυριολεκτικά την επιφάνεια της πρόσοψης και στα πάνω και κάτω μέρη του κουτιού.
7. Αποτελεσματικό airflow που επιτυγχάνεται με την ύπαρξη δύο εμπρόσθιων ανεμιστήρων 120 χιλιοστών, ενός 120άρη στο πίσω μέρος και ενός πλαϊνού ανεμιστήρα 200άρη, για περαιτέρω υποβοήθηση στην ψύξη των καρτών γραφικών.
8. Πανέμορφος λευκός φωτισμός από τους μπροστινούς και τον πλαϊνό ανεμιστήρες.
9. Εξαιρετική διαχείριση καλωδίων.
10. Αφαιρούμενο άνω μέρος (βολεύει ιδιαίτερα για τον καθαρισμό τυχόν ψυγείου υδρόψυξης, ή εγκατεστημένων ανεμιστήρων).
11. Αντικραδασμικές βάσεις για το τροφοδοτικό.
12. Εύκολη πρόσβαση για εγκατάσταση βάσης ψύκτρας CPU, μέσω οπής στο mοtherboard tray.
13. Δυνατότητα επιλογής χρώματος (λευκό ή μαύρο).
14. Στο δισέλιδο που συνοδεύει το προϊόν αναφέρονται αναλυτικά τα είδη των βιδών που εμπεριέχονται καθώς και πού ακριβώς χρησιμοποιείται το κάθε είδος.



1. Απουσία φίλτρου στον πλαϊνό 200άρη και στον πίσω 120άρη ανεμιστήρα.
2. Για την εγκατάσταση κάρτας ή καρτών γραφικών 452 χιλιοστών, πρέπει να αφαιρεθεί το ένα τουλάχιστον hdd cage. Στον αντίποδα βέβαια, θα μπορούσε κάποιος να αντιτάξει πως πρόκειται για midi case και η αλήθεια είναι ότι τέτοιες δυνατότητες συναντώνται μόνο σε full tower case.
3. Ο καθαρισμός του φίλτρου αέρα των εμπρόσθιων ανεμιστήρων μπορεί να καταλήξει σε επικίνδυνη αποστολή, καθώς για την αφαίρεσή του δεν υπάρχουν οδηγίες και κάποιος όχι τόσο εξοικειωμένος με το «άθλημα», πιθανώς να καταλήξει να ξηλώσει όλη την εμπρόσθια πρόσοψη. Στην πραγματικότητα, το μόνο που χρειάζεται είναι η αφαίρεση των προσόψεων 5,25ʼʼ και τράβηγμα του φίλτρου προς τα πάνω, αφού αφαιρεθεί με προσοχή από τις βάσεις στηρίξεώς του.
4. Από το όλο project λείπει κάτι το οποίο είναι πολύ της μόδας τελευταία, ένα hot swap bay για απ'ευθείας σύνδεση εσωτερικού σκληρού δίσκου 2,5'' ή 3,5'', το οποίο άνετα θα μπορούσε να έχει τοποθετηθεί στον υπαίθριο αποθηκευτικό χώρο, στην οροφή του κουτιού.
5. Απουσία αναλυτικών οδηγιών χρήσης.


Corsair Carbide 500R White: Τελικά, το μέγεθος μετράει;


Πρόκειται μεν για ένα midi case, σε γενικές γραμμές όμως δεν έχει να ζηλέψει σχεδόν τίποτα από τα «μεγάλα» αδέρφια του, μια που οι δυνατότητες και οι ευκολίες που προσφέρει για τον μέσο, ή έστω advanced χρήστη, δεν υπολείπονται στο παραμικρό από αυτές κουτιών της μεγαλύτερης κατηγορίας. Αποτελεί μία από τις καλύτερες προτάσεις για gaming σύστημα με σχετικά αυξημένες δυνατότητες (πολλαπλές κάρτες γραφικών, συγκεκριμένες λύσεις υδρόψυξης ή εγκατάσταση extreme αερόψυξης, κ.ά.), σίγουρα όμως για extreme συστήματα και καταστάσεις, καλή θα ήταν η στροφή στην full-tower κατηγορία.

