AMD Ryzen 7 3700X & Ryzen 9 3900X CPUs Review

Σελίδα 1 από 7

Η 3η γενιά Ryzen σε ένα χορταστικό review με μετρήσεις και δεδομένα που θα σου φανούν χρήσιμα πριν την αγορά της νέας πλατφόρμας της AMD.

 

 

 RYZENINTRO

 

 

 

 

1a introduction

 

 

Ήταν Μάρτιος του 2017 όταν η AMD αποφάσισε να λανσάρει τη νέα σειρά επεξεργαστών της, η οποία βασιζόταν σε μια ολοκαίνουρια αρχιτεκτονική, πολύ μακριά από τα σχέδια που γνωρίζαμε μέχρι τότε από την αμερικανική εταιρία και το λανσάρισμα αυτό ήταν άκρως επιτυχημένο, εάν κρίνουμε από το πόσο θετική εικόνα μας άφησε η πρώτη επαφή με αυτούς τους επεξεργαστές. Η AMD ξεκίνησε να λύνει τα διάφορα ψεγάδια της αρχιτεκτονικής με διαδοχικά BIOS updates στη πορεία της κυκλοφορίας της πρώτης γενιάς. Ένα από αυτά ήταν και το latency με τις μνήμες RAM του συστήματος αλλά και το optimization που έλειπε από πολλά παιχνίδια βελτιώνοντας έτσι τις τελικές επιδόσεις. Τα περισσότερα βέβαια τα έλυσε η δεύτερη γενιά των Ryzen - με το hardware refresh -  στα μέσα του 2018 μαζί με ακόμα περισσότερα fixes από τους κατασκευαστές μητρικών ενώ την ίδια στιγμή είδαμε και τους game developers σε μια μικρή εγρήγορση μετά από προτροπή της AMD. Η εταιρία βοήθησε αρκετά τους game developers με τρόπους με τους οποίους θα μπορούν να αξιοποιήσουν καλύτερα το Ryzen hardware που κυκλοφορούσε.

 

 

 

 

 

 

 

Παρά το γεγονός ότι από τη δεύτερη γενιά είδαμε μεγάλες βελτιώσεις στο κομμάτι του software η AMD ελπίζει σε ακόμα μεγαλύτερη μέσα στο 2019 με την έλευση της επόμενης γενιάς. H τρίτη γενιά των Ryzen επεξεργαστών της AMD ή αλλιώς οι Ryzen 3000 ή εάν προτιμάτε Zen 2 είναι ακόμη μια βελτιωμένη έκδοση της αρχιτεκτονικής Zen από την AMD και έρχεται το καλοκαίρι του 2019 με τη μορφή 5 μοντέλων και δύο APUs που βασίζονται στη Zen+ σχεδίασης των Ryzen 2000 series. Ήδη από την CES η τρίτη γενιά των Ryzen αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον όμως το hype train ανέπτυξε ταχύτητα στις 27 Μαΐου, λίγο πριν την επίσημη έναρξη της έκθεσης Computex, εκεί όπου η AMD είχε προετοιμάσει μια μεγάλη παρουσίαση για αυτά τα CPU αλλά και τις επερχόμενες GPUs της, λέγοντας πως θα τα δούμε από κοντά στις 7 Ιουλίου.

Οι επεξεργαστές που θα δοκιμάσουμε σήμερα είναι ο Ryzen 7 3700X και ο Ryzen 9 3900X, ένα οκταπύρηνο και ένα δωδεκαπύρηνο chip αντίστοιχα. Πρόκειται για δύο από τα 8 συνολικά chips που θα δούμε, τα δύο εκ των οποίων θα είναι οι APUs που θα φέρουν την προηγούμενη αρχιτεκτονική Zen+ έναντι της νεότερης Zen 2. Πλην των APUs το lineup φέτος ξεκινά από τους 6 πυρήνες με τον Ryzen 5 3600 ο οποίος τρέχει στα 3.6GHz έχοντας boost clock τα 4.2GHz ενώ είναι ένα chip με TDP 65W. Τα κοινά στοιχεία είναι η λιθογραφία των 7nm καθώς και ο αριθμός των PCIe 4.0 lanes που μένει στις 24 από τις οποίες οι ‘καθαρές’ είναι 20 μιας και οι υπόλοιπες 4 χρησιμοποιούνται για τη σύνδεση του επεξεργαστή με το X570 chipset. Ένα εξίσου ενδιαφέρον chip είναι και ο Ryzen 5 3600X ο οποίος τρέχει στα 3.8GHz και έχει boost στα 4.4GHz, συνοδεύεται από τον ίδιο αριθμό cache 32MB (L3) και 4MB (L2).

Ο Ryzen 7 3700X που θα δούμε στη σημερινή παρουσίαση ενσωματώνει 8 πυρήνες που τρέχουν στα 3.6GHz ενώ το boost μετράται στα 4.4GHz. Ο Ryzen 9 3900X είναι ένα από τα CPU που εφοδιάζονται και με τα τρία chiplets (περισσότερα στη συνέχεια) και 12 συνολικά πυρήνες που με το simultaneous multithreading αγγίζουν τους 24 (λογικούς). Το συγκεκριμένο part τρέχει από τα 3.8GHz ενώ έχει boost clock τα 4.6GHz, ένας αριθμός αρκετά υψηλός για ambient και γενικότερα για τα δεδομένα των περσυνών επεξεργαστών της AMD. Οπότε από τα specs και μόνο περιμένουμε αρκετά υψηλότερο single thread performance από τον κορυφαίο 2700X του περσυνού lineup, χωρίς να υπολογίσουμε την αύξηση στις επιδόσεις που προκύπτει από την αρχιτεκτονική και φυσικά τη μέθοδο ολοκλήρωσης των 7nm για τα CPU cores.

 

 

 

Ryzen Deep Dive 06102019 9

 

ryzen 1

 

 

Και αυτή η ημέρα έφτασε, αφού έχουμε στο HwBox το επίσημο reviewers kit που μας έστειλε η AMD και περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα για να δούμε τις επιδόσεις της νέας πλατφόρμας παρέα με δύο X570 μητρικές, υψηλά χρονισμένες μνήμες και έναν ταχύτατο NVMe Gen 4.0 SSD από την AORUS. 

ryzen 1

 

 

asrock x570

 

 

 

 

 

Zen 2 Architecture Deep Dive
Σελίδα

amd, gigabyte, ssd, asrock, review, aorus, controller, phison, nvme ssd, x570, PCIe Gen 4, Ryzen 9 3900X, ryzen 3000, 5gb/s, ryzen 7 3700x, x570 aorus master, x570 taichi, pcie 4

Διαβάστε περισσότερα στο Φόρουμ...