Από άποψη αποκλειστικά εμφάνισης, το 500R παρουσιάζει αρκετά θετικά στοιχεία, λεπτομέρειες που κατά την γνώμη μου του δίνουν ''πόντους'' στην πασαρέλλα του Computing, χωρίς να αποτελεί βέβαια και την Βugatti των κουτιών. Η επιλογή των συγκεκριμένων χρωματικών αντιθέσεων (ματ αρκτικό λευκό και συνδυασμός ματ και γυαλιστερού μαύρου) ταιριάζει στο όλο στυλ και στο κύρος που θέλει να του προσδώσει η Corsair. Η δέ ποιότητα βαφής (ηλεκτροστατική) κυμαίνεται σε υψηλότατα επίπεδα και μαρτυρά ιδιαίτερα λεπτομερή δουλειά, προσεγμένη, χωρίς την παραμικρή ατέλεια, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό. Κάποια μερίδα ''δύσκολων'' χρηστών, -στη χειρότερη των περιπτώσεων- πιθανώς να το χαρακτηρίσει εμφανισιακά εντελώς αδιάφορο . Για κάποια άλλη μερίδα χρηστών, μπορεί ν'αποτελέσει αντικείμενο πόθου. Το θέμα της εμφάνισης είναι τελείως υποκειμενικό για τον εκάστοτε αγοραστή, και αποκλειστικά θέμα γούστου. Το σίγουρο πάντως είναι ότι το κουτί που εξετάσαμε σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί άσχημο.

Δυστυχώς δεν μου δόθηκε η δυνατότητα να πραγματοποιήσω μετρήσεις που να αφορούν στις δυνατότητες (cfm) και τον θόρυβο των εγκατεστημένων ανεμιστήρων αλλά και το συνολικό airflow. Σε γενικές γραμμές όμως και σύμφωνα με την προσωπική μου εκτίμηση και εμπειρία, εκτιμώ ότι ήταν αρκετά αθόρυβοι. Παρόλʼ αυτά θα παρακαλούσα τους αναγνώστες να μη θεωρήσουν το παραπάνω σχόλιο απόλυτο και δεσμευτικό, διότι όπως προείπα, στο συγκεκριμένο δείγμα δεν κατέστη δυνατή η δοκιμή και των τριών modes, μια που το παρέλαβα με χαλασμένο-κολλημένο τον διακόπτη του fan controller σε τέτοια θέση και με τέτοιον τρόπο, που δεν ήταν δυνατός ο προσδιορισμός του speed mode των ανεμιστήρων.

Το 500R διατίθεται σε δύο χρωματικές επιλογές: μαύρο, ή λευκό (όπως αυτό του παρόντος Review) και συνοδεύεται από εγγύηση 2 ετών. Η τιμή του ξεκινάει από τα 110 ευρώ περίπου, με ένα μέσο όρο των 145 περίπου ευρώ, σπάζοντας έτσι το ψυχολογικό φράγμα του «κατοστάρικου». Τα 10-15 ευρώ που είναι η διαφορά τιμής του σε σχέση με το μικρότερο αδερφάκι του (400R), προσωπικά πιστεύω ότι δεν αποτελεί καν αντικείμενο συζήτησης, παρά μόνο σε περίπτωση που υπάρχει περιορισμός χώρου. Η αυστηρότητα της βαθμολογίας στον τομέα της τιμής είναι τελείως υποκειμενική, αναφέρεται στην τιμή διάθεσης του προϊόντος στην Ελλάδα και έγκειται στο γεγονός ότι στην ίδια-ή παραπλήσια- τιμή μπορεί κάποιος υποψήφιος αγοραστής να προμηθευτεί full tower case (ίσως με κάποιες υποχωρήσεις στο θέμα της ποιότητας-ίσως και όχι), χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι, καθώς αποτελεί προσωπική παρατήρηση και γνώμη του γράφοντος.

Η δέ για εμένα παράλειψη της εταιρείας να ''θωρακίσει'' το κουτί της έναντι της σκόνης από όλες τις πιθανές εισόδους δεν πρέπει να αποτελέσει τροχοπέδη για την αγορά του εν λόγω pc case, μια που ξεπερνιέται εύκολα, με την προμήθεια extra φίλτρων και τοποθέτησή τους στα σημεία που ''πάσχουν'' (πλαϊνό και οπίσθιο ανεμιστήρα).

Θεωρώ ότι για κάποιον που βρίσκεται στο δρόμο της αναζήτησης για αγορά κουτιού υπολογιστή, αποτελεί μία πάρα πολύ καλή επιλογή, δεδομένου ότι φέρει τη ''βούλα'' μιας αξιολογότατης εταιρείας, που ελάχιστες φορές έχει απογοητεύσει το κοινό με προϊόντα της.

Corsair Carbide 500R White Review


Ευχαριστούμε πολύ την Corsair για την παραχώρηση του Carbide Series™ 500R White Mid-Tower Case!